Thursday, 23 April 2015

Malaysian students critical after Moscow hostel fire

Out of the 21, seven are in critical condition, AFP reports. They are receiving medical treatment for carbon monoxide poisoning and burns.

A total of 21 students were involved in a fire incident at the Russian National Research Medical University (RNRMU) in Moscow, Russia.

Out of the 21, seven are in critical condition, AFP reports. They are receiving medical treatment for carbon monoxide poisoning and burns.

According to the Malaysian embassy in Moscow, the seven are Mohannan Pattu, Pavin Raaj Selva Kumar, Praveena Sunthar Raj, Chen Wei Jun, Naveen Anbalakan, Zainal Nastaiin and Sharath Raj.

In a press statement, deputy head of mission, Francisco Munis said no casualties were reported.

“Our embassy officials have visited the students. They are also working with the university authorities to provide temporary accommodation for the affected students,” he said in the statement.

Meanwhile, AFP reported that the 16-storey dormitory belongs to RNRMU, one of the country's oldest and top medical schools.

- Source: Astro Awani 

Kebebasan beragama penduduk Sarawak bukan mutlak

  • Mahkamah

PUTRAJAYA - Hak kebebasan beragama seorang kerani dari Sarawak, Jill Ireland Lawrence Bill adalah tidak mutlak, Mahkamah Rayuan diberitahu di sini hari ini.

Peguam Kanan Persekutuan, Shamsul Bolhassan berhujah hak kebebasan wanita itu tertakluk kepada ketenteraman awam, kesihatan awam dan moraliti, menurut kepada Perkara 11 (5) Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berhujah Menteri Dalam Negeri telah menjelaskan dalam affidavit bahawa rampasan lapan cakera padat agama Kristian milik Bill di Terminal Tambang Murah (LCCT) di Sepang pada 2008 telah dilakukan menurut satu arahan kerajaan dan arahan khas atas alasan keselamatan dan ketenteraman awam.

"Keputusan menteri merampas lapan cakera padat tidak melanggar sebarang hak asas beliau yang dijamin di bawah Perkara 8 (Kesamaan di bawah undang-undang)
dan 11 Perlembagaan Persekutuan (Kebebasan beragama)," katanya.

"Bill masih menikmati hak asasnya dalam lingkungan Perlembagaan, kata Shamsul dalam rayuan Menteri Dalam Negeri dan Kerajaan yang memohon Mahkamah Rayuan mengetepikan arahan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengembalikan semua cakera padat terbabit kepada Bill, seorang keturunan Melanau. 

Shamsul berkata, rampasan semua cakera padat terbabit adalah atas arahan Menteri Dalam Negeri dan bukan pegawai Jabatan Kastam, Suzanah Muin yang hanya bertindak atas arahan menteri.

Beliau berkata, Menteri Dalam Negeri bertindak secara sah, rasional dan munasabah dalam keputusannya dan keputusan yang dibuat adalah bertujuan pencegahan bagi menjamin keselamatan dan ketenteraman awam di negara ini.

"Sebagai Menteri yang bertanggungjawab ke atas keselamatan dalam negeri dan ketenteraman awam, beliau tidak perlu menunggu tercetusnya kekacauan untuk menggunakan kuasanya bagi menghalang keganasan demi mengekalkan keselamatan dan ketenteraman awam," katanya.

Semasa disoal oleh Hakim Datuk Seri Zakaria Sam, seorang daripada tiga panel hakim bersidang, mengenai sama ada menteri telah mempertimbangkan bahawa semua cakera padat terbabit yang mengandungi judul setiap satu hanya untuk kegunaan Bill sendiri, Shamsul berkata: "Ia boleh digunakan untuk dirinya sendiri tetapi pada masa sama kita tidak boleh menolak salinan cakera padat ini juga boleh dibuat."

Peguam Bill, Lim Heng Seng dalam hujahnya berkata, keputusan merampas cakera padat adalah tidak rasional kerana anak guamnya dan suku kaumnya dan Bumiputera Kristian lain di Sabah dan Sarawak telah menggunakan kalimah 'Allah'untuk eberapa generasi tanpa kekeliruan, sensiviti beragama atau mengancam ketenteraman awam.

Katanya hak beragama Bill tidak boleh dihadkan kepada kebebasan pengakuan tetapi juga mengamalkan agamanya.

Lim berkata, keputusan Menteri Dalam Negeri merampas cakera padat Bill adalah bertentangan dengan Perlembagaan dan melanggar hak kebebasan beragama yang
dijamin di bawah Perlembagaan.

Beliau berkata, Suzanah telah bertindak sendiri untuk merampas cakera padat terbabit dan Bill tidak diberikan hak untuk didengar dan peluang menolak pandangan silap Suzanah dalam tindakannya.

Pada 21 Julai lalu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memerintahkan semua cakera padat yang dirampas dikembalikan kepada Bill.

Bill turut membuat rayuan balas terhadap keputusan Mahkamah Tinggi tidak memberikan ganti rugi yang dituntutnya.

Pada Mei 2008 cakera padat yang berujudl 'Cara Hidup Dalam Kerajaan ALLAH', 'Hidup Benar Dalam Kerajaan ALLAH' dan 'Ibadah Yang Benar Dalam Kerajaan ALLAH' telah dirampas daripada Bill selepas beliau turun dari pesawat.

Wanita Melanau itu telah memfailkan permohonan semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 untuk menuntut cakera padat yang dirampas serta bayaran ganti rugi.

Hakim Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, yang mempengerusikan panel tiga hakim, telah menangguhkan keputusan terhadap rayuan sehingga ke tarikh yang akan ditetap kemudian.

Seorang lagi panel hakim bersidang ialah Datuk Abang Iskandar Abang Hashim. 

- Sumber: Bernama 

Aplikasi Tinder satukan adik-beradik terpisah

  •  Aplikasi Tinder satukan adik-beradik terpisah
  • Erik de Vries, 24, and Josephine Egberts, 22

BREDA - BELANDA. Pasangan adik beradik ini tidak pernah berjumpa selama 16 tahun dan bertemu semula selepas berkenalan melalui sebuah aplikasi, Tinder.

Erik de Vries, 24, dan Josephine Egberts, 22, tidak bertemu sejak tahun 1992 selepas kedua ibu bapa mereka bercerai.

Bapanya membawa Erik dan kembarnya Maarten ke Belgium manakala Josephine pula tinggal bersama ibunya di Belanda.

Sebelum ini Erik dan Maarten pernah mencuba untuk mencari semula adiknya tetapi gagal dan usaha untuk mencari semula adiknya itu membuahkan hasil apabila Erik berpindah ke Belanda.

Tinder merupakan satu aplikasi yang membenarkan pengguna bertemu janji sekiranya kedua-duanya berminat terhadap satu sama lain.

Menurut Erik, pertama kali saya melihat profilnya dan berbual menerusi Tinder, saya langsung tidak mengesyaki bahawa kami mempunyai apa-apa hubungan.

Namun selepas beberapa kali berbual, Erik mula mengesyaki bahawa gadis yang berasal dari Breda itu berkemungkinan adiknya yang terpisah berdasarkan latar belakang yang diceritakan gadis itu.

Apabila menyedari mereka adalah adik-beradik, pasangan itu bersetuju untuk bertemu di sebuah kafe tempatan.

'Pertemuan ini adalah begitu istimewa apabila melihat darah daging sendiri selepas 16 tahun terpisah," kata Josephine.

Kembar Erik, Maarten turut terkejut dengan penemuan ini.

"Ia sesuatu yang sangat istimewa dan saya amat gembira bahawa saya kini dapat bertemu adik," katanya dipetik DailyMail.

Ketiga-tiga adik-beradik berkata mereka merancang untuk menghabiskan lebih banyak masa bersama-sama.

- Sumber: DailyMail

Indian students develop driverless car controlled via phone App

The driverless car was developed at the cost 3 lakhs which is approximately RM17, 200.

Inspired by Google’s driverless car, a group of Indian students and professors from Amiraj College of Engineering in Gujarat, India, have developed a driverless car of their own design.

The prototype, using a Hyundai i10, was completed in a record 28 days. It accelerates up to 100kmph and can also be controlled with an Android application.

The driverless vehicle has 5 seats, a screen displaying the route and has a set of sensors that allows the vehicle’s computer to determine its location and surroundings. Furthermore, it has 6 night vision cameras to avoid accidents. Without the help of humans, the prototype can speed, steer, shift gears and apply brakes via the application.

The driverless car was developed at the cost 3 lakhs which is approximately RM17, 200.

It is interesting to know that a driverless vehicle was created in a short duration with a low costing. Perhaps, we would soon see driverless cars hitting the road as the Indians have proven that this technology can be inexpensive for humans to consume.

----------------------------
The story originally appeared on Astro Ulagam website

Afgan buah hati Rossa?

PENYANYI Indonesia, Rossa bersama Afgan. 

KUALA LUMPUR: Keakraban penyanyi tersohor Datuk Rossa dan Afgan mengundang kontroversi apabila timbul cerita mengatakan mereka menjalin hubungan cinta.

Rossa atau nama sebenarnya Rossa Roslaina Sri Handayani, 36, berkata, isu itu timbul mungkin kerana mereka mempunyai persahabatan yang rapat dan ada pihak yang tidak mengetahui hakikat itu.

"Apabila timbulnya cerita kami bercinta, saya rasa seperti kelakar juga kerana saya menganggap Afgan seperti adik saya kerana beliau jauh lebih muda daripada saya.

"Kami sudah mula rapat sejak lima tahun lalu, namun mungkin tidak semua pihak mengetahui hal itu yang menyebabkan timbulnya gosip ini. Saya adalah satu-satunya wanita dalam kumpulan kami yang terdiri daripada lima orang.

"Mereka yang juga orang dalam industri seni juga sering kali berkunjung ke rumah saya untuk melepak dan mengadakan barbeku bersama-sama," kata Rossa ketika ditemui pada majlis sidang media konsert Malam Keajaiban Cinta di Istana Budaya, di sini.

Penyanyi kelahiran Indonesia itu turut menjelaskan peminat Afgan yang kebanyakannya wanita juga maklum mengenai persahabatan mereka berdua. 

"Saya pasti semua sedia maklum bahawa segolongan besar peminat Afgan terdiri daripada kaum wanita dan rata-rata mereka mengetahui kami sememangnya rapat dan tidak mempercayai kontroversi itu.

"Jika saya kembali bercinta pun, saya menginginkan lelaki yang lebih berusia daripada saya. Antara ciri lain yang saya mahukan adalah lelaki itu perlu lebih bijak, berakhlak dan lebih berwibawa daripada diri saya," katanya sambil tersenyum.

Mengulas mengenai konsert solonya berjudul Malam Keajaiban Cinta, Rossa melahirkan rasa terujanya kerana sudah lama menyimpan impian untuk membuat persembahan di Istana Budaya.

"Siapa yang tidak ingin membuat persembahan di Istana Budaya, kan? Saya sudah beberapa kali mengintai peluang dan saya bersyukur kerana diberikan rezeki untuk beraksi di Istana Budaya.

"Saya bakal tampil dengan penyanyi jemputan yang menimbulkan elemen kejutan kerana peminat tidak mungkin menyangka kemunculan mereka di konsert itu nanti. 

"Jangka masa untuk membuat latihan juga antara cabaran yang perlu saya hadapi bagi memastikan semuanya berjalan lancar," kata Rossa mengakhiri perbualan.

- Sumber: BH Online 

*oday's ar*icle is brough* *o you by *he le**er '*'

Zan Azlee is s*ar*ing *o *hink *ha* all public display of the cross or any*hing similar *o i* has *o cease in order *o keep *he peace in Malaysia.

*he Malay Muslims in Malaysia are a very special group of people. Among *heir most significan* charac*eris*ics are *ha* *hey are very sensi*ive, emo*ional and easily offended.

Hence, *hey need special pro*ec*ion from *hose who can pro*ec* *hem. Wha* *his means is *ha* *hey usually have a guardian, or guardians, cons*an*ly looking ou* for *hem.

When *hey are young children, *heir paren*s would shel*er *hem from harm and evil *hough*s by condi*ioning and con*rolling *heir minds cons*an*ly.

*hey are *augh* religion from a very young age and *he reason for *his is so *ha* *hey will have a strong founda*ion in *heir fai*h and won'* be easily corrup*ed when *hey are older.

Unfor*una*ely, a lo* of *he religious *eachings *hey receive are merely ri*uals *hat *hey are told *o perform ins*ead of actually being *augh* *o unders*and *he fai*h be**er.

So, when *hey grow older and *urn in *o adul*s, they can'* be weaned off the pro*ec*ion *hey have been given. *hey lack *he abili*y *o *hink for *hemselves.

*he very *hing *ha* *heir religious *eachings was suppose *o provide *hem with became *he very *hing *hat *hey lacked, which is, a s*rong founda*ion in *heir fai*h.

And *ha* is why *hese Malay Muslims will forever require pro*ec*ion and *aking care of. *he sligh*es* change in *he environment *ha* *hey are used *o will shake *heir fai*h.

If ano*her group of people who prac*ice a differen* religion *han *hem s*ar*s *o use *he same language as *hey do *o conduc* *heir prayers, *hey will ge* confused.

So, *he easies* solu*ion in order *o overcome *his problem is *o jus* ban all non-Malays from using *heir language for *heir prayers. Problem solved.

When *hey see *hings *ha* are coun*er-cul*ure wi*h wha* *hey are used *o, *hey ge* easily influenced and *he risk of *hem emula*ing wha* *hey have seen is very highly likely.

And ye* again, the mos* convenien* solu*ion is *o ban every*hing *ha* is differen* from *he Malay Muslims’ own cul*ure so *hey won’* be *hrea*ened. Problem solved.

And so i* is when i* comes to having big crosses being displayed in clear view of *he Malays, *hey would obviously be very *hrea*ened by i*.

From *heir lack of a s*rong religious founda*ion, jus* *he mere sigh* of a cross, or any*hing similar *o a cross (like *he le**er ‘*’, for example), would s*rip *hem off *heir fai*h.

So wha* would be *he mos* obvious solu*ion *o *he problem? Wipe ou* all public displays of *he cross and every*hing *ha* resembles i*. Problem solved. 

---------------------------------------
- by: Zan Azlee | Astro Awani

Dutch expert suspended after showing MH17 victim photos

All 298 passengers and crew onboard the Malaysia Airlines jetliner -- most of them Dutch -- died when it was shot down at high altitude over rebel-held eastern Ukraine in July last year.

THE HAGUE: A Dutch expert helping to identify victims from last year's MH17 airliner crash in Ukraine has been suspended after showing photographs of the dead at a public lecture, police said Thursday.

"He has been suspended from his work and we'll see if other measures need to be taken," Thomas Aling, spokesman for the Dutch national forensics investigation team LTFO, told AFP.

"Apparently he showed photos that cannot be shown at a public meeting," Aling said following the lecture given by George Maat and organised by a medical students association in southern city Maastricht.

Maat, an anthropologist at Leiden University, is also accused of making comments outside his realm of expertise, notably about the causes of the crash, which were "incorrect," Aling said.

All 298 passengers and crew onboard the Malaysia Airlines jetliner -- most of them Dutch -- died when it was shot down at high altitude over rebel-held eastern Ukraine in July last year.

Dutch Justice Minister Ard van der Steur said that Maat's lecture was "completely inappropriate and in bad taste".

Journalists from private television channel RTL Nieuws attended and first reported on the lecture, during which Maat showed photos of victims' body parts and explained elements of the identification process.

The remains of all but two victims, both Dutch, have been identified an international team of Dutch led experts.

The lecture was given early April to an audience of around 150 people and showing the photos would have been allowed for educational purposes if the general public were not allowed in.

A Facebook page advertising the lecture clearly said that it was open to the public.

The deputy head of the MH17 Air Disaster Association, Evert van Zijtveld, told AFP that showing the photos was "shameful and very shocking for victims' relatives, this adds to the grief."

Maat said he had not known that the lecture was not restricted to medical students.

"It appears that other people were there, I hadn't realised," he said in a statement released by the police.

"I'm very sorry to have hurt or distressed victims' loved ones."

Kiev and the West claim that the plane was shot down by the separatists using a BUK surface-to-air missile supplied by Russia. Moscow denies the charges, pointing the finger at Kiev.

The Netherlands has been charged with leading the investigation into the cause of the incident and identifying the victims of the flight from Amsterdam to Kuala Lumpur. 

- Source: AFP

180 ditahan di Langkawi

Sebahagian daripada 180 penagih dadah ditahan dalam Ops Sarang yang dilakukan oleh Pasukan Khas Taktikal Perisikan Narkotik (Sting) Bukit Aman bersama Agensi Dadah Kebangsaan (AADK). 

LANGKAWI - Sebanyak 180 orang ditahan dalam Ops Sarang di sini hari ini kerana disyaki terbabit dalam penyalahgunaan dadah.

Timbalan Komander II Pasukan Khas Taktikal dan Perisikan Narkotik Bukit Aman (STING), Senior Asisten Komisioner Roslan Abdul Wahid berkata, 150 gram heroin, 6.68 gram syabu and 17 kg daun ketum turut dirampas dalam operasi yang dijalankan sejak 18 April lalu itu.

Beliau berkata, daripada jumlah yang ditahan itu, 125 suspek didapati positif dadah dan dirujuk kepada Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) untuk pemulihan.

Enam daripada yang ditahan itu disiasat kerana disyaki menjadi pengedar yang tiga daripada mereka dipercayai membawa masuk dadah daripada tanah besar dan negara jiran," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata, operasi di sekitar Bukit Malut dan Taman Nilam itu melibatkan 150 pegawai dan anggota polis serta AADK.

"Ini merupakan operasi bersepadu pertama kali yang dijalankan bersama AADK yang dianggap berjaya dalam menangani penyalahgunaan dan pengedaran dadah.

Turut hadir pada sidang media itu ialah Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) AADK, Izhar Abu Talib, Pengarah AADK Kedah, Mohammad Nazer Mustafa dan Ketua Polis Daerah Langkawi, Superintendan Harrith Kam Abdullah. 

- Sumber: Bernama

'The Avengers' set for blockbuster return

Marvel's "Avengers: Age Of Ultron" - L to R: Captain America/Steve Rogers (Chris Evans) and Thor (Chris Hemsworth) - Jay Maidment/Marvel 2015

LOS ANGELES: Three years after saving the Earth -- and breaking a few box office records -- "The Avengers" are back with a power-packed punch this week with their latest blockbuster adventure.

Iron Man, Captain America, Thor, Black Widow, Hulk and Hawkeye take on a new baddie who wants to wipe out Humanity, in "Avengers: Age of Ultron," out from Tuesday in much of the world.

Returning director Joss Whedon pits the superhero gang against their own shortcomings as they take on their ultimate enemy -- but also plays with the chemistry that developed between them in their first run-out.

The original 2012 "The Avengers" became the third-highest grossing movie in cinema history, taking over $1.5 billion at the box office, only beaten by "Avatar" (2009) and "Titanic" (1997).

The pressure on Whedon was therefore enormous -- but the 50-year-old said he drew the most inspiration from amidst the first film's very success, and from the interplay between the main characters.

He looked for "what little moments are there between these characters that I haven't gotten to do yet, what conversations they haven't had yet, what haven't I shown?" Whedon told reporters in Los Angeles.

Relationships are indeed richer between Iron Man/Tony Stark (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Black Widow (Scarlett Johansson), Hulk (Mark Ruffalo) and Hawkeye (Jeremy Renner).

There is also more humor to temper filmgoers' pure adrenalin rush.

The main thing was "to make sure that everybody had their moment, that it's all connected to the movie, to the main thing," said the filmmaker, who spent hundreds of hours editing the movie.

The result is two hours of turbo-driven action, superhero fist-fights and technology at the service of a story full of surprises, which US critics have already hailed as a huge hit.

Industry journal Variety called it a "super-sized spandex soap opera that's heavy on catastrophic action but surprisingly light on its feet, and rich in the human-scale emotion that can cut even a raging Hulk down to size."

New horizons 

James Spader, known for his roles in TV shows "Boston Legal" and "The Blacklist," plays ultimate baddie Ultron, a robotic assassin able to reproduce himself and who is determined to annihilate "The Avengers."

He wins the unexpected backing of twins Wanda and Pietro Maximoff, also known as Scarlett Witch and Quicksilver and played by Elizabeth Olsen and Aaron Taylor-Johnson).

Jarvis/The Vision (played by Paul Bettany) makes his entry as a counterweight to the power of Ultron, who emerges as a kind of ghost in the Stark Industries machine.

"They embody a little bit of him (Tony Stark)," said Whedon.

"But I do see them as both sides of the same coin, sort of a core between the two of them. There's something beautiful about the fact that they see the same thing and react differently."

The climax of the film closes certain storylines from the first film, and opens new horizons for those to come: "The Avengers: Infinity War," the third part of the saga that Marvel is dividing into two movies.

The first part is due out on May 4, 2018, followed by the second on May 3, 2019. Both will be directed by filmmaking brothers Anthony and Joe Russo.

But it is unknown what role new Marvel characters could play.

"There are so many different directions to go," said Johansson. "We'll see."

"Avengers: Age of Ultron" will be released in the United States on May 1, a week or two after it is out around much of the rest of the planet. 

- Sumber: AFP RELAXNEWS

Rossa gegar Istana Budaya 22-23 Mei

ROSSA bakal tampil dengan konsert Malam Keajaiban Cinta pada 22 dan 23 Mei ini.

KUALA LUMPUR : Penyanyi Rossa adalah artis wanita solo dari Indonesia pertama yang diberikan kepercayaan oleh pihak Istana Budaya untuk membuat persembahan di pentas berprestij itu.

Pemilik nama sebenar Sri Rossa Roslaina Handiyani bakal tampil dengan konsert Malam Keajaiban Cinta pada 22 dan 23 Mei ini. Antara lagu beliau yang cukup dekat dengan hati peminat adalah Hey Ladies, Ayat-Ayat Cinta, Terlanjur Cinta dan Wanita Yang Kau Pilih

Konsert diterbitkan oleh Airish Events dengan kerjasama Mask Team. Peminat Rossa boleh mendapatkan tiket pada harga RM78, RM108, RM218, RM238, RM258, RM278, RM338 dan RM518. Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.airasiaredtix.com.

- Sumber: BH Online 

Mixed reactions on social media over EPF withdrawal issue

People turn to social media to express their views.

KUALA LUMPUR: Malaysians seem to be on the same page on the issue of permissible age for members to withdraw their savings from Employees Provident Fund (EPF).

Many turn to social media to express their views, and most of them agreed that 60 years old is too late for withdrawal.

Early today, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak confirmed that the EPF withdrawal age limit stays at 55 years old.

Biz News Malaysia, on his Twitter page, had thrown in a question for the PM himself. Not sure if they got the answer they were looking for.


Social Ninja, also on Twitter, expressed his relief with the latest development.


Seems like Migha Gaga has her fingers crossed.


Cik Leeya on the other hand, is being a bit cynical.

Julia Azrina, on Facebook, decided to look back at a phrase that was once so popular.


CK thinks it is only fair for GST to be cancelled, too.


Abdul Rahman however, looks at the issue in the bigger picture.- Sumber: Astro Awani 

Kontroversi tak halang Zizan Razak jadi juri Ceria Popstar 3

Kontroversi yang melanda tidak menghalang Zizan untuk menjadi juri program realiti Ceria Popstar 3.

Walaupun dilanda kontroversi, namun ia sedikit pun tidak menghalang pelawak dan pelakon Zizan Razak untuk menjadi juri tetap bagi program realiti kanak-kanak Ceria Popstar 3.

Malah Penolong Naib Presiden Astro ceria dan Segmen Remaja, Hadzelynda Khairuddin percaya Zizan mampu memberikan komitmen terhadap kerjayanya.

“Pihak produksi percaya Zizan mampu untuk menggalas tanggungjawab sebagai seorang juri yang diberikan kepadanya. Sebelum ini pun Zizan pernah menjadi juri untuk Ceria Popstar musim kedua.

“Setakat ini Zizan tidak mendatangkan masalah malah dia juga memberikan komitmen yang baik menerusi sesi rakaman yang telah dijalankan,” katanya ketika ditemui pada sidang media Ceria Popstar 3 bertempat di The Bee, Publika pada Selasa.

Selain itu, Hadzelynda juga menjelaskan pemilihan Zizan adalah berdasarkan kredibilitinya selain merupakan idola kepada kanak-kanak.

“Tidak adil jika kita terus menghukumnya atas dakwaan yang tidak pasti. Kami memilih Zizan kerana dia juga merupakan antara selebriti yang menjadi idola kanak-kanak pada masa kini.

“Kami yakin, walaupun dihimpit kontroversi namun itu bukanlah penghalang untuk dia memberikan fokus terhadap kerjanya.” jelasnya pendek.

Selain Zizan, program ini juga turut menampilkan Dato’ Ac Mizal dan Johan selaku juri tetap manakala seorang lagi merupakan juri jemputan yang akan diundang khas pada setiap minggu.

Ceria Popstar 3 akan bersiaran pada setiap Jumaat, jam 9.00 malam bermula pada 1 Mei 2015 secara eksklusif di Astro Ceria (saluran 611) dan Maya HD (saluran 135). 

- Sumber: Astro Gempak

4,215 ubat-ubatan dikecualikan GST

SUBROMANIAM: Selain itu, 126 jenis peralatan perubatan termasuk peralatan pembedahan turut mendapat kelulusan Kementerian Kewangan untuk dikecualikan GST - Gambar Fail

PUTRAJAYA: Sebanyak 4,215 jenis ubat-ubatan dibawah Senarai Ubat Penting Kebangsaan dikecualikan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Pengarah GST, Jabatan Kastam Diraja Malaysia Datuk Subromaniam Tholasy berkata senarai tersebut telah diluluskan Kementerian Kewangan.

"Jika ada apa-apa tambahan dari segi bilangan ubat-ubatan yang dikecualikan GST, ianya perlu mendapat kelulusan kerajaan dahulu.

"Selain itu, 126 jenis peralatan perubatan termasuk peralatan pembedahan turut mendapat kelulusan Kementerian Kewangan untuk dikecualikan GST," kata Subromaniam ketika sidang media di Putrajaya petang tadi.

- Sumber: Astro Awani 

Why it's significant that Sandra Bullock is People's oldest 'most beautiful' woman

At 50, Bullock is the oldest woman to ever win the "most beautiful" title.

People has named Sandra Bullock the world's most beautiful woman of 2015. But why did she win?

Bullock doesn't have much on her plate this year — she's the voice of Scarlett Overkill in the new "Minions" movie and her other film, "Our Brand is Crisis," isn't scheduled to come out until 2016. She's not exactly on anyone's radar, so what's up?

The "most beautiful" and sexiest man alive" designations have little to do with attractiveness and everything to do with the agenda of Hollywood publicists. Elaine Lui of Lainey Gossip provides some of the most insightful coverage when it comes to the process of figuring out who wins these sorts of covers and why, which are awarded with the cooperation of the star in question.

This apparently is why Ryan Gosling has never been named Sexiest Man Alive — he's turned it down repeatedly. When Chris Hemsworth was named Sexiest Man Alive last year, Lui noted that Hemsworth had been fairly absent from the public for most of the year but the cover provided some income for his "fame-bank."

So what's in it for Bullock? At 50, Bullock is the oldest woman to ever win the "most beautiful" title. She is well into territory where many an actress begins a slow — not necessarily voluntary_ fade-away, and the roles being offered are for sexless, cranky old-lady types or sexless mother figures.

In 2011, the New Yorker published an essay by Tina Fey that also made it into her book, "Bossypants."

"I have a suspicion — and hear me out, because this is a rough one — that the definition of 'crazy' in show business is a woman who keeps talking even after no one wants to (have sex with) her anymore," she wrote.

Will being deemed "most beautiful" in the eyes of People be enough to rebrand Bullock and prolong her career? That's essentially what her 2009 role in "The Proposal" was supposed to do. Much of the buzz surrounding that movie was about how extraordinary it was that a woman in her mid-40s was dating a younger man.

As a calculated move, it makes sense to accept People's honor, and the accompanying article focuses on Bullock's real-life role as the mother of a young son. She's not in "Something's Gotta Give"/"It's Complicated" territory yet, but she's also not a girl-next-door type, either. She's not coolly aloof in the way that Tilda Swinton is. Her closest contemporary is four-time designee Julia Roberts, whose last three roles were doctor, stressed-out mom, and an evil, princess-hating queen.

Bullock being named shines some attention on the dearth of quality roles for real, adult women over the age of 40. Looks like Meryl Streep's decision to fund a screenwriting lab for older women is coming right on time.

"Real beauty is quiet," Bullock told People. "Especially in this town, it's just so hard not to say, 'Oh, I need to look like that.' No, be a good person, be a good mom, do a good job with the lunch, let someone cut in front of you who looks like they're in a bigger hurry. The people I find most beautiful are the ones who aren't trying."

For better or worse, Bullock is very much trying, but she has the added burden of making it look effortless. That's her job.

- Source: The Washington Post

Gadis lumpuh kejutkan jururawat dengan bangkit dari kerusi roda


Gadis lumpuh kejutkan jururawat dengan bangkit dari kerusi roda. - Foto YouTube

KUALA LUMPUR: Seorang remaja perempuan dari Amerika Syarikat, Bailey Murrill, melakukan kejutan buat jururawat kesayangannya dengan bertindak bangkit dari kerusi roda selepas dikatakan sembuh dari sakit lumpuh yang dialami selama 11 hari.

Ibu Bailey, Becky Miller yang gembira denfgan perkembangan itu turut memuat naik video itu di YouTube danvideo telah menarik perhatian orang ramai.

“Anak saya, Bailey Murrill mengalami penyakit lumpuh dari paras pinggang secara tiba–tiba dan punca keadaan itu tidak dapat dikenal pasti. Tetapi, kini dia kembali ‘normal’.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka yang mendoakan kesihatan anak saya dan menyokong kami sepanjang masa mencabar itu,” kata Becky.

Bailey yang sembuh pada awal pagi hari itu telah mengambil keputusan untuk mengejutkan jururawat yang menjaganya selama 11 hari .

Dalam video berdurasi seminit itu terlihat jururawat berkenaan hadir untuk bekerja tanpa mengetahui Bailey sudah sembuh.

Bailey yang ketika itu mengerakkan kerusi roda ke arah jururawat itu mengejutkannya dengan bangkit dari kerusi roda dan meluru ke jururawat itu.

Kegembiraan jururawat itu jelas kelihatan apabila dia memeluk Bailey dan mula menangis sambil berkata,“ terima kasih tuhan, terima kasih!”

Sementara itu, video ini turut menyentuh perasaan pengamal media sosial dan pelbagai reaksi telah diluahkan oleh mereka.

- Sumber: Astro Awani 

Hello dengan Facebook


FACEBOOK memperkenalkan satu aplikasi baharu yang dikenali sebagai Hello yang menghubungkan panggilan dengan Facebook.

BERBILION panggilan dibuat setiap hari menerusi telefon mudah alih dan daripada berbilion panggilan itu hanya sedikit maklumat yang diketahui mengenai siapa yang menelefon anda. 

Memikirkan mengenai permasalahan itu membuatkan pasukan aplikasi Messenger daripada Facebook membuat satu aplikasi baharu yang dikenali sebagai Hello yang menghubungkan panggilan dengan Facebook. 

Apa yang menariknya mengenai aplikasi ini, anda boleh melihat siapa yang memanggil, menyekat panggilan yang tidak diingini dan mencari orang atau tempat. 

Caranya mudah saja, apabila anda mendapat panggilan, Hello akan menunjukkan maklumat mengenai siapa yang memanggil anda, walaupun anda tidak menyimpan nombor telefon siapa yang menelefon anda itu. 

Anda hanya akan melihat maklumat mereka yang telah berkongsi Facebook dengan anda. Dalam erti kata lain, mereka yang mempunyai akuan Facebook dan mendaftar nombor telefon mereka di dalam akuan Facebook boleh menggunakan aplikasi terbaru ini. 

Hello juga membolehkan pengguna mencari orang dan perniagaan di Facebook dan menelefon mereka dengan hanya satu sentuhan. Sebagai contoh jika rakan anda memberitahu mengenai restoran baru di kawasan kejiranan anda, anda boleh menggunakan Hello untuk mencari maklumat mengenai restoran ini termasuk waktu operasi mereka, membuat tempahan dan mendapatkan arah dan alamat.

Sementara fungsi lain Hello menjadikannya mudah untuk menyekat panggilan yang tidak diingini. Daripada tetapan Facebook anda, anda boleh menyekat nombor tertentu dan menyesuaikan sama ada anda mahu menyekatnya secara automatik atau secara manual. Panggilan yang disekat akan masuk ke dalam mel suara dan boleh didengar semula. 

Dengan Hello orang boleh melihat maklumat mereka secara terus selain mencari di Facebook. Pembangun juga telah membuatkan ia mudah untuk dikawal menggunakan tetapan di Facebook dan dalam aplikasi. 

Facebook menyatakan Hello kini dalam peringkat ujian untuk mendapatkan reaksi pengguna dan boleh dimuat turun aplikasi terbaru ini di Play Store.

Tetapi dari satu lagi sudut pandangan pemerhati teknologi, mereka menyatakan aplikasi Hello ini secara tidak langsung mendedahkan semua maklumat anda kepada orang yang tidak dikenali. Sebagai contoh anda boleh menelefon seseorang yang tidak dikenali dan melihat semua maklumat mereka. 

Ini mendedahkan anda kepada jenayah siber, kerana semua maklumat dapat diperoleh dengan hanya satu panggilan. Pertikaian ini sama seperti aplikasi Facebook Check In yang membolehkan anda memberitahu di mana kedudukan anda ketika itu dan perasaan anda ketika itu.

Apa pun aplikasi ini masih di peringkat ujian dan anda boleh memberikan pandangan serta penambahbaikan kepada Facebook.

FACEBOOK memperkenalkan satu aplikasi baharu yang dikenali sebagai Hello yang menghubungkan panggilan dengan Facebook.

FACEBOOK memperkenalkan satu aplikasi baharu yang dikenali sebagai Hello yang menghubungkan panggilan dengan Facebook.


- Sumber: BH Online 

Suhaimi calon BN untuk PRK Permatang Pauh

Setiausaha UMNO Bahagian Permatang Pauh, Suhaimi Sabudin diumum mewakili BN sebagai calon Pilihanraya Kecil Permatang Pauh 7 Mei ini.

Setiausaha UMNO Bahagian Permatang Pauh, Suhaimi Sabudin diumum mewakili BN sebagai calon Pilihanraya Kecil Permatang Pauh 7 Mei ini.

Suhaimi yang mempunyai kelulusan akademik dari Universiti Sains Malaysia merupakan ahli UMNO cawangan Guar Jering.

Pengumuman calon Barisan Nasional dibuat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Pusat Operasi BN Bandar Perda pada Khamis. 

- Sumber: Astro Awani 

‘Tak maafkan sampai mati’

Keadaan belakang badan mangsa dipenuhi kesan lebam. Gambar kanan: Mangsa menunjukkan kesan lebam yang dialami pada bahagian betisnya.

GURUN – “Saya tidak akan maafkan mereka sampai mati,” demikian luah pelajar tingkatan satu di sebuah sekolah agama dekat Pendang yang menjadi mangsa buli lebih 30 pelajar senior, Jumaat lalu.

Muhd Haziq (bukan nama sebenar), 13, berkata, kejadian itu merupakan peristiwa hitam buat dirinya apabila dibelasah sehingga tidak bermaya.

Difahamkan, kejadian itu berlaku selepas dia menjumpai dompet bersama sejumlah wang ketika bermain di padang sekolah, kira-kira jam 6.30 petang.

“Semasa berada di padang, saya ternampak dompet tercicir di padang bersama wang sebanyak RM60.

“Saya mengambil wang terbabit dan meletakkan dompet itu di tepi tandas. Kemudian, pada jam 12 tengah malam, seorang pelajar tingkatan empat memanggil saya masuk ke sebuah bilik asrama,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, setelah mengaku menjumpai dompet terbabit, dia mendakwa ditampar beberapa kali di bahagian muka sebelum mereka membawanya ke sebuah bilik lain yang terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan lima.

“Di situ, mereka pukul saya sehingga tidak dapat bangun dan berjalan. Macam-macam mereka buat kepada saya.

“Ada yang pukul kepala saya dengan telefon bimbit, libas tuala ke muka, baling serpihan siling ke muka, jentik telinga, tendang di bahagian dada serta membakar helaian rambut sebelum dicukur hampir botak,” katanya.

Katanya, tindakan beberapa pelajar yang membaling serpihan siling ke mukanya itu turut menyebabkan mata kanannya bengkak.

“Selepas itu, mereka mengangkat saya keluar dari bilik. Saya tidak mampu melawan selain merangkak ke bilik saya untuk menyelamatkan diri.

“Saya maklumkan kejadian itu kepada pengawal keselamatan sebelum dimaklumkan kepada warden asrama,” katanya.

Keesokan harinya, ayah mangsa yang ingin melawatnya di sekolah terbabit terkejut apabila melihat anaknya berada dalam keadaan tidak bermaya selain kesan lebam di bahagian muka serta anggota badan.

Menyedari kejadian itu, mangsa dibawa ayahnya untuk membuat laporan di Balai Polis Gurun sebelum mendapatkan rawatan di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani.

“Saya nak pindah sekolah, tidak mahu tinggal di asrama itu lagi,” katanya.

Kesan lebam pada anggota badannya turut menyebabkan dia sukar untuk bergerak dan tidur pada waktu malam.

- Sumber: Sinar Harian 

Persenda azan: Paderi marah tindakan Alvin Tan

Sedutan video yang dimuatnaik oleh Alvin Tan.

SHAH ALAM - ‎Seorang paderi tampil menulis surat terbuka kepada blogger kontroversi, Alvin Tan susulan tindakan biadabnya merakam 'lagu Azan' melalui sebuah video, baru-baru ini.

Paderi sebuah gereja, Dr Sherman Kuek berkata, ‎tindakan Alvin tersebut sangat kurang ajar yang bertujuan jahat.

"Kehadapan Encik Alvin, saya menulis kepada saudara kerana secara peribadinya saya marah terhadap tindakan saudara yang melakukannya dengan hasrat yang salah dan saya menganggap tindakan seperti itu penuh dengan sikap kurang ajar.

"Sama seperti rakyat Malaysia yang lain, saya sedar akan kurangnya rasa hormat saudara terhadap pihak berkuasa, kelakuan sosial dan kesedaran moral. Dengan itu, saya tidak akan terkejut jika surat ini dibalas secara tidak hormat.

“Barangkali tindakan yang saudara boleh ambil adalah dengan tidak menghiraukannya sama sekali, tetapi mengikut konteks di mana kami sebagai rakyat Malaysia hidup, apa yang dilakukan oleh saudara tidak boleh dilepaskan begitu sahaja tanpa bantahan daripada rakyat Malaysia," katanya yang dipetik melalui blog miliknya.

‎Video bertajuk 'Muslim Call to Prayer - Azan (R&B cover)' yang dimuat naik melalui laman Facebooknya dikecam orang ramai, termasuk orang bukan Islam.

‎Dalam surat terbuka itu juga, Dr Sherman berkata penghinaan Alvin itu bukan hanya dirasai penganut beragama Islam, malah turut dilihat sebagai serangan kepada manusia-manusia di dunia yang menganut pelbagai agama.

"Barangkali bukan niat kamu untuk menolak ritual keagamaan secara keseluruhan tapi ia tetap merupakan sesuatu yang biadab dan walau kamu hanya hina sesuatu agama secara khusus, tapi tindakan ini tetap serangan kepada agama. Bukan hanya kepada rakan-rakan Muslim tapi turut dilihat sebagai serangan kepada penganut pelbagai agama.

"Penghinaan saudara mungkin boleh saja dilakukan terhadap zikir Katolik Latin ataupun zikir veda penganut Hindu...untuk ini, tindakan saudara membuat saya marah," katanya.

Beliau sempat berharap agar Alvin mengambil masa yang cukup untuk analisa dan memahami apa yang sebenarnya yang berlaku di negara ini dan cuba terlibat secara membina daripada melakukannya dengan cara yang tidak senonoh.

"Dalam kapasiti peribadi dan sebagai rakyat Malaysia, saya bertegas menolak sebarang tindakan yang saudara lakukan dan akan lakukan.‎ Video saudara yang lebih narsisistik daripada kelakar atau menghiburkan, ia suatu halangan kepada usaha kami untuk membina masyarakat yang lebih bagus untuk anak-anak kita dari semua agama.

"Saya harap saudara mempunyai hidup yang baik di Amerika di mana ekspresi anda benar-benar boleh bebas. Tetapi pada dasarnya, bukan amalan keistimewaan dan hak yang menentukan kualiti seseorang," katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Imej berani Lexus NX 200t F-Sport, garang dan eksklusifSusun atur kabin moden dan mewah.

Enjin 2.0 liter pengecas turbo lancar dan berkuasa.

EVOLUSI Lexus dalam penghasilan model baharu diterjemahkan menerusi rekaan intuitif dan futuristik. Lexus begitu berusaha untuk kelihatan berbeza.

Ramuan itu berjaya menarik perhatian pengguna. Mustahil untuk diabaikan dan tiada siapa akan melabel SUV (kenderaan utiliti sport) mewah Jepun itu sebagai membosankan. Itu yang pasti.

Proses matang Lexus NX mengambil masa lima tahun yang mana tempoh kajian selama setahun dan selebihnya digunakan untuk mengeksplorasi perincian. Menurut Ketua Juruteranya, Takeaki Kato 2015 adalah waktu sesuai memperkenalkan NX.

Projek yang dimulakan pada 2009 itu memakan masa yang lama kerana NX menggunakan enjin dan platform baharu.

Namun, NX sebenarnya memiliki DNA Toyota RAV4 daripada segi platform tetapi ia menampilkan rekaan radikal dan kejuruteraan spesifik tersendiri. Bahkan, jika dilihat senarai teknologi yang diperkenalkan pada NX juga lebih ke hadapan.

Cukup saya membincangkan tentang pembangunan NX. Model pandu uji yang saya terima ialah NX200t F Sport dengan pacuan semua roda (AWD). Sebaik menerima kunci daripada pihak UMW Toyota Motor petang Isnin itu, saya langsung memandu NX sekitar Shah Alam.

Tanggapan pertama saya ketika berada dalam kabin sungguh selesa. Kerusi dengan kemasan kulit upholsteri merah memeluk tubuh dengan kemas dan lembut.

Meninjau keseluruhan kabin sambil tangan mengetuk dan membelai di setiap perincian papan pemuka dan pintu cukup menyenangkan dengan kemasan lembut dan perincian mewah yang diketengahkan Lexus. Sehinggakan sekecil-kecil perincian turut diambil kira.

Ini kerana ketika mata saya tertoleh di tepi konsol tengah, saya terlihat skru dengan ukiran perkataan Lexus di kepalanya. Satu ciri yang mungkin tidak dihargai. Namun Lexus tidak mengambil enteng tentang itu.

Bahagian depan dan belakang kabin adalah lebih luas daripada yang dijangkakan jika dibandingkan dengan luaran kompak NX. Akan tetapi garis bumbung rendah di belakang tidak mampu menawarkan ruang seperti di dalam Audi Q5 atau BMW X3.

Tetapi ada jumlah yang layak untuk ruangan kaki. Lebih baik lagi, lantai adalah hampir rata. Bermakna penumpang yang duduk di tengah bangku belakang akan berasa selesa.

Di tempat lain dalam kabin, anda akan menemui banyak penyimpanan berguna, termasuk beberapa ruang besar di tepi pintu, glovebox dan ruang bertutup antara tempat duduk depan.

Dan terima kasih kepada brek parkir elektrik yang memberikan ruang untuk meletakkan sepasang besar cawan di konsol tengah.

Selain itu, Lexus memilih kawalan tombol dan bukan paparan skrin sentuh. Ini satu pujian besar! Anda akan menemui skrin 7-inci yang menyajikan berbagai informasi khas Lexus. Ia dikendalikan menerusi pad sentuh baharu iaitu Remote Touch Interface (RTI).

Ciri terkini itu menggantikan RTI gaya tetikus sebelum ini. Sebenarnya, kawalan pad sentuh ini hampir meletakkan saya ke dalam terapi pengurusan kemarahan.

Apabila menggunakan RTI, saya perlu melihat skrin paparan di atas papan pemuka dan perlu tepat dengan pergerakan jari pada pad sentuh. Jika hujung jari terlalu kering, pasti anak panah akan tersasar pada ikon yang ingin ditekan dan keputusan tidak akan menjadi lebih baik.

Sebenarnya proses itu mengambil masa untuk menyesuaikan diri. Namun dengan adanya respons getaran sedikit membantu proses pencarian. 

Selain itu, sistem hiburan Mark Levinson dengan 14 pembesar suara (bagi F sport) dan kualiti audio ditawarkan sangat menampung untuk mendengar konsep teater.

Bunyi lunak dari pembesar suara membuatkan saya menikmati alunan muzik dengan penuh berjiwa tanpa rasa tertekan berada dalam kesesakan lalu lintas padat.

Sehinggakan terasa tidak mahu keluar dari kenderaan ketika memainkan barisan lagu kegemaran menerusi MP3.

Prestasi

Kini tiba kepada soal prestasi. Sebenarnya terdapat juga perkara menyulitkan memandu NX 200t. Sebelum saya terangkan, anda perlu tahu bahawa ini adalah model pertama Lexus dalam sejarah yang menggunakan pengecas turbo.

Dilengkapi enjin 2.0 liter 4-silinder yang menghasilkan 235hp dan tork 258Nm meletakkan NX sebaris dengan Audi Q5 dan BMW X3.

Transmisi automatik 6-kelajuan menggerakkan roda depan bersama ciri intuitif tukaran manual dan pedal shifter.

Kenderaan pandu uji saya turut didatangkan dengan pilihan sistem AWD Kawalan Dinamik Tork yang mana ia menghantar sehingga separuh kuasa enjin ke roda belakang dan turut mengaplikasikan ekaan khas differential hadapan untuk mengurangkan peluang kehadiran tork steer.

Beberapa sensor juga menghantar data ke perisian pintar yang akan memilih gear yang betul dan corak penurunan gear berdasarkan mod Eco, Normal, atau Sport.

Kerana itulah sepanjang pemanduan NX di dalam bandar, saya merasakan kelancaran penghantaran kuasa yang lembut tanpa sentakan. NX juga menyesuaikan kadar responsif berdasarkan tingkah laku pemandu yang mengambil kira kelajuan kenderaan, kedudukan stereng dan sudut pendikit.

Mungkin Lexus mempunyai lebih melalui powertrain itu. Menerusi pengalaman saya ia berfungsi dengan baik tetapi tidak sempurna. Pada keadaan pemanduan biasa, enjin terbukti responsif, dan di jalan berbukit NX 200t menyerlahkan watak olahraga.

Bagaimanapun, apabila menekan pendikit untuk mengambil kesempatan daripada ruang kosong dalam trafik, penghantaran kuasa di saat penurunan gear terkadang tertangguh.

Namun begitu, ketika pendikit ditekan keras di lebuh raya enjin memberikan kuasa yang responsif dan pengendalian yang diberikan cukup selesa. Bahkan SUV itu juga mengambil sudut dengan tepat dan kewujudan olengan badan di tahap sederhana.

Versi F-Sport didatangkan dengan tetapan suspensi dipertingkatkan iaitu set penyerap sport dengan 30-langkah tahap kawalan daya redaman untuk pengendalian lancar dan tepat. Cuma satu komen saya tentang NX ialah timbul satu perasaan kurang enak.

Talaan suspensi cukup lembut membuatkan NX 200t F Sport berasa terlalu mewah dan terlalu tinggi untuk melaksanakan suatu misi memandu berorientasikan pencapaian. Kadang-kala jentera seperti terbuai tanpa redaman yang terbaik ketika dipandu di bandar. Akan tetapi sebaik memandunya di lebuh raya ciri suspensinya mulai hidup.

Selebihnya pengalaman memandu adalah sesuatu yang bercampur. Walaupun perjalanan yang selesa di lebuh raya, penggantungan dirasakan lembut sekitar bandar manakala kawalan yang ringan menyampaikan maklum balas yang sangat sedikit.

Lexus NX juga tidak mempunyai kesabaran dan cengkaman seperti pesaingnya.

Kehadirannya NX menyemarakkan minat pembeli SUV kompak mewah yang bosan akan status quo. Rekaan baharu ditambah ciri terkini dan lebih ke hadapan berbanding pesaingnya digarap dengan tujuan menggoda konsumer yang belum tertarik meminang produk Lexus.


Spesifikasi

Lexus NX 200t F-Sport

Enjin: 2.0L pengecas turbo berkembar tatal
Kuasa Maksimum: 235hp @ 4,800-5,600rpm
Tork Maksimum: 350Nm @ 1,650-4,000rpm
Pecutan 0-100 km/j: 7.1 saat
Transmissi: 6-kelajuan automatik
Ciri keselamatan: 8 SRS beg udara, ABS, BA, traction control, vehicle stability control, hill-start assist, BSM, rear cross traffic alert
Harga: RM362,432 (termasuk GST)

- Sumber: Sinar Harian 

Orang ramai gempar bangunan KWSP terbakar

Latihan simulasi kebakaran dikendalikan oleh Bomba dan Penyelamat Ipoh itu melibatkan kakitangan pelbagai agensi yang beroperasi dalam bangunan KWSP tersebut.

IPOH – Orang ramai yang melalui Jalan Greentown gempar apabila melihat kepulan asap dari bangunan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di sini, semalam.

Bagaimanapun, kepulan asap dari bangunan 11 tingkat itu adalah sebahagian daripada latihan simulasi kebakaran dikendalikan Jabatan Bomba dan Penyelamat Ipoh.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Daerah Ipoh, P Samasuvam berkata, seramai 15 pegawai dan anggota bomba terbabit dalam latihan yang bermula dari jam 9 hingga 10 pagi itu.

Menurutnya, latihan itu adalah persediaan bagi menghadapi situasi sebenar serta melatih anggota bomba supaya lebih mahir mengendalikan situasi jika berlaku kebakaran.

“Kami juga tetapkan tempoh masa tertentu agar semua pihak dapat bekerjasama untuk menangani situasi tersebut dengan lebih berkesan,” katanya.

Katanya, lebih 400 kakitangan dalam bangunan yang menempatkan pelbagai agensi itu memberikan kerjasama baik sepanjang latihan itu.

“Mereka bertindak mengikut arahan dan berkumpul di tempat ditetapkan sejurus mendengar penggera kecemasan berbunyi.

“Kemudian, sejurus selepas selesai, kesemua kakitangan terbabit kembali ke bangunan tersebut dan meneruskan tugas masing-masing seperti biasa,” katanya.

Samasuvam berkata, pihaknya turut mengadakan sesi taklimat bersama jawatankuasa keselamatan bangunan dan pasukan penyelamat kecemasan (ERT) selepas tamat sesi latihan tersebut.

“Dalam taklimat itu, kami bincang pencapaian dan cara terbaik untuk memperbaiki kekurangan daripada latihan tersebut,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Foto Selfie Shahrukh Khan dan Zayn Malik pecah rekod Twitter di India

Shah Rukh Khan baru-baru ini telah mencipta sejarah tersendiri selepas foto selfie dengan penyanyi Zayn Malik di Twitter mendapat Retweet dan Favorite paling banyak di India.

KUALA LUMPUR: Bintang Bollywood, Shahrukh Khan baru-baru ini telah mencipta sejarah tersendiri selepas foto selfie dengan penyanyi Zayn Malik di Twitter mendapat Retweet dan Favorite paling banyak di India.

Bintang berlainan generasi itu bertemu sewaktu berlangsungnya Asian Awards yang kelima di London. Foto tersebut menerima 110 ribu favorite dan 150 ribu retweet sehingga kini.

Menerusi foto tersebut, Shahrukh Khan memuat naik kapsyen mendoakan kesejahteraan Zayn Malik yang mengambil keputusan untuk meninggalkan kumpulan One Direction.

”This kid is so cool. May Allah bless him. Dinner time at the Asian Awards,” tulis Shahrukh.

Sehingga kini foto selfie tersebut terus menjadi perhatian dan masih menerima Retweet dan Favorite daripada umum.

Pengacara terkenal, Ellen Lee DeGeneres masih memegang rekod menerima Retweet dan Favorite foto selfie paling banyak sepanjang zaman sewaktu berlangsungnya Oscar Awards 2014 dengan 3 juta Retweet di seluruh dunia. -- Astro Gempak


- Sumber: Astro Gempak

Tukar jantina untuk atasi tekananWallace kini mengambil ubat hormon dan dijangka menjalani pembedahan hujung tahun ini. - Foto Facebook

KUALA LUMPUR: Gara-gara tidak mahu terus terasing daripada anaknya, seorang bapa di United Kingdom bertindak di luar dugaan dengan menukar imej dan jantinanya menjadi perempuan.

Roxy Wallace, 50 tahun, sudah lama menderita akibat tekanan luar biasa yang menyebabkan dia menjauhkan diri daripada keluarga termasuk anak tunggalnya, William, 9 tahun.

Sejak zaman mudanya, Wallace gemar memakai pakaian wanita dan menganggap ia membantu mengatasi tekanan yang dihadapinya.

Namun tabiat itu dihentikan selepas bertemu dan mengahwini isterinya, Jo, pada tahun 1995. Ia bagaimanapun menjadikan tekanan yang dihadapi semakin teruk.

Wallace (kiri) bersama anaknya William dan isterinya, Jo. - Foto Facebook
Wallace akhirnya berterus-terang dengan isterinya tentang tabiat peliknya itu dan nyata, Jo dapat menerima situasi itu dengan baik.

Wallace yang sebelum ini bekerja sebagai pengawal keselamatan, memberitahu Jo yang dia mahu hidup sebagai wanita dan ia mendapat sokongan daripada isterinya.

"Sudah 20 tahun saya mencintainya, dan saya cuma mahu dia bahagia," kata Jo.

Keputusan itu bukan sahaja memberi kepuasan dan ketenangan kepada Wallace tetapi dia juga berjaya memperbaiki hubungan dengan anaknya, yang merupakan seorang kanak-kanak autistik.

"Saya sayang 'ibu kedua' saya," kata William.

Wallace kini mengambil ubat hormon dan dijangka menjalani pembedahan hujung tahun ini. 

- Sumber: Astro Awani 

EPF withrawal age remains at 55 - Najib


NAJIB: I want to assure the rakyat that EPF members will retain their right to withdraw at the age of 55.

KUALA LUMPUR: Contributors of the Employees Provident Fund (EPF) will be able to withdraw their savings at the age of 55, said Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

In addressing concerns on the changes proposed by EPF, Najib added that any new enhancement will only apply to new contributions as a way of striking a balance between the people’s expectation and protection.

“I want to assure the rakyat that EPF members will retain their right to withdraw at the age of 55.

“The EPF will ensure that any new enhancement will only apply to new contributions if members decide to work beyond the age of 55.

“This strikes a fair balance between the rakyat’s expectations to their hard-earned money at the age of 55 while protecting them if they retire at the age of 60,” said Najib in a speech delivered at the 2015 Invest Malaysia conference,here today.

EPF on April 20, offered four new initiatives to its contributors in improving its current scheme.

Contributors are then given two weeks to respond and offer their ideas on the four initiatives which include:

1. Adjust the current full withdrawal age of 55 to 60 to go along with the government’s minimum age of retirement.
2. Maintain the current age for full withdrawal at 55.
3. Extend dividend payments for contributors who choose to maintain their money in the fund, from age 75 to 100
4. Introduce a Syariah-compliant retirement savings plan

- Source: Astro Awani | April 23, 2015

Pengeluaran caruman KWSP kekal pada usia 55 - Najib

NAJIB: Keputusan itu juga dibuat bagi memastikan berlaku keadilan selain para pencarum akan dapat terus menikmati kemakmuran sewaktu bersara. - Gambar Fail

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memberi jaminan bahawa pengeluaran wang caruman penuh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan dikekalkan pada usia 55 tahun.

Katanya, keputusan mengekalkan had usia itu dibuat selepas mendengar pandangan yang diberikan rakyat sejak beberapa hari ini.

Keputusan itu juga dibuat bagi memastikan berlaku keadilan selain para pencarum akan dapat terus menikmati kemakmuran selepas bersara.

Beliau berkata demikian dalam satu pengumuman khas yang dibuatnya ketika menyampaikan ucaptama di Invest Malaysia 2016 di Kuala Lumpur pagi ini.Najib juga berkata dalam masa dua hari proses perundingan dalam talian dibuat baru-baru ini, 50,000 rakyat Malaysia mengambil bahagian dan memberikan pandangan dalam satu kaji selidik oleh KWSP.

"Saya juga sedar tentang kebimbangan yang disuarakan orang ramai tentang sebarang perubahan di masa depan berhubung KWSP. Dalam hanya dua hari proses perundingan dalam talian yang diwujudkan baru-baru ini, terdapat lebih 50,000 rakyat Malaysia yang mengambil bahagian dan memberi pandangan mereka.

"Ia kini merupakan perundingan awam terbesar yang pernah dijalankan," tegas beliau.

Majoriti pencarum mahu supaya simpanan persaraan boleh dikeluarkan pada usia 55 tahun.

KWSP baru-baru ini mencadangkan had pengeluaran pengeluaran simpanan ahlinya diselaraskan pada usia 60 tahun. 

- Sumber: Astro Awani 

Tiada 'kubur 1Malaysia'

Video kubur ‘1Malaysia’ yang dimuat naik yang didakwa di Tanjung Agas adalah tidak benar.

LEDANG – Dakwaan wujud sebuah kubur lama berserta tanda salib dijumpai di Tanjung Agas, dekat sini, seperti yang disebarkan di media sosial adalah tidak benar.

Kisah kubur itu menjadi viral di laman sosial apabila seorang lelaki yang menggunakan nama Zulhisham Tokasid memuat naik video berdurasi 122 saat ke Facebook miliknya pada 19 April lalu.

Rakaman tersebut turut memberitahu ia adalah kubur 1Malaysia kerana dalam kawasan itu terdapat tiga jenis kubur iaitu kubur Islam, Cina dan Kristian.

Ketua kampung berkenaan, Ishak Ahmad berkata, pihaknya telah melakukan siasatan apabila menerima kiriman gambar itu pada Isnin lalu dan setakat ini beliau mengesahkan kubur tersebut bukan di Tanjung Agas.

Menurutnya, di Tanjung Agas hanya terdapat dua kawasan perkuburan Islam dan tidak menjumpai kubur itu seperti yang didakwa pemilik Facebook tersebut.

“Sejak video itu tersebar, ramai menghubungi saya dan berjumpa kerana mahukan kepastian tentang maklumat tersebut.

“Berdasarkan pengamatan dalam video ini mendapati kubur itu dipercayai dibina atas tanah persendirian yang tidak diketahui lokasi sebenarnya,” katanya.

Ishak berkata, beliau pertama kali berhadapan kes tersebut sejak hampir enam tahun menjadi ketua kampung di kawasan berkenaan.

Katanya, pihak yang memuat naik video tersebut boleh bekerjasama dengan memberikan maklumat tepat kepada beliau jika benar kubur itu di Ledang bagi memudahkan siasatan.

“Namun saya turut ingin memberikan nasihat kepada orang ramai supaya lebih bertanggungjawab dengan tidak menyebarkan sebarang maklumat yang tidak tepat di laman sosial.

“Perkara seperti ini dikhuatiri boleh menimbulkan pandangan negatif segelintir masyarakat apabila ia membabitkan isu kubur yang bercampur berlainan agama dalam satu kawasan,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

200 hak milik tanah dirampas

Hannah Yeoh (tengah) dan Mohd Nurunnajmi (kiri) ketika membuat lawatan ke Pejabat Cawangan Hasil Daerah Petaling di Bandar Sunway.

SUBANG JAYA – Lebih 200 hak milik tanah di bawah pentadbiran Pejabat Tanah dan Daerah Petaling dirampas kerajaan negeri sejak dua tahun lalu kerana gagal melunaskan tunggakan cukai tanah.

Penolong Pegawai Daerah Bahagian Hasil, Mohd Nurunnajmi Amat Janji berkata, antara yang dirampas adalah tanah berstatus industri.

Beliau berkata, rampasan di bawah Seksyen 100 Kanun Tanah Negara itu akan dilakukan selepas melalui beberapa proses.

Menurutnya, pemilik akan diberi surat peringatan, Notis Tuntutan Akhir (Notis 6A) dan akhirnya Notis 8A yang membolehkan kerajaan negeri melalui pegawai daerah merampas tanah dan menjadi hak milik kerajaan.

Katanya, jumlah keseluruhan hutang tertunggak cukai tanah sejak 20 tahun lalu bagi kawasan Petaling sahaja mencecah RM172 juta.

“Setelah dikenal pasti punca pemilik tidak membuat bayaran bukan kerana tidak mempunyai wang, tetapi disebabkan hak milik hartanah yang masih belum ditukar nama dengan pemilik lama.

“Contohnya, tanah pada asalnya nama pemaju tetapi proses pindah milik tidak dibuat, jadi pemilik baru tidak tahu mengenai cukai tanah yang perlu dibayar. Disebabkan itu, kita sering gesa pemaju buat proses pindah milik dengan segera,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Adun Subang Jaya, Hannah Yeoh Tseow Suan pula berkata, pemilik hartanah sepatutnya tidak memberi alasan enggan membuat bayaran kerana tidak menerima bil cukai tanah.

Pemilik katanya, perlu hadir ke pejabat tanah bertanya mengenai bil mereka dan tidak menunggu sehingga bertahun-tahun lamanya hingga menyebabkan jumlah tunggakan bertambah dari tahun ke tahun.

“Kalau tidak dapat bil, boleh datang buat semakan di pejabat tanah,” katanya ketika meninjau Pejabat Cawangan Hasil Daerah Petaling di Kompleks 3C, PJS 11, Bandar Sunway, di sini.

Menurutnya, pejabat cawangan itu sudah dibuka sejak Oktober lalu, namun ramai yang tidak tahu dan bersusah payah ke Ibu Pejabat Pejabat Tanah Daerah Petaling terletak di Shah Alam.

- Sumber: Sinar Harian