Saturday, 3 May 2014

Wanita berusia 116 tahun bakal jadi manusia tertua di dunia

LIMA: Dengan berlatarbelakangkan kemiskinan tegar di pertengahan Andes,terdapat seorang wanita berumur 116 tahun yang masih hidup dan bakal menjadi manusia tertua di dunia.

Filomena Taipe Mendoza yang dilahirkan pada 20 Disember 1897 hanya tiga bulan tua daripada seorang rakyat Jepun, Misao Okawa yang memegang rekod manusia tertua di dunia seperti yang disahkan oleh Rekod Dunia Guinness dan firma kajian berpangkalan di Amerika Syarikat, Gerontology Research Group.


Kementerian Pembangunan dan Inklusi Sosial Peru memberitahu bahawa kad pengenalan diri Taipe Mendoza menyatakan tarikh kelahiran beliau.

“Anak muda, saya belum lagi dimamah waktu namun dalam hal yang lain sebenarnya...saya sudah tua,” beliau memberitahu pegawai yang menemani beliau ketika menunaikan cek pertama program persaraan untuk warga tua yang hidup dalam kemiskinan tegar.

Kad pengenalan diri milik Filomena Taipe Mendoza, yang dilapor dilahirkan pada 20 Disember, 1897. -- AFP PHOTO/MIDIS/HO
“Saya mengamalkan diet semulajadi seperti memakan kentang, daging kambing, keju dan kacang serta banyak meminum susu kambing,” kata Taipe Mendoza yang tidak pernah sekalipun meninggalkan perkampungannya di Huancavelica.

“Apa sahaja yang saya makan itu datangnya dari kebun yang saya usahakan dan tidak pernah sekalipun saya meminum minuman ringan. Saya mempunyai kehidupan yang perit dimana saya menjadi ibu tunggal di usia muda dengan sembilan anak untuk dibesarkan,”.


Wanita berusia 116 tahun terbabit di rumahnya di Huancavelica, 440 km timur Lima. -- AFP PHOTO/MIDIS/HO


“Saya bekerja keras untuk membesarkan mereka walaupun hanya tiga daripada sahaja yang kini masih hidup,” kementerian tersebut memtika kata-kata Taipe Mendoza.

“Kalaulah juga disaat ini saya masih lagi mempunyai gigi,” beliau memberitahu hajatnya.

Dengan pencen yang diberikan itu bermakna Taipe Mendoza akan menerima rawatan kesihatan secara percuma setiap bulan.

- Astro Awani

Bayi tiga bulan alami komplikasi akibat tersalah ubat kini dipantau doktor pakar

Bayi tiga bulan alami komplikasi kulit dipercayai akibat tersalah ubat. -Foto BERNAMA


KUALA LUMPUR: Bayi berusia tiga bulan yang mengalami komplikasi kulit di bahagian pipi dan leher dipercayai akibat tersalah ubat diletakkan di bawah pemantauan doktor pakar dari Hospital Sultanah Nurzahirah Kuala Terengganu.

Bayi berkenaan, Che Wan Nurfalysa Emeylie Sofea Che Wan Mohd Fadli, mengalami ruam dan bernanah di bahagian pipi dan leher selepas dikatakan mendapatkan rawatan di sebuah Klinik Kesihatan Di Hulu Terengganu 20 April lalu.

Menurutnya, ibu bayi malang berkenaan Norkartini Embong telah pergi ke klinik ibu dan anak itu untuk mendapatkan suntikan imunisasi bayi kira kira jam 8 pagi pada hari berkenaan.

Katanya, doktor turut memberikan ubat sapu krim Miconazole selepas mendapati terdapat ruam susu di bahagian pipi anaknya.

Bagaimanapun kulit anaknya menjadi kemerahan disusuli biji kecil bernanah di bahagian pipi yang pada mulanya disangka sebagai tindak balas ubat.

Beliau yang tinggal di Kampung Batu 21 Kuala Berang, berkata selepas hampir dua minggu keadaan kulit anaknya semakin hari semakin teruk.

Ibu kepada lima anak ini berharap rawatan pakar mampu memulihkan keadaan anak bongsunya itu. 

Beliau kemudiannya membawa anaknya ke Hospital Hulu Terengganu (HHT) bagi mendapatkan rawatan lanjut dan membuat laporan polis pada 24 April lalu serta menghantar surat aduan kepada Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Terengganu .

Susulan kejadian itu, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu menghantar doktor pakar pada Rabu bagi melihat perkembangan bayi berkenaan.

- Astro Awani 

Gerakan launches Facebook account 'Save Malaysia, No Hudud'


KUALA LUMPUR: Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) has launched a Facebook account dubbed, 'Save Malaysia, No Hudud' to make a clear stand on resolutely rejecting the implementation of hudud in the country.

Its secretary-general, Liang Teck Meng said the Facebook page would serve as a channel for delivering information and views on hudud, and a platform for discussion on the issue.

"It (Facebook page) will be the best platform for us to engage with the public, as well as express views on hudud," he told reporters after launching the party's Facebook page at Menara PGRM here Saturday.

Also present were Gerakan vice-president Dr Dominic Lau Hoe Chai and its women's wing chief, Datuk Tan Lian Hoe.

Liang said the party respected Islam, but the hudud law was not suitable for implementation in the multi-religious, multi-racial and multi-cultures of the country.

"Gerakan has made its stand very clearly. We are against PAS’ hudud (law)...its implementation in the country is inappropriate.

"We do not agree to hudud implemented because it is contrary to the constitution," he added.

Kelantan Menteri Besar Ahmad Yaakob was reported to have said the state would table a private bill on the law in Parliament, earliest by next month.

However, the PAS' move has been severely criticised, not only from non-Muslim-based parties within the Barisan Nasional, but also from its allies in Pakatan Rakyat and DAP.

- Bernama