Friday, 19 December 2014

Harga petrol, diesel turun 10 sen lagi mulai 1 Januari?

Harga minyak RON97,RON95 dan diesel turun 10 sen lagi mulai 1 Januari 2015?

KUALA LUMPUR: Harga minyak RON97, RON95 dan diesel dijangka turun 10 sen lagi bermula 1 Januari 2015.

Presiden Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Hashim Othman berkata situasi itu rentetan penurunan harga minyak mentah dunia yang menyusut kebelakangan ini.

"Kita jangka penurunan 10 sen untuk semua minyak, bagaimanapun ini hanya bayangan harga kerana kadar sebenar hanya akan ditetapkan kerajaan dalam masa terdekat.

"Tidak banyak penurunan walaupun harga minyak dunia mencatat penurunan. Masyarakat perlu tahu ada kos lain yang tidak termasuk di dalam pengiraan harga minyak seperti pengangkutan dan sebagainya," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Pada Selasa, harga minyak mentah Brent jatuh pada paras di bawah AS$60 (kira-kira RM210) setong bagi penghantaran Januari, kali pertama sejak 2009.

Keengganan Pertubuhan Negara Pengeksport Minyak (OPEC) mengurangkan pengeluaran yang kini pada 30 juta tong sehari menyaksikan harga minyak dunia jatuh 45 peratus dengan permintaan minyak dunia terus jatuh.

Sebelum ini, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan turut membayangkan harga minyak akan turun lagi menjelang 1 Januari 2015.

Bagaimanapun kata Ahmad, jumlah penurunan harga kesemua bahan api itu bagaimanapun belum dapat diumumkan setakat ini kerana masih di peringkat kajian.

Ketika ditanya pandangannya mengenai tindakan beberapa pihak yang mengancam untuk mengadakan demonstrasi besar-besaran sekiranya kerajaan masih enggan menurunkan harga petrol RON95 ke paras RM1.90, ini kata Hashim:

"Mereka ini tidak faham agaknya ada kos lain yang perlu dimasukkan sekali pada harga minyak itu sebelum ia sampai kepada pengguna akhir."

Pada 1 Disember lalu, harga runcit RON97 turun sembilan sen seliter kepada RM2.46 seliter dan harga runcit RON95 pula turun empat sen seliter kepada RM2.26 seliter. 

- Sumber: Astro Awani 

Sejarah dividen dan bonus ASB dari 24 tahun lepas
- Sumber: Astro Awani 

Lapan kanak-kanak ditemui mati di Australia, dipercayai ditikam

Lapan kanak-kanak berusia antara 18 bulan dan 15 tahun ditemui mati di sebuah rumah di bandar Cairns, Australia. EPA/CLEO FRASER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

CAIRNS: Lapan kanak-kanak berusia antara 18 bulan dan 15 tahun ditemui mati di sebuah rumah di bandar Cairns, Australia, kata polis pada Jumaat.

"Detektif di Cairns telah berada di lokasi kejadian dan memulakan siasatan ke atas kematian lapan kanak-kanak itu pagi ini," kata polis.

"Ketika pemeriksaan, polis menemui mayat kanak-kanak berusia di antara 18 bulan dan 15 tahun."

Seorang wanita, 34, ditemui cedera dalam insiden di subbandar Manoora, 10 minit perjalanan dari pusat bandar.

Dia berada dalam keadaan stabil di hospital dan sedang membantu detektif dalam siasatan, kata polis.Associated Press Australia memetik sepupu wanita itu, Lisa Thaiday, sebagai berkata mangsa kanak-kanak itu merupakan adik beradik dan wanita terbabit ialah ibu mereka.

Laporan itu turut menyatakan seorang lagi saudara kandung mangsa berusia 20 tahun yang terkejut dengan penemuan mayat adik-adiknya selepas pulang ke rumah.

Laporan menyebut bahawa kanak-kanak itu telah ditikam, manakala Cairns Post pula melaporkan mangsa turut lemas akibat ditekap, namun polis belum mengesahkannya.

Sky News berkata bapa tiri mangsa juga tinggal di rumah itu, namun tidak mengetahui di mana dia berada.

- Sumber: Astro Awani 

Agihan pendapatan ASB 7.50 sen seunit

Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan pengagihan pendapatan 7.50 sen seunit serta bonus 1 sen seunit untuk Skim Amanah Bumiputera. 

KUALA LUMPUR: Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan pengagihan pendapatan 7.50 sen seunit serta bonus 1 sen seunit bagi skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014.

Pengagihan itu melibatkan pembayaran RM10.16 bilion oleh ASNB, peningkatan 10.8 peratus berbanding RM9.17 bilion yang dibayar tahun lepas.

Bonus pula melibatkan peruntukan RM804.43 juta oleh Permodalan Nasional berhad (PNB), peningkatan 19 peratus berbanding RM675.93 juta yang dibayar tahun lepas.

Pengerusi PNB Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata pembayaran akan memanfaatkan 8.6 juta pemegang unit yang kini memiliki 137.07 bilion unit ASB.

“Kami boleh bayar lebih 10 sen, tetapi kami mengambil pendekatan berhemah, 7.5 sen diberi dan selebihnya dibawa kehadapan untuk tentukan perancangan seterusnya kerana portfolio kita jangka panjang bagi pulangan kompetitif," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman.

Pendapatan kasar penuh ASB sehingga 16 Disember 2014 dianggar berada pada RM10.55 bilion.

Dividen yang diterima daripada syarikat pelaburan menyumbang RM4.64 bilion atau 44 peratus daripada pendapatan kasar.

Sementara itu, keuntungan daripada penjualan saham menyumbang RM4.23 bilion atau 40.1 peratus daripada pendapatan kasar dan baki RM1.68 bilion disumbang pendapatan lain.

Pengagihan keuntungan dan bonus akan dikreditkan ke dalam akaun pemegang secara automatik dan pemegang unit boleh mengemaskini akaun masing-masing di cawangan berdekatan bermula 2 Januari 2015.

Kesemua transaksi bagi ASB di ibu pejabat ASNB atau cawangan digantung bermula 23 Disember 2014 hingga 1 Januari 2015 bagi membolehkan pengiraan pengagihan keuntungan dan bonus dilakukan.