Monday, 3 November 2014

Misteri sungai jadi kampung

Perigi tempat wuduk suatu ketika dulu digunakan jemaah Suluk yang datang ke masjid itu setiap kali bulan Rejab dan Syaaban.
Perigi tempat wuduk suatu ketika dulu digunakan jemaah Suluk yang datang ke masjid itu setiap kali bulan Rejab dan Syaaban.

SABAK BERNAM - Siapa sangka, sebelum tahun 1950-an, Kampung Lubuk Pusing, Bagan Terap dulunya adalah sebuah sungai yang merbahaya disebabkan pusaran airnya yang berpusing-pusing dengan deras hingga menenggelamkan kapal dagangan dan mengorbankan banyak nyawa.

Tidak hairanlah, apabila nama kampung itu berasal daripada perkataan ‘lubuk pusing’ yang diambil sempena sebuah kawasan sungai yang mempunyai sebuah lubuk dengan airnya berpusing-pusing.

Mengikut sejarahnya pula, sebahagian besar Kampung Lubuk Pusing asalnya dari Sungai Bernam yang menjadi laluan kapal-kapal besar menjalankan aktiviti perdagangan, namun terdapat misteri disebalik sungai itu!.

Kisah sungai berpusing-pusing ini menjadi igauan ngeri kepada penduduk kampung dan kapal dagang setiap kali melalui kawasan ini ia seolah-olah tak ubah seperti kawasan Segi Tiga Bermuda yang seringkali dikaitkan sebagai kawasan misteri berikutan ratusan kapal laut dan kapal terbang dilaporkan hilang di kawasan yang menjangkau keluasan sehingga 1.2 kilometer persegi.

Diasaskan pada tahun 1914

Kampung Lubuk Pusing terletak di Mukim Sungai Panjang ini diasaskan Tuan Haji Chik atau namanya sebenar Sheikh Ahmad Marzuki pada 1914.

Sheikh Ahmad Marzuki berasal dari Kepulauan Sumatera, Indonesia dan dipercayai bersama 40 rombongannya terdiri dalam kalangan ahli keluarga dan rakannya datang ke kampung itu bagi mewujudkan penempatan baharu ketika itu.

Sheikh Ahmad Marzuki yang terkenal sebagai seorang alim dan berbudi pekerti luhur amat dihormati penduduk setempat.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Lubuk Pusing Bagan Terap, Mohd Razif Md Maini berkata, terdapat dua dakwaan yang menyebabkan pusaran air itu menjadi surut seperti yang diketahuinya melalui pembacaan dan ceritaan lisan daripada penduduk lama.

“Menjadi kebimbangan penduduk dan pedagang setiap kali melalui sungai berpusing ini, maka mereka minta kewalian Sheikh Marzuki ini untuk hentikan pusaran lubuk.

“Maka, Allahyarham Sheikh Marzuki bersama penduduk mengadakan solat hajat bagi menghentikan pusaran air berpusing di sungai terbabit yang menenggelamkan beberapa buah kapal dagang yang melalui sungai ini.

“Ada satu cerita lagi, Sheikh Marzuki dipercayai melontarkan serbannya ke dalam lubuk pusaran sungai itu hingga Allahyarham memberitahu dengan rakan dan saudara terdekat bahawa suatau masa kawasan ini akan jadi daratan,” katanya.

Menurut Mohd Razif, sejak peristiwa itu, berlaku perubahan pada aliran sungai dan dasar sungai yang menyebabkan pusaran air semakin cetek.

“Dengan mendapan demi mendapan berlaku, akhirnya kawasan pusaran air atau lubuk pusing ini menjadi daratan dan menjadi kawasan pertanian subur.

“Kini pusaran air tersebut sudah tiada lagi disebabkan bentuk muka bumi yang berubah. Air sungai tersebut juga sudah kering dan kini menjadi daratan. Yang tinggal kini hanyalah empat tempat yang berbentuk kolam-kolam air,” katanya.

Masjid berusia 100 tahun

Di sebalik cerita pusaran itu, Mohd Razif memberitahu, terdapat beberapa cerita menarik kampung itu seperti pembinaan masjid yang turut diasaskan Sheikh Marzuki di sebelah tapak rumahnya sejak kedatangannya ke kampung berkenaan.

Nazir Masjid Marzukiah Kampung Lubuk Pusing, Norrodin Khalil, 55, berkata, di masjid itu terdapat sebuah bangunan kayu lama yang suatu ketika dahulu pernah dijadikan tempat pengikut tarikat Naqshabandariah dari Sumatera bersuluk iaitu membersihkan hati dengan berzikir.

Katanya, bangunan itu kini kosong, namun ia masih dikekalkan bagi memastikan ia terus menjadi bahan sejarah kepada generasi akan datang termasuk sebuah perigi tempat mengambil air solat yang terletak bersebelahannya.

“Jemaah suluk suatu ketika dahulu dari segenap pelusuk tanah air setiap kali bulan Rejab dan Syaaban akan tinggal beberapa hari di pondok ini untuk berkumpul beramai-ramai dengan menunaikan ibadah dan berzikir,” ujarnya.

Pengunjung singgah ambil air kolam

Selain itu, Norrodin yang juga sebahagian daripada keturunan Sheikh Marzuki memberitahu, di sisi kiri hadapan masjid, terdapat makam Sheikh Marzuki dan anaknya, Muhammad Ilham atau lebih dikenali sebagai Haji Ikhsan.

“Sheikh Marzuki berkahwin dua iaitu seorang isterinya di kampung ini dan seorang lagi di Indonesia. Beliau mempunyai dua anak iaitu Muhammad Sulamuddin dan Haji Ikhsan. Muhammad Sulamuddin berhijrah ke Kampung Terjun Pelabuhan Keli Sumatera, manakala Haji Ikhsan terus menetap ke kampung,” jelasnya.

Berhadapan makam itu, Norrodin berkata, terdapat sebuah kolam yang didakwa pernah digunakan Sheikh Marzuki untuk mengambil wuduk dan mandi.

Kata Norrodin, air dari kolam itu dipercayai mampu menyembuhkan pelbagai penyakit dan ramai pengunjung yang datang dari jauh semata-mata ingin mengambil berkat air dari kolam terbabit.

“Setiap hari pasti ada yang singgah ke sini untuk mengambil berkat air kolam yang pernah digunakan Sheikh Marzuki. Mungkin ini ikhtiar kita untuk merawat tetapi kuasa ALLAH yang menyembuhkan,” jelasnya yang memberitahu masjid yang berusia 100 tahun itu masih mengekalkan ciri-ciri binaan tradisionalnya sehingga sekarang.

- Sumber: Sinar Harian 

Bridal beauty prep: A three-month countdown


For brides-to-be, it takes several weeks of planning to look stellar on the big day.For brides-to-be, it takes several weeks of planning to look stellar on the big day. Here is a guide to which beauty preparations to plan and when.


Three months before the wedding: Hair


What type of hairstyle will you wear down the aisle? Though you don't have to lock into a specific style three months out, this is the time to decide if you want to grow your hair long for an elaborate up-do.

Likewise, if you plan to go with a shorter style, now is the time to try it on for size. For those with brittle or damaged hair, there is still time to start taking vitamins to ensure healthy and lustrous locks on the big day.


One month before: Skin


According to Chanel makeup artist Claire Blavet, a deep facial cleanse can sometimes bring out impurities and cause temporary blemishes. So this step should be carried out around 30 days before the wedding, allowing the skin time to heal. More importantly, during these final weeks, take especially good care of your skin. 

This means washing your face once or twice a day with a gentle cleanser and an exfoliating cloth for a smooth, clear complexion, always following with a moisturizer adapted to your skin type. Brides-to-be may also consider buying a thermal water spray, which can be applied to the face to keep the skin fresh and hydrated at all times.


One week before: Waxing and hands


Since you will have to raise your arms to throw the bouquet, and since you'll want to flash your legs on the dance floor, book your waxing appointment one week before walking down the aisle. Why so early? This gives the skin time to heal from any irritation or red spots.

Also, since your hands will be in the spotlight on the big day, it is important to make sure they are as soft and smooth as possible. If you don't have time to book a hand treatment at a spa, at least make sure to apply hand moisturizer regularly, at least once a day.


One day before: Nails and skin


Now that your hands are fully moisturized, it's time to think about your nails. All eyes will be on your hands during the exchange of the rings, so it's best to avoid chipped nail polish by waiting until the last minute to get your manicure.

This is also a crucial moment when it comes to the skin. Claire Blavet advises against using heavy, oily moisturizers near the eye area the day before the wedding, as this may cause puffiness. For the lips, however, don't hesitate to apply a thick, ultra-moisturizing balm to ensure your pout is healthy and plump when you wake up in the morning. And of course, hydrate the rest of your face liberally with your favorite lightweight moisturizer. 

- Source: AFP RELAXNEWS 

Dedah perut : Hanis Zalikha dikritik!


Hanis Zalikha


PENGACARA popular ini sememangnya menjadi perhatian peminat kerana penampilannya sentiasa terkini.

Namun baru-baru ini dia sekali lagi menjadi perhatian gara-gara pakaian yang dikenakan sewaktu penggambaran bagi sebuah majalah tempatan menampakkan sedikit bahagian perutnya.

Perkara itu menyebabkan pemilik nama Hanis Zalikha ini dikritik hebat oleh pengikutnya di laman sosial Instagram.

Tertekan dengan kritikan tersebut, Hanis bagaimanapun bertindak menyekat beberapa pengikutnya kerana tidak mahu melayan komen-komen yang keterlaluan.

Pun begitu, sehingga kini pelakon Gangster Celop ini masih belum memberikan kenyataan berhubung kontroversinya itu.
- Sumber: Sinar Harian 

Pelakon Hantu Kak Limah marah penyokong Saiful


PUTRAJAYA - Kehadiran penyokong Mohd Saiful Bukhari Azlan yang didakwa sengaja mencetuskan provokasi rupa-rupanya menimbulkan kemarahan kepada pelakon filem Hantu Kak Limah yang memegang watak Pak Jabib.

Pak Jabib atau nama sebenarnya Man Kadir ketika ditemui Sinar Harian Online berkata, penyokong Saiful tidak sewajarnya datang ke kawasan tersebut dan sengaja mencetuskan kontroversi kerana kawasan tersebut dikhaskan untuk penyokong Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Dia datang kawasan kita, dia buat provokasi. Dia datang tidak beradab.

"Kita (penyokong Anwar) tidak mahu publisiti, dia (penyokong Saiful) datang hendak lagakan kita.

"Dia selalu di sana (merujuk kepada kawasan bersebelahan yang dikhaskan untuk penyokong Saiful), tetapi hari ini dia datang ke kawasan kita buat kecoh, ini tidak baiklah," katanya kepada Sinar Harian Online di sini, hari ini.

Suasana pagi tadi di pekarangan kompleks Istana Kehakiman yang mulanya tenang bertukar panas apabila penyokong bekas pembantu peribadi Anwar itu mula mencetuskan provokasi.

Hari ini merupakan hari kelima hujahan balas kes rayuan liwat II membabitkan Anwar Ibrahim dan Saiful.

- Sumber: Sinar Harian 

Google wants you to easily share files between Android and iOS


As handy as services like AirDrop or Android Beam may be for shuffling content between nearby devices, they're platform-exclusive. 

That's not much help if you want to share photos from your Android phone to an iPhone, or vice versa. However, Google may soon overcome that barrier. Android Police, Techaeris andGigaOM all have evidence of Copresence, a service that would let Android and iOS devices swap content over WiFi. 

Reportedly, it uses location data (including Bluetooth) to set up the connection; after that, you can send directions, photos and other info without having to either bump devices or rely on cloud storage options like Google Drive or Dropbox. 

The technique shouldn't require a Google account, either.It the details are accurate, Copresence should be available within a matter of weeks. Having said this, you shouldn't expect a file sharing Utopia. 

The feature is most likely to be limited to Google apps at first, and it's probably not going to be a system-wide feature on at least iOS -- you may have to be satisfied with exchanging files through a handful of programs. Still, that's better than the walled-off sharing you likely deal with today.

- Source: Engadget 

Top 5 best pictures of the day

Yangon, Burma
Malaysia’s Khairol Zaman Hamir Akhbar (top) in action during the Sepak Takraw ISTAF Super Series
Photograph: Asia Sports Ventures via/Action Images


Bury, England
Steven Ashworth, the huntsman of the Holcombe Hunt, exercises his hounds before tomorrow’s hunt which takes place on the first day of the official hunting season. The Holcombe Hunt is one of the UK’s oldest hunts, whose lineage is traceable back to 1086.
Photograph: OLI SCARFF/AFP/Getty Images

Ahmedabad, India
A labourer works at the construction site of a residential complex
Photograph: Amit Dave/Reuters


Washingtonville, Pensylvannia, US
An Amish farmer rides in a horse drawn cart west along Route 254
Photograph: Jimmy May/AP


Sydney, Australia
A couple kiss inside the sculpture ‘We’re fryin’ out here’ by Andrew Hankin during a hot spring day at Tamarama Beach
Photograph: Daniel Munoz/Getty Images


- Source: The Guardian 

10 most beautiful beaches in the world


The Maldives are a perfect destination whether your dream beach trip consists of spending a few pampered nights in a four-star resort or swimming among tropical fish some 80 feet underwater. Photograph by Mohamed Iujaz Zuhair, My Shot
1. Seychelles


One of the most photographed beaches in the world, the pale pink sands of Anse Source d’Argent unfurls across the island of La Digue, one of the 115 components of this archipelago in the Indian Ocean. The sands sparkle against a backdrop of towering granite boulders, worn by time and weather. The turquoise water is relatively shallow and protected from the ocean’s waves by a reef.2. Maldives

Whether your dream beach trip consists of spending a few pampered nights in a four-star resort or swimming among tropical fish some 80 feet (24 meters) underwater, the Maldives are the sort of islands where either—or both—can come true. Straddling the Equator southwest of Sri Lanka, the 1,102 islands that make up the Maldives form 26 atolls. The soft air enveloping the archipelago blends into a beautiful palm-fringed haze.


3. Bora Bora, Tahiti

This is one of the magical islands that make up French Polynesia in the South Pacific. Just 18 miles (29 kilometers) long, this lush little slip of land lies in a protected lagoon edged by white sandy shores, the best being at Matira Point. Bora Bora boasts the nickname the “Romantic Island,” a moniker easy to appreciate with its isolated beaches, intimate hotels, and quiet atmosphere.


4. The Hamptons, New York

One of the hip spots for the air-kissing, well-heeled set, the Hamptons boast some of the prettiest beaches on Long Island. The unspoiled shoreline begins around Southampton and runs east to the end of the island at Montauk. Windswept dunes and waving grasses border the Atlantic Ocean.

5. Lanikai Beach, Hawaii

Half a mile of sparkling sand, palm trees swaying over a white beach, lush tropical plants, and endless sunshine make Lanikai one of Hawaii’s most scenic beaches. The shore is protected by a nearby coral reef, which keeps the surf relatively calm. The water is always deep green and postcard-perfect.


6. Nantucket Island, Massachusetts

The most popular beaches on this island in the North Atlantic are Surfside and Children’s. The waters here are relatively calm, and there’s plenty of sand to use for sunbathing or castle-building. Madaket Beach is known for its rougher surf and not-to-be-missed sunsets. Quidnet Beach provides great views of Sankaty Head lighthouse.


7. Fraser Island, Australia

Perched on the sunny Queensland coast 161 miles (259 kilometers) northeast of Brisbane, Fraser Island is the world’s largest sand island and home to a wonderful beach. This World Heritage Site is an ecologist’s dream, with 640 square miles (1,664 square kilometers) of unspoiled natural paradise. Rain forests with 1,000-year-old trees sprout from the sand. Lodgings here accommodate a wide range of tourists, from the backpacking ecology lover to pampered resort fans.


8. St. Bart's

One of many islands in the Caribbean Sea, St. Bart’s stands out with its blend of French chic and island relaxation. With beautiful secluded beaches, fine French cuisine, and gracious hotels, this tropical playground is popular with the Jet Set. The 8-mile-long (13-kilometer-long) island is edged by 20 beaches and small coves for swimmers and sunbathers, with sparkling water and white sand.


9. Langkawi, Malaysia

The name “Langkawi” translates into “the land of one’s wishes,” a welcoming concept that somewhat belies the island’s historic origins as a reputed refuge for pirates. Langkawi has since become a modern hideaway for the traveler seeking an escape. If your vacation wishes extend from uncrowded white sands and clear waters to lush green forests, you will find yourself content here. Datai Bay, located on Pulau Langkawi, is a heavenly retreat on the Andaman Sea.


10. Kauna'oa Bay, Hawaii


Located on the Kohala Coast of the Aloha State’s Big Island, Kauna’oa Bay is the quintessential Hawaiian spot. The 0.25-mile-long (0.4-kilometer-long), crescent-shaped beach has plenty of white sand, palm trees, and calm, clear, blue water. In addition to swimming and sunbathing, beachgoers here can snorkel or ride boogie boards. (Be careful swimming, however, because there are no lifeguards on this public beach.) At night, nestle into the sands and peer out into the water to see if you can catch a glimpse of manta rays swimming.


---------------------------------------------------------------------
- Source: From the National Geographic book The 10 Best of Everything

Top 10 worst foods in the world

10. Dende oil (Brazil) 


This dislike is a purely subjective one. Dende oil is the cooking medium for much of the fried food in the Bahia region of Brazil. It is extracted from local palm trees, and the origins of its use go back to the cooking methods of African slaves. The taste of anything cooked in the oil is very strong, but you are unlikely to get that far, as the smell is reminiscent of an unwashed armpit.

9. Kopi luwak (Sumatra)


Time to fess up: I have never tried this one. Not because I have any great fear of drinking something that has passed through the digestive system of the Asian palm civet and then been collected by rummaging around in its feces, but because coffee is one of two things to which I am allergic (the other being oysters). Apparently kopi luwak is the most expensive brew on earth, so maybe I am missing something. I can learn to live with not knowing.


8. Balut (Philippines)


Let a fertilized duck or chicken egg develop until it is embryonic. Boil it and serve with chili vinegar, and you have balut, the street food of discerning Filipinos. There is a strict etiquette to eating balut. First, sip the liquid from the shell. Next, chew the remaining contents, making sure to crack the bones for good measure, and then toss the shell on the ground. For me, the only rule is to run as fast as possible in the other direction if I am ever offered one again.

7. Roasted camel (Morocco)


Butchers in the famous city of Casablanca advertise the origins of the camel meat they are selling by hanging the grinning heads of the animals outside their stands. Nearby, stalls are set up to grill your purchases for you, in kebab orsandwich form. The meat is tough and gamy. The locals seemed to like it, but it took more chewing than my sensitive gnashers were able to dish out.

6. Cod sperm (Japan)


In the spirit of adventure and so as not to lose face in front of a crowd of smart Japanese businessmen, I tried these small white sacks of slimy unpleasantness in a trendy sushi bar in Kyoto. I threw up, and they laughed a great deal.


5. Braised dog (China)


I am not particularly sentimental and don’t have any great issue with people eating Fido if that is what their customs dictate. For the record, the meat tastes like gamy pork. However, once I found out that cooks like to beat the dog while it is still alive, believing that the added adrenaline in the meat will give virility to those who eat it, I made a vow never to touch it again.

4. Cane rat (China)


I totally understand that people have to use what resources are available to them to survive. However, the sight of a dried cane rat at a food stall in Yangshuo, in southern China, was not a particularly welcome one. Being a culinaryadventurer, I felt obliged to try it. What can I say? It tasted just as one would imagine a dead dried rat would taste. Let us never speak of it again.

3. Durian (Southeast Asia)


Signs bearing the silhouette of a large prickly fruit with a line through it can be found on the doors of hotels, buses and trains throughout Southeast Asia. They are a firm warning that the dreaded durian is not welcome, and it is easy to understand why. Although the taste of the fruit is not at all unpleasant, the smell is enough to peel the skin off one’s face from one hundred paces away.

2. Airag (Mongolia)


They say Mongolians are born in the saddle and die in the saddle, and it is certainly true that the horse is vital to their nomadic lifestyle. They also eat plenty of horsemeat and manage to consume almost four liters of mare’s milk a day. Mare's milk is fermented in a cowhide container until it is a potent 5% ABV: having tried it, I have to wonder how any of Mongolians manage to stay in the saddle at all.

1. Hakral (Iceland)


At some point in distant history, a hungry Icelander thought that if he buried a basking shark in a pit of gravel and snow for up to 12 weeks and then left it to dry for a few months more, it would make for a lovely little snack. It doesn’t, and the long curing process of hákarl actually produces arguably the single most unpleasant thing to eat on the whole planet.


- Source: Our friends at askmen.com