Thursday, 10 July 2014

Tujuh ditahan untuk bantu siasatan kematian peragawati Estonia

Tujuh ditahan untuk bantu siasatan kematian peragawati Estonia


KUALA LUMPUR: Polis menahan tujuh suspek yang dikaitkan dengan penemuan seorang peragawati berbangsa Estonia yang ditemui di sebuah pulau peranginan.

Mayat Regina Soosalu ditemui di Pulau Rawa minggu lalu.

Sebelum ini peragawati itu dikatakan lemas, namun polis menemui kesan luka pada tubuhnya dan kes disiasat sebagai pembunuhan.

Hasnan Hassan, ketua penyiasatan jenayah di Johor memberitahu AFP seramai tujuh orang telah ditahan untuk siasatan namun enggan memberikan sebarang kenyataan lanjut.

Faris Waris, wakil Tangerine Models berkata agensinya telah bekerjasama dengan Regina selama lebih tiga tahun.

"Dia seorang peragawati yang popular di sini. Kami sangat terkejut," katanya kepada AFP.

Teman lelakinya yang sama-sama berada di pulau itu merupakan kerabat diraja Johor.

Dalam kes terdahulu, polis masih menyiasat punca kematian seorang pelancong dari Britain yang mana mayatnya ditemui di Pulau Tioman setelah dilaporkan hilang sewaktu berada di sana.

Rabu lalu, mahkamah menjatuhkan hukuman gantung ke atas seorang pekedai kerana menyebabkan kematian kepada seorang pelancong wanita dari Perancis di Pulau Tioman pada 2011. - AFP 

Duta Jerman di Malaysia anggap twit Bung Mokhtar 'tidak masuk akal'


Datuk Bung Mokhtar Radin, 55 mencetuskan kontroversi apabila mengaitkan kemenangan Jerman dengan Adolf Hitler


Duta Jerman di Malaysia, Holger Michael menyifatkan twit Ahli Parlimen Kinabatangan yang memuji Adolf Hitler selepas pasukan Jerman mengalahkan Brazil sebagai ‘tidak masuk akal’.

Datuk Bung Mokhtar Radin, 55 mencetuskan kontroversi apabila mengaitkan pasukan Jerman yang membelasah Brazil 7-1 dalam perlawanan separuh akhir bolasepak Piala Dunia 2014 awal pagi tadi dengan Adolf Hitler.

Memetik laporan AFP, Michael berkata kiasan begitu sememangnya tidak boleh diterima.

“Kami menghargai sanjungan beliau untuk pasukan bola sepak Jerman, namun kami menolak dan tidak dapat menerima tindakan beliau mengaitkan ianya dengan rejim fasis Adolf Hitler” kata Michael kepada AFP pada Rabu.


Bung Mokhtar bagaimanapun menyelar mereka yang mengkritiknya itu.
- Agensi