Sunday, 20 April 2014

Gurauan kematian jadi kenyataan

Gurauan kematian jadi kenyataan
Mendiang Michael diusung memasuki van untuk dibawa ke KLIA sebelum dihantar pulang ke kampung halamannya di India.


IPOH - Gurauan mengenai mati bekas Pengerusi DAP, Karpal Singh Ram Singh, 74, bersama pembantu peribadinya, Michael Cornelius Jayakrishnan, 39, di pejabatnya Rabu lalu adalah gurauan terakhir mereka sebelum kedua-duanya maut dalam kemalangan keesokan harinya.

Anak tunggal perempuan mendiang Karpal, Sangeet Kaur Deo, berkata, dia mendengar cerita tersebut daripada pekerja bapanya yang kebetulan mendengar gurauan itu.

Menurutnya, Michael amat disenangi dan seorang yang periang dan ceria yang suka berjenaka.

Sangeet berkata, bapanya sangat rapat dengan Michael dan mereka selalu bergurau di dalam pejabat bersama.

“Pada pagi Rabu lalu, bapa saya sempat bergurau dengan Michael, (berbunyi) "tanpa Michael saya akan mati" dan Michael pula membalas, "tanpa bos saya akan mati".

“Pada ketika itu, hanya pekerja yang berada di pejabat mendengar gurauan dan melihat mereka dalam keadaan ceria,” katanya yang tidak berada di pejabat pada waktu itu.

Anak keempat daripada lima adik beradik itu ditemui di perkarangan Jabatan Forensik Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini ketika menuntut mayat Micheal untuk dibawa pulang ke India.

Turut kelihatan, anak ketiga Karpal yang turut terbabit dalam kemalangan Khamis lalu, Ramkarpal Singh dan anak bongsunya, Man Karpal Singh.

Selain itu, Penasihat DAP, Lim Kit Siang juga hadir memberi penghormatan terakhir kepada mendiang Michael yang dianggap sangat setia dan jujur terhadap Karpal sepanjang berkhidmat sebagai pembantu peribadi sejak sembilan tahun lalu.

Upacara keagamaan turut diadakan selama 20 minit sebelum Michael dibawa ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk dibawa pulang ke kampung halamannya di Vellore, Tamil Nadu, India menaiki pesawat MH180 yang berlepas jam 10 malam semalam.

Mendiang meninggalkan seorang isteri dan dua anak.

Dalam kejadian pagi Khamis lalu, MPV jenis Toyota Alphard hilang kawalan sebelum merempuh belakang sebuah lori dan meragut nyawa Karpal dan Michael.

Kemalangan itu, turut menyebabkan pembantu Indonesia, Selfiana Rengga, 26, cedera parah dan kini masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) HRPB, di sini.

Kejadian di Kilometer 306.1 Lebuhraya Utara Selatan berlaku, ketika mendiang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang.

-- Sinar Harian 

Harta karun milik Kesultanan Islam

Harta karun milik Kesultanan Islam

PULAU NANGKA - Harta karun bernilai berbilion ringgit yang dipercayai tersimpan sejak lebih lima abad lalu di Pulau Nangka, hanya boleh digunakan untuk kebajikan.

Itulah yang diberitahu kepada media oleh syarikat yang dipertanggungjawab melakukan kajian serta mencari bukti bergambar mengenai kewujudan harta karun tersebut.

Pengarah Urusan syarikat terbabit, Mohammad Foad Khushairy Mohd Said mendakwa, harta tersebut hanya boleh dikeluarkan dengan berbai’ah dan tidak boleh digunakan sesuka hati.

“Saya hendak tekankan perkara ini tidak boleh dibuat main-main dan menerusi pengkajian kami secara teknologi dan spiritual, harta Kesultanan Islam Melayu Melaka memang tidak keluar dari bumi dan perairan Melaka termasuk isi kapal Flor De La Mar,” katanya.

Semalam, wartawan Sinar Harian, antara yang diberi peluang untuk sekali lagi menjejakkan kaki di pulau yang dikatakan pernah berperanan sebagai markas para Wali Allah.

Rombongan tersebut turut disertai Timbalan Exco Kewangan, Tanah, Perancangan Ekonomi Pelaburan dan Perindustrian, Hal Ehwal Agama, Warisan, Pembangunan Belia dan Pelancongan, Datuk Norpipah Abdol; Pengurus Besar Perbadanan Muzium Melaka (Perzim), Datuk Khamis Abas serta Ketua Jabatan Warisan Negara, Zon Selatan, Johar Kadis.

Tidak seperti kunjungan pertama, kali ini kami diberi peluang menyaksikan sendiri kerja-kerja menebuk lubang pintu di samping menyaksikan kesan peninggalan sejarah yang terdapat di Pulau Nangka.

Menurut Mohammad Foad Khushairy, kehadiran syarikatnya di Pulau Nangka bermula pada Julai 2012 dan kerja-kerja tersebut akan berakhir pada 30 April ini.

Setakat ini, pihaknya begitu yakin akan menemui bukti sebagaimana yang diharapkan mengenai kewujudan harta karun tersebut.

Katanya, kerja-kerja penebukan pintu dinding batu sedang giat dijalankan dan dijangka selesai selewat-lewatnya pada 27 April ini.

"Berdasarkan laporan geoteknikal dengan alat pengimbas bumi, kami yakin memang terdapat harta karun dan barangan artifak di sini. Lantaran itu, kami terpaksa membuat pintu baharu untuk tembus ke bawah.

“Bila kita dapat masuk ke ruang bawah, maka kita akan dapat masuk kesemua bilik yang terdapat di sini,” katanya.

Beliau berkata, menerusi imbasan yang dijalankan terdapat 20 bilik di dalam pulau seluas 20 hektar itu yang pernah dibina di zaman kemuncak Islam Kesultanan Melayu Melaka.

“Kami terpaksa menambah tenaga kerja. Kalau sebelum ini hanya 23 orang tetapi menjelang Isnin ini meningkat kepada 40. Kebanyakan mereka memang pakar dalam melakukan kerja menebuk bongkah batu.

“Kesemua dinding batu terbabit mempunyai ketebalan antara 3.5 hingga lima meter serta mempunyai kedalaman lapan meter dari puncak bukit. Tempat yang kita tebuk semua kita sudah imbas bagi mengenal pasti lorong-lorong yang boleh dimasuki.

“Ada pintu, sudah hampir 50 peratus siap manakala pintu kedua hanya 30 peratus sahaja untuk kita masuk ke dalam. Proses dan kaedah yang dilakukan terpaksa mengambil masa sehingga hampir dua tahun kerana perlu dijalankan pelbagai peringkat dan prosedur,” katanya.

Beliau berkata, sebelum ini pun sudah banyak pihak yang berjaya masuk dan menembusi pintu berkenaan tetapi tidak boleh membawa harta itu keluar.

“Apa yang ada di pulau ini memang penjajah terdahulu sudah tahu baik Belanda, Inggeris dan Jepun, mereka cuba ambil tetapi tidak dapat.

“Struktur tembok batu yang dibina ini memang benar-benar kukuh dan kalau di kira sekarang hendak membinanya memang tidak mampu.

“Jadi sebagaimana orang dahulu bersusah payah dan sebagaimana mereka mempertahankan bumi Melaka daripada penjajah, kita hari pun kena macam itu,” katanya.

Selain itu, beberapa simbol unik turut ditemui sepanjang penjelajahan kami di sebahagian pulau berkenaan.

Selain ukiran bulan sabit serta peta Pulau Nangka yang pernah dipaparkan sebelum ini, semalam kami telah menemui beberapa lagi tanda dan simbol antaranya batu berbentuk piramid dan batu berkenaan sama seperti yang terdapat di Pulau Serimbun terletak bersebelahan Pulau Besar.

“Di antara simbol lain yang ditemui adalah ukiran batu seperti orang Islam sedang solat iaitu melakukan duduk antara dua sujud, batu berbentuk ulas nangka.

“Simbol bulan sabit yang ditemui juga tertera kalimah “Muhammad Bin Abdullah” serta “Al-Mahdi”,” dakwanya.

Secara kesimpulannya, selain isu harta karun yang semakin memuncak heboh diperkatakan, Pulau Nangka sebenarnya adalah satu lagi lambang perkembangan syiar Islam di rantau ini dan ia pernah menjadi markas para wali termasuk beberapa Wali Songo.

Para pengkaji benar-benar yakin, harta berkenaan hanya boleh dikeluarkan oleh mereka yang berhak dan tidak boleh digunakan untuk tujuan sembarangan.

Sekiranya ada niat lain, pasti akan menerima musibah.

-- Sinar Harian 

Tolak spekulasi pesawat terhempas tanpa serpihan

Pencarian diteruskan, mungkin tambah aset
Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (tengah) pada sidang media semalam. - Foto Bernama


KUALA LUMPUR - Pemangku Menteri Pengangkutan Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menolak spekulasi berhubung kemungkinan pesawat MH370 terhempas di laut tanpa meninggalkan serpihan kapal terbang.

Menurutnya, pasukan mencari dan pasukan penyiasat masih menjalankan usaha bagi mengesan sebarang bukti atau objek yang boleh dikaitkan dengan pesawat tersebut.

"Dalam fasa ini, pencarian pesawat MH370 akan diperluas dan diperinci bagi memperkasakan usaha mencari MH370.

"Dari segi bilangan dan penambahan aset, pasukan teknikal dan siasatan akan mendrafkan usul untuk dibawa ke Kabinet pada minggu hadapan," katanya dalam satu sidang media yang diadakan di Hotel Royal Chulan, Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau dalam pada itu turut mengesahkan bahawa pihaknya tidak pernah menerima apa-apa laporan rasmi tentang panggilan telefon yang dibuat dari pesawat MH370.

"Siasatan berhubung kehilangan MH370 masih diteruskan, pasukan siasatan sentiasa bekerjasama dalam perkongsian maklumat pesawat tersebut dengan kerajaan," katanya lagi.

--Sinar Harian 

Hanya 10% berhenti merokok selepas pemulihan

rokok

GEORGETOWN - Hanya 10 peratus daripada 200 perokok yang mengikuti program pemulihan di klinik berhenti merokok di negeri ini berjaya meninggalkan tabiat itu sepenuhnya.

Pengarah Kesihatan Negeri Datuk Dr Lailanor Ibrahim berkata tiada disiplin, sukar mengawal ketagihan dan kurang kesungguhan antara punca majoriti perokok gagal melepasi tempoh enam bulan minimum yang ditetapkan untuk berhenti merokok.

"Perokok tegar biasanya akan menghadapi beberapa simptom seperti berasa kurang bertenaga dan mudah mengantuk apabila tidak merokok dalam tempoh lama dan ini menyebabkan mereka susah meninggalkan tabiat itu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan pelancaran Tempat Kerja Bebas Asap Rokok di Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia negeri di sini hari ini.

Dr Lailanor berkata tiada istilah terlewat untuk berhenti merokok kerana kebanyakan yang mendapatkan rawatan terdiri daripada individu berumur 40 tahun ke atas.

Beliau berkata ada juga perokok muda berniat berhenti merokok kerana tidak mampu membayar harga rokok yang semakin meningkat tetapi peratusan mereka amat kecil.

Dr Lailanor berkata terdapat 12 klinik berhenti merokok di seluruh negeri dikendalikan pakar perubatan keluarga secara percuma dan perokok biasanya diberi gula-gula nikotin untuk mengawal ketagihan dan sesi kaunseling.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata Jabatan Kesihatan negeri akan mencadangkan kepada Kementerian Kesihatan dan kerajaan negeri untuk menjadikan bahagian dalam premis di kawasan bandar warisan sebagai zon larangan merokok.

Beliau berkata pihaknya masih berunding dengan pelbagai pertubuhan peniaga, hotel, pengusaha restoran nasi kandar serta pemilik pub untuk mendapatkan maklum balas berhubung perkara itu. - Bernama