Saturday, 27 July 2013

Malaysia antara negara berhadapan hutang isi rumah yang meningkat

Malaysia antara negara berhadapan hutang isi rumah yang meningkat

KUALA LUMPUR:  Malaysia antara negara yang berhadapan dengan masalah hutang isi rumah yang meningkat berikutan sikap berbelanja rakyat negara ini yang tidak terkawal, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan.

"Hutang isi rumah negara kita adalah tinggi berbanding negara jiran yang berhampiran. Ini kerana ramai pengguna yang berhutang dengan membuat pelbagai pinjaman antaranya pinjaman kad kredit, hutang peribadi dan sebagainya.

"Sebagai contoh hutang peribadi yang tidak terkawal boleh menyebabkan seseorang menjadi boros dalam berbelanja serta berbelanja melebihi batasan kemampuan pendapatan," katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan majlis Tamu Yok Sahur Ramadan dan penyerahan sumbangan kepada anak-anak yatim kali ke-6 di perkarangan Jalan Masjid India, di sini, awal hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab pertanyaan pemberita mengenai pengguna yang berbelanja berlebihan di bulan Ramadan sehingga menyebabkan pembaziran dan masalah hutang.

Ahmad berkata berbelanja itu baik untuk ekonomi peniaga dan negara, tetapi perbelanjaan yang berlebihan tidak elok untuk semua pihak terutama kepada pengguna itu sendiri.

Katanya cara untuk mengelakkannya adalah berbelanja mengikut kemampuan pendapatan dan berjimat-cermat.

--BERNAMA 

4 finalis Miss Malaysia World beragama Islam akan dibenarkan bertanding?


4 finalis Miss Malaysia World beragama Islam akan dibenarkan bertanding?

KUALA LUMPUR:  Selepas 17 tahun sebuah fatwa yang mengharamkan penyertaan orang Islam dalam pertandingan ratu cantik diwartakan, masih ada yang mengharapkan larangan itu mungkin dapat dipertimbangkan semula.

Harapan paling tinggi datangnya daripada penganjur pertandingan ratu cantik Miss Malaysia World 2013, Datuk Anna Lim, selepas beliau mengadakan perbincangan dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) pada Khamis.

Anna memberitahu Astro Awani bahawa perbincangan tersebut berkisar tentang nasib empat finalis beragama Islam yang digugurkan daripada menyertai pertandingan ratu cantik Miss Malaysia World 2013 baru-baru ini.

Anna turut berkata beliau telah menyerahkan senarai aturcara untuk pertandingan itu yang bakal diadakan di Jakarta pada bulan September ini kepada Pengarah Jawi Datuk Che Mat Che Ali, semasa perbincangan tersebut.

“Saya telah memaklumkan Che Mat bahawa peserta-peserta pertandingan ratu cantik Miss World di Jakarta tidak dibenarkan memakai bikini.

“Saya telah menerangkan kepada beliau bahawa semasa pertandingan peragaan pakaian pantai, gadis-gadis yang bertanding akan menggantikan bikini dengan pakaian yang lebih sesuai dan mengenakan kain sarung untuk menutup bahagian badan mereka.

“Che Mat kemudian bertanya kepada saya bilakah hari penamaan Miss Malaysia dan adakah ia terlalu lewat untuk membuat sebarang ‘keputusan’?

“Saya menjelaskan bahawa pusingan akhir Miss Malaysia akan diadakan pada 2 Ogos. Che Mat berkata beliau akan membincangkan perkara ini dengan Jawi dan akan memberikan jawapan kepada saya samada keempat-empat peserta Islam tersebut masih boleh bertanding dalam Miss Malaysia World 2013,” katanya.

Sebuah akhbar tempatan pada Jumaat melaporkan bahawa Che Mat akan mengumumkan keputusan kepada umum minggu hadapan.

Pada Jun tahun ini, penganjur Miss World memaklumkan bahawa peserta ratu cantik dunia tidak akan mengenakan bikini dalam acara itu bagi mengelak tentangan masyarakat Islam di Indonesia.

137 peserta wanita yang mengambil bahagian dalam acara itu akan menggantikan bikini dengan pakaian yang lebih sesuai seperti mengenakan kain sarung sewaktu peragaan pakaian pantai.

--Astro Awani 

MOURINHO YAKIN ROONEY SERTAI CHELSEA


321


Jose Mourinho yakin penyerang Manchester United, Wayne Rooney akan menyertai skuadnya tidak lama lagi.

Paling mencuri tumpuan ialah laporan yang dibuat Khelnama.com selepas sidang media bersama Mourinho di Jakarta semalam.

Selain itu, Chelsea juga merancang untuk memberi Rooney jersi bernombor 23 jika penyerang itu bersetuju menyertai The Blues.

Saksikan Kini Trending setiap hari 8:15 malam dan ulangannya 11:45 malam.

Surat dakwa gelombang kedua penceroboh tidak benar - Polis Sabah

Surat dakwa gelombang kedua penceroboh tidak benar - Polis Sabah

SANDAKAN:  Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib hari ini mengulangi penegasannya bahawa surat yang mendakwa ada gelombang kedua pencerobohan pengganas Sulu ke Sabah bulan depan adalah tidak benar.

Sehubungan itu beliau meminta rakyat di Sabah agar tidak bimbang kerana   pada masa yang sama pasukan keselamatan tetap mempertingkatkan kawalan.

"Elakkan menyebarkan khabar angin hingga boleh menakutkan penduduk negeri ini," katanya ketika ditemui pemberita selepas melawat Ibu Pejabat Polis Daerah Sandakan di sini, hari ini.

Beliau berkata polis masih menyiasat mengenai surat itu yang dikatakan dihantar oleh pengganas dari selatan Filipina.

Surat bertarikh 3 Julai itu yang ditandatangani oleh Komando Militan bagi pihak Kesultanan Sulu dan keluarga Kiram telah dihantar kepada pegawai daerah Tambunan, pegawai polis dan masyarakat Tambunan, memberi amaran mereka mahu memulakan perang di daerah itu pada Ogos ini sebagai membalas dendam terhadap pertempuran di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Mac lepas.

Dalam pada itu Hamza turut meminta orang ramai, khususnya pemimpin masyarakat agar menyalurkan sebarang maklumat mengenai kegiatan yang dipercayai ada kaitan dengan pengganas kepada pihak keselamatan.

-- BERNAMA 
26 Julai 2013