Thursday, 28 May 2015

Najib nafi beri dana permulaan RM500 juta kepada TIA


NAJIB: Kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Sepang bahawa TIA diberi dana permulaan sebanyak RM500 juta adalah tidak benar.

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menafikan dakwaan kononnya kerajaan memberikan dana sebanyak RM500 juta kepada Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) yang kemudiannya ditukar nama kepada 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).

"Berdasarkan maklumat yang dikemukakan oleh pengurusan 1MDB kepada Kementerian Kewangan, kenyataan yang dibuat oleh Sepang (Hanipa) bahawa TIA diberi dana permulaan sebanyak RM500 juta adalah tidak benar.

“Kerajaan Persekutuan telah mengambil alih TIA daripada kerajaan negeri Terengganu pada 25 September 2009 dengan harga sebanyak RM1,000,002.00 dan TIA seterusnya ditukar nama kepada 1MDB,” katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat di sini.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata demikian sebagai menjawab soalan yang diberikan ahli Parlimen Sepang (PAS), Hanipa Maidin.

Hanipa dalam soalannya, meminta Najib menyatakan adakah TIA yang ditubuhkan pada tahun 2008 sebelum ditukar kepada 1MDB telah diberi dana permulaan sebanyak RM500 juta dan jika benar, apakah terjadi kepada dana atau modal tersebut.

- Sumber: Astro Awani

Gara-gara penerbangan tertangguh, juruterbang belanja piza

Delta Airlines menerima pujian daripada penumpang yang menyifatkan mereka berada dalam kelas tersendiri dalam menguruskan masalah sedemikian.

Syarikat penerbangan Amerika Syarikat, Delta Airlines nampaknya punya cara yang efektif dalam menangani kemarahan penumpang apabila satu penerbangannya tertangguh.

Seorang juruterbang syarikat tersebut membelikan piza kepada penumpang selepas penerbangan pesawat terpaksa ditangguh, semalam.

Penerbangan Delta DL1346 dari Philadephia sepatutnya tiba di Atlanta namun tersadai di Lapangan Terbang Knoxville akibat keadaan cuaca di Georgia yang tidak mengizinkan sebarang pendaratan dibuat.

Penerbangan tersebut ditangguh selama tiga jam menyebabkan kapten juruterbang memesan piza untuk diberikan kepada penumpang yang resah.

Piza tersebut dihantar ke pesawat berkenaan menggunakan kereta bagasi (baggage cart).

Penerbangan Delta menerima pujian daripada penumpang yang menyifatkan mereka berada dalam kelas tersendiri dalam menguruskan masalah sedemikian.

Difahamkan, beberapa penerbangan Delta yang tertangguh dari Ohio, Illinois dan Mississippi juga diberikan layanan yang sama.

- Sumber: Astro Awani 

Remaja terselamat walaupun 42 minit berada dalam air

Gambar hiasan tali air di bandar Cuggiono di mana seorang remaja 14 tahun terjun bersama rakan-rakannya. - Foto: capolavoroitaliano.com

Ini kisah keajaiban yang berlaku kepada seorang remaja lelaki di Milan, Itali yang terselamat walaupun berada di dalam air selama 42 minit.

Remaja yang namanya dirahsiakan itu, sebelum itu bermain bersama rakan-rakannya dan terjun dari jambatan kayu ke dalam sebuah tali air yang terletak di bandar Cuggiono, barat Milan.

Namun apabila dia gagal naik semula ke darat, rakan-rakannya menghubungi pihak berkuasa yang segera menggerakkan proses mencari.

Remaja lelaki berusia 14 tahun itu ditemui jam 5.32 petang, tepat 42 minit selepas dia terjun ke dalam tali air tersebut.

Dia dikejarkan ke hospital di mana doktor menggunakan prosedur Extracorporeal Membrane Oxygenation untuk menyelamatkannya. Prosedur ini melibatkan penggunaan paru-paru tiruan di luar badan untuk mengepam darah beroksigen ke dalam badan.

Remaja berkenaan dibenarkan keluar dari hospital 10 hari kemudian. Namun kaki kanannya terpaksa dipotong kerana kerana masalah pada peredaran darah.

Pengarah Jabatan Anestesia dan Pemulihan di Hospital San Raffaela, Dr Alberto Zangrillo, memuji langkah kecemasan yang diambil petugas paramedik ketika di dalam ambulan menuju ke hospital.

"Ia peringkat paling penting dalam menentukan sama ada remaja itu boleh diselamatkan atau tidak," kata Dr Zangrillo. 

- Sumber: Astro Awani 

'Charlie Charlie Challenge' - cabaran memanggil syaitan di Internet


Gambar hiasan

SUATU cabaran baharu yang dikenali sebagai 'Charlie Charlie Challenge' yang viral di laman mikro Twitter pada akhir minggu lalu menyaksikan ramai pelayar teruja untuk mencubanya.

Menurut Mirror, dua batang pensel dan kertas yang ditulis dengan 'ya' dan 'tidak' diperlukan untuk memanggil syaitan yang dikenali sebagai 'Charlie'.

Cabaran tersebut yang hampir menyerupai pemujaan menggunakan papan permainan Ouija dikatakan menakutkan beratus-ratus pelayar yang bertindak merakam aksi mereka 'memanggil syaitan'.

Beberapa gangguan seperti jeritan dan bisikan halus, cermin pecah dikatakan mengganggu mereka yang mencuba cabaran ini.

Bagaimanapun, cabaran ini dianggap palsu dan hanya wujud untuk menakutkan pelayar-pelayar laman sosial. Menurut seorang pakar paranormal, Neil Dagnall berkata, 'memanggil syaitan' bukan satu perkara baharu.

"Ianya pelik, dan bukan jenis pemujaan yang saya pernah ketahui. Ia variasi dari pemujaan menggunakan papan Ouija," jelasnya.

"Pelayar saksikan perkara ini berlaku di internet, dan mereka mahukan sesuatu terjadi.

"Bila kita mahu ia terjadi, kita mula mengaitkan perkara yang berlaku di sekeliling kita dengan pemujaan tersebut," katanya yang berasal dari Manchester Metropolitan University.

Menurutnya lagi, Charlie Charlie Challenge hanyalah 'mainan akal'.

"Cabaran ini menjadi popular kerana media sosial," akhiri beliau.

- Sumber: Mirror

Didenda RM18,000 kerana beri perkhidmatan lucah

KUALA LUMPUR - Seorang kerani akaun Koperasi Perumahan Angkatan Tentera Berhad terpaksa merengkok di penjara selepas gagal membayar denda RM18,000 berhubung kesalahan memberikan perkhidmatan kandungan lucah dalam laman blognya, tiga tahun lalu.

Hakim Zulqarnain Hassan menjatuhkan hukuman denda itu ke atas Asnizukacaras Saari, 36, selepas dia mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu dan memerintahkan tertuduh dipenjara sebulan jika gagal membayar denda. Dia gagal membayar denda itu.

Sebelum menjatuhkan hukuman, Zulqarnain berkata mahkamah memandang serius kesalahan itu kerana ia menggalakkan perkara yang tidak baik berlaku.

Asnizukacaras didakwa menggunakan perkhidmatan aplikasi kandungan iaitu laman blog di alamat http://yamanisalimvideo2013.blogspot.com dengan memberikan kandungan yang lucah sifatnya dengan niat untuk mengganggu mana-mana orang.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Koperasi Perumahan Angkatan Tentera Berhad, No. 35-A-1-1 Jalan Wangsa Delima 5, Setapak, di sini pada jam 2 petang, 2 Disember 2013.

Mengikut fakta kes, pada 2013, hasil aduan orang awam, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah membuat semakan terhadap laman sesawang itu yang mengandungi kandungan lucah.

Pada 21 Mei tahun lepas, serbuan dibuat dan beberapa peranti dirampas daripada tertuduh, mengandungi sebanyak 131 video lucah dan 2,590 gambar lucah.

Lelaki itu dituduh mengikut Seksyen 211(1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-duanya atau boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Ketika rayuan, Asnizukacaras yang tidak diwakili peguam memohon mahkamah menjatuhkan hukuman denda minimum dengan alasan dia hanya berpendapatan RM1,600 sebulan dan perlu menanggung ibu bapa selain mempunyai beberapa hutang pinjaman.

Tertuduh juga mengaku telah insaf dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatannya itu.

Pegawai Pendakwa SKMM Zairul Nahar Zakaria bagaimanapun memohon mahkamah menjatuhkan hukuman berat kepada tertuduh dengan mempertimbangkan beberapa faktor termasuk kesalahan bukan sahaja melanggar undang-undang tetapi juga melanggar moral masyarakat.

"Kes ini akan mewujudkan gejala sosial dalam kalangan masyarakat dan remaja.

"Selain itu blog ini yang diwujudkan sejak 2013 dan mempunyai 1,290 pengikut, boleh diakses di seluruh Malaysia dan oleh semua lapisan masyarakat, pohon agar hukuman berat diberikan untuk memberi pengajaran serius kepada tertuduh dan semua pihak," hujahnya. 

- Sumber: Bernama

Helikopter terhempas di Kota Kinabalu

Sebuah helikopter milik sebuah sekolah penerbangan terhempas ketika melakukan pendaratan kecemasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, kira-kira jam 11.50 pagi hari ini.

SHAH ALAM - Sebuah helikopter milik sebuah sekolah penerbangan terhempas ketika melakukan pendaratan kecemasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, kira-kira jam 11.50 pagi hari ini.

Kejadian itu dipercayai berpunca daripada kebakaran di bahagian enjin.

Menurut sumber, kejadian itu mengakibatkan seorang juruterbang wanita mengalami cedera ringan. 

“Wanita itu telah di hantar ke hospital oleh wakil sekolah penerbangan itu,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

12 anggota polis ditahan berkait sindiket pemerdagangan manusia

Tegas Khalid, tiada pihak yang terkecuali termasuk pihak berkuasa tempatan, Jabatan Perhutanan mahupun kakitangan kerajaan.

KUALA LUMPUR: Seramai 12 anggota polis ditahan bagi membantu siasatan berhubung sindiket pemerdagangan manusia di sempadan Malaysia-Thailand.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, empat daripadanya ditahan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) manakala lapan lagi oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Terdahulu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak menolak kemungkinan pembabitan anggota keselamatan negara termasuk anggota polis dalam sindiket penyeludupan manusia yang bertanggungjawab atas kematian pendatang pelarian-pelarian yang ditemui dalam kubur besar di Wang Kelian, Perlis.

Tegas beliau, tiada pihak yang terkecuali termasuk pihak berkuasa tempatan, Jabatan Perhutanan mahupun kakitangan kerajaan sekalipun daripada tindakan undang-undang sekiranya didapati mendalangi sindiket berkenaan.

"Saya tidak menolak kemungkinan penglibatan termasuk anggota polis pun kita akan ambil tindakan apabila kita ada cukup keterangan dan bukti. Tiada sesiapa yang terkecuali daripada tindakan undang-undang dalam perkara ini," kata Khalid dalam sidang media selepas mengadakan progran lawatan hospital di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) sempena sambutan peringatan Hari Polis ke-208.

Sejak penemuan kubur dan khemah pelarian berhampiran sempadan Malaysia-Thailand itu, beliau mengesahkan tiada lagi penemuan kubur atau khemah pelarian baru di kawasan terbabit.

"Kita tidak percaya ada lagi sebab kita telah buat screening dan combing yang menyeluruh daripada Tangga 100 hingga ke Kampung Y. Jadi kami yakin tiada lagi kubur atau khemah yang mungkin didirikan oleh pendatang," kata Khalid.

Tambah Khalid berikutan permukaan muka bumi berbukit di kubur dan khemah pelarian berkenaan yang mencabar, pihaknya sedang berunding dengan pihak berkuasa Thailand untuk menggunakan laluan darat melalui negara berkenaan.

"Keadaan muka bumi di tempat itu amat sukar untuk kita akses ke lokasi itu. Malah semalam ada pegawai daripada Jabatan Forensik yang cedera kerana jatuh tebing."

"Kita sedang berunding dengan pihak berkuasa Thailand untuk menggunakan laluan darat melalui Satun untuk membawa masuk kenderaan kami ke lokasi untuk mengangkut apa sahaja yang dapat ditemui. Tambah lagi sekarang musim hujan kami tidak dapat mengakses masuk ke kawasan itu," katanya lagi.

Tegas beliau, tiada pihak yang terkecuali termasuk pihak berkuasa tempatan, Jabatan Perhutanan mahupun kakitangan kerajaan sekalipun daripada tindakan undang-undang sekiranya didapati mendalangi sindiket berkenaan.

Khalid juga tidak menolak faktor lokasi berkenaan dipilih sebagai transit penyeludupan manusia berikutan kawasan berkenaan yang berhutan serta berbukit dan tidak meliputi kawasan rondaan polis.

"Khemah didirikan dalam kawasan kita (Malaysia) sebab nak elak penguatkuasaan Thailand. Khemah berkenaan terletak 400 meter ke dalam kawasan kita dari sempadan."

"Mereka tahu bahawa kita tidak meronda kawasan itu sebab permukaan buminya dan mereka dapat berselindung dari pihak berkuasa Thailand kononnya ini kawasan Malaysia dan menjangka pihak berkuasa Thailand tidak akan ambil tindakan. Tetapi mereka silap."kata beliau. 

- Sumber: Astro Awani