Thursday, 15 August 2013

Kerajaan rugi RM2.5 juta sebulan akibat penyeludupan minyak

Kerajaan rugi RM2.5 juta sebulan akibat penyeludupan minyak

Kerajaan mengalami kerugian kira-kira RM2.5 juta sebulan akibat kegiatan penyeludupan minyak petrol dan diesel dari negeri ini ke negara jiran.

Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Kelantan Datuk Azis Yacub berkata kerugian itu melibatkan jumlah subsidi minyak yang mengalir keluar dan cukai yang gagal dikutip.

Kegiatan penyeludupan diesel dan petrol di kawasan Tumpat sahaja telah menyebabkan kerajaan mengalami kerugian kira-kira RM98,000 dalam masa sehari, katanya kepada Bernama ketika ditemui di pejabatnya di sini, hari ini.

Azis berkata aktiviti penyeludupan itu berlaku melalui Sungai Golok yang menjadi sempadan Kelantan dan Thailand, bermula dari Pengkalan Kubor di Tumpat hingga ke Jeli.

Beliau berkata kegiatan itu berleluasa sejak kenaikan harga runcit minyak di Thailand lima tahun lepas.

"Perbezaan yang ketara dari segi harga bahan bakar itu bagi kedua-dua negara menyebabkan kegiatan penyeludupan ini semakin berleluasa," katanya.

Azis berkata melalui Ops Lautan Biru siri I selama 11 hari bermula 17 Jun lepas dan siri 2 selama tujuh hari bermula 28 Julai, sebanyak 280 kenderaan dikenal pasti terlibat dalam kegiatan penyeludupan itu.

"Sebanyak 180 kenderaan pacuan empat roda jenis Pajero, 30 lori dan 70 kereta terlibat dalam kegiatan penyeludupan itu yang dipercayai dilakukan penduduk tempatan," katanya.

Beliau berkata semasa mereka mengisi minyak, pihak berkuasa tidak dapat mengesyaki apa-apa memandangkan kenderaan itu tidak diubahsuai dan mempunyai cukai jalan yang sah, ia tidak menyalahi undang-undang Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Beliau berkata modus operandi penyeludup ialah mereka mengisi petrol atau diesel di stesen minyak sebelum kenderaan itu dipandu ke stor atau pangkalan haram di tepi sungai berkenaan untuk minyak dipindahkan ke dalam tong plastik dan tong berisi minyak itu dibawa ke seberang menggunakan bot enjin galah.

Katanya kegiatan penyeludupan itu menjejaskan hak yang sepatutnya dinikmati rakyat tempatan melalui subsidi yang ditanggung kerajaan sebanyak RM0.53 seliter bagi petrol jenis RON95 dan RM0.69 seliter untuk diesel.

Azis berkata kegiatan penyeludupan turut melibatkan komoditi lain seperti beras, tepung gandum, pakaian, mercun dan bunga api.

Beliau berkata kerjasama secara bersepadu melibatkan semua jabatan dan agensi kerajaan berkaitan serta penduduk amat diperlukan untuk membanteras kegiatan itu.

Ops Lautan Biru siri 1 dan 2 itu, melibatkan 12 jabatan dan agensi penguatkuasa membabitkan kawasan operasi sepanjang sungai Golok dan jalan-jalan 'tikus' sepanjang laluan keluar-masuk sempadan. -- BERNAMA 

Video: Kuah kacang ayam favorite Kaka setiap kali raya

KUALA LUMPUR, 15 OGOS 2013: Bukan rendang atau lodeh saja yang menjadi hidangan keluarga Kaka di pagi raya, sebaliknya penyanyi yang popular lagu Bawa Ku Pergi iaitu Kaka ini memberitahu bahawa masakan kegemaran keluarganya dari turun temurun adalah Kuah Kacang Ayam.

Kaka memberitahu Hos Ieka dalam Video Murai Raya bahawa Kuah Kacang Ayam yang disediakan oleh keluarganya berbeza daripada kuah kacang biasa kerana ia mempunyai ketulan ayam di dalamnya.

Lebih enak lagi, Kaka beritahu kuah Kacang Ayam itu akan dimakan bersama ketupat palas di pagirRaya sambil menunggu tetamu datang beraya. Nak tahu di mana kampung Kaka beraya? Berapa lama Kaka beraya di kampungnya? Semuanya terjawab jika anda menonton Video Raya Murai dibawah ini
Source: Murai @MyLaunchpad

Koo-Tan playing for China


The world's riches badminton tournament, the Indian Badminton League (IBL) has begun, and Malaysia's Koo Kien Keat-Tan Boon Heong are now representing China.

The USD1 million league did not get off to a good start, with organisation issues and delays to the opening ceremony taking the shine off the event.

In addition, the guide book provided to the media listed Kien Keat and Boon Heong as players from China instead of Malaysia. Guess Kien Keat's wish to play for China after the BWF World Championships failure came true, sort of.

Taiwan's Tai Tzu Ying was also listed as a player from China.

The problems does not stop there, as volunteers are not briefed on what to do, and the media were left stranded without proper arrangements to allocate an area for them to work with.

Six teams will compete in the inaugral IBL, with Krrish Delhi Smashers and Pune Pistons locking horns on the first day.

Delhi’s coach, Rashid Sidek has three Malaysian players at his disposal - Liew Daren, Tan Boon Heong and Koo Kien Keat, while another Malaysian, Tan Wee Kiong is playing for Pune Pistons.

Delhi won two games, namely the men's doubles, Tan Boon Hoeng and Koo Kien Keat gave their team a 2-1 lead by beating Pune's Rupesh Kumar and Sanave Thomas 21-13, 21-16 and Sai Praneeth gave Delhi a winning start in the opening tie of men's singles against Pune's Tien Minh Nyugen, beating 21-16, 21-20.

Pune Piston won three games making them the winner in the first fixture, women's singles' Juliane Schenk beat Nichaon Jindapon 21-15, 21-6, Saurabh Verma thumped Delhi’s H.S. Prannoy in the men's singles and mixed doubles pair Joachiam Fischer Nielsen-Ashwini Ponappa smashed out Koo Kien Kiat-Jwala Gutta 21-19, 16-21 and 11-3.

Today, Hyderabad Hotshots would play against Awadhe Warriors, while Bangs Beats versus Mumbai Masters.

It is still unknown if Lee Chong Wei, who was bought by Mumbai Masters would be playing tomorrow after his injury in Guangzhou, China.

Indian media reported that Chong Wei was supposed to arrive in New Delhi on Wednesday for the IBL opening ceremony but his travel schedule was delayed.

"Lee Chong Wei is supposed to come on Thursday. Whether he will play in the tournament or not, we do not know," Indo-Asian News Service quoted Mumbai Masters co-owner V. Chamundeshwarnath as saying. Source

Pengakuan tukang sembelih komunis

Anwar Congo

LELAKI kurus berkulit gelap itu melangkah perlahan menaiki tangga ke lantai bumbung bangunan yang pernah jadi tempat operasinya menyembelih orang — mereka yang dipercayai anggota atau pendokong Parti Komunis Indonesia (PKI). 


Di lantai atas itu, dia bercerita dengan terperinci cara bagaimana dia menghabiskan nyawa mereka. Dia tidak ingat berapa orang yang sudah dia bunuh kerana dia sendiri tidak pernah mengira mereka tetapi angkanya mungkin cecah seribu orang.

"Saya peragakan boleh, kan?" tanya lelaki itu. Dia kemudian menunjukkan cara bagaimana dia membunuh mangsanya dengan seutas dawai yang diikat pada tiang lalu dijerut pada tengkuk. "Beginilah caranya supaya darah itu jangan keluar banyak," tambahnya.


Lelaki itu namanya Anwar tetapi orang lebih mengenalinya dengan nama Anwar Congo kerana dia pernah membantu pasukan tentera Indonesia yang dikirim ke negara Afrika yang pernah bergolak itu. 


Rambutnya sudah putih semua dan umurnya sudah mencecah 73 tahun tetapi daripada cara dia berjalan masih ternampak segak dan tegap; selebihnya, cukup bergaya apalagi kalau dia memakai sut lengkap.

Anwar adalah watak utama dalam dokumentari Act of Killing yang sekarang ini sedang diberikan perhatian di serata dunia. Dokumentari itu adalah sebuah cerita dalam cerita. Dalam dokumentari itu, Anwar dan rakan-rakannya mengerjakan sebuah filem yang menggambarkan bagaimana dia jadi tukang sembelih komunis. 


Dia mengimbau semula peristiwa berdarah yang tercatat sebagai sejarah hitam Indonesia — sejarah yang hari ini sedang disemak semula.

Tetapi bagi Anwar apa yang dikerjakannya itu adalah untuk memberi ingatan kepada generasi hari ini tentang apa yang sebenarnya berlaku.

"Inilah sejarah. Inilah kita," katanya.

Sumber: Astro Awani

Anggota tentera direman 7 hari bantu siasatan kes letupan bom di Tumpat


KUALA LUMPUR:  Susulan kejadian letupan bom yang mengorbankan seorang pembantu am sekolah Ahad lalu, di Taman Sri Periuk, Tumpat, seorang anggota tentera berusia 29 tahun ditahan reman selama tujuh hari bagi membantu siasatan.

Perintah reman berkenaan dikeluarkan majistret Tumpat, Ahmad Adha Yasser Amri bermula pada Rabu hingga 20 Ogos depan.

Bekas mufti Perlis - Boleh berkongsi tempat beribadat

Bekas mufti Perlis - Boleh berkongsi tempat beribadat

KUALA LUMPUR:  Penganut ajaran agama dibenarkan berkongsi tempat yang sama untuk beribadat selagi lokasi tersebut tidak diwartakan untuk ajaran agama tertentu.

Bekas mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, apabila tempat tersebut diisytiharkan sebagai masjid atau musalla, penganut agama lain tidak boleh beribadat tanpa mendapat kebenaran terlebih dahulu.

“Kecuali pihak kerajaan mewartakan undang-undang yang menyatakan sesebuah lokasi yang digunakan, sebagai contoh, tempat untuk umat Islam beribadat, tidak boleh ditukar menjadi tempat beribadat agama lain walaupun oleh pemilik tempat tersebut sendiri,” kata Dr Asri.

Menurut Dr Asri, tempat beribadat milik persendirian tidak boleh dianggap sebagai tempat awam dan tempat itu boleh ditukar pada bila-bila masa mengikut pemilik itu sendiri.

“Sebagai contoh, jika kita pergi ke rumah penganut agama bukan Islam dan pemilik rumah tersebut membenarkan kita bersolat, itu amat bagus. Tetapi jika tuan rumah tersebut tidak lagi membenarkan kita bersolat selepas itu, itu adalah hak mereka,” tambah beliau.

Mengulas kejadian sebuah surau di sebuah resort di Kota Tinggi yang digunakan penganut agama Buddha untuk bermeditasi, Dr Asri berkata rancangan untuk merobohkan surau itu ‘tidak masuk akal sama sekali’.

“Mengikut sejarah, banyak gereja ditukar menjadi masjid dan masih digunakan hingga ke hari ini serta Nabi Muhammad sendiri pernah membenarkan penganut agama Kristian dari Najran untuk beribadat di dalam masjid,” kata Dr Asri.

Beliau menambah sesuatu tempat itu tidak boleh dianggap sebagai surau untuk orang ramai jika ia dimiliki secara persendirian.

“Apabila ianya milik persendirian, pemilik mempunyai hak untuk membenarkan sesiapa sahaja untuk membuat apa-apa aktiviti,” tambah Dr Asri.

Walaubagaimanapun, untuk menghormati semua agama dan budaya beliau menambah orang ramai perlu menjadi lebih sensitif dalam menyediakan tempat berasingan bagi penganut agama yang berbeza.

Susulan kejadian ini, pemilik resort berusia 45 tahun yang merupakan rakyat Singapura serta pemegang status pemastautin tetap Malaysia telah ditahan selepas klip video bertajuk ‘Surau dijadikan tokong’ muncul pada minggu lepas menyaksikan sekumpulan pelancong beragama Buddha sedang bermeditasi di situ. -- Astro Awani 

Lelaki pukul isteri dalam lif serah diri di Kuantan

Lelaki pukul isteri dalam lif serah diri di Kuantan

GEORGETOWN:  Penjawat awam yang dilihat melalui  rakaman kamera litar tertutup (CCTV) membelasah isterinya di dalam lif di sebuah hospital swasta di Bukit Mertajam pada Isnin lepas menyerah diri  di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan petang tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang, SAC Mazlan Kesah berkata lelaki  berusia 36 tahun itu menyerah diri pada pukul 4.45 petang.

"Saya dimaklumkan oleh IPD Kuantan, lelaki yang dikehendaki polis Pulau Pinang bagi membantu siasatan berhubung rakaman CCTV yang membelasah isterinya telah menyerah diri di sana.

"Kita akan bawa lelaki itu balik ke Pulau Pinang bagi mendapatkan perintah reman untuk siasatan berhubung kejadian itu," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata kes itu disiasat menurut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan polis percaya dengan penahanan lelaki itu, ia dapat menyelesaikan kes berkenaan dalam tempoh terdekat.

Rakaman CCTV yang dimuat naik dan disebarkan secara meluas dalam laman Facebook dan YouTube itu menunjukkan suspek menumbuk isterinya sehingga  kepalanya terhantuk, memijak cermin mata isterinya yang terjatuh, menampar dan  menendang mangsa beberapa kali.

Insiden itu turut diperhatikan dua anak kecil pasangan itu yang masing-masing berusia empat dan lima tahun.
- BERNAMA

All Malaysians in Egypt are safe

Wisma Putra: All Malaysians in Egypt are safe

PUTRAJAYA:  The Government of Malaysia is deeply saddened and concerned with the latest unrest and bloodshed that has occurred and cost hundreds of lives, injured thousand others and not to mention the destruction of properties.

The Government of Malaysia strongly opposes violence as a means of solving any conflict and hope that all parties will exercise full restraint and return immediately to negotiation for peaceful solution. It is vital that the current political stalemate to be resolved through continuous dialogue and a progressive reconciliation process.

To all Malaysians, the Government of Malaysia strongly advise to defer and reschedule all non-essential travel to Egypt. The Embassy of Malaysia in Cairo has advised Malaysians in Egypt to abide by the security guidelines issued by the Egyptian authorities and the Embassy’s instructions including the curfew as well as to avoid conflict ridden areas.  

For the returning Malaysian students, they are advised to check and confirm with their respective universities whether there would be any changes on the starting date of their academic year before flying back to Egypt. Malaysians who are in Egypt also advised to be in close contact with the Embassy of Malaysia in Cairo. The contact details of the Embassy are as follows;

Embassy of Malaysia,
21 El Aanab Street,
Mohandesseen, Giza,Egypt.
Tel:  (202) 37610013/ 19/ 68/ 73 or

Embassy of Malaysia Operations Room:
00-2-02-37610270 or
02-3760735/02-37610013 ext 140
Fax:  (202) 37610216
Email: malcairo@kln.gov.my

Wisma Putra would like to confirm that to date; all Malaysians in Egypt are safe.
- Astro Awani 

Cara pemandu Jepun mengucapkan Terima Kasih bila diberi laluan


Kalau di tempat kita, angkat tangan dah memadai atau senyum. Ada pulak tu langsung tidak mengucapkan terimakasih.

Masam muka pun ada seolah-olah dialah raja jalanraya dan dia mesti diberi laluan dalam apa jua keadaan.Lihat bagaimana cara rakyat Jepun mengucapkan terima kasih. Anda pun pasti rasa senang hati bila kemurahan hati anda memberi laluan itu dihargai, bukan?

Berhati-hati di jalan raya dan jaga tata susila.


Sci-fi thriller 'Elysium' tops US box-office


Sci-fi thriller 'Elysium' tops US box-office

LOS ANGELES:  Science-fiction thriller "Elysium" took top spot in the North American box-office this weekend, beating out competition from raunchy Jennifer Aniston comedy "We're The Millers," estimates showed Sunday.

Starring Matt Damon and Jodie Foster, "Elysium" is set in a dystopian future where the poor have been left to inhabit a ruined Earth while the rich live on a luxurious space station.

The movie, written and directed by South African filmmaker Neil Blomkamp ("District 9"), earned $30.5 million in its opening three days, estimated figures from box-office tracker Exhibitor Relations showed.

In second place was Aniston's R-rated comedy "We're The Millers," which stars the former "Friends" actress and Jason Sudeikis in a romp about a bogus family attempting to smuggle drugs into the United States from Mexico.

The film took $26.6 million over the three-day weekend, placing it just ahead of Disney's latest animated offering "Planes."

An effective spin-off of the hugely successful "Cars" franchise, "Planes" took $22.5 million to place third.

Fourth place was occupied by another debutant, "Percy Jackson: Sea of Monsters", the latest adaptation based on the book series by Rick Riordan about a schoolboy who is in fact the son of the Greek god of the sea, Poseidon. The film took $14.6 million.

Last week's number one, the Denzel Washington-Mark Wahlberg action comedy "2 Guns" earned $11.1 million this weekend.

Sony's animated sequel "The Smurfs 2" was in sixth spot with $9.5 million, just ahead of Hugh Jackman's comic-book based blockbuster "The Wolverine. The latest big-screen adaptation to feature the claw-fingered "X-Men" character added another $8 million in its third week on release.

In eighth place was horror film "The Conjuring", the low-budget shocker which took $6.7 million. So far the movie has earned $120.7 million in four weeks, a phenomenal return for a film which cost a relatively modest $20 million to make.

Animated children's comedy "Despicable Me 2" was ninth with $7.4 million, as another sequel "Grown Ups 2" took 10th.

Rounding out the top 12 were Woody Allen's acclaimed drama "Blue Jasmine", with $2.5 million and animated children's flick "Turbo" with $2.3 million. - AFP RELAXNEWS 

Facebook boosts connections, not happiness: study

Facebook boosts connections, not happiness: study

People who use Facebook may feel more connected, but less happy.

A study of young adults released Wednesday concluded that the more people used Facebook, the worse they subsequently felt.

"On the surface, Facebook provides an invaluable resource for fulfilling the basic human need for social connection," said University of Michigan social psychologist Ethan Kross, lead author of the study.

"But rather than enhance well-being, we found that Facebook use predicts the opposite result -- it undermines it."

The researchers recruited 82 young adults who had smartphones and Facebook accounts and assessed their subjective well-being by texting them at random times five times a day for two weeks.

The researchers said the study, published in the scientific journal PLOS, was believed to be the first measuring Facebook's impact on happiness and life satisfaction.

"This is a result of critical importance because it goes to the very heart of the influence that social networks may have on people's lives," said University of Michigan cognitive neuroscientist John Jonides, another author of the paper.

The researchers monitored the study group by asking them how they felt, whether they were worried or lonely, how much they used Facebook and how much they interacted "directly" with people.

"The more people used Facebook at one time point, the worse they felt the next time we text-messaged them," the researchers wrote. "The more they used Facebook over two weeks, the more their life satisfaction levels declined over time."

In contrast, personal interactions led people to feel better over time, they noted.

The scientists also found no evidence that Facebook use was merely a symptom of feeling low. People were not more likely to use Facebook when they felt bad, although they did use the social network more frequently when they were lonely.

"It was not the case that Facebook use served as a proxy for feeling bad or lonely," Kross said.

Yet the researchers stopped short of claiming the same effect for all Facebook users or other social networks.

"We concentrated on young adults in this study because they represent a core Facebook user demographic," the study said.

"However, examining whether these findings generalize to additional age groups is important. Future research should also examine whether these findings generalize to other online social networks."

The study comes a week after British researchers published a report concluding that frequent photo posting on Facebook can damage real-life relationships.

The discussion paper led by David Houghton of the University of Birmingham said Facebook photo postings, especially of oneself, are not always welcomed by less intimate friends.

"People, other than very close friends and relatives, don't seem to relate well to those who constantly share photos of themselves," Houghton said.

The researchers pointed out that while Facebook creates a homogenous group of "friends," most users have different types of relationships with those viewing their postings.

"It's worth remembering that the information we post to our 'friends' on Facebook actually gets viewed by lots of different categories of people: partners; friends; family; colleagues and acquaintances; and each group seems to take a different view of the information shared," the researcher said.
- AFP

Moyes, Mourinho, Pellegrini brace for impact

Football: Moyes, Mourinho, Pellegrini brace for impact

LONDON:  The approaching Premier League season will be defined to a large extent by the ability of the new managers at England's three leading clubs to tackle the challenges awaiting them.

Last season's top three sides are all under new management, with David Moyes succeeding Alex Ferguson at Manchester United, Manuel Pellegrini taking over from the sacked Roberto Mancini at Manchester City, and Jose Mourinho returning to Chelsea.

Amid the attendant flux, there are expectations that a new order could emerge in the English top flight, but Moyes' task is to ensure that United's 20-year dominance persists.

The 50-year-old Scot appears to face the most daunting task of the three new men.

Although he inherited a squad that finished the last campaign as convincing champions, he has no experience of competing at the very top of the table and will find Ferguson's shadow wherever he turns.

Ferguson led United to 38 titles during his 26-year tenure, turning the club into one of the biggest names in global sport, and fans will be quick to pine for his return if Moyes fails to successfully negotiate an awkward opening run of fixtures that includes meetings with Chelsea, City and Liverpool.

Moyes' first pre-season at United has been far from ideal, amid continued speculation over the future of unsettled striker Wayne Rooney, who the manager insists is not for sale despite lingering interest from Chelsea.

United's supporters have also become restless about the club's lack of activity in the transfer market.

The champions have seen moves for Barcelona midfielder Cesc Fabregas and Everton left-back Leighton Baines rebuffed, but after Sunday's 2-0 win over Wigan Athletic in the Community Shield, Moyes said he was happy with his squad.

"We're getting closer to signings. We're moving forward, but the deadline is getting closer as well," he said. "Hopefully we are. If we don't (sign anyone), I'm happy to go with what we've got."

Unlike Moyes, Mourinho knows what it takes to win the Premier League, having led Chelsea to successive title triumphs in 2005 and 2006.

In returning to Chelsea from Real Madrid, he has ignored the old football truism that says one must never revisit the scene of former glories, but this time he is determined to lay down a lasting legacy.

The 50-year-old Portuguese returns to find a squad now geared towards patient possession football, rather than the counter-attacking style he introduced during his first stint at Stamford Bridge.

He will have a dizzying array of attacking midfielders to select from, with new signing Andre Schuerrle and returning loanee Kevin De Bruyne expected to compete with Juan Mata, Eden Hazard, Oscar and Victor Moses for the three advanced midfield positions in a 4-2-3-1 formation.

"Chelsea did very well to get these young boys with great potential, great ability and a great future, and I look forward to trying to improve them," Mourinho said in June.

Up front, he must either seek to pursue the rehabilitation of Fernando Torres or place his trust in 20-year-old Romelu Lukaku, who scored 17 goals during an impressive loan spell at West Bromwich Albion last season and has a profile similar to Didier Drogba, the indomitable spearhead of Mourinho's first Chelsea side.

Pellegrini, the former Villarreal, Real Madrid and Malaga coach, has never worked in England before, but the early conclusion of City's transfer business has given him ample time to get to know his squad.

The urbane 59-year-old Chilean has £90 million ($139 million, 105 million euros) of new talent at his disposal in the shape of Spain pair Jesus Navas and Alvaro Negredo, Brazilian midfielder Fernandinho and Montenegrin forward Stevan Jovetic, all of whom had arrived by late July.

"I think we have the best squad in England," Pellegrini said last week. "We bought four important players, we already had a very good team and with these four players I think we improved a lot."

Pellegrini must harness the quartet's talents to sharpen an attack that mustered a relatively meagre haul of 66 goals last season, which was only the fifth-highest tally in the league.

The 2012 champions boasted the meanest defence, but they have looked porous in pre-season and an injury to Serbian centre-back Matija Nastasic may oblige the club to enter the transfer market again.
- AFP

Wax Museum eyes 30,000 visitors a month


Wax Museum eyes 30,000 visitors a month

SHAH ALAM:  Red Carpet@i-City, the latest attraction at i-City in Section 7 here, aims to attract 30,000 visitors a month after the official launch on Thursday, said I-Berhad Director, Monica Ong.

She said the company was confident of achieving the target, as i-City currently attracted 90,000 visitors weekly.

"We are confident about our target. We are running a lot of promotional activities in our quest to make our latest attraction an ideal entertainment centre for the whole family," she told reporters after a preview of the Red Carpet@i-City here today.

The Red Carpet, costing RM25 million, is Malaysia's first all-star interactive wax museum. It is also the first of its kind in the region as the exhibits possess both voice and motion capabilities.

The museum will feature 100 wax figures of famous people from history and contemporary personalities of today.

She said the wax figures will be showcased in a 3,000 sq ft Oscar-like awards setting and will be separated into six themes -- World Icons, Celebrities, Sport Stars, World Book of Records, All Stars Cafe and Interactive.

Ong said the museum will be another Malaysian-owned international product and attraction for Visit Malaysia 2014 for both international and local visitors.

"The unveiling of Red Carpet is timely in that Visit Malaysia 2014 is around the corner," she said.

In conjunction with the opening, Red Carpet@i-City will be offering a special package tickets for two adults and two children at RM180, she said.

Ong said the normal ticket prices were RM100 for an adult and RM50 for a child. - BERNAMA