Saturday, 16 May 2015

Pengerusi CIMB tegur 1MDB

Nazir Razak

SHAH ALAM - Pengerusi CIMB Group Bhd, Datuk Seri Nazir Tun Razak menegur syarikat milik kerajaan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang tidak mengambil usaha dalam menangani kebimbangan yang semakin meningkat terhadap dana kewangan badan itu.

Menurut beliau, lembaga yang bertanggungjawab terhadap badan tersebut sepatutnya melantik juruaudit bebas untuk mengesahkan akaun urus niaga yang berkaitan dengan kedudukan kewangan 1MDB dan bukannya menunggu tindakan dari Ketua Audit Negara (AG).

“Pihak yang bertanggungjawab perlu melantik seorang juruaudit bebas sekarang... Kalau tidak, lembaga pengarah dan pengurusan (pada pandangan saya) perlu meletak jawatan.

"Ia adalah tanggungjawab asas dalam setiap pemimpin bagi sesebuah badan atau perlembagaan. Jika ada unsur penyelewengan atau sebagainya terhadap sistem kewangan, mereka harus bertanggungjawab terhadap perkara tersebut. Tetapi sebaliknya, mereka hanya tunggu tindakan dari AG,” katanya seperti yang dipetik menerusi laporan portal berita tempatan hari ini.

Laporan dari Singapura semalam menyatakan bahawa sebuah konsortium bank-bank yang diketuai oleh Deutsche Bank telah meminta untuk membayar balik pinjaman empat bulan lebih awal daripada tarikh yang sewajarnya.

Menurut laporan itu, pemberi pinjaman mula gelisah selepas keraguan timbul mengenai cagaran pinjaman yang diadakan di sebuah bank asing yang berpangkalan di Singapura.

"Lebih baik mereka letak jawatan dan biarkan orang lain masuk dan ambil alih 1MDB,” katanya lagi.

1MDB merupakan sebuah dana yang dimiliki sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan.

Presiden dan Pengarah Eksekutif kumpulan 1MDB, Arul Kanda berkata, pihaknya tidak dapat mengulas mengenai pembayaran balik isu bon US $ 975 juta (RM5.1 bilion) kerana ia berkaitan dengan perkara-perkara perbankan sulit.

- Sumber: Sinar Harian 

Mahu TH tidak lagi terlibat dengan 1MDB

Mohd Khairuddin (tiga, kiri) menyerahkan memorandum mengenai isu pembelian tanah 1MDB kepada wakil TH.

KUALA LUMPUR - Sekumpulan penunjuk perasaan menuntut Tabung Haji (TH) tidak lagi terlibat dengan mana-mana perjanjian dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) serta membatalkan mana-mana tawaran untuk menyelamatkan 1MDB.

Selain itu mereka turut mendesak TH memohon maaf secara terbuka ke atas pembelian kontroversi 0.63 hektar tanah di pusat kewangan Tun Razak Exchange (TRX) daripada 1MDB yang dibebani hutang berpuluh bilion ringgit tersebut.

Kumpulan itu yang diketuai Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Pusat, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali turut menyerahkan memorandum yang mengandungi tiga tuntutan kepada wakil TH selepas solat Jumaat, semalam.

Mohd Khairuddin yang juga Ahli Parlimen Kuala Nerus berkata, tindakan TH membeli tanah bernilai RM188.5 juta itu disifatkan sebagai pengkhianatan kepada rakyat Malaysia kerana wang dalam perjanjian tanah itu datang daripada simpanan hasil titik peluh mereka.

“Bagaimana sebuah syarikat milik kerajaan seperti ini terlibat dalam kontroversi itu,” katanya kepada kira-kira 150 orang yang berhimpun di perkarangan TH.

Kumpulan itu turut mendesak Pengerusi TH, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim meletak jawatan dan bertanggungjawab atas perjanjian tanah itu.

“Kami akan bawa isu ini di Parlimen, di mana beliau (Abdul Azeez) perlu menjawab segala pertanyaan dan tidak dapat melarikan diri,” katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Pas Wilayah Persekutuan, Mohamad Noor Mohamad mempersoalkan lantikan pengerusi TH yang bukan dari kalangan individu arif hal ehwal Islam serta pelaburan.

“Adakah (Abdul Azeez) yang dilantik merupakan individu berpengetahuan luas? Kita desak supaya beliau dipecat,” katanya yang disambut laungan “undur Azeez” oleh orang ramai yang berhimpun.

- Sumber: Sinar Harian