Sunday, 11 May 2014

Dihantui roh tidak tenang!NEGARA Thailand sememangnya terkenal dalam menghasilkan filem bergenre seram yang meremangkan bulu roma dan menghantui fikiran penonton.

Justeru, peminat-peminat filem seram tidak boleh melepaskan peluang untuk menyaksikan satu lagi filem hebat dari negara gajah putih tersebut, iaitu Still 2 atau Phi Tai Hong dalam bahasa Thailand.

Terlalu banyak adegan yang akan membuatkan anda tidak senang duduk, seolah-olah turut sama dihantui oleh roh tidak tenang dalam filem tersebut.

Filem ini mengisahkan dendam roh yang tidak tenteram kerana mengalami kematian dengan cara yang kejam.

Disampaikan menerusi empat cerita dari empat kematian tragis, Still 2 juga mendapat sentuhan daripada empat pengarah yang berbeza.

Ternyata setiap pengarah mempunyai visi dan garapan tersendiri dalam menyampaikan kisah penuh darah dan dendam ini.

Bunuh kerana cinta

Persamaan yang mengaitkan keempat-empat kisah dalam filem ini adalah kematian dan pembunuhan yang berpunca daripada cinta.

Antara kisahnya, penumpang sebuah van mini awam menjerit ketakutan apabila berada di ambang maut disebabkan oleh roh tidak tenang. Persoalannya, siapakah dalang di sebalik dendam roh tersebut?

Kisah seterusnya memaparkan seorang wanita yang mati dibunuh dan dibuang ke dalam pembetung rumah pelacuran terbiar.

Aura keseraman terus menghantui dengan kisah ketiga yang menyaksikan kematian seorang wanita lalu disumbat dengan kejam ke dalam saluran penyaman udara.

Akhir sekali, penonton akan dibawa merasai ketakutan yang membelenggu seorang pemuda yang menjadi biarawan setelah membunuh kekasihnya.

Pastinya Still 2 wajib ditonton oleh anda yang ingin menguji kekuatan jantung dengan adegan-adegan dahsyat filem seram!

- Sinar Harian 

India lancar You stop, we stop

MUMBAI - INDIA. Pihak berkuasa India kini tidak teraga-agak menyembur air ke arah mana-mana individu yang kencing secara terbuka di tempat awam.


Aktivis Clean Indian Media melaporkan, kenderaan menyerupai jentera bomba tertulis You Stop, We Stop itu mula beroperasi bagi membendung gejala itu.

“Lori tangki air akan mengelilingi Mumbai untuk melakukan operasi bersepadu dengan kerjasama pihak berkuasa tempatan pada setiap hari,” katanya dipetik Time of India

Operasi bertujuan mendidik orang awam di bandar itu supaya menggunakan tandas awam dan tidak lagi kencing di taman atau di jalanan.

- Sinar Harian 

Proton Saga BLM diguna dalam serangan bom?

Proton Saga BLM diguna dalam serangan bom?
Rakaman yang menunjukkan kereta mirip model Proton Saga BLM.


SHAH ALAM – Sebuah klip video berdurasi 3 minit 32 saat, dikesan tersebar di laman YouTube sejak beberapa bulan yang lalu, menunjukkan sebuah kereta dipercayai Proton Saga BLM digunakan untuk melancarkan serangan bom.

Difahamkan video berkenaan dirakam di Syria oleh anggota kumpulan pejuang di sebuah bandar bergolak.

Durasi satu setengah minit pertama, menunjukkan individu terbabit mengisi bom serta memasang alat kawalan jauh pada kereta berkenaan agar dapat dipandu secara elektronik.

Pada minit terakhir, kereta itu dipandu oleh seorang lelaki menuju ke satu lokasi dan ditinggalkan. Kereta itu kemudiannya, dikawal menggunakan alat kawalan jauh ke sasaran sebelum bom diledakkan.

Video yang dimuat turun ini telah ditonton sebanyak 4723. -- Sinar Harian 

Zain: Itu bukan gambar terlampau

Zain Saidin

“SAYA tidak kisah mengenai perkara itu. Muat naiklah gambar apa-apa pun, pasti ada kontroversi juga.

"Saya dah tahu, pasti ia akan menjadi buah mulut orang ramai," komen Zain Saidin mengenai gambar romantis yang dimuat naik olehnya dan isteri Rozita Che Wan atau lebih mesra disapa Che Ta di laman sosial Instagram masing-masing, baru-baru ini.

Dek tindakan itu, ramai yang mengkritik mereka kerana menyifatkan gambar itu terlalu peribadi dan bukannya menjadi tatapan umum sebegitu.

Begitupun, Zain menjelaskan yang dia tidak terkejut dengan reaksi orang ramai itu kerana sudah biasa dengan situasi berkenaan.

"Apa saja yang melibatkan Che Ta, pasti akan timbul kontroversi. Padahal gambar itu tiada isu apa-apa pun," katanya kepada media ketika ditemui selepas melancarkan sitkom popular Oh My English (OME) musim ketiga, baru-baru ini.

Katanya, gambar yang dimuat naik itu tidaklah melampau sebaliknya dia ingin menunjukkan rasa teruja dengan percutian mereka.

"Ini adalah gambar pertama yang diambil sebegini. Gambar ini tidak menggambarkan apa-apa pun, sebaliknya kami ingin berkongsi rasa seronok kami," katanya.

Ketika ditanya adakah dia akan memadamkan gambar tersebut dari laman sosial Instagram, Zain bagaimanapun memberitahu, dia tidak akan berbuat demikian selagi ia tidak menjejaskan kerjayanya dan juga nama baik keluarganya.

"Janji gambar yang dimuat naik itu tidak membawa maksud atau menunjukkan sesuatu yang sangat melampau untuk dilihat umum.

"Setakat ini, ia tidak langsung menjejaskan kerja dan nama baik keluarga saya.

"Biar sajalah. Saya tak akan padam," katanya.

Berdebar jadi ayah

Dalam pada itu, Zain turut melahirkan perasaan teruja dan berdebarnya apabila bakal bergelar ayah tidak lama lagi.

Kini, usia kandungan Che Ta sudah pun memasuki tiga bulan.

Setakat ini, baik Zain mahupun Che Ta masih lagi belum membuat apa-apa persiapan dalam menyambut cahaya mata pertamanya itu.

"Kami masih belum lagi membuat apa-apa persiapan. Tapi, kami ada menerima hadiah katil bayi masa hari kahwin hari itu.

"Mungkin kami akan membeli barang-barang bayi sebagai persiapan di luar negara sedikit demi sedikit," katanya.

Zain memberitahu, dia tidak kisah jantina anaknya sebaliknya bersedia menerima apa saja yang dikurniakan ALLAH SWT.

"Saya tahu Che Ta mahukan anak perempuan, tapi saya tak kisah," katanya. -- Sinar Harian