Thursday, 30 October 2014

Taiwan man mutilates girlfriend's face in jealous rageNews of the brutal crime was splashed across front pages of several local dailies.

TAIPEI: Taiwan police arrested a 79-year-old man after he sliced off his girlfriend's nose, ears and lips and flushed them down the toilet, suspecting that she was cheating on him, officials said Thursday.

The man, identified only by his family name Huang, tied the 47-year-old woman to a bed in his home in central Changhua city and attacked her with a knife. He later flushed the body parts down the toilet before calling for an ambulance.

Police found a note written by Huang that said: "The thing I can't have I will never allow others to easily obtain. I will end it in the bloodiest way."

News of the brutal crime was splashed across front pages of several local dailies.

Huang, a wealthy landlord whose wife passed away last month, began dating the woman, a yoga instructor, six months ago but the relationship soured after she revealed having another suitor, police said. - AFP 

Bekas pekerja kilang bebas tuduhan bunuh bayi dalam tandas

Pihak pendakwaan gagal membuktikan kelahiran hidup ke atas bayi berkenaan selain punca sebenar kematiannya belum ditentukan.

GEORGE TOWN: Seorang wanita sarat mengandung menarik nafas lega apabila mahkamah tinggi Pulau Pinang hari ini membebaskannya daripada tuduhan membunuh bayi yang baru dilahirkannya lima tahun lalu.

Ketika keputusan dibacakan oleh Hakim Datuk Zamani Abdul Rahim, tertuduh Nurul Syuhada, 24, yang kini mengandung lapan bulan dilihat menitiskan air mata.

Nurul Syuhada dari Parit Buntar, Perak, dituduh membunuh bayinya dalam tandas wanita di kilang Jabil Circuit, Bayan Lepas, George Town antara jam 3.30 pagi dan 7 pagi pada 30 Disember 2009.

Zamani dalam penghakimannya berkata, pihak pendakwaan gagal membuktikan kelahiran hidup ke atas bayi berkenaan selain punca sebenar kematiannya belum ditentukan.

Tambahnya, pihak pembelaan turut berjaya menimbulkan keraguan munasabah ke atas kes tersebut.

Zamani seterusnya memerintahkan tertuduh dibebaskan daripada tuduhan di bawah Seksyen 302, Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Pada 25 Jan 2011, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang membebaskan Nurul Syuhada tanpa dipanggil membela diri atas tuduhan membunuh bayi yang baru dilahirkannya selepas memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie ke atas wanita itu.

Pihak pendakwaan kemudiannya memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Pada 6 Mac, 2013 Mahkamah Rayuan mensabitkan dan mendenda Nurul Syuhada RM3,000 selepas dia mengaku bersalah atas pertuduhan pindaan, iaitu melupuskan bayinya secara rahsia. Dia membayar denda itu.

Mahkamah Rayuan kemudiannya meminda pertuduhan Nurul Syuhada selepas penggantian pertuduhan dilakukan berdasarkan fakta-fakta ketara kes itu.

Pihak pendakwaan mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Persekutuan memerintahkan wanita itu membela diri atas pertuduhan membunuh dan menghantar kembali kes itu ke Mahkamah Tinggi Pulau Pinang.

Mengikut fakta kes mayat bayi tersebut dijumpai tersangkut dalam lubang tandas kira-kira 2.15 petang keesokan harinya oleh seorang tukang cuci selepas menerima aduan tandas tersumbat.

Seramai 11 saksi pendakwaan dipanggil untuk memberi keterangan dalam kes tersebut.

Pendakwaan dilakukan timbalan pendakwaraya Siti Fatimah Talib manakala Nurul Syuhada diwakili peguam E. Gunasegaran.

- Sumber: Astro Awani

Disingkir produksi: Hanez tutup mulut!


Hanez Suraya


GARA-gara kontroversi yang tercetus sebelum ini, karier seni Hanez Suraya kini dilihat semakin malap. Bukan sahaja hilang tawaran seni bahkan dia juga semakin hilang peminat.

Lebih buruk lagi, bintang Autumn Di Hatiku ini khabarnya telah digam oleh stesen TV tempatan sekali gus menjejaskan periuk nasinya sebagai seorang pelakon.

Biarpun pernah merayu agar diberi peluang kedua, namun nasib tetap tidak berpihak kepada pelakon berusia 27 tahun ini.

Mana tidaknya, kegembiraan berkongsi berita mengenai penglibatannya dalam telefilem Cikgu Timah Sekolah Bandar, bertukar sebaliknya apabila bekas duta Aura White ini dikatakan telah disingkirkan daripada projek tersebut. Malah tempatnya itu digantikan pula dengan pelakon lain.

Hanez yang dihubungi bagaimanapun enggan mengulas perkara tersebut dan nampaknya lebih selesa untuk berdiam diri.

“Saya tidak mahu komen lagi mengenai isu ini,” tegasnya.

Menerusi temu bual sebelum ini, Hanez pernah meluahkan hasratnya untuk kembali aktif berlakon dan memohon agar semua pihak memberi peluang kepadanya.

“Memang saya akui isu yang timbul telah menggelapkan karier saya. Namun apa berlaku sebelum ini membuatkan saya lebih kuat untuk teruskan hidup.

“Saya yakin Tuhan sentiasa ada di sisi. Biarlah apa orang nak cakap, satu hari nanti orang akan tahu cerita sebenar,” katanya.

Dalam tempoh 'dihukum', Hanez bagaimanapun tidak pernah putus asa untuk bangkit kembali. Buktinya, dia telah berjinak dalam bidang perniagaan dan menghasilkan syampu jenama sendiri iaitu VLasy.

Meskipun ada yang memandang rendah terhadap usahanya itu, namun Hanez tetap optimis dan yakin produknya itu mampu pergi jauh.

“Buat masa ini, saya jual secara online dan respons yang diberikan sangat positif,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian

Kilang proses ais kotor di Pulau Pinang

Kilang proses ais kotor di Pulau Pinang ditutup.

PERAI: Sebuah kilang memproses ais di Taman Nagasari di sini diarah tutup selama 14 hari selepas didapati mengabaikan aspek kebersihan dan gagal mematuhi arahan yang dikeluarkan Jabatan Kesihatan Pulau Pinang.

Timbalan Pengarah Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Jabatan Kesihatan Pulau Pinang Ku Nafishah Ku Ariffin berkata dalam satu pemeriksaan yang dilakukan, pihaknya mendapati keadaan kilang terbabit sangat kotor dan tidak diselenggara dengan baik.

“Keadaan sanitasinya kurang memuaskan. Daripaga gambar yang didapati, memang tahap kebersihan tidak memuaskan, termasuk lantai, dinding dan kebersihan persekitaran.”

“Penilaiannya di bawah 31. Asalkan di bawah 65, kita akan tutup premis terbabit. Lantainya berlumut, sinki pun pecah dan silingnya bersawang,” kata Ku Nafishah.

Berikutan itu, kilang ais terbabit perlu mematuhi arahan penutupan dan membersihkan premis dalam tempoh 14 hari dan sekiranya gagal, tempoh penutupan akan dilanjutkan.

Tambah Ku Nafisah, pihaknya mendapati ada segelintir kilang ais dikenalpasti beroperasi tanpa lesen.

Ujarnya, dalam operasi yang dilakukan di kilang ais di seluruh Pulau Pinang itu, sebanyak 20 premis memproses ais telah diperiksa dan pihaknya mendapati 18 daripadanya tidak memiliki lesen manakala hanya dua premis mempunyai lesen yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Sebanyak sembilan notis dikeluarkan ke atas premis kilang ais kerana melanggar syarat di bawah Seksyen 32B Akta Makanan 1983 membabitkan nilai kompaun bernilai RM22,500 dan lapan nilai kompaun oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Perai berjumlah RM1,900.

Operasi itu dijalankan di kilang memproses ais bagi memastikan penyediaan yang dilakukan disempurnakan dengan betul dan bersih selain premis kilang ais memiliki lesen yang dikeluarkan KKM.

Operasi premis makanan itu membabitkan sepasukan 65 pegawai, termasuk anggota Jabatan Kesihatan Negeri, MPPP dan MPSP.

Dalam pada itu, Ku Nafisah berkata operasi akan diteruskan dari masa ke semasa bagi memastikan kebersihan premis makanan di negeri itu memuaskan .

- Sumber: Astro Awani

Xiaomi may now be the third-biggest smartphone maker in worldXiaomi, the smartphone of choice in China, just had a really good few months selling phones. 

According to Strategy Analytics, it reckon the new phone maker is now the third largest smartphone maker in the world, trailing only Samsung and Apple. 

Its shipments have tripled in the space of a year, now up to 18 million in Q3 2014, while its share of the smartphone has also more than doubled, shifting from 2.1 to 5.6 percent. Those sales also make it the 5th largest phone manufacturer (including cheaper feature phones). 

While Samsung (24.7 percent) and Apple (12.3 percent) still dominate, LG's recent good run, selling a record number of phones, has also moved it to fourth. Barring making it big in India, we're looking to see what Xiaomi's going to do next.

- Source: Engadget 

Aplikasi beri bantuan halang mereka yang berhasrat bunuh diri dilancar

Antara perkataan yang dicari adalah "penat hidup seorang","benci diri sendiri", "rasa murung", "bantu saya" dan "perlukan seseorang untuk berbicara".

Sebuah pertubuhan kebajikan British melancarkan sebuah aplikasi yang dikatakan mampu mengesan sebarang kenyataan berkaitan hasrat untuk membunuh diri oleh pengguna media sosial Twitter, sekaligus diharap dapat memberikan amaran awal bagi mengelakkannya dari berlaku.

Antara perkataan yang dicari adalah “penat hidup seorang”,"benci diri sendiri”, “rasa murung”, “bantu saya” dan “perlukan seseorang untuk berbicara”.

Sekiranya ayat-ayat terbabit dikesan (dalam bahasa Inggeris), satu mesej dalam bentuk emel akan dihantar kepada alamat atau link tweet terbabit sambil menawarkan khidmat nasihat dan sokongan.

Aplikasi yang dinamakan Samaritans Radar dibina oleh sebuah agensi digital, Jam dan mensasarkan pengguna yang berusia 18 hingga 35 tahun, golongan paling aktif di media sosial.

“Kami sedar ramai yang bermasalah mencari sokongan menerusi talian,” kata Joe Ferns, Pengarah Eksekutif Polisi, Penyelidikan dan Pembangunan Samaritans Radar.

“Bagaimanapun masih ada banyak yang perlu dipelajari mengenai mengapa ini berlaku (niat membunuh diri) dan kaedah menerusi talian adalah sesuai dengan kumpulan mereka yang bermasalah.

“Dengan tidak menangani isu ini, kita menghadapi risiko yang perbincangan mengenainya akan terhenti dan kumpulan ini tidak akan tampil (mengadu).

“Sebaliknya kita harus menggunakan aplikasi Samaritans Radar untuk menggalakkan orang ramai membantu golongan itu dan menghulurkan sokongan," kata Ferns lagi. - AFP 

Selangor deputy speaker to be appointed at next Assembly sitting

YEOH: The two suspended PAS assemblymen, Hasnul and Saari, will remain as PAS assemblymen at the next sitting.

KUALA LUMPUR: The new deputy speaker of the Selangor legislative assembly will be appointed at the next sitting of the Selangor State Assembly on Nov 24, said Selangor Assembly Speaker Hannah Yeoh.

The nomination process had started as all state assemblymen had received the letter to nominate the new deputy speaker, she told reporters after paying a courtesy call on Dewan Rakyat Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia at Parliament House Wednesday. 

Selangor Menteri Besar Mohamed Azmin Ali had announced that the post of deputy speaker would be filled by a PAS assemblyman as the previous deputy speaker, Nik Nazmi Nik Ahmad, has been appointed a state executive councillor.

Yeoh also said Morib assemblyman Hasnul Baharuddin and Hulu Kelang assemblyman Saari Sungib, who had been suspended from PAS, would remain as PAS assemblymen at the next sitting as she had not received any official letter from PAS.

"As far as we are concerned, I have no official letter from PAS and they remain as PAS assemblymen in the house. No change," she said.

Hasnul and Saari were suspended from PAS for having expressed their support for Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail as the candidate for Selangor menteri besar during the recent crisis, contrary to their party's decision.

- Source: Bernama

New Zealand mengundi tukar bendera

WELLINGTON - NEW ZEALAND. New Zealand akan mengadakan pungutan pada 2016 berhubung penukaran bendera kebangsaan, menurut Perdana Menteri John Key, semalam.

"Bendera kita adalah simbol paling penting dalam identiti kebangsaan dan saya percaya ini adalah masa yang sesuai untuk New Zealand mempertimbangkan perubahan reka bentuk yang lebih mencerminkan status kita sebagai sebuah negara merdeka dan
moden,"katanya.

Sebelum ini, laporan dipetik dari AFP, Key menyatakan keinginannya untuk melihat bendera baharu menampilkan paku pakis berwarna kelabu pada latar belakang hitam, sama seperti sepanduk pasukan ragbi kebangsaan, All Blacks.

Woman finds son tied-up at babysitter's

During the surprise visit, the woman found her son lying on the floor with his hands and feet bound, police said. - Photo: betsyfrycoaching.com

KEPALA BATAS: A woman who made a surprise visit to a babysitter's house here was shocked to find her three-year-old son lying on the floor with his hands and feet bound, according to police.

The factory worker decided to make the visit on Tuesday after finding that her son was always hungry when she fetched him from the babysitter's, said Seberang Perai Utara Police chief ACP Abdul Rahman Ibrahim.

He said the woman had been sending her son to the babysitter since June last year.

"The woman said she sent her son to the babysitter at 5.30am Tuesday and made the surprise visit about five hours later.

"She found her son with his hands and feet bound and lying on the floor. At that time, only the babysitter's 11-year-old son was at home," he said.

Abdul Rahman said an examination showed that the boy was not injured.

The police have arrested a 39-year-old woman to help in the investigation into the case, he said.

The woman claimed that the boy was tied up because he was naughty, he added.

The police have also appealed to anyone with information on the incident to contact any police station to help in the probe.

- Source: Bernama

Lelaki buat kerja rumah bukan pondan - Chef Wan

Chef Wan berkata anggapan itu berlaku secara meluas di Malaysia akibat tahap ego keterlaluan dalam diri kalangan lelaki Melayu. -Gambar fail

KUALA LUMPUR: Stigma masyarakat Malaysia beranggapan lelaki yang membuat kerja-kerja wanita di rumah sebagai pondan perlu dikikis kerana ia boleh memberi kesan negatif terhadap institusi kekeluargaan, kata pakar masakan Datuk Redzuawan Ismail.

Redzuawan atau lebih dikenali sebagai Chef Wan berkata anggapan itu berlaku secara meluas di Malaysia akibat tahap ego keterlaluan dalam diri di kalangan lelaki khususnya Melayu, yang melihat melakukan kerja-kerja rumah sebagai individu yang memiliki perwatakan lembut.

"Tidak semestinya lelaki yang membuat kerja-kerja rumah dianggap lemah dan lembut. Mereka berbuat demikian bagi membantu isteri yang mungkin penat setelah bekerja di pejabat.

"Bagaimanapun, dalam masyarakat kita persepsi sedemikian masih terjadi sedangkan ia tidak pernah wujud di negara Barat," katanya kepada Bernama selepas menjadi anggota panel dalam diskusi 'Mentakrifkan Kelelakian' (Redefining Masculinity) sempena Forum Wanita Luar Biasa (The Woman Extraordinaire Forum) 2014, di sini pada Rabu.

Chef Wan berkata sebagai suami dan bapa yang merupakan ketua keluarga, mereka sepatutnya menjadi contoh yang baik kepada anak-anak dengan membantu melakukan kerja-kerja rumah.

"Melalui pengalaman sendiri, saya dapati apabila melakukan kerja-kerja rumah ia bukan hanya menyenangkan, malah menyihatkan badan," katanya.

Pereka fesyen, Bon Zainal Harun berkata maruah serta imej seorang lelaki tidak akan terjejas sekiranya membantu isteri melakukan kerja-kerja rumah termasuk mencuci pinggan mangkuk dan membasuh pakaian.

"Bukan hanya kerja rumah, malahan jika lelaki yang terlibat dalam bidang kewanitaan seperti fesyen dan memasak pun turut dilabel sebagai lelaki lembut atau songsang.

"Perkara sebegini tidak seharusnya berlaku kerana ia mampu menghalang seorang individu khususnya lelaki untuk menceburi bidang yang digemari mereka," katanya.

Diskusi selama sejam yang membincangkan stereotaip orang ramai mengenai peranan lelaki dalam urusan rumah tangga pada masa kini, turut melibatkan Pengarah Eksekutif SEGi Group, Kim Odhner sebagai anggota panel.

- Sumber: Bernama

League Cup holders Manchester City dumped out by Newcastle


Rolando Aarons and substitute Moussa Sissoko struck as Newcastle dumped holders Manchester City out of the Capital One Cup with a 2-0 win at the Etihad Stadium.

To compound City's woes, as manager Manuel Pellegrini's decision to field a strong side just four days before a Manchester derby backfired, key playmaker David Silva limped off injured early on.

But after a dismal start to the season, Newcastle and Alan Pardew are suddenly enjoying a mini-revival with three successive wins all competitions easing the pressure on the under-fire manager.

Aarons stunned City when he capitalised on poor defending early on and the hosts, despite controlling possession and creating some chances, never truly convinced.

Newcastle were denied what seemed a clear-cut penalty in the second half but Sissoko finished the job 15 minutes from time, loosening City's grip on the trophy with a fine finish.

Pellegrini's men have now gone three games without a win and need to regroup with two big games in the next week against United in the Premier League and CSKA Moscow in the Champions League.

Losing Silva, who was surprisingly not granted a rest along with likes of Joe Hart, Vincent Kompany and Aguero, made for a dismal start.

Silva was injured when fouled by Ryan Taylor, making a welcome first Newcastle appearance in two years after overcoming cruciate ligament trouble, on the edge of the area.

The Spaniard looked in considerable discomfort and left the field for treatment as Yaya Toure blazed the free-kick over the bar.

Silva did return in an attempt to run off the knock but soon admitted defeat and made way for Samir Nasri to return to action after seven games out with a groin injury.

But Pellegrini could not make the change before Newcastle claimed a shock lead.

Taylor was again involved, robbing Fernandinho and releasing the pacy Aarons, who showed no ill effects from his recent hamstring problems as he burst through to slide a shot past Willy Caballero.

- Source: Eurosport 

Jail for dad who tried to marry off 11-year-old daughter

IMMORAL? In Ivory Coast, 12 percent of all girls are wed before their 15th birthday and 36 percent before the age of 18.

ABIDJAN: A father in Ivory Coast was ordered to jail and fined on Wednesday after a court found him guilty for trying to arrange the forced marriage of his 11-year-old daughter.

His was the first trial of its kind in the west African nation, and the verdict was seen as an unprecedented step towards stamping out the illegal, but widespread, practice of child marriages.

The 37-year-old Ivory Coast man, a tailor who was not named to protect the identity of his girl, was sentenced to a year behind bars and a fine of 360,000 CFA francs (550 euros) -- equivalent to six months of the country's minimum wage.

The man's family, furious at the verdict, declined to comment.

The man had argued that he did not know that marrying his daughter off to one of his cousins, aged 27, was against the law.

His plan was thwarted when the girl's school reported her absence from classes to a rights group that in turn notified police.

Officers discovered the girl wearing a veil during a marriage ceremony at which the groom was not present. They arrested the father -- who said his daughter had agreed to be a bride -- and charged him with the "forced and premature union" of his daughter.

The unprecedented case pitted two distant worlds in Ivory Coast against each other: one of entrenched tradition in often poor, rural, remote and heavily Muslim areas; and the other espousing modern legal notions against paedophilia and upholding human rights.

The convicted man's brother told AFP last week that Islam "recommends" such child marriages. "It says when a woman has her first menstrual period, she can marry. Our own mother was married at age nine," he said.

But Rosine Kone, the acting prosecutor in the case in the central city of Bouake, had responded to AFP that "tradition, morality and religion" were not sufficient justifications for forced or early marriages.

She said this case was brought to court "to send a strong message.... We must encourage people to denounce this sort of practice."

Ivory Coast has some of the highest rates of such marriages. Twelve percent of all girls are wed before their 15th birthday and 36 percent before the age of 18, according to a report by the UN Children's Fund, UNICEF, to be published shortly.

The United Nations has called for urgent action to end the practice observed in more than 40 countries -- including 30 in Africa alone -- where it affects more than 30 percent of all girls.

According to Girls Not Brides, a global partnership of more than 400 civil society organisations, around 15 million girls under 18 are caught up in such unions worldwide. - AFP 

MP calls for minimum age for marriage

Teo said the government had adopted the resolution by the United Nations to stop child marriages in October last year, but there were no clear measures for its implementation in this country.

KUALA LUMPUR: An Opposition Member of Parliament on Wednesday called on the the government to fix the minimum age for young couples to get married so as to stop child marriages.

Teo Nie Ching (DAP-Kulai) claimed that besides not attending school any more there was high incidence of divorce which had had a negative impact on the children.

She said although existing laws allowed Malaysians from 16 to 18 years to marry, there were situations which allowed them to enter wedlock at a younger age.

"We can no longer afford see our young getting married at 11 or 12 years of age. This is one issue that needs immediate attention," she said when debating the Supply Bill 2015 in the Dewan Rakyat on Wednesday.

Teo said the government had adopted the resolution by the United Nations to stop child marriages in October last year, but there were no clear measures for its implementation in this country.

"The time has come to ensure that children in this country, regardless of religion do not marry until the reach the age of maturity," she said.

She also questioned the logic of giving children the freedom to choose their spouse at a young age when they were not allowed to have a driving licence or to vote because they had not reached the permitted age.

At the same time, Teo also urged that the allocation to the Ministry of Women, Family and Community Development be increased as much of it was spent on social welfare and not just on women. The Dewan sits again Thursday.

- Source: Bernama

Tomok tumpang tuah anak?

Tomok

DIKURNIAKAN cahaya mata yang bijak dan comel menjadi rezeki tidak ternilai buat penyanyi popular, Tomok dan isterinya, Rahayu Abas.

Mana tidaknya, putera pertama pasangan ini, Arrian Shah Akid, 3 sentiasa menjadi perhatian masyarakat menerusi laman Instagram kerana keletahnya yang mencuit hati.

Gembira dengan perkara itu, Tomok mengakui tidak kisah jika ada yang mengatakan anaknya lebih popular.

“Sebenarnya ia tidak menjadi satu masalah buat saya. Budak kecil memang comel dan sebagai seorang ayah, saya gembira kerana ramai yang mengenalinya.

“Tapi tidaklah saya menumpang popularitinya. Apa yang saya peroleh hari ini atas hasil usaha keras sendiri,” katanya sambil tertawa ketika di temui pada majlis pelancaran album keduanya, Aku Datang di kafe Hard Rock, Kuala Lumpur semalam.

Bagaimanapun, Tomok atau nama sebenarnya Shah Inderawan Ismail, 30, tidak mahu terlalu memberi pendedahan kepada anaknya yang masih kecil.

“Memang sebelum ini kami banyak terima sesi fotografi, tapi saya terpaksa tolak dengan cara baik.

“Saya rasa belum masanya untuk dia diberi pendedahan yang terlalu besar ke arah itu kerana dia masih kecil dan biarlah Arrian jalani kehidupan dan membesar seperti kanak-kanak lain,” ujarnya yang turut teruja menantikan kelahiran cahaya mata dalam kandungan isterinya yang kini berusia lima bulan.

Sementara itu, bercerita mengenai buah tangan terbaharunya Aku Datang, Tomok bersyukur kerana dua lagu daripada album ini telah mendapat tempat di hati pendengar.

“Sebenarnya album ini keluar selepas empat tahun album pertama dikeluarkan iaitu pada 2010.

“Alhamdulillah, saya gembira dengan penghasilan album kali ini. Biarpun ambil masa yang lama, tapi saya berpuas hati,” katanya.

Pada masa sama, Tomok bakal menjelajah ke berada di beberapa lokasi terpilih di seluruh negara sebagai rangka promosi album keduanya itu.

- Sumber: Sinar Harian 

Pengganas India hampiri sempadan Malaysia

Jagtar Singh Tara dikehendaki polis setelah lolos dari penjara di India sejak 10 tahun lalu.
Jagtar Singh Tara dikehendaki polis setelah lolos dari penjara di India sejak 10 tahun lalu.

KOTA BHARU - Polis Kelantan bertindak memperketatkan kawalan keselamatan negeri ini susulan maklumat seorang penjenayah warganegara India bersabit kesalahan membunuh seorang menteri di sana mula menghampiri sempadan Malaysia-Thailand.

Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Rosli Abdul Rahman berkata, penjenayah yang sudah 10 tahun lolos dari penjara di India itu mula dikesan memasuki Thailand, bulan lalu.

Katanya, berikutan kebimbangan terhadap pergerakan penjenayah berbahaya itu, pihaknya mengarahkan semua agensi yang terlibat menjaga keselamatan sempadan Malaysia di negeri ini diperketatkan.

“Mengikut maklumat yang diterima, penjenayah yang dikenali sebagai Jagtar Singh Tara adalah seorang banduan warganegara India dihukum kerana membunuh menteri. Banduan ini bolos dan berada di Thailand, berkemungkinan cuba mendekati sempadan Malaysia melalui Sungai Golok.

“Oleh sebab itu, kawalan keselamatan terutamanya di pintu masuk dan laluan-laluan yang mungkin menjadi pilihan penjenayah ini diperketatkan,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan, di sini, hari ini.

Datuk Rosli berkata, arahan sudah dikeluarkan supaya semua Ketua Polis Daerah, Unit Pencegahan Penyeludupan, Polis Marin dan tentera mengadakan rondaan di sempadan, sekatan jalan raya, pemeriksaan di kawasan masing-masing diperhebat.

“Kawalan bukan sahaja melibatkan negeri ini, malah turut membabitkan negeri-negeri lain yang juga berada bersempadan dengan Thailand iaitu Perak, Perlis dan Kedah,” katanya.

Beliau turut meminta kerjasama daripada orang ramai yang mengesyaki mana-mana individu menyerupai suspek ataupun mencurigakan supaya tampil ke mana-mana balai polis dengan segera untuk membuat laporan.

- Sumber: Sinar Harian, Okt 29

100 dipercayai tertanam hidup-hidup dalam tanah runtuh di Sri Lanka

Kejadian tanah runtuh di ladang teh di Sri Lanka mengorbankan kira-kira 100 orang dengan mangsa tertanam hidup-hidup.

COLOMBO: Satu kejadian tanah runtuh di sebuah ladang teh di Sri Lanka telah mengorbankan kira-kira 100 orang pada Rabu, dengan mangsa tertanam hidup-hidup.

"Saya pergi ke tempat kejadian. Apa yang saya diberitahu ialah kira-kira 100 orang telah tertanam hidup-hidup," kata Menteri Pengurusan Bencana, Mahinda Amaraweera kepada AFP melalui telefon selepas melawat lokasi kejadian di wilayah timur Koslanda.

"Tidak mungkin mereka boleh selamat."

Menteri itu berkata usaha mencari dan menyelamat yang diketuai pasukan kini berubah menjadi operasi pemulihan, di mana mereka berharap dapat menyambung semula usaha awal pagi Khamis. Beliau berkata penggunaan jentera berat harus dilakukan dengan berhati-hati kerana bukit-bukau sekitarnya masih tidak stabil.

"Pada mulanya kami anggarkan jumlah yang hilang ialah 300, tetapi kebanyakan mereka berada di sekolah atau bekerja," kata menteri itu.

"Kami telah memulakan operasi bantuan untuk menyediakan mereka dengan makanan dan tempat tinggal."

"Bahkan pejabat di mana rekod yang disimpan juga telah rosak," katanya lagi.

Pegawai tentera utama di wilayah ini, Mejar Jeneral Mano Perera berkata 302 orang, termasuk 75 kanak-kanak sekolah, yang rumah mereka musnah dalam banjir lumpur itu, kini dijaga di dua buah sekolah di kawasan itu.

Tanah runtuh itu berlaku ketika kebanyakan mereka sedang bekerja dan anak-anak sudah berada di sekolah, meninggalkan kalangan warga tua dan anak kecil di rumah.

Pegawai tentera berkata kira-kira 500 anggota tentera telah dikerahkan ke kawasan itu untuk menjalankan usaha mencari mangsa.

- AFP, Oktober 29