Sunday, 23 February 2014

PERKASA harus lebih berhati-hati - Rosnah


KUALA LUMPUR: PERKASA harus lebih berhati-hati apabila membuat kenyataan umum seperti "UMNO sudah tidak bertaring, lesu dan lemah" dan PERKASA "boleh jadi galang ganti" mempertahankan bangsa dan agama.

Ini adalah pendapat Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin yang berkata badan bukan kerajaan (NGO) itu tidak pernah ada kaitan dengan UMNO dan ia harus munasabah.

"PERKASA tidak harus melibatkan UMNO dalam perkara berunsur negatif. UMNO tidak pernah memusuhi PERKASA.

"UMNO bukanlah satu parti yang lemah," kata Rosnah kepada Astro AWANI.

Rosnah berkata demikian semasa memberi komen tentang kenyataan Ketua Bahagian UMNO Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed yang menggesa supaya UMNO 'menjinakkan' PERKASA.

Nur Jazlan menyaran bahawa PERKASA 'menutup mulut' sekiranya tiada fakta yang hendak dicakapkan.

Rosnah yang bersetuju dengan Nur Jazlan berkata pendekatan UMNO adalah lain daripada PERKASA.

Sementara itu, Ketua Penerangan UMNO Datuk Ahmad Maslan berkata pandangan Nur Jazlan adalah pandangan peribadi beliau dan tidak semestinya pandangan UMNO.

"Pada saya, PERKASA sebuah NGO yang mempunyai peranan yang tersendiri dan saya tidak mempunyai apa-apa untuk menegur PERKASA. 

"Mereka mempunyai hak sendiri dan pendapat bebas adalah dibenarkan di dalam negara berdemokrasi seperti Malaysia asalkan ia tidak menimbulkan hal-hal sensitif," katanya.

Semasa memberi komen tentang kenyataan PERKASA, 'UMNO sudah "tidak bertaring, lesu dan lemah".
"Kenyataan ini tidak menimbulkan sebarang bekas kepada UMNO. Biarlah dia bercakap," katanya.

Nur Jazlan dalam kenyataannya yang dipetik dari akhbar The Heat baru-baru ini telah menggesa agar UMNO menjinakkan PERKASA dengan meletakkan syarat dalam hubungannya dengan badan bukan kerajaan itu dan tidak membiarkan ia terus-menerus menentukan keadaan.

Katanya UMNO tegas memberitahu PERKASA supaya bercakap dengan fakta dan menurut Nur Jazlan sekiranya tidak ada apa-apa yang hendak dicakapkan, mereka (PERKASA) sepatutnya tutup mulut.

Nur Jazlan bagaimana pun berkata, PERKASA tidak mendiamkan diri kerana ia mahukan legitimasi.

Laporan The Heat itu turut memetik Nur Jazlan berkata kewujudan PERKASA tidak membantu UMNO sebaliknya menyusahkan parti itu, serta lebih merupakan satu ancaman kepada mereka.

Berikutan itu, Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali hari ini telah membidas kenyataan Nur Jazlan Mohamed yang mengatakan PERKASA satu ancaman kepada UMNO.

Ketika dihubungi Astro AWANI, Ibrahim berkata ternyata Nur Jazlan tidak memahami erti demokrasi, di mana dalam kes ini merujuk kepada hak mengkritik dan menyuarakan pandangan.

Nur Jazlan mengkritik PERKASA selepas beliau pada akhir tahun lalu membidas badan itu yang mengancam sedia menggantikan UMNO yang kononnya tidak dapat membela nasib orang Melayu.

Katanya, badan itu terlebih mengukur kekuatan dan pengaruhnya sendiri di kalangan orang Melayu.

Kritikan Nur Jazlan ketika itu adalah reaksi kepada ucapan Ibrahim semasa perhimpunan agung badan itu yang mengatakan UMNO sudah 'tidak bertaring, lesu dan lemah' dan PERKASA 'boleh jadi galang ganti' mempertahankan bangsa dan agama.

Astro Awani 

Kami bukan binatang untuk dijinakkan, ulas Wira Perkasa kepada Nur Jazlan


KUALA LUMPUR: Wira Perkasa hari ini menyelar kenyataan Ketua Bahagian UMNO Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed yang menggesa supaya UMNO 'menjinakkan' Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA).

Ketuanya, Irwan Fahmi Ideris berkata PERKASA bukanlah binatang dijinakkan, dan Nur Jazlan seharusnya memahami tujuan serta matlamat badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu ditubuhkan.

"Siapa Nur Jazlan mahu menasihati PERKASA?

"PERKASA adalah sebuah pertubuhan yang mempunyai matlamat yang jelas dalam mempertahankan dan memperkasakan agama Islam, mempertahankan hak hak keistimewaan bangsa melayu dan pribumi, memperkasakan kedaulatan raja raja melayu," tegas beliau dalam sebuah kenyataan pada Ahad.

Ketua sayap pemuda kepada NGO itu turut menafikan bahawa PERKASA pernah memaksa ahli-ahli untuk menyertai mereka seperti yang didakwa oleh Nur Jazlan.

"Perkasa tidak pernah memanggil atau memaksa ahli ahli Umno untuk menyertai PERKASA tetapi ada pelbagai alasan kenapa ahli UMNO tersebut menyertai Perkasa," katanya.

Tentang saranan Nur Jazlan supaya PERKASA 'menutup mulut' sekiranya tiada fakta yang hendak dicakapkan, Irwan berkata adalah lebih baik Nur Jazlan tutup mulut sekiranya beliau berpolitik atas dasar kepentingan individu dan bukan untuk bangsa dan agama

"Adakah beliau faham akan matlamat penubuhan Perkasa itu sendiri? PERKASA tidak perlu sesiapapun untuk dijinakkan," tegasnya lagi.

Selain itu, Irwan juga mendakwa bahawa UMNO kini sudah tidak mampu lagi membela nasib orang-orang Melayu sepenuhnya.

Katanya orang-orang Melayu sudah terlalu kecewa dengan UMNO itu sendiri, terutama dengan sikap pemimpin seperti Nur Jazlan.

"Fikirkanlah isu yang lebih membawa kebaikan dan keuntungan terhadap Melayu itu sendiri dan bukan menunding jari terhadap kaum Melayu yang sama," tambahnya.

Dalam pada itu, beliau turut menafikan sekeras-kerasnya dakwaan Nur Jazlan yang mengatakan PERKASA hanya merupakan alat bagi UMNO.

Katanya jika UMNO masih lagi mempunyai pemimpin yang 'bodoh sombong', beliau meramalkan bahawa UMNO bakal akan kecundang pada pilihan raya umum ke-14 nanti.

Nur Jazlan dalam kenyataanya yang dipetik dari akhbar The Heat baru-baru ini telah menggesa agar UMNO menjinakkan PERKASA dengan meletakkan syarat dalam hubungannya dengan badan bukan kerajaan itu dan tidak membiarkan ia terus-menerus menentukan keadaan.

Katanya UMNO tegas memberitahu PERKASA supaya bercakap dengan fakta dan menurut Nur Jazlan sekiranya tidak ada apa-apa yang hendak dicakapkan, mereka (PERKASA) sepatutnya tutup mulut.

Nur Jazlan bagaimana pun berkata, PERKASA tidak mendiamkan diri kerana ia mahukan legitimasi.

Laporan The Heat itu turut memetik Nur Jazlan berkata kewujudan PERKASA tidak membantu UMNO sebaliknya menyusahkan parti itu, serta lebih merupakan satu ancaman kepada mereka.

Berikutan itu, Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali hari ini telahmembidas kenyataan Ketua Bahagian UMNO Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed yang mengatakan PERKASA satu ancaman kepada UMNO.

Ketika dihubungi Astro AWANI, Ibrahim berkata ternyata Nur Jazlantidak memahami erti demokrasi, di mana dalam kes ini merujuk kepada hak mengkritik dan menyuarakan pandangan.

Nur Jazlan mengkritik PERKASA selepas beliau pada akhir tahun lalu membidas badan itu yang mengancam sedia menggantikan UMNO yang kononnya tidak dapat membela nasib orang Melayu. Katanya, badan itu terlebih mengukur kekuatan dan pengaruhnya sendiri di kalangan orang Melayu.

Kritikan Nur Jazlan ketika itu adalah reaksi kepada ucapan Ibrahim semasa perhimpunan agung badan itu yang mengatakan UMNO sudah 'tidak bertaring, lesu dan lemah' dan PERKASA 'boleh jadi galang ganti' mempertahankan bangsa dan agama.

Astro Awani 

MAS tawar jualan 5 hari bagi destinasi terpilih

MAS

KUALA LUMPUR - Malaysia Airlines (MAS) menawarkan jualan istimewa selama lima hari bermula esok bagi destinasi terpilih.

Dalam satu kenyataan, syarikat penerbangan negara itu berkata jualan berkenaan bagi tempoh perjalanan 28 Februari hingga 31 Mei 2014.

Tambang eksklusif ini hanya boleh didapati minggu ini dan penumpang boleh menikmati tawaran hebat dengan kelas ekonomi ke destinasi Asean dari serendah RM169 termasuk semua pergi balik, China dari RM899, Asia Selatan dari RM809 dan Australia dari RM1099.

Tambang ini termasuk cukai lapangan terbang, surcaj, 30 kilogram bagasi dan satu bagasi kabin sehingga 7 kilogram.

Perjalanan kelas busines juga boleh didapati semasa jualan berkenaan.

Selain itu, cabang pelancongan MAS, Golden Holidays, akan menawarkan beberapa pakej menarik.

Jualan berkenaan boleh didapati di semua saluran pengedaran iaitu www.malaysiaairlines.com, pusat panggilan MAS di 1 300 88 3000, pejabat tiket MAS dan ejen dilantik.

Bagi pakej Golden Holidays, pelanggan disaran melayari holidays.malaysiaairlines.com atau menghubungi 603 7863 4000 untuk maklumat lanjut. - Bernama

Isteri Awie Tidak Mahu Dengar Gosip Dengan Wanita LainJika difikir balik, pastinya ia bukan sesuatu yang mudah untuk membenarkan suami kembali bercinta dengan bekas kekasih lama. Tapi, itulah yang dilakukan oleh Rozana Misbun, isteri kepada Awie.

Menurut Rozana, dia tidak berfikir panjang untuk menyatakan persetujuan apabila suaminya meminta izin untuk berlakon kembali dengan Erra Fazira di dalam Konsert Teaterikal Suara Kita pada Mac akan datang.

"Mula-mula agak terperanjat juga bila Awie nyatakan hal itu. Saya ada tanya tidakkah nanti akan terdetik atau terimbau kisah lama. Tapi, bila saya fikir balik masing-masing sudah punya kehidupan sendiri.

"Jadi, saya terus kata OK dan tidak menghalang pun. Saya tidak mahu fikir benda lain, kerana percayakan suami. Lagi pula, itu kan urusan kerja. Selama ini pun, saya menyokong setiap apa yang dilakukannya," ujar Rozana yang ditemui di sidang media konsert itu semalam.

Namun, satu perkara yang tidak diingini berlaku dalam perhubungan mereka ialah gosip dengan wanita lain.

"Sepanjang kami bersama, saya tidak pernah kacau kerja dia. Gosip lain saya tidak kisah, tapi jangan gosip fasal perempuan. Dari mula kahwin lagi saya sudah cakap tentang hal itu," kongsinya.

Ibu kepada tiga cahaya mata itu juga menambah, dia tidak meletakkan syarat tertentu untuk suaminya kembali bergandingan bersama Erra.

"Saya kenal siapa suami saya dan saya percayakannya 100 peratus. Lagi pun, saya juga merupakan peminat Erra Fazira," ujarnya lagi.

Ditanyakan tentang penerimaan ahli keluarganya, Rozana berkata;

"Keluarga saya semua OK. Ibu saya tak banyak cakap, cuma kakak sulung sahaja yang sedikit provok. Tapi, macam yang saya katakan saya lebih percayakan suami."

Untuk rekod, sejak mendirikan rumah tangga sembilan tahun lalu, Awie dan Rozana sudah dikurniakan tiga orang cahaya mata masing-masing berusia tujuh, enam dan empat tahun. Selain itu, dua anak hasil pekahwinan terdahulu Awie juga tinggal bersama mereka.

MH Online 

Sudirman, Elvis Presley Malaysia?


Allahyarham Sudirman Hj Arshad. --Gambar Fail

Malam ku suram, siang ku kelam
Ku kegelisahan, mencari-cari
Kemana pergi, harga diri ini
Bertanyakan berita, merisik khabar
Mendengar cerita, melaluinya
Kau kuhampiri, tiap hari
Bersama luka dihati

Lagu ini saya ketahui ketika saya berusia 16 tahun, lapan tahun selepas pelantunnya pergi menyahut panggilan Ilahi.

Ketika lagu itu popular, saya terlepas daripada memiliki momen indah sebagai salah seorang peminat lagu tersebut. Saat lagu itu mula didengari peminat insan ini, saya baru berumur empat tahun, masih mentah untuk menilai sesuatu karya.

Selepas beliau pergi, baru saya menyedari lagu-lagu nyanyian penghibur bernama Sudirman Hj Arshad amat dekat di hati saya.

Sejak itu 'Merisik Khabar, Milik Siapa Gadis Ini' dan 'Salam Terakhir' sentiasa melekat di fikiran saya.

Malah lagu-lagu ini masih lagi dimainkan di corong-corong radio termasuk 'Pelangi Petang', 'Chow Kit Road' dan 'Gerimis Di Lautan'.

Tidak ketinggalan, lagu 'Balik Kampung' yang akan menerjah kepala perantau-perantau setiap kali hari raya hampir tiba.  

Bergelar Wartawan Astro AWANI, saya mengakui ralat tidak berkesempatan untuk mengenali siapa itu Sudirman Hj Arshad secara peribadi.

Namun, hanyalah artikel terdahulu, video dokumentari, carian google serta paparan Youtube menjadi rujukan saya.

Rasa kecewa lambat ‘jatuh cinta’ dengan 'The Singing Lawyer' ini turut dirasai oleh seluruh peminatnya yang lain.Pada tahun 1986, beliau telah menempa nama di dalam Malaysian Book of Records kerana mengadakan konsert besar-besaran secara percuma di Jalan Chow Kit, Kuala Lumpur.

Hampir 100 ribu warga kota berpusu-pusu membanjiri jalan sambil bersama-sama menyanyikan lagu beliau "Chow Kit Road! Chow Kit Road!".

Membaca kisah itu sahaja, saya sudah dapat merasai kemeriahannya ketika itu.

Sudirman, pernah digelar penghibur nombor satu Asia ketika beliau muncul juara dalam pertandingan 'Asian Popular Music Awards' yang berlangsung di Royal Albert Hall London pada tahun 1989.

Ketika pertandingan itu beliau turut bersaing dengan nama-nama besar dari negara Asia yang lain seperti Leslie Chung.

Selain itu, filem 'Kami' yang mengangkat beliau sebagai pelakon air mata turut tidak akan dilupakan oleh peminat-peminatnya.

Daripada lagu-lagu patriotik sehingga ke lagu rakyat, penghibur lagenda ini sentiasa tampil lain daripada yang lain.

Ada yang menganggap penyanyi serba boleh ini sebagai ‘Elvis Presley Malaysia’.

Namun tidak keterlaluan jika saya berpendapat beliau lebih hebat daripada Elvis.

Semalam, 22 tahun yang lalu ketika beliau berusia 37 tahun, Penghibur No. 1 Asia ini pergi meninggalkan kita semua dan kehilangannya sukar dicari ganti. Al – Fatihah.

Sumber: Astro Awani 

Penjenayah yang mati ditembak punya 8 rekod jenayah

KUALA TERENGGANU - Penjenayah yang ditembak mati oleh polis di Kerteh petang semalam mempunyai lapan rekod jenayah berkaitan kes curi dan samun di sekitar Dungun dan Kemaman. 

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri Asisten Komisioner K.Manoharan berkata hasil siasatan pihaknya mendapati suspek yang berusia 31 tahun ini turut terlibat dalam kes samun kedai serbaneka dan mencuri di dalam bangunan di kawasan Kerteh dan Kemaman baru-baru ini. 

"Suspek merupakan individu yang dikehendaki polis...suspek yang berasal dariKemasik ini juga dikehendaki dalam kes dadah," katanya ketika dihubungi Bernamahari ini. 

Semalam suspek maut ditembak selepas cuba menyerang polis dengan parang dalam kejadian di Km3 Jalan Lapangan Terbang Kerteh Kemaman. 

Serbuan kira-kira pukul 5.30 petang itu dilakukan sebaik anggota CawanganPencegahan Jenayah dari Balai Polis Kerteh menerima maklumat berhubung suspekterbabit dalam kes samun kedai serbaneka dan stesen minyak. 

Manohanan berkata ketika serbuan yang dilakukan di kawasan semak yangmerupakan port dadah terdapat empat lelaki yang duduk di dalam sebuah khemah.

Mereka melarikan diri sebaik menyedari kehadiran polis. 

Katanya ketika dikejar suspek yang bekerja sebagai buruh itu telah menyerang salah seorang anggota dengan sebilah parang sepanjang tiga kaki. 

"Anggota berkenaan telah melepaskan dua das tembakan sebagai amaran tetapisuspek masih bertindak agresif dan menyerang sehingga anggota berkenaan terjatuhsemasa mengundurkan diri. 


"Ketika anggota terjatuh suspek masih menghayunkan parang ke arahnya dananggota berkenaan terpaksa melepaskan satu das tembakan untuk mempertahankandiri," katanya. 

Suspek maut di tempat kejadian selepas terkena tembakan yang ketiga dilepaskan oleh anggota polis pada bahagian perut. 

Beliau berkata hasil pemeriksaan pada badan suspek pihak polis menemui sebilah pisau bersarung terselit pada pinggang suspek. - Bernama

Bekas Isteri Chef Wan Diserang Angin AhmarBekas isteri Chef Wan yang merupakan ibu kepada selebriti, chef Riz dan Serina Redzuawan dikhabarkan diserang 'stroke' atau angin ahmar beberapa hari lalu dan perkara tersebut turut disahkan Serina melalui akaun facebook miliknya.

Menerusi pesanan ringkas yang dihantarnya kepada MH Online juga, Serina mengakui masanya kini banyak dihabiskan dengan menjaga ibunya yang sedang sakit itu. 

"Kami merasa agak sedih juga dan dia disahkan mendapat 'mild stroke'. Sekarang saya menjaganya di rumah dan dia juga sedang membuat rawatan fisioterapi. Terima kasih di atas doa dan sokongan," ujarnya.

Kami di MH Online juga mengharapkan ibu Serina akan segera sembuh dan dapat menjalani kehidupan seperti biasa selepas ini. 

Sumber: MH Online

Kenyataan Zuraida hina wanita, diri sendiri

Chew Mei Fun
Chew Mei Fun

KUALA LUMPUR - Calon Barisan Nasional (BN) Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang, Datin Paduka Chew Mei Fun hari ini membidas kenyataan Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamarudin yang menyifatkan beliau sebagai calon 'kambing hitam' BN dalam pilihan raya kecil itu. 

Mei Fun berkata Zuraida tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan seumpama ituyang bukan sahaja menghina kaum wanita tetapi diri sendiri kerana Zuraida jugadaripada kaum hawa.

Parti (MCA) berusaha yang terbaik untuk memilih calon yang sesuai dan bagi saya ini adalah satu pengiktirafan kepada wanita. 

"Zuraida memandang rendah kepada kaum wanita. Dia tidak sepatutnya denganmudah mengeluarkan kenyataan menghina kaum sendiri," katanya kepada pemberitaselepas majlis ulang tahun ke-65 dan mesyuarat agung luar biasa MCA di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Zuraida baru-baru ini yang berkata BN menghantar Mei Fun sebagai calon parti itu supaya beliau boleh dipersalahkan sekiranya BN kalah dalam PRK pada 23 Mac ini. 

Menurutnya, biarpun pelbagai tohmahan dilemparkan, beliau tetap bersemangat dan akan bekerja kuat untuk memenangi PRK itu.

Beliau sekali lagi memohon agar pengundi di Kajang memberi sokongan kepadanya bagi membolehkan BN mengukuhkan peranannya di Selangor. 

Chew dijangka dicabar Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas presiden KITA Datuk Seri Zaid Ibrahim. - Bernama

Maria von Trapp meninggal dunia

Maria Franziska
Maria Franziska

AHLI terakhir dari keluarga Von Trapp, Maria Franziska meninggal dunia pada usia 99 tahun di rumahnya di Vermont, hari ini.

Beliau yang merupakan anak kedua dalam tujuh beradik itu meninggal dunia akibat sakit tua.

Kisah keluarganya lari dari kediaman mereka di Austria untuk menghindari tentera Nazi pada 1930-an pernah dijadikan inspirasi untuk filem The Sound of Music pada 1965.

“Maria adalah wanita baik dan cantik. Beliau hidup dengan bahagia, kami terasa kehilangannya,” kata adiknya, Johannes von Trapp kepada AP.

Filem The Sound of Music pernah meraih anugerah Oscar yang mengisahkan seorang wanita Austria berkahwin dengan duda tujuh orang anak.

Pemohon BR1M ditolak masih boleh merayu

Pemohon BR1M ditolak masih boleh merayu

SHAH ALAM - Pemohon Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0 yang ditolak permohonannya masih mempunyai peluang untuk membuat rayuan.

Mengikut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan, pemohon boleh membuat rayuan dengan merujuk laman sesawang Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) atau ke jabatan tersebut.

Tinjauan Sinar Harian Online juga mendapati, pengguna media sosial Facebook turut berkongsi perasaan kecewa apabila permohonan mereka telah ditolak walaupun menepati syarat kelayakan.

Pemilik akaun Facebook, Siti Sarah Yusof berkata, permohonannya ditolak mungkin berpunca daripada kelewatannya untuk menukar staus perkahwinan.

"Jika diikutkan syarat untuk terima BR1M, saya layak untuk terima. Tetapi disebabkan kesukaran kemaskini maklumat peribadi iaitu status perkahwinan, menyebabkan saya tak menerima BR1M kali ini," katanya.

Dalam pada seorang lagi pemilik akaun Facebook, Eyma Zima Fie turut melahirkan perasaan kecewa apabila gagal menerima bantuan tersebut.

"Ramai orang sudah dapat BR1M, saya tak dapat lagi...kalau ikut kelayakn saya memang layak dapat bantuan itu.

"Tapi kenapa lambat atau maklumat saya bertindih?," katanya.

Sinar Harian 

17,000 keluarga tolak BR1MKULAIJAYA: Seramai 17,000 isi rumah yang layak menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0 secara jujur menolak bantuan kali ini.

Menteri kewangan kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, mereka yang merupakan penerima BR1M tahun lalu telah memaklumkan terus kepada kerajaan tidak mahu menerima bantuan kali ini kerana merasakan mereka bukan lagi keluarga yang susah.

Beliau menyifatkan tindakan itu sangat luar biasa yang membuktikan rakyat Malaysia sudah semakin matang.

Dalam pada itu, Husni tidak menafikan wujudnya kes-kes terpencil di mana terdapat penerima BR1M yang tidak layak tetapi menerima bantuan itu.

Mengulas mengenai pembayaran BR1M, kira-kira 100,000 penerima BR1M seluruh negara akan menerima bayaran pada Isnin berikutan masalah teknikal dihadapi bank.

Astro Awani 

25 % banduan di Sarawak warga asing

Banduan. - Gambar hiasan

SIBU - Sarawak kini mempunyai 1,287 banduan yang ditempatkan di enam penjara di seluruh negeri dengan 25 peratus daripadanya adalah warga asing, kata Pengarah Jabatan Penjara Negeri, Abdul Kadir Rais.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas membentangkan kertas kerja pada satu taklimat pencegahan jenayah dengan 600 pelajar sekolah menengah dan pelatih-pelatih Program Latihan Khidmat Negara dari Kem Bumimas dan Junaco Park, di Pusat Sivik di sini hari ini.

Acara sehari itu dianjurkan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia cawangan Sarawak.

Abdul Kadir berkata perangkaan itu juga termasuk 30 yang dalam parol dan 41 yang bakal menjalani hukuman gantung, kebanyakannya kerana membunuh.

"Bagi pesalah-pesalah juvana, kita ada 59 sedang menjalani hukuman. Kita telah menghantar 55 orang ke Sekolah Henry Gurney di Keningau, Sabah. 

"Ada rancangan untuk menubuhkan kemudahan pemulihan seperti itu di Kuching. Ini adalah atas permintaan para ibubapa. Kami berharap akan menubuhkan sekolah ini selewatnya-lewatnya tahun hadapan," katanya.

Terdahulu di dalam taklimatnya, beliau berkata keadaan jenayah di negeri ini masih lagi terkawal.

"Jika kamu ingin membuat perbandingan, Penjara Kajang satu daripada penjara-penjara di Selangor menempatkan lebih daripada 5,000 banduan," katanya.

Abdul Kadir berkata jabatannya masih lagi mengenal pasti tapak sesuai untuk pembangunan Penjara Sibu yang baharu kerana penjara sedia ada kecil dan terletak dalam pusat penempatan penduduk dan sekolah-sekolah. - Bernama

Remaja liwat rakan sekolah

PADANG BESAR - Seorang pelajar lelaki tingkatan empat ditahan reman selama seminggu bagi membantu siasatan kes meliwat seorang remaja perempuan berusia 15 tahun beberapa kali sejak akhir tahun lalu.

Ketua Polis Daerah Padang Besar, Superintendan Che Man Md Dros berkata, perintah tahanan itu bermula kelmarin (Jumaat) dikeluarkan Mahkamah Majistret di Kangar.

Dalam kejadian terakhir berlaku pada awal Februari lalu, suspek yang dipercayai teman lelaki mangsa telah membawanya ke sebuah rumah kosong di Kampung Lembah Biak, di sini sebelum meliwat mangsa dan merakam aksi berkenaan menggunakan telefon bimbitnya.

Difahamkan remaja berkenaan juga menjadikan rakaman berkenaan sebagai ugutan bagi mengulangi perbuatan terkutuk itu.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan kerana meliwat.

Sinar Harian 

Your Facebook privacy settings will now live on after you pass


It's not a topic we discuss often here, but if you're active online, you may (or may not, ultimately) be concerned with how your data is handled after you die.

On Facebook, accounts can be "memorialized" by a friend or family member, with some data remaining visible indefinitely. Previously, after the social network flipped the switch, your remaining content would be accessible only by your friends. 

Going forward, however, Facebook will match your existing privacy settings, so if your profile was visible to the public, it'll stay that way after you pass. Additionally, friends and family members will be able to request a "Look Back" video, though we'd recommend getting on that now, while there's still time to click the edit button.

Linangan air mata ibu hilang anak di Sungai Muar

Linangan air mata ibu hilang anak di Sungai Muar
Dua anggota keluarga remaja yang lemas di sungai Muar kelihatan sebak sebaik sahaja mengecam mayat yang dijumpai oleh skuad penyelam Jabatan Bomba dan penyelamat. - Foto Bernama

SEGAMAT - "Shafiq, baliklah nak. Emak rindu sangat ni," rayu seorang ibu, Mariam Zam, 50-an, ibu kepada Mohd Shafiq Shukor, salah seorang daripada lapan remaja yang lemas di Sungai Muar, Buloh Kasap di sini. 

Tindakan Mariam yang menyayat hati di tebing sungai yang meragut nyawa anaknya itu dilihat ketika pasukan mencari dan menyelamat menghadapi kesukaran menemui mayat Shafiq, yang dipercayai berada di dasar sungai. 

Suara sayunya itu menyebabkan orang ramai dan keluarga mangsa yang berkumpuldi tebing sungai sejak semalam, merasa sebak, lalu menitiskan air mata. 

Mariam terpaksa dipapah oleh anggota keluarga ke tebing sungai untuk melihat sendiri kerja-kerja mencari dan menyelamat mangsa. 

Tidak lama selepas rayuan sayu Mariam, pasukan mencari dan menyelamat terdiri dari pelbagai agensi berjaya menemui mayat Shafiq, bersama mayat empat lagi rakannya yang hilang sejak semalam itu.

Ketika ditemui kemudian, Mariam memberitahu, anak bongsunya itu seorang pendiam dan hanya akan bercakap dengan keluarga tentang perkara-perkara penting sahaja. 

Seperti biasa menurutnya, pada pagi semalam anaknya itu keluar bersama rakannya yang lain dan Mariam menyangkakan kesemua mereka ke sekolah untuk kegiatan riadah. 

Beliau tidak menjangkakan anak bongsunya itu pergi ke sungai itu bersama rakannya dan bermandi-manda. 

"Kebiasaannya, dia jarang bersarapan pagi, tetapi pagi semalam dia membancuhsendiri air Milo sebelum keluar rumah," katanya apabila diajukan soalan tentangtingkah laku anaknya sebelum terlibat dalam tragedi tersebut. - Bernama

Rampant Sociedad halt Barca title charge

Sunday, February 23, 2014 photo by AFP 
Real Sociedad 3 - Barcelona 1


Barcelona’s title challenge was dealt a shuddering blow as Tata Martino’s side was beaten 3-1 by a rampant Real Sociedad.

The Basque side battered Barca for much of the game, with goals from Gorka Elustondo, Antoine Griezmann and David Zurutuza cancelling out Lionel Messi’s first half equaliser to give La Real all three points.

The defeat leaves Barcelona three points adrift of title rivals Real Madrid, with Atletico Madrid set to play Osasuna on Sunday.

Martino made six changes to the side that beat Manchester City in the Champions League during the week, with Neymar coming into the line-up and Alex Song starting alongside Sergio Busquets in midfield.

Sociedad were lively from the start and took the lead after 32 minutes, when Elustondo’s header from a wicked Sergio Canales cross took a touch off Alex Song on its way into the Barca net.

However, the Liga champions responded almost immediately, with Messi lashing into the bottom corner after good build-up play by Dani Alves and Sergio Busquets on the edge of the box.

Yet it was Sociedad who took the lead again, when Griezmann finished off a rapid counter-attacking move, with Carlos Vela setting up the Frenchman for a simple conversion.

And Sociedad found the net again when Zurutuza nipped in to flick Griezmann’s chipped cross into the penalty area over the hesitant Valdes.

The home side continued to cause Barcelona problems, with Gerard Pique and Marc Bartra struggling to cope with the pace of the Sociedad front three. Vela came within inches of making it 4-1 as he fired a shot off the base of the post.

With time running out Barca pressed for a way back into the game but Sociedad’s well-organized defence held firm for a famous victory.


Eurosport

WhatsApp tergendala selepas tiga hari di ambil alih Facebook


NEW YORK:  Pada Sabtu, 450 juta pengguna aplikasi WhatsApp seluruh dunia tidak dapat menggunakan aplikasi tersebut dalam beberapa jam kerana mengalami masalah teknikal.

Ironinya, perkara ini terjadi tiga hari selepas Facebook  mengumumkan pelaburan sebanyak $19 bilion ke atas WhatsApp.Itu kandungan mesej WhatsApp yang ditulis di laman Twitternya.

Mesej itu kemudiannya di ‘retweet’ sebanyak 25, 000 kali dalam beberapa jam dan menimbulkan banyak spekulasi kerana ianya berlaku selepas aplikasi itu diambil alih oleh Facebook.

Sesetengah pengguna WhatsApp mendapati mereka tidak boleh melayari aplikasi tersebut dan sesetengahnya mengatakan pesanan mereka tidak dapat dihantar.

Walaubagaimanapun, dua setengah jam kemudian WhatsApp menulis di Twitter bahawa sistem mereka sudah pulih sepenuhnya.

Pakar laman sesawang dari Techcrunch.com berkata masalah itu berlaku berkemungkinan kerana pelayan (server) menerima banyak penggunaan dan ahli baru berikutan publisiti mengenai pengumuman pengambilalihan Facebook baru-baru ini.

Facebook menaruhkan keuntungan yang besar dengan kejayaan mendadak WhatsApp walau hanya baru lima tahun ia diwujudkan.

WhatsApp merupakan aplikasi sistem pesanan ringkas alternatif yang boleh dimuat turun secara percuma.

Ini merupakan pembelian terbesar yang dibuat Facebook selepas sahamnya naik mencecah $16 bilion.


- Agensi 

'Kami rindu mak abah' kata pelajar Tahfiz Amal

'Kami rindu mak abah' kata pelajar Tahfiz Amal
Gelagat pelajar PTA cuba melarikan diri sempat dirakam.


YAN - “Kami nak balik... kami rindu mak abah...,” demikian rintihan beberapa pelajar Pusat Tahfiz Amal (PTA) dekat Jalan Yan - Kuala Kedah, di sini, yang diarahkan menghentikan operasi berkuat kuasa pada 10 Februari lalu.

Walaupun pada mulanya cuba mengelak dari media dan cuba menyembunyikan diri tetapi akhirnya mereka datang untuk meluahkan perasaan. 

Tinjauan Sinar Harian di lokasi mendapati pintu pagar masuk ke PTA dikunci dan orang luar tidak dibenarkan masuk untuk sebarang urusan.

Pemerhatian mendapati, pelajar yang berumur antara tujuh hingga 12 tahun itu, sedang melakukan aktiviti bebas di persekitaran sekolah sebelum melarikan diri ke suatu kawasan sebaik wartawan tiba di pintu pagarnya.

Beberapa minit kemudian, beberapa orang pelajar menghampiri wartawan dan menyatakan hasrat untuk pulang ke rumah masing-masing.

“Kami tak boleh balik, tapi kami rindukan mak abah. Sudah lama kami tak berjumpa dengan mak abah. Kali terakhir jumpa dengan mak abah pun sudah lama,” katanya kepada wartawan, semalam.

Luahan isi hati pelajar berkenaan amat terasa di hati apabila kelihatan pada riak wajah mereka seperti bersedih dan sebak.

Perbualan sekitar lima minit itu terhenti apabila ada pelajar lain yang memanggilnya supaya beredar dari pintu pagar tersebut. Tindakan itu dipercayai menerima arahan daripada individu tertentu.

Apabila ditanya mengenai aktiviti dan sesi pembelajaran di PTA, murid berkenaan terkedu seketika dan tidak tahu jawapan yang hendak diberikan.

“Saya tak tahu. Kami juga belajar baca surah Yasin,” katanya.

Kesempatan berbual dengan pelajar berkenaan digunakan sebaik mungkin dengan bertanyakan mengenai aktiviti jualan amal yang sering melibatkan pelajar PTA di sekitar negeri ini.

“Hari ini kami tidak keluar jual barang. Saya sudah pandai jual barang. Tugas saya cuma perlu pergi bank dan ambil duit untuk anak-anak yatim.

“Tetapi kawan-kawan lain ada juga yang masih jual barang. Tapi hari ini mereka tidak keluar,” katanya.

Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan, PTA itu diarah menghentikan operasinya oleh Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) berkuat kuasa serta merta.

Menurut laporan tersebut, notis arahan penutupan itu dikeluarkan pada 10 Februari lalu, atas alasan menjalankan operasi sebagai sekolah Islam tanpa pendaftaran mengikut Seksyen 12 (1) Enakmen Pengawalan Sekolah-sekolah Agama Negeri Kedah Tahun 1988.

Jaik juga pernah mengeluarkan notis sama bertarikh 1 Januari 2007 yang mengarahkan supaya operasi tersebut dihentikan.

Sumber: Sinar Harian 

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review: Is bigger always better?

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review: a tablet that shows bigger isn't always better

How do you fit 12.2 inches of tablet into your life? That's a question I'm sure Samsung must have pondered at some point before greenlighting its Galaxy Note Pro 12.2, a device that stretches the upper limits of what we can easily call a tablet.

It's also something I've wondered myself, given that its size puts it within uncomfortably close competition with 11- and 13-inch laptops. That increase in screen real estate comes at a high price, too: $750 for a 32GB model and $850 for 64GB, both WiFi-only. 

LTE-capable models are coming soon, but Samsung hasn't announced pricing yet. As you might imagine, then, the Note Pro 12.2 isn't intended for your average consumer. No, the Galaxy Note Pro 12.2 is aimed at the prosumer niche of the market -- whoever and whatever that actually means.

The Galaxy Note Pro 12.2 isn't a complete departure for Samsung, though. Cosmetically, it's near- identical to the Note 10.1 2014 Edition, except larger. There's that same faux-leather back replete with "stitching," and 2,560 x 1,600 display. What, then, aside from a massive screen, makes the Note Pro 12.2 different enough to justify the price? 

On paper, the answer to that would center on the version of Android it ships with (4.4.2 KitKat) and its ability to connect remotely to your PC, as well as Samsung's Flipboard-like Magazine interface. Let's be real, though. When it comes to the Note Pro 12.2, size clearly matters most.The Note Pro 12.2 could easily be mistaken for a stretched-out Note 10.1 2014 Edition. It bears an uncanny resemblance that extends even to the port layout. The dual-speaker setup occupies both edges of the device, high up enough that your hands won't muffle the sound. A redesigned, more stylish S Pen (denoted by its grooved, faux-metal cap) remains holstered in the upper-right edge of the device. Below that is where we find the only significant change. Whereas this spot used to house just a covered microSD slot, it now also houses a USB 3.0 port for fast data transfer and charging, though you can still connect via micro-USB if you like. Apart from that, you've got a 3.5mm headphone jack on the upper-left edge, plus power and volume up top alongside an IR blaster.

The Note Pro 12.2's front face is similarly unchanged. Samsung's logo appears in the upper portion of the bezel, while the physical home button resides below and is flanked by soft keys for task management and navigating backward. Speaking of bezels, Samsung appears to have found a sweet spot size-wise that leaves just enough space for users' thumbs to rest without overtaking the edges of the screen. It's a decision made out of necessity, as well. At 295.6 x 203.9mm (11.6 x 8 inches), the Note Pro 12.2 is big enough that Samsung didn't have the luxury of adding to its dimensions. That said, at 750g (1.65 pounds) and 7.95mm (0.31 inch) thick, it's surprisingly light and thin -- two buzzwords that are practically a must for outsized mobile products.

Different connectivity options mean different processors for the Note Pro 12.2 line and since this particular model is of the WiFi-only variety, it's imbued with an octa-core Exynos 5 SoC. The LTE model, on the other hand, will ship with a Snapdragon 800 chip inside. Regardless, both are paired with a healthy 3GB of RAM, and include radios for Bluetooth 4.0 and dual-band 802.11a/b/g/n/ac MIMO. Additionally, both come with either 32GB or 64GB of built-in storage. It's worth noting that, out of the box, only 25GB of the 32GB of storage on our unit was available for personal use. Thankfully, you can expand that capacity via microSD, so that internal storage constraint shouldn't cause much concern. There's also a massive, non-removable 9,500mAh battery to power that equally massive 12.2-inch, 2,560 x 1,600 display.

Display 


For the Note Pro 12.2 and the Note 10.1 2014 Edition before it, Samsung used a TFT LCD, abandoning the hyper-saturated Super AMOLED panels that have always been a hallmark of Galaxy products. The trade-off here is a set of relatively muted colors that makes gazing upon the 12.2-inch panel more relaxing on the eyes. 

That 2,560 x 1,600 resolution also translates to a high pixel density of 247 ppi, which means greater detail in everything from icons to videos. There's not a visible pixel in sight, nor should there be. Viewing angles are fantastic, as well, but considering the size of the Note Pro 12.2, I don't expect you'll have much need to view it on a slant while you're lying in bed. Oh, and if you take this thing outside, I'd advise you to seek out shade -- even at full brightness, it was very difficult to make out the screen in direct sunlight.

Software


There's a good amount of third-party software pre-installed on the Galaxy Note Pro 12.2 -- about 27 apps, in total -- but thanks to some deft organization on Samsung's part, you don't really notice it. You need only access the app drawer for evidence of this tidy housekeeping. The first two icons displayed on the grid are dedicated folders for Google and Samsung apps. Although, in the latter case, there's a mix of non-Samsung-associated third-party apps included, like Evernote and Flipboard. Because of this streamlining, the Note Pro 12.2's app layout takes up just over two screens. Even the default home screen layout seems a bit cleared up: Only one row of apps and two widgets occupy the two default home screens.

The Note Pro 12.2's bloat may seem like overkill on Samsung's part, but the vast majority of it is useful and includes common apps most users would have downloaded anyway. Things like Twitter, NYTimes, Evernote, Dropbox and Netflix, to name just a few examples. The same goes for productivity software like Hancom Viewer (for document viewing/editing), e-Meeting (a conference app) and Remote PC, which allows users to mirror and remotely control their PC or Mac. Samsung's Smart Screen eye-tracking features (i.e., Stay, Pause and Rotation) also make an appearance on the Note Pro 12.2, but they're disabled by default; you'll need to dive into the settings to turn them on.

Of course, this being a Note, Samsung's also bundled in its requisite suite of S Pen apps. The usual gang's all here: Action Memo (a rebranded S Memo) for quick note-taking; Scrapbook, which collects articles, images or videos you highlight from the web; Sketchbook; and finally, S Note, which integrates directly with Evernote or Samsung accounts. In truth, this collection of apps serves more as a neat demo of what the S Pen can do, than as useful justifications for having the stylus.

The S Pen's functionality hasn't changed from when we last saw it on the Note 10.1 2014 Edition. Removing it from its holster immediately triggers the onscreen Air Command display, a palette-like control for quick access to Action Memo, Scrapbooker, Screen Write, S Finder and Pen Window. You can also enable the Air Command display by depressing the S Pen's built-in button when hovering over the screen. Of the lot, only Pen Window and Scrapbooker require the user to draw onscreen to effect the desired action. For example, after selecting Scrapbooker, users will need to draw a circle around any items of interest to add to a personal collection. The same goes for Pen Window, which launches a pop-up application when a square is drawn onscreen.

Swiping left from the bezel, either with the S Pen or your finger, will slide out an app panel for Multi Window shortcuts. To start filling the available four quadrants of the Note Pro 12.2's screen, you need only drag and drop the app of your choosing. These windows can be resized however you like, granting other onscreen apps more or less space, depending on your needs. On top of this, you can even select apps from the slide-out panel to appear as pop-up windows over your Multi Window selections. And in a neat UI flourish, Samsung's made it so that minimized pop-up windows appear as floating circles, not unlike Facebook's Chat Heads.
Let's talk about Magazine UX, the Flipboard-like home screen/news feed that Samsung designed in collaboration with Flipboard for the Note Pro 12.2. It's nearly identical to Flipboard, but isn't officially Flipboard. And it's made all the more confusing by the fact that specific topic feeds (e.g., Science and Technology, Arts and Culture, Sports, etc.) are not only navigated using the same page-flip animation, but also offer Flipboard as a curated news source. So, it is Flipboard... kinda.

Whether or not you'll appreciate this addition to the Note Pro 12.2 depends on how much you use Flipboard to begin with. Don't despair if it's not your cup of tea, though. Unlike on the demo model we previewed at CES, Magazine UX is not set as the default home screen and is also not mapped to the physical home button. So you can effectively ignore it if you like, but be warned: There's no way to completely disable it.

Remote PC


Perhaps the neatest feature Samsung's debuting here is Remote PC, which, as the name suggests, allows you to remotely access your PC or Mac. The setup process is fairly straightforward, and Samsung's step-by-step onscreen guide should take all of five minutes to complete. To get started, you'll need to download and install Samsung's dedicated remote access software to your computer, launch the corresponding app on the Note Pro 12.2 and enter an authentication key, which will appear on your PC's screen.

After that, mirroring your PC on the Note Pro 12.2 is as easy as selecting your computer icon from within the app. Remote PC does give you full access to your PC, but it's not without its quirks. Navigation is split up between a mouse-and-pointer setup, accessible from a submenu, or the default gesture controls. While you'd think it'd be more natural to use the touch inputs for control, I found the traditional pointer control scheme to be more precise. There's also an understandable bit of lag between what's being mirrored on your Note Pro 12.2 and the computer. Depending on your wireless connection, though, your experience may vary.

While Remote PC does have its advantages, there is one aspect of it users will find frustrating, and that's text input. As the Note Pro 12.2 is a tablet, its onscreen keyboard will take up a significant portion of the lower half of the screen -- the exact place where most dialog boxes for text entry would appear. The unfortunate result is that you can't actually see what you're typing, which made for some unintentionally amusing messages on my part. It's by no means a dealbreaker -- remote access to your PC is an incredible boon in and of itself -- but you do need to adapt to its quirks.

Performance


When a reviewer forgets to notice a new product's performance shortcomings, you know it's a going to be a solid workhorse. And that's exactly the experience I had during my initial honeymoon phase with the Note Pro 12.2. Apps loaded quickly, and screen transitions were smooth and stutter-free. Everything worked as gracefully as I expected it to with an octa-core Exynos 5 chip and 3GB of RAM.

That is, until I began pushing the Note Pro 12.2 to its moderate limits. I say "moderate" because I don't think enabling one instance of Multi Window on this device should cause it to significantly slow down. It's a performance hiccup that only grew worse with the addition of more windows. Yes, the Note Pro 12.2 is technically capable of displaying four open apps plus floating pop-ups on top of that, but there's no real benefit for the user. How could there be when the experience is marred by a noticeable lag? In fact, there's a pervasive slowness to the Note Pro 12.2 that ruins any sense of rapid-fire multitasking. It's the opposite of what the device's prosumer customer would want.

As a media viewer, however, you can't really go wrong with the Note Pro's considerable screen size. That 12.2-inch screen's an ideal venue for showing off presentations and high-res photos. It's similarly fantastic for watching Netflix or any other streaming media, so long as you can find a comfortable way to position it. If you can find a suitable way to prop it up, the Note Pro 12.2 can even serve as a solid replacement for viewing media on your laptop. The dual speakers are powerful enough that you should be able to comfortably watch with chatty friends or even in a moderately noisy environment. As a bonus, there's also no distortion when the volume is pushed to the max.


And now, back to that Exynos 5 chip. As noted earlier, this WiFi-only model comes equipped with 3GB of RAM and Samsung's octa-core processor inside; that of the big.LITTLE architecture. So you're not exactly getting all eight cores firing simultaneously, but a setup wherein the best-suited set of four cores, be it for light tasks or heavy processing, takes over. It's likely the reason the Note Pro 12.2 seems to take its time cycling through tasks when activity ramps up.

From the table below, you can see that the Note Pro 12.2 stands up well in benchmark tests compared to its smaller sibling, the Note 10.1 2014 Edition, or the Tegra-4 powered HP SlateBook x2. And really, those are the only fair comparisons we can make as there aren't many other tablets that push past the 10-inch mark. What's curious is that, despite both Galaxy Note devices sharing the exact same processor and RAM allotment, the Note Pro 12.2 underperformed in two areas where it should've achieved parity. Then again, even the stronger benchmark results don't truly reflect our real-world experience with the Note Pro 12.2 and its tortoise-like pace.
Galaxy Note Pro 12.2Galaxy Note 10.1 2014HP SlateBook x2Nexus 10
Quadrant 2.016,63919,53013,6605,363
Vellamo 2.01,7862,7353,2371,854
AnTuTu 433,96731,859N/A19,253
SunSpider 0.9.1* (ms)1,0441,069654989
GFXBench 2.7 HD Offscreen (fps)N/A22N/A12
CF-Bench33,25031,56732,72510,096
*SunSpider: Lower scores are better. Scores were run on Chrome using v0.9.1 for consistency. Note 10.1 scored 1,063 on v1.0.1. Nexus 10 scores were run on 10/1/13 using Android 4.3.


The Note Pro 12.2's 9,500mAh battery is a significant bump over the 8,220mAh one used in the Note 10.1 2014 Edition. Which makes sense, since it needs more juice to power all the pixels on that 2,560 x 1,600 display. If you've ever taken a look at your power management tab in Android's settings, you know that the display is the biggest drain on battery life. Knowing that, you should temper your expectations for longevity. During a normal eight-hour workday, the Note Pro 12.2 lost just under 50 percent of its charge and that was with what I'd consider normal usage -- some light browsing, emailing and monitoring of my Twitter feed. I'm sure it'd retain that charge even longer, perhaps for two days, if power-saving were enabled and it was left to mostly idle under light use.

Compared to the Note 10.1 2014 Edition, the Note Pro 12.2's formal battery result is a little more promising, but nowhere near impressive. With a locally stored video running on a loop, Twitter set to sync at 10 minutes and one push email account active, as well as WiFi and GPS enabled, the Note Pro 12.2 lasted 10 hours and four minutes. That's about two and a half hours longer than the Note 10.1 2014 Edition. It's an improvement, for sure, but as with any formalized test, it's not really reflective of actual consumer usage. Your personal consumption habits and dedication to power management will dictate just how long you can keep the Note Pro 12.2 powered up.

Camera


Never before in my history of product reviews have I felt sillier than when I walked around Brooklyn taking photos and video with a 12.2-inch tablet. People stared. I could feel them judging me, and rightly so. Not only does it feel ridiculous to take photos with the Note Pro 12.2's 8-megapixel rear camera, but it's also really difficult. As I mentioned earlier, it's hard to see the screen in bright sunlight, so oftentimes I wasn't fully aware of how my shot was framed or if it was in focus. Then there's the simple matter of maneuvering the Note Pro 12.2 so you can access the camera settings menu or scroll through the mode-select wheel. It'll make you feel clumsy and corny, and don't you have a smartphone for this purpose anyway?

The Note Pro 12.2 snaps photos at a resolution of up to 3,264 x 1,836 in 16:9 ratio or 3,264 x 2,448 for 4:3 shots. Samsung's included menu options for burst mode and image stabilization -- both of which are disabled by default -- as well as the ability to customize the volume key function for video, photos or zoom. That mode scroll I mentioned before offers up the same suite of settings we saw debut on the Galaxy S4: Beauty face, Best face, Sound and Shot, Drama, Eraser, et cetera. During my neighborhood walkabout, I stuck to Auto mode as that's what most consumers will probably resort to, anyway.

I don't have any real complaints about the Note Pro 12.2's photo-imaging performance, nor do I have any raves. My final batch of shots was above average. Color reproduction was fairly accurate, although shots with a greater depth of field tended to appear less finely detailed. My sample 1080p video, however, is unwatchable, even with image stabilization enabled. As you'll see below, the Note Pro 12.2 records ambient audio clearly, but utterly fails to maintain a smooth frame rate when the camera or objects are in motion.


Configuration options and the competition


First things first: When it comes to the Note Pro 12.2, you need to decide how much internal storage you require. If you do go down the higher-end route, then you'll be paying a $100 premium for 64GB of storage, totaling $850. Keep in mind that there is a microSD slot, so you can cheaply augment that storage with up to a 64GB card. In comparison, the 32GB Note 10.1 2014 edition, whose screen is 2.1 inches smaller and bears the same S Pen, Exynos 5 processor, screen resolution and functionality, can be had for $600. That's a steep discount of $150 for what is essentially an identical tablet made by the same company.

You don't need to narrow your choices down to just Samsung's Galaxy Note line for a high-res Android tablet. There are alternatives like Google's Nexus 10, which gets you stock Android, a 2,560 x 1,600 resolution and 32GB of storage for $500. Or you can explore something like HP's Tegra-4 powered SlateBook x2, a 10-inch full HD convertible tablet that comes with a keyboard dock for $480. Although, take note, the SlateBook x2 is only offered with 16GB of internal storage.

When it comes to iOS options, the 9.7-inch, WiFi-only iPad Air looks like a relative steal next to the Note Pro 12.2. For $600, you're getting a marginally lower resolution (2,048 x 1,536), 32GB of non-expandable storage and access to Apple's ecosystem. A $100 price bump gets you all that and a roomier 64GB of internal storage. Then again, it doesn't have active digitizer pen input, so there's that. All told, the iPad Air is still the more expensive option compared to the kitted-out Note 10.1 2014 Edition, but it offers a reliable user experience. That's something neither the Note Pro 12.2 nor Note 10.1 2014 Edition can guarantee.

Wrap-up


To me, the Galaxy Note Pro 12.2 is quintessential Samsung. It's emblematic of that spaghetti-to-the-wall approach we've seen the company indulge in time and again. I don't know that the Note Pro 12.2 needs to exist because I don't know that there's actually a niche hungry enough for this product. With its same-y internals and feature load, the Note Pro 12.2 seems more like an endorsement of the cheaper and smaller Note 10.1 2014 Edition. Forget the Flipboard-ish Magazine UX and Remote PC functionality -- its only two standout features. Everything the Note Pro 12.2 can do, the Note 10.1 can do just as well, or even better if we're taking benchmarks into consideration.

Then there's that price. An MSRP of $750 or $850 is hard to swallow considering you're mainly getting two more inches of screen space and a performance that tends toward a more leisurely pace. The Note Pro 12.2 is also too big to hold comfortably. Yes, it's a great go-to for media consumption, but you either have to prepare for wrist fatigue or MacGyver a rig to prop it up independently. It's just not worth the trouble. Prosumer or not, there are better, more cost-effective ways to do what the Note Pro 12.2 aspires to do.Source: Engadget. Edgar Alvarez and Daniel Orren contributed to this review.

Persahabatan kekal ke akhir hayat

Persahabatan hingga akhir hayat
Anggota keluarga menunggu di tepi sungai sambil berdoa.


SEGAMAT - Ibu kepada salah seorang daripada lapan remaja yang lemas di Sungai Buloh Kasap, kelmarin, menyifatkan kehilangan anaknya itu terlalu besar buat keluarga.

Puziah Ahmad, 42, ibu kepada Mohd Nazreen Zainal, 14, berkata, malah dia sangat terharu selepas diberitahu, anaknya lemas semasa cuba menyelamatkan rakannya dan wanita tersebut menyifatkan pengorbanan anaknya itu sememangnya seiring dengan keperibadian mangsa yang baik hati dan sentiasa disenangi rakan-rakan.

“Saya tidak sangka Nazreen sanggup menggadaikan nyawanya semata-mata untuk menyelamatkan rakan-rakannya.

"Jelas, persahabatan mereka semua kekal ke akhir hayat,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Suri rumah tersebut berkata, mangsa tidak minat bersukan cuma kadang kala mengikuti rakan-rakannya berjoging.

Dia menyifatkan anaknya itu seorang yang bijak serta mempunyai masa depan cerah dalam pelajaran.

“Namun, hayatnya tidak panjang dan dia terlebih dulu dijemput Ilahi. Kehilangan ini berlaku dalam sekelip mata tetapi kami sekeluarga reda dengan ketentuan-Nya,” katanya.

Menurutnya, pada hari kejadian, sememangnya dia tidak sedap hati selepas anaknya itu keluar rumah untuk berjoging bersama rakan-rakannya kira-kira jam 6.20 pagi.

“Saya berasa tidak sedap hati bila Nazreen keluar rumah pagi semalam (kemarin). 

"Selepas bersarapan, kami sekeluarga bertolak ke Kampung Pudu, dekat sini untuk menjengah keluarga manakala Nazreen mengikut rakan-rakannya berjoging.

"Semasa tiba di Kampung Pudu, kami dikejutkan dengan berita sedih ini,” katanya sebak.

Sinar Harian 

Gadis 15 tahun ganti ibu menari tarian lucah

Gadis 15 tahun ganti ibu menari tarian lucah
Penari tarian ala lucah yang ditahan pihak polis lewat malam kelmarin.


SERDANG - Seorang ibu tergamak membiarkan anak perempuannya berusia 15 tahun menggantikan dirinya untuk menghibur pelanggan dengan menyanyi dan menari tarian lucah di Medan Selera Serdang, Taman Perindustrian Bukit Serdang, malam kelmarin.

Gadis tersebut mendakwa dia terpaksa berbuat demikian bagi menggantikan ibunya yang tidak sihat dan tidak mampu memberi persembahan kepada pelanggan yang berkunjung ke medan selera tersebut.

Difahamkan, remaja perempuan itu tidak bersekolah sejak setahun lalu dan masa terluang diisi dengan bekerja bersama ibunya.

Dalam Ops Noda dilaksanakan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serdang, remaja perempuan dan ibunya berusia 53 tahun antara 15 yang dicekup leka membuat persembahan mengghairahkan di atas pentas dengan berpakaian menjolok mata.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik IPD Serdang, Deputi Superintendan Ramsay Embol berkata, hasil maklumat awam, beliau bersama 23 anggota menyerbu medan selera yang turut menempatkan sebuah pentas di bahagian tengah premis kira-kira jam 11 malam.

Tujuh wanita warga tempatan, tujuh warga China dan seorang warga Thailand masing-masing berusia antara 15 hingga 55 tahun didapati leka membuat tarian dengan lentok tubuh badan yang menggiurkan kepada pengunjung.

“Penari akan dikalung bunga oleh pelanggan yang berpuas hati dengan persembahan mereka selain menerima tips antara RM10 dan RM100 daripada pengunjung,” katanya.

Kesemua yang ditahan termasuk dua penjaga warga tempatan dibawa ke Balai Polis Seri Kembangan untuk tindakan lanjut.

Pengusaha didapati tidak mempunyai permit untuk menjalankan aktiviti hiburan selain menggaji pekerja tanpa permit.

Manakala warga asing pula didapati menyalahgunakan pas pelawat, pas pelajar dan pasport tamat tempoh serta tinggal lebih masa.

Sinar Harian