Wednesday, 7 August 2013

Rakyat Malaysia, Indonesia dan Singapura sambut Aidilfitri esok


Rakyat Malaysia, Indonesia dan Singapura sambut Aidilfitri esok

Umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri esok, demikian diumumkan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad.

Pengumuman itu disiarkan menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM).

"Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, dengan ini saya mengisytiharkan tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Khamis, 8 Ogos 2013," katanya.

Sementara itu di Indonesia, Kerajaan Republik tersebut menetapkan bahawa 1 Syawal 1434 juga pada esok sekaligus menandakan sambutan Aidilfitri oleh umat Islam di negara itu.

Penetapan tarikh Hari Raya Puasa itu diumumkan oleh Menteri Agama Suryadharma Ali di persidangan isbat (penentuan) di Kementerian Agama Indonesia di sini malam ini.

Pengumuman itu menyusul persidangan isbat yang mendengar hujah dan pandangan 34 pertubuhan Islam dari seluruh Indonesia mengenai tarikh 1 Syawal.

Secara astronomi juga, kata Suryadharma tidak ada sebarang keraguan bahawa anak bulan dapat dilihat dan pada hari ini anak bulan telah dapat dilihat di wilayah Papua Barat, Makassar, Jawa Timur dan Jawa Tengah.

Sejurus selepas pengumuman penetapan tarikh sambutan Aidilfitri itu, umat Islam di seluruh Indonesia, yang merupakan umat Islam teramai di dunia, mula menggemakan takbir raya bagi menyambut kedatangan 1 Syawal.

Umat Islam Singapura turut menyambut Aidifitri esok.

Menteri Komunikasi dan Maklumat Singapura, Dr Yaacob Ibrahim berkata Hari Raya Aidilfitri merupakan hari kegembiraan bagi semua umat Islam untuk sama-sama memperbaharui hubungan dan bersyukur dengan apa yang telah dikurniakan kepada mereka.

Beliau yang juga Menteri yang bertanggungjawab dalam Hal Ehwal Masyarat Islam berkata tahun ini Aidilfitri disambut sempena hari jadi ke-48 republik itu yang rakyatnya perlu mengukuh semangat kekitaan dan berbangga menjadi rakyatnya.
- BERNAMA 

Kementerian Kesihatan sahkan produk susu Fonterra Malaysia selamat

Kementerian Kesihatan sahkan produk susu Fonterra Malaysia selamat

Kementerian Kesihatan Malaysia mengesahkan jenama formula susu di bawah syarikat Fonterra Brands Malaysia bebas daripada pencemaran WPC80.

Jenama di bawah syarikat itu yang telah disahkan bebas dan selamat untuk diminum termasuk Fernleaf, Anlene dan Anmum.

Jenama yang sebelum ini disiasat untuk pencemaran WPC80 iaitu Nutricia Karicare Stage 1 infant formula dan Nutricia Karicare Stage Follow On Formula bukan merupakan jenama di bawah syarikat Fonterra Brands Malaysia.

Manakala, produk susu daripada Danone Dumex yang ditarik balik secara sukarela dari pasaran juga tidak mempunyai kaitan dengan Fonterra Brands Malaysia.

Sementara itu menurut Pengarah Urusan Fonterra Brands Malaysia David Ross, pengesahan keselamatan tersebut diterima daripada Kementerian Keselamatan selepas beberapa siri kajian dilakukan.

“Kementerian itu telah mengesahkan bahawa tiada produk Fonterra Malaysia mengandungi WPC80 dan oleh itu, produk-produk ini selamat untuk dimakan,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa mengulas mengenai laporan beberapa media tempatan sebelum ini yang telah menimbulkan kekeliruan pengguna dengan mengaitkan produknya dengan produk keluaran daripada syarikat lain.

Ross mengeluarkan kenyataan itu di dalam satu temubual khas bersama Astro Awani.

Sumber: Astro Awani 

Keghairahan warga Indonesia 'Mudik Lebaran'

Keghairahan warga Indonesia 'Mudik Lebaran'

PELABUHAN KLANG:  Saban tahun, migrasi manusia bermusim terbesar bersempena Hari Raya Aidilfitri pasti akan meledak di negara-negara di rantau ini.

Ini termasuklah di negara-negara seperti Indonesia, Malaysia, Singapura dan Brunei dimana populasi masyarakat beragama Islamnya agak ramai.

Budaya ‘Balik Kampung’ atau ‘Mudik Lebaran’ ini telah menjadi budaya sejagat di rantau ini dimana anak-anak di perantauan akan berpusu-pusu pulang ke kampung untuk berhari raya bersama keluarga tercinta.

Di Indonesia, kegilaan ‘Mudik Lebaran’ ini juga telah dicacatkan dengan insiden-insiden seperti kesesakan lalulintas yang teruk yang turut mengakibatkan kemalangan jalan raya.

Kesesakkan lalulintas yang berlaku itu pula memakan masa berjam-jam untuk disuraikan oleh polis trafik.

Memetik laporan SuaraMerdeka.com, dari Ahad sehingga Isnin lalu sahaja, terdapat 467 kes kemalangan jalan raya yang mengakibatkan 107 orang maut sementara 85 yang lain mengalami cedera parah dan 585 pula mengalami cedera ringan.

Malah dalam satu laporan berita Seputar Indonesia pada Ahad lalu, terdapat seorang lelaki bersama-sama dengan keluarganya sanggup mengharungi perjalanan selama 36 jam dengan kenderaan pengangkutan roda tiga yang dikenali Bajaj dari Jakarta ke Jawa Tengah meskipun kenderaan tersebut tidak dibenarkan oleh pihak berkuasa di Indonesia untuk bergerak luar dari Kota Jakarta.

Pengangkutan kereta api di Kotaraya Jakarta juga turut dipenuhi warga pemudik yang mahu pulang ke kampung halaman masing-masing dan disebabkan itu tidak hairanlah jika bumbung kereta api turut menjadi tempat duduk penumpang-penumpang kelas ‘ketiga’ ini.

Di Malaysia, perkara yang sama dan tidak jauh bezanya juga berlaku dimana keghairahan warga Indonesia ini yang berpusu-pusu untuk pulang ke destinasi masing-masing di Sumatera dapat dilihat.

Walaupun esok dijangka jutaan umat Islam di seluruh dunia akan merayakan Lebaran, Astro Awani pada Selasa berpeluang ke Terminal Penumpang dan Feri Antarabangsa Asa Niaga yang terletak di Wisma Dato Shaari, Pelabuhan Klang untuk meninjau keghairahan warga Indonesia untuk pulang beraya di kampung halaman masing-masing di Sumatera.

Melihatkan dari gaya mereka yang sudah pun beratur dari seawal jam 7 pagi, mereka bagaikan tidak sabar lagi mahu pulang ke tempat asal bertemu dengan keluarga yang tercinta.

Sara Banu, 45, dari Medan berkata keghairahan ‘Mudik Lebaran’ ini berlaku kerana setiap orang tidak sabar untuk merayakan lebaran bersama keluarga sanak-saudara dan mereka sanggup mengambil apa jua risiko demi memastikan impian mereka untuk sampai ke destinasi yang dinanti tercapai.

“Saya akan pulang ke Medan dan walau apa pun terjadi, saya mesti pulang ke sana untuk bertemu keluarga saya kerana ini adalah impian hari raya saya,” kata Sara Banu.

Mohamad Ahsan, 52, dari Tanjung Balai, Sumatera Utara berkata setelah bertahun-tahun mencari rezeki di bumi Malaysia, sudah tiba masanya untuk dia dan keluarganya pulang menemui ibu bapa di Tanjung Balai.

“Saya berjaya mendapatkan tiket walaupun pada saat-saat akhir dan sudah semestinya mudik lebaran yang bakal memakan masa antara empat hingga lima jam ini akan menjadi bermakna jika ianya disambut bersama keluarga, sanak saudara dan rakan taulan,” kata Mohamad Ahsan.
- Astro Awani 

Aidilfitri tema utama 'Facebook Page' ahli politik Malaysia

KUALA LUMPUR:  Ahli politik tanahair sudah mengemaskini laman Facebook masing-masing dengan pemidang atau banneryangbertemakan Hari Raya Aidilfitri. Ada juga yang menjemput orang ramai ke rumah terbuka mereka.

Berikut adalah banner yang telah dimuatnaik baru-baru ini. Beri pandangan yang mana anda paling gemari.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin:
Muhyiddin Yassin
Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan:
Datuk Abdul Rahman Dahlan
Menteri Belia dan Sukan YB Khairy Jamaluddin:
Khairy Jamaluddin
Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin:

Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim:

Anwar Ibrahim
Ahli Parlimen Lembah Pantai YB Nurul Izzah:

Nurul Izzah

Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat Rafizi Ramli:
Rafizi Ramli

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang:
Abdul Hadi Awang


- Oleh: Syafique Shuib, Astro Awani

BEG SEKOLAH ADA IMEJ LUCAH

Kalau sekali tengok memang beg sekolah atau ‘backpack’ ini nampak seperti biasa.

Namun, selepas dibuka baru nampak imej sebenar yang terpapar dalam beg tersebut.

Rasanya, rekaan sebegini haruslah dipantau kerana tidak mustahil kanak-kanak akan terbeli beg tersebut dan kemudiannya melihat imej-imej yang tidak senonoh yang terkandung dalam beg itu.


Gambar :


Source

DBKL jawab isu CCTV, akui 60 peratus tidak berfungsi

DBKL jawab isu CCTV, akui 60 peratus tidak berfungsi

KUALA LUMPUR:  Vandalisma merupakan punca kegagalan fungsikamera litar tertutup (CCTV) selain kamera sedia ada tidak diselenggarakan dengan baik.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib mengakui 60 peratus daripada 419 CCTV yang dipasang hanya sekadar hiasan dan tiada fungsi.

Mengatasi masalah ini, Ahmad Phesal  berkata pihaknya melantik kontraktor baru bagi kerja membaik pulih.

"Ia melibatkan penggantian, penyelenggaraan, dan penyewaan pihak kami dengan mereka. Kami perlu sewa peralatan-peralatan kerana kita kena faham bahawa peralatan-peralatan ini cepat 'obselete' dan cepat melangkaui usia. Jadi kami meminta mereka menggantikannya dan susulan itu akan ada unsur-unsur penyewaan yang berterusan," kata beliau.

DBKL berpendapat kaedah itu akan memastikan syarikat pemasangan  CCTV sentiasa mengikut arus teknologi terkini.

Kontraktor sama juga diberi tanggungjawab memasang 1,200 CCTV menjelang akhir tahun ini dengan kerja-kerja pemasangan dimulakan sejak Mac lepas.

DBKL juga akan  memastikan penyelenggaraan dilakukan mengikut jadual.

"Kami akan gunakan merit ini untuk menilai keberkesanan dan juga kesempurnaan CCTV ini untuk kita membuat penilaian dan pembayaran kepada mereka. Dengan adanya kawalan dari segi merit terhadap peralatan-peralatan ini pihak, kontraktor perlu memberi perhatian yang serius terhadap penyelenggaraan.”

Walaupun ia melibatkan kos RM1.9 juta, CCTV berkenaan mempunyai keupayaan merakam lebih baik.

"Dari segi kameranya kita akan tingkatkan kapasisi untuk zoom hinggakan ia boleh nampak orang yang kami hendak fokus seperti mukanya dan sebagainya,” kata Ahmad Phesal.

Pada masa sama, DBKL menjalinkan kerjasama erat dengan Polis Diraja Malaysia mengenai lokasi pemasangan CCTV bagi tujuan pencegahan jenayah.
- Astro Awani 

Polisi berdasarkan kaum letak M'sia dalam keadaan tidak menguntungkan - Lee Kuan Yew

Polisi berdasarkan kaum letak M'sia dalam keadaan tidak menguntungkan - Lee Kuan Yew

SINGAPURA:  Bekas perdana menteri Singapura Lee Kuan Yew berkata dasar-dasar berasaskan kaum di Malaysia meletakkan negara itu dalam keadaan yang tidak menguntungkan.

Dalam petikan buku terbaru dilancarkan bertajuk 'One Man's View of the World' di Istana di sini Selasa, Lee berkata: "Ia adalah secara sukarela mengecutkan golongan berbakat yang diperlukan untuk membentuk masyarakat yang mengguna pakai bakat dari semua kaum.

"Mereka bersedia untuk kehilangan bakat besar bagi mengekalkan dominasi sebuah kaum.

"Sejak kebelakangan ini, kerajaan Malaysia telah agak bersedia untuk mengakui kehilangan golongan berbakat kepada bandar-bandar berwibawa di tempat lain dan sedang mencuba menarik pulang warga Malaysia berbakat dari luar negara.

"Tetapi realitinya, usaha-usaha ini mungkin terlalu sedikit...terlalu lewat," kata Lee yang merupakan bekas Menteri Mentor dalam bukunya, bab Asia Tenggara - 'Malaysia - A Different Path'.

Dalam bukunya itu, Lee berkata dalam dunia global, peningkatan kelebihan daya saing rakyat bergantung kepada kemahiran, daya pemikiran dan semangat juang yang mereka miliki.

"Malaysia sedang kehilangan punca dan memberikan negara lain peluang dan kelebihan  persaingan dalam persekitaran bebas.

"Selepas Pilihan raya Umum 2008, ada perasaan mendalam di kalangan sesetengah pihak di Malaysia bahawa negara itu berada di ambang perubahan sebenar," katanya.

Beliau berkata pembangkang yang berkempen secara rasmi antara lain berjanji untuk menghapuskan beberapa dasar berasaskan kaum sehingga memberi kejutan kepada penyokong sendiri dengan pencapaiannya.

"Dari segi undi, ia adalah pencapaian terbaik pembangkang sejak 1969. Dari segi perolehan kerusi, ia merupakan keputusan paling terbaik dengan kerajaan dinafikan majoriti dua pertiga," kata pemimpin berusia 90 tahun pada September ini.

Setahun selepas pilihan raya, Lee dalam bukunya, berkata apabila Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil alih jawatan Perdana menteri, beliau telah melancarkan kempen '1Malaysia' bagi memperkukuhkan keharmonian kaum dan perpaduan nasional.

Beliau berkata Najib membawa kempen 1Malaysia untuk memenangi semula undi kaum Cina dan India yang hilang dalam Pilihan Raya 2008.

Lee berkata adalah mustahil bagi Najib untuk menawan semula hati pengundi Cina dan India tanpa kehilangan penyokong teras dari partinya - kaum Melayu.

Beliau berkata slogan 1Malaysia tidak menepati keterujaan awal yang dicetuskan oleh kempen itu.

Dalam erti kata lain, rakyat berkongsi 1Malaysia tetapi komuniti tetap berbeza sebagai Melayu, Cina dan India. Ia masih kekal sama sekiranya kempen 1Malaysia boleh membawa kesamartaan untuk bukan bumiputera dalam apa-apa cara yang ketara, katanya.

Lee juga berkata mereka yang mengharapkan 1Malaysia untuk menyambut era baharu dalam hubungan antara kaum adalah tidak realistik manakala mereka yang menghitung pembangkang melakukannya pada satu hari nanti juga begitu sama.

Sebagai permulaan, beliau berkata pakatan pembangkang untuk berkuasa dalam masa terdekat merupakan sesuatu yang amat sukar.

Sekiranya ia berlaku, katanya peluang untuk menghapuskan hak istimewa orang Melayu tidak akan menjadi kerana pakatan pembangkang mencari peluang dan tidak mempunyai pendirian sama tetapi hanya mahu menyingkirkan kerajaan.

Buku setebal 400 halaman itu, terbitan Straits Times Press, unit penerbitan Singapore Press Holdings (SPH) Ltd, menyampaikan pandangan Lee mengenai masa depan kuasa-kuasa besar dan rantau-rantau di dunia.

Sumber: BERNAMA

Trailer filem paling dinantikan tahun ini, KL Gangster 2 didedahkan

Trailer filem paling dinantikan tahun ini, KL Gangster 2 didedahkan

KUALA LUMPUR:  Trailer filem KL Gangster 2, filem yang paling dinantikan tahun ini didedahkan kepada umum hari ini. Filem arahan Syamsul Yusof itu bakal ditayangkan di seluruh Malaysia mulai 3 Oktober depan.

Filem drama aksi itu dibintangi oleh Aaron Aziz, Zizan Razak, Adi Putra, Sofi Jikan, Rosyam Nor, Ridzuan Hashim dan Syamsul sendiri serta ramai lagi.

KL Gangster 2 menelan belanja sebanyak RM4.5 juta dan bakal ditayangkan di lebih 100 pawagam seluruh Malaysia dan Singapura.

Filem itu merupakan prekuel kepada filem KL Gangster yang mengisahkan kehidupan Malek lakonan Aaron Aziz sebelum dimasukkan ke dalam penjara dan bagaimana Malek dan adiknya, Jai (Adi Putra) terjebak dalam dunia gangster.

Filem itu juga menyaksikan kembalinya pelakon terkenal Rosyam Nor kembali ke layar filem aksi setelah kali terakhir terlibat dalam filem aksi menerusi filem Castello.

Filem KL Gangster 2 diterbitkan oleh Skop Productions dan Grand Brilliance.

Sebelum ini, filem KL Gangster berjaya mengutip RM11.74juta di pawagam sewaktu ditayangkan pada Jun 2011. Pada hari pertama tayangannya, filem itu berjaya mengutip RM1.5 juta dan mencecah angka RM6.2 juta pada minggu pertama tayangannya mengatasi filem-filem Barat antaranya X-Men: First Class dan Kung Fu Panda 2.

Di Festival Filem Malaysia ke 24, filem tersebut berjaya meraih trofi dalam kategori Pengarah Terbaik (Syamsul Yusof), Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Soffi Jikan), Lakon Layar Terbaik (Syamsul Yusof), Suntingan Terbaik (Syamsul Yusof), Penataan Bunyi Terbaik dan anugerah juri Filem Box-Office.
- Astro Awani 

Kanye West cadang beli Graceland


Kanye West cadang beli Graceland

LOS ANGELES:  Rapper, Kanye West sememangnya sanggup melakukan apa saja demi kekasihnya, Kim Kardashian.

Terbaru bintang rap ini berhasrat untuk membeli rumah agam milik Elvis Presley di Graceland.

West bercadang untuk membeli kediaman milik 'Raja Rock and Roll' yang dilaporkan bernilai sekitar 84 juta pound.

Dia mahu membawa Kardashian dan anak mereka, North West untuk menetap bersama di rumah tersebut.

Satu sumber mengatakan West berharap reputasinya akan meningkat semula dengan memiliki Graceland dan meletakkannya dalam sejarah dunia hiburan.

Malah dia juga merupakan peminat setia Presley.

Penyanyi berusia 36 tahun ini melancarkan album terbarunya Yeezus Jun lepas.

Kim Kardashian membuat kemunculan pertama


LOS ANGELES:  Akhirnya Kim Kardashian membuat kemunculan pertamanya selepas melahirkan anak.

Bintang realiti TV ini tampil secara eksklusif dalam rancangan temu bual ibunya, Kris Jenner.

Kris yang disertai Sean 'Diddy' Combs sebagai hos bersama tidak mengetahui tentang rancangan Kim untuk muncul dalam programnya.

Klik video untuk berita penuh. --Astro Awani 

Shah Rukh Khan akan ke Kuala Lumpur


Shah Rukh Khan akan ke KL!

Datuk Shah Rukh Khan dan beberapa bintang Bollywood akan membuat persembahan pada 11 Oktober di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Konsert Temptations Reloaded dianjurkan 2 Spicy Entertainment dan Hitman Solutions Sdn Bhd.
Butiran penuh akan dikongsi selepas Hari Raya.

Temptation Reloaded diasaskan oleh Khan pada tahun 2008 dan merupakan siri konsert jelajah yang diadakan di seluruh dunia. Pada tahun 2008, ia diadakan di Belanda dengan disertai Arjun Rampal, Kareena Kapoor, Katrina Kaif, Ganesh Hegde, Javed Ali dan Anusha Dandekar.

Beberapa bulan kemudian ia diadakan di Dubai dah lebih 15,000 peminat datang untuk menyaksikan konsert berkenaan.
-Astro Awani