Monday, 5 January 2015

Wang kertas pelik dari kaunter bank

  • Nor Azam menunjukkan wang kertas yang dikeluarkan dari kaunter sebuah bank di Seri Kembangan.
  • Nor Azam menunjukkan wang kertas yang dikeluarkan dari kaunter sebuah bank di Seri Kembangan.

PASOH - Seorang pemuda terkejut apabila mendapati wang kertas RM50 yang diterimanya ketika membuat pengeluaran dari kaunter sebuah bank di Seri Kembangan, tidak lengkap.

Bagaimanapun, Nor Azam Ngadono, 25 dari Felda Pasoh Tiga di sini, hanya menyedari keadaan itu semasa minum di sebuah kedai makan di Bandar Seri Jempol.

Menurutnya, dia mengeluarkan wang itu Jumaat lalu kira-kira jam 1 petang di Seri Kembangan sebelum dimasukkan ke dalam akaun bank lain menerusi mesin tunai automatik (CDM) tetapi gagal.

"Ketika itu, saya tidak mengesyaki apa-apa dan menyimpannya di dalam dompet.

“Saya hanya menyedari wang kertas ini berbeza ketika mahu membayar minuman ketika keluar minum bersama bapa dan rakan di Bandar Seri Jempol.

“Selepas meneliti wang terbabit, saya dapati hanya tertera angka lima dan tanpa ciri keselamatan,” katanya.

Katanya, hasratnya untuk menggunakan wang itu terpaksa dibatalkan kerana takut dituduh menggunakan duit palsu.

Dalam pada itu, Nor Azam berharap pihak bank memandang serius perkara ini kerana ia menimbulkan kesulitan kepada orang ramai yang berurusan jika menggunakan duit berkenaan.

Sinar Harian difahamkan Nor Azam bercadang membuat laporan polis dalam masa terdekat.

- Sumber: Sinar Harian 

January 5: Identiti empat lagi jasad dikenal pasti


Kru penyelamat sedang membawa jasad yang baru dijumpai - Foto EPA


SURABAYA: Empat lagi jasad sudah dikenal pasti oleh unit Pasukan Pengecaman Mangsa Bencana (DV) hari ini, menjadikan angka keseluruhan mangsa nahas pesawat AirAsia QZ8501 meningkat kepada 13 mangsa.

Mereka adalah Siane Joshar (45 tahun, wanita, warga Indonesia), Tony Linasita (42 tahun, lelaki, warga Indonesia), Lim Yan Koen (61 tahun, lelaki, warga Indonesia) dan Yongke Jou (53 tahun, lelaki, warga Indonesia).

Buat masa ini, sejumlah 299 orang pakar forensik yang turut melibatkan pakar dari negara luar.

Terbaru, pihak Kepolisan Negara Republik Indonesia (POLRI) telah memberi kata dua memastikan proses pengkebumian beramai-ramai penumpang AirAsia QZ8501 tidak akan dilaksanakan.

Menurut Ketua Polis Republik Indonesia Sutarman, semua jasad yang ditemui akan dikenal pasti sebelum diserahkan kepada keluarga mereka.

Dalam perkembangan lain, Imam Besar Masjid Istiqlal di Indonesia, Imam Ali Mustafa Yakub dipetik dalam temuramah Republika sebagai berkata mayat mangsa nahas udara pesawat AirAsia yang rosak sehingga tidak boleh dikenal pasti boleh dibiarkan bersemadi di dalam laut.

- Sumber: Astro Awani | Januari 05, 2015