Friday, 5 June 2015

Prince rains royal scorn on cancelled ‘Nothing2Hide’ forum featuring Najib


HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim slammed the last-minute cancellation of the 'Nothing2Hide' forum in this screenshot taken from the Johor Southern Tigers football team’s official Facebook page.

KUALA LUMPUR, June 5 — In a scathing Facebook post, Johor’s crown prince poured scorn on the highly-anticipated “Nothing2Hide” forum here that was cancelled at the last minute today before a face-to-face confrontation between Datuk Seri Najib Razak and his vocal critic, Tun Dr Mahathir Mohamad, over the prime minister’s controversial 1Malaysia Development Berhad (1MDB) project.

HRH Brigadier General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim said inviting someone who allegedly has “everything to hide” to such a dialogue session would obviously result in a no-show.

“How can you have a dialogue called “Nothing2Hide” featuring a person who has everything to hide? Obviously he won’t show up.

“For those who have been entrusted with the responsibility, do not blame the people for losing confidence and trust in you, but think of why they no longer have the confidence and trust in you,” the prince wrote this afternoon on the Johor Southern Tigers football team’s official Facebook page.

In his brief two-paragraph statement, the prince did not name anyone.

This morning’s dialogue was expected to end up becoming a face-off between Najib and Tun Dr Mahathir Mohamad, who has been the prime minister’s harshest critic over the handling of 1Malaysia Development Berhad (1MDB) and other issues related to the former’s administration.

- Source: The Malay Mail | June 5, 2015

Kronologi #Nothing2Hide: Di sebalik pembatalan Dialog PM bersama NGO

Tun Mahathir ketika tiba di pentas utama program 'Dialog PM Bersama NGO' -Foto

KUALA LUMPUR: Program 'Dialog PM Bersama NGO' dijadualkan berlangsung pada jam 9 pagi tadi di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Program itu dianjurkan bertujuan bagi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merungkaikan segala persoalan rakyat termasuk menjawab pelbagai persepsi negatif yang dilemparkan kepada beliau bersama wakil-wakil badan bukan kerajaan (NGO). 

Ia adalah program anjuran Pertubuhan Sukarelawan Peguam Malaysia (SukaGuam) dan turut menggunakan hashtag #Nothing2Hide dalam promosinya.

Tun Mahathir ketika memberikan ucapan pada program 'Dialog PM Bersama NGO'.

Berikut adalah kronologi apa yang berlaku pagi tadi:

8.53: Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengumumkan pembatalan dialog atas alasan keselamatan menerusi laman twitternya.

8.55: Bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir tiba di PWTC. Terus berada di bilik Seroja bagi menantikan program dialog bermula.

9.30: Pengacara majlis mengumumkan pihak media hanya dibenar mengambil gambar ketibaan tetamu kehormat.

10.10: Pengacara majlis umum pihak urusetia sedang berunding dengan pihak PDRM untuk meneruskan acara walaupun arahan pembatalan telah dikeluarkan Ketua Polis Negara.

10.15: Pengacara majlis mengumumkan penangguhan sesi dialog.

10.26: Tun Dr. Mahathir masuk ke dalam dewan.

10.30: Pengacara majlis mempersilakan Dr Mahathir memberi ucapan

Ketika pihak PDRM mengarah Tun Mahathir agar berhenti berucap.

10.37: Tun Dr Mahathir diminta menghentikan ucapan oleh pihak PDRM dengan penuh berhemah.

10.42: Tun Dr Mahathir ditemubual pihak media

11.00: Tun Dr Mahathir beredar dari dewan

11.30: Sidang media Pengerusi SukaGuam Datuk Khairul Anwar Rahmat

11.41: Sidang media SukaGuam tamat

12.30: Kenyataan media Pejabat Perdana Menteri berhubung penangguhan dialog atas arahan Ketua Polis Negara.

17:00: Dalam satu sidang media, Khalid menafikan menerima arahan daripada Perdana Menteri untuk membatalkan program 'Dialog PM bersama NGO'.

17:30: Khairul tidak menjawab panggilan dan mesej wartawan Astro AWANI yang mahukan penjelasan tentang beberapa isu seperti gambar kad undangan Tun Mahathir yang tersebar di media sosial. 

- Sumber: Astro Awani 

Gempa: Tiada kematian di Gunung Kinabalu dilaporkan - Polis Sabah

Sebahagian daripada 30 malim Gunung Kinabalu bersiap sedia untuk misi menyelamat bagi membawa turun pendaki-pendaki yang terkandas di puncak gunung tertinggi Asia Tenggara itu di sini akibat gempa bumi di Sabah pagi tadi.

KUALA LUMPUR: Polis Sabah hari ini mengesahkan tiada kematian dilaporkan berlaku di Gunung Kinabalu berikutan gempa bumi 6.0 magnitud pada pagi tadi yang mengakibatkan beberapa kemusnahan berlaku di Bandar Ranau.

Pesuruhjaya Polis Negeri Datuk Jalaluddin Abdul Rahman mengesahkan tiga orang mengalami kecederaan di gunung termasuk seorang warga Turki, ketika dihubungi Astro AWANI.

Kenyataan ini juga disahkan Jabatan Bomba dan Penyelamat Sabah, Tuan Sarifudin Ladulu dalam perbualan telefon dengan Astro AWANI.

Sebelum ini dilaporkan 52 pendaki gunung telah beredar dari Gunung Kinabalu dengan menggunakan laluan Timpohon Gate.

Seorang pegawai Bomba dan Penyelamat yang tidak mahu dinamakan memberitahu Astro AWANI, seramai 238 pendaki gunung dan penunjuk arah masih lagi terkandas di Gunung Kinabalu berikutan gempa bumi sebentar tadi.

Sementara itu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Masidi Manjun mengesahkan seramai empat orang cedera, termasuk dua orang cedera parah.

Beliau turut melaporkan dua penunjuk arah masih tidak ditemui setakat ini.

Ketika ini, 30 penunjuk arah dan 25 ahli Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia ( SMART) telah ditugaskan ke sana sebagai usaha menyelamat.

Sebuah pesawat Eurocopter EC725 juga telah diterbangkan ke kawasan Laban Rata di Gunung Kinabalu untuk membantu usaha menyelamatkan pendaki yang terkandas susulan gempa bumi sederhana yang menggegarkan beberapa kawasan di Sabah Jumaat pagi.

Menurut Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, pesawat milik Tentera Udara Diraja Malaysia itu turut membawa bekalan makanan dan minuman untuk mereka yang terkandas.

- Sumber: Astro Awani 

Pesawat EC725 dihantar ke Gunung Kinabalu bantu pendaki terkandas

Sebahagian daripada 30 malim Gunung Kinabalu bersiap sedia untuk misi menyelamat bagi membawa turun pendaki-pendaki yang terkandas di puncak gunung tertinggi Asia Tenggara itu di sini akibat gempa bumi di Sabah pagi tadi. - Foto Bernama

KUALA LUMPUR: Sebuah pesawat Eurocopter EC725 diterbangkan ke kawasan Laban Rata di Gunung Kinabalu untuk membantu usaha menyelamatkan pendaki yang terkandas susulan gempa bumi sederhana yang menggegarkan beberapa kawasan di Sabah Jumaat pagi.

Ini dinyatakan Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein melalui catatan di laman Twitter sebagai menjawab permintaan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Seri Masidi Manjun.

Menurutnya, pesawat milik Tentera Udara Diraja Malaysia itu turut membawa bekalan makanan dan minuman untuk mereka yang terkandas.

Masidi sebelum itu meminta helikopter tentera yang mampu beroperasi dalam keadaan cuaca ekstrim dihantar untuk kerja menyelamat.

Hishammuddin menegaskan kementeriannya dan Angkatan Tentera Malaysia sentiasa bersedia untuk memberi bantuan kepada Sabah.

BACA:

Gempa bumi berukuran 5.9 pada skala Richter berlaku 16 km di barat laut Ranau pada 7.15 pagi, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia.

Selain Ranau, gegaran turut dirasai di lokasi seperti Tambunan, Pedalaman, Tuaran, Kota Kinabalu dan Kota Belud. Susulan insiden itu, Taman-Taman Sabah membatalkan semua aktiviti mendaki Gunung Kinabalu, Jumaat.

Sementara itu, sumber daripada Taman Negara Kinabalu berkata terdapat 138 pendaki terkandas di gunung itu.

- Sumber: Bernama

#Nothing2Hide: Acara dibatalkan, urusetia cuba berunding untuk teruskan majlisKetika ini, pihak NGO dan wakil media masih menanti ketibaan Najib. - Foto Astro AWANI/Linda Salim

KUALA LUMPUR: Lebih kurang 1,500 wakil badan bukan kerajaan (NGO) tiba di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini untuk menghadiri majlis #NothingtoHide: "Dialog PM bersama NGO" pada Jumaat.

Wakil NGO dan media masih menanti untuk program bermula walaupun pada jam 8.55 pagi, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengumumkan pembatalan acara menerusi laman Twitternya.

Kira-kira jam 9.30pagi, juruacara majlis berkata acara ini tidak terbuka kepada pihak media dan media diarah untuk beredar dari dewan setelah gambar bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dirakam.

Ketika ini, pihak NGO dan wakil media masih menanti ketibaan Najib.

Bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad dilaporkan sudah tiba dan menanti di bilik VIP.

- Sumber: Astro Awani 

Gempa 6.0 magnitud landa Ranau, Sabah

Gegaran 6.0 melanda Ranau pada pagi Jumaat. - Sumber Foto USGS.com

KUALA LUMPUR: Gempa bumi sederhana bermagnitud 5.9 pada skala richter menggegarkan Ranau, Sabah jam 7.15 pagi tadi.

Menurut Pusat Gempa Bumi dan Tsunami Nasional gegaran dirasai di kebanyakan tempat di Sabah termasuk Ranau, Tambun, Pedalaman, Tuaran, Kota Kinabalu dan Kota Belud.

Pusat gempa tersebut terletak 16km Barat Laut Ranau.

Setakat ini tiada gempa susulan dilaporkan.

Bagaimanapun Jabatan Meteorologi sedang memantau perkembangan ini dan akan memaklumkan maklumat terkini dari masa ke masa.

Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sabah (JBPM) ketika dihubungi berkata, pihaknya kini telah memohon bantuan unit udara JBPM untuk memulakan operasi mengeluarkan pendaki di kawasan pegunungan sekitar Ranau.

Ini kerana, laporan yang diterima JBPM, berlakunya runtuhan batu yang menyebabkan halangan kepada pendaki untuk turun ke kawasan yang lebih selamat.

Selain itu, bomba turut melakukan pemantauan bangunan di sekitar pekan Ranau bersama-sama agensi kerajaan lain seperti Jabatan Kerja Raya untuk mengenalpasti jika ada kemungkinan untuk mengosongkan bangunan.

Buat masa kini, pihak bomba masih belum menerima sebarang laporan berkaitan kemalangan jiwa.

Ia turut menyebut Jabatan Meteorologi sedang memantau perkembangan ini dan akan memaklumkan maklumat terkini.

Sementara itu, tinjauan di media sosial mendapati beberapa Netizen berkongsi gambar kerosakan harta benda selain memuat naik status akibat gegaran tersebut.

Imej salah sebuah rumah sala seorang penduduk di Ranau selepas gempa bumi melanda Ranau. - Foto Twitter

Imej salah sebuah rumah sala seorang penduduk di Ranau selepas gempa bumi melanda Ranau. - Foto Twitter

- Sumber: Astro Awani