Sunday, 21 December 2014

1,600 panda surprise for visitors at Dataran Merdeka


Siti Zubaidah Zakaria (left) and Siti Zakiah Zakaria taking a ‘selfie’ with the 1,600 pandas in front of the Sultan Abdul Samad building in Dataran Merdeka.

KUALA LUMPUR: Visitors and tourists to Dataran Merdeka on Sunday were pleasantly surprised to find 1,600 pandas placed in front of the Sultan Abdul Samad Building. 

The pandas are art models in various poses put on display on the road as a symbol of the estimated number of real animals still surviving in the world in their natural habitat.

The exhibition is the famed '1600 Panda World Tour' series currently on a stop-over in Malaysia until January 2015 to create awareness on the threat to panda extinction.

The event was launched by the Minister in the Prime Minister's Department, Datuk Mah Siew Keong, who said the tour would stop at 15 locations in Malaysia including Dataran Putrajaya, Batu Caves in Selangor, the Teluk Intan Leaning Tower in Perak and the Stadthuys in Malacca.

Mah said such event could instill public awareness especially among the younger generation on the environmental conservation and animal welfare in a creative and artistic approach.

"You can see that young people are so interested in today's event and I'm very happy to know that the roadshow will involve other iconic locations in the country," Mah said, alluding to the presence of youths at the event who were seen taking pictures or 'selfies' with the panda sculptures.

According to the tour organiser in Malaysia, Faster Advertising Group, the event began in 2008 with the cooperation the World Wildlife Fund (WWF) and renowned French scupltor, Paulo Grangeon.

Since then, the paper mache pandas have been displayed at several locations such as France, Holland, Italy, Germany, Switzerland, Taiwan and Hong Kong.

Malaysia is the third location to display the 1,600 pandas in Asia.

Members of the public could adopt one of the 1,600 model pandas at RM150 a unit starting from Jan 12. 

- Source: Bernama

Penyair Indonesia, Sitor Situmorang meninggal dunia

Sasterawan kelahiran Sumatera Utara ini (gambar) disebut oleh pengkaji sastera Indonesia, A. Teeuw sebagai penyair penting republik itu selepas Chairil Anwar. - Foto komunitasbambu.com

KUALA LUMPUR: Penyair terkenal Indonesia, Sitor Situmorang yang dikatakan sebagai sasterawan Angkatan 1945 yang terakhir meninggal dunia di Belanda, awal hari ini, lapor detik.com.

Beliau berumur 90 tahun.

Ucapan takziah terlihat pada beberapa akaun media sosial antaranya termasuk di laman Facebook Teater Koma yang dianggotai oleh seorang anak beliau.

"Turut berduka atas wafatnya Penyair Sitor Situmorang, ayahanda dari anggota kami, Logo Situmorang. Pada hari Sabtu, 20 Desember jam 9 malam waktu Belanda atau Minggu, 21 Desember jam 03.00 WIB."

Sasterawan kelahiran Sumatera Utara ini disebut oleh pengkaji sastera Indonesia, A. Teeuw sebagai penyair penting republik itu selepas Chairil Anwar.

Sehingga ini belum pasti apakah jenazahnya akan dibawa pulang untuk disemadikan di Indonesia, seperti yang pernah beliau tulis dalam sebuah puisinya bertajuk 'Tatahan Pesan Bunda'.

"Kalau merunut dalam pesannya di dalam sajak, dia ingin dikremasi dan abunya dibawa, dikubur di samping kuburan ibunya di Danau Toba. Itu keinginan dia di dalam sajak itu, kalau itu memang wasiatnya," kata budayawan JJ Rizal seperti dipetik oleh detik.com.

Sajak itu berbunyi begini:Beliau kemudian jadi anggota Lembaga Kebudayaan Nasional yang mempunyai hubungan dekat dengan Presiden Sukarno.
Selepas Sukarno jatuh pada 1965 dan Indonesia masuk ke zaman Orde Baru di bawah pemerintahan Suharto, Sitor dipenjarakan sebagai tahanan politik. Dia tidak pernah dibicarakan di mahkamah dan hanya dibebaskan pada 1976.

Sebuah sajaknya yang cukup popular bertajuk 'Malam Lebaran'. Sajak sebaris dengan hanya empat kata itu -- Bulan di atas kuburan -- adalah antara yang paling banyak dikaji dan dibahaskan maksudnya kerana melanggar logik.

Sajak sebaris itu turut mengilhamkan pengarah filem terkemuka Indonesia, Asrul Sani untuk menggarap sebuah filem yang terbit pada 1973.

Filem dengan judul Bulan Di Atas Kuburan itu baru-baru ini dihasilkan semula dengan nafas baru dan dijadual akan ditayangkan di pawagam pada April 2015.

- Sumber: Agensi

1,600 'panda' curi tumpuan di Dataran Merdeka

KUALA LUMPUR - Kehadiran 1,600 'panda' di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad di sini, hari ini menarik perhatian warga kota dan pelancong yang mengunjungi Dataran Merdeka sempena cuti sekolah dan cuti hujung minggu.

Patung berbentuk panda dalam pelbagai aksi yang dipamerkan di atas jalan itu menjadi simbol kepada anggaran bilangan haiwan itu di dunia bagi meneruskan survival dalam habitat liar.

Ia merupakan sebahagian daripada 'Siri Jelajah Dunia 1,600 Panda', yang kini berlangsung di Malaysia mulai hari ini hingga 25 Jan 2015 bagi menyedarkan orang ramai tentang ancaman kepupusan haiwan berkenaan.

Ketika melancarkan acara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mah Siew Keong berkata siri jelajah itu akan singgah di 15 lokasi di Malaysia termasuk Dataran Putrajaya, Batu Caves di Selangor, Menara Condong Teluk Intan di Perak dan Bangunan Stadthuys di Melaka.

Menurutnya, acara itu boleh memupuk kesedaran orang ramai terutama golongan muda berhubung pemuliharaan alam sekitar dan kebajikan haiwan secara pendekatan yang kreatif dan artistik.

"Anda boleh melihat anak-anak muda begitu berminat dalam acara hari ini dan saya gembira pameran ini melibatkan lokasi ikonik lain di negara ini," kata Mah merujuk kepada kehadiran golongan muda di acara berkenaan sambil mengambil gambar dengan patung panda. 

- Sumber: Bernama

Amaran kenaikan air sungai di tiga daerah

KUALA TERENGGANU - Bahagian Hidrologi Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Terengganu hari ini mengeluarkan amaran kenaikan air sungai bermula pukul 7 malam ini di sekitar Dungun, Kemaman dan Hulu Terengganu.

Menurut Pemangku Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Terengganu, Roslina Ngah, setakat pukul 6 petang, rekod data taburan hujan menunjukkan bacaan yang sangat lebat di tiga daerah tersebut, terutama di bahagian pedalaman.

"Terdapat enam stesen data hujan yang mencatat bacaan sangat lebat melebihi 80 milimeter iaitu Pasir Raja (188 mm) dan Kuala Jengai di Dungun (162 mm); Kuala Ping (118 mm) dan Kampung Sekayu di Hulu Terengganu (84 mm); Hulu Angga di Besut (87 mm).

"Manakala di Kemaman, tiga stesen data yang menunjukkan taburan hujan sangat lebat ialah di Air Putih (196 mm), Tebak (237 mm) dan di JPS Kemaman (237 mm)," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, akibat dari hujan lebat itu, paras air Sungai Kemaman dan Sungai Dungun kembali menunjukkan trend meningkat di mana Sungai Dungun di Pasir Raja telah mencatat bacaan setinggi 37.6 meter mengatasi paras bahaya 36 meter pada pukul enam petang.

Roslina berkata, beberapa kampung di pedalaman Hulu Dungun dijangka mengalami banjir akibat limpahan Sungai Dungun.

"Ramalan pertembungan air laut pasang bermula esok hingga Sabtu (27 Disember) akan menyebabkan beberapa kawasan yang berisiko banjir semula sekiranya hujan masih berterusan pada malam ini," katanya.

Beliau turut menasihatkan penduduk agar sentiasa bersedia menghadapi sebarang kemungkinan dan mengikut arahan jabatan dan agensi penyelamat dalam operasi banjir demi keselamatan mereka.

Sementara itu sehingga pukul 10 malam ini, sebanyak 44 pusat pemindahan masih dibuka di seluruh Terengganu yang menempatkan 4,287 mangsa berbanding 4,375 orang pada 7 malam tadi, menurut portal Majlis Keselamatan Negara (MKN) Terengganu.

Daripada jumlah itu, Dungun mencatatkan paling ramai mangsa sebanyak 2,029 orang ditempatkan di 16 pusat pemindahan, diikuti Kemaman 1047 orang (11 pusat) dan Besut 421 orang (7 pusat).

Sementara di Hulu Terengganu kekal sebanyak 211 orang (3 pusat), Kuala Terengganu 521 orang (4 pusat), Marang 36 orang (sebuah pusat) serta Setiu 22 orang (2 pusat). 

- Source: Bernama

Jururawat cetak, guna wang palsu


KOTA BHARU - Seorang jururawat dihukum penjara lapan tahun selepas mengaku salah memproses wang palsu, di mahkamah sesyen, di sini, hari ini.

Tertuduh, Nor Aziarina Ismail, 31, didakwa pada tuduhan pertama memproses dan memiliki alat mesin pencetak jenis Canon Pixma untuk tujuan pemalsuan 71 wang kertas RM100; 36 wang kertas RM20 dan 66 wang kertas RM10 dalam bilik sebuah rumah tidak bernombor di hadapan masjid Kampung Jelor, Pasir Puteh, pada jam 12.30 tengah hari, 29 November 2013.

Pada prosiding sama, tertuduh turut dihukum penjara lima tahun selepas mengaku pada tuduhan kedua memiliki 173 wang kertas RM100, RM20 dan RM10, pada masa, tarikh dan lokasi sama.

Kedua-dua tuduhan dibuat bersama suaminya, Azahar Yusof, 40, namun lelaki itu kekal dengan pengakuan tidak bersalah.

Sementara, Nor Aziarina pula dihukum penjara empat tahun lagi selepas sekali mengaku terhadap tuduhan secara berseorangan, iaitu menggunakan dua wang kertas palsu RM20 berjumlah RM40 di sebuah stesen minyak di Banggol Judah Machang, pada jam 6.49 petang, 25 November tahun sama.

Dia juga dihukum penjara enam tahun atas tuduhan pindaan menggunakan sebagai tulen iaitu RM100 palsu bernombor siri AH8309980 dan tujuh RM100 palsu AJ2209377 untuk membeli seunit Samsung Galaxy Tab 2, pada jam 7.30 malam, 26 November 2013.

Hakim, Mohd Yusoff Yunus mengarahkan tertuduh menjalani kesemua hukuman itu serentak berkuat kuasa dari tarikh hukuman dijatuhkan, hari ini.

Sebelum ini, Nor Aziarina turut dua kali dihukum penjara lapan tahun dan tiga tahun atas kesalahan sama.

- Sumber: Sinar Harian