Saturday, 23 November 2013

Kes bunuh dan culik: Pelancongan di Pulau Mabul tidak terjejas?

Salah sebuah resort di Pulau Mabul

Hasil tinjauan Astro AWANI mendapati aktiviti pelancongan di resort-resort di pulau berkenaan berjalan seperti biasa di mana ramai pelancong termasuk dari dalam dan luar negara masih mengunjungi pulau itu biarpun sedia maklum mengenai insiden berkenaan.

Menurut pihak pengurusan sebuah resort di pulau Mabul, walaupun selepas insiden berkenaan, tiada pengunjung yang membatalkan tempahan yang dilakukan termasuk pelancong dari China dan Taiwan.

Malah jumlah pelancong dikatakan ramai di pulau tersebut pada bulan ini yang secara lazim merupakan musim "kurang puncak" berikutan musim monson.

"Mereka hanya ingin tahu dan banyak menanyakan apa yang berlaku di Pulau Pom Pom dan di mana kedudukan pulau berkenaan. Namun selepas diberitahu kedudukan pulau Pom Pom adalah sebenarnya jauh daripada Mabul mereka rasa lebih lega." kata pegawai pengurusan resort yang enggan didedahkan nama.

Bagi pelancong yang mengunjungi pulau Mabul, mereka tidak merasa keselamatan mereka terancam berikutan terdapat pondok Polis Gerakan Am (PGA) yang berkawal di pulau peranginan terkemuka itu.

"Sebenarnya ia adalah selamat, saya tidak berpendapat sesiapa harus dihalang daripada datang ke sini kerana inilah masa yang paling selamat. Walaupun kejadian itu tidak sepatutnya berlaku, tetapi ia telahpun berlaku." kata pelancong, Harry Steven yang tidak membatalkan kunjungannya ke Mabul biarpun selepas mengetahui mengenai insiden berkenaan.

Seorang pelancong tempatan dari Tawau, Jefri Jajih pula berbulan madu bersama isterinya di Pulau Mabul kerana merasakan keadaaan di pulau itu adalah selamat.

"Oh dia orang bilang yang itu jauh dari sini tidak membahayakanlah" katanya sambil berjenaka.

Selain itu, rondaan dan pemantauan pihak penguatkuasa termasuk PGA dan pasukan maritim memberikan penduduk tempatan dan pelancong keyakinan bahawa tahap keselamatan adalah terjamin.

"Anda boleh melihat keadaan di sini adalah terkawal. Pegawai keselamatan sentiasa berkawal. Tiada sebab mengapa perlu bimbang mengenai sebarang ancaman keselamatan di sini." kata James Andrew yang berasal dari United Kingdom.

Bagi penduduk kampung, urusan seharian di pulau itu juga berjalan seperti biasa.

"Di sini selamat lah ada polis PGA berkawal, selalu mereka membuat rondaan kalau ada apa-apa mereka boleh siasat." kata Suhaimi Roslan yang tinggal di pulau Mabul.

Pulau Mabul terletak pada barat daya dari Pulau Pom Pom. Jarak perjalanan antara Pulau Pom Pom dan Pulau Mabul adalah kira-kira sejam.

Pada 15 November lalu, seorang pelancong lelaki Taiwan berusia 57 tahun ditemui mati dengan kesan tembakan pada badan di dalam bilik sebuah resort di Pulau Pom Pom.

Manakala pasangannya, seorang wanita berusia 58 tahun yang dilaporkan hilang, dipercayai diculik oleh sekumpulan lelaki bersenjata masih belum ditemui.


ASTRO Awani

Kertas soalan Matematik, Matematik Tambahan SPM 2013 didakwa bocor


Contoh kertas soalan peperiksaan SPM yang didakwa bocor.


KUALA LUMPUR:  Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)  menerima aduan daripada tiga individu yang mendakwa kertas soalan Matematik dan Matematik Tambahan bagi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini, bocor.

Mohd Husaini Jaslee, Nor Izwan Abu Bakar dan Mohd Rizuan Abd Rashid turut menyerahkan salinan yang didakwa kertas soalan bocor itu kepada pemberita pada sidang media di pejabat PPIM di sini hari ini, yang dihadiri Pengarah Latihan PPIM Dr Izham Nayan.

Mohd Husaini, 30, berkata beliau mengetahui perihal kertas soalan yang didakwa bocor itu daripada beberapa pelajar sebuah sekolah di Seksyen 5, Wangsa Maju pada 19 Nov lepas.

"Kata mereka, kertas itu diedar ketika mengikuti satu seminar SPM 2013 yang dikelola seorang guru di Masjid Mua'adz Bin Jabal, Setiawangsa pada 17 Nov lepas bermula jam 8 pagi hingga 4.30 petang.

"Selepas itu, saya ke Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) di Putrajaya pada 20 Nov untuk membuat aduan, bagaimanapun, pegawainya meminta dikemukakan bukti," katanya.

Mohd Husaini berkata bukti kebocoran soalan hanya diperoleh pada 21 Nov apabila seorang pelajar menghantar gambar Kertas 2 Matematik Tambahan berserta jawapan, yang didakwa soalan bocor, melalui aplikasi 'WhatsApp'.

"Maklumat itu mengandungi tiga gambar mengenai soalan beserta jawapan yang berkemungkinan sama dengan kertas 2 Matematik Tambahan tersebut," katanya.

Beliau berkata segala maklumat itu kemudian diserah kepada LPM untuk siasatan lanjut dan satu laporan sudah dibuat di Balai Polis Wang Maju semalam.

Mohd Husaini berkata beliau membuat pendedahan itu atas dasar tanggungjawab kerana tidak ingin melihat kemusnahan masa depan pelajar SPM.

"Saya berharap pihak LPM dapat menjalankan siasatan menyeluruh sekiranya benar perkara ini berlaku," katanya.


BERNAMA

Waspada sentiasa! Padah cinta 'kekasih Facebook'

Padah cinta 'kekasih Facebook'

KUALA LUMPUR:  Gara-gara terlalu percayakan seorang lelaki yang dikenali melalui Facebook, seorang ibu tunggal sanggup menyerahkan lebih RM200,000 kepada lelaki terbabit.

Bernama melaporkan bahawa wanita itu yang merupakan seorang penjawat awam, telah jatuh cinta dengan lelaki yang hanya dikenali untuk dua bulan sahaja.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Terengganu Supt Koh Ah Tiam memberitahu Bernama bahawa lelaki yang dipercayai rakyat asing itu memberitahu wanita itu dia merupakan seorang kontraktor dan mahu memindahkan wang sejumlah US$10 juta (RM31 juta) ke negara ini namun alasannya wang itu tidak dapat dipindahkan.

Wanita itu kemudian diberitahu bahawa dia perlu membuka akaun bank tempatan terlebih dahulu sebanyak RM9,000 dengan alasan sebagai menampung jumlah wang yang akan dipindahkan nanti.

“Suspek mengambil masa dan membuat mangsa jatuh cinta sebelum menyakinkan mangsa untuk memasukkan wang ke dalam akaun bank dengan memberikan pelbagai alasan.

“Selepas mangsa membuka akaun tempatan dengan jumlah diarahkan, suspek kemudian meminta RM200,000 lagi untuk dikenakan cukai,” kata Koh kepada Bernama.

Untuk mendapatkan wang RM200,000, wanita terbabit sanggup membuat pinjaman bank untuk memberikannya dengan alasan sebagai Bon Sekuriti.

Wanita yang tidak mempunyai wang sebanyak itu, kemudiannya mencagarkan rumahnya kepada pihak bank sebelum menyedari dirinya telah ditipu.

Wanita berusia 50 tahun itu kemudian membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu pada Rabu.

Kes-kes penipuan melalui internet atau jenayah siber makin berleluasa di negara ini.

Pada Oktober tahun lepas, seorang wanita dari Kuching ditipu sebanyak RM315,000 oleh seorang lelaki ‘Eropah’ yang dikenalinya melalui laman sosial Facebook, tetapi mungkin rugi lebih banyak jika penipuan itu tidak dikesan oleh suaminya.

Pada bulan April tahun ini, seorang wanita dlaporkan mengalami kerugian RM1,850 akibat tertipu dengan kenalan Facebook.

Mangsa yang berumur 48 tahun dan tinggal di Raub dikatakan membayar wang tersebut untuk mendapatkan hadiah dari seorang warga ''Arab'' yang dikenalinya sejak Februari.

ASTRO Awani

Frenzy as charity sells Beckhams' clothes for typhoon relief


A pair of Manolo Blahnik shoe donated by Victoria Beckham to help raise money for the typhoon Haiyan.-- PHOTO / LEON NEAL


LONDON:  Queues formed around the block outside a London charity shop on Friday after Victoria and David Beckham donated 20 boxes of clothes and shoes to raise money for victims of the Philippines typhoon.

Designer shoes and suits belonging to the Spice Girls singer turned fashion designer and her football icon husband were on sale at the British Red Cross shop in the wealthy Chelsea neighbourhood for as little as £100 (RM522) each, a fraction of their original price.

Buyers arrived at the shop up to two hours before it opened in the hope of getting a bargain, even if most of Victoria Beckham's clothes will be too small for the average woman.

"We're going to close early because we'll be sold out -- everything has gone really quickly," Red Cross spokeswoman Laura Hinks told AFP.

"The clothes were priced very reasonably. David and Victoria wanted everyone to have an opportunity to buy something."

They included a pair of Victoria's striking cow print boots and denim and snakeskin cowboy boots with her name picked out in gemstones.

A similar mass donation by Victoria Beckham to a cancer campaign in 2010 raised almost £7,000, but there were no immediate figures for Friday's sale.

Hinks said the famous couple had set an example: "They're really hoping this encourages other people to go to their local British Red Cross shop and donate clothes."

The window display featured a white suit and black shirt belonging to the former England captain, while there was a t-shirt with his wife's nickname Posh and a white jacket with "Spice Girls" on the back.

There was also a sign reading: "Customers are limited to one VB or DB item only."

Inside, five shelves were stacked with Victoria's shoes and a rail of David's jumpers on sale for £35 each.

There was also a red short skirt featuring the names of the couple's sons Brooklyn, Romeo and Cruz.

Even men were even snapping up pairs of Victoria's heels, some of which later turned up on eBay.

A woman proudly tried on her new Le Silla high heeled shoes in the street, while another showed off a yellow Chanel jacket.

Victoria Beckham had earlier posted a picture of herself on Twitter sitting among a pile of boxes as she packed up the clothes, along with another snap of a cascading pile of shoes.

"Everyone has something in their closet they were holding onto, a dress, suit, or pair of shoes they thought they might wear again," she said in a statement.

"Dig them out, bag them up, drop them off and give someone else the chance to buy them, raising much needed funds for the Red Cross aid effort."

Super Typhoon Haiyan, which flattened dozens of towns in the central Philippines on November 8, has left at least 5,500 dead or missing.


-AFP