Saturday, 9 November 2013

Saman isteri kerana lahirkan anak hodoh

Saman isteri kerana lahirkan anak hodoh
Ketiga-tiga anak Feng dikatakan mewarisi genetik bekas isterinya.


BEIJING - CHINA . Seorang lelaki di China sanggup menceraikan dan memfailkan saman ke atas isterinya hanya kerana wanita itu melahirkan anak hodoh.

Akhbar tempatan melaporkan, Jian Feng turut mendakwa dia tertipu dengan kecantikan palsu isterinya selepas wanita itu mengaku pernah melakukan pembedahan plastik di Korea Selatan sebelum mereka berkahwin.

Sebelum rahsia itu terbongkar, Feng telah menuduh wanita yang dikahwini atas dasar cinta itu mengadakan hubungan sulit dengan lelaki lain berikutan wajah anak mereka langsung tidak seirasnya atau isterinya.

Bagaimanapun, bekas isteri Feng menafikan dakwaan tersebut kerana dia percaya anak mereka mewarisi genetiknya.

Susulan daripada itu, mahkamah mengarahkan bekas isterinya membayar ganti rugi sebanyak AS$120,000 (RM370,000) kepada Feng, dipetik dari laporan TVOR.

Laluan sesak teruk hampir sejam

Laluan sesak teruk hampir sejam
Suasana kesesakan teruk berlaku lebih 200 meter hampir setiap hari

Laluan sesak teruk hampir sejam
Longgokan batu dan tanah untuk menutup lopak hanya diletakkan di bahu jalan sahaja

HULU SELANGOR - Ketiadaan lorong khas untuk pengguna menghala ke Bukit Beruntung menyebabkan kesesakan lalu lintas sering berlaku di persimpangan lampu isyarat Kampung Koskan terutama ketika waktu puncak.

Masalah itu berlaku setiap hari dari arah Sungai Buaya menuju ke persimpangan sehingga mengakibatkan kesesakan lebih 200 meter dan kesesakan berlarutan antara 30 hingga 45 minit.

Ketiadaan lorong khas menyebabkan pengguna terpaksa menunggu lampu isyarat sebelum memasuki lorong ke kiri menghala ke Bukit Beruntung.

Tinjauan Sinar Harian mendapati kebanyakan pengguna yang mahu menghala ke Bukit Beruntung tidak ada pilihan lain dan terpaksa meredah bahu jalan yang rosak untuk melepasi kesesakan tersebut.

Bagaimanapun, tindakan segelintir pengguna termasuk kenderaan berat yang kerap memotong di bahu jalan menyebabkan jalan rosak dan berlopak-lopak sehingga memburukkan lagi keadaan.

Gesa ambil langkah proaktif

Aktivis masyarakat, Datuk Roslee Hashim berkata, masalah itu sudah berlarutan lebih lima tahun namun sehingga kini belum ada tindakan penyelesaian diambil pihak berwajib.

Menurutnya, langkah proaktif perlu diambil pihak berwajib bagi mengatasi masalah itu sebelum keadaan menjadi lebih teruk.

“Masalah ini sudah lama tapi tidak ada langkah penyelesaian diambil. Bayangkan jika persimpangan bertingkat Sungai Buaya sudah dibuka, sudah tentu kesesakan akan lebih teruk.

“Jadi, perlu ambil langkah proaktif atasi masalah ini dan selesaikan segera sebelum bertambah teruk,” katanya.

Beliau berkata, beberapa langkah penyelesaian boleh diambil pihak berwajib antaranya melebarkan jalan dan membina lorong tambahan terutama di laluan keluar menghala Bukit Beruntung.

Menurutnya, usaha itu perlu dilaksanakan segera sebelum persimpangan bertingkat beroperasi sepenuhnya.

“Ruang pada bahu jalan boleh digunakan untuk bina satu lagi lorong bagi kegunaan pengguna yang hendak keluar.

“Langkah itu saya lihat sesuai untuk menyelesaikan masalah kesesakan lalu lintas tanpa menjejaskan peniaga di kawasan ini,” katanya.

Peniaga turap jalan

Sementara itu, peniaga kedai makan, Othman Mohamad Noor, 50, berkata, beberapa inisiatif dilakukan penduduk dan pengusaha industri berdekatan bagi menutup dan menurap bahu jalan yang berlubang.

Malah, Othman sendiri pernah beberapa kali meletakkan simen di depan kedainya untuk pelanggannya meletakkan kenderaan selain memberi kemudahan kepada pengguna lain, namun tidak dapat bertahan lama.

“Ada yang meletakkan simen konkrit dan batu untuk tutup lopak itu tapi sekejap saja sudah rosak.

“Sesetengah orang longgok saja sisa batu yang digunakan dalam pembinaan di situ tapi tidak diratakan jadi tidak guna juga,” katanya yang sudah lebih 10 tahun berniaga di situ.

Kenderaan rosak

Seorang pengawal keselamatan, Hashim Mat Noh, 60, berkata, masalah tersebut bukan saja menyebabkan kesesakan malah ramai pengguna yang mengeluh kerana kenderaan mereka mengalami kerosakan akibat terbenam dalam lopak.

“Seeloknya jalan ini dibaiki dan buat lorong baru untuk laluan kenderaan yang nak ke Bukit Beruntung. Jadi mereka tak perlu lagi menunggu lampu isyarat,” katanya.Sumber: Sinar Harian

Malaysia short of researchers, scientists and engineers


Malaysia is still short of researchers, scientists and engineers with the ratio of scientists at 58.2 for every 10,000 workers to achieve the developed-nation status by 2020.


Secretary-general of the Science, Technology and Innovation Ministry, Datuk Dr Rosli Mohamed said the ratio was low compared to that of developed countries.

In this regard, he said the ministry was carrying out various programmes including continuous talent development, besides seeking the best platform to commercialise the existing research outcomes.

Rosli said the government targeted the scientists:workers ratio to be at 70:10,000 by 2020 and the ministry had been proactive in trying to meet the target by unearthing new talents through its own programmes or those of its agencies.

"Malaysia is seen as having good potential of achieving the target if the commercialisation of the research inventions could be boosted to reach international standards," he told reporters after opening the National Space Research Symposium 2013, at the National Space Centre, here, Thursday.

He said this would require, among others, close cooperation from various government agencies and the private sector, as well as reviewing and improving of the existing research ecosystem.

At the event, Rosli also presented prizes to the winners in science research and innovation for the primary school, secondary school and tertiary institution categories, organised by the National Space Agency, to promote interest in science among the public.


BERNAMA 

Bayi lelaki warga British dilarikan dua individu di Bangsar

Bayi lelaki 20 bulan, warga British dilarikan dua individu di Bangsar

KUALA LUMPUR:  Seorang bayi lelaki warga Britain berusia setahun lapan bulan dilarikan dua individu di hadapan rumahnya di Jalan Terasik 7, Bangsar, di sini hari ini.


Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah berkata mangsa dikenali sebagai Freddie Joseph dipercayai dilarikan seorang suspek lelaki bersama seorang wanita ketika bayi itu bersama ibunya sedang minum petang di halaman rumah mereka.

"Ketika kejadian pukul 6.10 petang itu, ibunya Sarah Joseph berusia 38 tahun yang masuk sekejap ke rumah terdengar bunyi bising di luar lalu keluar semula untuk melihat apa yang berlaku.

"Dia yang ternampak seorang lelaki cuba melarikan anaknya terus menerpa ke arah lelaki berkenaan untuk menyelamatkan anaknya itu sambil menjerit meminta tolong sehingga berlaku pergelutan," katanya pada sidang media di sini.

Akibat daripada pergelutan itu, ibu bayi berkenaan mengalami kecederaan di pergelangan tangan kanan, katanya.

Ku berkata polis percaya lelaki itu datang bersama seorang wanita menggunakan kereta jenis Toyota Camry merupakan orang yang dikenali ibu mangsa yang juga merupakan ibu tunggal.

"Ketika ini siasatan kami lebih menjurus kepada masalah peribadi ibu mangsa, bagaimanapun ada juga kemungkinan ia bermotifkan untuk mendapatkan wang tebusan," katanya.

Ku memberitahu polis akan mengedarkan gambar kanak-kanak itu kepada pengetahuan umum untuk memudahkan gerakan mencari suspek.

Kes disiasat di bawah Seksyen 3(1) Akta Culik 1961.

BERNAMA