Monday, 9 December 2013

Letih sampai tertidur dalam kubur

Lagi kisah pontianak

BIARPUN masih dikatakan baharu berkecimpung dalam dunia lakonan namun, Aishah Ilias, 26, melakonkan watak Zafrina dengan berkesan melalui drama bersiri Love You Mr Arrogant.

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa Aishah sebenarnya pernah menyertai pencarian Dewi Remaja pada 2006 bersama Scha Al Yahya, Rebecca Nur Islam dan Izreen Azminda.

Selepas pertandingan itu, dia kembali menyambung pelajarannya di Rima College dalam bidang kesetiausahaan. Selepas tamat belajar, Aishah bekerja di sebuah firma arkitek di ibu negara selama lebih kurang empat tahun.

Aishah akhirnya memasuki bidang hiburan apabila dia terserempak dengan Haji Fazil, pemilik Zeel Productions. Bermula dari situlah bermula perjalanan seninya apabila bermula dengan drama bersiri ‘Mencari Athira’ yang bersiaran di RTM.

Nama dan bakat Aishah akhirnya mendapat perhatian umum terutamanya produksi filem dan drama tempatan sekali gus menerima tawaran untuk berlakon drama seperti ‘Atas Nama Cinta’, ‘Amira’ ‘Dejavu Di Kinabalu’ dan ‘Jodoh Itu Milik Kita’.

Pelakon yang berketinggian 174 sentimeter ini kini sedang mencipta nama sebagai salah seorang aktres baru yang punya rupa serta bakat tersendiri.

Mengakui persaingan dalam industri seni semakin sengit, dia menjelaskan sudah bersedia untuk berdepan keadaan itu. Baginya, perkara yang membezakan setiap pelakon adalah disiplin.

Terbaru, aktres ini mula mendapat tawaran berlakon sebagai pontianak dalam filem Paku. Filem seram itu merupakan filem pertama lakonannya dan kali ini Aishah bergandingan dengan Johan As’ari. Filem terbitan Nusantara Seni Karya itu bakal ditayangkan di pawagam pada 12 Disember ini.

Menurut Aishah, dia tertidur di dalam kubur gara-gara terlalu penat ketika menjalani penggambaran filem ‘Paku’ yang bakal menemui pawagam seluruh Malaysia bermula 12 Disember hadapan.

“Saya merasakan berlakon dalam filem ini merupakan satu cabaran untuk saya. Tapi apa yang paling ditakutkan apabila bangkai kambing mati diletakkan di atas badan saya.

“Ada juga babak di dalam kubur. Akibat terlalu penat, menjalani penggambaran untuk babak itu, saya tertidur seketika semasa adegan tersebut berlangsung,” kata Aishah.

Belum punya teman lelaki

Sebagai pendatang baharu, pasti ramai yang bertanya siapa yang sedang bertakhta di hati gadis manis ini. Jadi tidak hairanlah ada yang ingin tahu jika Aishah sudah berpunya.

“Saya seorang yang mempunyai ramai kawan lelaki berbanding perempuan. Tapi saya belum berpunya dan masih mencari teman istimewa yang memahami saya,” ujarnya.


Sinar Harian 

Amazon kaji kaedah drone untuk menghantar barangan - penghantaran 30 minit

Amazon kaji kaedah drone untuk menghantar barangan

KUALA LUMPUR: Amazon kini mengkaji cara untuk menghantar pesanan kepada pengguna dalam masa 30 minit.

Syarikat perniagaan atas talian ini meninjau untuk menggunakan alat terbang tanpa pemandu atau drone.

Menurut Amazon, projek drone Prime Air dijangka akan mengambil masa beberapa tahun untuk dilancarkan dan kebenaran daripada pentadbiran penerbangan persekutuan.

Berbeza daripada drone tentera, drone Amazon tidak akan memerlukan kawalan manusia.

Ia akan menerima koordinat GPS dan terbang secara automatik kepada lokasi.

Namun pengguna memberikan reaksi bercampur. Menurut Brian Lee, “Saya merasakan ia adalah idea yang unik dan segar tetapi akan berdepan banyak masalah seperti kemalangan yang melibatkan drone. Nampaknya seperti segala perkara akan dilakukan secara automatic dan pada masa akan datang kita tidak lagi menggunakan tenaga manusia.”

“Ia sesuatu yang tidak masuk akal. Apakah yang akan berlaku sekiranya terdapat helikopter yang terbang pada waktu yang sama dan terbang di atas sebuah lapangan terbang?” ulas Katarina Peturson.

Syarikat penghantaran global Fedex memberikan reaksi positif kepada usaha Amazon.

Pengarah urusan, operasi global Fedex, Paul Tronsor berkata, “Fedex sememangnya dikenali menerusi inovasi penghantaran barang. Pelbagai teknologi telah digunakan sejak 10 tahun yang lalu dan ia bukan sesuatu yang mustahil. Kami menyokong inovasi yang dilakukan oleh Amazon dalam bidang tersebut. Ia satu konsep yang menarik.”

Ketika ini tiada larangan untuk penerbangan drone rekreasi namun FAA menyatakan ia tidak boleh digunakan untuk tujuan komersial.


Astro Awani

Perhitungan nasib perdana menteri ThaiBARANGKALI, Thailand perlu terima nasib yang seolah-olah sudah ditakdirkan ke atas rentak politiknya. Ia beberapa kali sumbang dan beberapa kali yang lain pula tersungkur seperti salah atau tersilap ritma. Tidak seperti irama pentadbiran di negara jiran lain di Asia Tenggara, Thailand berkali-kali bertukar Perdana Menteri, orang yang sepatutnya memberi irama yang kena pada jalur denyut penduduknya.

Bahawa Thailand itu kerap kali bertukar Perdana Menteri dikaitkan dengan sinis oleh beberapa pengkritik dan pengamat politik Asia Tenggara. Antaranya, seorang rakan satu jurusan di universiti yang juga ada darah Thailand, Zaharah Muhamad berkata : “ Bukan Thailand jika tidak ada kudeta; tidak juga namanya Thailand andai tidak lazim bertukar kuasa di tangan yang lain.” Seorang lagi menarik perhatian, “Saya kira, tetapi saya kasihankan rakyat Thailand kerana negaranya bertukar Perdana Menteri seolah-olah menukar kereta. Mujur tidak sama dengan menukar kain, kalau tidak tentunya tiap-tiap hari Perdana Menteri berbeza memerintah negara.’’

Malangnya Thailand, perkembangan sejak November lepas semakin menghampiri mengulangi skrip dan lagu lama dendangan sebelum ini. Tidak berubah seperti 2006 yang membawa kepada penggulingan bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra; 2009, semasa pertempuran baju merah dan baju kuning dan 2010, ketika berlaku pertumpahan darah sekali gus membawa kepada proses pilihan raya diadakan. Apabila rakyat turun ke jalanan, kuasanya bukan lagi wang dan pangkat, yang ada cuma suara mahukan irama baru perubahan kepada tampuk pemerintahan.

Saya ingin membawa apa yang berlaku di Thailand pada hari ini kembali kepada sejarah kebangkitan Asia Tenggara dan peranan tentera dalam landskap politik negara gajah putih itu. Saya masih ingat dengan jelas mempelajari kursus “The Golden Age of Southeast Asian History, 3rd – 15 Century dan kemudiannya dipanjangkan kepada kursus “Religion , Culture and Society In Southeast Asian History” di mana salah sebuah negara dikaji ialah Thailand.

Di Thailand, sejak dahulu dan kini, tentera memainkan peranan yang cukup signifikan dalam politik negara itu. Bagaimana mungkin, sedangkan pada masa sekarang dapat dilihat bahawa tentera belum lagi masuk untuk mengubah rentak dan hala tuju politik Thailand. Namun, jangan dilupakan, Thailand sudah beberapa kali menyaksikan rampasan kuasa tentera sejak ia wujud sebagai sebuah negara bebas demokrasi.

Peranan tentera di Thailand tentunya untuk tujuan menjaga keselamatan. Itu tugas hakiki tentera, waima di negara lain sekali pun. Namun dalam menentukan politiknya terus ada rentak yang tidak silap atau sumbang, tentera di Thailand hanya akan bertindak berasaskan tiga perkara asas.

Tiga perkara asas yang mengundang campur tangan tentera itu kata pensyarah saya, Profesor Dr Danny Wong Tze Ken ialah apabila apa sahaja soal raja Thai disentuh; ketika ada masalah ekonomi dan semasa ada kaitan dengan soal keselamatan.

“Peristiwa yang membawa kepada penggulingan Thaksin, bukan sangat kerana rasuah, tetapi lebih menjurus kepada tindakan bekas Perdana Menteri itu yang dilihat tidak begitu menghormati sistem Raja Berperlembagaan. Malah ekonomi di Thailand tidak menyebelahinya ketika itu. Lebih buruk, pelbagai peristiwa berlaku di selatan Thailand seperti pembunuhan beramai-ramai di Tak Bai dan serangan di Masjid Krue Se yang menjejaskan soal keselamatan berlaku semasa era Thaksin. Nah, kemarahan rakyat ini diambil dengan mudah untuk tentera berperanan, lalu berlaku protes kuasa rakyat,’’ kata beliau seperti dipetik sebagai berkata dalam kelas bagi Kursus “Religion , Culture and Society In Southeast Asian History”.


Abhisit Vejjajiva


Kecuali Abhisit Vejjajiva, pemimpin pembangkang Parti Demokrat sekarang yang ditukar menerusi pilihan raya, nasib beberapa Perdana Menteri Thailand sebelum ini dihitung menerusi percaturan tentera dan peranannya dalam politik di negara itu. Parti Abhisit tewas dalam pilihan raya yang diadakan pada 2011. Parti Phuea Thai menang dengan majoriti besar di mana keluarga Shinawat yang kaya raya disokong kuat penduduk luar bandar dan bandar tetapi dibenci golongan elit dan pertengahan. Maka itu menyebabkan, parti pimpinan adiknya, Yingluck menang pilihan raya.


Samak Sundraravej


Beberapa Perdana Menteri sebelum ini, bermula 1996 hingga 2011, iaitu semasa gelombang politik Thailand bergelora, reda, tenang dan deras semula dari Jeneral Chavalit Yongchaiyudh (1996-1997) hingga Abhisit (2008-2011), semuanya hampir ada kaitan dengan peranan tentera. Sepanjang tempoh masa itu, sembilan Perdana Menteri, lima daripadanya berlatar belakang tentera, kalau tidak pun disokong tentera dari belakang. Samak Sundararavej yang dilantik pada 28 Januari 2008 misalnya, walaupun seorang tukang masak, turut dijatuhkan walaupun sebelum itu mendapat sokongan tentera. Samak hanya bertahan kurang setahun sebelum digantikan Somchai Wongsawat. Oleh kerana masalah selatan Thai yang ada hubung kait soal keselamatan, Samak berundur manakala Somchai pula letak kuasa kerana soal rasuah berkaitan isu ekonomi.


Yingluck Shinawatra


Yingluck, sebelum detik-detik protes memintanya berundur, ada bertindak mahu meluluskan Rang Undang-Undang Pengampunan yang membuka jalan abangnya Thaksin pulang ke Thailand tanpa perlu menjalani hukuman, mengundang rasa marah pembangkang, Suthep Thaungsuban, yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri. Hal undang-undang ada kaitan dengan soal keselamatan, jangan dilupakan, apabila soal keselamatan digugat, sudah pasti tentera bakal ambil tempat, kerana keselamatan adalah antara tiga soal asas di mana tentera akan berperanan signifikan dalam politik Thailand.

Perhitungan nasib beberapa pemimpin sebelum ini, dicatur tentera yang amat berkuasa di Thailand. Untung nasib Yingluck sudah pasti dalam kiraan tentera juga. Tentera sudah pasti mahu dendangan yang berbeza, jika alunan dinikmati sekarang dirasakan tidak lagi enak di telinga mereka.

Sumber: Astro Awani

3Doodler review: a $99 3D-printing pen

3Doodler review: a $99 3D-printing pen just in time for the holidays

I've spent a fair bit of time trying to explain the WobbleWorks 3Doodler to people over the past year or so. 

My descriptions generally alternate between the company's slightly misleading "3D-printing pen" to "sort of like a hot glue gun that melts plastic, so you can write in the air." 

Makes sense, right? The company didn't have much trouble getting the message across, though: it raised an astounding $2.3 million on Kickstarter after initially aiming for just $30,000. 

And really, it may be precisely the product's strangeness that made it a runaway hit with the crowdfunding community in the first place.
In a world of lookalike smartphones, tablets and even 3D printers, the 3Doodler offers something unique, letting users create strange new works of art -- and it does so with a seemingly reasonable price of $99. 

The pen looks like it may have the "tech gift for the early adopter who has everything" title pretty well wrapped up (though only backers will get it in time for the holidays -- the rest of us will have to wait for a belated early 2014 arrival) But crowdfunding videos aside, how well does it actually work? Is it really a smart way to spend a Benjamin? More importantly, is it actually any fun?

To find out more, go to Engadget.

Tengku Puan Pahang masak untuk mangsa banjir


Tengku Puan Pahang sewaktu diwawancara wartawan Astro AWANI - Foto Instagram


KUANTAN:  Tengku Puan Pahang Tengku Azizah Aminah Maimunah Sultan Iskandar berkenan mencemar duli bukan sekadar melawat ke pusat pemindahan mangsa banjir di Sekolah Jenis Kebangsaan Chung Ching Kuantan tengahari tadi.

Baginda turut berkenan menyediakan makanan tengahari untuk hampir empat ribu mangsa banjir yang ditempatkan sejak seminggu di situ.

Tengku Azizah ketika ditemui bertitah menyatakan hati baginda tergerak untuk membantu mangsa banjir dengan menyajikan mereka dengan hasil air tangannya sendiri.

"Kalau banjir ini memang saya pergi tiap-tiap pusat pemindahan dan saya memasak untuk lunch dinner. Bagi spesial sikit kalau tak kesian tengok dia orang makan nasi kawah apa. Jadi saya pergi sekali tengok kesian dia orang makan. Saya sembah kat Tengku Mahkota boleh tak saya masak. Air tangan sendiri punya resipi. Alhamdullillah tiap-tiap hari saya masak dua atau tiga tempat. Masak hari ni untuk 4 ribu orang. Alhamdullillah lah. Apa ini yang saya berbakti memberi balik kepada rakyat." jelas baginda.

Baginda berharap dengan cara itu dapat mendatangkan rasa gembira dihati mangsa-mangsa banjir. Baginda kemudian berkenan mengagih makanan itu kepada mangsa banjir, yang dilihat tidak sabar untuk menikmati masakan Tengku Azizah.

Mangsa banjir yang berada di situ pastinya berasa bertuah dapat rasa makanan yang dimasak sendiri oleh Tengku Puan Pahang.

ASTRO Awani

13 komando berjaya ditemui

KUALA LUMPUR:  Kesemua 13 anggota komando dari Kem Tentera Sungai Udang Melaka yang dilaporkan hilang selepas bot mereka dipukul ribut di perairan Selat Melaka berdekatan Dataran 1Malaysia Klebang malam semalam, berjaya ditemui semula.

Kesemua komando itu ditemui orang awam kira-kira pukul 1.19 pagi Isnin.

Mereka dibawa ke Hospital Kem Terendak  untuk mendapatkan rawatan.

Sebelum ini 13 anggota komando termasuk dua jurulatih dari Kem Sungai Udang itu dikhuatiri lemas di perairan Selat Melaka apabila bot yang dinaiki mereka bagi sesi latihan mendayung dipukul ombak dalam keadaan angin kencang.

Semasa kejadian mereka berlepas dari Kem Sungai Udang untuk ke Pulau Nangka.

Menurut laporan, seorang pegawai dan 45 anggota terlibat dalam latihan itu menggunakan 5 bot.

Bagaimanapun hanya empat buah bot tiba ke destinasi yang dituju.

Operasi mencari dan menyelamat segera dilancarkan melibatkan Jabatan Bomba dan Penyelamat, polis, Jabatan Pertahanan Awam, tentera dan APMM.


ASTRO Awani 

Pekerja asing merusuh di Little India, Singapura

Pekerja asing merusuh di Little India, Singapura

SINGAPORE:  Ratusan pekerja warga asing merusuh di Singapura lewat malam Ahad apabila salah seorang daripada mereka, dilanggar oleh sebuah bas dalam satu kemalangan jalan raya.

Perusuh bertindak membakar kenderaan polis dalam keganasan yang disifatkan sebagai yang terburuk sejak 40 tahun.

Setakat ini seramai 18 orang dilaporkan tercedera.


Dalam satu kenyataan media, polis Singapura berkata kejadian bermula di kawasan Little India negara itu apabila seorang lelaki warganega India yang berumur 33 tahun, dilanggar oleh sebuah bus milik syarikat swasta.

Polis berkata lebih kurang  400 orang yang berada di tempat kejadian mula merusuh dan menyerang bas tersebut dan turut menyerang kenderaan polis yang tiba untuk mengawal keadaan.

Sepuluh orang polis, empat pegawai pertahanan serta  pemandu bas dan konduktor berkenaan adalah antara mereka yang tercedera.

Seramai 27 pekerja warga asing dari Asia Selatan telah ditahan ekoran peristiwa itu dan boleh dipenjarakan selama tujuh tahun dan dirotan sekiranya didapati bersalah.Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong berkata, walau apa pun sebab kejadian itu tercetus, tiada alasan untuk bertindak dengan keganasan melampau yang menyebabkan kerosakkan.

"Kami akan berusaha untuk mengenal pasti pesalah dan menggunakan undang-undang sepenuhnya untuk mengambil tindakan ke atas mereka," katanya.

Sebanyak lima buah kereta police, sebuah ambulans, serta beberapa kereta orang awam telah dibakar dalam rusuhan itu dan gambar-gambar serta video rusuhan itu tersebar dengan luasnya di laman media sosial.

Keadaan menjadi lebih terkawal apabila pasukan elit Perintah Operasi Khas dan Gurkha polis tiba di tempat kejadian.

Media Singapura MediaCorp berkata rusuhan ini adalah rusuhan pertama selepas kejadian rusuhan kaum pada tahun 1969.

Singapura bergantung kepada pekerja asing terutamanya dalam sektor pembinaan dan ramai diantara mereka sering berkumpul di Little India pada hari Ahad untuk membeli-belah, makan dan minum.

Undang-undang Singapura boleh menghukum sesiapa yang didapati bersenjata dalam rusuhan atau menggunakan sesuatu objek sebagai senjata,  kepada penjara sehingga 10 tahun dengan kemungkinan sebatan.

Sumber: AFP