Sunday, 5 July 2015

'Baby hatch' selamatkan bayi yang dibuang

Sejak diwujudkan pada 2010, sebanyak 16 bayi telah diterima menerusi perkhidmatan 'baby hatch'.

KUALA LUMPUR: Siti* (bukan nama sebenar), 22 tahun tidak dapat menahan air matanya setelah mencium dahi anaknya yang baru berusia dua minggu itu buat kali terakhir.

Selepas mengandung anaknya itu untuk sembilan bulan, dia tahu hari itu akan tiba untuk dia menyerahkan bayi itu kepada keluarga angkat yang dapat memberikan si anak kecil itu kebahagiaan.

Kerana tidak ingin keluarganya tahu bahawa anaknya itu dilahirkan luar nikah, Siti yang masih menuntut di institusi pengajian tinggi dan pasangannya mengambil keputusan untuk menyerahkan anak mereka kepada keluarga angkat dengan bantuan Yayasan Orphancare.

Bayi itu adalah antara 122 bayi yang berjaya diselamatkan yayasan itu di mana 106 bayi telah diserahkan secara bersemuka.

Menurut ahli jawatankuasa Orphancare, Datin Shamsia Mansoor, selepas menerima kaunseling, seramai 72 ibu kandung bertukar fikiran untuk menyerahkan anak.

"Sebenarnya, kita lebih suka dia datang ketuk pintu beri kita secara bersemuka. Sekurang-kurangnya kita dapat memberi nasihat melalui kaunseling. Kalau kita tahu masalah mereka, kita boleh cuba membantu," katanya.

Namun persoalannya, apakah yang berlaku kepada bayi-bayi lain yang tidak berjaya diselamatkan?

Statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) menunjukkan lebih separuh daridapa bayi yang ditemui meninggal dunia.

Daripada 90 kes pembuangan bayi dicatatkan bagi tempoh Januari hingga Julai 2013, 53 bayi yang dijumpai polis sudah tidak bernyawa.

Bagi tempoh sama tahun lalu, hanya 15 daripada 52 bayi yang dibuang masih hidup. Selebihnya telah meninggal dunia ketika ditemui polis.

"Bayi-bayi ini dibuang merata tempat dan kemudian mendapat penyakit kerana selalunya, bayi dibuang waktu malam. Mereka terpaksa melalui cuaca yang sejuk dan di tempat yang selalunya tidak sihat seperti tong sampah dan belukar. Malah ada anjing-anjing liar yang akan menggigitnya sehingga menyebabkan kematian bayi tersebut," kata Shamsia.

Justeru untuk mengurangkan kadar kematian akibat pembuangan bayi, Orphancare mewujudkan "baby hatch" atau peti pelindung bayi.

"Fungsi 'baby hatch' ini adalah untuk menyelamatkan bayi daripada dibuang merata tempat dan mereka diselamatkan agar terus hidup dan tidak mendapat penyakit," kata Shamsia.

Sejak diwujudkan pada 2010, sebanyak 16 bayi telah diterima menerusi baby hatch.

Bagaimanapun, bayi yang diterima melalui khidmat itu sering menemui kesukaran untuk didaftar sebagai warganegara berikutan ibu kandung tidak meninggalkan butiran mengenai kelahiran anak itu.

"Sebab itu, dalam baby hatch kami menyediakan borang untuk mengisi butiran bayi berkenaan. Juga lebih baik jika mereka dapat tinggalkan surat kelahiran bayi. Namun sering kali, hanya bayi itu akan ditinggalkan tanpa sebarang maklumat mengenainya," jelas Shamsia.

Bagi anak Siti, anaknya bakal membesar dalam keadaan yang selamat dan terjamin dengan keluarga baharu yang nyata gembira dapat mengambil anak itu sebagai anak angkat.

Hakikatnya, ramai yang masih mencari anak kecil untuk menjadi penyeri hidup mereka.

Ketika ini, 708 pasangan berada dalam senarai menunggu untuk mengambil anak angkat daripada 2,849 pasangan yang mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

- Sumber: Astro Awani 

Penduduk Kuantan mengeluh pencemaran bauksit, apa tindakan?

Penduduk tempatan berkata masalah bermula pada pertengahan tahun 2014 sehingga kini. -Gambar: Facebook/Kiriman Mohd Noor
PENDUDUK Kuantan mengeluh dengan pencemaran bauksit di sekitar kawasan Bukit Goh, Gebeng, dan Pelabuhan Kuantan yang boleh menyebabkan risiko kesihatan dan kemalangan jalan raya.

Facebook Astro AWANI menerima pelbagai maklumat dan gambar mengenai isu ini yang rata-ratanya meluahkan ketidakpuasan hati terutama sekali mengenai aktiviti lori yang keluar masuk dari kawasan perlombongan bauksit.

Shahizam Hussein berkata masalah bermula pada pertengahan tahun 2014.

Sungai turut tercemar akibat aktiviti perlombongan bauksit. Gambar: Facebook/Kiriman Hanapi Jusoh

“Urusan membawa keluar bauksit telah menyebabkan jalan utama kotor, membahayakan kepada orang ramai dan telah banyak kali mengakibatkan kemalangan malah terdapat juga kemalangan maut.

“Kegiatan perlombongan bauksit yang tidak terkawal telah mengganggu rutin harian penduduk setempat kerana urusan logistik menggunakan laluan penduduk untuk ke bandar Kuantan," katanya. 

Tambah pengguna Facebook yang menggunakan nama Apih Pokcu, beliau berkata jalan di Bukit Goh, jalan bypassBalok ke Gebeng sangat kotor dan boleh menyebabkan kemalangan oleh pemandu lori yang membawa muatan lebih hampir setiap hari.

“Penduduk di kawasan sekitar pelabuhan terpaksa menanggung kesan debu dari bauksit yang tumpah sekitar jalan dan seperti tiada pemantauan yang baik dari pihak syarikat dan pihak berwajib,” katanya.

Jalan raya di sekitar Kuantan kotor akibat muatan bauksit yang terkeluar dari lori-lori. -Gambar: Facebook/Kiriman Mohd Noor

Mohd Noor berkata warga Kuantan cukup sengsara dengan kesan perlombongan bauksit di Kuantan.

“Kami juga risau akan musim tengkujuh yang mendatang dan ia akan menjadi lebih teruk,” katanya.

Tambah Amin Evva, “Jalan raya rosak dan kotor, sungai tercemar, lori-lori bauksit yang bertindak ganas kerana hendak mengejar perjalanan sekaligus membahayakan pengguna jalan raya lain.

“Ia juga mengganggu kententeraman awam dengan berderetan lori-lori bauksit yang memakir di kawasan perumahan dan taman,".

Urusan membawa keluar bauksit banyak kali mengakibatkan kemalangan malah terdapat juga kemalangan maut. -Gambar: Facebook/Kiriman Shahizam Hussein

Seorang pengguna Facebook Nico Scania menghantar kiriman video yang menunjukkan situasi di Kuantan.

Dalam video berkenaan, beliau meluahkan ketidakpuasan hati ketika ingin mengambil anak dari sekolah pada jam 12 lebih tengah hari yang harus mengharungi kesesakan oleh kerana banyak lori di sebelah kanan dan kiri jalan raya.

Penduduk tempatan meraya agar pihak berkuasa dapat melakukan sesuatu agar masalah ini tidak berterusan. Gambar: Facebook/Kiriman Juzilan Abdullah

“Sudah berbulan-bulan mereka buat kerja, hari ini saya paling sakit hati. Tolong tengok keadaan kami macamana sekarang,” katanya dalam video pendek itu.

Beliau menyeru pihak berkuasa termasuk kerajaan negeri Pahang untuk membantu penduduk tempatan.
- Sumber: Astro Awani 

Ribut Tropika Linfa bawa banjir ke utara Filipina

Gambar fail kemusnahan berikutan taufan Haiyan yang melanda Filipina pada akhir tahun 2013. - Foto AP

MANILA: Beberapa bandar utara Filipina hari ini dinaiki air selepas ribut tropika Linfa melanda bahagian utara kepulauan itu, di mana agensi bantuan telah pun bersiap sedia menghadapi bencana tersebut.

Ketua pertahanan awam rantau itu, Chito Castro, berkata sekurang-kurangnya 11 bandar pantai telah terjejas akibat banjir dan sungai yang melimpah.

"Hujan lebat, angin kuat. Jalan-jalan utama tidak boleh dilalui. Ada rumah yang dilitupi separuh (dengan air), ada rumah yang dilitupi sepenuhnya," katanya kepada pemberita.

Katanya sehingga kini masih tiada mangsa yang dilaporkan akibat kejadian, namun ia mungkin kerana tumpuan diberikan terhadap usaha menyelamat.

Bekalan api juga dilaporkan terputus di beberapa kawasan besar sebelah utara sehingga menghalang komunikasi.

Angin ribut yang berkelajuan 120 kilometer sejam itu bergerak ke arah barat laut pada kelajuan sembilan kilometer sejam dan dijangka melencong ke arah utara, menjauhi Luzon menjelang Ahad petang.

Ketua pertahanan awam negara, Alexander Pama berkata mereka telah menyiapkan peralatan yang diperlukan sekiranya berlaku pemindahan besar-besaran.

Filipina dilanda kira-kira 20 taufan dan ribut setiap tahun yang kebanyakannya membawa maut.

Antara yang paling teruk yang pernah berlaku adalah Taufan Haiyan, yang melanda kawasan tengah Filipina pada November 2013, menyebabkan 7,350 orang maut atau hilang.

- Sumber: AFP

Takkan saya nak guna akaun dalam negara

Najib ditemui pemberita hari ini dalam Program Iftar Bersama Rakyat Selangor di Semenyih.

SEMENYIH - "Kalau betul saya nak menyamun, nak songlap duit negara, takkanlah saya hendak masukkan duit tersebut dalam akaun negara," bidas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan pada Program Iftar Bersama Rakyat Selangor di sini, hari ini.

"... Itu kalau saya hendak menyamunlah. Tentu sekali, saya sebagai Perdana Menteri tidak akan mengkhianati rakyat dan harta benda milik rakyat. Itu merupakan janji saya.

"Sebab itulah saya kata saya akan rujuk peguam-peguam saya untuk tentukan tindakan susulan (tindakan undang-undang) sama ada dalam dan luar negara," katanya lagi.

Sebelum berucap, Najib dalam sidang media berkata, beliau kini sedang merujuk peguam-peguamnya bagi memutuskan tindakan lanjut terhadap pihak yang menyebar dakwaan dana RM2.6 bilion milik syarikat yang berkaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dimasukkan ke dalam akaunnya.

"Kita tidak boleh biarkan pihak-pihak luar menggugat atau menjatuhkan kepimpinan kerajaan," katanya lagi.

Portal The Wall Street Journal pada Khamis melaporkan pasukan penyiasat yang melakukan siasatan terhadap dana dan urusniaga 1MDB percaya bahawa pengaliran dana 1MDB berakhir ke dalam akaun Najib.

Penyiasat didakwa mengeluarkan kenyataan terbabit selepas mengeluarkan laporan berkenaan berdasarkan dokumen dari siasatan kerajaan yang diperoleh dari portal antarabangsa dan laman web pemberi maklumat Sarawak Report.

Najib dalam pada itu mengucapkan penghargaan kepada pihak-pihak yang teguh menyokong beliau.

"Saya berterima kasih kepada semua pihak yang menyokong dan tidak mudah percaya dengan pemberitaan tersebut.

"Datuk (Dr) Haron Din (Mursyidul Am Pas) pun menerusi kenyataan berkata tidak masuk akal saya melakukan perkara tersebut," tegasnya lagi.

- Sumber: Sinar Harian 

Naluri saya kata suami telah meninggal dunia

KUALA TERENGGANU - "Saya terima suratan ini dengan hati terbuka. Sekurang-kurangnya saya masih mampu menatap jenazahnya buat kali terakhir dan tanda tanya saya selama ini tentang kehilangannya sudah terjawab.

"Saya reda akhirnya penantian saya berakhir. Namun saya turut sedih hajat untuk meraikan Aidilfitri buat pertama kali bersama suami tidak kesampaian," kata isteri kepada Mohd Zawawi Seman, 36, nelayan yang mayatnya ditemui setelah hilang di laut sejak 21 Jun lalu.

Salihana Zawawi, 29, berkata walaupun reda, namun beliau merasa sedih kerana satu-satunya anak mereka sudah tidak mempunyai bapa pada usia dua bulan.

Beliau berkata, beliau menerima panggilan daripada pihak polis mengenai penemuan mayat suaminya pada jam 6 petang semalam.

Sejurus selepas itu, pihak polis datang ke rumahnya di Kampung Gong Limau, Kemaman dan membawanya ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini untuk pengesahan mayat. 

Salihana berkata, beliau pada mulanya tidak percaya suaminya telah meninggal tetapi setelah dimaklumkan mengenai penemuan beg pinggang yang mengandungi beg duit, kad pengenalan, telefon bimbit serta kad perkahwinan mereka bersama mayat tersebut, barulah beliau mempercayainya.

Mayat suaminya ditemui terapung di permukaan laut oleh sekumpulan nelayan di perairan Pulau Kapas semalam, setelah suaminya hilang bersama tiga rakan yang lain setelah keluar ke laut di perairan Kemaman.

Menurut Salihana, pada 25 Jun, suaminya ada menelefon adiknya dan memaklumkan mengenai kejadian ribut di tengah laut sebelum perhubungan mereka terputus akibat telefon suaminya dipercayai kehabisan bateri.

"Dua tiga hari sebelum mayat suami ditemui, naluri saya kuat mengatakan dia telah meninggal dunia. Anak saya juga menunjukkan kelakuan pelik dengan meragam dan tiba-tiba tersenyum," katanya.

Beliau berkata, arwah suaminya telah berpesan sebelum turun ke laut supaya dia menjaga keluarga dan anak mereka dan seakan-akan enggan untuk turun ke laut. 

- Sumber: Bernama

Isteri maut, suami putus tangan terseret

Gambar hiasan

PORT DICKSON - Seorang wanita maut manakala suaminya cedera parah selepas motosikal yang ditunggangnya terbabas di Lebuhraya Port Dickson-Seremban kira-kira jam 4 pagi tadi.

Difahamkan, mangsa Nor Azina Mohd Ratki, 39, maut di tempat kejadian sementara suaminya Shamasrol Abu Bakar, 36, cedera parah dan kini dirawat di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) Seremban.

Sumber memberitahu, siasatan awal polis mendapati, motosikal berkuasa tinggi yang dibonceng Shamasrol hilang kawalan dan terbabas di kiri jalan selepas isterinya mengantuk.

“Akibat daripada itu, leher mangsa (Nor Azina) terseret di atas besi penghadang jalan manakala Shamasrol tercampak dan turut terkena besi penghadang jalan menyebabkan putus tangan kiri di paras siku.

- Sumber: Sinar Harian 

Chile beat Argentina on penalties to win first Copa America


Copa America final, Estadio Nacional Julio Martinez Pradanos - Chile 0 Argentina 0 (4-1 on penalties)

Chile ended their 99-year wait for a Copa America title by beating Argentina 4-1 on penalties to win the tournament on home soil in Santiago.

Jorge Sampaoli’s side denied Lionel Messi his first international honour by edging out La Albiceleste in the shootout, having dominated much of the contest in regular and extra time - despite failing to create much in the way of goalscoring opportunities.

However, Gonzalo Higuain passed up a golden chance to claim victory for Argentina in stoppage time after 90 minutes, sending a tame shot from a tight angle into the side netting with the goal gaping.

And the Napoli forward proved the villain in extra-time too, blazing Argentina's second kick high over the bar to give Chile the advantage - which La Roja, having finally earned it, never relinquished.

Ever Banega also missed in the shootout, with Messi the only Albiceleste player to find the net from the spot. 

Chile’s penalty kicks were flawless, and Alexis Sanchez delivered the decisive blow, clipping the ball coolly down the centre to spark wild celebrations in the host nation.

- Source: Eurosport 

'Mama rindu sangat hendak cium pipi Danish dan Danial' - Zaity

Zaity (kiri) terlalu rindukan anaknya Danish (kanan) dan Danial yang dilarikan bekas suaminya baru-baru ini - Sumber gambar Facebook Zaity

KUALA LUMPUR: Mengharungi bulan Ramadan tanpa dua anak tersayang merupakan saat paling perit bagi Zaity Akmal Ahmad, 34.

Sahur dan berbuka seperti tidak terasa manis atau masin juadah, Zaity semakin hari semakin tertekan kerana hak pengajaan anak yang ditetapkan Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada 12 Mei lepas seolah-olah tidak mempunyai erti baginya.

Bagaimana tidak, bekas suaminya, Mohamad Asri Noor, 45, yang berasal dari Pasir Mas, Kota Bharu itu melarikan kedua-dua anaknya dan menghilangkan diri sehingga hari ini.

"Keputusan hakim Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam, Selangor pada 12 Mei 2015 menetapkan hak penjagaan kedua-dua anak, Muhammad Danish Akmal dan Muhammad Danial Akmal diberikan kepada saya sebagai penjaga yang sah dan ibu yang berhak.

"Namun sehingga ke hari ini, bekas suami masih gagal mengembalikan anak-anak saya," katanya kepada Astro AWANI di sini hari ini.

Mengikut arahan mahkamah, bapanya diberikan hak lawatan dan bersama-sama anak pada bila-bila masa dan tempat yang sesuai serta munasabah dengan memaklumkan terlebih dahulu kepada Zaity.

Dalam pada itu, mahkamah turut memerintahkan hak bersama dan bermalam bersama anak-anak kepada Mohamad Asri selama dua hari sebulan pada minggu pertama dan ketiga selain perlu memulangkan anak berkenaan selewat-lewatnya pada pukul 6 petang hari Ahad.

Paling penting kata Zaity, dia diberikan hak jagaan selaku ibu kandung menurut peruntukan undang-undang.

"Anak sulong saya, Danish berusia 9 tahun dan bersekolah dalam darjah 3.

"Kali terakhir saya berjumpa dengannya adalah pada 21 Januari lepas secara sembunyi di Sekolah Rendah Pandan Indah, Selangor melalui bantuan Guru Besar untuk mengelak daripada pengetahuan bekas suami kerana khuatir dia mengamuk.

"Selang seminggu dari perjumpaan ini, Danish telah diberhentikan dari sekolah oleh ayahnya dan masih tidak bersekolah hingga ke hari ini. Melalui pemeriksaan di Jabatan Pendidikan, sekolah terakhir yang di daftar masih di Pandan Indah tersebut," katanya sayu.

Sementara anak keduanya, Danial berusia 6 tahun dilarikan oleh bekas suami pada 20 Jun 2014.

"Saya terlalu rindukannya. Sebelum tidur dia selalu hendak bau rambut dan usap kepala saya, baru dia dapat tidur. Genap setahun lebih kami ibu dan anak terpisah.

"Telah setahun lebih saya tidak dapat tidur dengan anak-anak. Kali terakhir saya berjumpa dengan Danial pada 25 Oktober 2014 di Tingkat 4, Mahkamah Syariah Shah Alam," katanya.

Ujarnya, dia terlalu rindu untuk mencium pipi anak-anaknya.

"Selagi ada nyawa, apa sahaja demi dapatkan semula dua anak saya," katanya.

Dalam pada itu jelas Zaity, pelbagai usaha sedang and baginya dan keluarga mendapat keadilan yang sepatutnya.

"Saya ingin memohon hanya satu pertolongan kecil daripada sesiapa yang membaca mesej ini. Saya mohon doa kalian.

"Saya mohon tolong mendoakan kepada Allah agar diturunkan pertolongan buat kami sekeluarga. Mohon diberi petunjuk dan jalan penyelesaian ke atas kesulitan kami.

"Mohon agar kami dapat bertemu dan bersatu kembali dengan zuriat kami. Mohon agar semua pihak yang terlibat dilembutkan hatinya oleh Allah untuk memberikan kerjasama serta dipadamkan segala amarah dan dendam," katanya yang turut dicatat di dalam laman Facebook miliknya.

- Sumber: Astro Awani 

Imej beruang pada papan iklan disangka babi

Imej beruang Wombat yang merupakan maskot rasmi sebuah syarikat teknologi maklumat disangka babi.

SHAH ALAM - Penyebaran dakwaan imej babi dalam ucapan Aidilfitri yang terdapat di papan iklan digital di sekitar ibu kota adalah tidak benar.

Ketua Pengarah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Datuk Mhd Amin Nordin Abd Aziz berkata, imej tersebut merupakan imej beruang jenis Wombat yang merupakan maskot rasmi kepada syarikat IT, Servecorp.

Namun paparan imej berkenaan disangka babi dan ia disebar secara meluas menerusi laman sosial.

“Pihak kami ingin menyatakan bahawa dakwaan penyebaran iklan babi memakai pakaian tradisional dan dengan ucapan Aidilfitri adalah tidak benar sama sekali.

“Imej yang dipaparkan adalah merupakan imej beruang yang menjadi maskot kepada syarikat yang berpangkalan di Australia itu,” katanya menerusi sebuah kenyataan hari ini.

Bagaimanapun menurutnya, pihaknya telah mengarahkan syarikat tersebut menarik semula iklan itu dari papan iklan digital.

“Ia bagi mengelakkan persepsi buruk oleh orang ramai. Pihak kami kini sedang menjalankan siasatan lanjut berkenaan perkara ini,” katanya lagi.

Orang ramai dikejutkan penyebaran paparan papan iklan digital imej seekor beruang yang mengenakan pakaian tradisional dengan ucapan Aidilfitri.

Disangka maskot tersebut merupakan seekor babi, iklan tersebut yang dikesan dipaparkan di beberapa papan iklan di ibu kota mula mengundang persepsi negatif orang ramai.

- Sumber: Sinar Harian 

Program DAP kena ‘serang’

Situasi ketika dalam dewan.

JOHOR BAHRU - Kira-kira 100 orang penyokong Umno naik berang apabila Pengarah DAP Johor, Liew Chin Tong mengeluarkan kenyataan yang seolah-olah menghina parti itu dan Presidennya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dalam ucapan tidak sampai seminit pada satu majlis di Taman Megah Ria, Masai, dekat sini, hari ini, Ahli Parlimen Kluang itu antara lain mendakwa orang Umno kini cuba nak menumbangkan Najib.

Susulan itu, kira-kira 100 penyokong Umno yang berada di situ bagi memprotes kedatangan Penasihat DAP yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang ke kawasan itu, naik berang.

Keadaan menjadi kecoh dan berlaku insiden tolak menolak antara penyokong Umno berkenaan dengan Liew dan Lim serta beberapa lagi pemimpin DAP yang hadir pada majlis sesi ramah mesra DAP bersama orang Sabah dan Sarawak tersebut iaitu Adun Pengkalan Rinting Cheo Yee How dan Adun Johor Jaya, Liow Chai Tung.

Insiden tolak menolak itu berlaku kira-kira 15 hingga 20 minit sebelum polis campur tangan untuk mententeramkan keadaan.

Polis kemudiannya dilihat menasihati pemimpin DAP berkenaan untuk membatalkan program selanjutnya iaitu 'Walkabout' di Pasar Borneo berdekatan susulan kekecohan itu. 

- Sumber: Bernama

Billboard guna gambar babi?

Wombat merupakan maskot syarikat Servcorp yang berpangkalan di Australia.

Heboh di laman sosial sejak semalam tentang sebuah iklan hari raya yang dipaparkan di sebuah billboard di Jalan Bukit Bintang.

Apa yang menjadi perbualan adalah imej gambar di billboard tersebut yang menampakkan seolah-olah seekor khinzir memberi ucapan Selamat Hari Raya.

Turut dipaparkan di skrin billboard berkenaan adalah nama syarikat Servcorp beserta nombor telefon syarikat terbabit.

Namun apa yang terjadinya sebenarnya adalah salah faham kerana imej khinzir yang terpapar itu sebenarnya seekor wombat.

Wombat merupakan maskot syarikat Servcorp yang berpangkalan di Australia.

Perkara tersebut boleh dilihat menerusi satu video korporat yang boleh ditonton di laman rasmi syarikat tersebut.

Video korporat Sevcorp memaparkan wombat sebagai maskot. Servcorp merupakan sebuah syarikat pembekal ruang suite eksekutif dan konsep pejabat maya. Ia ditubuhkan pada tahun 1978. 

- Sumber: Astro Awani 

Najib akan fail saman terhadap WSJ Selasa ini

Najib dikatakan akan fail saman terhadap Wall Street Journal Selasa depan.

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak akan memfailkan saman terhadap Wall Street Journal (WSJ) pada Selasa berhubung laporan mengaitkan beliau dalam dakwaan penyelewengan wang berjumlah RM2.6 bilion, lapor portal berita The Star Online.

Portal itu memetik sumber yang rapat dengan Perdana Menteri bahawa Najib akan membuat pengumuman menangani perkara berkenaan dalam satu majlis di Semenyih petang ini.

"Beliau akan memfailkan saman itu melalui peguamnya di Kuala Lumpur," sumber itu dipetik sebagai berkata.

Perdana Menteri dijadualkan mengadakan sidang media di Masjid Bandar Runding, Semenyih pada pukul 6.15 petang nanti.

Jumaat lalu, WSJ menyiarkan laporan yang mendakwa dana hampir AS$700 juta (RM2.6 bilion) milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) disalurkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Dalam kenyataan menjawab tuduhan tersebut, 1MDB menafikan dan menegaskan tidak ada dana dipindah ke dalam akaun peribadi Najib.

Najib juga dalam kenyataan di laman Facebooknya menafikan dakwaan tersebut dan mendakwa mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bekerjasama dengan pihak asing untuk menjatuhkan beliau.

Setiausaha politik Najib, Datuk Khairun Aseh dalam kenyataannya kepada Sinar Harian pada Sabtu menegaskan laporan itu merupakan satu fitnah jahat.

- Sumber: Astro Awani 

Tomok tak serik kongsi gambar anak di laman sosial

PENYANYI, Shah Indrawan Ismail atau lebih dikenali Tomok di Majlis Berbuka Puasa anjuran Talent Management The 8 Unit & Monkey Bone di Talent Lounge, Menara Mustapha Kamal, Damanasara Perdana.

KUALA LUMPUR: Insiden penyalahgunaan gambar anak-anaknya, Arrianshah Akid dan Andrashah Iman di laman pornografi kanak-kanak tidak membuatkan penyanyi, Tomok serik untuk berkongsi detik indah keluarganya seperti biasa.

Bagaimanapun, pemilik nama Shah Indrawan Ismail tetap memastikan setiap gambar yang dimuat naik dipantau selain tidak memaparkan perincian yang boleh mengundang ancaman terutama lokasi.

Katanya, berdasarkan maklum balas pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) selepas laporan dibuat pada 25 Jun lalu, bukan hanya gambar anak selebriti yang menjadi sasaran pihak tidak bertanggung jawab sebaliknya lebih 390 gambar lain turut membabitkan orang awam.

"Saya percaya perbuatan jahat itu dilakukan secara rambang bukan mensasarkan golongan artis saja. Sesiapa juga boleh menjadi mangsa kerana pihak terbabit mencuri gambar yang ada di laman sosial secara rawak.

"Dunia maya tanpa sempadan ini sememangnya penuh dengan risiko. Sebagai bapa, saya akan pastikan keselamatan anak-anak malah kami sudah melaporkan perkara ini kepada SKMM.

"SKMM mengambil tindakan pantas dengan memadam gambar berkenaan sehari selepas laporan dibuat. Saya difahamkan dalangnya adalah individu di luar negara.

"Selepas ini saya akan lebih berhati-hati dengan setiap status atau gambar dengan lebih kerap memantau komen yang ditinggalkan. Jika ada yang berbaur negatif, saya akan blok," katanya kepada BH Online.

Ujar penyanyi itu, kejadian itu begitu mengejutkan beliau sekeluarga dan mendorong beliau lebih berhati-hati dalam memuat naik gambar anak-anaknya ke laman sosial yang memudahkan disalahgunakan.

Selain Tomok, gambar anak perempuan pelakon, Erra Fazira, Engku Aleesya dan anak kepada pelawak Harith Iskandar juga turut terdapat di laman web itu. 

Malah, Harith juga membuat laporan polis di Balai Polis Taman Tun Dr Ismail serta disusuli laporan ke SKMM.

Tomok menganggap tindakan individu yang menggunakan gambar anaknya dan dijadikan bahan lucah di sebuah laman web pornografi kanak-kanak sangat tidak bermoral dan mengakui sukar memaafkan perbuatan terkutuk mereka yang terbabit.

"Saya sebenarnya terkejut apabila diberitahu mengenai perkara itu. Saya berbincang dengan isteri mengenai tindakan apa yang perlu kami buat, sebagai ibu bapa saya amat terkilan dengan individu yang terbabit dalam penyebaran gambar anak-anak kami. 

"Kes ini adalah perkara serius, tidak boleh dipandang ringan dan saya harap pihak berkuasa turut campur tangan dalam hal-hal yang bercanggah dengan norma kehidupan manusia.

"Saya percaya SKMM mampu mengatasi isu ini dan berdoa dihindarkan daripada sebarang kejadian yang tidak diingini pada masa akan datang," katanya.

- Sumber: BH Online 

Najib dakwa Mahathir di belakang dakwaan beliau ambil wang 1MDB

NAJIB: Akan mengambil tindakan undang-undang ke atas mana-mana pihak yang ingin menjatuhkan kerajaan.

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri menyangkal laporan Wall Street Journal(WSJ) yang mendakwa dana hampir AS$700 juta (RM2.65 bilion) dimasukkan ke dalam akaun peribadinya.

Datuk Seri Najib Tun Razak juga mendakwa bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad merupakan individu di sebalik pembohongan yang dibuat termasuk oleh Sarawak Report.

Katanya, tuduhan tidak berasas itu adalah susulan keengganan beliau untuk tunduk kepada Dr Mahathir kerana tidak mahu Malaysia diperintah melalui proksi.

"Saya percaya, Tun bekerjasama dengan bangsa asing, termasuk serangan politik blog Sarawak Report yang tidak boleh dipercayai, berada di belakang pembohongan terbaharu ini.

"Biar saya jelaskan: Saya tidak pernah mengambil dana untuk kepentingan peribadi seperti yang didakwa musuh-musuh politik saya – sama ada dari 1MDB, SRC International atau entiti lain, seperti yang disahkan syarikat-syarikat ini," tulis Perdana Menteri di laman Facebooknya.

Katanya, sangat jelas dakwaan yang dibuat merupakan sebahagian daripada kempen untuk menjatuhkan perdana menteri yang dipilih rakyat.

Najib berkata, sehingga kini, tidak ada bukti menyokong dakwaan yang dibuat, mengatakan sebaliknya dakwaan itu dibuat berdasarkan dokumen yang bocor dan penyiasat yang tidak dinamakan.

Katanya, tidak pernah sekali pun sumber dokumen itu ditunjukkan, atau dokumen itu dikemukakan untuk pengesahan oleh pihak berkuasa yang sah.

"Seperti yang kita tahu, beberapa dokumen yang menjadi asas dakwaan baru-baru ini dilaporkan diubahsuai.

"Orang yang membocorkan dokumen ini sedang disiasat pihak berkuasa di luar negara kerana cuba memeras ugut dan melakukan pemerasan atas bekas majikannya.

"Ini banyak menerangkan tentang kebolehpercayaan dokumen itu, dan mereka yang menggunakannya untuk merosakkan kerajaan kita dan negara kita," kata Najib.

Beliau merujuk kepada tangkapan ke atas bekas eksekutif IT Xavier Justo dari PetroSaudi International (PSI) oleh polis Thai kerana didakwa mengubah suai maklumat yang dikaitkan dengan 1MDB.

Najib memberi amaran beliau akan mengambil tindakan undang-undang ke atas mana-mana pihak yang ingin menjatuhkan kerajaan.

"Malangnya, serangan palsu yang didorong kepentingan peribadi ini berlaku pada ketika Malaysia memiliki kelebihan unik termasuk seperti menjadi Pengerusi Asean tahun ini dan hampir mencapai status negara maju.

"Saya akan terus memberikan tumpuan kepada usaha membangunkan negara untuk rakyat," jelas Najib.

Terdahulu, Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan berkata, media tempatan tidak harus menerima sebarang dokumen sebagai tulen melainkan disahkan pihak berkuasa yang berkenaan, susulan pendedahan WSJ dan Sarawak Report.

- Sumber: Astro Awani 

Siapa bakal ganti Lisa Surihani?


Lisa Surihani.

KUALA LUMPUR: Ketiadaan Lisa Surihani untuk membawakan watak Junaidah yang dipegangnya sebelum ini dalam pementasan teater muzikal P Ramlee terbitan Enfiniti Vision Media mengundang tanda tanya kerana siri jelajah teater berkenaan dijadual bermula 28 Ogos depan. 

Ketika ini beberapa nama pelakon wanita sudah disenarai pendek untuk membawakan watak itu.

Datin Seri Tiara Jacquelina yang bertindak sebagai penerbit syarikat itu selain membawa peranan Norizan mengakui ketiadaan Lisa Surihani membuatkan produksinya perlu pantas mencari pengganti kerana sesi latihan sudah bermula sejak Isnin lalu. 

Tiara yang ditemui sebentar tadi di Panggung Bandaraya mengakui bukan mudah mencari pelakon wanita yang boleh menyanyi dan berlakon pada masa yang sama.

"Beberapa bulan lalu, saya dihubungi Lisa. Dia ada berita baik dan buruk mahu dikongsi dengan saya. Pertamanya dia memaklumkan dirinya sudah hamil dan keduanya dia tidak dapat menyertai produksi kami untuk siri jelajah teater ini. 

"Saya sendiri tak mampu memberi reaksi terhadap berita itu. Namun pada masa yang sama, biarpun dia terpaksa mengecewakan saya.... saya gembira dengan berita mengandung itu kerana sudah lama dinantikannya.

"Dia teruja sebenarnya untuk menyertai jelajah ini. Tapi Tuhan memberi dia rezeki yang lebih molek untuk diberi perhatian. Ketika ini memang kami sedang mengenal pasti pelakon mana yang akan membawakan watak yang pernah dipegang Lisa. 

"Beberapa nama pelakon dicadangkan dan saya serta produksi termasuk Pat Ibrahim selaku pengarah sedang menelitinya.

"Mencari watak Junaidah biarpun babaknya tidak banyak hanya empat setengah babak sahaja, ia tetap bukan perkara mudah. Pada masa mencari pelakon yang boleh membawakan watak itu sebaik mungkin," katanya.

Teater muzikal P Ramlee Dari Penang Ke Singapura akan bermula Di Pulau Pinang, dipentaskan dari 28 hingga 30 Ogos, diikuti Johor Bahru (4 hingga 6 September) dan Melaka (11 hingga 13 September). Tiket dijual dari harga RM83, RM103, RM153 dan RM203. Layari www.ticketpro.com.my untuk keterangan lanjut.

Teater ini masih mengekal jalan cerita dan skor muzik yang sama namun perlu disesuaikan dengan pentas teater ini yang lebih kompak. 

Selepas tiga kali dipentaskan, teater ini mendapat perhatian dan sambutan positif. Ia dipentaskan di KL, Kuching dan Singapura selain pernah memenangi lapan anugerah di acara Boh Cameronian Arts Awards.

- Sumber: BH online 

'Bayaran mut'ah RM600,000 satu kezaliman kepada saya' - Norazam

NORAZAM: 'Bayaran mut'ah RM600,000 satu kezaliman kepada saya' 

KUALA LUMPUR: "Apakah nilai mut'ah sebanyak RM600,000 ini selayaknya saya bayar kepada bekas isteri dengan pendapatan bulanan pada saat penceraian hanya RM5,000?"

Itu luahan ahli perniagaan, Datuk Seri Norazam Shah Ibrahim yang hairan dengan keputusan mahkamah kerana memintanya membayar sejumlah wang yang tidak logik nilainya kepada bekas isterinya di atas alasan bayaran mut'ah.

"Pada masa saya bercerai, pendapatan kasar bulanan adalah kira-kira RM5,000.

"Apa yang menjadi kemusykilan dalam isu ini berkaitan bagaimana nilaian ini diperoleh melalui ijtihad hakim yang dilihat membebankan dan menzalimi pihak suami.

"Jika merujuk kepada sistem ijtihad yang digunakan oleh hakim, pengiraan yang digunakan oleh hakim bagi suami yang berpendapatan RM5,000 adalah seorang yang dikategorikan mewah," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Norazam mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur baru-baru ini yang memerintahkannya membayar RM600,000 kepada bekas isteri sebagai mut'ah.

Mut'ah adalah pemberian suami kepada isteri selepas diceraikan. Pemberian mut'ah kepada isteri adalah satu kewajipan. Objektif utama pemberian ini bagi mengekalkan hubungan dan rasa hormat kepada isteri selepas diceraikan.

Namun demikian pemberian berbentuk wang dan barangan dibenarkan oleh Syarak berdasarkan kemampuan suami sendiri.

Pada November 2013, Norazam diperintah untuk membayar mut'ah sebanyak RM600,000 kepada bekas isterinya selain perlu dijelaskan dalam tempoh enam bulan pada tarikh perintah.

Bagaimanapun proses memfailkan notis rayuan serta notis semakan terhadap kesnya itu ditolak mahkamah berkenaan tanpa alasan munasabah.

Tambah Norazam, apa yang ingin diketegahkannya ialah hakim terbabit tidak langsung mengunakan kaedah thawabit, iaitu panduan dalam perjalanan kes-kes silam untuk menjatuhkan hukuman.

"Apa yang ingin diketengahkan, kemampuan dan hukuman yang dijatuhkan tidak seimbang dengan pendapatan suami.

"Bagaimana dengan pendapatan RM5,000 saya perlu memberi mut'ah sebanyak RM600,000?

"Tolong nyatakan satu kaedah bagaimana suami mencari nilai sebanyak itu untuk membayar dalam masa enam bulan. Mana mungkin seorang yang berpendapatan sebegini dapat menyelesaikan nilaian sebanyak ini," katanya.

Ujarnya lagi, beberapa kes di negara ini juga tidak pernah merujuk kepada pemberian mut'ah setinggi itu dengan pendapatan suami yang rendah.

"Saya tahu Mahkamah Syariah mempunyai bidang kuasa berkaitan mut'ah berdasarkan peruntukan yang dinyatakan dalam seksyen berkenaan.

"Berdasarkan peruntukan, ternyata Mahkamah Syariah mempunyai kuasa luas dalam isu ini. Ada baiknya kita menganalisa ijtihad hakim berkaitan dengan kes ini.

"Hakim akan menilai kemampuan suami, berdasarkan pendapatan yang diperoleh setiap bulan selain perlu dinyatakan pendapatan kasar yang diperoleh semasa perkahwinan bukannya pendapatan yang diperoleh selepas perceraian," tegasnya.

Katanya lagi, beberapa kes lampau juga menjadi rujukan yang membuatkannya terkejut dengan keputusan mut'ah tinggi yang perlu diberi kepada bekas isterinya.

"Sebagai contoh kes Siti Aishah Abd Aziz lawan Abdul Ghafar pada 1995 yang boleh disimpulkan bahawa pendapatan suami dibawah RM500 berada di bawah kadar kemiskinan jadi nilaian mut'ah akan diperoleh oleh isteri adalah RM30 sehingga RM500, sederhana sekiranya RM500 sehingga RM1,500 dan RM 1,500 ke atas yang diklasifikasikan sebagai kaya.

"Formula ijtihad yang dinyatakan di atas telah dijadikan panduan kepada hakim–hakim dalam menilai mut'ah dan ia berubah berdasarkan pendapatan suami namun tidak tinggi sehingga RM600,000.

"Cara pembayaran yang telah diputuskan oleh mahkamah bagi sesuatu kes apabila telah dinyatakan sesuatu nilaian oleh mahkamah Syariah bukannya dalam bentuk sekali gus tetapi sebaliknya ada kes yang diarahkan bayar secara ansuran," katanya. 

- Sumber: Astro Awani 

Non-stop action and messy plot in Terminator: Genisys


This time, "I'll be back" is in for a new twist, new acts and more complicated plot


The fifth installment of the Terminator chronicle brings the nostalgia of the 1980’s robot vs. man’s state of affairs played by Arnold Schwarzenegger, a robot from the future whose aim is to assassinate Sarah Connor, a waitress played by Linda Hamilton.

However, after three decades since James Cameron’s original Terminator was first released in cinemas, Terminator: Genisysis indeed a much needed reboot for the die-hard fans of this franchise.

Though director, Alan Taylor managed to bring the glorious signature of non-stop jam-packed action into this one, the plot is different and to a certain level, extremely complicated and somewhat jumbled up.


Emilia Clarke replacing Linda Hamilton as a 'revamped' Sarah Connor in this fifth installment of Terminator. All pictures courtesy from United International Pictures.


Emilia Clarke of Games of Thronesreplaced the original Sarah Connor. Replacing the old Sarah who was in dire need of protection and somewhat innocent, is a totally new character – bolder and younger Sarah who has her very own T-800 Terminator which she calls “Pops”.

And Pops is the wrinkly, grey-haired, leather clad current Schwarzenegger.

Kyle Reese in the 1984 Terminator, then played by Michael Biehn as Sarah’s first love interest, who is also the posthumous father of John Connor, is played by Australian Jai Courtney.

Resistance leader John Connor has taken a new twist. Connor no longer plays the heroic role as we saw in the previous Terminator(s). It would be beyond expectation anyway for a movie like this to have some sort of continuity that non-diehard fans can actually relate to. Jason Clarke played the latest Connor and this time he is half machine and half man. Previous actors who played Connor were Edward Furlong, Nick Stahl, Christian Bale and Thomas Dekker.


John Connor has been portrayed by more actors than any other character in sci-fi film and television history. This time John is played by Jason Clarke, who is part human, part robot or cyborg.


So, when John sends Sargeant Kyle Reese back to 1984 to protect Sara and safeguard the future, an unexpected turn of events creates a fractured timeline.

And so in between the past and the future, Reese finds himself in a new and unfamiliar version of the past, where he is faced with unlikely allies, including the new T-800 terminator a.k.a the Guardian a.k.a Pops and an unforeseen new mission, which is to reset the future.

Though I have followed all the Terminator films diligently in the past, watching this cumbersome fifth sequel was so confusing and I was somewhat glad that it was over after two hours and six minutes.

The action sequences would be the highlights of this film and Arnie of course! Who would want to miss watching the old wrinkly Arnie battling the young hunky Arnie from the past or is it the future? And not to forget the cheesy, funny lines which includes the famous “I’ll be back” line?

Though many have changed over the years, especially the shift in prominent and lead roles, what remains intact of this franchise is that human rebels of the future are still fighting cyborgs and robots of Skynet.

The plot is illogical. Come to think of it, the Terminator’s entire plot is illogical. What is logical about the future visiting the past, visiting the future and trapped in the past saving the future?

- Source: Astro Awani 

Penang police have completed probe papers on Azmin

Datuk Abdul Rahim Hanafi said it would depend on the directive of the Legal Unit head whether the case would be brought to court or not. - File Photo

GEORGE TOWN: Penang police have completed the investigation papers on PKR deputy president Mohamed Azmin Ali allegedly calling Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar, an UMNO stooge at a ceramah (public talk) during the Permatang Pauh parliamentary seat by-election campaign recently.

State police chief, Datuk Abdul Rahim Hanafi said it would depend on the directive of the Legal Unit head whether the case would be brought to court or not.

"We have completed the investigation papers and we have asked for the assistance of D5 (Law and Prosecution Unit) in Bukit Aman to record the statement of the Selangor menteri besar (Azmin)," he said.

Abdul Rahim was met by reporters after a Penang police-community "buka puasa" (breaking-of-fast) function, here, last night. 

- Source: Bernama 

Pertemuan tergempar MP pembangkang, BN Selasa ini

Dewan Rakyat

SHAH ALAM – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini memanggil ahli-ahli Parlimen dari parti pembangkang dan Umno BN dalam satu pertemuan khas diadakan bagi membincangkan keadaan politik terkini dan hala tuju negara.

Beliau berkata, pertemuan itu akan diadakan pada Selasa depan, jam 12 tengah hari di bangunan Parlimen dalam menzahirkan kebolehpercayaan rakyat terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak susulan pendedahan Wall Street Journal (WSJ) baru-baru ini.

“Saya berharap melalui pertemuan ini, ahli-ahli Parlimen dari semua parti serta NGO dapat menzahirkan satu keputusan yang melambangkan keprihatinan rakyat seluruh negara kepada kebolehpercayaan rakyat terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Jumaat lalu, WSJ dalam laporannya mendedahkan penemuan yang mengejutkan mengenai dapatan penyiasat yang mengaitkan pengaliran dana hampir AS$700 juta dari dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ke akaun persendirian Perdana Menteri melalui proksi.

Bagaimanapun dakwaan media barat itu disangkal Perdana Menteri sambil menegaskan bahawa beliau tidak pernah mengambil wang kerajaan untuk kepentingan peribadi.

Mengulas lanjut, Wan Azizah selaku Presiden PKR juga berkata parti-parti pembangkang dan Umno-BN tidak seharusnya berdiam diri mengenai dakwaan berat itu yang kini menjadi kebimbangan rakyat.

“Walaupun kita menanti laporan penuh mengenai kes ini dari semua agensi kerajaan yang bertanggungjawab, namun kita perlu bersedia menghadapi sebarang kemungkinan demi memastikan kepentingan rakyat dan negara terjamin,” katanya lagi.

- Sumber: Sinar Harian 

Ada yang keluar rumah tak mandi

Irmohizam Ibrahim

SHAH ALAM - Susulan masalah air yang dihadapi negeri ini hingga ada anak-anak yang ke sekolah tidak mandi.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datul Irmohizam Ibrahim berkata, bagi mengatasi masalah ini, Kerajaan Selangor perlu segera mencapai kata sepakat dengan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan isu tersebut.

Menurutnya, pemimpin negeri ini perlu meletak ke tepi soal politik dan mengutamakan kebajikan rakyat.

"Demi kemanusiaan dan menjelang perayaan yang bakal disambut, lebih-lebih lagi saya melihat penderitaan yang wujud terhadap anak-anak yang tinggal di rumah flat dan sebagainya, sudah tentu saya amat berharap agar kerajaan negeri Selangor melupakan soal politik dan
pandang ke depan dalam usaha untuk segerakan penyelesaian isu air dalam negeri ini.

"Lihat penderitaan mereka (rakyat). Ada anak-anak yang tidak bersekolah sebab tidak ada air nak mandi dan ada juga yang ke sekolah tanpa mandi pun. Ini bulan Ramadan. Apa nasib mereka?," katanya kepada Sinar Online.

Malah katanya, melalui keterbukaan yang dipamerkan kerajaan Persekutuan, sepatutnya sesuatu telah dicapai antara keduanya.

"Ini adalah sangat penting kerana perkara pokok ialah kebajikan rakyat.

"Seharusnya dengan keterbukaan yang ditunjukkan oleh kerajaan Persekutuan yang wujud lebih daripada 30 kali untuk mengadakan rundingan sudah tentunya perlu ada tahap pencapaian di antara keduanya," katanya.

Menyentuh soal isu-isu yang dibangkitkan kerajaan negeri, Irmohizam yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor menasihatkan agar ia diselesaikan pada fasa seterusnya.

"Saya fikir alasan-alasan yang dibangkitkan kerajaan negeri adalah berunsurkan politik. Mereka boleh selesaikan dan kemukakan isu-isu berbangkit itu dalam fasa yang lain.

"Yang penting, asas utama selesaikan isu air dan tiada catuan air untuk rakyat. Sebagaimana yang berlaku di Semenyih dan pernah berlaku di tempat-tempat lain," katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Pasukan khas siasat dana akaun PM

Abdul Ghani

SHAH ALAM - Sebuah Pasukan Petugas Khas dianggotai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia dan Bank Negara Malaysia telah memulakan siasatan berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail berkata, pasukan ini telah memperoleh beberapa dokumen yang kemudiannya dikemukakan kepada beliau untuk semakan.

“Saya mengesahkan bahawa saya menerima dokumen-dokumen berkaitan 1MDB termasuk dokumen berkaitan dakwaan penyaluran dana ke akaun milik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak daripada pasukan khas ini.

“Saya telah meneliti, menyemak kesemua dokumen yang dikemukakan.Saya juga memberi nasihat dan panduan kepada pasukan petugas khas ini bagi mengambil tindakan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan The Wall Street Journal (WSJ) mengatakan syarikat berkait 1MDB mendepositkan dana sebanyak AS$700 juta (RM2.6 bilion) ke akaun peribadi Najib.

Katanya, beliau juga mengesahkan bahawa semalam pasukan petugas khas ini telah menghantar pasukan siasatan ke syarikat SRC International Sdn Bhd, Gandingan Mentari Sdn Bhd dan Ihsan Perdana Sdn Bhd untuk mengadakan serbuan dan telah memperoleh dokumen dari ketiga-tiga premis terbabit.

“Semakan dan analisis yang dibuat ke atas dokumen-dokumen yang diperoleh hasil serbuan itu dan mereka telah diberi nasihat dan panduan susulan. Siasatan akan memfokus setiap aspek yang dibangkitkan.

“Saya yakin keanggotaan pelbagai agensi akan membolehkan siasatan dijalankan dengan lebih profesional dan terperinci,” katanya.

Dalam masa sama, beliau berharap semua pihak memberi kerjasama bagi membolehkan pasukan petugas khas ini menjalankan siasatan dan tidak mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang boleh mengelirukan orang ramai.

- Sumber: Sinar Harian