Tuesday, 19 August 2014

CEO MRT Corp letak jawatan susulan insiden kemalangan meragut 3 nyawa

Azhar Abdul Hamid - Foto MRT Corp

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif MRT Corp Datuk Wira Azhar Abdul Hamid hari ini mengumumkan meletakkan jawatan susulan kemalangan di tapak pembinaan yang meragut tiga nyawa yang berlaku pada Isnin.

Azhar dalam satu kenyataan yang dikeluarkan berkata ia adalah selari dengan pendirian MRT Corp yang memikul tanggungjawab sepenuhnya terhadap kematian tiga pekerjanya.

"Sebagai ketua MRT Corp, saya mengambil tanggungjawab peribadi dan ini adalah perkara yang seharusnya dilakukan. Saya telah memaklumkan kepada Pengerusi MRT Corp, Tan Sri Dr Ali Hamsa mengenai keputusan saya itu," katanya.

Dalam kenyataan yang sama, beliau menyatakan kekesalan terhadap apa yang terjadi dengan terkorbannya tiga orang pekerja projek berkenaan.

Azhar turut memaklumkan bahawa MRT Corp dan pihak berkuasa akan bekerjasama menyiasat dan mengenal pasti punca kejadian itu.

"Saya harap semua kelemahan yang dikenal pasti akan diperbetulkan," katanya.

Sementara itu di dalam satu sidang media hari ini, Azhar turut mengumumkan bahawa jawatannya yang kosong akan dipangku oleh Pengarah Perhubungan Pelabur dan Pengurusan Tanah MRT Corp.

"Bermula esok, jawatan Ketua Pegawai Eksekutif MRT Corp akan dipangku oleh Pengarah Perhubungan Pelabur dan Pengurusan Tanah MRT Corp, Haris Fadzilah Hassan.

"MRT Corp dan pihak yang terlibat akan membuat siasatan menyeluruh tentang kemalangan tersebut, dan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang didapati bersalah, dalam usaha memastikan kejadian itu tidak berulang,” katanya.

Azhar mula menjawat jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif MRT Corp sejak 1 September 2011.

Sementara itu, Pengarah Strategik Komunikasi dan Perhubungan Awam MRT Corp, Amir Mahmood Razak berkata, langkah seterusnya selepas pengumuman perletakan jawatan Azhar adalah bergantung kepada pihak Kerajaan yang merupakan pemegang saham 100 peratus di dalam projek itu dalam menentukan penggantinya.

Amir turut memberitahu bahawa siasatan awal menunjukkan kontraktor tidak mengikuti prosedur standard operasi atau SOP yang telah ditetapkan.

Dalam reaksinya Timbalan Pengarah Projek, Maslan Othman pula berkata tindakan perletakan jawatan CEO syarikat itu amat mengejutkan.

Walau bagaimanapun, Maslan menambah bahawa sebagai seorang ketua yang baik seseorang itu kan sentiasa bertanggungjawab terhadap perkara yang berlaku ketika berada di bawah tanggungannya.

“Projek ini telah kehilangan seorang ketua yang bagus,” kata Maslan ketika ditemui di lokasi kejadian. - Astro Awani 

Facebook punca rezeki peniaga dalam talian


APABILA berbicara mengenai laman media sosial, Facebook adalah antara rangkaian media sosial paling popular di kalangan pengguna laman maya terutamanya bagi mereka yang 'aktif' berinteraksi menerusi Internet. 

Menurut laporan media tempatan, Malaysia telah dikenali sebagai pengguna Facebook ke-18 tertinggi di dunia berdasarkan 15 juta pengguna laman sosial yang diasaskan Mark Zuckerberg itu.

Namun mutakhir ini, laman sosial itu disalahgunakan berikutan wujudnya beberapa kes penghinaan di Facebook terhadap isu-isu sensitif rakyat negara ini khususnya hal-hal agama dan kaum, termasuk menghina Yang di-Pertuan Agong.

Jumaat lepas, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata kerajaan setakat ini menerima 2,000 laporan melibatkan penyalahgunaan Facebook.

Sehubungan itu, kementerian akan menjalankan kajian bagi mendapatkan maklum balas orang ramai berhubung tindakan yang perlu diambil termasuk kewajaran menutup laman sosial berkenaan.


JEJAS PENIAGA ONLINE

Ekoran pandangan berkenaan, banyak pihak mempertikaikan akan kewajaran menutup Facebook. Kerajaan sendiri, menurut Ahmad Shabery tidak berhasrat berbuat demikian memandangkan ia agak mustahil kerana terdapat sejumlah 15 juta akaun pengguna di Malaysia dengan sebahagiannya selesa berniaga secara dalam talian, berinteraksi dengan keluarga dan berkomunikasi dengan rakan taulan.

Mengupas hal berkaitan, Presiden Persatuan Usahawan Internet Malaysia (PUIM) Mohd Azrul Mohd Nor berkata cadangan untuk menutup laman sosial Facebook adalah kurang bijak.

Beliau berkata cadangan itu bukan hanya akan menjejaskan individu yang terlibat dalam perniagaan dalam talian malah sebilangan besar kos pengurusan, pembelajaran, operasi pemasaran sekaligus menyebabkan mereka kehilangan pelanggan tetap.

"Berdasarkan data persatuan 85 peratus daripada peniaga bergantung kepada sumber utama iaitu 'fan page' untuk menjual barangan, perkhidmatan dan produk mereka malah ada antara mereka sudah bertahun-tahun lamanya menggunakan laman itu.

"Isu utama adalah penyalahgunaan dan Facebook adalah 'tools' yang diterima pakai oleh hampir seluruh dunia dan apabila berlaku penyalahgunaan ini, isunya bukan 'tools' tetapi berpunca daripada individu itu sendiri," katanya kepada Bernama.


EKONOMI DIGITAL

Mengulas lanjut, Mohd Azrul berkata kepelbagaian saluran komunikasi membuktikan negara sedang menuju ke arah ekonomi digital ini adalah sejajar dengan perubahan keadaan semasa.

Sehubungan itu, beliau berkata cadangan untuk menutup laman Facebook perlu dikaji dengan terperinci serta mengambil kira kesan dan akibat kerana ia membabitkan banyak pihak.

"Menutup atau menyekat laman tersebut bukanlah satu-satunya jalan terbaik sebaliknya pendekatan berhemah seperti mendidik individu itu daripada melakukan kegiatan tidak berfaedah.

"Contohnya di China menutup akses laman Facebook dan menggunakan enjin laman sosial sendiri namun apakah jalan penyelesaiannya? kerana sehingga kini masih lagi maklumat lain boleh disampaikan," katanya.

Mohd Azrul berkata lambakan aplikasi-aplikasi seperti WhatsApp, WeChat, dan Twitter adalah kaedah yang banyak diguna pakai oleh peniaga untuk berinteraksi secara terus bersama pelanggan mereka.

"Ini tidak menunjukkan bahawa dengan mempunyai medium komunikasi era baharu, ia sesuatu yang buruk," katanya.


NILAI KEUSAHAWANAN

Dalam pada itu, beliau tidak menafikan penyalahgunaan Internet misalnya seperti menabur fitnah sememangnya tidak untuk mudah dilenyapkan namun masalah ini boleh dikurangkan dengan kerjasama daripada pelbagai pihak.

Mohd Azrul turut berharap kerajaan memperbanyakkan perbincangan bersama badan bukan kerajaan (NGO) dan persatuan yang menceburi bidang perniagaan melalui Internet agar membantu golongan tersebut untuk terus maju ke tahap yang lebih tinggi.

"Sayang... jika fokus kepada perkara negatif sahaja tetapi tidak memberi tumpuan kepada nilai keusahawanan yang semakin 'hidup' daripada Internet dan khususnya laman sosial seperti Facebook," katanya. 


FACEBOOK BANTU PENIAGA

Sementara itu, seorang peniaga dalam talian Nur Atikah Mohamed Ali Piah, 25, berkata laman Facebook merupakan 'ruang' yang banyak membantu peniaga-peniaga kecil untuk memulakan peniaga tanpa mengeluarkan kos yang besar.

Beliau berkata peniaga merupakan golongan yang paling merasakan kesannya jika laman sosial tersebut ditutup.

"Bagi peniaga online banyak strategi pemasaran yang digunakan peniaga seperti Instagram dan blog akan tetapi Facebook ini mempunyai paling ramai pengguna malah ia amat mudah.

"Laman Facebook juga amat popular di kalangan pelajar yang ingin mencari duit poket sendiri dengan berniaga melalui Internet," katanya.

Memulakan perniagaan dalam talian sejak empat tahun lalu, beliau yang lebih mesra dengan panggilan Ieka berkata sebagai seorang pengguna mereka perlu bijak dan beretika ketika menggunakan laman media sosial untuk ke arah yang lebih baik.

"Jangan disebabkan 'nila setitik, rosak susu sebelanga'. Hanya kerana salah seorang, peniaga seperti kami terpaksa menerima tempiasnya," katanya. - Bernama

Jenazah 28 warga Malaysia dikenal pasti

Dua puluh lapan daripada 43 mangsa nahas pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 warga Malaysia telah dikenal pasti setakat hari ini, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata daripada jumlah itu, 15 merupakan penumpang manakala 13 yang lain adalah anak kapal.

Jumlah 28 jenazah ini melibatkan 14 orang Islam dan 14 lagi bukan Islam, katanya kepada pemberita selepas majlis taklimat kepada editor kanan media berhubung persiapan istiadat penghormatan jenazah tragedi MH17 di Kementerian Pertahanan di sini hari ini.

"Untuk Jumaat ini, saya boleh sahkan jenazah yang terlibat adalah 15 (warga Malaysia) campur satu (warga Netherlands) akan dibawa pulang (ke Malaysia). Tetapi ada kemungkinan bertambah dan ini akan dapat disahkan esok," katanya.

Dalam pada itu, Hishammuddin berkata istiadat pada Jumaat ini merupakan istiadat pengebumian pertama yang dikelolakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melibatkan jenazah orang awam.

Beliau menjelaskan istiadat penghormatan seumpama itu biasanya diberikan hanya kepada pemimpin dan perwira negara.

"Istiadat ini memperlihatkan peranan ATM buat julung kalinya terlibat secara langsung dalam memberi penghormatan kepada rakyat biasa. Saya percaya kami dapat melakukan yang terbaik. Saya amat berpuas hati dengan persiapan yang dibuat," katanya.

Hishammuddin berkata orang ramai boleh mengambil bahagian dalam memberi penghormatan terakhir kepada mangsa nahas MH17 secara bertafakur selama seminit.

Beliau menjangkakan waktu bertafakur dapat dilakukan antara 10.30 dan 11.30 pagi tetapi bergantung kepada kelancaran istiadat dan jumlah jenazah yang dibawa balik.

Sumber: Bernama, 19 Ogos 2014

Mayat didakwa wanita kes rogol, sebenarnya seorang lelaki - Polis

SIBU: Polis Labuan hari ini meminta dihentikan penyebaran maklumat palsu menerusi media sosial kononnya mayat seorang wanita dirogol ditemui di belakang sebuah rumah kongsi di tapak pembinaan di sini, semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Labuan DSP Douglas Nyeging Taong berkata mayat yang sudah berbau busuk sebenarnya adalah mayat seorang lelaki berumur 45 tahun.

"Mangsa adalah seorang lelaki dan bukannya wanita yang dirogol, katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Douglas berkata lelaki itu, Omar Balahudin, adalah buruh kasar dan dilaporkan tidak pulang ke rumahnya sejak empat hari lepas setelah keluar untuk mengubati penyakit lelahnya.

Beliau berkata pihak yang menyebarkan maklumat palsu itu melalui sistem pesanan ringkas (SMS) dan facebook akan dirujuk kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

Mereka juga boleh didakwa mengikut Seksyen 233 (1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang jika sabit kesalahan, boleh didenda sehingga RM50,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya. - Bernama

Dozens killed in rebel strike on refugee convoy: Ukraine

A refugee from eastern Ukraine walks in a refugee camp near the Russian city of Donets'k, Rostov region, about 15 kilometers from the Russian-Ukrainian border. - AFP PHOTO/DMITRY SEREBRYAKOV

DONETSK: Ukraine accused pro-Russian rebels of killing dozens of civilians fleeing the war-torn east on Monday, as crisis talks between Kiev and Moscow failed to halt months of bloodshed.

Kiev's military said insurgents using Russia-supplied weapons shelled adults and children in a convoy with white flags on a road from the restive city of Lugansk, leading to "dozens of dead".

The allegations came after marathon talks in Berlin brought no consensus on how to end the conflict, and President Petro Poroshenko said Kiev was pressing on with its drive to oust rebels, having "laid siege to cities most controlled" by them.

Ukraine's security spokesman Andriy Lysenko said insurgents deliberately targeted the civilians, whose transport was clearly marked, adding that the exact number of casualties was still unclear.

"The convoy had white flags and was marked as civilian," he said at a briefing. Kiev believes it was shelled from mortar guns and Grad rocket systems supplied from Russia and was "completely destroyed".

"We ask that any videos from the scene are not released to the public, because they are atrocious," he added.

The United States "strongly" condemned the attack on the convoy, said State Department spokeswoman Marie Harf in Washington.

"All sides must take every precaution to protect innocent lives. We are unable to confirm reports of who was responsible for the shelling and rocketing," she added.


No ceasefire

Lugansk has been the hardest-hit city still controlled by rebels, where water and power have been cut off for more than two weeks and food is becoming increasingly scarce.

The rebel leader of neighbouring "Donetsk People's Republic", Alexander Zakharchenko, flatly denied any attacks on civilians, blaming Kiev's own troops for the strike.

"Not a single convoy of refugees was shot at in the Lugansk region," he told journalists at a briefing.

A five-hour meeting in Berlin between the foreign ministers of Ukraine, Russia, France and Germany on Sunday broke up without agreement on how to end more than four months of conflict that has killed more than 2,100 people and left the region facing a humanitarian catastrophe.

Moscow has demanded that Ukraine government forces halt an offensive against main separatist strongholds, while Kiev accuses Russia of pouring in more arms to save the unravelling insurgency.

Russia's top diplomat Sergei Lavrov complained that "we cannot report positive results" in the talks with his counterpart from Ukraine, Pavlo Klimkin, France's Laurent Fabius and Germany's Frank-Walter Steinmeier.

Klimkin said Russia "is not ready to recognise the facts" of the continuing flow of weapons and mercenaries across the border.

He added that Kiev was looking forward to a "very interesting visit" by German Chancellor Angela Merkel Saturday, one day before Ukraine celebrates Independence Day.

The Ukrainian presidency said Monday evening that rebel boasts of receiving Russia-trained fighters and various weaponry including tanks forced Kiev to "look at the military operation in new light" and "continue the offensive".

Zakharchenko said last week his troops had gotten a fresh injection of 1,200 fighters "trained in Russia", though Moscow was quick to deny sending any help to the insurgency across the porous frontier.

NATO lashed out at Russia, accusing it of leading a "double game" in Ukraine in a piece co-authored by the head of the alliance Anders Fogh Rasmussen and top commander Philip Breedlove published in the Wall Street Journal.

They urged Moscow to "pull back its troops, stop using hybrid-warfare tactics, and engage with the international community", adding that there was "evidence of a disruptive Russian presence inside Ukraine."


Struggle without water 

Fierce fighting surrounded the second-largest rebel bastion Lugansk over the weekend as Kiev said its troops had battled their way into an outlying suburb.

Nine soldiers were killed in clashes with insurgent fighters across the strife-torn east over the past 24 hours, a military spokesman said Monday.

The army said rebels in the Lugansk region also shot down a Ukrainian warplane on Sunday.

In Ukraine's largest rebel stronghold of Donetsk people were queueing to buy drinking water from kiosks after fighting forced local authorities to turn off supplies.

The United Nations estimates more than 285,000 people have already fled the fighting in east Ukraine.

A controversial Russian aid convoy was meanwhile still awaiting checks near Ukraine's restive border as negotiations dragged on about allowing it to cross into rebel-held territory amid Kiev's fears that it is a ploy to prop up the ailing insurgency.

International Committee of the Red Cross representative Laurent Corbaz is due in Moscow Tuesday to discuss with Russian officials the delivery of humanitarian aid to east Ukraine. - AFP 

Tom Hanks designs typewriting app

Tom Hanks ventures into technology with "Hanx Writer".

Hollywood actor Tom Hanks has turned his hand to technology, creating and launching a design app that recreates the feeling of using a typewriter on an iPad.

The star, who has long been an advocate of the humble manual writing machine, joined with Hitcents to create the "Hanx Writer."


The app designs were inspired by three of the actor's vintage machines and the concept features both tactile and audio elements. Each of the ‘typewriters' available has a different typeface, with three unique fonts on offer in total.

"With Hanx Writer, you'll hear the rhythm of your work with shook shook or fitt-fitt," explains Hanks.

Texts created using the app can be emailed, printed and shared. There are three options available -- the Hanx Prime Select, which is free, the Hanx 707 and the Hanx Golden Touch, whch cost €2.69 each.

All three are available exclusively for iPad. - AFP RELAXNEWS

Smartphones will go ultra-high definition in 2015

Within five years, 478 million smartphones a year will ship with a UHD display as standard. - AFPRelax Photo

Just like televisions and computer monitors, handset displays are about to get a huge resolution boost.

According to the latest forecast from ABI Research, a 4K screen will become a flagship smartphone feature within the next 12 months and within five years, 478 million smartphones a year will ship with a UHD display as standard.

However, at the moment there is very little native 4K broadcast content available for either televisions or smartphones, meaning that, for the time being, a display with a super resolution could be seen as just a marketing gimmick.

Senior analyst Michael Inouye commented: "While some content owners and broadcasters have or are preparing to launch 4K programming, video resolution delivered to mobile devices will continue to lag behind screen pixel densities. While mobile device components, such as processor, memory and in some cases batteries, are gearing up to handle 4K, network and infrastructure elements remain challenging.

Key video services like several under the UltraViolet umbrella, for instance, still largely distribute content to mobile devices in SD. Content protection and data utilization concerns are part of the issue, but consumers also have not demanded higher resolution video in adequate numbers for services to respond."

Although UHD displays aren't expected to arrive until next year, the ability to use a smartphone to create 4K content is already here. The latest Samsung and LG flagship handsets both record video in 4K and as such join a growing list of UHD devices, such as the GoPro action cam.

However, even with more user-generated UHD content, disseminating it among friends or even hosting it to sites like YouTube is still an issue in terms of streaming or downloading due to the size of the file involved and consumers' hatred of videos that buffer.

"Over The Top (OTT) video services will carefully weigh the costs of 4K delivery, the impact on viewing on mobile devices, and the brand halo high resolution services can bring," said practice director Sam Rosen.

Rosen believes companies that use the internet to deliver content will initially focus on bringing UHD to televisions but there are emerging connection technologies that could mean that smartphones become a hub for streaming rich content to other devices around the home.

"New connections like wired MHL 3.0 and wireless 802.11ad can help position mobile devices as a hub for streaming high quality video and gaming to TVs. Qualcomm's acquisition of Wilocity and push of 802.11ad could further encourage OTT companies and TV manufacturers to embrace the technology and bring high resolution video to TVs via mobile devices," he adds. - AFP Relaxnews

US carries out 15 air strikes near Iraq dam: military

An F/A-18C Hornet coming from Iraq lands on the flight deck of the US navy aircraft carrier USS George H.W. Bush on August 15, 2014 in the Gulf. AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH

WASHINGTON: US warplanes and drones carried out 15 air strikes on Monday against Islamic State militants battling for control of a major dam in northern Iraq, the military said.

Fighter jets, bombers and unmanned planes destroyed nine Islamic State positions and eight vehicles around the Mosul dam, where insurgents are fighting Kurdish forces, US Central Command said.

That brought the total number of strikes conducted at the request of the Iraqi government over the past three days to 35, which the Pentagon said eliminated IS positions in and around the Mosul dam complex.

"In all, we destroyed over 90 targets including a range of vehicles, equipment and fighting positions," Pentagon spokesman Rear Admiral John Kirby said in a statement.

"Iraqi forces have cleared the dam and are working to further expand their area of control."

US Defense Secretary Chuck Hagel said US forces stood ready to pursue more missions along those lines, according to Kirby.

"Secretary Hagel also commends the way in which Iraqi forces worked together in this operation. It reflects the growing determination of Iraqis to fight back against ISIL," the spokesman added.

The US military launched a wave of air strikes in northern Iraq just over a week ago with the stated aim of protecting a group of Yazidi minority refugees and US personnel and facilities.

The strikes also sought to prevent an IS advance on the city of Arbil.

President Barack Obama said last week that the siege of the Yazidi civilians has been broken, but strikes have only intensified as US-backed Kurdish and Iraqi forces try to secure the key dam.

Monday's barrage destroyed nine IS fighting positions and a checkpoint, six armed trucks, an armored vehicle, a mobile anti-aircraft gun and a patch of ground booby-trapped with improvised explosives.

Central Command said the strikes had been conducted under the authority of Obama's order to support Iraqi and Kurdish forces in the fight against IS militants and to protect US personnel and facilities. - AFP 

Persiapan istiadat penghormatan penerimaan jenazah berjalan lancar

Upacara raptai persediaan menerima jenazah mangsa nahas pesawat Malaysia Airlines MH17 yang dijangka tiba dari Amsterdam Jumaat ini giat dijalankan di Kompleks Bunga Raya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Sepang

SEPANG: Persiapan istiadat penghormatan penerimaan jenazah tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17, yang ditembak jatuh di Timur Ukraine pada 17 Julai, berjalan lancar.

Seorang pegawai yang terlibat dalam raptai urusan pengendalian jenazah berkata raptai telah diadakan di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini hari ini untuk melihat pergerakan jenazah ketika tiba pada Jumaat ini.

"Kita akan melihat dari semua sudut yang perlu diperbaiki dan diperkemas untuk memastikan majlis istiadat penghormatan penerimaan jenazah berjalan lancar pada Jumaat ini," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Kumpulan pertama jenazah mangsa MH17 akan tiba pada Jumaat kira-kira 10 pagi dengan sebuah pesawat khas dari Amsterdam.

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dijangka berangkat ke istiadat berkenaan yang turut dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, jemaah menteri, menteri besar dan ketua menteri serta keluarga mangsa.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Jumaat ini (22 Ogos) sebagai hari berkabung negara berikutan ketibaan kumpulan pertama jenazah mangsa nahas MH17.

Sementara itu, tinjauan Bernama di Kompleks Bunga Raya, KLIA hari ini mendapati raptai yang dijalankan untuk melihat pergerakan jenazah dari kedua-dua pintu kargo pesawat ke van jenazah.

Anggota tentera dilihat mengusung keranda dan bekas abu khas yang ditutup dengan jalur gemilang dari pintu kargo pesawat sebelum ditempatkan dalam van jenazah.

"Kita cuba beberapa senario termasuk menggunakan satu pintu kargo atau kedua-dua pintu kargo ketika ketibaan keranda. Semua ini akan diperkemas lagi," kata pegawai itu.

Sementara itu, jurucakap Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berkata 300 anggota di bawah naungan 12 Briged Infantri Malaysia akan terlibat dalam istiadat penghormatan penerimaan jenazah.

"Empat helikopter akan menerbangkan jenazah di Semenanjung Malaysia manakala dua pesawat Charlie disediakan untuk menerbangkan jenazah ke Sarawak," kata jurucakap ATM.

Pada Jumaat lepas, Timbalan Perdana Menteri mengumumkan kumpulan pertama jenazah yang terdiri daripada 15 rakyat Malaysia dan seorang warga Belanda dalam tragedi pesawat MH17 akan tiba di KLIA.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Wee Ka Siong pula berkata 22 jenazah termasuk empat bekas berisi abu mayat mangsa dijangka dihantar pulang dari Amsterdam.

Pesawat Boeing 777-200 yang membawa 298 orang termasuk 15 anak kapal itu dipercayai ditembak jatuh, namun sehingga hari ini tiada pihak mengaku bertanggungjawab. - Bernama

Costa nets on debut as Chelsea win at Burnley

Premier League, Turf Moor - Burnley 1 (Arfield 14) Chelsea 3 (Costa 17, Schuerrle 21, Ivanovic 34)

Diego Costa scored on his Premier League debut as Chelsea beat Burnley 3-1 at Turf Moor.

The Clarets memorably beat Manchester United in their first home game of the 2009-10 season, and Burnley fans would have been hoping for a similar result when Scott Arfield scored the opener after 14 minutes.

But Costa, a £32m summer signing from Atletico Madrid, took just 17 minutes to register his first goal for Chelsea, as Jose Mourinho’s side came from behind to beat the Premier League new boys.

The Spain striker’s debut was overshadowed by another summer signing from La Liga, as former Barcelona star Cesc Fabregas dominated in midfield and had a hand in all three Chelsea goals, with Andre Schuerrle and Branislav Ivanovic also on target in 20 whirlwind first-half minutes.

Chelsea manager Mourinho opted for Thibaut Courtois over Petr Cech in goal, and the Belgian repaid the faith with an assured debut and a brilliant save at the start of the second half to deny Arfield a second goal.
- Eurosport 

Abdul Khalid menang tanpa bertanding Presiden FAS

Khalid menyandang kerusi Presiden FAS sejak tahun 2010 setelah mengambil alih jawatan itu daripada Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo - Gambar Fail

KUALA LUMPUR: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengekalkan jawatannya sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) setelah menang tanpa bertanding pada kongres tahunan ke-64 persatuan itu yang berlangsung di Kelab Shah Alam, dekat sini, hari ini.

Beliau menyandang kerusi Presiden FAS sejak tahun 2010 setelah mengambil alih jawatan itu daripada Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

Timbalannya Datuk Abdul Mokhtar Ahmad turut mengekalkan jawatan setelah menang tanpa bertanding pada pemilihan Jawatankuasa Eksekutif FAS bagi penggal 2014-2018 yang berlangsung pada kongres itu.

Pada kongres berkenaan, tiga daripada empat Naib Presiden -- Datuk Emran Kadir, Datuk Seri Subahan Kamal dan K. Palanisamy mengekalkan jawatan masing-masing dalam pemilihan yang diadakan.

Bagaimanapun Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan Datuk Seri Adnan bin Md Ikshan tidak mahu mempertahankan jawatannya sebagai salah seorang Naib Presiden dan digantikan oleh Datuk Samin Sarmin.

Enam muka baru turut dilantik menganggotai jawatankuasa eksekutif FAS bersama tujuh muka lama.

Mereka adalah Omar Ali, Noor Hisham Mohd Ghouth, Ariffin Hamid, Datuk P. Sugumaran, Abd Rauf Ahmad dan Adanan Sariff manakala tujuh muka lama adalah Bendahari FAS Datuk S. Sivasundaram, Razak Abdul Karim, V. Thalayasingam, Mustaza Ahmad, K. Santhanaraju, R.Sekar Chandra dan Y.Suntharasagaran.

Dalam pada itu, Abdul Mokhtar yang merupakan Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dalam laman web rasmi FAS, www.faselangor.my. dipetik sebagai berkata kongres berkenaan berjalan lancar walaupun mengakui terdapat segelintir pihak yang cuba menggugatnya.

Katanya, kritikan menerusi pelbagai medium laman sosial seperti Facebook dan Twitter yang diluahkan oleh segelintir penyokong Selangor merupakan satu pengajaran yang harus diambil ikhtibar oleh kepimpinan baharu FAS.

"Saya faham jiwa anak muda yang menuntut transformasi dalam FAS, malah saya sudah bersedia untuk membawa transformasi di tahap maksimum bermula hari ini," katanya.

Beliau berkata langkah pertama perubahan itu adalah dengan meletakkan beberapa calon muda dalam pemilihan kali ini terdiri daripada golongan profesional dalam bidang masing-masing dan bekas pemain Selangor untuk diserap ke dalam barisan exco FAS.

Abdul Mokhtar turut menggesa kepimpinan baharu FAS bekerja keras dalam mengembalikan kegemilangan bola sepak Selangor pada masa akan datang sambil menggesa mereka untuk memperbaiki beberapa kelemahan yang wujud dalam pengurusan pasukan.

- Bernama 

Mayat pertama runtuhan konkrit MRT berjaya dikeluarkan

Mayat pertama runtuhan konkrit MRT berjaya dikeluarkan

KUALA LUMPUR: Mayat pertama daripada tiga mangsa yang tertimbus di bawah runtuhan konkrit pembinaan projek landasan MRT berjaya dikeluarkan.

Mayat mangsa dikenali Mohamad Faruk Khan pada pukul 2.30 pagi tadi.

Kejadian berlaku kira kira pukul 8.30 malam semalam ketika mangsa berada di atas span konkrit yang sedang dipindahkan.

Span seberat 300 tan itu tiba-tiba jatuh dan kesemua mangsa jatuh dari ketinggian 20 meter sebelum blok berkenaan menghempap mereka.

Tiga jentera bersama 30 anggota bomba dari Sungai Buloh, Taman Tun Dr. Ismail dan Damansara dikejarkan ke tempat kejadian.

Pasukan penyelamat kini masih menumpukan usaha bagi mengeluarkan dua lagi mangsa yang tertimbus.

Struktur span bagi membina landasan MRT terdiri daripada 14 blok konkrit. - Astro Awani 

300-tonne beam falls, three Bangladeshi workers believed to have been trapped

Mass Rapid Transit Corporation

KUALA LUMPUR: Three Bangladeshi workers are believed to be trapped under a 300-tonne concrete span which had dislodged and fell at an Mass Rapid Transit (MRT) worksite.

The span had dislodged while construction of the parapet was being carried out on the guide way, Mass Rapid Transit Corporation (MRT Corp) said in a statement.

MRT Corp confirms that three workers are unaccounted for and are believed to be trapped underneath.

They are Bangladesh nationals Mohamad Faruk Khan, Mohammad Elahi Hossain and Mohammad Alauddin Mollik.

"No members of the public were involved in the incident as there is no access to the site. The location of the incident site is within the former RRI land near the future Kwasa Damansara MRT Station," the statement read.

Rescue efforts are currently on-going and an emergency response team is on standby at the site.

All work along Package V1 where the incident occurred has been suspended until further notice. The work package contractor for Package V1 is Syarikat Muhibbah Perniagaan dan Pembinaan Sdn Bhd.

MRT Corp Chief Executive Officer Datuk Wira Azhar Abdul Hamid, who is at the site, expresses deep regret over the incident.

“Although investigations are underway, MRT Corp assumes full responsibility for the incident. Once investigations are completed, action on those responsible will be taken,” he said.

The incident has occurred at an MRT worksite within the former Rubber Research Institute site near Kota Damansara.

An emergency response team, the police and Fire and Rescue Services have been mobilised and are on standby at the site of the incident. An update will be issued with further details


Anggota STORM & K9#BOMBA sdg melakukan penyelamatan dan pencarian di tapak runtuhan MRT sekarangpic.twitter.com/csD495EbcG— BOMBA (@bombaJBPM)August 18, 2014
While construction of the parapet was being carried out on the guideway, a span had dislodged from its piers and fallen on the ground below.— Mass Rapid Transit (@MRTMalaysia) August 18, 2014


-- Astro Awani 

Jackie Chan's son arrested in Beijing drug bust with Taiwanese actor Kai Ko: reports

Jaycee, also known as Fang Zuming, is Chan's only son.

KUALA LUMPUR: Kung Fu star Jackie Chan’s 31-year-old son was arrested in Beijing over drug charges, reports said.

The South China Post, quoting reports from the Beijing News and Beijing Times newspapers said Jaycee Chan was arrested together with his friend, 23-year-old Taiwanese movie star Kai Ko Chen-tung.

Jaycee, also known as Fang Zuming, is Chan's only son. - Astro Awani