Wednesday, 27 May 2015

Najib jawab lagi kritikan GST, dakwaan Tun M


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menjawab lagi kritikan yang dibuat terhadap beliau dan kerajaan, dengan memberi fokus kepada Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), dan dakwaan yang disuarakan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam catatan terbaru beliau melalui blog NajibRazak.com, Najib berkata: "Ia adalah sambungan kepada FAQ (soalan lazim) sebelum ini." 

Pada 17 Mei, Najib menyenaraikan 13 tuduhan dan dakwaan berkenaan serta respons beliau melalui blog itu, antaranya tuduhan berkaitan isu Altantuya dan 1MDB.

Dalam respons beliau mengenai kritikan terhadap GST, Najib berkata: "Saya faham bahawa beberapa kebimbangan disuarakan mengenai GST yang diperkenalkan. 

"Bagaimanapun, sebagai perdana menteri, adalah tanggungjawab saya untuk membuat keputusan yang betul bagi seluruh rakyat Malaysia, walaupun ia mungkin kelihatan sukar ketika ini. 

- Sumber: Bernama

'Perkara ini tidak perlu dipanjangkan' - Amy Search

Laman Facebook menjadi medan perluahan pendapat apabila pakar motivasi, Muhammad Lukman bertindak mengherdik kumpulan Search.

KUALA LUMPUR: Laman Facebook menjadi medan perluahan pendapat sejurus seorang pakar motivasi bertindak mengeji kumpulan pemuzik popular Malaysia.

Muhammad Lukman Al Hakim Muhammad bertindak menggelar kumpulan Search sebagai ‘hantu’ dalam salah satu muat naiknya di Facebook sekitar dua hari lalu.

Komen yang diutarakan oleh pakar motivasi terbabit adalah mengenai persembahan kumpulan Search ketika sambutan Festival Belia Putrajaya pada 24 Mei lalu.

Walaupun Muhammad Lukman telah memadamkan posting terbabit namun Ketua Pemuda Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) itu tetap dirundum reaksi negatif daripada peminat kumpulan rock lagenda berkenaan.

Vokalis kumpulan Search, Amy memuat naik posting Muhammad Lukman di laman Instagramnya diselangi dengan lirik lagu, Meniti Titian Usang.

Foto – Instagram Amy Search

Tindakan pemilik nama penuh Suhaimi A.Rahman ini dilihat sebagai satu cara terbaik untuk menegur tindakan Muhammad Lukman.

Astro AWANI berkesempatan untuk menghubungi isteri kepada Amy Search iaitu Nourish Hassan bagi mendapatkan reaksi penghibur berusia 56 tahun itu.

Menurut Nourish, Muhammad Lukman ada menghubunginya pada pagi Selasa untuk memohon maaf.

Nourish yang juga individu bertanggungjawab menguruskan karier suaminya menyatakan bahawa Amy tidak mahu perkara ini diperbesarkan kerana beliau sudah memaafkan Muhammad Lukman.

“Sepanjang saya mengenali Amy, dia memang seorang yang pemaaf.

“Ini adalah satu perkara yang kecil dan Amy berharap supaya tiada pihak yang terus memanjangkan cerita,” ujarnya.

Muhammad Lukman menerusi muat naik di laman Facebook motivasilukman.com bertarikh 26 Mei memohon maaf kepada peminat-peminat Amy dan kumpulan Search yang tersinggung dengan kenyataannya sebelum ini. 

- Sumber: Astro Awani 

Peguam Kenya mahu pinang anak Obama dengan lembu, kambing, biri-biri

Felix Kiprono, yang juga seorang peguam, menawarkan 70 ekor biri-biri, 50 ekor lembu dan 30 ekor kambing sebagai hantaran mengahwini anak sulung presiden Amerika Syarikat itu, Malia

Seorang warga Kenya berhasrat meminang anak perempuan Presiden Barack Obama dengan menawarkan mas kahwin berupa haiwan ternakan, lapor sebuah akhbar di negara itu.

Lelaki itu, Felix Kiprono, yang juga seorang peguam, menawarkan 70 ekor biri-biri, 50 ekor lembu dan 30 ekor kambing sebagai hantaran mengahwini anak sulung presiden Amerika Syarikat itu, Malia.

“Saya menaruh hati kepadanya sejak 2008,” kata Kiprono dalam satu wawancara dengan akhbar The Nairobian.

Obama ketika itu bertanding merebut jawatan presiden dan anak perempuannya itu pada masa itu berumur 10 tahun. Malia kini berumur 16 tahun.

“Saya malah tidak pernah keluar dengan sesiapa sejak itu dan berjanji akan setia kepadanya. Saya sudah kongsikan hasrat hati ini dengan keluarga saya dan mereka sedia membantu saya mengumpulkan maharnya,” kata peguam itu.

Kiprono bercadang memaklumkan isi hatinya itu kepada Obama apabila presiden Amerika itu melakukan lawatan rasmi ke Kenya pada Julai ini.

Ini adalah lawatan pertama Obama ke negara asal ayahnya sejak beliau jadi presiden. Ahli keluarga Obama termasuk neneknya yang sekarang berumur dalam lingkungan 90 tahun masih ada di Kogelo, sebuah bandar di barat Kenya.

Menurut Kiprono, beliau akan menulis surat kepada Obama meminta agar Malia ikut sama dalam lawatan tersebut.

“Saya harap pihak kedutaan (Amerika) akan menyampaikan surat itu,” katanya.

Kiprono menafikan dakwaan bahawa beliau mahu mengambil kesempatan atas harta keluarga Obama dan mengatakan beliau melakukan semua ini kerana “cinta sejati”.

Peguam itu juga membayangkan kalau pinangannya diterima, mereka akan hidup sederhana dan beliau akan mengasuh Malia untuk jadi seperti wanita suku Kalenjin tradisional yang lain – memerah susu lembu dan memasak makanan tradisi.

-- Sumber: Agensi 

Boleh tahan! Jumlah aset 1MDB berakhir 31 Mac sebanyak RM51.4 bilion

Parlimen: Jumlah aset 1MDB berakhir 31 Mac sebanyak RM51.4 bilion

KUALA LUMPUR: Jumlah keseluruhan aset 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang telah diaudit untuk tahun kewangan berakhir 31 Mac 2014 sebanyak RM51.4 bilion, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Ia merangkumi aset semasa bernilai RM19.5 bilion dan aset bukan semasa RM31.9 bilion, demikian menurut jawapan bertulis kepada soalan Wong Chen (PKR-Kelana Jaya) yang meminta Menteri Kewangan menjelaskan mengenai perkara itu.

Jawapan itu menyebut 1MDB mempunyai kedudukan aset-aset yang kukuh, antaranya tanah untuk pembangunan Tun Razak Exchange dan Bandar Malaysia di Kuala Lumpur.

Aset lain ialah tanah di Pulau Pinang seluas 94.69 hektar (234 ekar) serta 13 loji jana kuasa dan penyahgaraman di lima negara.

"Nilai aset-aset 1MDB disokong oleh laporan penilaian atau nilai buku yang telah disahkan oleh juruaudit bebas (Deloitte)," menurut jawapan itu.

Menurut jawapan bertulis kepada soalan Tony Pua Kiam Wee (DAP-Petaling Jaya) juga ditujukan kepada Menteri Kewangan, perjanjian antara 1MDB dan International Petroleum Investment Corporation (IPIC) dibuat secara bebas, dengan terma-terma komersil yang mengikut piawaian pasaran.

Ini berdasarkan maklumat yang dikemukakan pihak pengurusan 1MDB kepada Kementerian Kewangan.

"Pengumuman yang sewajarnya akan dibuat apabila nilai muktamad penebusan opsyen diselesaikan dan akan dilaporkan dalam penyata kewangan beraudit akan datang," kata jawapan itu.

Pua bertanyakan sebab 1MDB memperoleh jaminan daripada IPIC untuk terbitan-terbitan bon berjumlah US$3.5 bilion yang menurutnya mengenakan syarat-syarat yang begitu menyeksakan.

Ia juga bertanya jumlah yang dibayar 1MDB untuk menebus opsyen yang diberi kepada anak syarikat IPIC, Aabar Investment PJS. 

- Sumber: Bernama 

Mayat berkapan ditemui di hutan Wang Kelian

Anggota forensik memeriksa mayat yang ditemui di kawasan berdekatan kem yang menempatkan pendatang asing di Bukit Wang Burma, Wan Kelian baru-baru ini.

WANG KELIAN - Mayat kedua dipercayai mangsa aktiviti sindiket pemerdagangan manusia dikeluarkan daripada satu dari 139 kubur yang ditemui di hutan bukit Wang Burma bersempadan dengan Thailand di sini, hari ini. 

Mayat lengkap berkapan ditemui pasukan forensik polis setelah menggali satu kubur sedalam 0.4 meter di satu tapak yang dijadikan kem seluas kira-kira 50 meter persegi dan dibawa keluar pukul 4.10 petang tadi.

Menurut Ketua Polis Daerah Padang Besar, Supritendan Rizani Che Ismail pasukan forensik tidak membuka kain kapan. Mayat itu terus dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar untuk bedah siasat. 

"Melalui siasatan yang dibuat, polis percaya 37 struktur yang ditemui dalam tapak tersebut adalah kubur namun hari ini hanya satu kubur sempat digali," katanya pada sidang media di Markas Taktikal Pasukan Gerak Am (PGA) di sini, hari ini. 

Polis hari ini turut membenarkan 63 orang wartawan tempatan dan asing yang berkumpul di markas itu sejak semalam menyertai pasukan forensik dan PGA mendaki bukit Wang Burma untuk melihat kem-kem haram yang ditinggalkan oleh sindiket pemerdagangan manusia.

Pendakian mengambil masa kira-kira dua jam untuk sampai di kawasan kem itu melalui jalan yang telah dibersihkan oleh PGA bagi memudahkan pasukan forensik dan penyiasat naik. 

Tinjauan media mendapati tapak atau kem itu berada di lereng-lereng bukit yang curam serta jauh dalam hutan dan tidak mungkin disyaki terdapat aktiviti di kawasan terbabit. 

Semalam, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengumumkan penemuan 139 kubur di 28 kem sementara sindiket pemerdagangan manusia antara Kampung Wai di Kuala Perlis sehingga Tangga 100 di Felcra Lubuk Sireh, sepanjang 11 kilometer.

Mayat pertama yang dibiarkan mereput di atas tanah ditemui di satu dari tapak berkenaan telah dibawa keluar petang semalam dan dihantar ke HSB untuk dibedah siasat. 

Rizani berkata, operasi menggali semua kubur akan disambung esok dan dijangkakan akan selesai dalam tempoh tiga minggu lagi. 

Menurutnya kedudukan kem-kem berkenaan di kawasan curam pada ketinggian melebihi 400 meter dan hampir 500 meter ke puncak bukit yang menjadi garisan pemisah sempadan Malaysia/Thailand menyukarkan operasi dan kerja menurunkan mayat. 

Beliau yang diasak oleh wartawan yang ingin mengetahui mengenai tangkapan terbaharu hasil siasatan polis berkata: "Perkara ini menjadi tanggungjawab pihak atasan." 

"Saya diarahkan memberi maklumat mengenai operasi di sini sahaja. Kita tidak boleh memberi anggaran berapa mayat yang ditanam sehingga semua kubur digali namun siasatan kita tidak terhenti di sini. Jika ada penemuan (kubur) baharu kita akan maklumkan," katanya.

- Sumber: Bernama

Ribuan obor-obor terdampar di pantai

Obor-obor gergasi bersaiz lebih besar dari pelampung mula muncul dan terdampar di sekitar persisiran pantai.

DEVON - BRITAIN. Penggemar sukan air kini terpaksa berhati-hati ketika menjalankan aktiviti di perairan pantai British.

Ini kerana memetik laporan Metro.co.uk, ribuan obor-obor gergasi bersaiz lebih besar dari pelampung mula muncul dan terdampar di sekitar persisiran pantai negara itu.

Menurut pakar, makhluk yang diukur sepanjang enam kaki ini mula ‘berhijrah’ dari laut Mediteranean ke persisiran pantai di Britain disebabkan kekurangan makanan di habitat asalnya.

“Lebih banyak plankton boleh ditemui di pantai di iklim yang lebih panas. Oleh sebab itu mereka (obor-obor) ke sini.

“Mereka tidak ada masalah untuk mencari makanan di pantai ketika air pasang, namun ketika arus air surut mereka akan terperangkap di sini,” katanya seperti yang dipetik menerusi portal tersebut.

Walaupun sesungutnya tidak membahayakan pengunjung, ia masih boleh menyebabkan ruam teruk sekiranya rawatan awal tidak diperoleh.

Jurugambar hidupan liar, Steve Trewhella berkata, dalam sehari, dia boleh menemui lebih dari 25 ekor obor-obor Barrel di sepanjang pantai.

“Kali ini bilangan obor-obor yang terdampar di sini lebih banyak daripada tahun lepas,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Terlerai sudah teka-teki Kamal Adli dan Emma Maembong

Emma Maembong


SEJAK kisah perpisahan aktres Emma Maembong dan Zizan Razak heboh diperkatakan, nama Kamal Adli dikatakan menjadi punca keretakan tersebut.

Bukan itu sahaja, beberapa dakwaan seperti Kamal menjemput Emma di lapangan terbang dan seterusnya Kamal dikatakan membawa Emma berjumpa dan mengenali keluarganya turut bertebaran.

Lebih menguatkan dakwaan bahawa mereka kini menjalinkan hubungan cinta, foto-foto mesra mereka keluar bersama turut bertebaran di laman sosial.

Namun, jika sebelum ini kedua-duanya lebih selesa memberi jawapan selamat, Kamal yang ditemui media kelmarin pada acara pertunjukan koleksi Raya Melinda Looi di Kota Damansara, akhirnya meleraikan teka-teki yang bermain sejak penghujung tahun lalu.

Mengakui dalam proses mengenali hati budi gadis berusia 23 tahun itu, Kamal berkata, masih terlalu awal untuk meletakkan sebarang harapan dalam perhubungan baharu ini.

"Apa yang boleh Kamal katakan, dia adalah wanita paling rapat dengan Kamal buat masa ini. Kami banyak kongsi masalah dan situasi yang sama.

"Kamal faham isu yang dilalui dan begitu juga dengannya. Jadi banyak perkara dibincangkan bersama, mungkin itu yang membuatkan kami rapat.

"Tapi Kamal tak berani nak cakap lebih-lebih kerana hubungan ini masih baru lagi dan apa yang berlaku pada masa akan datang Kamal tidak berani untuk berkata apa-apa lagi.

"Sebelum ini pun Kamal dah lalui benda yang amat menyakitkan dan begitu juga dengan dia (Emma)," jelasnya.

Bagaimanapun tegas Kamal, dia tidak menjadi punca keretakan hubungan Emma dan Zizan kerana mereka mula rapat apabila Emma mula sendiri.

Kamal akui agak risau untuk bercerita mengenai hubungan kami kerana ramai yang hentam Kamal dan tuduh Kamal menjadi punca.

"Tetapi ia sama sekali tidak benar kerana kami mula rapat setelah masing-masing sendiri,” ujarnya.

Sama seperti Kamal, Emma juga mengakui selesa berkawan dengan aktor yang mula dikenali menerusi drama Bionik itu.

Meminta peminat memahami situasi yang berlaku kini, Emma berkata, masih terlalu awal untuk meletakkan sasaran dalam hubungan kali ini.

"Ya, Emma mengaku rapat dengan dia, tapi buat masa sekarang dalam sesebuah hubungan itu kita kenal orang itu terlebih dahulu.

"Tapi Emma tak nak cakap banyakbanyak mengenai perkara ini kerana kalau tak jadi orang akan cakap apa pula. Jadi biarlah masa menentukan.

"Cuma yang Emma minta, peminat tidak hentam kami dan faham dengan situasi yang berlaku kerana Emma baharu dalam proses mengenali,” jelasnya.

Ditanya mengapa dia senang bersama Kamal, Emma berkata, Kamal seorang yang gila-gila dan mereka juga sekepala dalam beberapa perkara.

"Emma bukan jenis yang control ayu dan kalau kami bosan, kami sama-sama suka main games. Malah adakalanya kami suka meluangkan masa di arked untuk bermain games di sana," katanya yang kini sibuk berlakon bersama Kamal menerusi drama Jodoh Sebelah Pintu.

Terkena buatan orang?

Dalam pada itu, ditanya berita yang mengatakan dia terkena buatan orang, Emma berkata, dia tidak mahu memikir secara negatif biarpun kini dalam proses berubat.

"Ya saya akui kulit muka saya bermasalah sehinggakan saya buat ujian darah, doktor kata darah saya bersih. Tapi saya fikir positif lagi mungkin perubahan hormon.

"Cuma beberapa perkara lain yang berlaku seperti tidur malam terganggu dan saya sering nampak benda-benda pelik membuatkan saya rasa tak selesa. "Mula-mula saya fikir saya penat, tapi lepas berubat, memang ustaz tersebut beritahu ada yang tak puas hati dengan saya.

"Jadi kini saya cuma banyak berdoa, solat dan berubat. Harap masalah ini tidak akan berlanjutan," jelasnya.

- Sumber: Sinar Harian