Monday, 5 May 2014

Polis mula siasat perhimpunan bantah GST

Perhimpunan membantah Cukai Barangan dan Perkhidmatan (CBP) di Dataran Merdeka pada 1 Mei, 2014. -Gambar Fail


KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mula menyiasat perhimpunan membantah Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) di sini Khamis lalu, yang didakwa melanggar beberapa syarat Akta Perhimpunan Aman 2012.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata siasatan meliputi, antaranya, tidak memberi notis sebelum mengadakan perhimpunan serta membawa kanak-kanak, bom asap, suar dan senjata tajam seperti pisau.

Bercakap pada sidang media selepas tamat acara menembak bersama media di Lapang Sasar Markas Briged Tengah Pasukan Gerakan Am Cheras hari ini, beliau berkata pihaknya juga masih mengesan individu yang mengasari petugas media melalui rakaman gambar pada perhimpunan itu.

Dalam kejadian itu, tiga jurukamera dikasari sekumpulan peserta berpakaian serba hitam dan menutup muka.

Dua daripada mereka ditumbuk dan disepak manakala seorang lagi terkena balingan kayu.

Bernama

MH370: PDRM tidak akan keluar hasil siasatan ketika ini


Pesawat P-3C Orion milik Jepun di Pengkalan Pearce RAAF sebelum berlepas untuk misi pencarian pesawat MH370. -Foto APKUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) buat masa ini tidak merancang untuk mengeluarkan sebarang hasil siasatan berhubung kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata perkara itu termasuklah empat aspek siasatan iaitu rampasan, sabotaj, masalah psikologi dan masalah peribadi penumpang serta anak kapal.

"Oleh kerana siasatan masih dijalankan, kita tidak akan beritahu apa-apa hasil kedapatan siasatan yang kita ada sekarang ini," katanya dalam sidang media selepas tamat acara menembak bersama media di Lapang Sasar Markas Briged Tengah Pasukan Gerakan Am (PGA) Cheras di sini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin dan Pengarah Jabatan Logistik Polis Bukit Aman Datuk Zulkifli Abdullah.

Beliau turut berkata sehingga semalam, pihaknya merekodkan 311 keterangan termasuk daripada keluarga mangsa terbabit.

Penerbangan MH370 membawa 239 penumpang dan anak kapal hilang daripada imbasan radar ketika terbang di ruang udara Laut China Selatan pada 8 Mac setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 tengah malam.

Ia sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari sama.

Gerakan mencari melibatkan pelbagai negara dilancarkan untuk mengesan pesawat itu, mula-mula di Laut China Selatan dan kemudiannya difahamkan ia telah melencong daripada laluan asalnya dan berakhir di selatan Lautan Hindi.

Sementara itu, berhubung kejadian penculikan di Singamata Adventures Reef and Resort di Semporna, April lepas, Khalid berkata pihaknya masih berhubung dengan rakannya di China dan Filipina.

"Mangsa selamat dan kita sedang lakukan semua yang mungkin dan mampu untuk selesaikannya," katanya.

Pada 2 April lepas, sekumpulan tujuh lelaki bersenjata menceroboh Singamata Adventures Reef and Resort dan menculik dua wanita iaitu Gao Hua Yuan, 29, dari Shanghai, China dan seorang pekerja resort warga Filipina, Marcy Dayawan, 40.


Bernama