Saturday, 29 March 2014

Anwar to face his wife in PKR presidency fight

Permatang Pauh MP Datuk Seri Anwar Ibrahim


PETALING JAYA: Member of Parliament (MP) for Permatang Pauh Datuk Seri Anwar Ibrahim will be facing his wife Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail for the PKR presidency post in the party’s election in May.

Party elections director Datuk Johari Abdul announced this after the nominations was closed at 5pm today.

Meanwhile, six candidates will be contesting for the deputy president post including incumbent Azmin Ali, Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Batu MP Tian Chua, PKR secretary-general Datuk Saifuddin Nasution Ismail, Datuk K. Ramachandran and Murali Subramaniam.

There will be 16 candidates vying for the three vice president posts including Nurul Izzah Anwar, Fuziah Salleh, Mohd Rafizi Ramli and Shamsul Iskandar Md Akin.

There will be a three-cornered fight for for the Youth chief post between Selangor Deputy Speaker Nik Nazmi Nik Ahmad, Batu Caves assemblyman Amirudin Shari and former Youth vice-president Mohd Nazree Yunus.

Ampang MP Zuraida Kamaruddin, who is the incumbent for the Wanita chief's post, will be facing Batu Tiga assemblyman Rodziah Ismail in a straight fight.

A total of 78 candidates will contest the Central Leadership Council (SRC) of PKR and only 20 candidates will be elected.

Astro Awani 

BN retains Balingian with bigger majority


MUKAH: The Barisan Nasional (BN) retained the Balingian state seat in Sarawak with a bigger majority in today's by-election.

Its candidate Yussibnosh Balo, 48, won the seat by a majority of 6,911 votes.

He polled 8,194 votes whereas his opponent, Abdul Jalil Bujang, 55, from PKR, only managed 1,283 votes.

In the state election in 2011, the incumbent, former Sarawak Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud polled 6,210 votes to win by a majority of 5,154 votes in a three-cornered fight.

He defeated Suriati Abdullah of PKR who obtained 871 votes and Independent candidate Datuk Salleh Jafaruddin who garnered 1,056 votes.

The results were announced by Returning Officer Shafrie Saili at Dewan Suarah Mukah here where the vote tallying was done.

Astro Awani 

Tiada unsur mencurigakan dalam simulator Kapten Zaharie, KPN akan sahkan


Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini berkata tiada apa-apa yang mencurigakan ditemui di dalam simulator milik juruterbang pesawat MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah.

Namun demikian, beliau tidak mengesahkan perkara itu kerana menurutnya pengesahan harus datang daripada Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

“Apa yang saya tahu, tiada apa-apa yang mencurigakan daripada simulator itu tetapi ini perlu disahkan oleh Ketua Polis Negara kerana dari hari pertama lagi , beliau dan pihak polis kita bekerjasama rapat dengan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI),” katanya semasa satu sidang media.

Simulator itu diambil dari kediaman Zaharie di Shah Alam oleh sepasukan polis dari Bukit Aman pada 15 Mac lepas.

Pada 19 Mac, Khalid dilapor berkata data di dalam simulator milik Zaharie merupakan log data daripada tiga jenis permainan penerbangan yang didapati telah dipadamkan pada 3 Februari.

Tiga permainan berkenaan ialah “flight simulator X”, “flight simulator 9” dan “X flight 10”.

FBI turut dilaporkan akan melengkapkan analisis data daripada simulator penerbangan milik juruterbang dalam sehari dua ini.

Selain itu, Hishammuddin turut berkata empat faktor utama di dalam penyiasatan kes kehilangan pesawat MH370 telah dibincangkan secara terperinci bersama agensi-agensi risikan antarabangsa yang lain.

“Empat faktor tersebut telah dibincangkan dan dibincangkan secara terperinci semasa topik perbincangan berkaitan pasport palsu.

“Supaya berlaku adil kepada agensi-agensi risikan yang telah bekerjasama rapat dengan pihak polis, apabila agensi-agensi tersebut selesa untuk memberikan butiran lanjut kepada orang awam, Khalid akan berbuat demikian,” katanya.

Pada 11 Mac, Khalid berkata pihak polis sedang memberi tumpuan kepada empat faktor utama di dalam penyiasatan kes kehilangan pesawat MH370.

Empat faktor tersebut adalah kemungkinan rampasan pesawat, sabotaj, masalah psikologi penumpang serta anak kapal dan masalah peribadi mereka.

Astro Awani 

Panel antarabangsa siasat insiden MH370

Hishammuddin Tun Hussein
Hishammuddin

PUTRAJAYA - Kementerian Pengangkutan akan menubuhkan panel antarabangsa bagi meneliti tentang aspek tanggungjawab membabitkan penerbangan MH370.

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata hasil siasatan panel itu akan menentukan pihak-pihak yang harus memikul tanggungjawab tersebut.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di sini hari ini, ketika ditanyasama ada syarikat China Southern Airlines selaku rakan perkongsian kod penerbangan MH370 bersama-sama Malaysia Airlines (MAS), harus turut bertanggungjawab terhadap penerbangan itu yang hilang sejak 8 Mac lepas.

Hishammuddin berkata kerajaan Malaysia juga akan mempertimbang cadangan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) dan Jawatankuasa Pilihan Parlimen bagi menyiasat tragedi MH370.

Katanya beliau percaya semua negara yang terbabit dalam misi mencari dan menyelamat pesawat itu serta rakan-rakan antarabangsa ingin tahu hasil siasatan yang dijalankan oleh Malaysia berhubung kejadian.

Pada masa sama Hishammuddin berkata sekarang adalah waktu yang terbaik untuk melihat semula bukan sahaja landskap sektor penerbangan tetapi juga aspek keselamatan dan pertahanan.

Ditanya bagi mengesahkan laporan yang memetik sumber bahawa Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) tidak menemui bukti daripada pemacu keras dan simulator penerbangan milik juruterbang MH370 yang mengaitkannya dengan insiden, Hishammuddin berkata beliau serahkan kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar untuk menjawab perkara itu.

"(Akan tetapi) apa yang saya tahu, tiada yang mencurigakan daripada simulator itu," katanya yang ditemui pemberita selepas berjumpa dengan anggota keluarga penumpang MH370 di Hotel Everly di sini.

Bernama

Rakyat China usah keruh hubungan Malaysia-China

Khairy Jamaluddin
Khairy Jamaluddin

Rakyat China diminta menilai hasil hubungan diplomatik Malaysia dan negara itu yang terjalin sejak 40 tahun lalu dan tidak mengeruhkannya semata-mata kerana spekulasi yang tidak berasas berkaitan tragedi pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH370 yang hilang di selatan Lautan Hindi.

Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, ini kerana banyak daripada perasaan tidak puashati oleh rakyat di China terhadap Malaysia datang daripada teori dan spekulasi yang tidak berasas berhubung tragedi yang menimpa pesawat berkenaan.

"Kita berharap rakyat China melihat hubungan dengan kita (Malaysia) secara keseluruhan, bukan hanya melihat spekulasi yang tidak berasas (berkaitan tragedi yang menimpa pesawat berkenaan)," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Satelit Institut Sukan Negara Kelantan di Kompleks Belia dan Sukan Panji di sini, hari ini.

Khairy berkata demikian ketika ditanya mengenai tindakan rakyat China membatalkan banyak pakej pelancongan ke Malaysia berikutan tragedi yang menimpa penerbangan MH370 itu.

Penerbangan MH370, membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 tengah malam 8 Mac dan hilang daripada paparan radar kira-kira sejam kemudian ketika merentasi Laut China Selatan. Ia sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pada Isnin bahawa penerbangan pesawat MH370 berakhir di kawasan terpencil di selatan Lautan Hindi.

Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata pada tahun ini genap 40 tahun terjalinnya hubungan diplomatik antara Malaysia dengan China, dan Malaysia adalah negara pertama di Asia Tenggara yang mengiktiraf negara itu dengan mengadakan hubungan dua hala pada 1974.

"Bila timbul isu berkaitan Laut China Selatan yang banyak meredakan keadaan adalah Malaysia, kita tidak ambil sikap konfrantasi terhadap China seperti negara lain, kita berdiplomasi dengan China, kita banyak menerima pelaburan dari negara ini dan kita banyak melabur di China," katanya sambil menyifatkan Malaysia sebagai sahabat rapat kepada China.

Beliau berkata, tuduhan bahawa Malaysia menyembunyikan maklumat berkaitan tragedi pesawat tersebut adalah tidak benar dan maklumat yang diberikan adalah setelah ia disahkan.

"Saya lihat kenyataan sesetengah keluarga itu mengatakan bahawa ada perkara yang disembunyikan oleh kerajaan Malaysia, ada perkara yang tidak dimaklumkan oleh kerajaan Malaysia sampai digelar sebagai pembunuh.

"Saya hendak ingatkan kepada keluarga, bukan rakyat China sahaja berada dalam pesawat MH370, rakyat Malaysia juga ada, kenapa kita hendak sembunyikan fakta, maklumat daripada keluarga mangsa, tidak ada sebab kita hendak sembunyi maklumat, sejak hari pertama kita beri maklumat tepat, kita hanya beri maklumat yang telah disahkan," katanya.

Khairy berkata, beliau difahamkan ribuan pakej pelancongan telah dibatalkan oleh pelancong negara China yang akan memberi kesan yang serius kepada kejayaan Tahun Melawat Malaysia 2014 kerana China adalah pasaran terbesar Malaysia di Asia dari segi pelancongan.

Beliau percaya kerajaan sedang melihat perkara itu secara serius dan mengambil langkah-langkah berkesan bagi mengelakkan ia merebak ke sektor lain yang boleh memberi kesan kepada ekonomi negara ini.

Dalam perkembangan lain, ditanya mengenai kes pasangan rakyat Malaysia yang didapati bersalah memukul anak mereka dan dihukum penjara oleh Mahkamah Daerah Solna di Stockholm, Sweden semalam, Khairy berkata semua pihak perlu menghormati undang-undang negara itu.

"Mereka berada di Sweden dan dibicarakan di mahkmah maka kita kena terima keputusan mahkamah di negara tersebut," katanya.

Mahkamah Daerah Solna di Stockholm menjatuhkan hukuman penjara 10 bulan ke atas Azizul Raheem Awaluddin, seorang pegawai Tourism Malaysia di Sweden, manakala isterinya Shalwati Norshal dihukum penjara 14 bulan selepas didapati bersalah memukul anak-anak mereka.

Bernama

MH370: Pelbagai objek dikesan di kawasan baharu

MH370

KUALA LUMPUR - Operasi mencari pesawat Malaysia Airlines MH370 yang dipindahkan ke zon baharu mengesan beberapa objek pelbagai warna oleh lima kapal terbang semasa menjalankan misi pencarian itu pada Jumaat.

Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) berkata, objek itu tidak boleh disahkan atau diketepikan sebagai mempunyai kaitan dengan MH370 sehinggalah dikesan semula oleh kapal.

"Tidak dapat dipastikan jumlah sebenar objek terapung itu, memandangkan aktiviti seperti perikanan, adalah lazim di kawasan berkenaan.

Sekurang-kurangnya satu objek bercirikan aktiviti perikanan telah dikenal pasti," jelasnya menerusi satu kenyataan hari ini.

Semalam, kawasan pencarian bagi pesawat MH370 yang hilang dipindahkan ke suatu lokasi 1,100 kilometer ke timur laut berdasarkan nasihat terkini disediakan oleh pasukan siasatan antarabangsa di Malaysia.

AMSA berkata sungguhpun cuaca di kawasan terbabit bertambah baik hari ini namun keadaan diramal kembali buruk pada lewat petang.

Kenyataan itu menyebut lapan pesawat ditugaskan dalam misi pencarian hari ini termasuk tiga pesawat P3 Orion Tentera Udara Diraja Australia (RAAF), sebuah jet Pengawal Pantai Jepun dan sebuah pesawat P3 Orion Jepun.

Turut terlibat sebuah pesawat P3 Orion Tentera Udara Diraja New Zealand (RNZAF), Ilyushin IL-76 tentera China, dan sebuah jet awam yang bertindak sebagai penyampai komunikasi.

"Kapal Haixun 01 dari Pentadbiran Keselamatan Maritim China berada di lokasi untuk mengesan semula objek itu sejak terbitnya matahari," jelas kenyataan itu.

AMSA berkata Ilyushin IL-76 berlepas ke kawasan pencarian kira-kira 9.05 pagi (waktu Australia) manakala P3 Orion pertama dari RAAF berlepas pada 9.50 pagi.

"Dua lagi pesawat P3 Orion RAAF dijadual berlepas masing-masing kira-kira 12 tengah hari dan 2 petang, manakala jet awam itu pula dijadual berlepas kira-kira 1 tengah hari," kata AMSA.

Bakinya iaitu jet Pengawal Pantai Jepun, P3 Orion RNZAF dan P3 Orion Jepun, masing-masing akan berlepas pada 2 petang, 3 petang dan 4 petang.

"Enam buah kapal dijangka tiba di kawasan pencarian hari ini, ditugaskan mencari semula kedudukan objek yang telah dikesan, bagaimanapun akan tiba lewat petang ini atau di sebelah malam," katanya. - Bernama

Samsung Galaxy S5 dilancarkan di Malaysia

Samsung Galaxy S5
Lee menunjukkan Samsung Galaxy S5 dan jam tangan pintar Galaxy Gear 2 semasa majlis pengenalan produk terbaharu itu. - Foto Sinar Harian oleh AFIQ RAZALI


MALAYSIA dijangka menjadi antara penyumbang utama jualan di rantau Asia bagi model terbaharu Samsung Galaxy S5 yang dilancarkan Samsung Malaysia Electronics (Samsung), kelmarin.

Naib Presiden Teknologi Maklumat dan Perniagaan Mobile Samsung, Ng Long Shyang berkata, sejak siri Samsung Galaxy S diperkenalkan pada 2010, ia merekodkan lebih 200 juta unit jualan seluruh dunia.

“Dengan pengenalan generasi Galaxy S kelima iaitu Samsung Galaxy S5, kami yakin jenama ini akan terus menjadi pilihan pengguna rakyat negara ini sekali gus meletakkan Malaysia sekali lagi sebagai antara penyumbang terbesar jualan Samsung dalam segmen Galaxy S,” katanya selepas Majlis Memperkenalkan Samsung Galaxy S5 di Kuala Lumpur.

Sementara itu, Samsung Galaxy S5 yang direka khusus mengikut kehendak pelanggan bakal berada di pasaran tempatan bermula 11 April depan.

Presidennya Lee Dong Yong berkata, Galaxy S5 didatangkan dengan reka bentuk terbaik dilengkapi dengan kamera 16 megapiksel, bateri tahan lebih lama, selain jaringan kemudahan internet tanpa wayar lebih pantas.

“Lebih menarik Galaxy S5 yang bercirikan kalis air dan habuk turut didatangkan dengan (jam tangan pintar) Galaxy Gear 2 dan Gear Fit yang dijual secara berasingan,” katanya.

Galaxy S5 boleh didapati dalam empat pilihan warna iaitu hitam, putih, biru dan emas pada harga RM2,399 manakala Gear 2 berharga RM899 dan Gear Fit dijual pada harga RM599.

Samsung, syarikat teknologi berpusat di Korea Selatan kini menjadi antara pengeluar produk elektronik pintar terkemuka di dunia, dengan nilai jualan tahunan mencecah AS$216.7 bilion (RM707 bilion).

Sinar Harian 

11 motor terbakar angkara khianat

11 motor terbakar angkara khianat
Subramaniam (kiri) bersama penduduk melihat motosikal yang musnah dalam kebakaran awal pagi semalam.


KUALA LUMPUR – Sebanyak 11 motosikal yang diletakkan di parkir motosikal di Blok D, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Intan Baiduri, Jinjang di sini, terbakar awal pagi semalam, dipercayai akibat perbuatan khianat.

Salah seorang mangsa, Thanaletchumi, 39, berkata, dia menyedari kejadian itu kira-kira jam 7.30 apabila mahu pergi ke tempat kerja.

“Saya terkejut waktu turun nak pergi kerja, motor Honda Wave saya dah musnah terbakar. Ramai tak sedar bila kejadian ini berlaku," katanya.

Thanaletchumi turut mendakwa, sebelum ini berlaku beberapa kejadian jenayah lain seperti curi motosikal dan kereta di sekitar kawasan itu.

“Saya tak sangka ia akhirnya terjadi kepada saya. Sekarang dah susah nak pergi tempat kerja," katanya.

Sementara itu, menurut seorang lagi mangsa, Mawar Erma Ja’afar, 27, ketika kejadian dia sedang tidur di rumah sebelum terjaga kira-kira jam lima pagi apabila mendengar bunyi bising di luar rumah.

“Saya jenguk ke bawah dan terkejut tengok banyak motor yang musnah terbakar, termasuk motosikal saya yang berada berhampiran.

“Saya rugi RM5,000 kerana motor rosak teruk,” katanya.

Dalam pada itu, salah seorang penduduk, A Subramaniam, 34, berkata, dia mungkin antara orang terakhir naik ke blok itu sebelum kejadian, namun tiada perkara mencurigakan yang disedarinya.

“Saya naik ke rumah di tingkat 4 kira-kira jam 2.30 pagi, tak lama lepas tu terdengar bunyi bising orang menjerit ada kebakaran.

“Saya dan ramai penduduk lain terpaksa sambung paip air dari atas rumah, dan simbah air ke bawah untuk bantu padamkan api. Kebakaran berjaya padam sebelum bomba tiba,” katanya.

Difahamkan kejadian seumpama itu merupakan pertama kali berlaku di blok berkenaan, namun kejadian sama pernah berlaku di Blok C tidak lama sebelum ini.

Sementara itu, Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur berkata, dalam kejadian itu, empat daripada 11 motosikal terbakar 100 peratus.

“Kita menerima panggilan kira-kira jam 3.19 pagi, seramai lapan anggota bersama sebuah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Jinjang bergegas ke lokasi kejadian.

“Api marak ketika kita tiba ke lokasi kejadian, empat motosikal lain turut musnah 50 peratus, manakala selebihnya terkena bahang,” katanya.

Menurutnya, punca kejadian dan kerugian masih dalam siasatan.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan mengesahkan kejadian dan memberitahu ia disiasat mengikut Seksyen 436 Kanun Keseksaan kerana perbuatan khianat menggunakan api.

“Punca kejadian mungkin perselisihan faham antara individu yang mendiami kawasan itu, motif masih dalam siasatan. Siapa yang tahu kejadian boleh tampil ke balai polis bantu siasatan,” katanya.

Sinar Harian 

Senarai calon pemilihan PKR sehingga 4 petang

Presiden (1)
Datuk Seri Anwar Ibrahim

Timbalan Presiden (3 calon)
1) Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim
2) Tian Chua
3) Datuk Saifuddin Nasution Ismail

Naib Presiden (13 calon)
1) Baru Bian
2) Mansor Osman
3) Fuziah Salleh
4) Suresh Kumar
5) N.Surendran
6) Mustafa Kamal Ayub
7) Elizabeth Wong
8) Dr Shamugan
9) Sresram
10) Rafizi Ramli
11) Mohd Yahya Shaari
12) Lee Chin Cheh
13) Nurul Izzah Anwar

MPP (71 calon)

ANGKATAN MUDA KEADILAN

Ketua AMK (3 calon)
1) Nik Nazmi Nik Ahmad
2) Mohd Nazree Yunus
3) Amiruddin Shaari

Timbalan AMK (1 calon)

Naib Ketua AMK (3 calon)

AJK AMK (24 calon)

WANITA PKR PUSAT

Ketua Wanita Pusat (2 calon)
1) Rodziah Ismail
2) Zuraida Kamaruddin

Timbalan Wanita Pusat (2 calon)

Naib Ketua Wanita Pusat (5 calon)

AJK Wanita Pusat (14 calon)

Kemunculan tentera AS dipertikai

Ahmad Marzuk Shaary
Ahmad Marzuk


BACHOK – Ahli Parlimen Bachok, Ahmad Marzuk Shaary meminta penjelasan daripada kerajaan mengenai dakwaan kemunculan tentera Amerika Syarikat di Kelantan.

Beliau berkata, kemunculan tentera Amerika Syarikat di Kelantan mendatangkan curiga dalam kalangan rakyat Kelantan.

Beliau mendakwa, gambar kemunculan tentera itu di Kelantan telah dirakam oleh aktivis di salah sebuah hotel di Kota Bharu dan gerombolan tentera itu menuju ke Hutan Simpan Sokor, Tanah Merah.

“Dalam ucapan saya di parlimen ketika membahaskan perbahasan titah ucapan Yang DiPertuan Agong, Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen Ketiga Belas baru-baru ini, saya menyatakan bahawa dokumen oleh Arkib Negara Malaysia bertajuk Documents On Malacca From 1509-1511, mendedahkan bagaimana Kota A famosa dibina oleh Portugis dari batu nisan orang Muslim dan serpihan batu masjid yang runtuh akibat serangan Portugis.

“Dokumen tersebut juga mendedahkan surat Alfonso De Albuquerque kepada King D Manuel tentang tekadnya untuk menghancurkan Makkah dan kota Muslim yang lain, yang perlu dibaca sebagai sebahagian strategi perang salib,” katanya.

Beliau yang juga AJK Pemuda Pas Pusat mengingatkan kerajaan mengenai dakwaan konspirasi barat dalam beberapa tragedi termasuk pencerobohan ke atas Iraq, Afghanistan dan pendedahan intipan oleh bekas agen Central Intelligence Agency (CIA), Edward Snowden.

Ahmad Marzuk juga meminta kerajaan menyiasat kes pesawat MH370 bersama dengan hubung kait kes kehadiran dua perisik Israel di Bukit Aman dan penglibatan APCO.

Sementara itu, melalui beberapa laman blog kelmarin menyiarkan artikel Dewan Rakyat yang dimaklumkan mengenai kehadiran tentera Amerika Syarikat ke Kelantan pada awal bulan ini.

Melalui artikel itu, Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, kehadiran mereka selama dua minggu dari 18 hingga 21 Mac untuk latihan tahunan bersama Markas 8 Briged dan Markas Tentera Darat.

Menurutnya lagi, kehadiran tentera United States Army Pasific (USARPAC) itu juga menjalankan latihan bencana alam seperti banjir dan jungle warfare. Latihan sedemikian juga bakal diadakan lagi pada 17 hingga 29 September 2014.

Sumber: Sinar Harian 

Laporan media tempatan satukan rakyat Malaysia

Laporan media tempatan satukan rakyat Malaysia
Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek ketika menjawab pertanyaan media selepas mengadakan perjumpaan bersama editor kanan media berbahasa Cina di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur, hari ini. - Foto Bernama


KUALA LUMPUR - Laporan media tempatan mengenai tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 berjaya menyatukan rakyat Malaysia, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Katanya beliau juga berpuas hati dengan liputan yang diberi oleh media tempatan sejak insiden itu berlaku pada 8 Mac lepas meskipun lebih banyak yang perlu difahami khususnya pada aspek teknikal.

"Saya dapati bahawa baik dalam akhbar Melayu ataupun akhbar bahasa Cina, ia telah bawa satu bentuk kesatuan dalam kalangan rakyat Malaysia.

"Kita bersatu, sama-sama berdoa dan menyokong kepada usaha mencari pesawat yang hilang," katanya kepada pemberita selepas menghadiri perjumpaan dengan editor kanan media berbahasa Cina tempatan di sini, hari ini.

Ahmad Shabery berkata perjumpaan itu bertujuan mendapatkan panduan daripada pemimpin media berbahasa Cina bagi meningkatkan keberkesanan interaksi dengan media China.

"Saya minta bimbingan mereka, terutama daripada akhbar berbahasa Cina kerana mereka lebih memahami dari segi apa yang berlaku di China. Mereka memberikan panduan tertentu dan saya sangat menghargainya," kata Ahmad Shabery.

Beliau juga mengulangi ingatan agar rakyat negara ini tidak menyebarkan maklumat tidak sahih atau spekulasi berhubung kehilangan MH370.

Perjumpaan hampir dua jam itu dihadiri oleh 15 editor kanan media berbahasa Cina termasuk akhbar Sin Chew Daily, Nanyang, Oriental Daily, MY FM dan Ai FM.

Penerbangan MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang pada 8 Mac setelah berlepas sejam dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 tengah malam. Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari sama.

Pada Isnin lepas, iaitu hari ke-17 operasi mencari, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan berdasarkan analisis data satelit Inmarsat dan AAIB United Kingdom, penerbangan MH370 "berakhir di selatan Lautan Hindi". - Bernama

Agensi pelancongan China boikot jualan tiket MAS


KUALA LUMPUR:  Beberapa agensi pelancongan dalam talian di China mengumumkan memboikot Penerbangan Malaysia (MAS) sehingga misteri kehilangan pesawat penerbangan MH370 terungkai, lapor South China Morning Post.


Syarikat pelancongan itu termasuk eLong, LY.com, Qunar dan Mango merupakan antara agensi pelancongan dalam talian yang terbesar di China.

Mereka melancarkan boikot itu susulan kemarahan orang ramai di China terhadap MAS dan apa yang dianggap sebagai ketidakcekapan kerajaan Malaysia menangani krisis sejak kehilangan pesawat MH370 tiga minggu lalu.

"Kami akan meneruskan boikot ini sehingga kerajaan Malaysia dan MAS mendedahkan semua maklumat yang mereka ada untuk mencari kebenaran tentang kehilangan pesawat itu secepat mungkin," kata kenyataan eLong yang disebarkan melalui rangkaian sosial media, Weibo.

Syarikat itu juga mengumumkan akan memberikan bantuan kewangan sebanyak 100,000 yuan (lebih kurang RM53,000) kepada waris dua penumpang MH370 yang membuat tempahan menggunakan laman webnya.

Laporan media itu juga memetik kenyataan LY.com yang mengatakan akan membayar pampasan kepada pelanggannya yang mahu membatalkan tempahan mereka dengan MAS.Weibo MH370
Kenyataan boikot MAS oleh eLong yang disebarkan melalui rangkaian sosial media, Weibo.
Sementara itu, sebuah syarikat lagi, CTrip.com tidak menyertai boikot itu kerana "tidak dipersetujui oleh bahagian jualan". CTrip.com merupakan agensi pelancongan dalam talian yang terbesar di China.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Nazri Aziz baru-baru ini mengumumkan menangguhkan semua promosi sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 sebagai menghormati kehilangan pesawat MAS itu.

Beliau juga mengakui kejadian tersebut menjejaskan kedatangan pelancong dari China ke negara ini.
Laporan media sebelum ini menyebut beberapa syarikat pelancongan di China membatalkan tempahan yang dibuat untuk ke Malaysia sebelum ini.

Kadar kedatangan pelancong dari China ke Malaysia meningkat hampir 15 peratus pada tahun lalu dengan jumlah pelancong mencecah sehingga lebih 1.5 juta orang pada 2013.

Penganalisis ekonomi di Hong Kong sebelum ini meramalkan Malaysia mungkin akan kehilangan pendapatan sehingga RM4.2 bilion hasil sekiranya kedatangan pelancong dari China merosot sehingga 40 peratus tahun ini.

Penerbangan MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing yang membawa 239 penumpang dan anak kapal — 153 daripadanya warga China — hilang pada awal pagi 8 Mac lalu kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Kehilangan pesawat itu jadi misteri kerana ia gagal dikesan oleh radar dan serpihannya, jika ia terhempas, juga tidak dapat ditemui.

Usaha mengesan pesawat itu dipergiatkan di kawasan Lautan Hindi selepas petunjuk akhir merumuskan penerbangannya "berakhir" di kawasan perairan itu yang terletak kira-kira 2,000 kilometer dari pesisir pantai barat Australia.

Astro Awani 

Sweden: Status jawatan Shalwati diteliti

Idris Jusoh

KUALA TERENGGANU - Kementerian Pendidikan masih meneliti status jawatan Shalwati Norshal, guru yang bercuti tanpa gaji mengikut suaminya bertugas di Sweden sebelum dikenakan hukuman penjara di negara berkenaan kerana mendera anak mereka.

Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh berkata pihaknya memahami bebanan yang dihadapi Shalwati, 46, selaku penjawat awam dan kerajaan akan membantu sedaya upaya kerana kes ini melibatkan perundangan berkaitan perkhidmatan awam.

"Saya perlu lihat (bentuk) perundangan dan pandangan daripada pakar undang-undang terlebih dahulu. Kita akan cuba untuk mengurangkan beban mereka itu sebagai rakyat negara kita yang dihukum di luar negara.

"Ini merupakan perkara baharu yang perlu kita selesaikan kerana dia dihukum di luar negara dan kita lihat apakah pertimbangan-pertimbangan yang mustahak agar tidak membebankannya," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Karnival Pengajian Tinggi Negara (KPTN) 'Jom Masuk U' kali ke-10 di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di sini hari ini.

Semalam, Mahkamah Daerah Solna di Stockholm mendapati Shalwati dan suaminya, Azizul Raheem Awaluddin, 38, selaku Pengarah Pelancongan Malaysia di Sweden bersalah atas tuduhan mencabuli integriti dan memukul empat anak mereka.

Shalwati dihukum penjara 14 bulan dan diperintah membayar pampasan SEK67,200 (RM33,909) manakala Azizul dijatuhi hukuman penjara 10 bulan dan diperintah membayar pampasan SEK36,400 (RM18,367) kepada anak mereka.

Pasangan itu dituduh memukul anak mereka, Aisyah, 15; Ammar, 12; Adam, 11 dan Arif, tujuh tahun. - Bernama

Rentetan kes pukul anak oleh pasangan Malaysia di Sweden


KUALA LUMPUR: Saga di Sweden bermula apabila pihak berkuasa Sweden menahan pegawai Tourism Malaysia di Stockholm, Azizul Raheem Awaluddin dan isterinya, Shalwati Nor Shal pada 18 Disember tahun lalu atas dakwaan memukul salah seorang anak mereka yang dikatakan meninggalkan solat.

Kedua-dua mereka didapati bersalah dengan dakwaan yang dikenakan dan dijatuhi hukuman penjara masing-masing 14 bulan untuk Shalwati dan 10 bulan terhadap Azizul, pada Jumaat.

Kes yang mendapat liputan meluas media tempatan dan antarabangsa itu mula dilaporkan Astro AWANI pada 11 Januari lalu.

Menurut sumber, suami isteri itu ditahan setelah salah seorang anak mereka mengadu didera kepada seorang guru yang kemudian melaporkannya kepada polis Sweden.

Laporan itu tersebar dan hangat dibincangkan dalam laman Facebook berkumpulan sekolah berasrama penuh di Cyberjaya.

Hasil siasatan Astro AWANI, identiti pasangan suami isteri berjaya dikenal pasti pada 16 Januari.

Pada 18 Januari, anak-anak pasangan terbabit mengemukakan rayuan untuk ditempatkan bersama keluarga Islam.

Aisyah, 14 tahun, anak sulung pasangan terbabit menyuarakan keinginan itu ketika mengadakan perjumpaan dengan wakil Kedutaan Malaysia dan Khidmat Sosial Sweden.

Pada 20 Januari, pengguna media sosial melancarkan kempen bagi mendesak ‘pembebasan’ ibu bapa empat kanak-kanak ini mengunakanhashtag #SwedenLetThemGo.

Pemuda UMNO diwakili Pengerusi Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO, Sheikh Nafiq Alfirdaous, wakil Pertubuhan Sukarelawan Peguam Malaysia (SUKAGUAM) dan wakil Wisma Putra berlepas ke Sweden pada 25 Januari bagi membantu kes pasangan Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Sweden itu.

Azizul kemudian dihadapkan ke mahkamah pada 30 Januari manakala isterinya Shalwati dibawa ke mahkamah pada 31 Disember.

Pada 31 Januari, anak-anak pasangan terbabit berjaya diserahkan kepada keluarga Islam dari Malaysia dan mereka kemudiannyaberlepas pulang ke tanah air.

Tahanan reman pasangan terbabit turut disambung 11 hari lagisehingga 10 Februari 2014, di mana pada tarikh yang sama turut melihat pihak pendakwa raya mengemukakan 11 muka surat kertas pertuduhan.

Antara pertuduhan yang dikenakan ke atas Azizul dan Shalwati ialah melanggar integriti dan hak kanak-kanak.

Pasangan itu seterusnya mula dibicarakan pada 18 Februari selama 11 hari di mahkamah daerah Sweden.

Sepanjang prosiding, pihak pembela dan pendakwa masing-masing mengemukakan barangan bukti termasuk beberapa alat didakwa digunakan untuk memukul.

Pendakwa raya Anna Arnel menutup kes pendakwaan dengan meminta hakim menjatuhkan hukuman berat ke atas Shalwati dan Azizul pada 17 Mac.

Keputusan kemudian dibuat pada Jumaat, 28 Mac 2014 yang melihat ketua hakim Mattias Moller menjatuhkan hukuman penjara ke atas Shalwati dan Azizul selepas didapati bersalah dengan pertuduhan dikenakan.

Sumber: ASTRO Awani 

Keluarga pasangan di Sweden tak rancang merayu

Keluarga pasangan di Sweden tak rancang merayu
Norshalena Norshal sedih menerima berita mengenai kakaknya, Shalwati Norshal dan suami Azizul Raheem Awalludin yang dijatuhkan hukuman penjara selepas didapati bersalah atas pertuduhan memukul anak mereka oleh Mahkamah Daerah Solna di Stockholm, Sweden ketika ditemui di rumahnya di Kampung Wakaf Tok Wali di Kota Bharu hari ini. Azizul Raheem, pegawai Tourism Malaysia dipenjara selama 10 bulan dan Shalwati, guru yang bercuti tanpa gaji, dikenakan penjara selama 14 bulan. - Foto Bernama


KUALA LUMPUR - Keluarga pasangan Malaysia, Shalwati Norshal dan Azizul Raheem Awalludin, yang dihukum penjara oleh Mahkamah Daerah Solna di Stockholm, Sweden hari ini, reda dengan keputusan itu serta tidak merancang untuk mengemukakan rayuan.

Kakak Shalwati, Noor Azila Makhzan berkata walaupun sedih, mereka membuat keputusan tidak akan mengemukakan rayuan kerana khuatir hukuman lebih berat dikenakan ke atas pasangan itu.

"Ini selepas perbincangan dengan anggota keluarga, kalau buatpun kita takut hukuman bertambah berat sedangkan peguam kitapun sememangnya peguam hebat tetapi keputusan masih tidak menyebelahi kita," katanya ketika dihubungi Bernama.

Mahkamah Daerah Solna menjatuhkan hukuman penjara 14 bulan terhadap Shalwati dan 10 bulan terhadap Azizul Raheem bagi kesalahan mengasari serta mencabuli integriti anak-anak mereka.

Noor Azila berkata Shalwati dan Azizul Raheem sebelum ini turut menyatakan bahawa mereka bersedia dengan apa jua hukuman, meskipun pada hakikatnya mengharapkan yang terbaik.

"Ini undang-undang Sweden, kita tak boleh kata apa, dia lain daripada yang lain, kita nak komen lebihpun tak boleh," katanya.

Noor Azila juga berkata anggota keluarganya di Kota Baharu, Kelantan akan terus menjaga keempat-empat anak pasangan itu.

"Kita juga dah maklum pada anak-anak mereka apa yang berlaku. Mereka akan terus kami jaga," katanya.

Sementara itu, di KOTA BAHARU, adik Shalwati, Shaleena Norshal, 43, seorang guru yang mempunyai empat anak berusia antara dua dan 17 tahun, turut reda dengan keputusan mahkamah.

"Kami redha dengan keputusan yang dibuat oleh pihak mahkamah, dan kalau ikut pendakwa raya, mereka ingin jatuhkan hukuman selama dua tahun," kata beliau kepada pemberita di rumahnya di Kampung Wakaf Tok Wali, Melor hari ini.

Shaleena berkata beliau tahu keputusan itu menerusi aplikasi Whatsapp yang diterima daripada seorang anggota keluarga mereka yang berada di Sweden.

"Kami dah dapat jangka keputusan ini, kami redha dan bersyukur sebab ini hukuman paling minimun yang diberikan kepada mereka dan kami akan berdoa dan lakukan solat hajat agar dipermudahkan urusan mereka.

"Hukuman ke atas mereka akan dikurangkan jika berkelakuan baik, apa yang saya tahu, mereka juga kena bayar pampasan kepada anak-anak mereka tetapi jumlahnya masih belum diketahui," katanya.

Azizul Raheem, pegawai Tourism Malaysia di Sweden dan Shalwati, seorang guru yang bercuti tanpa gaji, ditahan reman sejak 18 Disember tahun lepas kerana didakwa memukul tangan seorang anak lelaki mereka kerana tidak solat.

Wartawan tidak dibenarkan oleh keluarga untuk menemu bual anak-anak pasangan itu iaitu Aishah, 14, Ammar, 12, Adam, 11 dan Ariff, 7. - Bernama

Derita isteri seorang VIP

Derita isteri seorang VIP
Lisa merujuk kesnya kepada Pengarah Pembela BN Melaka, Amir Hamzah Aziz yang turut disertai Mohd Adly, semalam.

AYER KEROH - Menjadi isteri orang kenamaan atau VIP tidak menjanjikan kebahagiaan. Itu dihadapi seorang wanita di sini apabila kini berdepan trauma selepas didera secara mental oleh lelaki yang dikahwini sejak 14 tahun lalu.

Malah, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Lisa, 37, turut memberitahu, dia sering dimaki hamun oleh suaminya yang berstatus Datuk berusia 63 tahun itu.

Menurutnya, keadaan itu sudah berlarutan hampir 10 tahun dan merasakan hubungan mereka sudah tiada lagi persefahaman, sekali gus menuntut agar suami menceraikannya secara baik menerusi proses mahkamah.

Lisa berkata, suaminya sering melontarkan kata-kata kesat terhadapnya serta sanggup mengatakan dirinya sebagai 'perempuan sial', 'bodoh' dan pernah mengugut untuk menghantarnya ke hospital mental gara-gara dirinya cuba membunuh diri.

“Saya tidak tahan lagi dan pernah suatu hari dia menggunting rambut saya secara paksa hanya kerana marah saya berkawan dengan orang luar kerana kebetulan saya memang aktif berpuisi di radio.

“Dia juga turut menyekat saya untuk berhubung dengan keluarga termasuk ibu bapa saya sendiri, malah pernah menghalau saya dari rumah.

"Paling tidak tahan, dia pernah mencabul pembantu rumah saya,” katanya yang mengadukan masalah itu di Pejabat Pembela BN Melaka, dekat sini, semalam.

Lisa berkata, hasil perkahwinan, mereka dikurniakan lima anak berusia dari 14 hingga tujuh tahun.

“Saya kesal berkahwin dengannya sebab dia tidak meletakkan kedudukan seorang isteri di tempat yang betul dan sekarang saya serta anak-anak sudah enam bulan tidak tinggal bersamanya.

“Setakat ini sudah 29 kali saya menuntut cerai dengannya dan masuk kali ini barulah saya memfailkan tuntutan fasakh,” katanya.

Sementara itu, Penasihat Guaman Pembela BN, Mohd Adly Ithnin berkata, di dalam kes terbabit, masing-masing tidak lagi boleh meneruskan perkahwinan dan membuatkan penangguhan tuntutan berkaitan seperti tuntutan harta serta nafkah anak-anak.

“Kes ini boleh diselesaikan secara baik sekiranya si suami bersetuju perkara berkaitan harta diselesaikan dengan mahkamah yang lain, bukannya di dalam bab fasakh.

“Isu menjadi rumit sebab pihak suami cuba memasukkan semua perkara ke dalam satu,” katanya.

Sinar Harian 

Rosberg sets fastest time in second practice session


SEPANG: Mercedes AMG Petronas Formula One (F1) Team driver Nico Rosberg set the fastest time in the second practice session of the 2014 Petronas Malaysian F1 Grand Prix (GP) at the Sepang Circuit, here, Friday.

Rosberg, who had achieved the season's opening victory in Melbourne at the Australian Grand Prix, last Sunday, clocked the fastest time of one minute, 39.909 seconds in lap 30 of the one-and-a-half hour practice session on Friday.

Following a mere 0.035 seconds behind him was Finland's Kimi Raikkonen of the Scuderia Ferrari.

Infiniti Red Bull Racing's Sebastian Vettel of Germany clocked the third fastest time of 1:39.970s.

British's Lewis Hamilton of Mercedes AMG Petronas Formula One (F1) Team, who set the fastest time in the first practice session, was in fourth position with 1:40.051s.

Meanwhile, Malaysian-owned F1 team, Caterham F1 Team drivers Marcus Ericsson (Sweden) settled for 20th position, clocking 1:45.703s.

Rosberg said the quickest teams seem to be closer together than the race in Australia, so they still have to work more to improve their level of performance.

"It was crazy conditions out there. In the very, very warm temperatures, it is a huge challenge to get everything right. The cars are on the edge and the tyre degradation was higher than expected today.

"We are sliding a bit more this year, perhaps because of the reduced downforce levels. We are still having some small issues and therefore we were not able to maximise everything today," said Rosberg.

Vettel, who finished third today, said he had a good day and it was good to be up there (position) and in range of the top guys.

He said that they (he and Daniel Ricciardo) had a decent day, not a completely smooth day for both of them because there were still some things to solve on the software side and the programming.

Meanwhile, Rosberg's team-mate, Hamilton, who set the fastest time in the first practice session said he was happy with their progress over the two sessions today and they were able to complete their programme.

He said the car felt good and their focus was on trying to understand the tyres and make sure the balance was right for the weekend.

"There are areas where we can improve so we are keeping focused on our own work, rather than being distracted by what the others are doing. It was pretty tough with the temperature and humidity and it is so important to keep hydrated here.

"We would love a good result this weekend, particularly as it is the home race for Petronas, but it's impossible to predict what will happen at this stage. It is one of the trickiest races of the year so we just have to make sure we tick all the boxes and that it all comes together for us," he said.

BERNAMA 

Interpol hits back at Zahid's reasoning of its passport database being slow


KUALA LUMPUR: Interpol has come out to defend its database for checking passport which, Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi had deemed as being 'too time consuming' and 'causing airport delays'.

According to a report in AFP, Interpol which had earlier hit out at the Malaysian Immigration Department for not checking the ill-fated MH370 plane passengers' passports against its database, defended it after Zahid said its database of 40.2 million lost passports was "too large" and would overwhelm Malaysia's database management system.

"If there is any responsibility or blame for this failure, it rests solely with Malaysia's Immigration Department," Interpol was quoted as saying.

Interpol said that it takes "just seconds to reveal whether a passport is listed, with recent tests providing results in 0.2 seconds".

“While some countries consult the database more than a hundred million times a year, in 2014 prior to the tragic disappearance of Malaysia Airlines Flight MH370, Malaysia's Immigration Department did not conduct a single check of passengers' passports against Interpol's databases.

"Had Malaysia consulted Interpol's database, the fact that both passengers were using stolen passports would have been discovered almost instantaneously," it said.

Following the disappearance of flight MH370 on March 8, the Malaysian authorities had revealed that two Iranians were travelling on stolen passports.

On Wednesday, Zahid told Parliament that consulting the database was too time consuming for immigration officers and caused airport delays.

An online portal reported that Zahid maintained Malaysia’s immigration department had matched “world standards” when carrying out border control.

He reportedly said immigration officers guarding Malaysia's entry points were trained by other countries including the US, UK, Australia and Canada to carry out profiling and detect false travel documents.

He added that any suspicions would prompt a second check through a Document Examination Centre (DEC), with a special lab at the Kuala Lumpur International Airport (KLIA) used by the immigration authorities to check dubious documents since 2007.

Astro Awani 

Lima pesawat lihat beberapa objek pelbagai warna terapung

Petugas bersedia mengeluarkan helikopter Sea Hawk dari pesawat C-17 milik Tentera Udara Di Raja Australia selepas pesawat itu mendarat di Pangkalan RAAF Base. --AP Photo/Rob Griffith


KUALA LUMPUR: Lima pesawat dilaporkan terlihat beberapa objek pelbagai warna ketika dalam misi mencari pesawat Penerbangan Malaysia MH370 pada Jumaat.

Misi mencari tersebut kini telah berakhir dengan pencarian dalam kawasan seluas 256,000 kilometer persegi.

Imej fotografik objek-objek tersebut telah diambil dan ia akan dikaji malam ini (28 Mac).

Objek-objek terbabit setakat ini masih belum disahkan atau dinafikan sebagai milik MH370 sehingga ia ditemui dan dibawa balik oleh kapal.

Pesawat P3 Orion milik Tentera Udara Di Raja New Zealand (RNZAF) dilaporkan melihat beberapa objek berwarna putih dan terang serta satu boya memancing.

Sementara itu, pesawat P3 Orion milik Tentera Udara Di Raja Australia (RAAF) turut melihat objek sama yang dilihat pesawat RNZAF, disamping dua objek segi empat tepat berwarna biru/kelabu terapung di permukaan laut.

Pesawat P3 Orion kedua milik RAAF turut melihat beberapa objek pelbagai warna di satu kawasan lain, kira-kira 546 kilometer dari kawasan penglihatan pertama.

Sejumlah sepuluh pesawat dikerahkan dalam misi pencarian hari ini oleh AMSA, dan kini telah meninggalkan lokasi pencarian.

AMSA telah mengarahkan kapal peronda Pentadbiran Maritim China, Haixun 01, yang berada berhampiran kawasan pencarian dan akan tiba untuk mencari dan mendapatkan objek-objek terbabit, esok.

Cuaca pada Sabtu dijangka sesuai untuk misi mencari.

Sumber: Astro Awani, 28 Mac 2014 

Search not a waste of time - Australian authorities


CANBERRA: Australian authorities searching for Malaysia Airlines Flight MH370 denied their fruitless scouring of the southern Indian Ocean had been a waste of time Friday, as they shifted to a new search area.

The Australian Maritime Safety Authority has been coordinating an international hunt for the missing Boeing 777 in hostile waters some 2,500 kilometres (1,550 miles) southwest of Perth for 11 days.

But no debris has been found and new analysis of radar and satellite data identified an area nearer to land and further north as the likely crash site.

"That is now our best place to go," AMSA chief John Young told reporters in Canberra announcing a new search zone 1,100 kilometres northeast of the previous area.

Young said that switching the search area was a normal part of such an operation and did not devalue the sorties already flown by military and commercial planes and journeys made by vessels so far.

"That's actually nothing unusual for search and rescue operations, this actually happens to us all the time," Young said of the new twist in the search for the plane which went missing on March 8 with 239 people onboard.

"This is the normal business of search and rescue operations, that new information comes to light, refined analysis take you to a different place. I don't count the original work a waste of time."

- 'Best estimate' -

Head of the Australian Transport Safety Bureau Martin Dolan said the new search zone was based on analysis of radar data about the aircraft's movement between the South China Sea and the Strait of Malacca before radar contact was lost.

"This continuing analysis indicates that the plane was travelling faster than was previously estimated, resulting in increased fuel usage and reducing the possible distance it travelled south into the Indian Ocean," he said.

Dolan said the international team's continuing analysis could result in further refinement of the search area.

But he said the new area was the "most credible lead we currently have in the search for aircraft wreckage".

"This is our best estimate of the area in which the aircraft is likely to have crashed into the ocean," he said.

"Let me stress that under international convention, Malaysia has investigative responsibly for Malaysia Airlines Flight MH370. At this stage, the ATSB's main task is to assist in the search for the aircraft," he said.

The new search area is closer to land and not in the belt of winds known as the Roaring Forties, which whips up mountainous seas and difficult conditions. As a result, planes will now be able to spend more time in the search area during their sorties.

"I'm not sure we'll get perfect weather out there...but it's likely to be better more often than we've seen in the past," said Young.

Young said the depth of the water in the new search area was between 2,000 and 4,000 metres and the Australian vessel HMAS Success would arrive there late Saturday. - AFP 

Anwar hampir pasti jadi Presiden PKR

Datuk Seri Anwar Ibrahim - Gambar Fail


PETALING JAYA: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sah bertanding jawatan presiden parti itu pada pemilihan yang akan diadakan Mei nanti.

Borang pencalonan Anwar diserahkan oleh bekas Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali pagi ini.

Setakat ini belum ada mana-mana calon menyerahkan borang untuk bertanding jawatan Presiden PKR.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh dijangka tidak akan dicabar untuk jawatan itu.

Jawatan Presiden PKR sebelum ini dipegang oleh isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Wan Azizah dipilih sebagai Presiden PKR sejak 1999.

Astro Awani 

Anwar will contest for PKR president post


KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim confirmed he will run for the post of president at the party’s elections in May.

His nomination form was submitted by former PKR deputy president Syed Husin Ali on Saturday morning.

So far, no other party members have submitted forms to contest the post.

The Permatang Pauh Member of Parliament will run for the party’s top post despite facing the possibility of imprisonment following his sodomy conviction by the court of appeal in February.

The PKR presidency is currently held by Anwar’s wife Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail since 1999.

Astro Awani 

PERKESO masih belum terima sebarang tuntutan pampasan


KUALA LUMPUR: Belum ada mana-mana pihak keluarga penumpang warga Malaysia atau petugas Penerbangan Malaysia (MAS) pesawat MH370 yang tampil membuat tuntutan daripada Pertubuhan Keselatan Sosial atau PERKESO, walaupun mereka telah boleh berbuat demikian.

Seorang wakil PERKESO memberitahu Astro AWANI, mereka telah menghubungi MAS dan syarikat teknologi Freescale Semiconductor namun kedua-duanya membuat keputusan untuk menunggu terlebih dahulu sebelum memulakan tuntutan pampasan.

Semua rakyat Malaysia yang secara rasminya bertugas semasa berada di dalam pesawat tersebut layak dan dilindungi oleh PERKESO di bawah ‘Skim Bencana Pekerjaan', kata pegawai itu.

‘Kecederaan Pekerjaan’ tertakluk di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 yang memberi perlindungan kepada pekerja terhadap kemalangan semasa menjalankan pekerjaan dan kemalangan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja atau tugasan.

Daripada sejumlah 50 warganegara Malaysia di dalam pesawat MH370, 12 terdiri daripada krew kabin manakala 12 lagi merupakan pekerja syarikat Freescale.

SOCSO turut memberitahu bahawa pegawai daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Mohd Sofuan Ibrahim turut layak bagi skim terbabit.

“Mereka yang berada di dalam penerbangan tersebut dan ketika itu sedang dalam perjalanan melakukan tugasan atau sedang bertugas layak untuk dilindungi oleh skim ini, namun sekiranya ia adalah percutian persendirian, maka mereka tidak dilindungi oleh skim tersebut,” katanya.

Kadar bayaran ialah berdasarkan kadar harian sebanyak 90% daripada gaji harian purata mangsa.

Daripada jumlah itu, 3/5 daripadanya akan dibayar kepada pasangan manakala 2/5 akan dibayar kepada anak-anak berusia bawah 21 tahun.

Sekiranya mangsa tersebut tidak mempunyai suami atau isteri, maka pampasan akan dibayar kepada ibu bapanya, datuk atau nenek, abang atau kakaknya.

Majikan sepatutnya menghantar borang tuntutan dan dokumen berkaitan selepas 48 jam kemalangan disahkan.

Sementara itu, tidak kira sama ada penumpang terbabit sedang bertugas atau tidak, keluarga penumpang yang dilindungi di bawah PERKESO boleh menuntut pampasan kematian dan menerima ‘Pencen Penakat.

Kadar pencen ialah di antara 50-65% daripada jumlah gaji bulanan mangsa yang diinsuranskan. Jumlah minimum iadalah RM475 manakala maksimum ialah RM1917.50.

Umur maksima bagi ‘Pencen Penakat’ ialah sebelum mencecah usia 60 tahun di mana ahli keluarga mangsa harus menguruskan penghantaran borang tuntutan.

“Faedah Pengurusan Mayat berjumlah sehingga RM1,500 juga boleh dibayar kepada ahli keluarga mangsa,” ujar pegawai terbabit.

Namun begitu, satu permasalahan untuk membuat tuntutan di bawah skim ini ialah sijil kematian yang belum dikeluarkan ekoran buat masa ini masih belum ada pengesahan sahih terhadap nasib pesawat terbabit.

Untuk sebarang maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi PERKESO di nombor perkhidmatan pelanggan 03-4257 5755 atau melayari laman web www.perkeso.gov.my.

Astro Awani 

Poseidon kedua milik Amerika Syarikat dihantar ke Perth


KUALA LUMPUR: Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia berkata negara berkenaan akan menghantar pesawat P-8 Poseidon keduanya ke Perth, Australia bagi membantu mencari pesawat Penerbangan Malausioa MH370 yang hilang sejak 8 Mac.

Dalam satu kenyataan, ia berkata bahawa pesawat itu akan berlepas dari pangkalannya di Okinawa, Jepun hari ini.

"Keadaan cuaca buruk termasuk potensi permukaan berais menjadikan kehadiran pesawat P-8 yang direka untuk semua keadaan cuaca, amat berharga," tambah kenyataan itu.

Armada Pasifik AS juga akan menggerakkan pengesan sonar 'Towed Pinger Locator Hydrophone' dan 'Bluefin-21' ke Perth, sebagai persediaan mengesan kotak hitam MH370 andai objek yang ditemui disahkan serpihan pesawat itu.

Ini bagi membolehkan aset itu segera dikerah memandangkan jangka hayat bateri kotak hitam tersebut adalah singkat.

Astro Awani