Monday, 10 April 2017

Tugasan Pelik Jururawat ‘Basah’ Di China

Foto: Iyaxin.com

China memang dikenali dengan perkara pelik dan bagi kita tidak masuk akal. Salah satunya pekerjaan sebagai ‘Jururawat Basah’. 

Jururawat biasanya bertugas untuk merawat orang sakit. Apa sebenarnya pekerjaan para jururawat basah ini? Tugas jururawat basah ini adalah untuk menyusukan, bukan hanya kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa.

Memetik sumber, berbeza dengan jururawat, jururawat basah tugas utamanya adalah untuk menyusukan. Perkhidmatan ini ditawarkan bukan hanya untuk kanak-kanak, malah juga untuk orang dewasa.

Menurut syarikat yang menyediakan perkhidmatan ini, syarikat Xinxinyu Household Service Company berpangkalan di Guangdong, China. Orang yang ingin menyewa perkhidmatan ini meningkat, bukan untuk kanak-kanak, tapi orang dewasa itu sendiri untuk tujuan peribadi.

Minum air susu ibu sudah menjadi satu trend popular di kalangan orang kaya di China. Negara mereka juga mempunyai tekanan kerja yang tinggi. Ada yang menyewa jururawat basah ini bekerja di rumah selama sebulan agar selalu mendapatkan bekalan susu segar setiap hari.

Menurut orang yang pernah menyewa perkhidmatan ini, jururawat basah boleh disewa dengan kos kira-kira 10,000 hingga 20,000 Yuan iaitu sekitar RM6,000 hingga RM12,000. Harga ini dianggap wajar oleh para pelanggan yang pernah menyewa perkhidmatan ini. Ada di antara jururawat basah yang disewa juga masih muda dan berpenampilan menarik dan harganya boleh mencecah lebih mahal lagi, sehingga berlipat kali ganda.

- Sumber: AliffChannel | 10 April 2017