Sunday, 9 August 2015

'Tukar dua pegawai SPRM tindakan terdesak'

Akhbar itu mempertikaikan kenapa tidak menunggu Pengarah Operasi Khas SPRM, Bahri Mohamad Zin menyelesaikan siasatannya sebelum beliau ditukarkan.

KUALA LUMPUR: Penukaran mengejut dua pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke Jabatan Perdana Menteri (JPM) telah membina persepsi mungkin hasil siasatan terhadap SRC International tidak "menggembirakan", lapor akhbar Utusan Malaysia.

Akhbar itu juga menganggap serang hendap bertalu-talu terhadap SPRM telah memberikan isyarat wujudnya "tangan ghaib" ke atas badan itu.

"Kepada warga SPRM, kerja mulia dan pengorbanan anda, kami rakyat marhaen yang disangka dungu ini sentiasa menyanjunginya.

"Walaupun kami ini marhaen dan tidak ada kuasa, tetapi tidak mudah ditipu atau tertipu," tulis Ku Seman Ku Hussain menerus ruangan Anekdot Ahad.

Akhbar itu juga menyifatkan arahan menukar dua pegawai kanan SPRM sebagai tindakan terdesak, panik, tidak ada strategi dan seterusnya memberikan gambaran tentang wujudnya "dalang" dan tangan-tangan ghaib membantutkan siasatan yang telah memakan masa yang lama.

"Kalaupun pertukaran perlu dilakukan, kenapa tidak menunggu Bahri (Pengarah Operasi Khas SPRM, Bahri Mohamad Zin) menyelesaikan siasatannya?

"Daripada ini kita boleh membuat kesimpulan bahawa bahawa Bahri sangat 'bernilai' untuk disenyapkan," tulis Ku Seman lagi.

Semalam Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan pihaknya telah menangguhkan sementara siasatan ke atas SPRM berhubung kes kebocoran maklumat yang disiarkan dalam portal Sarawak Report.

Khalid menjelaskan arahan itu dibuat beliau susulan pelbagai andaian dan persepsi awam ke atas siasatan berkenaan.

"Pelbagai andaian telah dibuat kerana berbagai persepsi telah dibuat, jadi saya mengarahkan kita tangguhkan sementara itu sebab saya perlu bagi penjelasan.

"Kenapa kita bertindak, saya harap semua dapat memahami, kerana ini sebahagian daripada tanggungjawab kami, dan kita tiada pilihan, dan kita tidak boleh lakukan siasatan dengan selektif, tambahan pula ini adalah kerana kes dan laporan yang cukup serius," jelas Khalid.

- Sumber: Astro Awani 

Foreigners among first group of climbers to Mount Kinabalu since earthquake

The 5.9 magnitude earthquake which rocked Kundansang last June 5 claimed 18 lives, including Singaporean (10), Malaysian (six), a Japanese national and a Chinese national.

KUNDASANG: Foreign tourists were among 88 people in the first group of climbers to scale up to Laban Rata on Mount Kinabalu today after climbing activities on the mountain was halted due to an earthquake about two
months ago.

Michael Lewis, 39, from California in the United States of America, said it was an opportunity that gave him an amazing experience which he would share with others.

"This climb will help me to give a clear picture of the situation, that it is now safe to climb Mount Kinabalu when In return to the United States," he said when met by Bernama here today.

Lewis was among members of a welfare club, with membership in about 20 countries, who took part in the climb.

An Australian, Andrew Britto, 51, said he was fortunate to be among those who were able to go up the mountain this time, despite having climbed it several times before.

Britto said he did not see a lot of changes during the climb to Laban Rata, except traces of damage caused by falling rocks.

"Although I have climbed the mountain before, climbing it again after an earthquake gives a different experience as there is a new path," he added.

The climbers were flagged-off by state culture, tourism and environment minister Datuk Seri Masidi Manjun yesterday.

The 5.9 magnitude earthquake which rocked Kundansang last June 5 claimed 18 lives, including Singaporean (10), Malaysian (six), a Japanese national and a Chinese national.

In a related development, the halting of climbing activities at the mountain since two months ago has not only affected income of the mountain guides, but also their stamina.

Eddy Minel, 25, from Kampung Poring, Ranau, who was involved in yesterday's climb, said he lacked stamina and felt tired.

Having been a mountain guide since the aged of 17, said he got his stamina by climbing up the mountain, which he did three times a week before it was closed due to the earthquake.

Julius Dani, 36, from Kampung Tomis, Tamparuli, the mountain guide for the media during the climb, said he was happy to be able to be able to climb the mountain again.

"We may not reach the peak, but it feels good to be back on this mountain again," he added.

- Sumber: Bernama

Siasatan ke atas SPRM ditangguh sementara - KPN

KHALID: Saya tidak mahu kami di peringkat bawah bermasam-masam muka, ini sesuatu yang tidak baik untuk pasukan penguatkuasa.

GEORGE TOWN: Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan pihaknya menangguhkan siasatan ke atas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kes kebocoran dokumen siasatan agensi itu terhadap SRC International Sdn Bhd, sebuah entiti milik 1MDB.

Khalid menjelaskan arahan itu dibuat beliau susulan pelbagai andaian dan persepsi awam ke atas siasatan berkenaan.

"Pelbagai andaian telah dibuat kerana berbagai persepsi telah dibuat, jadi saya mengarahkan kita tangguhkan sementara itu sebab saya perlu bagi penjelasan.

"Kenapa kita bertindak, saya harap semua dapat memahami, kerana ini sebahagian daripada tanggungjawab kami, dan kita tiada pilihan, dan kita tidak boleh lakukan siasatan dengan selektif, tambahan pula ini adalah kerana kes dan laporan yang cukup serius," jelas Khalid.

Khalid juga menafikan dakwaan SPRM agensi itu jadi sasaran polis.

Sebaliknya, PDRM hanya menjalankan tanggungjawab menyiasat berdasarkan laporan polis yang diterima.

"Kita tidak sesekali mensasarkan mana-mana institusi, tambahan lagi SPRM juga agensi kerajaan, pertuduhan ini bukan dilakukan oleh institusi tapi oleh individu yang kita syaki dan kita perlu siasat.

"Saya tidak mahu kami di peringkat bawah bermasam-masam muka, ini sesuatu yang tidak baik untuk pasukan penguatkuasa," tegas Khalid.

Beliau juga menjelaskan tindakan polis terhadap pegawai-pegawai kanan SPRM termasuk rampasan fail dan komputer milik mereka adalah mengikut peruntukan undang-undang bagi membantu siasatan.

Siasatan polis terhadap SPRM bermula susulan dakwaan kebocoran dokumen siasatan terhadap SRC International Sdn Bhd bulan lalu.

Sehingga kini beberapa pegawai kanan agensi itu dipanggil memberi keterangan, termasuk Pengarah Bahagian Operasi Khas SPRM, Datuk Bahri Mohamed Zin.

Polis turut menggeledah ibu pejabat SPRM minggu lalu.

Tindakan demi tindakan polis ke atas agensi itu, kemudian disusuli dengan pengumuman Ketua Pesuruhjaya, Tan Sri Abu Kassim Mohamed bercuti atas sebab-sebab kesihatan.

Dua pegawai kanannya, Pengarah Operasi Khas, Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Komunikasi Strategik, Datuk Rozaid Yaakob pula dipindahkan ke Jabatan Perdana Menteri berkuat kuasa serta merta.

Timbalan Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Mustafar Ali sebelum ini mengakui siasatan terhadap kes SRC International Sdn Bhd terjejas akibat tindakan polis.

Tindakan polis turut mengundang kenyataan lantang pelbagai pihak, termasuk anggota kabinet sendiri, kerana dianggap dipolitikkan, satu bentuk campur tangan bagi mengganggu gugat siasatan SPRM.

- Sumber: Astro Awani

'Tidak tahu konspirasi jatuhkan Najib'

BATU PAHAT- Naib Presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal, menyatakan beliau tidak menyedari adanya konspirasi untuk menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

Beliau berkata, jika ada konspirasi berkenaan ia perlu diserahkan kepada Majlis Tertinggi (MT) untuk tindakan selanjutnya untuk membuat keputusan.

“Jika konspirasi berkenaan benar-benar wujud, Perdana Menteri perlu buktikannya dan perlu diserahkan kepada pengetahuan MT Umno, untuk tindakan yang selanjutnya.

“Tak kanlah ada ahli politik nak berkonspirasi dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) , Bank Negara Malaysia atau Peguam Negara kerana mereka adalah institusi bebas,” katanya selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Parit Sulong, di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Batu Pahat, semalam.

Sementara itu di BERA, ahli Umno diminta memberhentikan desakan meminta Tan Sri Muhyiddin Yassin melepaskan jawatan Timbalan Presiden Umno.

Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, Muhyiddin tidak melanggar mana-mana peraturan dalam perlembagaan parti untuk terus memegang jawatan nombor dua dalam parti Melayu terbesar itu meskipun digugurkan daripada barisan Kabinet, dan berhak
kekal memegang jawatan itu.

“Tak payahlah hendak minta Najib mahupun Muhyiddin meletak jawatan. Biar Najib selesaikan isu ini.

“Sementara itu, Muhyiddin beri sokongan kepada Perdana Menteri selaku Presiden Umno manakala beliau selaku Timbalan Presiden beri sokongan sebagai satu pasukan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Bahagian Bera di Kompleks Rakan Muda di sini, semalam.

Shahrizat berkata, keputusan perletakan jawatan itu terpulang kepada peribadi masing-masing, lebih-lebih lagi apabila mereka merupakan kepimpinan tertinggi parti.

- Sumber: Sinar Harian 

Tweet ‘saya tidak akan jual negara’ ‘diserang’

Tweet Perdana Menteri. 

SHAH ALAM – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan beliau sama sekali tidak akan menjual negara sebaliknya dana yang diperoleh digunakan sepenuhnya untuk kepentingan rakyat dan Umno.

Perkara itu dinyatakan Najib menerusi posting di laman mikro Twitternya semalam sebelum dihujani pelbagai komen daripada netizen.

“Tapi kenapa (dana) masuk ke akaun peribadi?” soal seorang pengguna Twitter yang menggunakan twithandle @therealshah_

Kredibiliti Najib sebagai pemimpin negara terjejas teruk sebaik sahaja sebuah portal antarabangsa mendedahkan sejumlah besar dana berjumlah RM2.6 bilion dimasukkan ke dalam akaun peribadi miliknya.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kemudiannya mengesahkan dana itu adalah sumbangan penderma dari Timur Tengah.

Berikutan itu, suruhanjaya itu dalam satu kenyataan berkata akan meminta Perdana Menteri memberikan penjelasan berhubung sumbangan derma berkenaan.

Salah seorang netizen menggunakan nama Sheikh Wahid Emdibi di Twitter turut mempersoalkan sejauh mana kebenaran kata-kata Najib dengan bertanya, " tu dua pegawai SPRM yang siasat tu kenapa pergi pindahkan ke JPM? Takut apa?".

Ratusan tweet yang lain turut mengecam kenyataan Perdana Menteri termasuk ada di antaranya yang memberikan nasihat sinis jika mahu kekal di tampuk pemerintahan.

"Kenapa mata wang kita semakin jatuh? Sudah la imej negara kita pun dah jatuh, tolonglah baiki balik kalau nak sangat jadi PM," tulis Aliff Hassan.

- Sumber: Sinar Harian

How did Man Utd's five new signings perform?

Argentinian goalkeeper Sergio Romero


Memphis Depay

Instead of a 4-3-3, United started with a 4-2-3-1, positioning Memphis Depay in the middle of the attack, behind Wayne Rooney. Anyone would struggle to work with Rooney in his lumbering galoot form, but he was able to release Ashley Young into space for the goal, and made use of Rooney’s presence around the box to swap passes. He added speed to the attack behind the striker, something United had lacked when using Marouane Fellaini and Ander Herrera last season, and took on a couple of shots.

He was replaced on 68 minutes by Ander Herrera, and had a quieter second half as United controlled the early stages of the second half.

Sergio Romero

In the first half he avoided what half of Twitter was waiting for: he did not pick the ball up and throw it into his own net, and he generally avoided calamity. There was even one positive moment where he rushed out to punch a loose ball away with an attacker coming in to finish. As well as that, there were a couple of iffy moments, Romero playing one ball straight out of play under pressure, and dissecting both his options on the right wing with another attempt.

In the second half, he dealt with a dangerous cross and a whipped free-kick calmly enough, without spilling the ball on either occasion, though with about 10 minutes of normal time to go he was indecisive in coming out with a through ball to Ben Davies that forced Chris Smalling to concede a corner. He pulled off a save from a Christian Eriksen shot from a tight angle on the left, which he claimed at full stretch, without fuss. However, he still found time for one inexplicably weak flap at a slow header. Had he caught the ball then, he wouldn’t have had to pull off an impressive save from another Eriksen shot.

Matteo Darmian

Darmian and Kane vying for the ball

The first 45 minutes saw him intelligently cover for his central defenders, which was certainly necessary with the nervy coupling of Smalling and Daley Blind, playing their first game in a central defensive duo in competitive circumstances. He appeared reluctant to team up with Juan Mata on the right wing, hanging back almost as much as Antonio Valencia. Presumably then, this is an instruction from Louis van Gaal to his right-backs, but that might change as he becomes more assured, and if Pedro replaces Mata in the coming weeks.

He was replaced with 10 minutes to go by his understudy Antonio Valencia, with what might have been a case of cramp, but will be pleased with his efforts and apparent solidity. As will Van Gaal and the Old Trafford crowd. Especially as Valencia was caught ball-watching shortly after his introduction.

Morgan Schneiderlin 


A debut first half of few mistakes. He was conspicuous by making tackles in a Manchester United shirt, something rarely seen next to Michael Carrick for a few years. He offers more defensive contributions than Ander Herrera, but was not as adept at linking midfield with attack as Herrera increasingly did last season. He seems like the ideal foil to most of the potential permutations of Bastian Schweinsteiger, Marouane Fellaini, Carrick and Herrera.

He faded a little in the second half, but as United tried to keep possession and killed the game, he featured often with tackles and the occasional foul. He offered relatively little in attack, and United will have to look to Herrera or their wingers to break sides down this season.

Bastian Schweinsteiger

Schweinsteiger sees yellow for a foul

He was booked for a fairly innocuous but cynical challenge on Nacer Chadli on 69 minutes, breaking up play to stop a counterattack. A minute later, he gave the ball away with a loose pass under pressure, giving Smalling an awkward situation with Harry Kane to deal with, but started to grow into the game, and helped United dominate possession in midfield. He still clearly needs to work on his fitness, given his side desperately needed an assertive presence when Spurs chased an equaliser late on.

- Source: Eurosport 

Kapal tangki minyak dirompak, kargo hilang

Gambar fail menunjukkan kapal tangki MT Joaquim

SHAH ALAM - Kapal MT Joaquim yang hilang ketika belayar dari Tanjung Pinang Indonesia ke Langkawi dikesan dekat Pulau Rupat, Indonesia 8.45 pagi ini, menurut Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim).

Dilaporkan, kapal tangki MT Joaquim dengan muatan minyak mentah itu telah dilepaskan perompak namun kargonya hilang.

Dua daripada 10 kru kapal yang dilepaskan turut mengalami kecederaan.

Kapal MT Joaquim yang berdaftar di Singapura membawa muatan 3,500 metrik 'marine fuel oil' sepatutnya tiba di Langkawi jam 3 pagi Ahad, dilaporkan hilang awal pagi tadi.

- Sumber: Sinar Harian 

Courtois sent off as Chelsea draw 2-2 with Swansea

Oscar opened the scoring with a free-kick that tempted both Chelsea and Swansea players, but crept in at the far post untouched. 

Premier League result: Stamford Bridge - Chelsea 2 (Oscar 23’ Willian 30’) Swansea 2 (Ayew 29’ Gomis 55’ pen)

Chelsea went down to 10 men as Thibaut Courtois was sent off to concede a penalty, and hung on to open the season with a 2-2 draw against Swansea at Stamford Bridge.

Jose Mourinho's side started the season without any new players in their first eleven, and their established quality was enough to control the game at times, but Swansea will be pleased with Andre Ayew’s debut showing.

Andre Ayew reacted brilliantly moments later to grab an equaliser, and a minute later Willian’s deflected cross put Chelsea back in front.

Swansea equalised once more, however, when Courtois conceded a penalty and red card, bringing down Bafetimbi Gomis right on the edge of the box, and the striker duly converted. 

That was part of a sustained attack from Swansea on Chelsea’s box, with Courtois's replacement Asmir Begovic pulling off a number of good saves as they managed to hold on.

Chelsea attempted to exact late pressure with the introduction of Radamel Falcao, but were unable to break down Swansea.

And now, the champions face the prospect of taking on Manchester City in their second match of the season without their number one goalkeeper. It's often said that retaining the title is always far harder than winning it; this Chelsea side appears to be finding that out already.

- Source: Eurosport 

Remaja dirogol adik rakan

Gambar hiasan

KODIANG - Seorang remaja dirogol oleh adik rakannya yang baru mencecah usia 15 tahun ketika berkunjung ke rumah rakannya itu bulan lalu.

Mangsa yang berusia 17 tahun, dari sebuah kampung dekat sini, mengaku dirogol dalam bilik adik rakannya, Salsabila (bukan nama sebenar).

Ketika kejadian bulan lalu, mangsa ke rumah Salsabila di kampung berdekatan, kedua-duanya kemudian keluar untuk mengutip daun ketum di kawasan berhampiran.

Selesai mengutip daun ketum sekitar jam 4 petang, mangsa mengikut Salsabila pulang ke rumahnya untuk berehat dan minum air dalam bilik tidur adik rakannya.

Bagaimanapun, adik lelaki Salsabila, dikenali sebagai Megat (bukan nama sebenar) masuk ke dalam bilik itu dan pada ketika itu, Salsabila keluar sebentar.

Difahamkan, Megat terus memegang tangan mangsa yang ketika itu cuba untuk keluar dari bilik berkenaan, namun ditarik oleh Megat dan menolaknya ke atas katil.

Berdasarkan laporan polis, Megat memasukkan kemaluannya dalam kemaluan dan dubur mangsa.

Ketika kejadian, mangsa tidak melawan kerana bimbang dipersalahkan berikutan mangsa sendiri yang datang ke rumah itu.

Sebaik Salsabila masuk ke dalam bilik itu, Megat terus melepaskan mangsa. Bagaimanapun mangsa sempat berbual dengan Salsabila sekitar tiga minit sebelum pulang ke rumahnya.

Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Superintendan Abd Rahim Abdullah ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

Beliau berkata, suspek berusia 15 tahun itu ditahan untuk siasatan lanjut.

“Berdasarkan siasatan, ini adalah kejadian kali kedua, di mana kali pertama mangsa melakukan hubungan seks dengan suspek Jun lalu. Ketika itu, mangsa menceritakan kejadian yang berlaku pada rakan dan guru di sekolahnya,” katanya.

Menurutnya, polis merakamkan percakapan saksi iaitu rakan dan guru mangsa bagi mengesahkan dakwaannya.

“Mangsa sendiri mengadu dirogol oleh seorang remaja dikenali Megat ketika pergi ke rumah rakannya. Guru terbabit turut mengesahkan mangsa berjumpa dengannya di sekolah pada 5 Julai lalu, dan memberitahu dirogol,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Budak maut dalam bilik air

Keluarga dan waris Allahyarham Nordamia Amani di pekarangan Jabatan Perubatan Forensik Hospital Tuanku Ja’afar, Seremban.

PORT DICKSON - Seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun meninggal dunia selepas ditemui terbaring dalam bilik air rumah keluarganya di Taman Lukut Makmur, di sini, petang kelmarin.

Ketika kejadian jam 4.45 petang itu, kanak-kanak terbabit, Nordamia Amani Mohd Azam difahamkan sedang berada dalam penjagaan bapa dan ibu tirinya bersama adik-beradik tiri mangsa.

Ibu kandung kanak-kanak terbabit, Norafiza Mokhri, 29, berkata, anaknya dijaga bekas suaminya berusia 31 tahun yang sudah berkahwin lain.

Bagaimanapun, katanya, ketika kejadian, bekas suaminya itu tiada di rumah kerana sedang bekerja sebagai pembantu lori.

“Saya mendapat tahu tentang kejadian ini pada jam 5.15 petang semalam. Masa itu anak saya sudah dibawa ke Klinik Kesihatan Lukut dan disahkan meninggal dunia di situ,” katanya.

Menurutnya, ketika menerima berita menimpa anaknya itu, dia sedang berada di Seremban.

Sementara itu, ibu tiri mangsa, Siti Sabariah Adin, 40, berkata, sebelum kejadian, dia pergi kerja seperti biasa dan balik ke rumah kira-kira 3.30 petang.

“Saya nampak ada kesan calar atas mata arwah dan arwah kata dia kena cakar kucing. Lepas tu saya suruh dia mandi sebab kami nak beraya ke Melaka.

“Tapi sewaktu bersiap, tiba-tiba terdengar bunyi dari bilik air. Saya terus ke bilik air dan tengok arwah sudah terbaring," katanya.

Jenazah mangsa dibawa ke Unit Forensik Hospital Port Dickson sebelum dirujuk ke Jabatan Perubatan Forensik Hospital Tuanku Ja'afar, Seremban untuk bedah siasat.

Ketua Polis Daerah Superitendan Baharudin Mustapha berkata, pihaknya masih menunggu laporan lengkap hasil bedah siasat ke atas mangsa.

- Sumber: Sinar Harian 

Kena terima walau ada hati yang terluka

Mohamed Khaled Nordin

PASIR GUDANG - Umno Johor mengambil pendirian untuk menghormati keputusan Presidennya, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak berhubung pengguguran Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Pengerusi Umno Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, pihaknya mengambil ketetapan bahawa urusan kerajaan adalah budi bicara mutlak seorang Perdana Menteri.

Menurutnya, keputusan pengguguran Muhyiddin itu mesti dihormati dan didukung walaupun pada hakikatnya, ada di kalangan ahli parti di negeri ini yang terluka. 

"Dan kami juga mengambil ketetapan Umno hanya ada satu nakhoda iaitu Presiden Umno dan kita mesti memberikan kepercayaan untuk dia mengemudi bahtera ini.

"Tetapi hormat kami tidak akan berkurang pada Timbalan Presiden," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan pada Majlis Perwakilan Umno Bahagian Pasir Gudang, di sini, hari ini. 

Najib turut hadir pada program ini.

Mohamed Khaled berkata, pendekatan 'Cara Johor' adalah mendamaikan dan mengajak semua pihak ke arah muafakat kerana semua pihak adalah bahagian penting dalam keluarga besar Umno.

"Kerana itu kita menyeru agar Timbalan Presiden terus dihormati. Mana mungkin kami akan membelakangkan beliau hanya kerana beliau sudah bukan lagi Timbalan Perdana Menteri.

"Persahabatan kami bukan kerana darjat, bukan kerana pangkat, bukan kerana gelaran dan sama sekali bukan sekadar upacara dan martabat," katanya.

Dalam ucapan itu, beliau yang juga Ketua Umno Bahagian Pasir Gudang menyatakan harapan agar Muhyiddin terus bersama mendukung perjuangan Umno, memperbaiki bangsa dan agama.

- Sumber: Astro Awani 

Pengamal media, aktivis berhimpun bantah penggantungan The Edge
Lebih 200 pengamal media dan aktivis demokrasi berhimpun membantah tindakan penggantungan penerbitan akhbar milik The Edge Media Group.

KUALA LUMPUR: Lebih 200 pengamal media dan aktivis demokrasi berhimpun di Leboh Pasar, Kuala Lumpur sebagai membantah tindakan kerajaan menggantung penerbitan dua akhbar milik The Edge Media Group.

Pada garis yang lebih besar, mereka juga mendesak kerajaan supaya menghormati kebebasan media serta hak masyarakat untuk mendapatkan maklumat dan bersuara.

"Ini bukan tentang The Edge semata-mata," kata wartawan kanan, R. Nadeswaran.

Mereka sebelum itu berkumpul di hadapan Pasar Seni pada pukul 11 pagi sebelum berjalan untuk memulakan perhimpunan di Lebuh Pasar.

Beberapa pemimpin politik turut menyertai perhimpunan antaranya Saifuddin Abdullah, Gobind Singh, Liew Chin Tong, Dr Dzulkefly Ahmad, Tony Pua, Dyana Sofya serta aktivis Maria Chin, Ambiga Sreenevasan.

Solidariti The Edge

Perhimpunan ini juga diadakan sebagai mendesak supaya sekatan ke atas laman web Sarawak Report ditarik balik.

Ia juga untuk menyatakan kebimbangan dan bantahan terhadap cadangan kerajaan mengawal portal berita di internet melalui pindaan ke atas Akta Komunikasi dan Multimedia.

"Kita menuntut kerajaan supaya tidak mengugut dan tidak mengancam pengamal media," kata aktivis media bebas, Fathi Aris Omar yang juga jurucakap Geramm.

Perhimpunan ini dianjurkan bersama oleh FCC, Geramm, CIJ, Reporters sans Frontiers KL.

- Sumber: Astro Awani