Sunday, 22 December 2013

Suspension of 'The Heat' not linked to Prime Minister story, says Home Ministry

Suspension of 'The Heat' not linked to Prime Minister story, says Home MInistry

The Home Ministry has denied that it recent suspended weekly magazine The Heat because of a story involving Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak.

“This decision (suspension) was not linked to The Heat’s recent story regarding the Prime Minister, and any accusations to the contrary are without merit,” according to a statement by the ministry spokesperson yesterday.

The Ministry said that The Heat had violated provisions in its publication permit, specifically the requirement to “inform the Home Ministry of any change of ownership”, and also a provision which specifies that the permit was only applicable for “a weekly business magazine.”

The Ministry also had issued two show cause letters to The Heat’s publisher, but did not receive a reply, indicating that the suspension was due to the lack of response.

“The (show cause) letter provides for an official right of response, but such a response was not received. A second show cause letter was sent, again without official response. The Heat has been suspended until an official response is received,” said the spokesperson.

On Thursday, The Heat was notified of its suspension by the Home Ministry.

The Heat is published by HCK Media Group which also behind business publication Focus Malaysia and the online portal theantdaily.com.

Astro Awani 

Bekas penyelia NSTP, isteri maut dilanggar lori

Bekas penyelia NSTP, isteri maut dilanggar lori

MARANG:  Sepasang suami isteri maut setelah kenderaan yang mereka naiki terlibat dalam kemalangan di Km 47, Jalan Kuala Terengganu-Kuantan, berdekatan Kampung Pasir Putih, di sini petang ini.
   
Kemalangan kira-kira 5.00 petang itu berlaku apabila sebuah lori seberat satu tan yang dalam perjalanan dari arah Dungun ke Kuala Terengganu dikatakan memotong sebuah kenderaan sebelum bertembung dengan kereta mangsa yang datang dari arah bertentangan.
   
Akibat rempuhan itu, Mohamed Hanafi Abdul Manaf, 62, bekas Penyelia Teknikal Percetakan NSTP di Kuala Lumpur, dan isterinya Rabiah Mat Hussin, 55, yang berasal dari Dungun maut di tempat kejadian.
   
Pasangan terbabit cedera parah di bahagian kepala selain kecederaan dalaman serta patah kaki.
   
Manakala pemandu lori terbabit dan kelindannya tidak mengalami sebarang kecederaan.
   
Ketua Polis Daerah, Deputi Supritenden Ahmad Mazlan Yahaya ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu dan mayat kedua-dua mangsa dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk bedah siasat.

BERNAMA 

Senarai pemenang untuk Piala Maya 2013

Piala Maya 2013 angkat Julia Perez Pelakon Wanita Terpilih
Julia Perez telah dinobatkan sebagai Pelakon Filem Wanita Terpilih bagi filem Gending Sriwijaya.


Berikut adalah senarai para pemenang untuk Piala Maya 2013:-

Filem Terpilih: Sokola Rimba (arahan Riri Riza)

Pelakon Filem Lelaki Terpilih: Reza Rahadian (Habibie & Ainun)

Pelakon Filem Wanita Terpilih: Julia Perez (Gending Sriwijaya)

Filem Pendek Terpilih: Dino (Edward Gunawan)

Sutradara Terpilih: Mauly Surya (What They Don't Talk When They Talk About Love)

Naskah Adaptasi Terpilih: Ifa Isfansyah, Fajar Nugros, Iwan Setyawan (9 Summers 10 Autumns)

Naskah Asli Terpilih: Swatika Nohara (Hari Ini Pasti Menang)

Penyunting Gambar Terpilih: Cesa David, Luckmansyah, Aline Jusria, Faesal Rizal (Noah: Awal Semula)

Penata Kamera Terpilih: Yunus Pasolang (What They Don't Talk When They Talk About Love)

Penata Suara Terpilih: Khikmawan Santosa (Hari Ini Pasti Menang)

Penata Artistik Terpilih: Iqbal Marjono (Belenggu)

Filem Dokumentari Terpilih: 400 Words ( Ismail Basbeth)

Pelakon Pembantu Lelaki Terpilih: Alex Komang (9 Summers 10 Autumns)

Pelakon Pembantu Wanita Terpilih: Ayushita (What They Don't Talk When They Talk About Love)

Ilustrasi Muzik Terpilih: Indra Lesmana (Adriana)

Segmen Filem Omnibus Terpilih: Malaikat Juga Tahu - Rectoverso (Marcella Zalianty)

Pelakon Filem Omnibus Lelaki Terpilih: Lukman Sardi (Malaikat Juga Tahu - Rectoverso)

Pelakon Filem  Omnibus Wanita Terpilih: Dewi Irawan (Malaikat Juga Tahu - Rectoverso)

Filem Daerah Terpilih: Nagasari (Christopher Hanno & Eduardus Pradipto - Jawa Tengah & Yogyakarta)

Kritik Film Terpilih: "Sokola Rimba: Protes Dari Orang Rimba" (Imam Teguh Santoso)

Filem Animasi Terpilih: Sang Suporter (Wiryadi Darmawan)

Poster Filem Terpilih: Gamaliel Budiharga (Vakansi Yang Janggal & Penyakit Lainnya)

Penata Rias Wajah & Rambut Terpilih: Retno R. Damayanti, Joy Revfa, Rezani Ramli (Habibie & Ainun)

Penata Kostum Terpilih: Retno R Damayanti (Habibie & Ainun)

Pelakon Baru Lelaki Terpilih: Reza Nangin (Cinta Tapi Beda)

Pelakon Baru Wanita Terpilih: Lina Marpaung (Demi Ucok)

Pemain Cilik Terpilih: Jefhan Nathanio (Tampan Tailor)

Lagu Tema Terpilih: Cinta Sejati - Bunga Citra Lestari (Habibie & Ainun)

Efek Khusu Terpilih: Adam Howarth (Sang Kiai)

Acara Piala Maya bagi tahun 2013  kali ini telah berlangsung satu Galeri Seni Umaniara De'Brawijaya, Kebayoran baru, Jakarta Selatan, Jakarta, Indonesia.Sumber: ASTRO Awani 

Dua rakyat Malaysia parah dalam letupan di Danok, Thailand

Dua rakyat Malaysia parah dalam letupan di Danok, Thailand

DANOK:  Dua rakyat Malaysia adalah antara 24 orang yang cedera dalam tiga kejadian letupan bom di Selatan Thailand, hari ini.

Kesemua mangsa yang cedera itu ialah mangsa letupan bom di Pekan Danok, berhampiran sempadan Thailand-Malaysia, Bukit Kayu Hitam, Kedah.

Ketua Polis Daerah Padang Besar Supritendan Che Man Md Dros ketika di hubungi berkata, butiran dua rakyat Malaysia tersebut masih belum dapat dikenalpasti.

Dua lagi kejadian letupan di Pekan Sadao dan Padang Besar dipercayai tidak melibatkan sebarang kecederaan.

Gabenor Songkhla, Girisada Boonrach berkata, kejadian letupan bom di Pekan Danok berlaku pada pukul 1.45 petang di hadapan sebuah hotel dipercayai berpunca dari sebuah kenderaan pacuan empat roda yang diletakkan di hadapan hotel terbabit.

Semetara itu, letupan di Pekan Sadao berlaku pada pukul 11 pagi manakala letupan di Padang Besar pada pukul satu tengahari.

Semua mangsa yang cedera di hantar ke hospital berdekatan.

ASTRO Awani 

Piala Maya 2013 angkat Julia Perez Pelakon Wanita Terpilih


Julia Perez muncul Pelakon Wanita Terbaik Piala Maya Indonesia - Foto Fuad Misbah


JAKARTA: Awal bulan ini menyaksikan industri perfileman Indonesia telah mengangkat filem Sang Kiai sebagai filem terbaik di Festival Filem Indonesia 2013.

Malam tadi berlangsung satu lagi acara anugerah pengiktirafan buat penggiat seni di republik itu.

Dinamakan Piala Maya, pada awalnya ia merupakan satu pengiktirafan kecil-kecilan yang bermula di alam maya (internet) sebelum kemudiaannya diangkat ke dunia nyata.

Bertemakan 'Ragam Corak Filem Indonesia' dapat dilihat di majlis mendapat sambutan "lumayan" oleh para penggiat seni perfileman dan juga para pencinta filem Indonesia.

Sejajar dengan tema tahun ini, para pemenang tahun ini tinggi nilai variasinya di mana tidak ada satu filem pun yang memonopoli keseluruhan acara.

Namun begitu, filem Habibie & Ainun berjaya merangkul 4 anugerah dan filem What They Don't Talk About When They Talk About Love merangkul 3 anugerah dan secara tidak langsung, kedua-dua filem tersebut dinobatkan sebagai filem yang berjaya di anugerah Piala Maya kali ini.

Manakala Filem omnibus, Rectoverso, berjaya menyapu bersih semua anugerah di dalam kategori filem omnibus dengan 3 anugerah.

Piala Maya 2013 kali ini menyaksikan filem Sokola Rimba, arahan Riri Riza telah diangkat sebagai filem terbaik dan Mauly Surya dinobatkan sebagai Sutradara terpilih menerusi filem arahan beliau yang berjudul What They Don't Talk When They Talk About Love.

Pelakon lelaki paling popular di Indonesia ketika ini, Reza Rahadian sekali lagi telah diangkat sebagai Pelakon Filem Lelaki Terpilih menerusi lakonan beliau di dalam filem Habibie & Ainun.

Begitu juga dengan Julia Perez yang telah dinobatkan sebagai Pelakon Filem Wanita Terpilih bagi filem Gending Sriwijaya.

ASTRO Awani

Misteri pusara lama tanpa nama di tengah bandarALOR SETAR:  Sebuah pusara lama yang wujud di tepian Sungai Kedah di tengah-tengah bandaraya Alor Setar, Kedah mengundang pelbagai persoalan sekaligus menjadi sebuah misteri yang masih belum terjawab sehingga kini.


Apa yang menjadi persoalan ialah ketiadaan papan tanda dan kawasan perkuburan tersebut seperti diabaikan walaupun sebelum ini ada kerja-kerja pemuliharaan cuba dilakukan pihak tertentu.

Penduduk yang tinggal berdekatan mendakwa perkuburan itu telah wujud sejak awal abad ke-19 lagi dan mempunyai nilai sejarah yang tinggi bagi negeri Kedah.

Ia dikatakan kubur seorang tokoh ulama terkenal di Kedah iaitu Allahyarham Tuan Guru Haji Salleh yang juga merupakan penasihat agama kepada Tuanku Sultan Abdul Halim Mua'dzam Shah.

Kawasan perkuburan itu juga mungkin dapat membuktikan kewujudan sebuah perkampungan yang diasaskan tokoh ulama tersebut dan sebuah surau kepunyaannya bertujuan untuk mengajar agama.

Bagaimanpun tiada kesan-kesan membuktikan kewujudan surau terbabit di sekitar perkampungan itu namun mengikut catatan ahli sejarahwan, tapak asal surau ulama terbabit adalah di bangunan mahkamah lama.

Perkuburan itu kini dilihat terbiar serta persekitaranya dipenuhi semak samun.

Selain itu, batu-batu nisan yang ada sebilanganya telah hilang dan tenggelam akibat mendapan serta hakisan.

Turut kelihatan tiga kubur bersebelahan pusara itu yang telah musnah kerana sebatang pokok besar yang tumbuh di tengah-tengahnya.

Penduduk yang ditemui memohon perhatian pihak berkuasa kerana kubur tersebut merupakan sumber sejarah bernilai tinggi untuk negeri dan Malaysia amnya.

Mereka turut menyatakan kebimbangan kerana terdapat unsur-unsur khurafat di sekitar perkuburan dek kerana tiada kawalan oleh pihak bertanggungjawab.

Selain itu, terdapat sebuah binaan konkrit yang dipercayai sebuah tugu peringatan pahlawan Jepun yang terbunuh ketika menentang British sekitar tahun 1941 dalam mempertahan jambatan di sungai berkenaan daripada diletupkan.

ASTRO Awani