Thursday, 29 August 2013

Kilafairy jawab Kontroversi Video tak pakai seluar


Pelakon dan juga anak bongsu kepada penyanyi Rohana Jalil, Kilafairy yang dihambat kontroversi ekoran daripada video kononnya dia tidak memakai seluar, memberitahu isu tersebut tidak menjejaskan karier dan perniagaan fesyennya yang baru sahaja bermula.

"Saya tak ambil kisah pun dengan kritikan itu dan ianya tak menjejaskan kerjaya mahupun perniagaan saya.

"Lagipun video tu sebenarnya adalah sesi fotografi untuk tujuan mempromosikan baju jenama fesyen saya. Memang nampak macam saya tak pakai seluar tapi sebenarnya pakai baju-t dengan legging' yang berwarna kulit. Cuma orang ingat saya tak pakai seluar," katanya seperti yang dipetik dari Malaysian Digest.


Aktres yang terkenal dengan imej seksi dan mendapat jolokan Angelina Jolie Malaysia itu turut meminta maaf kepada pihak yang tersinggung dan terganggu dengan video tersebut selain sudah memadamkan video tersebut dari akaun Instagram miliknya.

Kontroversi tersebut tercetus pada bulan Ramadan lalu apabila Kilafairy atau nama sebenarnya Syakila Nisha Jangir Khan telah memuat naik sebuah video yang memaparkan pelakon berusia 21 tahun itu memakai baju sambil menunjukkan pelbagai gaya.

Video tersebut menjadi isu apabila pakaian yang dipakainya itu menampakkan paha dan kelihatan seperti tidak memakai seluar.

Kilafairy juga bercadang mahu menggunakan khidmat model untuk koleksi jenamanya, Rack pada masa akan datang agar isu yang memberi pengajaran buat dirinya ini tidak berulang.

"Saya akan lebih berhati-hati selepas ini dan mungkin untuk promosi akan datang saya rasa lebih senang kalau saya gunakan model saja."


Sumber, 29 Ogos, 2013

Wentworh Miller dari Prison Break mengaku gay!


Tindakan pemain utama dalam siri popular Prison Break iaitu Wentworth Miller yang menolak undangan untuk menghadiri Festival Filem Antarabangsa St Peterburg di Rusia telah mendedahkan orientasi seksual sebenar aktor macho tersebut.

Wentworth cuba untuk menyuarakan bantahan terhadap kerajaan negara tersebut yang mendiskriminasi golongan homoseksual yang difahamkan telah berlaku sejak 1993. Pelakon yang berasal daripada United Kingdom ini secara terbuka bercakap bahawa sebagai seorang homoseksual, dia tidak boleh menerima undangan daripada kerajaan yang mendiskriminasi golongan sepertinya itu.

Tindakannya itu telah mengejutkan ramai pihak yang tidak pernah menyangka bahawa Wentworth yang kini berusia 41 tahun tersebut merupakan seorang homoseksual. Dia yang menjawab undangan yang dihantar oleh penganjur menerusi pengarahnya, Maria Averbakh memberitahu bahawa dia akan menjadi permasalahan buat negara itu sekiranya dia dia menghadiri festival tersebut.


Walaupun isu LGBT masih lagi belum diterima secara terbuka, tindakan yang dibuat oleh pelakon tersebut dianggap sebagai suatu perjuangan yang mendapat pelbagai reaksi rakan artis malah disokong sepenuhnya oleh peminat Wentworth yang kini mula menulis skrip.

Sebilangan selebriti dilihat memberikan reaksi positif atas tindakan Wentworth antaranya Ellen DeGeneres, Neil Patrick Harris, Andy Cohen, Jesse Tyler Ferguson, Darren Young, Rose McGowan yang majoritinya pengamal homoseksual. Lady Gaga dan Beyonce juga tidak ketinggalan menyumbang dan menyokong bantahan tentang undang-undang di negara Soviet tersebut.

Hal ini tercetus berikutan pengumuman kerajaan mengenai undang-undang baru negara yang mengharamkan sebarang propaganda yang menjurus kepada pertemuan, acara pesta dan apa sahaja perkara yang berkaitan dengannya kerana bimbang akan memberikan gambaran jelas kepada kanak-kanak.

Hero bagi Poison Break ini yang kini bergelar penulis skrip untuk sebuah filem, Stroker yang akan ditayangkan tidak lama lagi itu dilihat seperti seorang pejuang yang berjaya menundukkan musuh dgn begitu berani mendedahkan orientasinya yang mendapat tentangan seluruh dunia.


Malaysia antara 60 negara cuba dapat maklumat pengguna Facebook


Malaysia antara 60 negara cuba dapat maklumat pengguna Facebook

Malaysia merupakan antara 60 negara yang dilaporkan telah membuat permohonan untuk mendapatkan maklumat pengguna laman sosial Facebook pada setengah tahun pertama tahun ini.

Laporan yang dikeluarkan Facebook hari ini menyatakan seramai 38,000 pengguna telah cuba diperolehi maklumat mereka oleh kerajaan 60 negara yang membuat permohonan tersebut.

Laporan Facebook itu juga menyenaraikan Amerika Syarikat, United Kingdom, Jerman, Perancis dan Itali adalah antara kerajaan yang mengemukakan paling banyak permintaan.

Menurut Facebook's Global Government Data Request maklumat yang diperlukan bagi membantu siasatan rasmi, termasuk kes-kes jenayah.

Facebook tidak menyatakan jenis permintaan diterima dari setiap kerajaan atau apa jenis maklumat yang diserahkan.

Walau bagaimanapun, ia mengatakan bahawa "majoriti" adalah berhubung dengan kes-kes jenayah seperti rompakan atau penculikan.

Permintaan mengenai keselamatan negara juga ditermasuk dalam senarai itu.

Peguam umum Facebook, Colin Mark menegaskan mereka mempunyai proses yang ketat untuk mengendalikan permintaan dan hanya akan melepaskan maklumat tersebut jika permintaan mempunyai asas undang-undang.

Sementara itu, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dilaporkan berkata kerajaan telah mengemukakan tujuh permintaan untuk mendapatkan maklumat 197 pengguna laman sosial Facebook pada separuh pertama tahun ini namun ditolak oleh laman sosial tersebut.

- Astro Awani 

Rakyat Malaysia ditahan kerana didakwa persenda bendera Indonesia

Rakyat Malaysia ditahan kerana didakwa persenda bendera Indonesia

Seorang rakyat Malaysia mungkin berhadapan dengan hukuman penjara lima tahun kerana didakwa mempersendakan bendera Indonesia.

Broderik Chin, membuat ‘gurauan’ itu selepas pekerjanya gagal mencari bendera untuk dikibarkan sempena hari kemerdekaan Indonesia.

Dia telah didakwa berkata bahawa bendera tersebut “boleh digantikan dengan seluar dalamnya yang berwarna merah”.

Menurut Jakarta Post, Chin telah berbuat demikian pada 16 Ogos, iaitu sehari sebelum hari kemerdekaan negara itu.

Chin merupakan pengurus besar kilang kelapa sawit PT Kreasi Jaya, sebuah anak syarikat Kuala Lumpur Kepong Berhad (KLK).

Pesuruhjaya Kanan Polis Indonesia, Agus Rianto berkata ada kemungkinan Chin bergurau atau marah dengan pekerjanya.

Katanya tindakan Chin telah menaikkan kemarahan penduduk tempatan di Dumai yang selepas itu telah melakukan bantahan di luar kilang.

Berikutan bantahan itu, polis Dumai telah menahan Chin pada 21 Ogos lalu.

Menurut Agus lagi, Chin akan di dakwa di bawah Artikel 66 Akta 2009 berkaitan bendera, bahasa, simbol dan lagu negara.

Berdasarkan laporan Jakarta Post, Chin bakal berdepan dengan hukuman penjara lima tahun atau denda Rp 500 juta (RM 150,762).

- Astro Awani 

FGV mulakan pengeluaran komersil biodiesel di Kuantan


FGV mulakan pengeluaran komersil biodiesel di Kuantan

KUANTAN:  Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) merancang memulakan pengeluaran komersil biodiesel di kilangnya di Kuantan bulan depan.

Kilang menelan kos RM 35 juta itu yang dibeli pada April lepas, beroperasi sejak 1 Julai, 2013.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Emir Mavani Abdullah berkata perniagaan baharu itu sejajar dengan strategi FGVH menggerakkan lagi perniagaan hilirannya dalam usaha untuk melindungi perniagaan huluannya.

"Kami telahpun berada di tahap pengeluaran akhir. Kini kami sedang menguji produk dan akan memulakan pengeluaran komersil, harapnya dalam tempoh dua atau tiga minggu akan datang," katanya pada majlis rumah terbuka Hari Raya syarikat di sini, Selasa.

Beliau berkata FGVH juga membentuk sebuah syarikat konsortium dengan Sime Darby Bhd, yang dinamakan Biodiesel Malaysia Sdn Bhd, untuk meningkatkan lagi industri.

Pengerusinya Tan Sri Isa Samad berkata penubuhan konsortium tersebut bertujuan untuk mengurangkan simpanan stok minyak sawit mentah (MSM) negara bagi menyokong harga.

Ini, katanya, merupakan sebahagian daripada usaha untuk mengurangkan stok kerana disebabkan bekalan yang terlampau banyak bukan sahaja di Malaysia dan Indonesia, ia akan menyebabkan permintaan menjadi kurang, yang seterusnya membawa kepada penurunan harga.

FGVH dan Sime Darby setiap satu memegang 32 peratus pegangan dalam konsortium itu.

Pegangan selebihnya diperuntukkan bagi syarikat perladangan, peserta biodiesel dan pelabur lain.

Isa berkata FGVH masih sedang mencari pelabur yang sesuai untuk menyertai konsortium itu bagi mengembangkan pasaran biodiesel b5 dan b10, dalam dan luar negara.

- BERNAMA 

49 kongsi gelap didedahkan KDN - antaranya Tiga Line, Geng 04

.Tiga Line, Geng 04 antara 49 kongsi gelap yang didedahkan KDN


Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah menyenaraikan 49 organisasi kongsi gelap di seluruh negara yang diisytiharkan haram yang memiliki 40,313 ahli berdaftar.

Senarai itu diumumkan oleh Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi dalam satu sidang media pada Khamis.

Daripada jumlah itu katanya, 28,926 menyertai kongsi gelap India, 8,214 menganggotai kongsi gelap Cina dan seribu 923 kongsi gelap Melayu.

Manakala, 329 dan 921 masing-masing menyertai kongsi gelap di Sabah dan Sarawak.

Beliau turut mengesahkan Geng 08 dan Geng 04 adalah geng paling berbahaya dengan aktiviti termasuk penjualan dadah dan penggunaan senjata api ketika melakukan jenayah.

Pendedahan itu bertujuan memberi kesedaran kepada semua pihak mengenai kewujudan pertubuhan haram serta kongsi gelap di negara ini.

Katanya kumpulan itu dikategorikan haram mengikut Seksyen 5 (1) Akta Pertubuhan 1966 pada 28 Ogos 2013 melalui perwartaan P.U. (A) 272/2013.

Abdul Rahim menjelaskan kumpulan kongsi gelap berkenaan dikesan menjalankan kegiatan memudaratkan ketenteraman awam seperti sindiket pengedaran dadah, memeras ugut, menimbulkan pergaduhan antara pertubuhan kongsi gelap dan huru-hara.

"Mereka juga melakukan pembunuhan menggunakan senjata api atau barang-barang tajam seperti parang, pisau, kuku kambing dan sebagainya," kata beliau.

Abdul Rahim berkata dengan pengisytiharan itu, tiada individu atau pihak boleh menggunakan semula nama berkenaan untuk didaftarkan sebagai pertubuhan.

Beliau berkata segala akaun, aset dan harta pertubuhan kongsi gelap tersebut akan diserahkan dan digulungkan oleh Jabatan Insolvensi.

Selain itu, katanya tiada individu boleh memegang jawatan, menjalankan kerja sebagai seorang anggota, membenarkan sesuatu mesyuarat dalam bangunan, menghasut, mendorong, mendapatkan yuran atau bantuan,  menyiar dan bertindak bagi pihak atau wakil pertubuhan kongsi gelap.

Beliau berkata mereka yang bertanggungjawab menjalankan apa-apa aktiviti pertubuhan kongsi gelap akan disiasat dan didakwa di mahkamah kerana melakukan kesalahan di bawah Akta 335.

kongsi


Sumber: Astro Awani

Zahid to reveal names of 49 crime-related organisations TODAY

PUTRAJAYA: The names of 49 crime-related organisations, including triads, will be revealed today, said Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

However, only the names of the organisations would be be revealed.

"The ministry's secretary-general (Datuk Radzi Rahim) will announce it tomorrow," Ahmad Zahid said after receiving a courtesy call from Poland ambassador Adam Waclaw Jelonek, here yesterday.


 

Source:
 Zahid: Names of 49 crime-related organisations to be revealed tomorrow - Latest - New Straits Times http://www.nst.com.my/latest/zahid-names-of-49-crime-related-organisations-to-be-revealed-tomorrow-1.345273#ixzz2dJz7J8TK

Pemanduan lancar Street View Malaysia menerusi Google

Google membawa Street View ke sekitar Malaysia dan menerbitkan imej Street View istimewa beberapa kawasan untuk mewujudkan cara baru untuk mengenali Malaysia.

Hasil sokongan daripada Tourism Malaysia, Street View adalah satu ciri popular Google Maps, membolehkan orang ramai meneroka dan menyusuri hak kejiranan secara maya pada peta melalui imej panorama 360 darjah.

Bermula di Kuala Lumpur, Google kini akan memandu kereta yang dilengkapi kamera khas untuk mengumpul imej untuk Google Maps dengan Street View.


Google turut mengeluarkan imej Street View baru 18 kawasan di seluruh Malaysia, termasuk Taman Tasik TitiwangsaKuil Sri Subramaniam Batu Caves dan Masjid Sultan Sallahuddin Abdul Aziz Shah.google

Imej telah dikumpul menggunakan Street View Trike, sebuah sistem kamera berasaskan basikal beroda tiga, yang akan membolehkan rakyat Malaysia dan penduduk dunia meneroka secara maya destinasi-destinasi indah di Malaysia melalui Google Maps.

Google juga memperkenalkan Street View Trekker, sistem kamera terbaru dalam barisan Street View, dan Street View Trolley, sistem kamera kereta sorong, ke Malaysia.

Dengan Trekker dan Trolley, Google mensasarkan untuk merakam lebih banyak kawasan di luar jalan raya di Malaysia dan menjadikannya lebih mudah dicapai untuk dinikmati orang ramai.

"Kami sentiasa menerima baik teknologi dan melalui kerjasama dengan Google ini kami berharap untuk melibatkan lebih ramai orang, sama ada di seluruh dunia dan di Malaysia, dalam menerokai dan meneroka semula warisan unik negara kita," kata Dato' Mirza Mohammad Taiyab, Ketua Pengarah Pelancongan Malaysia.

Google berusaha sedaya upaya untuk melindungi privasi dalam Google Maps dengan Street View di samping membolehkan pengguna menikmati manfaat daripada ciri ini.

Google juga telah membangunkan teknologi canggih yang dapat mengaburkan wajah manusia dan plat lesen kenderaan secara berkesan agar ia tidak dapat dikenal pasti.
google

"Kami amat berbesar hati untuk bekerjasama dengan Tourism Malaysia untuk memulakan pemanduan dan merakam imej Malaysia melalui Google Maps dengan Street View. Malaysia adalah sebuah negara majmuk dan sentiasa berkembang, dan dengan menyediakan maklumat peta yang lebih berguna kepada pengguna dan perniagaan, Street View juga boleh membantu mewujudkan kesan ekonomi yang berpanjangan. Kami teruja untuk berkongsi imej panorama 360 darjah jalan-jalan di Malaysia pada Google Maps apabila ia dilancarkan tidak lama lagi, "kata Sajith Sivanandan, Pengurus Negara, Google Malaysia.

Google tidak sabar untuk mengumumkan bila imej-imej yang terkumpul bagi Malaysia sedia untuk dikongsi, dan ia akan boleh didapati dimaps.google.com.my.


Sumber: Astro Awani 

Kedah wartakan enakmen pengharaman Syiah

ALOR SETAR:  Persidangan Dewan Undangan Negeri  Kedah selama tiga hari yang berakhir malam tadi merupakan ujian pertama yang dihadapi Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir sebagai Menteri Besar ke-10.

Kedah mencatat sejarah apabila menjadi negeri pertama mewartakan enakmen pengharaman penyebaran fahaman Syiah.

Keputusan meluluskan enakmen jenayah Syariah itu dibuat dengan cara undian apabila pembangkang secara prinsip tidak bersetuju dengan pindaan enakmen itu .

Dalam undian berbelah bahagi itu 21 daripada 23 wakil rakyat Barisan Nasional (BN) menyokong manakala 13 wakil rakyat pakatan pembangkang ada yang membantah dan berkecuali.

Menurut Mukhriz pindaaan enakmen dibuat selepas mendapat penjelasan penasihat undang-undang.- Disiarkan dalam berita Astro Awani, Ogos 28, 2013

Kejadian tembakan meletus berhampiran bangunan Kedutaan Malaysia di Kaherah

Kejadian tembakan meletus berhampiran bangunan Kedutaan Malaysia di Kaherah

KAHERAH:  Bunyi tembakan kedengaran di Gamaat El Dawal pada Rabu, kawasan terletaknya bangunan Kedutaan Malaysia di Mesir.

Tembakan dikatakan mula didengar kira-kira 4.15 petang (waktu tempatan) dan sehingga 6 petang ia masih dilaporkan berlaku.

Pegawai Education Malaysian Egypt, Zaliha Zulkifli berkata insiden dipercayai bermula daripada tembakan rambang dari sebuah bangunan tinggi di kawasan berkenaan ke arah kem kawalan tentera sebelum kedua-dua pihak berbalas tembak.

"Anak saya menghubungi mengatakan rumah tak ada elektrik dan selepas beberapa minit ada bunyi tembakan bertalu-bertalu berhampiran kedutaan.

"Ada juga bunyi bom kedengaran begitu dekat dengan rumah saya yang hanya 50 meter dari kedutaan," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata kali terakhir kejadian sedemikian berlaku ialah pada 14 Ogos lepas.

Kejadian itu turut disahkan Pengarah Education Malaysia Egypt Datuk Dr Su'adi Safei.

"Ketika melintasi dari lebuhr raya, saya nampak kenderaan cuba lari daripada tempat berkenaan.
"Isteri saya turut menghubungi (saya) mendengar bunyi tembakan bertalu-talu dari (kawasan) rumah saya yang 300 meter dari tempat berkenaan," katanya.

Ini menurutnya, mungkin episod permulaan kepada 'Jumaat kemarahan' pada Jumaat ini.

Dr Su'adi dan Zaliha mengikuti delegasi Kementerian Pendidikan yang ke negara bergolak itu sejak Isnin lepas untuk membincangkan isu penuntut Malaysia di sini bersama pihak-pihak universiti di negara ini.

- BERNAMA 

Sarimah Ibrahim mengaku Frust dengan mamat French


Difahamkan, Sarimah Ibrahim kini telah kembali solo apabila hubungannya bersama seorang jejaka Perancis tidak lama dulu telah terputus di tengah jalan.

Alamak! Apa sudah jadi? Kalau tak silap sebelum ini hubungan mereka baik-baik saja. 

Malah ada khabar angin mengatakan bahawa mereka sedang merancang untuk mendirikan rumah tangga. Sarimah Ibrahim bukan main happy dan bangga memperkenalkan jejaka mat salleh itu ketika melalui permaidani merah Anugerah Industri Muzik berapa tahun lalu.

Tup, tup, sudah putus pula.

Bagaimanapun seperti yang dikhabarkan Detektif Stailista kepada Murai Batu, penyampai radio Mix FM itu memang berhajat untuk mendirikan rumah tangga dengan jejaka Perancis berkenaan, bagaimanapun atas sebab-sebab tertentu, mereka terpaksa berpisah.

Khabarnya, meskipun hubungan mereka sudah terjalin lebih dua tahun, namun nampaknya ada beberapa perkara penting perlu diambil kira sebelum Sarimah Ibrahim mengambil keputusan mendirikan rumah tangga sekali lagi.

Difahamkan, soal agama dan budaya menjadi dua faktor penting buat Sarimah Ibrahim dan nampaknya dia langsung tidak ralat meskipun hubungan mereka tidak berjaya seperti yang diharapkan.

Tapi seperti yang dikhabarkan, Sarimah Ibrahim kini sedang moving forward dan dia tidak mudah mengalah untuk mencari pengganti yang benar-benar percaya serta ikhlas memperisterikannya walaupun berbeza agama serta budaya.

Adakah ini bermaksud, Sarimah Ibrahim akan masih mencari jejaka berbangsa asing? Atau dalam erti kata lain jejaka mat salleh? Jodoh, pertemuan, ajal semua itu ditangan Tuhan. Sekuat mana kini merancang tetapi Tuhan juga yang akan menentukan.

Kita sentiasa mendoakan yang terbaik buat Sarimah Ibrahim. Mudah-mudahan dia akan dipertemukan dengan jejaka idaman yang dapat membahagiakannya hingga ke akhir hayat.

Kahabarnya Sarimah Ibrahim kini sedang rancang untuk melahirkan lagu terbarunya dan juga berlakon filem serta teater.


Sumber: Murai Batu

Aksi tidak senonoh Miley Cyrus dikecam hebat

Tindakan penyanyi popular Miley Cyrus membuat aksi tidak senonoh di atas pentas Video Music Awards MTV (MTV VMAs) tempoh hari bukan sahaja telah mendapat kritikan hebat daripada pihak media, malahan juga The Parents Televisyen Council (PTC).
Kerana tindakan tidak senonoh dengan berpakaian hampil bogel Miley Cyrus itu, telah menyebabkan pihak PTC mengeluarkan komplen berkenaan tayangan majlis anugerah berkenaan di saluran MTV yang tenyata langsung tidak sesuai untuk tontonan remaja berusia 14 tahun.
Komplen itu juga dibuat bukan sahaja berdasarkan tindakan Miley Cyrus, malahan juga kehadiran iklan kondom yang disiarkan pada rancangan TV berkenaan.
Pengarah Polisi Umum PTC, Dan Isett dalam kenyataannya di BBC News berkata, pada dasarnya pihak MTV cuba memanipulasi cara pemasaran stesen TV berkenaan kepada golongan dewasa, supaya ianya dianggap sesuai ditonton oleh golongan muda.
"MTV masih terus mengeksploitasi seks wanita muda dengan mempromosikan adegan tarian tidak senonoh dengan pakaian bikini bewarna togel.
"Adakah imej ini sangat sesuai untuk bintang kesayangan kanak-kanak terutama mereka yang berusia 14 tahun?," kata Dan Isett.
Miley Cyrus telah membuat aksi tidak senonoh ketika membuat persembahan bersama Robin Thicke di Anugerah Video Music Award baru-baru ini.
Sementara itu ahli penasihat PTC, Paul Porter menambah persembahan yang ditonjolkan Miley Cyrus dan Robin Thicke sememangnya mengandungi unsur seks.
Malah katanya, pengasas MTV iaitu Viacom terasa sangat kecewa dengan tindakan tidak senonoh itu.
Selain persembahan Miley Cyrus, PTC turut mengkritik persembahan pembukaan Lady Gaga yang mana persembahan superstar berkenaan telah diakhiri dengan pakaian mandi yang diperbuat daripada kerang laut.
Sebelum ini, Anugerah VMAs turut mengundang kontroversi dengan persembahan panas Britney Spears dengan lagunya I'm A Slave 4 U pada 2001, diikuti tindakan Madonna bercium dengan Christina Aguilera dua tahun berikutnya.
Pada 2009 pula, Kanye West telah mengganggu ucapan kemenangan Taylor Swift untuk kategori video muzik terbaik yang menyifatkan kemenangan itu sepatutnya berpihak kepada Beyonce.