Friday, 2 January 2015

Kerajaan campuran di Kelantan?

MUHYIDDIN: Kita tidak tolak kemungkinan kerajaan campuran di Kelantan

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak menafikan kemungkinan mengadakan kerajaan campuran di Kelantan demi memastikan kesempurnaan usaha baik pulih negeri itu yang terjejas akibat banjir.

Namun katanya, buat masa ini, tanggungjawab pengurusan banjir di Kelantan dan negeri-negeri lain yang terjejas akibat bencana itu masih terletak di bahu kedua-dua kerajaan.

"Tak apalah...kalau nak ada pun boleh. Kalau tak sampai ke peringkat itu...di peringkat sekarang ini kita tahu menjadi tanggungjawab kedua-kedua kerajaan negeri dan Persekutuan.

"Bukan saja di Kelantan tapi negeri-negeri lain juga," katanya ketika dipetik sebuah portal di sini hari ini.

Muhyiddin dilaporkan berkata demikian dalam sidang media selepas mengadakan lawatan kerja ke ibu pejabat Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Jalan Bangsar pada Rabu.

Muhyiddin mengulas saranan Penerbit Sinar Harian, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub supaya PAS dan UMNO membentuk kerajaan campuran di Kelantan bagi memastikan kelancaran usaha pembinaan semula negeri itu dari segi prasarana, ekonomi dan kebajikan rakyat yang terjejas akibat banjir minggu lalu.

Jelasnya, paling penting kini adalah memastikan nasib rakyat Kelantan yang terjejas banjir terbela.

"Siapa yang bertanggungjawab untuk bantu, Perdana Menteri dah umumkan sebahagian peruntukan. Kalau tak cukup kita akan dapatkan sumbangan yang lebih supaya masalah utama dapat diselesaikan.

"Saya fikir tak semua harus dibebankan kepada Kerajaan Persekutuan, tapi dalam kes Kerajaan Kelantan kita tahu mereka tiada kemampuan. Bukan pasal politik tapi mereka tak ada sumber kewangan.

Dalam pada itu, Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar menegaskan, cadangan itu merupakan niat jahat UMNO sendiri.

Katanya, ia sekali gus seolah mahu membuktikan bahawa kerajaan Kelantan selama ini sukar menerima bantuan daripada kerajaan Persekutuan.

"Saya ucap terima kasih kepada Datuk Hussamuddin yang buat cadangan ini. Tetapi melihat kepada sebalik kenyataan ini, ia menunjukkan betapa UMNO dan BN ini jahat.

"Saya gambarkan kenyataan itu sebagai bagaimana UMNO dan BN itu memiliki tiga sifat iaitu pendera, penzalim dan pembuli.

"Maknanya, kalau nak minta tolong UMNO kena ada kerajaan campuran. Dia (Hussamuddin) orang Kelantan, dia tau betapa Kelantan sudah nak dapat bantuan kerajaan pusat," katanya.

Sementara itu, Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Awam, Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood melihat tidak ada sebarang halangan dari segi perundangan untuk PAS dan UMNO membentuk kerajaan campuran di Kelantan.

Jelasnya, ia bagaimanapun bergantung pada persetujuan pimpinan tertinggi kedua-dua parti.

"Dalam parti masing-masing, saya jangka akan ada ketidaksetujuan. Sebab itu kita kena tengok dahulu, adakah UMNO setuju untuk bergabung dengan Pas di Kelantan? Itu akan jadi isu tapi secara teori, tiada masalah dan tiada kekangan undang-undang," katanya.

Ujarnya, walaupun perkara itu agak janggal, ia dilihat tidak mustahil direalisasikan jika ia diperhalusi selain kesanggupan kedua-dua belah pihak untuk berlapang dada demi rakyat dan negeri.

"Seperti kebiasaannya selepas pilihan raya, parti menang majoriti di peringkat DUN berhak melantik menteri besar. Tetapi jika PAS tidak mahu negerinya ada pembangkang, mereka boleh ajak UMNO bersama-sama dalam kerajaan negeri dengan melantik ADUN UMNO sebagai Exco dan sebagainya,” katanya.

- Sumber: Astro Awani

Harga minyak perlu ditetapkan secara mingguan, bukan bulanan

RAFIZI: Keadaan harga minyak mentah terus jatuh dan dijangka kekal begitu sepanjang tahun 2015

KUALA LUMPUR: Kerajaan Persekutuan digesa menukar jadual menyelaraskan harga petrol dan diesel dari sebulan sekali (seperti sekarang) kepada setiap seminggu sekali.

Cadangan itu dikemukakan oleh Naib Presiden Keadilan, Rafizi Ramli dalam satu kenyataan media hari ini.

Rafizi berkata rakyat akan dapat menikmati harga petrol yang jauh lebih rendah (misalnya harga RON95 bagi minggu ini menurutnya sepatutnya hanya RM1.87 seliter mengikut pelarasan mingguan seperti dicadangkan).

Tambahnya, rakyat tidak perlu membayar “cukai tersembunyi” yang terlalu tinggi seperti yang berlaku sekarang.

“Apabila harga yang dibayar oleh rakyat jauh lebih tinggi dari harga pasaran sebenar yang ditetapkan oleh formula, setiap sen lebihan itu dikutip oleh Kerajaan Persekutuan sebagai cukai,” kata Rafizi.

Mengambil contoh pada harga pasaran pada 30 Disember 2014, beliau berkata harga pasaran RON95 yang ditetapkan oleh formula Kerajaan Persekutuan sendiri adalah RM1.75 seliter tetapi rakyat masih terpaksa membayar RM2.26 seliter iaitu 50 sen lebih mahal dari harga sebenar.

“Jumlah 50 sen setiap liter yang dibayar lebih mahal dari harga pasaran ini dikutip sebagai cukai oleh Kerajaan Persekutuan,” jelasnya.

Tambah Rafizi, dalam keadaan harga minyak mentah terus jatuh dan dijangka kekal begitu sepanjang tahun 2015, kaedah menyemak dan menyelaraskan harga RON95 dan diesel dengan harga pasaran setiap sebulan sekali seperti yang diamalkan sekarang memangsakan rakyat.

“Apabila semakan dan penyelarasan harga lambat dilakukan, rakyat terpaksa membayar harga sebulan yang lepas yang sudah tentu jauh lebih tinggi dari harga dan kos sebenar yang ditanggung syarikat minyak,” kata Rafizi.

- Sumber: Astro Awani

Korean tourist drowns while swimming in Pulau Gaya

KOTA KINABALU: A tourist from South Korea is believed to have drowned after being swept away by strong currents while swimming with her husband near the Bunga Raya Resort beach in Pulau Gaya, near here, Thursday.

Kota Kinabalu deputy police chief Supt Azhar Hamin said the couple were swimming at about 2pm when the wife was swept away 30 metres from the shore.

"The husband tried to rescue his wife with the help of the resort staff but their efforts were futile as she was breathless when brought to the shore," he said in a statement.

The victim, 30, and her husband 29, both from South Korea had stayed in the resort since yesterday.

Meanwhile, in Kota Belud, the fire and rescue department found the body of a man who was believed to have drowned while swimming in Sungai Sisipon, at 12.20pm, also on Thursday.

According to the Fire and Rescue Department's public relations officer Mohd Affendy K Ramin, the victim, identified as Edward Sungkin, 33, was reported missing at about 12.10pm, yesterday.


- Source: Astro Awani

Mangsa banjir nikmati 'air tangan' Tengku Puan Pahang


Mangsa banjir nikmati 'air tangan' Tengku Puan Pahang - Foto Instagram

PEKAN: Tengku Puan Pahang Tengku Hajjah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah mahu semua petugas yang ditempatkan di pusat pemindahan agar memastikan barangan yang dihantar adalah berkualiti.

Titah baginda, ia bagi mengelak berlakunya keracunan makanan kepada penduduk terjejas banjir.

Titah baginda, soal pemakanan dan kebersihan di pusat pemindahan perlu dititikberatkan bagi mengelak berlakunya perkara yang boleh mengundang penyakit kepada penduduk terjejas banjir, yang rata-rata adalah dari kalangan orang tua dan kanak-kanak yang menginap di pusat pemindahan.

Tambah baginda, amalan kebersihan yang kurang baik atau penyediaan makanan yang tidak betul menjadi punca pencemaran makanan.

Selain itu amalan kebersihan oleh petugas dan mereka terjejas banjir perlu diterapkan, sepanjang tempoh mereka menetap di sesebuah pusat pemindahan bagi mengekalkan tahap kebersihan.

"Saya cuma minta kepada pusat banjir yang menerima seperti askar atau siapa-siapa, tentukan makanan yang diterima tu yang dah busuk ker atau dah expired ker, kerana kita kena juga menjaga kesihatan yang pindah ke pusat banjir ni, ada orang tua, ada budak, ada yang sakit, ada OKU,” jelas baginda.

Baginda sebelum itu ditemui pemberita selepas berkenan mencemar duli menyediakan hidangan kepada penduduk terjejas banjir di pusat pemindahan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Paloh Hinai, di Pekan, Pahang.

Pada kunjungan itu, baginda serta paduka-paduka puteri anakanda menyediakan makanan tengahari untuk dihidangkan kepada 1,305 orang yang ditempatkan di pusat pemindahan terbabit.

"Rasa seronokla.. Tengok macam ni kan..Tengku ada datang apa semua..tengok layanan kita macam ni, Alhamdulillah syukurla kepada tuhan," kata Jamaliah Abdul Manaf, salah seorang penduduk terjejas.

"Perasaan tu rasa terharu la bila ada kerabat diraja datangkan..kira rasa macam bagi semangat lagi pada kita kan..lagi nak datang masak kat sini..lagi tak tahu nak cakap macamana," tambah Junainah Ahmad.

Dalam pada itu Tengku Puan Pahang mengharapkan mereka yang terjejas banjir di seluruh negara supaya tabah menjalani ujian Allah, dan berharap keadaan kembali pulih seperti sediakala.


- Sumber: Astro Awani

QZ8501: Tiga lagi mayat mangsa disahkan identitinya

Khairunisa Haidar Fauzi, merupakan salah seorang dari tiga mayat mangsa nahas yang telah dikenal pasti pakar forensik. - Gambar Instagram Khairunisa

KUALA LUMPUR: Pasukan forensik dari Pusat Pengecaman Mayat Mangsa Bencana Indonesia (DVI) Polda Jawa Timur hari ini mengesahkan identiti tiga lagi mayat mangsa nahas pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 yang hilang Ahad lalu.

Menurut Detik.com, hasil pengecaman DNA dan sampel gigi, tiga mangsa tersebut dikenal pasti sebagai Grayson Herbert Linaksita, Khairunisa Haidar Fauzi (pramugari AirAsia) dan Kevin Alexander Sutjipto.

Perkara ini disahkan oleh Ketua DVI Polda Jawa Timur, Kombes Budiyono yang ditemui pemberita di Hospital Bhayangkara, Surabaya.

Terdahulu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes berjanji akan menghantar sendiri jenazah Khairunisa kepada ahli keluarganya di Palembang.

Jasad Khairunisa sebelum ini dilaporkan ditemui lengkap berpakaian seragam pramugari penerbangan tersebut bersama tag nama.

Semalam, jenazah Hayati Lutfiah Hamid telah dikenal pasti sebagai mangsa pertama oleh pasukan forensik DVI dan telah selamat dikebumikan pada Khamis.

Pesawat QZ8501 jenis Airbus A320-200 bersama 162 penumpang dan anak kapal itu telah berlepas dari Surabaya pada 5.35 pagi 28 Dis 2014 dan dijadual tiba di Singapura pada 8.20 pagi hari yang sama.

Ia terputus hubungan dengan menara kawalan udara Indonesia pada 7.24 pagi. 

Penumpang pesawat itu terdiri daripada 149 orang warga Indonesia, Korea Selatan (3), Singapura, Malaysia dan United Kingdom (masing-masing seorang).

Pesawat dikendalikan dua juruterbang dan lima petugas kabin.

- Sumber: Astro Awani

Deadly tropical storm Jangmi is NOT headed towards Sabah, still there's worry

However, several districts in Sabah have been warned to expect heavy rainfall in the next two days, with low lying areas at the risk of floods.
On 30 December, a report in The Rakyat Post stated that tropical storm Jangmi, "currently 665km northeast of Sandakan", is heading towards Sabah "at a speed of 15kph" and is expected to cause bad weather. It cited Malaysian Meteorological Department.

However, another report in the MalayMail state that the Sabah Meteorological Department's director Malek Tussin has denied reports of tropical storm Jangmi passing through the state, adding that intermittent to moderate rainfall is expected over the state

“The closest the storm will get to Sabah is approximately 665 km northeast of Sandakan, travelling through the Sulu Sea,” he said when contacted by Malay Mail Online.

“This condition may cause strong winds of 40 to 60 kmph and waves up to 3.5 metres over the waters off the waters of Kudat, Sandakan and Tawau and may pose a threat to marine activities including fishing vessels and ferry services,” he said.

As per the MalayMail, the reports about Jangmi spread through a memo from the State Security Council to district offices for flood preparations and precautionary measures. Turns out the memo was just a routine precautionary reminder during rainy season.

The rumours, spread through social media, claimed of a memo from the State Security Council to district offices for flood preparations and precautionary measures. It was followed by a warning that Jangmi would be spread throughout major districts in Sabah.

State Security Council secretary Rodzi Mohd Saad also said that the rumours of Jangmi passing through Sabah was not true.

“We are only authorised to coordinate disaster relief efforts. Anything regarding the weather is under the Meteorological Department,” he said adding that the memo was just a routine precautionary reminder during rainy season.

However, according to Malek Tussin, it would still cause heavy rain in certain areas in Sabah and is expected to continue until Thursday. He advised that caution be taken at all times and to heed the message's recommendations, reports Daily Express.

The message among others instructed all district officers in Tongod, Pitas, Beluran, Kota Marudu, Kudat, Kota Belud, Kinabatangan, Lahad Datu, Keningau, Tenom, Beaufort and Nabawan to take the initiatives and meet with village heads in their respective districts.

It also instructed those living in flood-prone areas to be ready with enough food supply for two weeks, keep their important documents in a safe place, move out as soon as water reaches two feet deep or 0.75 metre, follow instructions from the relevant authority and ensure they have enough batteries for communication equipment.

dailyexpress.com.my


Meanwhile, as per a report in the nasa.gov, the Joint Typhoon Warning Center's forecast tracks Jangmi toward the border of southern Thailand and northern Malaysia around 3 January 2015Jangmi is expected to continue moving toward Palawan, and into the South China Sea. The extended forecast track takes the storm to landfall in the Malayan peninsula by January 4, 2015.


nasa.gov


In view of these conflicting reports about bad weather, SAYS advises its readers to be alert. As a storm in Penang last night, 30 December, damaged about 450 homes in Balik Pulau, sending some 200 out of their homes into relief centres.

Zinc roofs were blown away, trees uprooted and electric cables ripped off during a freak eight-hour storm that struck various places here.

The strong winds, which blew at an estimated 50kph starting from 8pm on Monday, damaged about 500 houses and shops, affecting some 1,500 people.

Among the worst affected areas were Kampung Sungai Rusa and Kampung Permatang Pasir. Other areas included Sungai Pinang, Jalan Baru, Kuala Jalan Baru, Pantai Acheh and Kuala Sungai Pinang.

More than 200 people had been temporarily evacuated to three relief centres - the Permatang Pasir mosque, Sungai Rusa Primary School and Teluk Bahang assemblyman Datuk Shah Headan Hussain Ayob Shah's service centre in Sungai Rusa - following the storm.

- Source: SAYS.com

US Shot Down Missing Malaysia Airlines Flight MH370

This theory is according to a former airline executive who is also a novelist.

Flickr/Aero Icarus This Malaysia Airlines Boeing 777-2H6ER (9M-MRO) went missing in March 2014.


There’s a wild new theory about the disappearance of Malaysia Airlines Flight 370.

It’s from a former airline executive, who also happens to be a novelist.

The theory is that the U.S. Navy shot down the plane to prevent a 9/11-like terrorist attack.

Marc Dugain, an author and former CEO of a now-defunct French regional airline, told a radio station and French magazine Paris Match that he thinks the plane might have been downed near a U.S. military base on an island in the Indian Ocean after the plane’s systems were hacked.

The Daily Mail reports that Dugain cited a fisherman near the island of Diego Garcia, where the U.S. operates a large naval base, who said he saw what looked like a Malaysia Airlines plane on March 8, the day the jet disappeared. Other residents on the Maldives islands reported similar sightings around the time the plane disappeared.

Dugain also said islanders found an empty fire extinguisher from the missing jet washed up on shore, but this report has not been confirmed, according to The Independent.

Dugain theorizes that hackers took control of the plane remotely and steered it off of its planned flight path and toward the U.S. military base for an attack, leading the military to shoot it down. He said a fire on board the plane (which would explain the empty extinguisher) could have forced the crew to shut down their devices and stop electronic communication to control towers and radar.

REUTERS


The disappearance of MH 370 is one of the most bizarre and tragic aviation mysteries of all time.

This isn’t the first time that someone from within the aviation community has aired theories about what happened.

In October, Emirates airline CEO Sir Tim Clark told German newspaper Der Spiegel and the Sydney Morning Herald that the lack of wreckage from the plane and the pings the jet reportedly sent out over the Indian Ocean seemed suspicious and that he thought information was being withheld, according to News.com.au and the Daily Mail.

While aviation industry officials have warned of the possibility of cyber criminal and terrorists taking control of airplane systems through hacking, Dugain’s theory seems to be rooted more in conspiracy ideas than any solid evidence.

The U.S. government has denied that the plane flew anywhere near the military base in question, and experts have mapped the plane’s pings to place it in the southern Indian Ocean before it vanished, not the central part where the base is located.

Search parties have repeatedly failed to bring forth any wreckage from the missing plane, which vanished with 239 people on board. Investigators have not offered any conclusive explanation as to what happened to the plane after it vanished from radar.

- Source: Business Insider
http://www.businessinsider.my/us-shot-down-mh370-says-novelist-2014-12/#.VKZGFSuUeSo

This man lives in Wangsa Melawati jungle alone for 30 years

KUALA LUMPUR: In the rapid development in the national capital, here, the plight of an old man living in a patch of jungle in Wangsa Melawati, for the past 30 years, is easily overlooked.

Mohamad Dris, 74, or Uncle Mohamad, said he lived alone in the jungle, behind the Damaisari housing area, as he could not afford to rent a house after losing his rubber tapping job in the area, which was originally a rubber plantation.

"I am too old to work, and worse, I have diabetes. I have to be careful with what I eat fearing it will worsen," he told Bernama at his hut in the tiny jungle.

Mohamad, who had never married, said he did not like to seek sympathy from others but tried to continue his life alone. The dilapidated hut, which he built in 1980 by using discarded planks and zinc, was now rotting and contained a wooden bunk he made himself, covered with a mat for him to sleep on.

In fact, he had never enjoyed facilities such as electricity and water since staying at the hut.

Uncle Mohamad sitting in front of his dilapidated hut which he built in 1980 using discarded planks and zinc. The now-rotting hut contained a wooden bunk he made himself, covered with a mat for him to sleep on. - BERNAMApic

Meanwhile, Wangsa Maju Police Station deputy chief, Sergeant Jasman Aris, who was met byBernamasaid police found the old man when conducting Operation 'Santa' on Christmas eve on Dec 25.

"We received complaints from local residents about a hut in a small jungle behind the Damaisari Housing, Desa Melawati. They were worried the hut could be used as a den for criminal activities.

Narrating the experience, Jasman said police raided the hut at 1am. Their arrival was greeted by the sounds of dogs barking. Then a weak old man wearing a worn out sarong and shirtless emerged from the hut.

"We felt sad looking at the old man's situation. A policeman quickly bought food and he shed tears as he was overwhelmed by the gesture.

"He then broke into a smile and said he could not eat rice and consume sweet drinks as he had diabetes," he said.

Jasman said he beamed and happily accepted when a policeman bought him bread and mineral water.

"We take turns sending bread and water to Uncle Mohamad as we sympathise with his condition, pending welfare aid," he said.

He said the Wangsa Maju Police Station had notified the Federal Territory Islamic Religious Council Baitulmal, and endeavoured to find a more comfortable home for him.

"We, at the Wangsa Maju Police Station, hope Uncle Mohamad gets support and aid from Baitulmal and surrounding residents to change his future," he said.

Mohamad's life is definitely changing for the better after the police stumbled upon him.

"I want to thank the policemen at the Wangsa Maju Police Station for sending food everyday to me.

"Now, I don't have to worry where my next meal will be coming from. I am overwhelmed at the concern they showed me, and are determined in helping me... I have no intention of imposing on them," he added.

- Source: Bernama | 1 Jan 2015

Dua penumpang AirAsia QZ8501 yang disebut warga Filipina rupanya warganegara Indonesia

AFP PHOTO / BIMA SAKTIPesawat AirAsia di Bandara Soekarno-Hatta, 28 Desember 2014. Pesawat AirAsia QZ8501 yang mengangkut 155 penumpang serta 7 awak, hilang kontak pada Minggu pagi, saat penerbangan dari Surabaya menuju Singapura.


SURABAYA, KOMPAS.com - Pemerintah Filipina menyebut ada dua warganya yang ikut menjadi korban AirAsia QZ8501. Tetapi dalam manifest penerbangan, tidak ditemukan adanya penumpang berkewarganegaraan Filipina. 

Ternyata dua penumpang yang disebut-sebut sebagai warga Filipina itu berstatus warga Negara Indonesia (WNI). Mereka adalah Romlah Santiago (50) dan anaknya Jasmine Santiago (15). Keduanya adalah istri dan anak dari Alejandro Santiago (50). Alejandro Santiago inilah yang berkewarganegaraan Filipina. Ia bekerja di Singapura. 

Konjen Filipina area Jawa dan Bali, Eddy Surohadi mendapat adanya dua orang dari keluarga warga Filipina pada Rabu (31/12/2014). Usai mendapat kabar ini, Eddy meluncur ke Bandara Juanda untuk memastikannya.

"Setelah saya cek, ternyata benar. Keduanya tercantum dalam manifest penumpang," kata Eddy kepada Surya Online(Tribunnews.com Network), Kamis (1/1/2015).

Jasmine adalah anak tunggal pasangan Alejandro dan Romlah. Dari keluarga ini, hanya Alejandro yang berkewarganeraan Filipina. Sedangkan Romlah dan anaknya masih berkewarganeraan Indonesia. Keduanya tinggal di Pasuruan. Biasanya, Alejandro rutin mengunjungi keluarga di Pasuruan, dua kali setahun.

Alejandro rajin menghabiskan Libur Natal dan Tahun Baru di Indonesia bersama keluarganya. Tapi tahun ini, Alejandro tidak bisa terbang ke Indonesia karena akan mendapat tugas ke Amerika Serikat. Makanya, dia minta istri dan anaknya terbang dan liburan ke Singapura.

"Saya tidak tahu kerjanya Alejandro. Tapi dia sering mendapat tugas ke luar negeri," tambahnya.

Saat hari naas itu, Alejandro sudah menunggu di Bandara Changi. Tidak ada pemberitahuan bila pesawat yang ditumpangi keluarganya mengalami musibah. Di sela menunggu kedatangan pesawat keluarganya, Alejandro membaca berita dari media online. Saat itulah Alejandro mengetahui pesawat yang ditumpangi keluarganya sedang ada masalah.

Alejandro pun langsung meninggalkan bandara dengan perasaan sedih. Saat ini, Alejandro berada di Surabaya. Rencananya Alejandro akan bertahan di Surabaya sampai ada kepastian soal keluarganya.

"Informasi yang saya terima, ada dua orang dari keluarga Filipina lain yang ikut menjadi korban. Saya tidak bisa ungkapkan namanya sebelum ada kepastian," terang Eddy.

- Sumber: Kompas Regional | 2 Januari 2015

Inilah Pilot AirAsia QZ8501


Gambar Kapten Irianto yang diunggah putrinya, Angela, dalam akun media sosial Path, Minggu (28/12/2014).


KOMPAS.com - Pilot pesawat AirAsia QZ8501, Irianto (53), dikenal sebagai pilot pesawat tempur handal oleh teman-temannya. Setelah pensiun dini, Iriyanto, yang juga dikenal sebagai sosok yang hangat, bergabung dengan maskapai penerbangan swasta lokal.

Iriyanto memulai kariernya sebagai pilot pesawat tempur F-5 dan F-16 setelah lulus dari sekolah penerbangan TNI AU Adi Sucipto pada 1983. Ia tercatat bergabung dengan Skuadron 14 di Landasan Udara Iswahjudi di Madiun, Jawa Timur, selama 10 tahun.

"Dia adalah salah satu lulusan terbaik," kata mantan Menteri Koordinator Politik, Hukum, dan Keamanan Djoko Suyanto, yang pernah melatih Irianto.

Komandan Lanud Adisucipto Marsekal Pertama Yadi I Sutanadika mengatakan, Irianto adalah sosok pilot yang cerdas.

"Iriyanto dikenal sebagai salah satu pemimpin penerbangan pesawat F-5 Tiger, pesawat tempur utama pada tahun 1980-an," kata Yadi, yang pernah bersama-sama dengan Irianto di Skuadron 14.

Di pertengahan tahun 1990-an, Iriyanto mengajukan pensiun dini dan bergabung dengan maskapai penerbangan Adam Air, yang tutup pada 2008 setelah serangkaian insiden. Iriyanto juga pernah bergabung dengan Merpati Airline, Sriwijaya Airline, dan terakhir dengan AirAsia.

AirAsia mengatakan, Iriyanto memiliki total jam terbang selama 20.537 jam. Sebanyak 6.053 di antaranya dihabiskan di AirAsia. Sementara itu, kopilot Remi Emmanual Plesel, yang berkewarganegaraan Perancis, memiliki 2.247 jam terbang.

Irianto, pria kelahiran 12 Desember 1961, menikah dengan Widya Sukati Putri sebelum menetap di Sidoarjo, Jawa Timur. Pasangan ini dikaruniai dua anak, Angela Anggi Ranastianis (25) dan Arya Galih Gegana (8).

"Papa pulang. Kakak masih butuh papa. Kembalikan papaku. Papa pulang pa, papa harus ketemu," kata Angela melalui akun Path-nya pada Minggu (28/12/2014). 

Irianto, yang gemar motor klasik, tercatat sebagai anggota klub motor besar, MBC.

Tiga hari sebelum membawa AirAsia QZ8501 rute Surabaya-Singapura pada Minggu silam, Irianto pergi ke Yogyakarta untuk memeringati hari ketujuh meninggalnya Edi, adiknya. Saat itu, Irianto bersama keluarga menyempatkan diri berlibur.

"Terakhir kali bertemu dengan Mas Ir tiga hari lalu," kata Hendro Kusumo Broto, sepupu Irianto.

Sementara itu, tetangga Irianto mengenalnya sebagai sosok yang aktif dalam berbagai kegiatan sosial di Sidoarjo. Di lingkungan tempat tinggalnya, dia menjabat sebagai ketua RT selama dua tahun.

Pada Minggu lalu, keluarga, kerabat, dan tetangga menggelar doa bersama di rumah Irianto di Sidoarjo.

- Sumber: Kompas Regional | 1 Januari 2015

Pramugari AirAsia Khairunisa akan dimakamkan hari ini di Palembang

AFP PHOTO / Abdul QodirRohana, ibu Khairunisa Haidar, pramugari AirAsia QZ8501 menunjukkan foto Nisa dan keluarganya di Palembang, Sumatera Selatan, Minggu (28/12/2014).


PALEMBANG, KOMPAS.com - Almarhumah Khairunisa, korban pesawat nahas AirAsia QZ8501yang telah ditemukan tim evakuasi, rencananya akan dibawa ke Palembang hari ini, Jumat (2/12/2014) dari Surabaya. Kepastian ini disampaikan oleh sang paman, H Edi, ketika ditemui di rumah duka Jalan Pipa Reja Angkatan 66, Kelurahan Pipa Reja, Kecamatan Kemuning kemarin.

Dikatakan Edi, jenazah nanti akan dikebumikan dekat pemakaman keluarga di Kandang Kawat, Lebak Keranji, Bukit Siguntang, atas keinginan keluarga besar.

"Lokasi makamnya telah disiapkan keluarga yakni di dekat pemakaman keluarga besar Kandang Kawat," katanya kepadaTribun Sumsel (Tribunnews.com), Kamis (1/1/2014).

Sementara itu, pihak keluarga almarhumah di rumah duka jalan Pipa Reja, saat ini telah menggelar yasinan dan doa bersama. Para teman kuliah dan tetangga berdatangan ke rumah duka, saat ini yasinan digelar keluarga telah memasuki malam keenam.

"Jadi besok (hari ini) setelah jenazah dikebumikan yasinan memasuki malam terakhir (ketujuh), untuk selanjutnya nanti kita serahkan pada kedua orangtua almarhum," kata H Edi.

Menurut dia, keluarga besar telah mengikhlaskan kepergian Khairunisa. Begitu juga dengan orangtuanya telah tabah dan sabar atas cobaan yang menimpa keluarganya.

"Korban insya Allah akan dibawa ke Palembang besok pagi (hari ini), namun kita belum tahu kepastian jadwalnya karena nanti akan dihubungi oleh pihak keluarga disana (Surabaya) jika akan segera berangkat, namun diperkirakan sekitar jam dua siang almarhum tiba di Palembang," ungkap H Edi.

Almarhum akan dibawa oleh kedua orang tuanya beserta keluarga dan kerabat yang dari kemarin telah berada di Surabaya untuk mengikuti perkembangan pesawat Air Asia itu.

"Iya, kedua orangtuanya masih berada di Surabaya," beber paman almarhum, H Edi.

Setelah jenazah tiba di Palembang, kemudian akan segera mengantarkannya di tempat peristirahatan terakhirnya. "Nanti langsung akan dikebumikan besok (hari ini)," katanya.

Sumber: Harian Kompas | 2 Januari 2014

Lelaki ini telah kawin 62 kali dan meniduri Isterinya 5 kali sehari

Lelaki Kaherah ini berkahwin kali pertama ketika berusia 16 tahun dan sehingga kini sudah 62 kali berumah tangga, tiga daripadanya masih menjadi isterinya yang sah.

Abu Shadeed, lelaki itu yang namanya bermakna ‘bapa kekuatan’ dalam bahasa Melayu berkata, dia tidur dengan isterinya lima kali sehari dan hidup dengan makan daging mentah serta ikan dengan tulangnya sekali. Paling mengejutkan ialah Abu Shadeed dan beberapa anaknya boleh makan rumput malah rumput dijadikan sebagai pembuka selera.

“Saya makan rumput hanya untuk membuka selera. Makan seharian saya ialah daging mentah dan ikan, yang saya makan dengan tulangnya sekali. Saya juga boleh makan arang yang masih terbakar,” katanya.

Menurutnya, dia ketika ini mempunyai tiga isteri selepas menceraikan yang keempat atas alasan wanita itu menyokong Ikhwanul Muslimin. “Saya sudah berkahwin 62 kali
Sumber: http://www.mytrendingworld.com/details.php?publish=1&news=18##ixzz3NalNtFwb

Keluarga Pramugari AirAsia QZ8501 Tolak Sebutan Jenazah


Wanti Setiawati (30), pramugari pesawat AirAsia QZ8501

BANDUNG, KOMPAS.com - Keluarga Wanti Setiawati (30), pramugari yang masuk dalam daftar manifes kecelakaan pesawat AirAsia QZ8501 masih berharap putri bungsu dari pasangan Aam Soma dan Manah ini ditemukan dengan selamat. 

Secara tegas, mereka menentang penyebutan kata jenazah untuk Wanti karena hingga saat ini korban belum ditemukan. Keluarga masih menunggu kabar keberadan dan berharap ada mukjizat dari Tuhan.


"Kami sempat tersinggung ketika ada yang menanyakan adik kami akan dimakamkan di mana. Karena sampai saat ini belum dipastikan adik kami meninggal," ujar kakak kandung Wanti, Ana (32) saat ditemui di kediamannya di Kampung Lembur Tengah, Desa Sariwangi, Kecamatan Parongpong, Kabupaten Bandung Barat, Jawa Barat, Kamis (1/1/2015). 

Kakak ipar Wanti, Iwan Darmawan, menambahkan awalnya pihak keluarga memang sengaja menutupi identitas Wanti kepada media lantaran masih menunggu kepastian dari Basarnas dan tim pencarian pesawat AirAsia QZ8501. "Kabar terakhir kita masih menunggu hasil evakuasi," ujar Iwan. 

Hingga saat ini, keluarga masih terus memantau pemberitaan dan menunggu kabar dari Wanti. Doa-doa untuk pramugari cantik ini masih terus dipanjatkan setiap hari lewat pengajian. "Kami habis zuhur dan bada magrib selalu melakukan pengajian. Satu hari dua kali," ucap dia.


- Sumber: Regional Kompas
1 Januari 2015

PENUMPANG BERGADUH, PESAWAT TERPAKSA BUAT PENDARATAN CEMAS


Hong Kong – Sebuah pesawat Air China, penerbangan CA433 dari Chongqing ke Hong Kong nyaris membuat pendaratan cemas, gara-gara pergaduhan yang tercetus dalam pesawat itu.

Kejadian itu berlaku pada Rabu lalu, apabila empat wanita warga China bergaduh, kerana tidak berpuas hati dengan tempat duduk mereka.

Beijing News melaporkan, seorang daripada wanita itu ‘diangkat’ dari tempat duduknya, dengan kepalanya hampir terkena tempat menyimpan bagasi, ketika pergaduhan berlaku.

Keempat-empat penumpang wanita yang dikatakan dalam lingkungan pertengahan umur itu, duduk di dua baris bersebelahan satu sama lain, dalam penerbangan yang berlepas dari Chongqing sekitar jam 9 pagi Rabu.

Menurut laporan itu, apabila pesawat mencecah ketinggian kira-kira 7,500 meter, dua wanita itu menjadi berang dengan tangisan bayi di baris belakang mereka.

Mereka kemudiannya ‘membalas dendam’ dengan menurunkan kerusi.

Ia disusuli pertengkaran antara keempat-empat wanita itu di kedua-dua baris berkenaan.

Mereka kemudiannya bergelut, sebelum kru kabin masuk campur dan memberi amaran pesawat akan berpatah balik ke Chongqing, jika mereka tidak menghentikan pergaduhan itu.

Kru kabin segera memaklumkan perkara itu kepada polis Hong Kong, sebaik sahaja pesawat itu mendarat di Lapangan Terbang Chek Lap Kok sekitar jam 10.20 pagi Rabu.

Sebelum ini, dalam kejadian 13 Disember lalu, sepasang warga China mencetuskan huru-hara dalam pesawat AirAsia Thailand, penerbangan FD 9101 dari Bangkok ke Nanjing, gara-gara tidak berpuas hati kerana diberi tempat duduk berasingan.

Pasangan itu adalah sebahagian daripada rombongan pelancongan yang menempah tiket secara berkumpulan dan mendapat tempat duduk yang diatur mengikut turutan abjad nama.

Wanita yang berusia dalam lingkungan 20-an itu bertindak ganas, dengan mencurah air panas ke arah pramugari yang membawa mee segera untuknya.

Penumpang wanita itu kemudiannya mengancam akan membunuh diri, sementara teman lelakinya pula mengugut akan meletupkan pesawat.

Kekecohan yang berlaku di dalam pesawat AirAsia Thailand itu, memaksa kapten berpatah balik ke Bangkok, dengan pasangan itu serta dua lagi penumpang warga China ditahan.


- Sumber : http://www.mytrendingworld.com/details.php?publish=1&news=27##ixzz3Nak5sxVo

QZ8501: Penduduk Dakwa Nelayan Temui Mangsa Terselamat

Published on Thursday, 01 January 2015

Gambar : Kuala Lumpur Post

BELITUNG - Terdapat penumpang pesawat milik AirAsia Indonesia, QZ8501 berjaya diselamatkan oleh nelayan di perairan Belitung Timur di sini dakwa BangkaPos.com.

Dalam laporan yang dimuat naik pada Rabu itu, portal berita tersebut menyebut dakwaan itu merupakan khabar angin yang telah tersebar di kalangan penduduk di sini.

Bagaimanapun jelas BangkaPos.com, tiada kebenaran dan pengesahan diperolehi berhubung dakwaan tersebut setakat ini.

“Tiada pengesahan boleh dibuat hasil daripada maklumat tersebut setakat ini walaupun ada yang mengatakan bahawa terdapat penumpang telah diselamatkan nelayan.

”Malah mayat mangsa juga telah ditemui terapung di perairan Jawa yang merupakan lokasi nahas,” kata pegawai polis Belitung, Yanto.

Tambahnya, berdasarkan maklumat dari Pangkalan Bun, berkemungkinan besar tiada mangsa nahas yang terselamat.

Oleh itu penduduk telah diminta supaya menghentikan sebarang khabar angin berhubung nahas pesawat QZ8501.