Tuesday, 10 June 2014

370-inch TV to cost $1.6 million


What will Panasonic make of this, then? The Japanese manufacturer's enormous 152-inch 4K set has been superseded by a rival giant -- the "Titan Zeus" -- which is more than four times the size and triple the price. 

At a cost of £1 million sterling ($1.6 million), the Zeus also promises a full 4K resolution, but this time stretched out across a 370-inch (8m by 5m) panel that is said to be suitable for both indoor and outdoor domestic use. We can't really comment on the design or image quality, however, because there are no photos or video showing the mythologically-confused TV in action. 

The company tells us this is because its first and only private customer for the Zeus has asked for their installation to be kept confidential. Then again, similar sets from Titan have been widely used at public events (such as the Xbox gathering shown above). 

Thanks to Titan's partnership with a company called Curb Media, you'll also be able to see a second Zeus on show at the Cannes film festival this year, where it'll be displaying World Cup action at the size of an actual football goal.

Source: Engadget 

Zaquan Adha minta 'kiss' dari gadis cantik menerusi WeChat

KUALA LUMPUR: Agak mengejutkan apabila Astro Gempak terbaca mengenai berita ini. Khabarnya kembar kepada pemain bola sepak negara Aidil Zafuan pula bermain cinta dengan gadis muda.

Zaquan Adha yang juga suami kepada pelakon terkenal ‘kantoi’ bermain cinta dengan seorang gadis menerusi aplikasi WeChat.

Seorang pembaca didakwa telah mengirimkan e-mel kepada blog hiburan Rotikaya.com dan mendedahkan kemesraan Zaquan dan seorang gadis cantik.

Gadis tersebut yang tidak diketahui namanya itu juga telah memuat naik beberapa keeping screenshot perbualannya dengan Zaquan di Moments.

Antara yang paling menjadi perhatian ialah apabila Zaquan bertanya kepada gadis tersebut “I xnak Kiss?”

Astro Gempak telah mendapatkan kebenaran daripada blog Rotikaya untuk berkongsi gambar tersebut bersama pembaca semua:
Sementara itu, Astro Gempak telah mendapatkan reaksi Ayu Raudhah iaitu isteri kepada Zaquan.

“Saya cuma nak jelaskan bahawa itu bukan WeChat ID Zaquan. Malah Zaquan menggunakan gambar lain dalam aplikasi WeChat dia, saya tahu akaun WeChat suami saya.

“Dan sebenarnya saya sudah tahu mengenai perkara tersebut sebelum gambar tersebut tersebar kerana wanita bernama Miranda Kerr memberikan foto screenshot itu kepada saya,” jelasnya seperti yang dipetik menerusi portal Oh Bulan!

Bagaimanapun kata Ayu dia terkejut apabila perkara tersebut diketahui media kerana menjangkakan selepas wanita tersebut memberi screenshot terbabit, semua perkara telah selesai.

“Miranda Kerr juga turut memberitahu saya rakannya yang sering berbalas mesej dengan suami saya.

“Dia rasa bertanggungjawab untuk bagitahu saya. Tapi media pula tahu hal ini,” ujarnya.

Bagaimanapun Ayu tidak menolak kemungkinan ada pihak yang sengaja menyebarkan perkara ini untuk memporak perandakan rumahtangga mereka berdua.

“Saya pun tak tahulah siapa yang buat semua ini. Tetapi, yang pasti perkara ini sedikit sebanyak beri kesan kepada rumahtangga saya. Mungkin saya akan ambil tindakan lanjut selepas ini” katanya lagi.

Astro Awani 

Gelatin babi hanya untuk negara bukan Islam

SEREMBAN - Kenyataan kontroversi dikeluarkan Syeikh Dr Yusuf Al-Qaradawi menerusi sebuah portal, baru-baru ini sebenarnya bertujuan menjawab kemusykilan umat Islam yang mendiami darul harbi atau negara bukan Islam dan sukar mendapat produk halal.

Timbalan Mufti Negeri Sembilan, Nor Azamir Alias berkata, perkara tersebut hanya disedari beliau selepas membuat penelitian terperinci terhadap laman web ulama tersohor berkenaan, semalam.

“Jelas sekali, jawapan diberikan beliau membabitkan penggunaan gelatin babi adalah berasaskan kepada persoalan dihadapi umat Islam yang tinggal dalam darul harbi sahaja dan bukannya untuk negara Islam.

“Beliau mengambil kira kesukaran mereka untuk mendapatkan produk halal di negara terbabit, di mana kebanyakan produknya mengandungi gelatin babi atau haiwan yang tidak disembelih,” katanya di sini, semalam. 

Beliau berkata, atas sebab berkenaan, maka kaedah qadhiyyatul istihalah atau transformasi bahan iaitu bahan yang tidak halal apabila sebati menjadi makanan halal, maka hukumnya juga bertukar kepada halal, telah disarankan oleh Dr Yusuf untuk diguna pakai penduduk Muslim negara itu.

“Ini mungkin berasaskan kepada kaedah fiqh iaitu addharuratu tubihuk mahzuurah iaitu kerana darurat, sesuatu yang haram diharuskan dan addharuratu tuqaddaru bi qadariha iaitu kadar keharusan itu pula mengikut keadaan daruratnya, sekali gus menunjukkan ia bukanlah terbuka dengan seluas-luasnya.

“Kesimpulannya, kaedah qadhiyyatul istihalah tidak boleh dipraktikkan di negara Islam atau negara bukan Islam yang senang mendapatkan produk dan bahan-bahan halal,” katanya.

Beliau berkata, ia berdasarkan hadis Rasulullah SAW antaranya yang bermaksud, “(bahan) yang halal itu jelas (dinyatakan)” dan “setiap bahan yang haram banyaknya, maka sedikit pun menjadi haram juga”.

“Kaedah fiqh juga menyatakan yang maksudnya, “apabila bercampur di antara bahan yang halal dengan haram (dalam satu transformasi), maka bahan itu dikira haram”.

“Perlu diketahui, babi merupakan tergolong dalam najis ‘ainiyyah iaitu zatnya dapat dilihat, dicium dan dirasa berdasarkan nas al-Quran, dalil dan al thubut yang qat’ie. Maka tahwil yang diusahakan untuk menukar babi kepada benda lain sama sekali tidak merubah kenajisannya,” katanya.

Justeru, beliau berharap penjelasan diberikan dapat merungkai kekeliruan sesetengah pihak yang mungkin beranggapan bahawa daging atau gelatin babi apabila ditransformasikan dan menjadi sebati sebagai makanan, maka statusnya menjadi halal dan harus dimakan.

“Bagi mendapatkan maklumat lanjut, orang ramai bolehlah melayari laman sesawang Dr Yusuf atau merujuk kepada Fiqh Al-Jaaliyat Al-Islamiyyah Fil Gharb (Fiqh Untuk Penduduk Islam di Negara Barat),” katanya. - Sinar Harian 

Ibu menderita selepas disuntik

Ibu Zulkurnain kini menderita kesakitan selepas tangan kirinya bernanah akibat jangkitan kuman selepas menerima suntikan.
Ibu Zulkurnain kini menderita kesakitan selepas tangan kirinya bernanah akibat jangkitan kuman selepas menerima suntikan.

IPOH – Harap kesihatan ibu pulih tetapi sebaliknya berlaku.

Rasa kesal membelenggu seorang anak selepas ibu yang dihantar ke sebuah hospital di sini untuk mendapatkan rawatan susulan selepas mengadu lemah badan kini merana kesakitan selepas tangan kirinya dijangkiti kuman sehingga terpaksa dipotong tiga jari.

"Kesakitan menjelma semuanya selepas menerima suntikan daripada seorang doktor!" Itu luahan kesal Zulkurnain Jamal Hatun, 33 ketika ditemui Sinar Harian.

Zulkurnain mendakwa, ibunya, Zainap Mat Ghani, 72, kini kesakitan akibat mengalami luka serius di tangan kiri sejurus menerima beberapa suntikan daripada seorang doktor yang merawatnya, 20 Mei lalu.

Menurutnya, mereka sekeluarga membawa ibu mereka mendapatkan rawatan setelah mengadu berasa lemah dan pernah pitam beberapa hari sebelum dibawa ke wad kecemasan.

“Doktor di unit kecemasan memberitahu bahawa ibu saya mengalami kekurangan garam dan kemungkinan dia menghidap penyakit kencing manis serta buah pinggang. Oleh sebab itu dia dimasukkan ke wad bagi mendapatkan rawatan lanjut.

“Beberapa suntikan kemudiannya diberikan dan kami beranggapan ianya mungkin satu prosedur biasa. Namun sehari selepas suntikan, tangan kirinya mula menunjukkan kesan sampingan seperti mengalami luka dan bengkak selain lebam-lebam hitam,” katanya.

Zulkurnain berkata, dia hairan kerana hanya bahagian yang disuntik sahaja mengalami perubahan malah luka yang menampakkan isi daging itu mula bernanah beberapa hari kemudian.

Katanya, pihak hospital gagal memberikan penjelasan punca luka serius itu, sebaliknya seorang doktor pakar tulang pula dihantar bagi merawat ibunya.

“Doktor itu kemudiannya membuatkan keputusan untuk menjalankan pembedahan pada Isnin lalu, namun beberapa hari selepas pembedahan itu selesai, ia dilihat semakin serius dan kritikal. 

“Malah, kami hairan mengapa bahagian luka bernanah tidak dibuang sepenuhnya. Lebih memilukan, doktor turut mengatakan ketiga-tiga jari kiri ibu kami juga terpaksa dipotong,” katanya.

Dalam pada itu, abangnya, Mohd Zamadha Jamal Hartun, 37, berkata satu laporan polis sudah dibuat pada 28 Mei lalu di Balai Polis Sungai Senam, di sini bagi menyiasat sekiranya ada berlaku kecuaian oleh doktor yang merawat ibunya.

“Satu surat aduan sudah pun dihantar ke Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Perak bagi siasatan lanjut.

“Saya berharap ada pihak yang prihatin terhadap masalah dialami ibu kami. Kami bukan datang dari orang senang, itu saja pusat rawatan yang kami mampu untuk menampung perbelanjaan rawatan pembedahan,” katanya.

Sementara itu, jurucakap JKN mengesahkan laporan dan pihaknya sudah menjalankan siasatan lanjut.

Sinar Harian

Hikayat seorang gelandangan disebalik wajah kemajuan

KUALA LUMPUR: Sekali pandang dia kelihatan seperti insan biasa, ringkas berkemeja “T” dan sepasang “jean”.

Namun hakikatnya Lan, itu nama yang diberikan – seorang gelandangan. Dia hanya berlapikkan surat khabar, mengelak tubuh dari rasa sakit dan sejuk ketika tidur di anak tangga stesen LRT Masjid Jamek, dengan harapan dapat lena dibuai mimpi indah.

“Di sinilah tempat saya bermalam sejak setahun yang lalu,” kata Lan, 33.

Kata Lan, dia dihalau keluar dari rumah keluarga oleh kakaknya beberapa hari selepas Hari Raya – punca yang beliau sendiri lebih mengetahui.

“Saya telah berubah. Saya telah berjanji. Saya tidak faham kenapa kakak tergamak melakukan perkara ini terhadap saya. Saya tiada sesiapa selain anggota keluarga,” kata Lan, jelas nampak raut kekesalan di wajahnya.

“Pernah saya bekerja sebagai juru teknik, tetapi diberhentikan, sebelum mencuba nasib pula sebagai pemandu lori, kesudahannya dia dipecat juga.”

Lan mendakwa dia tidak dilayan seadilnya.

“Bukan mudah untuk mendapatkan kerja. Bagaimana hendak memulakan hidup baru sekiranya tiada siapa yang ingin memberi peluang untuk saya?” tanya Lan.

Lan adalah salah seorang daripada ramai gelandangan yang menjadikan Jalan Tun Perak “istana hinggap" mereka, semuanya ada kisah tersendiri untuk diceritakan.

Antaranya Eng Tek Shoi, 60, menjadikan kaki tangga di pinggir Bangunan Kota Raya sebagai tempat tidurnya saban malam.

Dilahirkan serta dibesarkan di Sungai Petani , Kedah, Eng berhijrah ke Kuala Lumpur seminggu yang lepas dengan harapan mencari pekerjaan yang bersesuaian . Katanya, di kampung dia mengambil upah bekerja di sebuah dusun.


Malangnya, wang simpanan habis dibelanjakan semasa mencari pekerjaan di ibu kota dan kini pokai tanpa ada tempat tinggal.

“Saya mahu pulang ke Sungai Petani tetapi tidak mampu membeli tiket bas,” Eng berkata.

“Saya hanya mampu meminta makanan daripada orang ramai dan adakalanya rakan-rakan turut memberi makanan kepada saya. Makanan yang saya diberikan tidaklah mewah, tetapi cukup untuk mengalas perut,” Eng menambah.

Eng juga mendakwa dia tidak mempunyai sesiapa di kampung halaman.

“Saya tidak pernah berkahwin dan tidak mempunyai anak. Jika saya pulang ke Sungai Petani, saya masih tiada siapa-siapa di sana, tetapi sekurang-kurangnya itu adalah kampung halaman saya,” akhiri Eng sambil merenung kosong. - ASTRO Awani 

No more cheap cars from Proton


MAHATHIR: Proton needs to make a living. If consumers want cheap cars Proton will make cheap cars, but they run three miles and break down.KUALA LUMPUR: Proton's immediate plan would be to change its strategy from being a maker of cheap cars to become a world-standard car manufacturer, said newly appointed chairman Tun Dr Mahathir Mohamad.

The fourth prime minister said Proton has always been labelled as a cheap or poor quality car maker.

"Now Proton wants to produce cars which are of world standard, but you have to pay a higher price.

"You can't have a good car and pay a bad car price," he told reporters when asked about his immediate plan for Proton.

Earlier today, Dr Mahathir, who is Human Life Advancement Foundation (HLAF) Chairman, delivered the keynote address and launched the HLAF Annual Award and Workshop at the Putra World Trade Centre.

He said when Proton produced the Preve and Suprima car models, which are of good quality but sell for RM80,000, people claimed the price was too high for Proton.

"The next car of the same quality is RM120,000. You (consumers) want to have cheap cars, okay, Proton can produce cheap cars," Dr Mahathir said.

Asked if Proton would continue to produce cheap cars, Dr Mahathir replied: "Proton needs to make a living. If consumers want cheap cars Proton will make cheap cars, but they run three miles and break down."

Responding to a question if Proton has approached the International Trade and Industry Ministry (MITI) and Petronas for any funds, he said the car maker had never asked for funding.

Asked if he himself as Proton chairman would approach either for funding, Dr Mahathir replied: "No way, because Proton is a private company now and it is able to make progress in research and development."

Dr Mahathir also said the government was now encouraging importation of cars rather than encouraging local industries.

"When you import cars, money flows out and you don't get any technology from them," he added.

Asked if Proton needs government aid, he said former South Korean President Park Chung Hee during his tenure called up 12 individuals and told them they must go into industry and he would provide the loans and funds.

These companies, like Hyundai, LG and Daewoo, were private companies and their government fully helped them, and because of that today they do not need government help anymore, he added.

- Bernama