Saturday, 22 March 2014

Taufan Tropika Gillian dijangka landa kawasan pencarian


SEPANG: Satu taufan tropika dijangka melanda kawasan pencarian MH370 di koridor selatan hari ini.

Perkara ini dimaklumkan oleh Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada sidang media harian yang diadakan di KLIA petang Sabtu.

“Taufan Tropika Gillian dijangka membawa angin kencang serta menyebabkan arus ombak besar di kawasan tersebut hari ini,” katanya.

Dalam pada itu, Hishammuddin yang juga merupakan menteri pertahanan turut memaklumkan bahawa misi pencarian di koridor utara tidak menemui apa-apa perkara yang boleh mengaitkan dengan penemuan MH370.

“Disahkan bahawa di koridor utara, pihak China, India, Pakistan, Myanmar, Laos, Kyrgyzstan dan Kazakhstan memaklumkan bahawa operasi mencari berdasarkan analisis awal mendapati tiada penemuan berkaitan MH370 dikesan pada radar mereka,” tambah Hishammuddin.

Sementara itu, pakar-pakar oseanografi sebelum ini berkata bahawa imej objek yang dikesan oleh rakaman satelit Australia mungkin sudah bergerak sehingga 500 kilometer lebih jauh daripada titik asal yang dikesan.

Selain itu, mereka turut menjelaskan mengenai sifat Lautan Hindi yang dinamik dimana ia kerap berubah terutama di bahagian dasarnya akan menyebabkan proses pencarian kotak hitam bertambah rumit.

Menjawab soalan pemberita mengenai perkara ini, Hishammuddin berkata, perubahan di lautan dalam ini memang diambil kira oleh semua pihak yang terlibat dalam usaha mencari pesawat malang itu.

“Saya hendak tekankan di sini bahawa kawasan-kawasan tertentu telahpun ditetapkan bagi semua negara terlibat mengambil kepimpinan dan dalam hal ini, kepimpinan di kawasan berkenaan diketuai oleh Australia dan apa juga pertimbangan mereka, saya percaya bahawa kelengkapan yang paling canggih sedang digunakan termasuklah bagi kawasan laut dalam,” tambah beliau.

Timbalan Dekan Pembangunan Pelajar dan Jaringan Industri dan Masyarakat Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Dr Rizal Arshad semalam menjelaskan kepada Astro AWANI bahawa kedalamanLautan Hindi mencecah 4000 meter dan terdapat sesetengah kawasan mencapai kedalaman hingga 7000 meter.

Beliau membuat perbandingan dimana kedalaman Lautan Hindi adalah sekurang-kurangnya sembilan hingga sepuluh kali ganda daripada ketinggian Menara Berkembar Petronas iaitu 420 meter.

Astro Awani 

Tiga beranak disamun 4 lelaki berparang

KUANTAN - Tiga beranak berdepan dengan detik cemas apabila disamun oleh empat lelaki bersenjatakan parang dalam kejadian di kedai runcit milik mereka di Kampung Huma, Pekan Awah, Maran malam tadi.

Ketua Polis Daerah Maran Deputi Superitenden Sulaiman A Hamid berkata, dalam kejadian kira-kira jam 11 malam itu si suami, 58, dan isterinya, 56, bersama seorang anak lelaki mereka berusia 15 tahun turut diugut untuk dicederakan dengan parang sebelum mereka diikat.

"Ketika sedang berada di dalam kedai itu, empat lelaki bersenjatakan parang tiba-tiba meluru masuk dan terus mengacukan senjatan itu ke arah mereka.

"Suspek kemudian bertindak mengikat kaki dan tangan tiga beranak tersebut sebelum menggeledah kedai mangsa," katanya kepada Bernama hari ini.

Menurutnya antara barang yang dilarikan termasuk barang kemas milik mangsa yang dianggarkan bernilai RM5,000 dan wang tunai RM300.

Kata Sulaiman, polis kini sedang mengesan kesemua suspek terlibat bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan. 

Bernama

Anwar cabar Menteri Pertahanan letak jawatan

Anwar Ibrahim
Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap dalam sesi Dialog Anak Muda di Sunway Resort Hotel, hari ini. - Foto Sinar Harian oleh ZULFADHLI ZAKI

KAJANG - Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dicabar meletakkan jawatannya jika masih gagal menjawab kegagalan radar Malaysia mengesan pesawat penerbangan MAS MH370 yang hilang pada 8 Mac lalu.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa radar tersebut yang dibeli kerajaan Malaysia sewaktu beliau menjadi Menteri Kewangan sepatutnya berupaya mengesan semua penerbangan yang melintasi ruang udara dan perairan negara.

"Semasa saya jadi Menteri Kewangan, Kementerian Pertahanan beli sistem radar yang canggih yang namanya Marconi.

"Sistem itu boleh baca dan lihat semua penerbangan dari perairan negara Laut China Selatan sehingga ke Lautan Hindi, tapi tiada laporan," katanya berucap pada Himpunan Reformasi 2.0 di Stadium Kajang, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian mengulas lanjut misteri penerbangan pesawat MH370 yang gagal dikesan sejak Sabtu lalu ketika dalam perjalanan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Beijing, China.

Mengulas lanjut, Anwar turut mempersoalkan fungsi radar tersebut dipercayai ditutup hingga gagal mengesan pesawat tersebut.

"Apa jadi dengan radar itu, adakah radar itu ditutup? Kenapa radar itu tidak boleh mengesan pesawat kita?

"Kalau Menteri Pertahanan tidak boleh jawab perkara itu, dia kena letak jawatan serta-merta," katanya lagi.

Tambah Anwar lagi, perkara itu melibatkan keselamatan negara termasuklah insiden kapal terbang yang tidak dikenali melintasi ruang udara Malaysia.

Dakwanya pesawat tidak dikenali itu sehingga kini gagal dikenal pasti oleh Kementerian Pertahanan negara yang didakwa turut melintasi perairan negara.

"Ini ancaman negara kerana kecuaian, sibuk mencari wang, cari untung, hina orang fitnah orang yang dilakukan kerajaan BN," dakwanya lagi.

Sinar Harian 

Kerajaan siasat kekecohan sidang media di Beijing

Keadaan tegang di China ketika taklimat bersama ahli keluarga. --Gambar AFP


BEIJING: Kerajaan akan menyiasat keadaan tegang yang berlaku di Beijing China pada satu taklimat yang dihadiripegawai tertinggi Malaysia dan ahli keluarga penumpang mengenai perkembangan usaha mencari dan menyelamat (SAR) pesawat Malaysia Airlines MH370.

"Saya telah menerima laporan dari Kementerian Luar dan juga pihak berkuasa China.

"Kami akan terus berhubung bersama ahli keluarga. Kami juga akan meneruskan usaha untuk mewujudkan persekitaran kondusif ketika taklimat," kata pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein ketika sidang media di Hotel Sama Sama, Sepang. 

Menurut laporan AFP, polis terpaksa campur tangan pada hari Sabtu apabila saudara-mara penumpang pesawat MH370 yang hilang meluru ke arah pegawai-pegawai Malaysia di sebuah hotel di Beijing menuntut penjelasan ke atas nasib ahli keluarga mereka.

Ianya berlaku setelah misi mencari dan menyelamat pesawat berkenaan memasuki minggu ketiga, di mana ramai berharap ahli keluarga mereka masih hidup dan mendakwa Malaysia merahsiakan sesuatu.

Seramai 153 rakyat China menaiki pesawat Malaysia Airlines Boeing 777-200 dari Kuala Lumpur ke Beijing yang hilang dari radar awam pada 8 Mac hampir satu jam selepas berlepas dari Kuala Lumpur. Pesawat itu membawa 239 penumpang dan anak kapal.

"Kerajaan Malaysia, berterus terang dengan kami! Kembalikan insan tersayang kami!" jerit seorang ahli keluarga pada satu taklimat yang dihadiri oleh pegawai-pegawai kerajaan. Hotel berkenaan menganjurkan taklimat harian kepada ahli keluarga bersama wakil syarikat penerbangan.

Kemarahan memuncak, apabila beberapa ahli keluarga menyerbu ke arah pegawai Malaysia tetapi polis campur tangan dan para pegawai berjaya meninggalkan bilik tanpa sebarang insiden tidak diingini.

"Kita tidak boleh tahan lagi," kata seorang wanita. "Mereka menawarkan kami pampasan, tetapi kita telah kehilangan seluruh keluarga kami. Ini adalah China. Mereka tidak boleh memberitahu kami untuk datang atau pergi sesuka hati. Kita akan tunggu di sini. Jika mereka tidak datang, kami tidak akan meninggalkan tempat ini."

Berpuluh-puluh negara telah terlibat dalam pencarian pesawat yang hilang tetapi kekurangan jawapan pasti daripada pegawai-pegawai syarikat penerbangan telah menyebabkan ahli keluarga hilang keyakinan dalam operasi mencari pesawat berkenaan.

Pada Jumaat, mesyuarat pertama telah diadakan di antara keluarga penumpang dan pegawai-pegawai kerajaan Malaysia. Mesyuarat itu juga mengakibatkan pertengkaran dan kemarahan.

Astro Awani 

MH370: Police intervene as Chinese anger mounts over fate of missing flight


BEIJING: Police were forced to intervene on Saturday as relatives of Chinese passengers aboard vanished Flight MH370 rushed towards Malaysian officials at a Beijing hotel, demanding answers over the fate of their loved ones.

The confrontation at the Lido Hotel came as the search for the missing jet entered its third week, with many clinging to the hope that family members might still be alive and alleging Malaysian involvement in a cover-up.

A total of 153 Chinese were on board the Beijing-bound Malaysia Airlines Boeing 777 that disappeared from civilian radar screens on March 8, nearly an hour after taking off from Kuala Lumpur. The plane was carrying 239 passengers and crew.

"Government of Malaysia, tell us the truth! Give us back our loved ones!" shouted audience members at Saturday's briefing at the hotel attended by government officials. The hotel has hosted daily briefings for relatives from representatives of the airline.

"The Malaysian government is deceiving us. They don't dare to face us. The Malaysian government are the biggest murderers," a relative in the audience shouted, even though there is no evidence to suggest a government conspiracy.

As anger in the hall mounted, some relatives rushed towards the Malaysian officials but police intervened and the officials left the room.

"We can't bear it any longer," one woman said. "They're offering us compensation, but we've lost our entire families. This is China. They can't just tell us to come or go as they please. We're going to wait here. If they don't come, we're not leaving."

Dozens of countries have been involved in the search for the missing plane but the lack of firm answers from airline officials has undermined the relatives' confidence in the hunt for the jet.

On Friday, a first meeting was organised between the passengers' families and Malaysian government officials. That meeting also resulted in heated exchanges, boos and eruptions of anger.

Six planes, including four Orion anti-submarine aircraft packed with state-of-the-art surveillance equipment, joined the search for debris from the aircraft over a remote stretch of the Indian Ocean, 2,500 kilometres (1,500 miles) southwest of Perth on Saturday.

Chinese, British and Australian naval ships were all steaming to the same area where two floating objects -- possibly plane wreckage -- were picked out on grainy satellite pictures.

AFP

Ask Google Search on Android to 'play some music' and... it willSometimes, having your entire music collection in your pocket can be a bit overwhelming.

When there are hundreds (or in our case, thousands) of tracks at your disposal, where do you even begin to listen? To help thwart that paralysis of choice, Google is going to do the guessing for you with its latest tweak to Search. 

From Google Now or the search bar, simply say the magic words "play some music" and your Android device will start playing a random Play Music "I'm feeling lucky" mix that's based on recent listening habits. 

With its deep catalog of tunes, it's pretty easy to imagine that this feature's benefits increase exponentially if you're paying for Mountain View's All Access service, too. Subscriber or not, though, if you're stuck in a Nine Inch Nails rut, this could be the ticket out.

Source: Engadget 

Investigators scrutinising pilot's phone call


SEPANG: Investigators are scrutinising a phone call apparently made by Captain Zaharie Ahmad Shah minutes before the Malaysia Airlines (MAS) MH370 aircraft took off to Beijing.

MAS group chief executive officer Datuk Ahmad Jauhari Yahya confirmed the phone call, adding that the information had been passed to investigators.

“Well, we are passing this information to the investigating authorities and they will investigate it accordingly,” he told reporters at the daily press conference at KLIA today.

Prior to this, UK newspaper The Sun reported that the ‘mystery call’ was made before the plane left Kuala Lumpur International Airport on March 8.

“It is hoped the person on the other end of the call will provide a key clue to understanding the mystery of the missing flight,” the report stated.

Captain Zaharie and his co-pilot have come under close scrutiny following confirmation by Malaysian authorities that they were looking at a ‘deliberate’ act in the disappearance of the Boeing 777-200ER.

Of particular interest was Captain Zaharie’s home made flight simulator. Police said that they were going through its hard disks to find leads, though there were some files deleted on February 3.

Investigators, both local and international, are working to restore the files to see if it can shed any light on what may have taken place on the aircraft.

Astro Awani 

Malaysia dimaklumkan maklumat terkini - Australia


Timbalan Perdana Menteri Australia Warren Truss (kiri) dan Komander Unit Petugas Kapten Craig Heap di Royal Australian Air Force Base Pearce


PERTH: Timbalan Perdana Menteri Australia Warren Truss berkata pihak Australia memberi maklumat terkini kepada Malaysia selang beberapa jam mengenai usaha pencarian MH370.

“Ini merupakan usaha antarabangsa dan kami berkomunikasi dengan semua kerajaan yang terlibat,” beliau berkata dalam satu sidang media di Royal Australian Air Force Base Pearce.

“Kami turut bekerjasama dengan beberapa pegawai Malaysia yang kini berada di Australia,” tambah Komander Unit Petugas Kapten Craig Heap.

Setakat ini, enam pesawat telah berlepas dari pangkalan RAAF Base Pearce pada Sabtu, termasuk tiga buah pesawat RAAF P3 Orion berlepas pada jam 6 dan 8 pagi.

Pesawat P3 Orion New Zealand kemudian dikerahkan pada jam 10 pagi dan disusuli oleh sebuah lagi pesawat RAAF pada jam 12 tengah hari.

Dua pesawat komersial jarak jauh juga menyertai operasi mencari pada Sabtu.


Heap menambah,  kerajaan China akan menghantar dua buah pesawat untuk membantu usaha mencari MH370 di Lautan Hindi.

p3 orion

Truss dan Heap berkata bahawa objek yang dikesan oleh satelit mungkin telah dihanyut jauh dari lokasi asal ekoran dihanyutkan arus laut.

Namun, cuaca yang baik pada Sabtu dapat membantu meningkatkan peluang mereka untuk mengesan objek-objek tersebut.

“Objek –objek dikesan menerusi satelit. Jadi kami masih memerlukan pegawai untuk ke lokasi dan mencarinya dari pesawat. Cuaca yang baik hari ini akan membantu operasi kami,’ kata Truss.

Perdana Menteri Australia Tony Abbot menghubungi Datuk Seri Najib Tun Razak pada Khamis mengenai penemuan imej satelit yang berkemungkinan serpihan pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac.

Astro Awani 

Nine cases of death from dengue on March 9-15


KUALA LUMPUR: Nine cases of death from dengue was recorded from March 9-15, bringing the total cases to 53 since January this year.

Health Minister Datuk Seri Dr S. Subramaniam said the latest deaths, involved six women, aged between 25 and 54, and three men, aged 36 and 62, and a 15-year-old student.

"Five of the cases took place in Selangor, followed by two in Johor and one each in Perak and Kelantan," he said in a statement on Friday.

Dr Subramaniam said dengue cases nation-wide had gone up to 1,902 in the period March 9-15, namely, the 11th week dengue was monitored, compared to 1,630 the previous week.

"From January to March 15 this year, a total 21,967 cases were reported, an increase of 321 percent or 16,746 cases compared to 5,221 cases in the same period last year," said Dr Subramaniam.

He said the serotype DEN 2 virus was among the factors in the increase number of deaths from dengue.

"The serotype DEN 2 viral infection will give a worse clinical manifestation and have a higher risk of complication compared to infections from other serotypes," he said.

He said 458 localities of the epidemic was reported in 12 states with 84 localities being categorised as hotspots involved in epidemics of more than a month.

A total of 70 hotspots were in Selangor, namely, in Hulu Langat (32), Petaling (32), Gombak (five) and Klang (one).

Nine other hotspots were in Seremban, Negeri Sembilan; three in Kota Baharu, Kelantan; and one each in Kepong (Federal Territory of Kuala Lumpur and Putrajaya) and Central Melaka (Melaka).

Bernama

Bateri litium-ion dibawa MH370 tidak berbahaya


KUALA LUMPUR - Malaysia Airlines (MAS) hari ini menjelaskan bateri litium-ion yang dibawa oleh MH370 pada 8 Mac lepas mematuhi keperluan Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) dan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabanga (IATA).

Syarikat itu dalam satu kenyataan di sini berkata item berkenaan diklasifikasi sebagai barangan tidak berbahaya.

Semalam, Ketua Pegawai Eksekutif MAS Ahmad Jauhari Yahya dilapor berkata dalam taklimat media bahawa barangan tersebut dibungkus seperti yang disaran oleh ICAO dan kargo itu diperiksa beberapa kali selaras dengan garis panduan ICAO.

Beliau juga berkata syarikat penerbangan lain turut berbuat demikian, bukan MAS semata-mata.

Pesawat Boeing 777-200 yang membawa 239 orang hilang pada awal pagi 8 Mac, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Pelbagai teori timbul susulan kehilangan pesawat itu termasuk kemungkinan berlaku kebakaran yang menyebabkan anak kapal hilang upaya.

Misi mencari yang melibatkan pelbagai negara sehingga kini gagal mengesan pesawat tersebut.

Bernama

'Bomoh bubu jangan suka-suka nak tampar orang'

 Anwar Ibrahim
Datuk Seri Anwar Ibrahim


KAJANG - "Awak bomoh bubu, baling kelapa cukup, jangan tampar orang," demikian kata-kata sinis Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap tindakan Ibrahim Mat Zin yang sering kali mengugut untuk menampar mereka yang mempertikaikan tindakannya. 

Anwar dalam nada kesal berkata, tindakan Ibrahim menggunakan bubu kononnya untuk membantu mencari MH370 yang hilang pada 8 Mac lalu, sangat memalukan.

Malah katanya, ekoran perbuatan Ibrahim yang menggelarkan dirinya sebagai Raja Bomoh Nujum Sedunia VIP itu, Malaysia tiba-tiba menjadi 'terkenal' secara tiba-tiba.

"Tindakan awak sangat memalukan. Awak tidak sepatutnya ingin menampar orang lain.

"Baru-baru ini saya dapat telefon daripada anak Sheikh Yusuf al-Qardawi, beliau tanya apa yang Malaysia telah lakukan.

"Guna kelapa, bubu untuk cari MH370, ianya sangat memalukan, tetapi saya kata jangan tanya saya, saya tidak tahu menahu pasal bomoh ini," katanya ketika ceramah Reformasi 2.0 di Stadium Kajang, malam tadi.

Oleh itu, Anwar berharap agar MH370 terus berada dalam keadaan selamat dan segera ditemui.

Ibrahim sebelum ini membidas tindakan Anwar yang menggunakan namanya ketika berkempen di PRK Kajang malah tidak menolak untuk memfailkan saman malu terhadap Ketua Umum PKR itu.

Terdahulu, Ibrahim mahu menampar Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin kerana menggesa agar beliau ditangkap.

Ibrahim pada 10 Mac mendapat perhatian meluas apabila muncul di balai berlepas Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dengan dua batang buluh dan satu bubu.

Bubu itu diletakkannya di atas kepala seorang lelaki yang hadir di situ dan beliau menggunakan dua batang buluh berkenaan sebagai teropong untuk meninjau ke arah bubu berkenaan sambil membaca surah Yassin kononnya untuk mencari di manakah pesawat MH370 yang gagal dikesan.

Sinar Harian 

SPR jangka lebih 80 peratus keluar mengundi esok

PRK Kajang

KAJANG - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangka lebih 80 peratus daripada 38,055 pemilih berdaftar di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kajang akan keluar mengundi esok.

Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh berkata jangkaan berdasarkan trend pengundian dan peratusan keluar mengundi di DUN itu pada pilihan raya terdahulu.

Bercakap dalam sidang media di sini hari ini, Abdul Ghani tidak menolak kemungkinan peratusan keluar mengundi dalam pilihan raya kecil ini melebihi 88.4 peratus yang dicatat semasa pilihan raya umum ke-13.

Pada masa sama beliau turut menasihatkan pengundi agar datang awal dan secara berperingkat bagi mengelakkan kesesakan di pusat mengundi.

Rabu lepas, 88.39 peratus atau 1,050 daripada 1,197 pengundi awal di Dun itu melaksanakan tanggungjawab mereka.

Ditanya mengenai perjalanan keseluruhan pilihan raya kecil itu termasuk tempoh berkempen yang akan berakhir pukul 12 tengah malam ini, Abdul Ghani berkata, SPR berpuas hati dan menyifatkan semua berjalan lancar.

Beliau bagaimanapun mengingatkan parti politik terlibat agar mematuhi peraturan yang termaktub dalam Akta Pilihan Raya dan Akta Kesalahan Pilihan Raya semasa hari pengundian.

Antaranya larangan merayu atau meraih undi, katanya.

Pilihan raya kecil Dun itu diadakan selepas penyandangnya Lee Chin Cheh daripada PKR meletak jawatan pada 27 Januari lepas.

Esok, pengundi di Dun itu akan memilih sama ada Datin Paduka Chew Mei Fun daripada Barisan Nasional atau calon PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai wakil rakyat yang baharu.

Bernama

Komunikasi 54 minit terakhir MH370 didedahkan The Telegraph


KUALA LUMPUR: Komunikasi pada 54 minit terakhir antara pesawat MH370 yang hilang pada awal pagi 8 Mac dengan menara kawalan didedahkan The Telegraph.

Laporan itu juga mendedahkan transkrip komunikasi juruterbang bersama dan menara kawalan, dan lain-lain pengawal trafik udara , bermula dari masa Boeing 777-200ER itu berlepas dari landasan hingga ke kedudukannya di ketinggian yang mencecah puluhan ribu kaki di atas Laut China Selatan.

Transkrip bermula pada 00.25 dengan arahan am daripada menara kawalan kepada juruterbang pesawat Boeing 777-200ER milik Malaysia Airlines (MAS). Perbualan terperinci bermula pada 00.36.

Ia termasuk pertukaran dari satu lokasi di mana penyiasat percaya pesawat itu telah disabotaj, dan juga perkataan terakhir pembantu juruterbang, Fariq Abdul Hamid , 27: "All right, good night. "

Penganalisis berkata urutan mesej yang muncul sebagai "perfectly routine". Walau bagaimanapun, mereka berkata terdapat dua ciri yang menonjol sebagai berpotensi ganjil.
Yang pertama adalah mesej dari kokpit pada 01:07. yang memberitahu menara kawalan, pesawat itu terbang pada 35,000 kaki. Ini mengulangi mesej yang disampaikan enam minit lebih awal.

Tetapi, ia berlaku pada 1:07, ketika ACARS, peranti isyarat pesawat, menghantar mesej terakhir sebelum ia dipadamkan dalam masa 30 minit kemudian, seperti disengajakan. Satu transponder berasingan telah dipadamkan pada 01:21, namun penyiasat percaya ACARS telah ditutup sebelum 01:19 iaitu ketika komunikasi dari Fariq.

Ciri lain yang pelik, yang boleh dijadikan sebab pesawat itu disyaki mengalami kemalangan adalah bila hilangnya komunkasi dan seterusnya penyerahan pengawal trafik udara di Kuala Lumpur kepada petugas di Bandaraya Ho Chi Minh.

"Jika saya mahu merampas pesawat tersebut, ia akan menjadi point di mana saya akan melakukannya," kata Stephen Buzdygan, bekas juruterbang British Airways yang memandu 777s.

"Mungkin ada sedikit ruang kosong di antara pengawal trafik udara ... Ia adalah satu-satunya masa semasa penerbangan mereka akan mungkin tidak telah dapat dilihat dari bawah," katanya.

Maklumat yang didedah The Telegraph itu menambah spekulasi mengenai nasib MH370, sama ada ia adalah mangsa kemalangan tiba-tiba atau dirampas. Transkrip ini juga menunjukkan bahawa jika juruterbang yang terlibat, mereka sangat berhati-hati untuk menyembunyikan niat sebenar mereka.

Menurut transkrip kokpit, dari saat tanda masuk di 12.36 apabila pesawat itu masih di atas darat, Fariq, melakukan rutinnya memberitahu lokasi, kenaikan dan ketinggian.

Walaupun dia telah mengambil pendekatan yang sedikit kasual dan pada masa-masa berlepas dari kata-kata rasminya, tidak apa-apa tanda bahawa kapal terbang akan hilang.

Sesetengah pakar berkata mereka tidak melihat apa-apa yang boleh membuatkan mereka merasa ada perbuatan jahat munkin telah berlaku.

The Telegraph mendakwa mereka telah berulang kali meminta pihak MAS, Pihak Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) dan pejabat Perdana Menteri untuk mengesahkan rekod komunikasi ini namun hanya pejabat Perdana Menteri memberi jawapan bahawa data itu tidak akan didedahkan.

Pesawat MH370 berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) awal pagi 8 Mac dalam penerbangannya ke Beijing.

Namun pesawat itu dilaporkan hilang dari radar awal pagi 8 Mac dan masih hilang hingga ke hari ini.

Sumber: Astro Awani 

Mencabarnya, dasar Lautan Hindi sedalam 10 kali KLCC


KUALA LUMPUR: Cabaran mencari pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu kini bertambah rumit dengan jangka hayat bateri kotak hitam itu kini hanya mempunyai masa lebih kurang dua minggu sahaja lagi untuk dikesan.

Menurut Timbalan Dekan Pembangunan Pelajar dan Jaringan Industri dan Masyarakat Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Dr Rizal Arshad, kedalaman lautan Hindi yang mencecah 4000 meter membuatkan misi mencari menjadi semakin sukar.

Beliau membuat perbandingan dimana kedalaman Lautan Hindi adalah sembilan hingga sepuluh kali ganda daripada ketinggian Menara Berkembar Petronas iaitu 420 meter.

“Di sesetengah kawasan kedalamannya mencecah hingga 7000 meter. Kotak hitam itu kini mempunyai masa lebih kurang dua minggu untuk mengeluarkan isyarat sonar.

“Selain itu cabaran seterusnya ialah mengenal pasti lokasi. Kita tidak tahu dimana lokasinya dan dengan dengan Lautan Hindi yang bersifat dinamik dimana ia berubah menyukarkan lagi proses mencari,” kata Dr Rizal.

Beliau menambah, Lautan Hindi merupakan antara lautan yang kuat arusnya selain dasarnya yang kerap berubah.

Oleh itu menurut beliau jika kotak hitam tersebut bergerak atau dilitupi pasir di dasar laut, ia akan merencatkan isyarat yang boleh diberikan.

Selain itu, kekangan teknologi juga antara faktor yang memberi cabaran kepada pasukan mencari dan menyelamat meneruskan usaha mereka.

Lautan Hindi atau juga dikenali sebagai ‘Lonely Ocean’ amat jarang dikunjungi pedagang untuk belayar di kawasan tersebut.

Menurut Dr Rizal, rata-rata teknologi yang ada kini hanya boleh mengesan objek sedalam 500 meter sahaja dimana beliau mencerminkan Lautan Hindi sebagai lautan yang ‘ganas’.

“Isunya ialah menggunakan kapal untuk kita menggunakan teknologi sonar, iaitu tenaga bunyi untuk melakukan pemetaan di dasar laut. Kapal-kapal ini kebanyakkannya hanya boleh melakukan pemetaan pada kedalam 1000 meter sahaja,” katanya.

Sementara itu, beliau turut membuat perbandingan antara misi pencarian pesawat Air France 447 yang terhempas di lautan Atlantik pada 2009 dengan kehilangan MH370 dimana menurutnya ia amat berbeza.

“Kotak hitam tidak direka untuk menahan tekanan yang besar dalam lautan dengan kedalaman melebihi 4000 meter. Dalam kes Air France 447, mereka tahu lokasi pesawat itu terhempas, tetapi kita tidak tahu dimana MH370 berada.

“Disebabkan mereka tahu lokasi Air France 447, jadi ini telah memudahkan mereka untuk menggunakan segala jenis teknologi yang ada untuk mengesan kotak hitam pesawat tersebut,” kata beliau semasa menjadi tetamu dalam program bual bicara Agenda AWANI pada Jumaat.

Astro Awani 

Wan Azizah as the first lady PM?


KUALA LUMPUR: DAP advisor Lim Kit Siang has called on the people to 'make history' as the campaign for the Kajang by-election reached its final stages.

He also said that Parti Keadilan Rakyat's (PKR) candidate Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail could be the next Prime Minister-in-waiting.

“If Pakatan Rakyat succeeds in the 14th General Elections to capture Putrajaya by winning a majority of the parliamentary seats in Malaysia, the country may be seeing the first woman Prime Minister in Malaysia,” said Lim in a press statement.

He explained that the current chosen candidate, opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, could be disqualified from contesting in the next general election due to his Sodomy II conviction.

The latest twist to the ‘Kajang move’ has raised some eyebrows, though political analysts conceded that it was the best message for Pakatan to dish out for voters at this juncture.

However some have also expressed their reservations to its feasibility.

“This will win them a lot of support, especially from female voters,” said Professor James Chin from Monash University.

While admitting that there could be some discontent from other Pakatan Rakyat groups, he concluded that there was no alternative as yet.

“Besides Wan Azizah, who else is acceptable to all Pakatan Rakyat leaders? None of them at this point," said Chin.

PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang has often been promoted as the Prime Minister in-waiting and as for PKR, the party's deputy president Mohamed Azmin Ali and Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim have previously been mentioned.

Would putting Wan Azizah at the forefront anger other groups within Pakatan?

For political analyst Khoo Kay Peng, it does not matter as he believes the idea itself of having Wan Azizah as a prime minister was simply a “public relations exercise”.

“It is simply a communications strategy to tell the people that Pakatan was still going ahead with its message that Kajang is their springboard to Selangor and Putrajaya. It is just to show continuity,” Khoo said.

Khoo said he believes that Pakatan Rakyat members themselves have yet to sort out their contingency plan if Anwar is really disqualified due to his court case.

“If it’s no longer Anwar, then it’s Azizah. But in reality, they should be sitting down and thinking of this succession issue seriously, that might be good for them,” he said.

Khoo said it was time for younger leaders fill up the vacuum that senior leaders like Lim, Anwar, and Hadi will leave behind.

Khoo said that while Wan Azizah was a good choice for Kajang as she was ‘non controversial’, it was another matter for her to be made Prime Minister.

“By and large, she has not shown any leadership qualities to become Prime Minister," he said.

Analyst Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin of UKM concurred saying that Wan Azizah was a "weak replacement".

However, he said that it was 'better' to have Wan Azizah for Pakatan and PKR's "long-term political interest". "(It would) make Anwar happy, (but) Anwar also won't have full control."

Wan Azizah will face Barisan Nasional candidate Datin Paduka Chew Mei Fun of MCA in a straight fight for the Kajang seat come Sunday.

The seat, comprising of 39,728 registered voters, fell vacant following the resignation of its PKR assemblyman Lee Chin Cheh on Jan 27.

Astro Awani 

Objek hanyut 400 km

KUALA LUMPUR: Dua objek disyaki serpihan daripada pesawat Malaysia Airlines MH370 yang dikatakan ditemui di selatan Lautan Hindi dipercayai hanyut sejauh 300 hingga 400 kilometer (km) ke lokasi imej dirakam satelit Australia.

Pakar Oseanografi di University of Western Australia Profesor Charitha Pattiaratch berkata, ini berdasarkan arus kuat di kawasan mencari dan menyelamat berada dalam lingkungan Pentas Naturalist yang berukuran 250 km lebar dan 400 km panjang. 

Katanya, kawasan itu juga dikelilingi laut sedalam kira-kira 5,000 meter yang boleh menenggelamkan puncak Gunung Kinabalu yang mempunyai ketinggian 4,095 meter. 

“Berdasarkan faktor arus, serpihan itu kemungkinan hanyut dari barat ke timur sebelum dikesan satelit kira-kira 2,500 km dari Perth. Perairannya tetap dalam walaupun di mana saja pasukan mencari berada,” katanya.

Sementara itu, mengikut maklumat pada laman Twitter Lembaga Keselamatan Maritim Australia (AMSA), pasukan penyelamat menghadapi cabaran cuaca dan persekitaran.

Kru pesawat Tentera Udara Diraja Australia (RAAF) berhadapan masalah mengesan objek berkenaan akibat cuaca buruk. Penglihatan kru pesawat RAAF P-3 Orion dibatasi awan dan hujan.

Menteri Pertahanan Australia David Johnston juga mengakui kawasan itu adalah 'terpencil' di dunia. 

"Operasi mengenal pasti dan mengesahkan maklumat yang dikesan satelit ini merumitkan terutama dari segi logistik," katanya dalam temuramah televisyen di Australia. 

Dalam pada itu, Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, walaupun petunjuk terbaru ini nampak meyakinkan, ia masih perlu disahkan terlebih dulu. 

Objek hanyut 400 km

Beliau menjelaskan beberapa pesawat milik Australia, New Zealand dan Amerika Syarikat sedang dalam perjalanan ke lokasi objek berkenaan dan akan menghantar laporan apabila h diperoleh lengkap. 

Menurutnya, pengesahan sama ada objek yang dikesan adalah pesawat MH370 akan diumumkan secepat mungkin. "Selain aset tentera, kapal dagang yang berada berhampiran turut memberi maklum balas terhadap permintaan bantuan oleh Australia," katanya dalam sidang media di Hotel Sama-sama, di sini, hari ini. 

Dua objek masing-masing sepanjang kira-kira 24 meter dan lima meter dikesan satelit Australia dan penemuan ini diumumkan Perdana Menteri Australia Tony Abbott pada sidang Parlimen di Canberra hari ini. 

Beliau juga memaklumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melalui panggilan telefon pada 10 pagi tadi. Empat pesawat tentera dikerah untuk mengenal pasti dua objek yang dikesan satelit Australia, kata Pengurus besar Bahagian Respons Kecemasan Lembaga Keselamatan Maritim Australia (AMSA) John Young. 

Sebuah pesawat C-130 Hercules RAAF ditugaskan oleh Pusat Penyelarasan Menyelamat Australia (RCC Australia) AMSA untuk menjatuhkan boya penanda datum yang akan digunakan bagi memberikan maklumat mengenai pergerakan air bagi membantu dalam pemodelan aliran, kata Young. Boya itu juga akan menyediakan satu titik rujukan berterusan jika tugas menempatkan semula objek berlanjutan. 

Tiga pesawat lain juga akan ke kawasan itu termasuk sebuah pesawat Orion Tentera Udara Diraja New Zealand dan pesawat P8 Poseidon Tentera Laut Amerika Syarikat. "Pesawat Poseidon dijangka tiba 3 petang. Pesawat kedua Orion RAAF dijangka berlepas dari pangkalan Pearce RAAF pada 6 petang. 

Pesawat Orion New Zealand dijangka berlepas 8 malam," katanya. Kapal Tentera Laut Diraja Australia, HMAS Success, juga dalam perjalanan ke kawasan itu tetapi akan mengambil masa beberapa hari sebelum tiba. 

Kapal itu dilengkapi dengan kemudahan untuk mendapatkan semula mana-mana objek di lokasi dan jika terbukti daripada MH370, katanya. Sementara itu, syarikat perkapalan Hoeeg Autoliners mengesahkan sebuah kapal pengangkut Norway tiba di kawasan berkenaan untuk turut serta dalam gerakan mencari. 

Bagaimanapun, gerakan mencari hari ini agak terbatas berikutan matahari terbenam pada jam 1300 GMT, kata jurucakap Hooeg Autoliners Christian Dahll. 

Kapal pengangkut yang didaftarkan di St Petersburg itu dalam perjalanan dari Port Louis, Mauritius ke Melbourne apabila ia diminta pihak berkTuasa Australia untuk mengubah laluannya di Lautan Hindi bagi melalui kawasan yang dikenal tpasti penemuan objek berkenaan. Operasi SAR ditangguhkan malam ini dan akan bersambung semula pada Jumaat. - AgensiArtikel ini disiarkan pada : 2014/03/20


Ryan Gosling attached to Busby Berkeley biopic

Ryan Gosling has a role in Terrence Malick's next feature, due in theaters before the end of 2014.


The American star will produce a film on the life of Busby Berkeley, the legendary director and choreographer credited with inventing the modern musical film during Hollywood's golden age.

Gosling may also direct or star in the biopic, according to the Hollywood Reporter.

On the heels of "How to Catch a Monster," due for release this fall, Ryan Gosling could be gearing up to direct his second feature.

At the very least, Gosling will produce this biopic, which will depict the fabulous career and troubled personal life of Busby Berkeley.

Born into an artistic Los Angeles family in 1895, Berkeley rose to fame in the 1930s through his elaborate choreographies staged for Broadway musicals.

After Warner Bros convinced him to bring his talents to the silver screen, he became known for his signature directing style, characterized by long traveling shots and bird's-eye shots of dance troupes forming elaborate geometric patterns.

The life of the choreographer and director, a known perfectionist, has all the makings of a compelling biopic. Berkeley was married six times and was an alcoholic, and his addiction led to the downfall of his career.

After causing the death of two people in a car accident, the choreographer was accused of second-degree murder before ultimately being acquitted.

The biopic will be based on the book "Buzz: The Life and Art of Busby Berkeley" by Jeffrey Spivak, which Warner Bros has just optioned.

Gosling is attached to produce the adaptation alongside "Drive" producer Marc Platt. The project does not yet have a screenwriter.

AFP RELAXNEWS 

Investigators scrutinising pilot's phone call


SEPANG: Investigators are scrutinising a phone call apparently made by Captain Zaharie Ahmad Shah minutes before the Malaysia Airlines (MAS) MH370 aircraft took off to Beijing.

MAS group chief executive officer Datuk Ahmad Jauhari Yahya confirmed the phone call, adding that the information had been passed to investigators.

“Well, we are passing this information to the investigating authorities and they will investigate it accordingly,” he told reporters at the daily press conference at KLIA today.

Prior to this, UK newspaper The Sun reported that the ‘mystery call’ was made before the plane left Kuala Lumpur International Airport on March 8.

“It is hoped the person on the other end of the call will provide a key clue to understanding the mystery of the missing flight,” the report stated.

Captain Zaharie and his co-pilot have come under close scrutiny following confirmation by Malaysian authorities that they were looking at a ‘deliberate’ act in the disappearance of the Boeing 777-200ER.

Of particular interest was Captain Zaharie’s home made flight simulator. Police said that they were going through its hard disks to find leads, though there were some files deleted on February 3.

Investigators, both local and international, are working to restore the files to see if it can shed any light on what may have taken place on the aircraft.

Astro Awani 

Photo was a joke to gauge public reaction - Chef WanKUALA LUMPUR: Celebrity chef Datuk Chef Wan was aware of the consequences after ‘joking’ about the missing MH370 flight on his Instagram account @chefwan58.

On his latest Instagram post, he said that the post was indeed a joke as he had wanted to see the public's reaction after uploading the photo, which was later deleted.

Chef Wan was at a beach on Friday morning when he informed his production crew of his intention of uploading the photo as Malaysians “like to criticise others.”

“I believe that some have joked about this incident within the past few days but I put it on Instagram deliberately to see the reactions.

“Within 10 minutes, I was contacted by Ayie of Murai.com… It’s true that Malaysians like to talk bad about others even though the intention was done to make others laugh at a silly joke,” he said on Instagram.

“I will accept the consequences of this action. I did it deliberately and I was successful.”

In the post, Chef Wan was posing with a piece of object which he said was part of the missing MH370 aircraft which disappeared on March 8.

In a joking manner, he said that the object was part of a toilet door from a house on the beach in Morib.

The entry has since been deleted after receiving 701 likes and much criticism from his Instagram followers.

Meanwhile, in a poll conducted by AstroAwani.com, 80.85 of the respondents had wanted Chef Wan to apologise to Malaysians and Malaysia Airlines, while 6.98 percent were neutral on the issue.

Astro Awani 

Cemas kereta terbakar tiba-tiba


Cemas kereta terbakar tiba-tiba
Kelihatan sebuah kereta Proton Satria Neo terbakar di kawasan lampu isyarat, Jalan Reko, Kajang, sebentar tadi. Pemandu kereta banagimanapun berjaya menyelamatkan diri. - Foto Sinar Harian Online oleh MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI


KAJANG - "Saya berasa panas, dan tiba-tiba asap berkepul-kepul keluar daripada kereta saya," demikian menurut seorang pemandu yang keretanya (Satrio Neo) tiba-tiba terbakar di depan lampu isyarat Jalan Reko Kajang hari ini.

Pemandu tersebut yang hanya mahu dikenali sebagai Muhammad berkata, dia bernasib baik kerana pantas keluar daripada kereta itu dan segera meminta pertolongan daripada orang ramai yang berada berdekatan kawasan tersebut.

"Saya baru balik daripada masjid selepas selesai menunaikan solat Jumaat tadi.

"Saya berhajat hendak ke Pejabat Pendaftaran Bangi, tiba-tiba berhenti di lampu isyarat kereta saya terbakar, cemas juga, dalam kekalutan tersebut saya sempat keluar daripada kereta saya," katanya kepada Sinar Harian Online hari ini.

Ketika ini, mereka sedang menunggu ketibaan penyelamat (bomba) untuk 'menyelamatkan keadaan'.

Jalan di situ sesak teruk akibat kejadian tersebut. Orang ramai turut mengambil kesempatan untuk merakamkan adegan mencemaskan tersebut.

Sinar Harian 

Menang luar biasa, hilangkan deposit BN

 Azmin Ali
Azmin Ali - Foto Sinar Harian oleh ZULFADHLI ZAKI


KAJANG - Pemimpin Pakatan Rakyat mengulangi pendiriannya untuk memastikan calon Barisan Nasional, Datin Paduka Chew Mei Fun hilang deposit pada PRK N25 Kajang pada Ahad ini.

Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali mendakwa aura Himpunan Reformasi 2.0 yang kebanyakannya didominasi oleh anak muda hari ini bakal memberi kemenangan luar biasa kepada PKR nanti.

"Dua hari lagi sebelum hari mengundi PRK Kajang, tumpuan kita bukan sahaja menang biasa tetapi calon BN akan hilang deposit pada 23 Mac ini.

"Kita letakkan calon hebat yang sudah diuji dan teruji untuk kekalkan Kajang sebagai kubu kuat PKR," katanya pada Himpunan Reformasi 2.0 di Stadium Kajang, hari ini.

Mengulas lanjut dengan kehadiran lebih 10,000 peserta pada himpunan tersebut, sekali gus menandakan malam terakhir bagi Umno-BN sebagai pemerintah di Kajang.

"Dengan sokongan padu Pas dan DAP, Kajang akan kekal sebagai kubu kuat PR," katanya lagi.

Pada PRK N25 Kajang 23 Mac ini, calon PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail akan menentang calon BN, Datin Paduka Chew Mei Fun yang juga selaku Naib Presiden MCA.

Sinar Harian