Sunday, 22 September 2013

Malaysia 'gila' telefon pintar

Malaysia 'gila' telefon pintar
Rakyat Malaysia meluangkan lebih banyak masa melayari internet dan media sosial di telefon pintar. Foto: REUTERS


PENGGUNAAN telefon bimbit di Malaysia adalah yang ketiga tertinggi di Asia Pasifik serta melebihi negara maju seperti Amerika Syarikat dan Eropah, menurut laporan terbaru firma kajian pengguna Nielsen.

Laporan Memahami Pengguna Telefon Bimbit Asia itu menunjukkan trend terkini dalam pemilikan telefon pintar serta sikap pengguna di sembilan negara Asia Pasifik termasuk Indonesia, Malaysia, Thailand, Filipina, Australia, Hong Kong, China, India dan Singapura.

Malaysia mencatatkan kadar penembusan telefon pintar 80 peratus selepas Hong Kong dan Singapura (87 peratus), diikuti Australia (75 peratus) dan China (71 peratus).
Laporan itu juga menunjukkan penggunaan telefon bimbit di Asia Pasifik terus mencatatkan pertumbuhan berganda sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Penggunaan telefon pintar di pasaran membangun juga mula meningkat. Thailand mencatatkan kadar penembusan 49 peratus diikuti Indonesia (23 peratus), India (18 peratus) dan Filipina (15 peratus).


Rakyat Malaysia paling ramai memiliki lebih daripada satu telefon bimbit

Jumlah pengguna yang memiliki beberapa telefon bimbit juga semakin meningkat di rantau Asia Pasifik, terutama di Malaysia, di mana hampir separuh atau 47 peratus pengguna memiliki lebih daripada satu telefon bimbit, diikuti Hong Kong (31 peratus) serta Singapura dan China (29 peratus).

Selain telefon pintar, penggunaan tablet juga dilihat semakin meningkat di pasaran rantau ini berbanding tahun lalu, dengan Singapura mencatatkan peningkatan hampir 30 peratus kepada 47 peratus, Hong Kong (57 peratus) dan Malaysia (42 peratus).

"Pertumbuhan dalam pemilikan peranti yang boleh disambung kepada internet di Asia Pasifik begitu besar sejak beberapa tahun ini.

"Walaupun graf pertumbuhan ini dijangka akan mula mendatar, penggunaan peranti ini akan terus berkembang dan memberikan peluang yang sangat besar kepada organisasi untuk berhubung dengan pengguna melalui platform ini," menurut Pengarah Amalan Telekomunikasi dan Teknologi Asia Tenggara Nielsen, Sagar Phadke.

Menurutnya, menjadi semakin penting bagi syarikat untuk membangunkan strategi mudah alih yang canggih bagi mengambil peluang daripada trend terbaru ini.Samsung jenama telefon pintar paling popular di negara ini

Laporan itu turut menunjukkan jenama menjadi faktor utama yang mempengaruhi pemilihan telefon pintar bagi pengguna di Asia Pasifik, dan Samsung adalah jenama paling digemari di Malaysia.

Selain itu, pengguna di Asia Tenggara turut meluangkan purata tiga jam setiap hari menggunakan telefon pintar mereka, termasuk untuk aplikasi sembang, media sosial dan hiburan seperti permainan dan multimedia, iaitu tempoh penggunaan paling tinggi di dunia.

"Walaupun kadar penembusan telefon pintar belum mencecah 100 peratus, penggunaan aplikasi semakin meningkat. Satu daripada lima pengguna telefon bimbit di dunia, yang kini berjumlah 1.2 bilion orang, menggunakan aplikasi dalam telefon mereka.

"Di Asia Pasifik, permainan, aplikasi multimedia dan media sosial adalah paling banyak digunakan," kata Phadke.

Malaysia, Singapura, Hong Kong dan Australia juga memperlihatkan penggunaan perdagangan mudah alih yang semakin tinggi, dengan kadar antara 25 peratus dan 31 peratus, di mana pengguna menggunakan telefon pintar mereka untuk membeli barangan atau membuat pembayaran.

"Memahami sikap pengguna telefon pintar adalah penting bagi kejayaan sesebuah syarikat pada hari ini," kata Phadke.


Sumber

Cadang naik harga gula elak diabetes

Datuk Dr S Subramaniam
Datuk Dr S Subramaniam


SEGAMAT - Kerajaan hari ini disaran mengurangkan subsidi harga gula secara berperingkat sebagai langkah menggalakkan rakyat mengurangkan penggunaan bahan itu dalam makanan dan minuman sekaligus mengurangkan penghidap diabetes.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata: "Setakat ini bilangan penghidap diabetes di negara ini telah meningkat kepada 2.6 juta orang atau 15 peratus daripada jumlah penduduk Malaysia.

"Ini semua berlaku kerana rakyat kita tidak mengawal penggunaan gula dalam makanan dan minuman," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kempen kesedaran diabetes dan gaya hidup sihat Parlimen Segamat di Dewan Orang Ramai Pekan Buloh Kasap di sini.

Menurutnya penyakit kencing manis (diabetes) menjadi masalah besar kepada negara kerana mereka yang menghidap penyakit itu akan berisiko mengidap penyakit lain seperti masalah penglihatan dan penyakit buah pinggang.

Setakat ini katanya, dilaporkan terdapat seramai 16,000 orang pesakit buah pinggang dalam senarai menunggu untuk mendapatkan pemindahan organ itu daripada penderma yang purata hanya terdapat seramai 40 hingga 50 orang setahun.

Beliau turut mencadangkan agar pekedai makanan dan minuman tidak mencampurkan gula dalam minuman yang dipesan pelanggan sebaliknya meletakkan gula dalam bekas berasingan supaya pelanggan boleh membuat pilihan sama ada menggunakan gula atau sebaliknya dalam minuman. - Bernama


30% penduduk luar bandar Johor takut ke klinik


Kira-kira 30 peratus penduduk dewasa di kawasan luar bandar negeri ini enggan menjalani saringan di klinik kesihatan dan hospital kerana takut mengetahui keadaan sebenar kesihatan mereka.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Khairi Yaacob berkata, mereka memberi alasan tidak mahu menjalani saringan itu kerana takut tidak lalu makan jika mengetahui mereka menghidap penyakit seperti diabetes dan tekanan darah tinggi.

"Mereka lebih rela tidak mengetahui keadaan sebenar kesihatan diri masing-masing kerana takut tidak lalu makan jika tahu mereka menghidap penyakit," katanya dalam teks ucapannya yang dibacakan timbalan beliau, Dr Fatimah Othman pada perasmian kempen kesedaran diabetes dan gaya hidup sihat peringkat Parlimen Segamat hari ini.

Majlis anjuran Klinik Kesihatan Buloh Kasap itu dirasmikan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam yang juga Anggota Parlimen Segamat dan dihadiri
lebih 300 penduduk dari kawasan sekitar.

Beliau berkata, dalam tempoh Januari hingga Ogos tahun ini, seramai 7,941 pesakit diabetes baharu dikesan dengan daerah Segamat mencatat 892 kes diabetes
baharu.

Bagi menangani masalah kesihatan di kalangan rakyat di negeri ini, beliau berkata, Jabatan Kesihatan memperkenalkan menu makanan seimbang untuk menjaga
kesihatan dan ia boleh diperoleh secara percuma di klinik kesihatan kerajaan di negeri ini. 

- Bernama

Negara rugi RM120 juta setahun

Negara rugi RM120 juta setahun
Ismail Sabri (dua, kiri) melawat gerai jualan di Lembaga Pertubuhan Peladang Panji, semalam.


Negara mengalami kerugian kira-kira RM120 juta setahun, akibat aktiviti mengorek pasir dan pembalakan sejak 2008 menyebabkan penanaman padi di Kelantan, terjejas.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerugian merangkumi RM60 juta bagi semusim penanaman padi dalam setahun iaitu dua musim melibatkan 6,000 petani di negeri ini.

“Kesan aktiviti mengorek pasir dan pembalakan ini menyebabkan gangguan terhadap amalan pengairan kepada 6,000 petani di kawasan Bachok, Kota Bharu dan Pasir Puteh.

“Aktiviti tersebut paling teruk berlaku pada 2008 dan sehingga kini masih berlaku menyebabkan kerajaan membina empangan rendah bagi meningkatkan paras air sungai,” katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Lembaga Pertubuhan Peladang di Panji, semalam.

Kata beliau, bagi menyelesaikan masalah itu, inisiatif membina empangan rendah akan dijalankan di hadapan rumah pam bagi menaikkan paras air berkenaan.

“Sebanyak RM39 juta kos tambahan diperuntukkan membina empangan rendah bagi menaikkan paras air dan membolehkan pam disedut dan disalurkan ke sawah padi.

“Empangan ini merentasi Sungai Kelantan dan bakal dibina di Kampung Kubang Pak Amin, Kasa, Pasir Mas pada masa terdekat dan satu lagi cadangan empangan di Kemubu pada tahun hadapan,” katanya.

Selain itu, pihaknya akan berbincang dengan kerajaan negeri mengenai penggunaan tanah bagi pembinaan empangan dan percaya kerajaan Kelantan akan membenarkannya bagi kemudahan petani di negeri ini.

Tambah beliau, kerajaan pusat turut memperuntukkan RM5 juta bagi mengatasi masalah lumpur sungai di kawasan pam dan mengelak lumpur menjejaskan sawah.


Sumber

Kerajaan P. Pinang peruntuk RM40,000 bagi Adun pembangkang


Kerajaan P. Pinang peruntuk RM40,000 bagi Adun pembangkang

Kerajaan negeri Pulau Pinang akan menyediakan peruntukan sebanyak RM40,000 setahun bagi projek pembangunan kecil kepada Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) pembangkang di negeri ini mulai tahun depan.


Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata keputusan itu telah dibincang dan diluluskan dalam mesyuarat Exco negeri pada Rabu lepas.

"Selepas mekanisme peruntukan RM40,000 setahun ini ditetapkan, maka ia akan dibentangkan dalam Belanjawan 2014 pada persidangan Dewan Undangan Negeri akhir tahun ini," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata sebelum ini kerajaan negeri cuba menjemput Adun pembangkang untuk menyertai keahlian jawatankuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri bagi membolehkan mereka berkhidmat dan menerima peruntukan, bagaimanapun tawaran itu ditolak.

"Kerajaan negeri mahu Adun Umno menjadi ahli jawatankuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri kerana bimbang bahawa Adun Umno tidak akan ikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

"(SOP) seperti tender terbuka secara kompetitif, berintegriti dan melarang penglibatan ahli keluarga pemimpin daripada melibatkan diri dalam urusniaga dengan kerajaan," katanya.

- BERNAMA 

Chong Wei champions Japan Open 2013

Chong Wei champions Japan Open 2013

Malaysia's badminton superstar Datuk Lee Chong Wei won the Japan Open for the fourth time at the Metropolitan Gymnasium in Tokyo today.

The 31-year-old world number one defeated the hosts' Kenichi Tago in straight sets of 23-21 and 21-17 in 55 minutes in the today's final, according the the championship's website www.yonexopenjp.com.

Prior to this, he had own the title in 2007, 2010 dan 2012.

The other Malaysian players did not get past the second round in the championship which offers total prize money of US$200,000 (RM646,754).

- BERNAMA 

Rumah keluarga 12 beranak rentung

Rumah keluarga 12 beranak rentung
Luqman Nulhakim Noh, 13, mengangkat basikal kesayangannya yang turut rentung setelah rumah yang didiami sekeluarga terbakar di perkampungan Sungai Isap hari ini. - Foto Bernama, Sept., 21


KUANTAN - Sebuah rumah yang didiami sekeluarga 12 beranak di Sungai Isap di sini musnah dalam kebakaran 3 petang ini.

Mangsa, Noh Awang, 48, berkata, kejadian dipercayai berpunca daripada litar pintas itu berlaku ketika dia sedang tidur di ruang tamu rumahnya.

"Kebetulan isteri dan anak-anak tiada di rumah. Saya pula tertidur di ruang tamu, tiba-tiba terasa panas dan berlari keluar apabila ternampak api dari bilik," kata bapa 10 anak itu kepada pemberita di sini.

Noh, yang bekerja sebagai tukang besi dan tinggal di rumah itu sejak 40 tahun lepas, berkata mereka sekeluarga kini tinggal sehelai sepinggang kerana tidak sempat menyelamatkan barangan, dokumen penting dan pakaian.

Katanya kebakaran itu mengakibatkan dia menanggung kerugian lebih RM80,000 termasuk peralatan kimpalan besi di stor bersebelahan rumahnya.

Sementara itu, Ketua Operasi Kebakaran Balai Bomba dan Penyelamat Indera Mahkota, Mohd Najib Hashim berkata, pihaknya masih menyiasat punca sebenar kejadian.

"Sebaik terima aduan, tiga jentera dengan bantuan lebih 10 anggota terus bergegas ke tempat kejadian dan kebakaran berjaya dipadam 20 minit selepas itu," katanya. - Bernama


Sumber

Pembantu kedai maut dirempuh kereta

Seorang pembantu kedai maut apabila motosikal yang ditunggangnya dirempuh sebuah kereta di KM5 Jalan Paka-Bandar Al Muktafi Billah Shah (AMBS) dekat Kampung Santong, Dungun hari ini.

Mohd Ali Ahmad, 29, mati ketika dirawat di Klinik Kesihatan Paka dan mayatnya dihantar ke Hospital Dungun untuk bedah siasat.

Ketua Polis Daerah Dungun, Superintendan Ahmad Zailani Yaacub berkata, motosikal yang ditunggang lelaki itu dirempuh sebuah kereta Perodua Myvi ketika motosikal itu keluar dari satu simpang di kawasan itu pada jam 12 tengah hari.

Kereta yang dipandu Adek Roshayati Mohamad, 26, turut mengheret mangsa kira-kira 50 meter dari tempat kejadian, katanya di sini hari ini.

- Bernama, Sept., 22

Guna ubat rangsang nafsu


Ketua Inspektor Penguatkuasa MBPJ, Mohd Hairy Ahmad menunjukkan plastik produk khas yang digunakan tukang urut untuk merangsang nafsu pelanggan.


Sebuah pusat kecantikan dan kesihatan di sekitar Dataran Mentari diserbu Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) kerana beroperasi tanpa lesen sejak lima bulan lalu.

Pengarah Penguatkuasaan MBPJ, Mohd Fauzi Maarop berkata, hasil pemantauan yang dijalankan sebelum ini pihaknya mendapati premis berkenaan turut menyediakan pakej seks kepada pelanggan.

Menurut Fauzi, premis berkenaan pernah diserbu beberapa kali dan tindakan sita juga dikenakan namun pemiliknya masih tidak serik.

"Operasi kali ini yang dijalankan dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) berjaya menahan lapan wanita warga Vietnam yang dipercayai bekerja sebagai tukang urut di premis berkenaan.

"Kesemua wanita berkenaan didapati menyalahgunakan pas lawatan pelajar. Mereka ditahan di Ibu Pejabat Polis (IPD) Petaling Jaya bagi membolehkan siasatan lanjut,” katanya.

Menjelaskan lebih lanjut mengenai premis berkenaan, Fauzi berkata, tukang urut di situ juga didapati menggunakan produk khas untuk merangsang nafsu pelanggan yang hadir bagi mendapatkan khidmat seks.

Dalam pada itu, pihaknya juga mendapati premis berkenaan aktif menjalankan operasi perjudian siber.

Menurut Fauzi, penguatkuasa MBPJ juga turut menyita dua set komputer yang digunakan untuk aktiviti perjudian siber di dalam premis berkenaan.

Tambahnya, pihaknya akan mengambil tindakan di bawah Akta Undang-undang Pusat Kecantikan dan Kesihatan 2007 atas kesalahan yang dilakukan.

Sumber

Najis panda hasilkan bahan api

Najis panda hasil bahan api


WASHINGTON - AS. Sepasang panda di Zoo Memphis menyumbang sisa buangan untuk tujuan penyelidikan bagi pembangunan biofuel.

Penyelidik Universiti Mississipi, Ashli Brown mengetuai kajian itu berkata, mereka cuba mengalihkan penghasilan biofuel daripada menggunakan bahan makanan seperti jagung.

"Kami menemui lebih 40 mikrob dalam najis panda yang sebenarnya mungkin penyelesaian kepada pencarian sumber tenaga baru.

"Penghasilan biofuel daripada sisa tumbuhan lebih mudah dan murah," katanya dipetik Daily Mail.

Menurutnya, etanol daripada jagung adalah alternatif bahan api terbaik di Amerika Syarikat, bagaimanapun ia dikhuatiri akan meningkatkan harga makanan atau membawa kepada kekurangan makanan jika penggunaan kacang soya dan jagung digunakan secara meluas.

- Sinar Harian

World's first Invisible Skyscraper Infinity TowerUsing a sophisticated LED facade system, South Korea's Tower Infinity by GDS Architects will appear invisible to the eye. Image: GDS Architects


If not further, the desire of the human being to go invisible dates back to the ancient Greek. And this very desire that recently led scientists at the University of Texas in Austin to develop a thin material called a 'mantle cloak', like Harry Potter's cloak, has now led the American architectural firm GDS Architects to create the world's first invisible skyscraper 'Infinity Tower' through the use of a sophisticated LED facade system with optional cameras.


This concept image shows how the LEDs will work to make the tower seem invisible. Image: GDS Architects

Instead of symbolizing prominence as another of the world's tallest tower and incredible ultra-modern construction, the visionary GDS Architects impressively aims to provide the world's first invisible tower in South Korea, representing the Power of Absence and the Strength of "Nothingness" often referred to by revered American architect Louis Kahn, who designed the Indian Institute of Management, Ahmedabad (1962).

Infinity Tower will represent the new 'Soul' of Korea. Image: GDS Architects

The glass-encased 1,476-foot Infinity Tower designed by Architect Charles Wee, for which the South Korean government has granted approval for construction near Incheon International Airport just outside of Seoul, will certainly represent the new "Soul" of Korea. 6th world's highest tower


When completed, it's expected to come in sixth on the list of the world's highest towers, behind Tokyo SkyTree, Guangzhou's CantonTower, Toronto's CN Tower, Moscow's Ostankino Tower and Shanghai's Oriental Pearl. 

Image: GDS Architects
Source: Here


Rumah mudah alih

Rumah mudah alih
Rumah Casa Transportable APH80 ini menggunakan konsep hiasan dalaman mewah.


MADRID - Jika dilihat sekali imbas, ia kelihatan seperti sebuah bangsal logam biasa.

Bagaimanapun, ia sebenarnya adalah sebuah rumah kecil mudah alih dilengkapi ruang tamu dan bilik tidur berkonsepkan hiasan dalaman mewah serta boleh didirikan dalam tempoh 24 jam.

Rumah digelar Casa Transportable APH80 berukuran tiga meter tinggi itu direka oleh sebuah syarikat seni bina di Sepanyol.

Ia dibina menggunakan bahan kitar semula dan hanya mengambil masa enam minggu untuk disiapkan.

Difahamkan, rumah kecil itu lebih selesa jika didiami tidak melebihi daripada dua orang dalam satu masa.

Menurut syarikat hiasan dalaman Batavia, walaupun bahagian luar rumah itu kelihatan suram, hiasan dalamannya tidak menghampakan kerana menggunakan papan berkualiti dan tidak menimbulkan alahan kepada pemiliknya, laporan dipetik dari DailyMail.


Sumber

UKM sasar rekod senam 36 jam tanpa henti


Universiti Kebangsaan Malaysia


Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berhasrat melakar sejarah dalam Malaysia Book Of Records melalui program persembahan Senam 1Malaysia selama 36 jam tanpa henti bulan depan.

Timbalan Naib Canselor UKM Prof Datuk Dr Ir Othman A.Karim berkata 1,800 peserta termasuk pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam dan swasta, politeknik, kolej komuniti, Jabatan Belia dan Sukan, sekolah rendah dan menengah serta pelbagai golongan yang lain akan memulakan senaman bermula 10 pagi pada 5 Oktober sehingga 10 malam 6 Oktober depan di Dewan Canselor Tun Abdul Razak, UKM.

Program senaman itu, diharapkan dapat mengatasi rekod senaman 26 jam yang dilakukan kumpulan J-Aerobik Kementerian Belia dan Sukan tahun lalu, katanya pada sidang akhbar di universiti itu di sini hari ini.

Beliau berkata para peserta akan dibahagikan kepada 72 kumpulan terdiri daripada 20 anggota, dan mereka akan membuat senaman secara bergilir-gilir.

Program itu yang mendapat kerjasama Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan dan Kementerian Pendidikan, merupakan satu aktiviti fizikal yang mudah untuk mengekalkan kesihatan, serta membantu membudayakan aktiviti sukan dalam masyarakat, katanya.

Turut hadir Pengarah Kanan (Dasar dan Perancangan) Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negeri (JKKN) Mohamed Adnan Hamzah dan Pengarah Bahagian Pembangunan Produk Seni Budaya JKKN Ramlah Amir. - Bernama


Sumber

Super typhoon Usagi lashes Philippines, Taiwan, heads for Hong Kong

Super typhoon lashes Philippines, Taiwan, heads for Hong Kong

Super Typhoon Usagi, the most powerful storm of the year, brought torrential rain and ferocious winds to Taiwan Saturday, leaving tens of thousands without power and throwing travel plans into disarray as it barrelled towards Hong Kong.

Southern Taiwan was battered by the storm, which rolled past the Batanes island group in the far north of the Philippines overnight -- tearing coconut trees in half -- and headed on towards the Chinese mainland.

By 1100 GMT Usagi was 610 kilometres (400 miles) southeast of Hong Kong, forcing local carrier Cathay Pacific to warn that all its flights in and out of the city will be cancelled from 6:00 pm (1000 GMT) on Sunday.

Usagi was packing maximum sustained winds of up to 195 kilometres per hour, the Hong Kong Observatory said, as people in the city reinforced windows in anticipation of the approaching storm's impact.

In Taiwan's southern Pintung county, storms flooded remote villages, forcing troops to evacuate dozens of people, the state Central News Agency said.

"I thought a tsunami was hitting... I've never encountered this before in my life," it quoted as saying a 60-year-old woman who was scrambling to safety with her pet.

Six people were injured in Kinmen, a Taiwan-controlled island off China's southeastern Fujian province, after they were hit by fallen trees, according to the Central Emergency Operation Centre.

The typhoon also left 45,000 homes powerless and more than 5,000 households without water, it said. Pictures showed overturned vehicles, fallen branches and rivers of muddy water flooding the streets.

A total of 77 domestic and five international flights were cancelled and ferry services suspended, with schools and offices in many parts of Taiwan closed, especially in the south and east, authorities said.

The defence ministry deployed more than 3,000 soldiers to "high-risk" areas and placed 24,000 others on standby.

Nearly 3,000 people had already been evacuated, officials said, as the Central Weather Bureau warned people to expect up to 1.2 metres (47 inches) of rain.

In the Philippines' Batanes island chain terrified locals spent the night in their houses as savage winds raged outside.

"This is the strongest typhoon to hit Batanes in 25 years," Dina Abad, the district's representative to Congress, told AFP.

"The howling winds began at midnight and they churned up to eight-metre waves that damaged the port and sank moored fishing boats," she said, quoting a mayor of one coastal town.

She said coconut trees were torn in half or were uprooted, while terrified residents couldn't sleep as the storm battered roofs above their heads. The aviation tower at the island's airport was also badly damaged.

"I think the estimate of the damage will be bigger tomorrow when have a clearer assessment on the ground," she said.

In Hong Kong, officials issued a standby signal number one, the first in a five-step tropical cyclone warning system with winds expected to strengthen later Saturday and on Sunday.

"It is anticipated that disruptions will continue on 23 September, Monday," flag carrier Cathay Pacific said in a statement.

Operators at the city's port, one of the busiest in the world, said they would cease work late Saturday.

China's National Meteorological Center issued a red alert -- its highest-level warning -- as it forecast gale-force winds and heavy rain.

It said Usagi would affect the coastal areas of the provinces of Guangdong, Zhejiang and Fujian as it moved northwest.

Nearly 23,000 fishing boats had earlier taken shelter in Fujian province ahead of the storm, state media reported, while more than 4,000 people living in coastal areas were evacuated.

The region is regularly pummelled by tropical storms. Typhoon Bopha left a trail of destruction in the southern Philippines last year, triggering floods and landslides that left more than 1,800 dead and missing and displaced nearly one million people.

In August 2009, Typhoon Morakot killed about 600 people in Taiwan, most of them buried in huge landslides in the south, in one of the worst natural disasters to hit the island in recent years.

Hong Kong rarely suffers major loss of life as a result of tropical storms, although Typhoon Rose in 1971 killed 110 people in the city.


- AFP via ASTRO Awani 

Darren tersingkir di Konsert Akademi Fantasia minggu ke-2

Konsert minggu kedua Akademi Fantasia musim ke-10 berlangsung di Auditorium Cempaka Sari, Putrajaya bermula jam 9 malam Sabtu.

Foto Facebook Akademi Fantasia 2013

Persembahan pertama dimulakan oleh Indah dengan lagu Sinaran nyanyian asal oleh Datuk Sheila Majid.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Ini diikuti dengan persembahan Manaf yang mengharapkan tuah dengan lagu nyanyian Yuna iaitu Terukir di Bintang.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Menyusuri seterusnya Duo wanita Irmisa membawakan lagu dari Raja POP Malaysia Jamal Abdillah dengan lagunya Kekasih Awal dan Akhir.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Bintang seterusnya Nabila mencabar vokalnya dengan lagu Setiaku Disini nyanyian asal Ziana Zain.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Faizul pula mengambil giliran dengan menyanyikan lagu Pasti nyanyian asal Ning Baizura untuk minggu yang ke-2 ini.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Seterusnya persembahan Suhada dengan lagu Juara AF yang ke-7 Hafiz Suip (Bahagiamu Deritaku).

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Dengan jiwa kepahlawanan Melayu Darren membawakan lagu dari Datuk M Nasir iaitu Mantera Semerah Padi.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Amira memilih lagu Pastikan nyanyian dari penyanyi no.1 Malaysia Datuk Siti Nurhaliza kali ini untuk mencabar vokalnya.


Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Bintang yang sering membawa kelainan dalam setiap lagu nyanyiannya Aisyah, kini menyanyikan lagu Iris dari Awie.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Bintang bersuara lantang Nona menyanyikan lagu dari Inspirernya Faizal Tahir iaitu Selamat Malam.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Duo lelaki Azhael membuat persembahan terakhir dengan lagu Sepi Sekuntum Mawar Merah nyanyian dari Ratu Rock Malaysia Ella.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Persembahan dari artis kecil molek jemputan dari Indonesia Tegar menyanyikan lagu hit beliau Aku yang Dulu Bukanlah yang Sekarang.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Bintang-bintang Top 11 dengan lagu Menuju Puncak sebagai persembahan penutup minggu ke-2 ini sebelum salah seorang tersingkir mengikuti jejak Sani.

Foto Facebook Akademi Fantasi 2013

Akhirnya Darren diumumkan tersingkir di minggu ke-2 ini.- ASTRO Awani

Pintu van jenazah terbuka

Pintu van jenazah terbuka
Ismail (kiri) bersama rakannya, Fazilal Omar memeriksa kenderaan sebelum memulakan tugas di Hospital Sultanah Bahiyah. Photo: Sinar Harian


Kerjaya sebagai pemandu van jenazah tidaklah sehebat seperti bidang pekerjaan lain kerana tugasnya hanya membawa dan menghantar jenazah sahaja.

Bagaimanapun, pekerjaan ini sebenarnya tersirat pelbagai dugaan yang perlu ditempuh hingga kadang kalanya sukar diterima akal.

Sebagai pemandu van jenazah, seseorang itu memerlukan kesabaran dan keberanian kerana ia adalah antara kriteria yang perlu ada bagi menjawat pekerjaan itu.

Ini diakui sendiri Ismail Hashim, 49, dari Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar yang mengalami pelbagai suka duka sebagai pemandu van jenazah sepanjang 25 tahun berkhidmat di bahagian itu sejak 1991 di Hospital Besar Pulau Pinang.

Pada mulanya semasa mula bekerja, dia menganggap pekerjaan itu adalah mudah, iaitu hanya menurut arahan majikan sahaja bagi menghantar jenazah, tetapi selepas mula berkhidmat barulah tahu pelbagai dugaan dan tragedi yang dialaminya.


Waris lari

Peristiwa pertama yang tidak dapat dilupakan sehingga sekarang ialah pada 1997, iaitu ketika menerima arahan menghantar jenazah lelaki berumur 90 tahun ke Padang Sanai, Padang Terap pada jam 3 pagi sambil diiringi dua waris jenazah.

Dalam perjalanan, kedua waris itu duduk di bahagian belakang bagi menemani jenazah itu sambil membaca al-Quran dan sehinggalah sampai di pertengahan jalan di Kampung Rambutan, Kuala Nerang, tiba-tiba van itu berhenti secara tiba-tiba.

Ismail berkata, dia cuba menghidupkan enjin beberapa kali sambil menghubungi ibu pejabat untuk mendapat bantuan, tetapi gagal sehinggalah dia turun dan pergi ke belakang serta mendapati pintu van belakang terbuka dan waris kedua itu juga turut menghilangkan diri.

“Pada masa itu, suasana begitu sunyi dan tidak ada kenderaan yang melalui jalan itu. Saya masuk semula ke dalam van dan beberapa minit kemudian hadapan cermin van dipenuhi dengan belalang serta beberapa kala jengking.

“Oleh kerana bimbang dengan keselamatan, saya menutup pintu dan hanya membaca ayat Kursi sahaja sehinggalah kedengaran azan barulah haiwan itu hilang secara tiba-tiba. Kemudian barulah waris jenazah itu turut datang melihat jenazah itu,” katanya.

Selepas dimaklumkan kejadian itu, barulah waris itu menceritakan arwah bapa mereka mempunyai saka hingga mereka juga tidak sanggup menunggu di belakang kerana diganggu dan terpaksa meninggal van itu dan beredar ke sebuah rumah berhampiran jalan itu.


Wanita misteri

Peristiwa kedua yang dialaminya ialah ketika mendapat arahan menghantar jenazah seorang perempuan tua ke sebuah feldapada jam 2 pagi.

Selepas menghantar jenazah itu, dia singgah di tepi jalan untuk membuang air kecil dan selepas masuk ke dalam van, dia mendapati seorang perempuan berambut panjang duduk di sebelahnya sambil muka menghala ke arah luar.

"Saya cuba tegur dan bertanya wanita itu hendak ke mana, tetapi dia hanya mendiamkan diri sehingga saya mula merasa seram dan membaca pelbagai ayat al-Quran, tetapi wanita itu masih tidak hilang.

"Kenderaan juga tidak dapat bergerak laju sehinggalah sampai di pekan Pendang dekat tanah perkuburan Cina, barulah wanita misteri itu hilang. Selepas hilang, barulah saya lega," katanya yang kini bertugas sebagai pemandu ambulan di Bahagian Kecemasan HSB.


Bau wangi, menyenangkan

Selain pengalaman menakutkan, dia juga turut mengalami peristiwa manis ketika membawa seorang jenazah lelaki tua ke Baling, Kedah.

Selepas diarahkan mengangkat jenazah yang beratnya kira-kira 60kg pada jam 4 pagi, jenazah itu sangat ringan dan senang dibawa masuk ke dalam van.

Kira-kira 10 minit perjalanan, terbau sesuatu yang sangat wangi dan begitu menyenangkan hinggalah sampai di rumahnya.

Di sana sudah ramai yang menunggu jenazah itu dan dimaklumkan dia adalah seorang kuat melakukan ibadat dan disenangi masyarakat sekitarnya.

Ismail berkata, segala peristiwa yang berlaku kepadanya banyak memberi iktibar dan dia percaya semuanya itu adalah kehendak ALLAH yang Maha Berkuasa.

Menurut Ismail, isterinya, Norma Awang Kechik, 53, juga turut memberi semangat sepanjang menjalani tugas sebagai pemandu van jenazah.

Sumber