Tuesday, 14 July 2015

CEO CIMB Islamic Bank letak jawatan


KUALA LUMPUR - CIMB Group Holdings Bhd hari ini mengumumkan Badlisyah Abdul Ghani akan meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) CIMB Islamic Bank, berkuatkuasa 15 Ogos.

Menurut kenyataan CIMB Islamic Bank kepada Bursa Malaysia, ia memilih Mohd Shafri Shahul Hamid sebagai orang yang bertanggungjawab terhadap bank itu dan bersetuju supaya Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan kumpulan memulakan proses mengenal pasti CEO baharu untuk bank berkenaan.

"Kami menghormati keputusan Badlisyah," kata Pengerusi CIMB Islamic Bank, Datuk Dr Syed Muhammad Syed A Kadir. 

- Sumber: Bernama

Sembunyikan maklumat salah laku kerajaan juga satu jenayah - Tun M

TUN M: Bukan sahaja pihak yang mendedahkan maklumat perlu diambil tindakan, malah mereka yang menyembunyikan bukti juga turut melakukan jenayah.

KUALA LUMPUR: Bukan sahaja pihak yang mendedahkan maklumat perlu diambil tindakan, malah mereka yang menyembunyikan bukti juga turut melakukan jenayah.

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam posting terbaharu bertajuk ‘Whistle-Blowers’ di blognya www.chedet.cc berkata tindakan menyembunyikan bukti jenayah perlu dibicarakan dan dikenakan hukuman.

“Bagaimana pula mereka yang enggan bersuara, menyembunyikan maklumat mengenai salah laku yang mereka ketahui. Mereka yang menutup cela!

“Undang-undang mengatakan mereka yang menyembunyikan bukti jenayah dianggap sebagai salah satu anggota jenayah. Mereka mampu membantu dan bersubahat dalam jenayah tersebut. Mereka juga perlu didakwa, dibicarakan dan dijatuhi hukuman,” ujarnya.

Jelas Dr Mahathir, tindakan menyimpan maklumat yang telah dikumpul dan hanya mendedahkannya apabila kes telah dibuktikan juga dianggap salah.

“Ada risiko dalam memberi maklumat. Bagaimanapun ada juga risiko menjadi pelindung, dalam membantu mahupun bersubahat,” katanya lagi.

Dr Mahathir dalam pada itu hairan dengan tindakan kerajaan yang mengenakan tindakan terhadap mereka yang menyalurkan maklumat berkenaan kepincangan dalam pentadbiran negara.

“Mereka (pemberi maklumat) ini bagus kerana membersihkan orang daripada melakukan kesalahan. Mereka mendedahkan penjahat ini dan membawa mereka ke muka pengadilan.

“Kerajaan kata pemberi maklumat perlu dilindungi. Ini kerana mereka baik untuk masyarakat kita.

“Kemudian golongan ini mendedahkan salah laku yang dilakukan oleh Ketua Kerajaan. Tidak semena-mena apa yang sebelum ini dianggap sebagai betul bertukar menjadi salah,” katanya.

Terdahulu, Kerajaan dilapor sedang memburu dalang yang mendedahkan dokumen perbankan yang dikatakan ada kaitan dengan dakwaan penyaluran sejumlah AS$700 juta (RM2.67 bilion) ke akaun peribadi perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Susulan pendedahan itu, satu pasukan petugas khas telah dibentuk bagi menyiasat dakwaan yang diterbitkan akhbar The Wall Street Journal (WSJ) pada 2 Julai.

Panel pasukan penyiasat tersebut dianggotai Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail; Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Zeti Akhtar Aziz; Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kassim Mohamed.

- Sumber: Blog | Astro Awani 

Kes lepas 'Dr Kasanova' ditangguh 19 Ogos 2015

Tertuduh meninggalkan kamar mahkamah selepas prosidingm hari ini.

GEORGETOWN - Perbicaraan kes pegawai polis wanita yang diperintah membela diri atas tuduhan sengaja melepaskan seorang tahanan dikenali 'Dr Kasanova' ditangguh kepada 19 Ogos ini.

Mahkamah membenarkan permohonan penangguhan oleh peguam tertuduh, Danny C Navarednam bagi memperolehi seorang lagi saksi.

Danny memerlukan masa untuk mendapatkan saksi dan Majistret Dianne Ningrad Nor Azhar membenarkan permohonannya itu dengan menetapkan tarikh bicara disambung bulan hadapan.

Sebelum itu, dalam pemeriksaan balas Timbalan Pendakwa Raya, Charanjit Singh hari ini, tertuduh tidak bersetuju dengan semua keterangan yang dibuat oleh tahanan yang dilepaskan, K Prabaharan, 47.

Pada 21 Oktober 2013, Asisten Superintenden L Chandkumary, 58, mengaku tidak bersalah terhadap dua tuduhan berhubung kes itu.

Tuduhan pertama didakwa sengaja melepaskan Prabaharan yang menghadapi kes penipuan pada jam 1.50 tengah hari di Kompleks Mahkamah Georgetown, 9 Oktober 2013.

Dia juga didakwa membuat laporan palsu di Balai Polis Timur Laut pada jam 8.05 malam hari yang sama berhubung insiden itu.

Bagi pertuduhan pertama, Chandkumary didakwa mengikut Seksyen 225A (1)(a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tiga tahun, denda atau kedua-duanya manakala pertuduhan kedua mengikut Seksyen 182 kanun sama yang memperuntukkan penjara maksimum enam bulan atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

- Sumber: Sinar Harian 

'Gua' tak puasa di Low Yat!

XIFU NASER

PERGADUHAN di Low Yat dikatakan bermula apabila Muslim berasa dirinya tertipu kerana telah membeli telefon bimbit yang tidak original di Low Yat. Ini perspektif pihak pembeli.

“Xifu, dia patut mengamuk sebagai pembeli!” sahabat saya membela pembeli itu. Saya ingatkan sahabat saya bahawa Nabi SAW telah mengajar mereka yang berpuasa untuk mengawal nafsu marahnya. Katakan pada diri sendiri, “ana saa’im” yang bermaksud “Saya berpuasa” apabila rasa nak marah!

Tetapi sahabat saya senyum dan berkata, “Amuk pada kaafiruun takpe untuk “tunjuk ajar”! Perang Badar di bulan Ramadan maa!”

Tapi ini bukan kali pertama amuk dalam bulan ini. Dalam bulan Ramadan yang mulia ini juga, hampir 100 Muslim yang berpuasa serang beberapa wakil rakyat DAP. DAP tak buat apa-apa. Mereka tidak menghasut. Tiba-tiba dikasari secara fizikal. Apa yang ditunjuk ajarkan pula?

Mungkin sahabat saya akan kata bahawa DAP terdiri daripada kafir harbi pula!

Bagaimana dengan ‘amuk mental’ apabila sebahagian mengamuk di sosial media bahawa seekor babi dipakaikan songkok dan baju Melayu?

Pada hakikatnya, ia bukan babi tapi seekor beruang. Di sini kita lihat bagaimana amuk mental membuat seseorang hilang pertimbangan sehingga tak dapat bezakan antara beruang dan babi. Apa pula alasan sahabat saya?

Tunjuk ajar apa pula kali ini? Mungkin dia akan berkata bahawa amuk mental ini adalah wajar untuk menjaga agama Islam dan Melayu dari dihina.

Saya suka komen Ustaz Hazizi dari ISMA bahawa samseng-samseng Cina yang jual telefon bimbit klon ini adalah kebal di sisi undang-undang. Mengapa kebal?

“Hakikatnya mereka dilindungi oleh pengkhianat bangsa Melayu sendiri, yang menjual maruah bangsa untuk mendapatkan sedikit laba di dunia.” Saya tanya, “Mengapa tidak amuk pada pengkhianat-pengkhianat bangsa ini?”

Bagi saya, samseng-samseng pakar klon ini ada pada semua bangsa. Ini bukan soal bangsa. Ini soal sifat manusia yang tamak haloba. Bezanya ialah tamak pada bidang yang berbeza-beza. Ada yang jual telefon bimbit klon.

Tetapi ada juga yang jual ajaran agama yang klon, bukan ori. Tidak pula saya nampak amuk terhadap ustaz-ustaz yang jual ajaran agama yang klon.

Kita begitu sabar sekali bertoleransi dengan sebahagian ustaz-ustaz klon ini walaupun kita tidak berpuasa! Yup, walaupun kita tidak berpuasa, kita baik sangka dengan yang gelarkan dirinya ustaz. Tetapi seorang badwi Cina yang jual telefon bimbit klon, sudah tentu ada yang akan belasah dulu, baik sangka kemudian.

Ini kerana fardu ain yang kita belajar hanya skop ibadah khusus sahaja, bukan berdasarkan sikap menjaga maslahat berdasarkan Maqasid Syari’ah seperti yang saya telah bincangkan pada artikel minggu lepas.

Maqasid yang pertama ialah menjaga agama kita. Apa maksud menjaga agama kita? Kita disuruh pilih isteri yang menjaga agamanya, bukan sekadar berdasarkan hartanya, kecantikannya dan keturunannya.

Menjaga agama adalah mengutamakan usaha untuk melihat diri kita sebagai Muslim dalam setiap aspek kehidupan. Kita sepatutnya melihat diri kita sebagai Muslim dahulu di Low yat, bukan sebagai Melayu atau Cina.

Apabila kita melihat diri kita sebagai Melayu, kita akan amuk. Apabila kita melihat diri kita sebagai Cina, kita akan jadi samseng.

Apabila kita melihat diri kita sebagai Muslim, kita akan jadi insan yang jaga puasanya dan berlaku adil. Kita kena siasat dulu sebagai Muslim, pihak mana yang salah tidak kira bangsa dan agama.

Kalau penjual yang salah, kita juga kena tanya soalan mengapa pembeli berkenaan pergi ke Low Yat yang memang terkenal sarang klon untuk membeli telefon bimbit?

Kalau penjual yang salah, adakah kedai dia sahaja yang jual klon atau memang Low Yat sarang klon? Kalau Low Yat sarang klon, adakah masalah ini sebenarnya kembali kepada pihak berkuasa yang tidak telus pelaksanaannya?

Adakah pembeli sudah hilang kepercayaan kepada birokrasi kerajaan sehingga mengambil keputusan di tangan sendiri?

Lihatlah diri kita sebagai Muslim di Low Yat. Jangan hanya melihat diri kita sebagai Muslim semasa di masjid sahaja.

-------------------------
- Sumber: Sinar Harian 
* Abdul Naser Tun Rahman tokoh pendakwah Perak

'Barbie' menang ratu cantik


Olivia dianggap 'Barbie' hidup oleh orang ramai. - Foto AFP

Bagi masyarakat Barat, ungkapan dumb blonde (cantik dungu) bukanlah satu terma yang asing. Ia merujuk kepada wanita berambut perang yang cantik, tetapi tidak mempunyai kebijaksanaan.

Namun, kemenangan Olivia Jordan, gadis jelita berambut perang dalam pertandingan Ratu Cantik Amerika Syarikat hujung minggu lalu dilihat sedikit sebanyak menyangkal dakwaan tersebut.

Olivia, 26 tahun, yang mewakili negerinya, Oklahoma, merupakan graduan Sains Kesihatan dari Universiti Boston.

Gadis berketinggian 180cm itu menewaskan 50 peserta lain dalam pertandingan yang berlangsung Ahad lalu.

Menjawab soalan daripada juri tentang apakah isu yang perlu ditangani rakyat Amerika Syarikat, Olivia memberitahu masyarakat perlu fokus pada isu perkauman dan kesaksamaan hak untuk semua kaum di negara itu.

Dan ketika rata-rata peserta Top 5 tidak dapat memberikan jawapan yang memuaskan pada soalan dari pengguna Facebook, Olivia dapat memberi satu jawapan yang meyakinkan.

Soalan itu berbunyi siapakah wanita yang anda ingin lihat dipamerkan pada not AS$10, dan Olivia menjawab Harriet Tubman, seorang humanitarian.

Warga media sosial rata-ratanya bersetuju dengan pemilihan Olivia dan menyifatkan Olivia bukan sekadar wajah cantik semata-mata.

Lebih mencuit hati apabila ramai yang menyamakan Olivia dengan anak patung Barbie, khususnya pada penampilan terakhir Olivia pada malam itu, di mana dia mengenakan gaun kembang berwarna merah jambu.

Olivia bakal mewakili Amerika Syarikat dalam Miss Universe 2015 hujung tahun ini.

Kali terakhir Amerika Syarikat memilih wanita berambutperang sebagai pemenang adalah pada tahun 2009. 

- Sumber AFP

Doktor sahkan Rozana patah tulang hidung


BEKAS pegawai perubatan dari Hospital Ampang memberitahu Mahkamah Majistret Ampang di sini hari ini bahawa isteri penyanyi rock Awie, Rozana Misbun mengalami patah di bahagian tulang hidung dan rusuk kirinya.

Dr Siti Farah Mazalan, berkata Rozana, 37, disahkan mengalami kedua-dua kecederaan itu selepas melalui beberapa pemeriksaan x-ray di hospital itu pada 18 Jun tahun lepas.

"Daripada pemeriksaan x-ray itu, saya dapati bahagian hidung dan tulang rusuk kiri yang kesembilan pesakit (Rozana) mengalami patah," katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Goh Ai Rene.

Beliau turut merujuk Rozana kepada doktor pakar hidung, telinga dan tekak dan pakar surgeri yang kemudiannya mengesahkan kedua-dua kecederaan tersebut.

Dr Siti Farah, yang menamatkan perkhidmatannya di hospital itu Mei lepas, memberitahu mahkamah mengenai perkara itu berdasarkan laporan perubatan milik Rozana yang disiapkannya pada 2 Ogos tahun lepas.

"Dalam laporan perubatan itu, saya juga mencatatkan sejarah sakit yang diberitahu oleh Rozana dan mengesahkan bahawa dia mengalami sindrom dakwaan isteri dipukul suami," jelasnya.

Laporan perubatan itu turut mengesahkan hasil daripada pemeriksaan fizikal ke atas Rozana, isteri Awie itu mengalami lebam lama berwarna kekuningan di bahagian lengan kiri, namun tiada kesan kecederaan dilaporkan di bahagian telinga kirinya.

Merujuk kepada patah di hidung dan tulang rusuk kiri Rozana, Dr Siti Farah, saksi kelima pendakwaan itu tidak menafikan kecederaan itu boleh berpunca daripada pukulan objek tumpul, hentakan kuat ke tanah, tumbukan tangan ataupun daripada tendangan kaki.

Pada 4 Julai lepas, Awie atau nama sebenarnya Mohd Azhar Othman, 47, mengaku tidak bersalah atas dakwaan dengan sengaja menyebabkan kecederaan parah ke atas Rozana, di sebuah rumah di Taman Ukay Bistari, Ukay Perdana, Hulu Kelang pada 1.30 tengah hari, 2 Jun tahun lepas.

Sementara itu, ketika pemeriksaan balas oleh peguam Hazman Harun yang mewakili Awie, Dr Siti Farah berkata beliau tidak dapat memberitahu mahkamah secara jelas punca sebenar berlakunya patah di bahagian hidung dan rusuk kiri kesembilan Rozana.

Doktor itu juga tidak dapat memastikan bila berlakunya patah itu dan adakah kecederaan itu terjadi secara sengaja atau tidak sengaja.

Perbicaraan di hadapan Majistret Ayuni Izzati Sulaiman bersambung pada 30 November dan 1 Disember depan. 

- Sumber: Bernama

Trina Solar refutes reports of Malaysian fab rejection

06 JULY 2015 

Trina Solar has confirmed that it has not had any application for a production facility in Malaysia turned down, because it had not submitted one, nor has any plans to do so.Shen
Reports in the Malaysian and U.K. press that Trina Solar has had an application for a Malaysian solar facility in the country rejected have been refuted today by the company, which claims it has made no such application.

Trina Solar’s head of investor relations Yvonne Young has told pv magazine that the company is aware of the reports but is unsure as to which specific application the various articles are referring to. 

"We [Trina Solar] do not currently have any active applications to set up manufacturing facilities, nor do we have any plans in the immediate future to set up any facilities in Malaysia."

The various reports had suggested that Malaysia’s Sustainable Energy Development Authority (SEDA) COO Datu Dr Ali Askar Sher Mohamad had turned down an application from Trina Solar to make PV cells in the country, claiming that Malaysia would not be turned into a "dumping hub". 

"We are proactively monitoring to ensure companies do not use Malaysia as a trans-shipment hub by importing panels from China and so-called assembling the final products here by adding minor accessories and a Made in Malaysia stamp," Sher Mahamad told The Malaysian Reserve.

According to Trina Solar’s Young, the company’s current activities in Malaysia remain a cooperative arrangement with a local original equipment manufacturer (OEM). "Trina supplies the components that are ultimately assembled into a solar panel," Young said. "This cooperation business model has been running smoothly for well over a number of years for the local partner, which was legally registered and is in full compliance with local laws and regulations."

Young explained to pv magazine that the local partner has already shipped modules on schedule, and that Trina Solar is "unaware of any disruptions to the business." 

"Furthermore," added Young, "this local company also services a number of other global solar module manufacturers, not just Trina Solar."

In May it was revealed that Trina Solar is to build a major new production facility in Thailand, totaling 700 MW cell and 500 MW module capacity, as part of a trend for Chinese solar producers to shift manufacturing capacity to Southeast Asian countries in an effort to avoid stinging trade barriers affecting exports to both the U.S. and the European Union. 

"The Thailand facility is very different from Malaysia because Thailand is our self-developed capacity whereas Malaysia is OEM capacity that is owned by our Malaysian local partner, not Trina Solar," explained Young. "Therefore, we never announce any of our OEM/facility leasing partners regardless of China or overseas partners as a rule, since we have a number of partners globally. We do not treat the Malaysian partner as a special case."

Fellow China Tier 1 solar producer JinkoSolar has set up a manufacturing facility in Malaysia, which began production of solar cells and modules in May.

- Source: pv-magazine.com

Thai solar market on course to grow by around 1 GW in 2015

Thailand's solar PV landscape is on course to grow six-fold this year, with potentially as much as 1.5 GW added, industry insiders say.Sonnedix
Thailand on course to outstrip all other Southeast Asian nations this year, with various reports suggesting the country's solar market to add between 700 MW and 1.2 GW capacity this year.

Thailand’s solar industry is to be the beneficiary of more than $2.5 billion in investment this year – a figure that will help the country install more solar PV capacity than the rest of Southeast Asia combined.

That is the view of leading figures in Thailand’s renewable energy industry, reports Reuters, which quotes the chairman of the Federation of Thai Industries’ renewable energy division, Pichai Tinsuntisook, as stating that as much as 1.2 to 1.5 GW of solar PV capacity will be connected to the grid this year.

That figure is a little higher than the 700 MW to 1 GW of solar PV capacity that IHS is forecast, but either range represents healthy growth for the country.

"Our most recent assessment from May is that Thailand could install as much as 1 GW of solar PV this year," Josefin Berg, senior solar analyst at IHS, told pv magazine. "Previously halted projects have obtained new PPAs and there is quite some activity. We are now revising the numbers slightly after talking to local sources, but it should be in the range of 700 MW to 1 GW this year."

In an interview with Reuters, Tinsuntisook said that to add 1.2 to 1.5 GW, an investment of around 90 billion baht ($2.7 billion) would be required, and the country could be on course to end 2015 with more than 2.5 GW of cumulative capacity – almost doubling its solar footprint in the space of one year and a six-fold increase on 2014’s installation figure.

"Thailand has strong potential for both solar farms and rooftop solar systems," Confidante Capital’s Sopon Asawanuchit told Reuters. Analysts working within the industry estimate that around 250,000 new rooftop solar PV systems could be added over the next five years, helping the country reach its goal of hitting 6 GW of solar PV capacity by 2036 – which appears to be a rather modest target given this year’s progress.

Nevertheless, Thailand is leading the region in terms of solar investment and support, with the Thai government backing a 25-year FIT at a rate of $0.2/kWh, which has helped attract foreign investment into the country.

"Thailand will be the largest market in the region in 2015," confirmed Berg.

- Source: over-magazine.com