Wednesday, 14 May 2014

Mengapa Najib sampai hilang sabar

DENGAR cerita, ramai yang bersorak gembira termasuk rakan-rakan wartawan di Kuala Terengganu apabila Datuk Seri Ahmad Said diturunkan dari kerusi menteri besar kelmarin.

Ini kerana Ahmad difahamkan adalah ahli politik yang agak bengkeng atau kurang mesra dengan media.

Namun semalam, tatkala beliau dilaporkan berkurung seharian di Seri Iman, banyak pula pihak yang menyuarakan rasa simpati terhadap bekas Menteri Besar Terengganu itu.
Ini berkait dengan penyebaran cerita mengenai permintaannya kepada Datuk Seri Najib Tun Razak supaya ditangguhkan dahulu penggugurannya daripada jawatan MB hingga selesai majlis perkahwinan anak perempuannya Sabtu ini.

Ramai yang menyifatkan tindakan menggugurkan Ahmad ketika beliau sedang dalam persiapan untuk melangsungkan majlis perkahwinan anak adalah sangat tidak sensitif dan seperti sengaja mahu mengaibkannya. 

Ketika menjawab permintaan Ahmad, Perdana Menteri didakwa menjawab bahawa itu urusan peribadi dan tidak ada kena mengena dengan tindakan yang mahu diambil ke atasnya!

Sebenarnya, hal pengguguran Ahmad daripada jawatan MB Terengganu bukan cerita baharu. Sejurus selepas PRU13, sudah ada ura-ura Ahmad mahu digantikan berikutan prestasi BN Terengganu yang sangat lemah hingga sekadar mampu mencatat perbezaan dua kerusi berbanding dengan pembangkang dalam Dewan Undangan Negeri (Dun).

Susulan itu, tercetus kekecohan yang berupa bantahan dari kem Ahmad hingga menyebabkan urusan pembentukan semula kerajaan negeri tertangguh.

Dua hari selepas selesai PRU13, baharu Ahmad menyerahkan senarai Exco yang mahu dilantiknya dan pada 13 Mei 2013 iaitu lapan hari selepas selesai pilihan raya, baharu dapat dilangsungkan majlis angkat sumpah Menteri Besar.

Begitu pun, difahamkan ada perjanjian Ahmad dengan Perdana Menteri bahawa beliau hanya akan memegang jawatan itu untuk tempoh setahun yang bermakna, tempoh itu sudah cukup haulnya semalam!


Rantai

Ini bermakna Ahmad sendiri sudah sedia maklum akan tempoh beliau perlu mengosongkan pejabat Menteri Besar, juga kediaman rasmi Seri Iman sejak sekian lama.

Bukan hanya dua tiga hari lalu atau dua tiga bulan lalu yang mungkin jadi sebab untuk Najib tidak mahu lagi memberi sebarang tempoh lanjutan.

Namun dari perspektif yang lain, ketegasan Najib dalam membuat keputusan berhubung tindakan menggugurkan Ahmad dikira agak luar biasa.

Mengapa Perdana Menteri seperti tidak boleh bersabar?

Mengapa beliau begitu nekad sedangkan kedudukan BN di Dun Terengganu disedari adalah sangat tidak selamat?

Kalaulah wartawan di Kuala Terengganu pun sudah mengenali bagaimana bengkengnya Ahmad dalam berurusan dengan mereka, apakah Najib sebagai bos nombor beliau sebaliknya tidak tahu. Rasanya tidak.

Najib sendiri diyakini sudah cukup mengenali Ahmad yang bukan baharu dalam politik, malah kenaikan mereka sejak zaman Pemuda boleh dianggap sebaya walaupun Ahmad sedikit belakang!
Baru-baru ini tercetus kontroversi apabila backdrop pentas yang digunakan dalam lawatan Perdana Menteri ke Kemaman untuk menyampaikan bantuan mangsa banjir Januari lalu, menggunakan gambar Najib yang memakai rantai.

Entah betul, entahkan tidak gambar yang disebarkan menerusi internet itu tidaklah dapat dipastikan.

Namun jika benar sekalipun, ia bukanlah sesuatu yang luar biasa mengingat akan karakter Ahmad. Sebagai pemimpin nombor satu parti dan kerajaan di peringkat negeri, juga Kemaman sebagai bahagian parti yang diketuainya, tidak mungkin beliau membenarkan penggunaan gambar itu tanpa memeriksanya. Ataupun, ini mungkin satu bentuk peringatan Ahmad kepada Najib bahawa beliau mampu 'buat gila' jika ada sesuatu yang tidak kena di hatinya.

Keluar parti apabila diminta meletak jawatan adalah satu daripada yang boleh dilakukannya!

Agak menghairankan mengapa ini tidak jadi perkiraan Najib untuk tetap juga mahu Ahmad meninggalkan kerusi Menteri Besar dalam keadaan parti dan kerajaan masih tidak selamat sekarang? 

Mengapa tidak menunggu hingga ke akhir penggal dan selepas itu, janganlah lagi namanya dicalonkan untuk bertanding PRU14?

Ya, ada maklumat mengatakan KPI Ahmad agak teruk, bukan sahaja dalam politik tetapi juga dalam pentadbiran negeri.

Sudahlah Terengganu dikenali sebagai negeri 'Darul Runtuh' banyak pula projek kerajaan yang dikatakan tidak disiapkan mengikut jadual malah ada yang tidak bersentuh. Apa lagi pula Perdana Menteri amat serius dalam program tranformasi kerajaan yang baru diumumkan laporannya kelmarin.


Nasi minyak

Inilah apa yang diandaikan bahawa Najib sudah tidak boleh bersabar untuk terus mempertahankan Ahmad di kerusi Menteri Besar Terengganu.


Apa pun, natijah daripada tindakan itu telah meletakkan Umno/ BN dalam keadaan yang sangat tertekan di Terengganu pada masa ini. Amat sukar rasanya untuk memujuk Ahmad dan seorang lagi penyokongnya untuk kembali ke pangkal jalan.

Cuba menekan akhirnya sendiri yang tertekan!

Lebih berat kerana ini membabitkan persoalan maruah. Siapa pun pasti akan berasa malu apabila pada hari perkahwinan anak yang sepatutnya diraikan dengan gembira, mulut orang terkumat kamit mengunyah nasi minyak sambil mengata kita. Mana nak letak muka sebagai tuan rumah kenduri?

Kalau jemputan semasa menteri besar diedar berpuluh ribu, yang datang nanti mungkin hanya sekadar lima atau enam ribu. Orang politik sementelah menjauhkan diri kerana bimbang dilabel 'orang bekas MB'. Bukan tidak faham cara politik orang kita!


Kedah

Satu perkara lagi, kes semacam ini bukan tidak pernah berlaku. Pada pertengahan 1995, hal yang hampir sama pernah berlaku di Kedah apabila Menteri Besar Kedah pada masa itu, Tan Sri Osman Aroff mahu digantikan dengan Tan Sri Sanusi Junid.

Bangkitlah sekalian Adun yang pro Osman dikepalai Speaker Dun, Datuk Zainol Md Isa (Allahyarham) menentang keputusan Datuk Seri Dr Mahathir (sekarang Tun).

Dr Mahathir tidak pula menghantar Setiausaha Agung Umno pada masa itu, Datuk Mohamed Rahmat ataupun Datuk Yaacob Mohamad, Setiausaha Kerja Umno untuk memujuk Zainol dan kumpulannya supaya menerima Sanusi.

Beliau sebaliknya memanggil dan berjumpa sendiri seorang demi seorang Adun Kedah yang menentang di pejabatnya di Jalan Dato' Onn.

Bayangkanlah, seorang Adun biasa Perdana Menteri sendiri yang panggil untuk berjumpa empat mata. Sudahlah bergegar kepala lutut, beranikah lagi untuk berkata tidak?
Paling tidak, Perdana Menteri sebagai pemimpin yang membuat keputusan akan dapat menyelami apa punca penentangan terhadap keputusan yang dibuatnya, dan inilah juga ruang untuk beliau menerangkan sebab dan kewajaran sesuatu tindakan itu dilakukan.

Sebaliknya, tindakan yang serupa tidak diambil oleh Najib. Beliau terlalu yakin untuk menghantar Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Datuk Abdul Raof Yusof sahaja untuk memastikan Adun-Adun BN Terengganu menerima keputusannya menggugurkan Ahmad. Sekarang lihatlah apa kesannya!

Dan beliau sekali lagi cuba pula menghantar Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk bersemuka dengan Ahmad petang semalam.

Ini kerja menukar Menteri Besar, sedangkan untuk tukar Pengerusi JKKK sahaja pun, sudah jadi riuh rendah sekampung.

Setiap pemimpin kecil atau besar, ada egonya dan ada pula penyokongnya yang tersendiri. Inilah kelebihan mereka yang perlu sentiasa dihormati.

Kepada Ahmad, beliau naik dengan kontroversi, turun pula lebih kontroversi. Sekurang-kurangnya, kenanglah waktu naik dahulu, bagaimana Datuk Seri Idris Jusoh diketepikan pada waktu itu sedangkan majoriti Adun Terengganu menyokongnya.

Tidak pula Idris sampai keluar parti!

- Sinar Harian 

Rio Ferdinand to leave Manchester United

Former England defender Rio Ferdinand will leave Manchester United after the Old Trafford club did not offer the central defender a new contract.Ferdinand, 35, played in United's final Premier League game of the season in a 1-1 draw at Southampton.

He made over 400 appearances over 12 years at Old Trafford, and apparently intends to continue playing next season despite being linked with a possible role as a TV pundit.

He leaves the club having six Premier League titles, the 2008 Champions League, the FIFA Club World Cup, two League Cups and five Community Shields.

"I have thought long and hard over the last few months about my future and, after 12 fantastic years playing for what I regard as the best club in the world, I have decided the time is right for me to move on," said Ferdinand.

"I joined Manchester United in the hope of winning trophies, and never in my wildest dreams could I have imagined how successful we would be during my time here.

"There have been so many highlights, playing alongside some great players who have become good friends, winning my first Premier League title and also that fantastic night in Moscow are memories that I will cherish forever."


Ferdinand joins fellow defender Nemanja Vidic in departing Old Trafford, with the Serb heading for Inter Milan this summer. As a result United will have to enter the transfer market for at least one new centre-half to compete with Phil Jones, Chris Smalling and Jonny Evans."Circumstances didn't allow for me to say goodbye the way I would have liked but I'd like to take this opportunity to thank my team-mates, staff, the club and the fans for an unbelievable 12 years that I'll never forget. Winning trophies I dreamed about as a kid came true at this great club," Ferdinand added.

"I am feeling fit and healthy, ready for a new challenge and looking forward to whatever the future holds for me."

Ferdinand was born in South London and came through the youth ranks at West Ham.

A ball-playing centre-back with strong positional awareness, he soon earned England honours before making an £18 million move to Leeds United in 2001, aged 22.

He went on to play two seasons at Leeds before joining Manchester United for a British transfer record £30m, which was also the second-biggest fee for a defender worldwide.

While immensely successful at Old Trafford, his spell in Manchester was not without controversy: he served an eight-month ban for missing a drugs test in 2003, and was ruled out of Euro 2004 as a result.

He was also fined £45,000 by the FA for retweeting a comment calling Chelsea defender Ashley Cole a 'choc ice' during the fall-out of John Terry's racial insult towards his brother, QPR's Anton Ferdinand.

However, Ferdinand - who grew up on one of Europe's toughest estates - has pumped money into his 'Live the Dream Foundation', a development programme aimed at helping young people out of poverty, and has managed a succession of business and media ventures in fashion, music and television.

His vow to continue playing will place clubs on alert both home and abroad, although - unusually for a big-name player - there have not been transfer rumours surrounding his future and it is unclear what his next steps will be.

- Eurosport. Image by Getty

Early Doors: ‘F*** France!’ – Girlfriend lashes out at Nasri snub

(Picture from anaragram on Instagram)

Samir Nasri’s exclusion from France’s World Cup squad certainly made waves on both sides of the English channel after he helped Manchester City to win both the Premier League and League Cup.

But no one took it worse than his girlfriend, Anara, who reacted to Tuesday night’s news by embarking on a foul-mouthed rant on Twitter.

Anara let loose at both the French national team and manager Didier Deschamps as she showed her disgust at the fact her boyfriend would not be on the plane to Brazil.


Nasri resisted the temptation to do likewise, saying: "I think the die is cast. I respect (Didier Deschamps') choice. I'll watch the World Cup on TV. If starting games in a club like Manchester City and winning two titles isn't enough, too bad, I won't regret anything."

Deschamps explained his decision by saying Nasri would not cope well with being a substitute at the World Cup.


"He is a starter at City, which is not the case with France and he has made clear that he is not happy when he is not (a starter), and I can tell you it can be felt in the squad," said the coach. "I built the best squad, I did not pick the 23 best French players."

However, Nasri's other half was clearly not satisfied with the explanation put forward by Deschamps.

Still, at least Nasri himself was remaining slightly more level-headed.

Justin Bieber disiasat polis atas dakwaan mencuri telefon bimbit

Justin Bieber tidak penat dilanda kontroversi


LOS ANGELES: Justin Bieber tidak habis-habis dilanda kontroversi.

Tahun ini sahaja, ikon pop Kanada muda ini banyak menghadapi tuduhan seperti memandu di bawah pengaruh alkohol dan dadah di Miami, tuduhan serangan di Toronto, vandalisme di Los Angeles dan dakwaan atas mengganggu anak kapal di atas kapal penerbangan sewa khas dari Kanada ke New Jersey - dan yang terbaru ialah dakwaan cubaan merompak.

Terbaharu TMZ melaporkan bahawa Pejabat Polis Los Angeles (LAPD) sedang menjalankan siasatan berikutan laporan seorang wanita dari San Fernando Valley yang mendakwa bahawa Bieber merampas telefon bimbitnya.

Menurut laman web itu, wanita itu berkata, Bieber dan ‘ahli rombongannya’ tiba-tiba bertengkar apabila sedang berhibur di kompleks golf mini dan sangkar bermain besbal di Sherman Oaks pada Isnin.

Bieber dikatakan ternampak wanita itu mencapai telefonnya dan mengambil foto kejadian. Sejurus itu juga, Bieber menuntut wanita itu menyerahkan telefonnya supaya dia boleh memadam mana-mana gambar yang mungkin diambil oleh wanita itu.

Akibat enggan menyerahkan telefon bimbitnya, wanita itu bergelut dengan Bieber sebelum merampas telefon bimbit dari dalam beg tangan wanita itu.

Walau bagaimanapun, wanita itu menambah, Bieber memberikan telefon kembali selepas dia membuktikan kepadanya dengan menunjukkan tiada apa-apa gambar yang berkenaan dalam telefonnya.

LAPD memberitahu TMZ bahawa wanita itu memfailkan aduan pada malam Selasa untuk memastikan jika sebarang perbuatan jenayah telah berlaku ke atas dirinya oleh penyanyi hit “Baby” itu.

- Astro Awani 

Three astronauts land back on Earth in Soyuz capsule


Japanese astronaut Koichi Wakata, Russian cosmonaut Mikhail Tyurin and U.S. astronaut Rick Mastracchio sit in chairs shortly after the landing of the Russian Soyuz TMA-11 space capsule on Wednesday. -AP PhotoMOSCOW: Three astronauts, including a Russian and an American, touched down safely on Earth Wednesday aboard a Soyuz capsule, the first such landing since Russia's relationship with the West slumped amid the Ukraine crisis.

The returning crew consisted of Japan's Koichi Wakata, who was the first ever Japanese commander of an ISS space mission, as well as NASA astronaut Rick Mastracchio and Russian cosmonaut Mikhail Tyurin.

They landed safely at 0159 GMT in the Kazakh steppes after spending more than half a year aboard the orbiting International Space Station.

The landing was the first since Russia's relationship with the West hit its lowest point in decades over the annexation of Ukraine's Crimea peninsula by Moscow in mid-March and its involvement in the ensuing Ukraine crisis.

NASA in April announced that it was cutting space cooperation with Russia over Moscow's Ukraine policies, but that work at the space station would not be affected. - AFP 

2014 World Cup: FIFA reveals opening ceremony details

The Arena Corinthians in Sao Paulo will host the opening ceremonies of the 2014 FIFA World Cup. - AFP Photo


A month before the start of the prestigious international soccer tournament, FIFA has released information on the show that will kick things off in Sao Paulo on June 12.

Pitbull, Jennifer Lopez, Brazilian singer Claudia Leitte and Brazilian band Olodum will perform the official anthem of the World Cup, "We Are One," at the end of the ceremony.

Naturally, the opening ceremony will pay homage to the host country of the 2014 World Cup. The show will take place at 3:15pm local time at the Arena Corinthians in Sao Paulo, Brazil.

Belgian artistic director Daphné Cornez is the coordinator of the spectacle.

The 25-minute performance will take place around a glowing spherical centerpiece symbolizing a soccer ball.

Made of 90,000 light clusters, the ball will have a total luminance of 7,000 Lux. The performers will practice for a total of 84 hours before the big day.

Acrobatic gymnasts, trampolinists, capoeira performers and stilt walkers will all take part in the event to kick off the festivities.

The opening game of the tournament, in which Brazil will face off against Croatia, will take place around two hours later in the same stadium, so the performers will be taking special care not to damage the pitch.

- AFP relaxnews 

151 dead in Turkey mine blast, hundreds trapped

Miners carefully carrying a rescued friend hours after an explosion and fire at a coal mine in western Turkey, late Tuesday, May 13, 2014. -AP Photo

SOMA: At least 151 people have been killed and hundreds more remain trapped underground after an explosion and fire in a coal mine in western Turkey, the energy minister said Wednesday.

A total of 787 mineworkers were trapped at the time of the explosion on Tuesday and "we have evacuated 363 people (including the 151 dead) so far," said Energy Minister Taner Yildiz

He said it was likely the death toll would rise further.

"Time isn't in our favour," he warned, adding that of those recovered 76 people were injured, including one seriously.

Earlier, Cengiz Ergun, the mayor of the province of Manisa where the mine is located, put the toll at 157 dead.

Rescue workers were trying desperately to reach the scores of trapped miners and had managed to evacuate around 50, a security source told AFP.

The source said there were pockets in the mine, one of which was open so rescuers were able to reach the workers, but the second was blocked with workers trapped inside.
The explosion was believed to have been triggered by a faulty electrical transformer at around 1230 GMT.

Hundreds of people gathered around the explosion site as rescuers brought out injured workers, who were having difficulty breathing and coughing due to the dust.

Sena Isbiler, a mother of one of the miners, stood on top of piles of wood, craning her neck to see who was being led out of the mine.

"I have been waiting for my son since early afternoon," she told AFP.

"I haven't heard anything about him yet."

Fire officials were trying to pump clean air into the mine shaft for those who remained trapped some two kilometres (one mile) below the surface and four kilometres from the entrance.

Late in the evening injured people were still emerging from the collapsed mine -- some walking, others being carried by rescue workers while being given oxygen.

Nearby, security officers tried to keep ambulance routes clear to ensure aid could reach the victims. The mining company Soma Komur issued a statement calling the mine collapse a "tragic accident".

"Unfortunately, some of our workers have lost their lives in this tragic accident," the statement said.

"The accident happened despite maximum safety measures and inspections, but we have been able to take prompt action," it added.

Miners carefully carrying a rescued friend hours after an explosion and fire at a coal mine in western Turkey, late Tuesday, May 13, 2014. -AP Photo'No security'

Turkey's ministry of labour and social security said the mine was last inspected on March 17 and was found to be compliant with safety regulations.

But Oktay Berrin, a miner, said workers were not protected underground.

"There is no security in this mine," he told AFP.

"The unions are just puppets and our management only cares about money."

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan's office said he would arrive in Soma on Wednesday after cancelling a trip to Albania.

Speaking in Ankara, the leader expressed his "heartfelt condolences" to the families of those who died.

"Some of the workers have been rescued and I hope we will be able to rescue the others," Erdogan said.

Energy Minister Yildiz told journalists in Soma that a team of 400 people where involved in the rescue effort and that the main cause of the deaths was carbon monoxide and dioxide poisoning.

"Time isn't working in our favour. We need to get them out. We could be in a troubled situation," he said, adding rescuers would work through the night.

The miners are all thought to have gas masks, but it was not clear how long they would last.

Vedat Didari, a professor of mining, told AFP that the biggest risk was the lack of oxygen.

"If the ceiling fans are not working, the workers could die within an hour," said Didari, from the Bulent Ecevit University in the city of Zonguldak.

Explosions and cave-ins are common in Turkey, particularly in private mines where safety regulations are often flouted.

Turkey's worst mining accident happened in 1992 when 263 workers were killed in a gas explosion in a mine in Zonguldak.

Soma is one of the key centres for lignite coal mining in Turkey, a district with a population of around 100,000 where the mines and a lignite-fired thermal power plant are the main economic activity. -- AFP 

Liyana Jasmay selamat lahirkan bayi perempuan

Liyana Jasmay - Fahtuddin
Liyana Jasmay - Fahtuddin


PELAKON dan penyanyi, Liyana Jasmay dilaporkan selamat melahirkan seorang bayi perempuan, malam tadi.

Liyana, 26, melahirkan bayi seberat 2.9 kilogram pada jam 7.40 malam di Pusat Perubatan Prince Court, di sini.

Berita kelahiran itu disahkan ibunya Habsah Simpon. "Alhamdulillah semua berjalan lancar Liyana dimasukkan ke Pusat Perubatan Prince Court pada Ahad kerana sudah ada tanda-tanda untuk bersalin.

"Kira-kira jam 7.40 malam Isnin dia selamat melahirkan bayi perempuan seberat 2.9 kilogram secara normal," katanya seperti yang dilaporkan sebuah portal.

Bagaimanapun, Liyana masih belum mengumumkan nama pilihan untuk bayi sulung itu.

Liyana berkahwin dengan Fathuddin Mazlan, 30, pada 2 Februari tahun lalu dalam satu majlis di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur.

- Sinar Harian 

Giant pandas to arrive in Malaysia soon


The pandas which will be loaned by the Chinese government to Malaysia, Feng Yi and Fu Wa. Bernama pic


BEIJING: A pair of giant pandas from China will soon arrive in Malaysia as a symbolic gesture to enhance understanding and friendship between the two countries, China's Xinhua news agency reported Tuesday.

As special envoys and symbol of friendship, the pandas -- Feng Yi (Phoenix) and Fu Wa (Lucky) would play an important role in further strengthening bilateral ties and developing all-round cooperation between the two countries, the state-run news agency quoted its ambassador to Malaysia Huang Huikang as saying.

Huang was also reported to have spoken highly of Malaysia’s efforts in welcoming the pandas, saying: “Right now, all is ready except the most crucial part. Let's wish a happy life for the pandas after their arrival in Malaysia.”

The two giant pandas were originally scheduled to arrive in Malaysia on April 16.

The sending-off ceremony was postponed by the Chinese government due to pre-occupation with the search for Malaysia Airlines Flight MH370 aircraft whose flight path ended in the middle of the southern Indian Ocean, Malaysia's Natural Resources and Environment Minister Datuk Seri G. Palanivel had said earlier.

Malaysia and China had signed an agreement on June 15, 2012 whereby the two giant pandas would be loaned to Malaysia for a period of 10 years.

The agreement was to mark the 40th anniversary diplomatic ties between the two countries in 2014.

The arrangement came about following Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak's s request to former Chinese Premier Wen Jiabao during his official visit to Nanning in 2012.

Malaysia would do everything to cooperate with China to ensure the health of the two pandas, and a grand welcoming ceremony would be held for their arrival, Xinhua quoted the director of Kuala Lumpur National Zoo Muhammad Danial Felix as saying.

Two Chinese experts would be dispatched to Malaysia to stay with the pandas for at least three months, he added.

Feng Yi (female) and Fu Wa (male) will be renamed after their arrival. The naming competition organised by Ministry of Natural Resources and Environment has attracted more than 2,000 entries.

An enclosure costing RM25 million has been completed at the zoo after construction started on April 11 last year.

The 6,475 square meters enclosure encompassing three main areas will be kept at under 24°C, the same temperature as their original habitat.

Other facilities in the complex include a laboratory, veterinary clinic, incubator room, nursery and monitoring room.

- BERNAMA 

Anwar terlibat dalam kemalangan kecil, retak tangan


Datuk Seri Anwar Ibrahim yang terlibat dalam satu kemalangan kecil pada malam Selasa.


KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah terlibat dalam satu kemalangan kecil di Desa Sri Hartamas pada jam 10 malam tadi.

Menurut Pengarah Komunikasi Keadilan, Fahmi Fadzil dalam satu kenyataan, Anwar mengalami keretakan di pangkal tangan kanan berdekatan bahu.

Beliau bagaimanapun berada dalam keadaan selamat dan tidak memerlukan pembedahan.

Dr Wan Azizah yang juga Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga berada dalam keadaan selamat.

Kedua-dua Anwar dan Dr Wan Azizah dibenarkan pulang ke rumah selepas menjalani pemeriksaan.

- ASTRO  Awani 

Anwar Ibrahim involved in minor accident but safe


Anwar Ibrahim being treated in the hospital


KUALA LUMPUR: Opposition leader, Datuk Seri Anwar Ibrahim and his wife, Datin Seri Dr Wan Azizah was involved in a minor accident at Desa Sri Hartamas at 10pm on Tuesday.

According to a statement by Keadilan communication director, Anwar fractured his right wrist near his shoulder.

He was however safe and is in no need of surgery.

Dr Wan Azizah who is Parti Keadilan Rakyat (PKR) president, is also safe.

Both Anwar and his wife are released to return home after being checked by doctor.

- ASTRO Awani 

Adun Bukit Besi tarik balik surat keluar Umno

Terengganu

KUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Besi Roslee Daud menarik balik surat keluar daripada Umno dan kembali menjadi wakil rakyat Barisan Nasional (BN).

Perkara itu disahkan Exco Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Mohd Jidin Shafee.

Mohd Jidin, yang juga Adun Permaisuri, berkata Roslee telah menarik kembali keputusan beliau untuk keluar daripada Umno dan menjadi wakil rakyat Bebas selepas dinasihati rakan-rakan seperjuangan beliau.

"Kenapa beliau membuat keputusan tersebut awal pagi tadi tak perlu kita sebut lagi. Tetapi, yang penting kita dalam parti perlu bersatu padu," katanya ketika dihubungi Bernama.

Mohd Jidin berharap situasi politik yang berlaku di negeri itu dapat ditangani dengan baik.

Sebelum ini, Roslee mengisytiharkan bahawa beliau telah keluar daripada Umno dan menjadi wakil rakyat Bebas selepas bekas Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said, yang juga Adun Kijal, dan Adun Ajil Ghazali Taib berbuat demikian.

Mereka bertindak demikian selepas Adun Seberang Takir Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Terengganu yang baharu di hadapan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin di Istana Syarqiyyah malam semalam bagi menggantikan Ahmad yang meletak jawatan sebagai menteri besar.

Dengan perkembangan terbaharu itu, BN kini memegang 16 kerusi Dun termasuk satu kerusi Speaker manakala Pas (14), PKR (1) dan Bebas (2). - Bernama