Friday, 13 March 2015

Pengantin 'nikahkan' juru nikah


Kerana terlalu gementar, Rahmat ‘nikahkan’ juru nikah ketika menjawab lafaz akad nikahnya.

KUANTAN - Mungkin kerana terlalu gementar ketika menjawab lafaz akad nikah, salah seorang pengantin lelaki tersasul ‘menikahkan’ kembali juru nikah hingga mencuit hati tetamu termasuk orang kenamaan yang hadir.

Namun selepas lima kali mencuba, seorang saudara baharu Orang Asli, Rahmat Awang, 27 dari Pekan selamat diijabkabulkan dengan pasangannya, Rohani Samat, 21 dari Kampung Orang Asli Sungai Mas, Sungai Lembing dekat sini, kelmarin.

Rahmat dan isterinya antara lima pasangan pengantin Orang Asli yang diraikan dalam majlis pernikahan sempena perasmian Surau Al- Falah, Kampung Sungai Mas dekat sini anjuran Unit Dakwah, Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip).

Turut diraikan pasangan Nasrizan Ngah 20 dan pasangan, Kamariah Misi, 19, Ali Batas, 20 dan isteri, Hamidah Putih, 23, Najib Alip, 23 dan pasangannya Luma Putih, 27 serta seorang seorang duda bersama pasangannya.

Majlis akad nikah pasangan tersebut dijalankan Ketua Penolong Kadi Daerah Kuantan, Rosli Mamat dan Penolong Pendaftar Nikah Cerai dan Rujuk Mukim Ulu Kuantan, Mohd Jaya Rani disaksikan Timbalan Yang Dipetua Muip, Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan, Pegawai Daerah Kuantan, Datuk Norhayad Ahmad dan Adun Sungai Lembing, Datuk Md Sohaimi Mohamed Shah.

Rata-rata pengantin terpaksa menjawab lebih sekali kecuali Najib Alip yang lebih berkeyakinan dengan sekali lafaz.

Rahmat ketika ditemui berkata, dia amat gementar ketika itu memandangkan dikelilingi ramai tetamu termasuk orang kenamaan.

Menurutnya, pada mulanya dia yakin dapat menjawab dengan lancar memandangkan persediaan untuk upacara itu dilakukan sejak pagi.

“Tapi bila berada di hadapan juru nikah, perasaan mula berkecamuk dan agak gementar namun atas bantuan juru nikah dan sokongan rakan, saya akhirnya berjaya menjawab biarpun terpaksa mengulanginya sebanyak lima kali, katanya yang memeluk Islam sejak 2012.

Dia yang bekerja sendiri tidak menyangka rancangannya untuk berkahwin dengan isterinya, Rohani Samat dari Kampung Sungai Mas secara kecil-kecilan bertukar menjadi majlis yang ‘luar biasa’ baginya.

Sementara itu, Timbalan Yang Dipetua Muip, Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan berkata, majlis meraikan pengantin itu dirancang sebagai salah satu pengisian dalam majlis perasmian surau baharu kampung itu, kelmarin.

Menurutnya, usaha itu juga sebahagian daripada usaha dakwah dalam mendekatkan saudara baharu kepada Islam selain memberikan pendedahan mengenai keindahan Islam kepada masyarakat Orang Asli yang bukan beragama Islam.

“Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar apabila kelima-lima pasangan ini selamat diijabkabulkan malah ramai dari kalangan penduduk yang bukan Islam turut hadir memeriahkan majlis,” katanya.

 - Sumber: Sinar Harian 

MH370: Dakwaan penyelia kawalan udara tidur disiasat

LIOW: Kita akan siasat dan mengambil tindakan tegas sekiranya wujud salah laku.

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengangkutan telah menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi menyiasat laporan yang mendakwa penyelia kawalan di Pusat Kawalan Udara Kuala Lumpur (KLATCC) tidur sewaktu dihubungi empat jam selepas pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 hilang dari radar pada 8 Mac tahun lalu.

Menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata pihaknya mengambil serius dakwaan itu.

"Ini adalah serius. Kita akan siasat dan mengambil tindakan tegas sekiranya wujud salah laku," kata Liow yang dipetik beberapa portal berita hari ini.

Liow berkata demikian ketika menghadiri satu majlis di Universiti Kolej Tunku Abdul Rahman di ibu negara siang tadi.

Beliau turut memaklumkan satu mesyuarat kerja kumpulan akan diadakan bulan ini yang terdiri daripada wakil-wakil dari China, Australia dan Malaysia berhubung kehilangan pesawat MH370 dan ini disusuli dengan mesyuarat peringkat negeri pada April.

Perbincangan antara lain bagi meneliti semula usaha pencarian dan menentukan apakah langkah-langkah lanjut yang akan diambil.

Laporan interim penyiasatan berhubung kehilangan pesawat MH370 yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) pada Ahad mendedahkan satu panggilan telefon telah dibuat di antara pusat kawalan trafik udara Kuala Lumpur dan bilik operasi MAS mendapati pegawai terbabit tidur selepas pesawat MH370 hilang dari radar.

Pada ketika itu, pusat kawalan udara di Ho Chi Minh telahpun mengesahkan ia tidak lagi dapat mengesan pesawat malang terbabit selepas pihak penerbangan awam Vietnam cuba menghubungi pesawat itu selama 20 minit.

Bilik operasi MAS pula dikatakan telah bertanyakan bilik kawalan Kuala Lumpur sama ada telah berjaya melepaskan tanggungjawab kepada pihak Vietnam, tetapi pegawai yang bertugas memaklumkan dia baharu sahaja masuk bertugas dan perlu mengejutkan penyelia terbabit untuk memastikannya.

Laporan interim itu juga, antara lain, menyatakan pasukan penyiasat telah menemu bual lebih 120 orang dan mengunjungi pelbagai badan berkaitan.

Antara yang ditemu bual ialah petugas Jabatan Penerbangan Awam (DCA), MAS, waris anak kapal, pengisi minyak pesawat, penyaji makanan untuk penerbangan, pencuci pesawat, pengendali dan operator kargo, penghantar barangan, pembekal dan penerima konsain.

Penerbangan MH370 yang membawa 12 anak kapal dan 227 penumpang, hilang daripada imbasan radar semasa dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). 

- Sumber: Astro Awani 

Australia tawar bayar kos penjara seumur hidup bagi dua banduannya di Indonesia

Menteri Luar Australia, Julie Bishop membuat tawaran tersebut di dalam surat yang diutuskan kepada rakan sejawatnya di Indonesia, Retno Marsudi - Foto Fail

SYDNEY: Australia telah membuat tawaran menanggung kos penjara seumur hidup bagi dua penyeludup dadah warganegaranya yang dikenakan hukuman mati di Indonesia jika mereka dilepaskan.

Tawaran berkenaan adalah sebagai rayuan terkini bagi pasangan tersebut bermula Khamis sehingga minggu depan.

Menteri Luarnya, Julie Bishop membuat tawaran berkenaan di dalam surat yang diutuskan kepada rakan sejawatnya di Indonesia, Retno Marsudi bagi meyakinkan Jakarta untuk tidak melaksanakan hukuman mati kepada dua tahanannya, Andrew Chan dan Myuran Sukumaran.

Selain dua tahanan Australia itu, beberapa banduan termasuk Perancis, Brazil, Nigeria dan tiga banduan dari Filipina dan Ghana, sedang menunggu hukuman tembak mati pada bila-bila masa untuk jenayah berkaitan dadah.

Sebelum ini, Bishop mencadangkan pertukaran tahanan dengan Indonesia dalam perbualan telefonnya bersama Marsudi pada 3 Mac.

Namun, permohonan tersebut telah ditolak dan di dalam surat susulan, Australia berkata, Canberra bersedia untuk membayar kos penjara seumur hidup dua banduan terbabit.

"Seperti yang dibincangkan, kerajaan Australia bersedia untuk menampung kos penjara seumur hidup ke atas Chan dan Sukumaran," Bishop menulis di dalam suratnya.

"Sebahagian besar warga Australia menyokong kuat usaha kerajaan untuk mendapatkan pengampunan bagi Chan dan Sukumaran.

"Kami tidak mahu melihat pelaksanaan hukuman tersebut menjejaskan hubungan antara Australia dan Indonesia yang telah dipupuk selama bertahun-tahun," tambah Bishop.

Dalam surat balas yang turut dipaparkan oleh kerajaan Australia, Marsudi menolak permohonan penukaran banduan, namun tidak berkata apa-apa mengenai tawaran pembayaran balik yang diusul Australia.

- Sumber: AFP

Disney makes it official -- 'Frozen 2' on the way

Beyond being Disney's top box-office hit, "Frozen" is the fifth top-grossing film of all time, according to industry tracker Box Office Mojo.

LOS ANGELES: Do you wanna build a sequel? For Disney, the answer is an obvious yes.

Disney Animation announced Thursday that a follow-up to the animated mega-hit "Frozen" -- which raked in nearly $1.3 billion in global ticket sales -- is in the works.

"Forecast: Winter weather ahead! Disney Animation developing #Frozen2," the studio said on Twitter, adding that directors Chris Buck and Jennifer Lee would be back for the second installment of the musical tale.

"At last, I can say – FROZEN 2!!!! I'm beyond excited to create alongside my Frozen family!" Lee tweeted, along with a photo of Queen Elsa and her sister Anna -- the stars of the blockbuster Oscar-winning flick.

Beyond being Disney's top box-office hit, "Frozen" is the fifth top-grossing film of all time, according to industry tracker Box Office Mojo.

It won two Oscars last year for best animated feature -- Disney's first in the category -- and best original song for the ubiquitous "Let It Go."

Beyond the booming ticket sales, the film's princess stars and adorable sidekick Olaf the Snowman are also cash generators in the form of merchandise, theme park attractions and -- appropriately -- ice shows.

The film's soundtrack -- boosted by the popularity of "Let It Go" and other tunes like "Do You Wanna Build A Snowman?" -- has been a best-seller.

There are tentative plans for a Broadway show, following in the footsteps of "The Lion King" and "Aladdin."

Loosely based on Hans Christian Andersen's "The Snow Queen," the film tells the story of princess Anna, who sets off on a journey to find her sister Elsa, whose hard-to-control icy powers have trapped the kingdom of Arendelle in eternal winter.

The dynamic sisters are set to star in an animated short, "Frozen Fever", to be released with Disney's live-action feature "Cinderella" on Friday -- a twin bill that experts say is likely to boost "Cinderella" sales.

Twitter explosion 

"Frozen 2" quickly became one of the top trending topics on Twitter.

Actress Kristen Bell, who portrays Anna, tweeted a photo of herself smiling and sleeping on a bag of ice cubes, with the message: "Dreams really do come 2!!! #FROZEN2."

The announcement from Disney -- also made at an annual meeting with shareholders -- is hardly a surprise, given the massive success of the 2013 original, which focused more on sisterly love than a romance.

The studio's last animated release, "Big Hero 6," has so far taken in just $604 million worldwide in comparison, despite largely positive reviews and this year's Oscar for best animated feature.

Disney also offered news on another major franchise -- the "Star Wars" films.

It revealed the title of its first stand-alone film featuring "Star Wars" characters -- "Rogue One" -- and said Oscar-nominated British actress Felicity Jones had been cast in the flick set for release in December 2016.

Episode VIII in the original series will be released in May 2017.

Disney shelled out $4 billion to buy "Star Wars" founder George Lucas's Lucasfilm in October 2012.

Disney chairman and chief executive Robert Iger on Thursday hailed the entertainment giant's good financial health.

"We’ve had four straight years of record results," Iger told shareholders.

"Driven by extraordinary creativity, innovative technology and global expansion, 2014 was in fact the best year in our history."

Revenue was up eight percent to $48.8 billion, a company statement said.

Disney shares were up 3.5 percent to $106.55 in late trade -- a sign that investors were pleased with the announcements. 

- Source: AFP

Eight Orang Asli arrested over murder of friend

PEKAN: Police Thursday arrested eight Orang Asli men who are believed to be involved with the death of their friend in Kampung Permatang Siput, Temai, near here.

Pekan police chief Supt Yahaya Othman said the suspects in their 20s were detained near the crime scene at 5 am.

They were detained in connection with the murder of Rahmat a/l Endang, 33, from Rompin.

Yahaya said about 7 pm Wednesday, a villager from Kampung Permatang Siput, was on the way home from a fishing activity when he found the body of the victim lying on ground with wounds on his face and body, about 50 metres from a plantation road.

"The resident immediately lodged a police report. The victim's body was sent to the Pekan Hospital.

"Initial investigations revealed the victim had bruises and swelling on his chest and face and scratch marks on the front part of his body," he told reporters here Thursday.

He said police also believed the victim might have sustained injuries on his ribs.

"It is believed the incident occurred while the victim and all of the suspects were drunk before a fight broke out between them, and they were challenging among themselves during that time.

"When the victim fell unconscious, all of the suspects fled the scene," he said.

Yahya said the victim was married and has two children. 

- Sumber: Bernama 

Eight Orang Asli arrested over murder of friend


They were detained in connection with the murder of Rahmat a/l Endang, 33, from Rompin.

PEKAN: Police Thursday arrested eight Orang Asli men who are believed to be involved with the death of their friend in Kampung Permatang Siput, Temai, near here.

Pekan police chief Supt Yahaya Othman said the suspects in their 20s were detained near the crime scene at 5 am.

They were detained in connection with the murder of Rahmat a/l Endang, 33, from Rompin.

Yahaya said about 7 pm Wednesday, a villager from Kampung Permatang Siput, was on the way home from a fishing activity when he found the body of the victim lying on ground with wounds on his face and body, about 50 metres from a plantation road.

"The resident immediately lodged a police report. The victim's body was sent to the Pekan Hospital.

"Initial investigations revealed the victim had bruises and swelling on his chest and face and scratch marks on the front part of his body," he told reporters here Thursday.

He said police also believed the victim might have sustained injuries on his ribs.

"It is believed the incident occurred while the victim and all of the suspects were drunk before a fight broke out between them, and they were challenging among themselves during that time.

"When the victim fell unconscious, all of the suspects fled the scene," he said.

Yahya said the victim was married and has two children.

- Sumber: Bernama 

Polis tembak mati anggota kongsi gelap

Anggota polis dari Unit Forensik memeriksa kenderaan milik suspek dipercayai anggota kongsi gelap 35 yang ditembak mati oleh sepasukan Polis dari Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (Stafoc) dalam kejadian berbalas tembakan di Lencongan Barat, Bandar Languna Merbok di sini 

SUNGAI PETANI - Seorang lelaki berusia 27 tahun dipercayai anggota kongsi gelap maut ditembak polis selepas berbalas tembakan di Lencongan Barat, Bandar Laguna Merbok di sini hari ini. 

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah Asisten Komisioner Mohd Nashir Ya berkata dalam kejadian kira-kira jam5.30 petang itu, K.Sujenthiran, dipercayai anggota kumpulan kongsi gelap 35, bertindak melepaskan tembakan sejurus sepasukan polis cuba menghampiri kenderaan suspek.

Beliau berkata kejadian berlaku ketika sepasukan polis dari Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang yang melakukan rondaan terserempak dengan sebuah kereta Proton Wira Aeroback berwarna hitam yang dipandu lelaki terbabit dalam keadaan mencurigakan.

"Ketika itu anggota polis keluar dari kenderaan dan memberi amaran kepada suspek. Selepas itu terdengar beberapa das tembakan dari dalam kenderaan suspek sebelum berlakunya tembakan balas oleh polis," katanya ketika ditemui di tempat kejadian malam ini.

Beliau berkata suspek itu, yang berasal dari Taman Bandar Baharu, Sungai Lalang, Bedong di sini, menggunakan sepucuk pistol semi auto buatan Republic Czech jenis Luger kaliber 9mm.

Mohd Nashir berkata lelaki itu merupakan suspek utama yang dikehendaki berhubung penemuan mayat dengan kesan tembakan di kepala di Ladang Kelapa Sawit, Sidam Kiri di sini pada 16 Sept tahun lalu.

Beliau berkata polis juga mengesyaki suspek yang tidak bekerja dan terlibat dalam pengedaran dadah turut terlibat dalam satu lagi kes bunuh di Kota Setar serta kes membakar motosikal. 

- Sumber: Bernama

Abby nafi bernikah kali ketiga

Abby Abadi menafikan dirinya berkahwin- Foto Instagram Abby Abadi

SELEBRITI Abby Abadi menafikan dirinya berkahwin untuk kali ketiga dengan seorang ustaz baru-baru ini.

Abby memaklumkan mengenai perkara ini menerusi akaun Instagramnya sekali gus menjawab semua persoalan yang berlegar selama ini.

“Pagi ni.. pening nak jawab mesej tahniah kata dah nikah. Adeh.. Senang gila percaya gosip. Tiada la.. Sekali lagi saya ulang buat masa ini tiada. 

"Bila saya jawab tak dalam mesej pagi ni, ada yang kata nak rahsia la tu. Aduhai.. Rahsiakan untuk apa? Dah memang tiada. 

"Belum sampai jodoh lagi sebab.. Entahlah.. Panjang nak cerita..,” tulis Abby dalam laman Instagramnya.

Baru-baru ini, Abby Abadi didakwa telah berkahwin dengan seorang ustaz apabila sekeping foto di Instagram ustaz terbabit memaparkan beliau menghulur senaskah al-Quran kepada wanita mirip Abby dengan kapsyen seakan-seakan sudah memperisterikan wanita tersebut.

- Sumber: Sinar Harian