Saturday, 22 February 2014

'Apokalips X' menyerang pawagam 3 April ini


Kepada peminat filem Melayu, jangan lupa untuk menyaksikan filem terbaru arahan pengarah terkenal, Mamat Khalid yang berjudul 'Apokalips X' apabila mula menjengah pawagam pada 3 April ini. 

Filem ini menampilkan barisan pelakon hebat seperti Farid Kamil, Jehan Miskin, Peter Davis, Dazrin, Sarimah Ibrahim, Adam, Iqram Dinzly dan ramai lagi. 

Sinopsis filem

Perang Kimia telah memusnahkan dunia dan hanya meninggalkan sekumpulan anak muda yang berjuang untuk terus hidup. Tiga orang pahlawan utama yang tinggal selepas peperangan tersebut iaitu X (Farid Kamil), Sri Gala (Peter Davis) dan Kala Jengking (Jehan Miskin). Masing-masing mempunyai pengikut tersendiri yang begitu taat kepada mereka. 

Apokalips X mengisahkan perjuangan geng-geng tersebut dalam usaha menegakkan keamanan melalui perjanjian damai walaupun wujudnya rasa dendam dan benci di antara mereka. X yang digeruni pada zaman kegemilangannya dahulu bertekad untuk tidak berperang lagi sampai bila-bila.

Tetapi perjanjian damai yang telah memberhentikan perang kimia dan pertempuran maut satu ketika dahulu menjadi semakin terancam apabila Aman Chai (Adam AF), pengikut utama X jatuh cinta kepada anak kesayangan Sri Gala iaitu QiQi (Miera Liyana). Pergelutan yang tercetus akibat daripada hubungan cinta tersebut dan juga hasutan Kala menyebabkan QiQi tercedera parah. Sri Gala yang meradang dengan kejadian itu bertekad mahu keluar daripada perjanjian damai yang telah termeterai bertahun lamanya.

Apabila ketegangan antara X dan Sri Gala semakin memuncak, Kala yang gila kuasa pula mengambil kesempatan dengan merancang tindakannya untuk menjatuhkan kedua-dua geng tersebut. Kala berjaya menambahkan bilangan pengikutnya disamping bersiap sedia untuk membuat serangan.

Peperangan yang pernah memusnahkan segalanya sudah pasti akan berulang. Sanggupkah Aman Chai, QiQi dan anak-anak muda yang lain bertahan dan terus hidup? Adakah X akan setia berpegang kepada pendiriannya untuk tidak berperang setelah bersetuju dengan perjanjian damai satu waktu dahulu?Apakah Kala berjaya menguasai semua kawasan seperti yang diimpikannya? Nantikan Apokalips X, 3 April 2014 di pawagam.

Sumber: MH Online

All eight teenage victims found


SEGAMAT: The bodies of all eight teenagers feared drowned at Sungai Muar near Buluh Kasap, Segamat have finally been found.

This matter was confirmed by Johor Fire and Rescue Operation deputy director, Mohd Rizal Buang.

In this latest development, the search and rescue operation had stopped around 3.30pm today.

Rizal said, as many as 131 fire and rescue members were involved in the operation which included diving teams, RELA, the K-9 unit, police and the Malaysian Fire and Rescue department.

The incident was believed to have taken place when 13 friends were out having fun at a recreational spot.

After swimming, eight of them took a walk along the river bank when one individual slipped and fell.

The seven others who had tried to help also slipped and drowned.

All eight victims were reported to come from Taman Mewah.

Astro Awani 

Jennifer Aniston in talks for 'Mean Moms'

AFP PHOTO/ Filippo MONTEFORTE


UNITED STATES: "Friends" and "We're the Millers" star Jennifer Aniston is on track for "Mean Moms," a film that pokes beneath the surface of well-heeled suburbia in the style of "Desparate Housewives," according to The Hollywood Reporter.

The feature is based on Rosalind Wiseman's life advice tale "Queen Bee Moms and King Pin Dads," after the author's "Queen Bees and Wannabees" became the Lindsay Lohan blockbuster "Mean Girls."

Directing will be the Emmy Award nominee Beth McCarthy-Miller, who has previously directed on "30 Rock," "Modern Family" and "Saturday Night Live" as well as two Super Bowl half-time shows.

Before "Mean Moms," Aniston will be reunited with Jason Bateman, Charlie Day and Jason Sudeikis in "Horrible Bosses 2."

AFP RELAXNEWS 

Hukuman 2,400 sebatan kerana tumbuk ibu

RIYADH - ARAB SAUDI. Gara-gara menumbuk muka ibu sendiri hingga patah gigi, seorang lelaki di Saudi dijatuhi hukuman penjara lima tahun dan dikenakan 2,400 sebatan.

Dipetik DailyMail, mahkamah turut mengarahkan gigi tertuduh yang berumur 30-an dipatahkan sama seperti yang dilakukan ke atas ibunya.

Hakim Turki Al Qarni membuat keputusan itu selepas laporan perubatan menunjukkan lelaki tersebut tidak mengalami masalah mental atau berada di bawah pengaruh dadah dan alkohol ketika mencederakan ibunya..


"Tak hairanlah!" - Hampir 2,000 terputus bekalan elektrik

KOTA KINABALU - Hampir 2,000 pengguna di Lahad Datu terputus bekalan elektrik semalam apabila kabel utama milik Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) rosak semasa kerja pemasangan paip air oleh sebuah syarikat kontraktor di Jalan Tengah Nipah, Lahad Datu.

Pengurus Besar (Pengurusan Aset) SESB Muhamad Nazri Pazil berkata anggaran awal kerugian dalam kejadian pukul 2.05 petang itu adalah sebanyak RM20,000 dan laporan polis telah dibuat terhadap kontraktor terbabit.

"Bekalan elektrik dapat dipulihkan secara berperingkat di kawasan terlibat bermula 2.35 petang pada hari yang sama," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Antara kawasan yang dikenal pasti terjejas ialah sekitar Kampung Sabah Baru, Taman Warisan, Desa Bajau dan Pangsapuri Mutiara Kasih.

Muhamad Nazri memohon kerjasama semua kontraktor pembangunan supaya memberi makluman awal kepada SESB sebelum melaksanakan sebarang kerja berhampiran prasarana elektrik milik SESB.

Beliau berkata pengguna digalakkan menghubungi talian Hotline SESB di 15454 atau 088-515000 sekiranya kawasan mereka terputus bekalan elektrik. - Bernama

Penangan 'gunung berapi' Pompeii

Penangan 'gunung berapi'

BAGI anda yang meminati sejarah, atau pernah membaca mengenai kisah bandar Pompeii, anda pasti mengetahui mengenai sebuah bandar terkaya pada zaman purba. Sumber pendapatan yang berlimpah ruah dan hidup mereka yang cukup senang lenang.

Tanah Pompeii dianugerahkan kesuburan yang amat baik dan industri pertanian merupakan industri yang utama dalam menjana ekonomi Pompeii. Selain dari bidang pertanian, Pompeii juga menjadi tumpuan pedagang dari luar dan dalam Rom untuk berdagang.

Melalui pertembungan budaya yang pelbagai ini dipercayai menjadi di antara penyebab terhakisnya norma-norma kemanusiaan dan keagamaan dalam diri setiap masyarakat Pompeii.

Kota yang terletak berdekatan dengan kota Naples di mana pada sekarang ini termasuk dalam wilayah Campania, Itali, merupakan sebuah bandar yang mengamalkan hubungan sejenis dan hamba abdi secara berleluasa.

Aktiviti maksiat berlarutan sehingga perkara yang tidak diingini berlaku secara tiba-tiba di mana gunung berhampiran kota mereka yang diberi nama Vesuvius meletuskan lava panas sehingga membanjiri kota tersebut. Tiada sesiapa pun yang terselamat dari bencana tersebut dan kebanyakan mereka telah bertukar menjadi batu.

Dek kerana sejarah negara itu menarik perhatian syarikat perfileman Hollywood untuk menggarap filem ini ke layar perak menerusi sentuhan Paul W.S. Anderson.

Filem yang mempertaruhkan muka baru seperti Kit Harington, Emily Browning, dan Carrie-Anne Moss sebagai teraju utamanya mengisahkan seorang hamba dan gladiator Celtic bernama Milo (Harington) yang jatuh cinta dengan seorang wanita bangsawan Cassia (Browning).

Milo juga mempunyai dendam lama untuk membunuh orang yang bertanggungjawab membunuh ibu bapa dan kaumnya ketika dia masih kecil. Namun, sebelum itu pelbagai cabaran yang dihadapi oleh Milo antaranya ialah terpaksa bertarung nyawa melawan tentera Rom dalam gelanggang di hadapan rakyat Kota Pompeii dan tertekan dengan Senator Rom yang ingin berkahwin dengan Cassia.

Kejadian tidak diingini berlaku apabila letusan gunung berapi sudah mula mengeluarkan lava dan menuju ke kota Pompeii. Ramai rakyat lari bertempiaran demi untuk menyelamatkan diri daripada lava tersebut. Milo dan Cassia juga tidak ketinggalan untuk menyelamatkan diri tetapi telah dihalang oleh senator dari Rom yang ingin berkahwin dengan Cassia.

Tanpa adegan terlampau

Biarpun terkenal dengan bandar yang mengamalkan hubungan sejenis dan seks secara terbuka, Anderson tidak menggambarkan bandar tersebut secara jelas di dalam filem ini sebaliknya hanya meletakkan kemajuan bandarnya sahaja.

Bagaimanapun suasana di bandar Pompeii itu sendiri dilihat tidak banyak berubah seperti arca tinggalan yang masih dapat dilihat sehingga kini.

Pada pendapat penulis, Anderson cuba menggarap filem ini sebaik mungkin, namun dek kerana cuba menggambarkan Pompeii sebagai sebuah bandar yang maju tanpa menyentuh mengenai 'keaiban' bandar tersebut, maka perjalanan cerita tersebut agak perlahan.

Namun antara faktor lain yang menarik mengenai filem ini adalah kesan imej janaan komputer (CGI) pada letusan gunung berapi yang nampak 'real' dan seperti benar-benar berlaku.

Anda pasti akan merasa ngeri dengan percikan lava dan letupan yang turut mengakibatkan tsunami ini di dalam filem ini.


Gandingan mantap

Biarpun jalan cerita sedikit perlahan, namun Anderson harus berterima kasih kepada barisan pelakonnya yang berjaya mengemudi filem ini dengan baik sekali.

Meskipun nama mereka tidak sepopular pelakon lain, namun lakonan Harington khususnya berjaya menarik perhatian penonton khususnya.

Dengan kurang dialog dan permainan emosi, Harington sebagai Milo berjaya meninggalkan rasa simpati pada penonton dengan nasibnya yang menjadi yatim piatu pada usia yang masih kecil.

Justeru bagi anda yang ingin mengetahui sejarah Pompeii dan nasib Milo dan Cassia pada bencana letusan gunung itu, jangan lupa menyaksikan filem ini di pawagam.

Sinar Harian 

Hampir 6 juta terima BR1M pada 22 Februari

BRIM

KUALA LUMPUR - Dengan matlamat meringankan kos sara hidup rakyat berpendapatan rendah, kerajaan akan menyerahkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada hampir enam juta penerima yang telah berdaftar setakat ini. 

Sumber-sumber berkata, pemberian itu melibatkan perbelanjaan kira-kira RM3 bilion.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual merasmikan majlis pelancaran penyerahan BR1M 2014 peringkat kebangsaan di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Aminuddin Baki di sini esok.

Pemberian BR1M kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah dinaikkan daripada RM500 kepada RM650 manakala individu bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan, nilai bantuan juga dinaikkan daripada RM250 kepada RM300.

Buat pertama kalinya BR1M diperluaskan kepada isi rumah berpendapatan bulanan antara RM3,000 hingga RM4,000 dengan nilai bantuan sebanyak RM450.

Sumber itu berkata bantuan mampu diberikan kepada rakyat hasil langkah-langkah kerajaan membangunkan ekonomi negara ke arah landasan yang kukuh.

Jumlah penerima BR1M pada 2012 adalah lebih empat juta orang melibatkan perbelanjaan lebih RM2 bilion manakala pada tahun 2013 seramai hampir tujuh juta penerima dengan perbelanjaan hampir RM3 bilion.

Menurut sumber itu lagi, langkah-langkah kerajaan itu terbukti berkesan daripada beberapa petunjuk ekonomi yang dicatat pada tahun lepas (2013) seperti pelaburan swasta sebanyak lebih RM1 bilion, yang merupakan tertinggi sejak lima rahun, selain jumlah pelaburan asing langsung (FDI) berjumlah RM38.7 bilion.

Petunjuk lain termasuk pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 4.7 peratus pada 2013 manakala Malaysia juga mencatat kadar inflasi rendah sebanyak 2.1 peratus pada 2013, manakala FDI pada 2013 berjumlah RM38.7 bilion, yang tertinggi dalam tempoh lima tahun. 

Menurutnya, defisit fiskal pula menurun daripada 6.7 peratus pada 2009 kepada 3.9 peratus pada 2013 manakala kadarnya bagi tahun ini disasarkan 4 peratus.

Bagi tahun 2014, kerajaan memperuntukkan kira-kira RM40 bilion untuk pelbagai subsidi termasuk lebih RM20 bilion untuk subsidi barangan asas seperti petrol, gas LPG, minyak masak, diesel, tepung gandum, dan beras manakala bantuan persekolahan pula berjumlah lebih RM10 bilion.

Menurutnya petunjuk-petunjuk itu menunjukkan ekonomi negara berada pada landasan yang betul dan langkah-langkah transformasi ekonomi yang dilaksanakan memberi impak.

Selain golongan berpendapatan rendah, golongan pertengahan juga banyak mendapat manfaat daripadanya. - Bernama

Pemerintahan Kesultanan Melaka sudah berakhir, muncul pula individu dakwa pewaris dan sultan

Pemerintahan Kesultanan Melaka sudah berakhir, muncul pula individu dakwa pewaris dan sultan

KUALA LUMPUR: Pemerintahan Kesultanan Melaka telah berakhir kira-kira lima dekad yang lepas, namun negeri bersejarah itu sering menjadi idaman beberapa pihak yang mendakwa pewaris takhta dan berminat untuk 'menghidupkan' semula kesultanan itu.

Antaranya yang terbaharu ialah ahli perniagaan Noor Jan Tuah yang sejak beberapa tahun lepas ada mengemukakan tuntutan sebagai sultan Melaka namun tuntutan beliau tidak pernah dilayan.

Cubaan terbaharunya dengan mengemukakan 'surat pengiktirafan'Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) tetapi surat itu terbukti palsu yang membawa kepada penangkapan beliau pada awal bulan ini.

Di samping itu, muncul pula individu lain yang mendakwa mempunyai kuasa magis untuk mengembalikan institusi kesultanan Melaka termasuk boleh menurunkan bencana kepada negeri itu jika permintaannya tidak ditunaikan.

Menggunakan nama Bonda Ratu Kuasa Alam Tan Sri Sharifah Norlaini Kesemua Dinegeret, warga Indonesia itu mendakwa suaminya adalah pewaris sebenar kesultanan itu.

Meskipun begitu, kes Noor Jan lebih popular berikutan kisahnya turut dilaporkan dalam media massa di samping laman-laman sosial.

Sekiranya perkara ini tidak dibendung, tidak mustahil selepas ini akan ada lagi pihak yang akan mencuba nasib merebut 'takhta' kesultanan yang berkubur pada tahun 1511 Masehi apabila Portugis menawan Melaka dan sultannya yang terakhir, Sultan Mahmud Shah melarikan diri ke Johor.

Situasi ini telah meresahkan rakyat Melaka walaupun ramai yang tidak percaya dengan tuntutan itu namun ada juga yang tidak menolaknya di samping sebahagian yang bersikap tidak ambil peduli.

DAKWAAN TIDAK MUNASABAH

Bolehkah seseorang menganggap Noor Jan, yang menamakan dirinya sebagai Tuanku Raja Noor Jan Shah ibni al-marhum Y.A.M. Raja Tuah Shah sebagai seorang opotunis yang mendambakan kehidupan penuh kemewahan yang dikaitkan dengan kerabat diraja?

Apatah lagi Melaka adalah sebuah negeri yang pesat membangun dan kukuh dari segi kewangannya, yang bermakna 'sultan'nya (jika ada) juga akan menikmati limpahan kemewahan.

Meskipun Noor Jan tidak mempunyai perakuan sah untuk menuntut takhta kesultanan Melaka, namun yang jelas beliau mendapat komentar-komentar umum di laman sosial. Beliau mendakwa kononnya mempunyai kelengkapan "pakaian diraja" dan malahan mengadakan "majlis diraja" untuk panganugerahan gelaran kebesaran.

NOOR JAN AMBIL KESEMPATAN

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, setelah penubuhan Negeri-Negeri Selat (oleh British pada 1826), tidak ada mana-mana pihak boleh mendakwa atau menuntut takhta kesultanan di negeri-negeri tersebut.

Melaka adalah antara tiga negeri yang termasuk di bawah Negeri-Negeri Selat selain Pulau Pinang dan Singapura.

Polis mengambil tindakan menangkap Noor Jan bersandarkan kepada perundangan yang ada kepada kerajaan negeri, Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri dan Perlembagaan Persekutuan.

Zahid turut mempersoalkan tindakan lelaki berusia 56 tahun itu yang dilihat sebagai cuba mengambil kesempatan terhadap kemakmuran dan keharmonian Melaka setelah negeri itu diiktiraf sebagai sebuah negeri maju. 

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron pula kesal terhadap tindakan Noor Jan yang cuba mengelirukan rakyat Melaka dan meminta semua pihak tidak tertipu dengan dakwaan tidak berasas itu.

Idris berkata, kerajaan negeri Melaka menolak tuntutan ahli perniagaan itu kerana perbuatan itu jelas mencabar Perlembagaan Persekutuan, yang hanya mengiktiraf sembilan sultan yang sedia ada sekarang.

TINDAKAN HINA INSTITUSI RAJA

Pengkaji sejarah kesultanan Melayu, Raja Yusuf Izzudin Raja Datuk Pahlawan Lope Ahmad berkata, sikap Noor Jan yang melampau dan tidak pernah serik mengeluarkan pernyataan palsu tentang statusnya sebagai sultan Melaka sepatutnya sudah lama diambil tindakan.

Menurutnya, cubaan membuktikan tuntutan beliau melalui salasilah kesultanan Perak yang dimanipulasi serta mendakwa dirinya ada kesaktian tertentu sehingga dapat mencari alat-alat kebesaran Melaka adalah satu tindakan keterlaluan.

"Tindakan ini sebenarnya menghina institusi raja di negara ini. Bukan kita tidak tahu beliau pernah cuba merempuh masuk majlis anjuran Istana Negara dengan pengikut-pengikutnya (tidak lama dahulu)," katanya yang juga pengasas blog sejarah kesultanan Melayu Perak iaitu 'SembangKuala.'

Berbekalkan 'fakta' yang dikemukakannya, Noor Jan telah beberapa kali mendesak kerajaan pusat dan negeri serta mengugut Majlis Raja-raja untuk mengiktiraf dirinya sebagai pemerintah Melaka yang sah.

"Semua dakwaannya atas dasar 'syok sendiri' sahaja termasuklah dakwaan mendapat mandat ICJ yang merupakan satu penipuan besar," tegas Raja Yusuf.

Beliau kemudiannya menjelaskan, sejak kali pertama beliau mendapat tahu tentang mandat ICJ yang didakwa Noor Jan, beliau telah membuat semakan di laman sesawang rasmi mahkamah keadilan antarabangsa itu.

Hanya ada dua kes yang diadili di ICJ membabitkan Malaysia iaitu kes tuntutan bertindih ke atas Pulau Sipadan dan Ligitan serta kes pertindihan tuntutan ke atas Pulau Batu Puteh.

"Kita juga jangan lupa bahawa selain tuntutan beliau (Noor Jan) ke atas Melaka, beliau turut mengelarkan diri sebagai Sultan Perak yang ke-35 sedangkan Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah masih bertakhta di Perak," katanya.

FAKTA YANG TIDAK BERASAS

"Semua bukti yang dikemukakan bukan sahaja tidak berasas, bahkan membuktikan bahawa Noor Jan sendiri tidak faham tentang kesultanan Perak dan Melaka itu sendiri," kata Raja Yusuf.

Tambahnya, isu menghidupkan kembali kesultanan Melaka tidak pernah menjadi agenda oleh mana-mana sultan Perak, walaupun mempunyai peluang untuk berbuat demikian.

"Hang (kamu - merujuk kepada Noor Jan) orang Perak, nak tuntut Melaka, sedangkan sultan-sultan sebelum ini tidak pun berbuat begitu.

“Ambil contoh, Sultan Sir Alang Iskandar (nama rasmi baginda ialah Sultan Iskandar Shah - Sultan Perak ke-30) yang mempunyai hubungan sangat rapat dengan British hingga berjaya mendapatkan semula jajahan Dindings pada 1937 juga tidak berbuat begitu.

Sedangkan Dindings boleh dapat semula setelah hampir 10 tahun mengemukakan rayuan kepada British apatah lagi Melaka. Hakikatnya Melaka hanyalah sebuah kenangan yang perlu dijadikan sempadan," katanya.

TAMING SARI BUKAN ALAT KEBESARAN SULTAN MELAKA

Noor Jan juga mendakwa memiliki keris Taming Sari, yang dikatakan sebagai alat kebesaran Kesultanan Melaka namun seorang peminat sejarah kesultanan Melayu, Muhamad Adha Abdul Jalil menangkis dakwaan itu dan berkata bahawa keris itu bukan alat kebesaran tetapi senjata Laksamana Melaka, Hang Tuah.

Beliau, yang juga lebih dikenali sebagai Ku Alam berkata, dakwaan alat kebesaran itu telah dikeluarkan daripada perut bumi menggunakan proses mistik selama tiga tahun setengahnya oleh Noor Jan sebenarnya bukan alat kebesaran kesultanan Melaka.

Antara alatan yang dikatakan dimiliki Noor Jan setelah diambil dari alam ghaib termasuk cop mohor, keris, anak keris, pending, kalung dan mahkota yang dikatakan milik sultan-sultan Melaka terdahulu.

Melalui blog Ku Alam iaitu 'Payung Mahkota Dirgahayu Raja Melayu,' beliau menjelaskan bahawa sebagai sebuah kesultanan yang berasal daripada Teras Kesultanan Melaka, sebahagian aturan adat kesultanan Perak menyamai istiadat kesultanan Melaka.

Satu daripada alat kebesaran kesultanan Perak yang paling utama dalam upacara pertabalan sultan ialah nobat dan pewaris takhta Perak harus mewarisi nobat daripada waris yang terdahulunya.

"Mewarisi nobat bukanlah hanya pada alatannya, tetapi mesti juga bersama para pemainnya yang terpilih sejak turun temurun iaitu 'Orang Kalur’ yang mana ketuanya bergelar 'Toh Setia Guna' serta pembantunya bergelar 'Toh Setia Indera'.

Selain nobat, alat kebesaran yang cukup penting dalam istiadat mengangkat sultan ialah pedang Chura Si Manjakini atau Curi' Sa-Menta Dakini, sejenis pedang perang.

Tanpa kedua elemen kebesaran (Nobat dan pedang) itu, sultan tidak boleh diangkat, kata Ku Alam.

Kesimpulannya tiada siapa yang boleh mendabik dada mengangkat diri sebagai sultan selagi tidak mempunyai alat-alat kebesaran itu. - BERNAMA 

Best ke The Journey?

Salah satu adegan dalam filem The Journey

"The Journey" mengisahkan Uncle Chuan yang berpegang teguh pada adat berasa kecewa apabila anak tunggalnya, Bee ingin berkahwin dengan jejaka Inggeris, Benji selepas sedekad menuntut di United Kingdom.

Begitupun, kerana kasih seorang bapa, Chuan bersetuju tetapi dengan syarat. Mereka harus berkompromi dengan keinginannya untuk mengadakan majlis mengikut tradisi.

Malah cara mengundang tetamu juga konvensional dan konservatif iaitu mereka sendiri harus menyerahkan kad jemputan tidak kira di mana lokasinya.

Lalu bermulalah perjalanan Chuan dan bakal menantunya merantau ke pelosok tempat. Tanpa mereka sedar, penjelajahan itu bukan sekadar misi jemputan ke kenduri kahwin, sebaliknya perjalanan mereka mengenal diri dan satu sama lain.

‘Pengembaraan’ The Journey nampaknya memahatkan satu mercu tanda baru untuk industri filem Malaysia.

Ia bukan saja mencatat rekod sebagai filem berbahasa Cina tempatan dengan kutipan tertinggi dalam sejarah.

Malah, sehingga artikel ini ditulis, ia berada di tangga ketiga selepas KL Gangster (RM11.74juta, 2011) dan Ombak Rindu (RM10.9juta, 2011). Tidak mustahil The Journey mampu menandingi kerana tempoh tayangan ada dua minggu lagi.

Tiada yang luar biasa

Merujuk kembali kenyataan saya pada perenggan keempat tadi. Tiada yang luar biasa mengenai filem ini. Justeru, mengapa ia menjadi bualan dan bahan pujian?


Mengapa orang tidak habis-habis memperkatakannya di Twitter? Dan kalau tidak luar biasa, masakan ia boleh mencecah kutipan pecah panggung seperti ini?

Sebenarnya, ‘keajaiban’ yang tercetus ini bertitik tolak dari perkara yang amat asas dalam dunia perfileman iaitu penceritaan yang baik.
Saya tidak menolak faktor sampingan seperti jentera pemasaran yang berkesan serta bajet produksi (RM3juta) yang mencukupi untuk sebuah cereka seperti ini.


Bagaimanapun, tanpa pengarahan yang baik, sesuatu filem itu tidak akan berjaya menawan hati penonton.

Apatah lagi dalam dunia hari ini, ‘word of mouth’ yang disebarkan di media sosial sesama kita lebih mudah untuk dipercayai dan diterima.

Pengarah The Journey, Chiu Keng Guan serta penulis lakon layarnya, Ryon Lee bijak memanipulasikan emosi manusia menerusi sebuah kisah harapan dan perhubungan yang mana kita semua dapat memahaminya.

Meskipun fokusnya terarah kepada komuniti Cina, penonton yang bukan berbangsa Cina seperti saya tidak berasa terasing kerana gambaran Malaysia itu wujud tanpa terasa dipaksa.Selain tangkapan kamera yang menawan dengan latar belakang panorama indah negara ini, penonton dapat merasakan ‘kejujuran’ dalam setiap patah perkataan.

The Journey adalah sebuah cerita ringkas yang disampaikan dengan efisyen dan tidak berpura-pura untuk menjadi sesuatu yang bukan dirinya.


Sokongan dan kepercayaan

Selain itu, saya juga percaya dengan satu lagi ‘rahsia’ besar yang menyumbang kepada kejayaan The Journey iaitu sokongan.

Saya menonton filem ini pada waktu tayangan 11.45 pagi pada hari terakhir cuti umum Tahun Baru Cina. Dewan panggung bukan saja penuh, malah saya melihat mereka yang datang adalah bersama keluarga dalam kumpulan yang besar.


Saya sendiri duduk diapit oleh seorang lelaki berpangkat datuk dan seorang wanita berpangkat nenek. Ya, saya terdengar esakan kecil mereka menangis.

Situasi ini tidak pernah saya rasai untuk filem berbahasa Melayu.

Saya tidak berniat untuk menaikkan isu perkauman, tetapi saya terkilan.Filem Melayu yang secara besarnya mewakili ‘jenama’ filem Malaysia rata-rata menerima sambutan lembab lewat kebelakangan ini.


Saya bukan mengatakan The Journey tidak layak menjadi wira, tetapi pembikin filem Melayu perlu mengambil iktibar dan teladan dari kejayaan filem ini.

Sedar atau tidak, pembikin filem Melayu mempunyai lebih banyak kelebihan. Antaranya dari aspek bantuan dana serta peluang publisiti media massa. Malah, pasaran dan sasaran demografi juga meluas.

Justeru, untuk mendapatkan sokongan penonton sekuat The Journey, tepuk dada tanyalah selera.
Peluang untuk tumbuh

Pengalaman menjadi salah seorang juri Festival Filem Malaysia (FFM) ke-25 tahun lalu, memberi saya sedikit gambaran tentang kemampuan pembikin-pembikin filem berbahasa Cina tempatan.

Mungkin kerana peluang yang terhad, setiap filem itu (antara yang bertanding ialah Petaling Street Warriors dan Ah Beng: Three Wishes) dihasilkan dengan penuh ketelitian, bukan saja dari aspek rekaan produksi tetapi juga jalan cerita yang jelas dan lakonan yang dipercayai.

Sayangnya, mereka tidak tersenarai untuk kategori-kategori utama seperti Pelakon Wanita Terbaik, Pengarah Terbaik apatah lagi Filem Terbaik.

Saya tidak mengatakan The Journey adalah sebuah naskhah yang sempurna yang mampu membolot kesemua anugerah untuk FFM akan datang.

Namun, saya gembira sekiranya penganjur tahun ini dapat membuka lebih peluang sama rata kepada pembikin-pembikin filem bukan berbahasa Melayu. Saya percaya dengan cara ini pertumbuhan filem Malaysia menjadi lebih sihat.


Sumber: Syazwan Zakariah @Astro Awani 

Festival Layang-layang Sedunia di Pasir Gudang tarik 10,000 pengunjung


PASIR GUDANG: Lebih 10,000 pengunjung hadir memeriahkan suasana Festival Layang-layang Sedunia kali ke-19 di Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor.

Pelbagai jenis layang-layang dipamerkan ke udara oleh pelayang tempatan dan luar negara.

Antara yang menarik perhatian layang-layang jenis 3D, 2D dan tidak ketinggalan wau tradisional.

Seramai 900 pelayang tempatan dan luar negara dari 39 buah negara turut menyertai festival bertaraf antarabangsa itu.

Antaranya pelayang dari Hong Kong, Holland, Rusia, Korea, Jepun, Itali, Indonesia dan Sweden.

Majlis perasmian disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.

Turut hadir sama ialah Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Sementara itu pelayang dari Indonesia, Kadek Dwi Armika berkata walaupun cuaca panas, ia tidak menjadi halangannya untuk terus menaikkan layang-layang.

Katanya ini adalah kali ketiga dia berkunjung ke festival yang disifatkan sebagai terbaik kerana banyak penyertaan serta layang yang sentiasa baru.

Astro Awani 

Kesemua mangsa lemas Sg Muar telah ditemui


SEGAMAT: Kesemua mangsa tragedi lapan remaja yang lemas di Sungai Muar berhampiran Buluh Kasap, Segamat berjaya ditemui.

Perkara tersebut telah disahkan Penolong Pengarah Operasi Kebombaan dan Penyelamat Johor, Mohd Rizal Buang.

Dalam perkembangan terbaru, operasi mencari dan menyelamat ditamatkan sepenuhnya pada jam 3.30 petang tadi (Sabtu).

Menurutnya, seramai 131 anggota terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat termasuklah pasukan penyelam, RELA, unit pengesan K-9, polis, serta penyelamat air Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM).

Kejadian tersebut dipercayai berlaku apabila 13 rakan sedang beriadah di sebuah kawasan rekreasi.

Selepas bermandi-manda, lapan daripada mereka telah bersiar-siar di tebing sungai apabila salah seorang daripada mereka tergelincir dan jatuh.

Tujuh daripada remaja tersebut kemudiannya mencuba untuk menyelamatkan rakan mereka namun turut tergelincir dan lemas.

Kesemua mangsa dilaporkan berasal dari Taman Mewah.

Lokasi terletak terletak berhampiran sebuah kuari menyedut pasir, adalah kira-kira 10 kilometer dari Bandar Segamat dan juga kawasan rekreasi popular bagi penduduk sekitarnya. - ASTRO Awani 

Samsung's Galaxy Camera 2 to ship next month for $449.99Samsung Galaxy Camera 2


Samsung said Thursday that the long-awaited update to its Galaxy Camera will become available for US$449.99 in mid-March, and that the $999 NX30 Smart camera is available immediately.

The Galaxy Camera 2 is built around the premise of integrating apps and other features typically found on handsets. The camera will run on Android 4.3, and have a 4.8-inch LCD screen and a quad-core processor.

The new camera is a followup to the original Galaxy Camera, which was bulky and oversized compared to other point and shoot cameras. At 283 grams, the new camera is lighter and more portable.

With a 16.3-megapixel CMOS sensor, the camera has a 21x optical zoom and up to 3200 ISO. The device will have 8GB of internal storage, and a micro-SD slot that can accommodate storage cards of up to 64GB.

The camera will be able to shoot full high-definition video at a 1920 x 1080-pixel resolution and 30 frames per second. It will shoot video in AVI, MP4, MKV, FLV, WEBM and WMV formats.

The camera has also advanced its predecessor's connectivity features, so images can be transferred more easily. Like smartphones, it will have Wi-Fi, Bluetooth and NFC so the camera can connect to other devices wirelessly. Users will also be able to access Google's online services such as the Play app and media store, Maps, Hangouts and YouTube.

The smartphone interface on the Galaxy Camera 2 makes it easy to share files with the company's TVs and mobile devices. Samsung's Kies software will allow transfer of pictures from one device to another.

- Computerworld Malaysia