Thursday, 3 July 2014

Dipenjara 50 bulan kerana tipu penternak lembu

Dipenjara 50 bulan kerana tipu penternak lembu - Gambar fail


KUALA LUMPUR: Seorang banduan terpaksa melupakan hasratnya untuk dibebaskan pada Januari tahun depan selepas Mahkamah Sesyen pada Khamis menjatuhkan hukuman 50 bulan penjara dan dua sebatan kerana menipu dan memalsukan cek berhubung pembelian 17 ekor lembu untuk dijadikan ibadah korban.

Hakim Mat Ghani Abdullah menjatuhkan hukuman itu selepas Mohd Khairol Yusoff, 32, yang kini menjalani hukuman setahun di Penjara Kajang, mengaku bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan itu.

Bagaimanapun, tertuduh yang memakai baju lokap berwarna merah, hanya perlu menjalani hukuman penjara 30 bulan selepas mahkamah memerintahkan hukuman itu berjalan serentak bermula daripada tarikh tangkap pada 9 Dis 2013.

Mohd Khairol dihukum penjara 20 bulan dan dua sebatan kerana menipu seorang penternak lembu, Abdul Razak Md Ali, 58, dengan memperdayakannya untuk mempercayai bahawa tertuduh hendak membeli 17 ekor lembu yang bernilai RM42,500.

Perbuatan tertuduh mendorong Abdul Razak menyerahkan lembu-lembu berkenaan kepadanya.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Ladang Lembu Jalan Bakti, Kanchong Tengah, Banting, antara 23 September 2012 hingga 27 Oktober 2012, mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun, dan dengan sebat dan boleh dikenakan denda.

Bagi pertuduhan kedua, bapa kepada dua anak itu dihukum penjara 30 bulan kerana memalsukan sekeping cek CIMB Islamic Bank berjumlah RM25,000 sebagai pembayaran deposit untuk pembelian lembu-lembu berkenaan.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Presint Diplomatik, Presint 15, Putrajaya, pada 10 malam, 30 September 2012, mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh dikenakan denda.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam, merayu kepada mahkamah agar meringankan hukuman atas alasan dia perlu menjaga seorang daripada anaknya yang mengalami pendarahan dalam otak.

"Saya akan dibebaskan pada 27 Jan tahun depan atas dakwaan menipu dan saya telah mendapat pengajaran sepanjang berada di dalam penjara itu," katanya.

Bernama

Pasangan tapir lahir anak ketiga

Anak tapir yang dilahirkan di Zoo Johor bulan lalu dinamakan Khamis sempena hari kelahirannya.
Anak tapir yang dilahirkan di Zoo Johor bulan lalu dinamakan Khamis sempena hari kelahirannya.


Pasangan tapir yang dipelihara di Zoo Johor sejak 2005 melahirkan anak ketiga Jun lalu, selepas kelahiran anak kedua, dua tahun lalu.

Pengurus Zoo Johor, Zakaria Razali berkata, haiwan yang baru mencecah usia kurang sebulan itu dinamakan ‘Khamis’ sempena hari kelahirannya.

“Ini kali ketiga Zoo Johor menerima kelahiran anak tapir dari jenis Tapir Malaysia iaitu yang pertama sudah berusia empat tahun, manakala yang kedua usia dua tahun.

“Anak tapir diberikan jagaan khusus dan diletakkan bersama ibunya sejak dilahirkan bagi menyesuaikannya dengan persekitaran zoo,” katanya.

Menurutnya, haiwan berkenaan adalah antara keutamaan Zoo Johor kerana ia antara spesies terancam, selain merancang untuk melakukan lebih banyak pembiakan agar bilangan haiwan berkenaan bertambah.

Tambahnya, pihaknya turut menyediakan dua penjaga khas untuk menjaga dan memantau tapir yang ada di zoo tersebut.

“Setakat ini kita mempunyai lima tapir di Zoo Johor termasuk seekor yang baru dilahirkan. Seekor daripadanya yang berusia empat tahun pula diserahkan kepada Zoo Negara,” katanya.

Dalam pada itu katanya, Tapir Malaysia adalah jenis tapir yang unik kerana satu-satunya spesies tapir berbelang dengan warna hitam dan putih pada badan, berbeza dengan jenis tapir lain yang biasanya hanya berwarna coklat.

Selain itu Zakaria berkata, kelahiran anak tapir itu akan menjadi salah satu daya tarikan tambahan di zoo berkenaan untuk menarik lebih ramai pengunjung.

“Selain tapir, kita juga mempunyai pelbagai jenis haiwan lain dan rusa samba merupakan antara haiwan yang sering membiak iaitu antara lima hingga 10 anak rusa dilahirkan setahun,” katanya.

- Sinar Harian 

Shahrukh Khan terima penghargaan dari kerajaan Perancis

Pelakon berusia 48 tahun ini banyak memberi impak besar kepada perfileman Bollywood di mata dunia.


Jika anda masih ingat, enam tahun lalu pelakon hebat Shahrukh Khan telah dikurniakan Darjah Mulia Seri Melaka yang membawa gelaran Datuk pada sesi khas Istiadat Penganugerahan Darjah Kebesaran Negeri Melaka.

Tidak dinafikan, penglibatan pelakon berusia 48 tahun ini banyak memberi impak besar kepada perfileman Bollywood di mata dunia.

Terbaru, sekali lagi, Shahrukh Khan membuktikan namanya cukup berpengaruh dalam dunia perfileman di India selepas menerima penghargaan besar iaitu darjat Knight of the Legion of Honor dari kerajaan Perancis.

Penghargaan tersebut telah disampaikan oleh wakil kerajaan Perancis di kedutaan besar mereka di India.

Menurut jurucakap kedutaan Perancis, Shahrukh Khan merupakan individu yang cukup berpegaruh dan memberi banyak sumbangan untuk menyatukan perbezaan kebudayaan di seluruh dunia.

Dalam pada itu, Shahrukh Khan jelas sangat berbangga dengan pengiktirafan serta penghargaan yang diberikan oleh kerajaan Perancis.

“Saya merasa sangat bangga kerana menerima penghargaan yang tinggi seperti ini. Lebih menyentuh perasaan serta terharu apabila penghargaan ini diterima di hari ulangtahun Allahyarhamah ibu saya. Jika dia masih hidup tentu ibu merupakan individu paling gembira dengan kejayaan yang saya kecapi.

“Pengiktirafan ini bukan hanya untuk diri saya sendiri, tetapi untuk semua yang berusaha menaikkan nama dunia perfileman Bollywood sejak dahulu lagi,” jelasnya seperti dipetik menerusi Indian Express.

Jelas Shahrukh Khan lagi, usaha keras dan penat lelahnya sejak seawal pengilbatan dalam dunia lakonan akhirnya terbayar juga dan mendapat perhatian mereka diluar sana. Ini merupakan satu motivasi untuk dirinya lebih bekerja keras menghasilkan karya yang lebih hebat di masa akan datang.

“Pencapaian yang cukup membanggakan kerana akhirnya berkat usaha selama ini terbayar juga. Pengiktirafan ini merupakan motivasi untuk membawa dunia perfileman India ke tahap yang lebih tinggu selepas ini.

"Semoga filem india akan terus diterima dan dicintai ramai. Terima kasih kepada presiden Perancis yang sudi memberi penghargaan hebat ini,” ujarnya mengakhiri perbualan -- Astro Gempak

Bagaimanakah JE merebak?


Nyamuk Culex
Nyamuk Culex


VIRUS JE membiak di dalam tubuh khinzir (perumah pengganda). Apabila nyamuk betina Culex menghisap darah khinzir, ia membawa bersama virus JE.

Selepas 14 hari, nyamuk ini berupaya untuk menyebarkan virus JE kepada perumah baru iaitu khinzir.

Manusia boleh mendapat jangkitan JE jika digigit oleh nyamuk Culex yang membawa virus, namun manusia adalah perumah terakhir.

Jangka masa seseorang itu mulai dijangkiti mengambil masa di antara empat hingga 16 hari.

Nyamuk Culex membiak di tempat takungan air semula jadi yang kotor seperti kolam, lopak air, parit dan sawah padi.

Nyamuk Culex biasanya menggigit pada waktu senja hingga subuh.
- Sinar Harian 

Penghidap JE alami keliru, celaru fikiran

Dr Chow Ting Soo
Dr Chow Ting Soo

GEORGETOWN - Simptom awal virus Ensefalitis Jepun (JE) ialah penghidapnya berada dalam keadaan keliru dan celaru selain mengalami demam panas yang berterusan.

Perunding Penyakit Berjangkit Hospital Pulau Pinang (HPP), Dr Chow Ting Soo berkata, simptom itu boleh membezakan jangkitan JE atau demam denggi berikutan kedua-dua jangkitan itu hampir sama.

Menurutnya, simptom kedua-duanya adalah seperti demam selesema, sejuk badan, letih, loya dan muntah-muntah.

“Tetapi, simptom sakit kepala untuk kedua-dua virus bawaan nyamuk adalah berbeza. Penghidap JE mengalami sakit kepala agak teruk sehingga boleh lupa tarikh, masa dan tempatnya berada dan tahap kesedaran berkurangan.

“Berbanding penghidap denggi, walaupun mengalami sakit kepala, ia tidak seteruk simptom JE,” katanya, semalam.

Dr Chow berkata, virus JE mempunyai komplikasi berbanding dengan denggi. Penghidapnya berisiko menghadapi komplikasi teruk seperti sawan, lumpuh dan koma serta kematian akibat virus bawaan nyamuk Culex yang membiak di ladang ternakan babi.

“Komplikasi itu berlaku kerana jangkitan virus berkenaan menyerang sistem saraf pusat seperti otak. Berbanding virus denggi, walaupun penghidap mempunyai serangan sakit kepala, sakit badan dan hati rosak, namun ia boleh sembuh dalam tempoh rawatan selama tujuh hari,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai menghindari wabak daripada jangkitan nyamuk dengan memastikan kawasan persekitaran sentiasa bersih.

“Usaha membendung wabak denggi bukan sahaja terletak di bahu kementerian dan jabatan kesihatan, malah setiap individu perlu memainkan peranan masing-masing dengan menjaga kebersihan dalam dan luar premis termasuk rumah.

“Lebih-lebih lagi, hujan beberapa hari di Pulau Pinang selepas cuaca panas bagi tempoh, lama, keadaan seperti ini senang untuk nyamuk membiak. Oleh itu, jangan biar air bertakung dan buang sampah di tempat betul,” katanya.

Sementara itu, sepanjang Jun lalu, HPP mencatatkan bilangan pesakit untuk kes demam yang banyak berbanding bulan lain tahun ini.

Purata bilangan pesakit dimasukkan ke hospital untuk dua minggu lalu agak tinggi.

- Sinar Harian 

Tanah mendap: Tindakan menanti jika cuai

Kejadian tanah mendap di Jalan Imbi semalam. Foto Sinar Harian oleh ROSLI TALIB
Kejadian tanah mendap di Jalan Imbi semalam. Foto Sinar Harian oleh ROSLI TALIB


KUALA LUMPUR - Kementerian Wilayah Persekutuan sedang meneliti sama ada terdapat kecuaian pihak kontraktor yang menyebabkan kejadian tanah mendap di Jalan Imbi, di pusat bandar Kuala Lumpur, semalam.

Menterinya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, kontraktor terlibat bakal dikenakan tindakan sekiranya terbukti berlaku kecuaian.

"Tanah mendap itu disebabkan kebocoran paip Syabas (Syarikat Bekalan Air Selangor) sehingga berlaku mendapan tanah, barangkali kecuaian kontraktor. Jika disebabkan kecuaian kontraktor, kami akan ambil tindakan. Siasatan sedang dilakukan," katanya.

Tengku Adnan berkata demikian ketika mengulas kejadian tanah mendap di kawasan terowong bawah tanah di simpang empat Jalan Imbi selepas Majlis Pelantikan Anggota Jawatankuasa Badan Penasihat Rumah Ibadat Bukan Islam Wilayah Persekutuan di sini, hari ini.

Dalam kejadian 9.30 pagi semalam, sebahagian struktur terowong sepanjang 35 meter itu yang dalam pembinaan bagi mewujudkan empat laluan kenderaan untuk mengurangkan kesesakan di simpang empat Jalan Imbi, runtuh sedalam lima meter berikutan mendapan tanah. 

Tengku Adnan berkata, kerja-kerja baik pulih sedang dijalankan untuk menstabil semula kawasan itu selain menjalankan pemeriksaan terhadap trek Monorel yang terjejas. 

"Kami harap perkara ini akan selesai dalam dua minggu," katanya.

Beliau juga meminta mana-mana kontraktor yang melakukan kerja-kerja di bawah tanah agar lebih berhati-hati dan membuat kajian terperinci terlebih dahulu dalam melaksanakan tugas mereka. - Bernama

Kekasih Nora Danish terkilan

Nora Danish
Nora Danish

MEMILIKI pakej lengkap yang didamkan ramai wanita di luar sana, maka tidak hairanlah mengapa aktres seksi ini sering menjadi perhatian ramai. Apa saja yang dilakukannya, baik soal karier mahupun kehidupan peribadi pasti menjadi bualan. Malah status janda yang dipegangnya sejak enam tahun lalu, seolah-olah memanaskan lagi empunya diri yang bernama Nora Danish ini.

Merupakan antara selebriti yang aktif memuat naik status dan gambargambar peribadi di laman sosial miliknya, hubungan cintanya bersama anak menteri, Nedim Nazri, bukan lagi satu rahsia.

Di sebalik kisah cinta mereka yang 'popular' dalam kalangan peminat dan juga 'haters', pelakon Pengantin Malam ini juga tidak pernah lekang dari kontroversi dan gosip lain. Malah sejak dua minggu kebelakangan ini namanya sering menjadi sebutan.

Belum reda dengan kontroversinya yang memuat naik gambar mesra bersama Farid Kamil, sehingga mencetuskan kemarahan isteri aktor itu, Diana Danielle, timbul lagi satu isu yang melibatkannya bersama bekas suami, Jejai dan juga aktres Fasha Sandha.

Hubungannya yang masih baik dengan keluarga Jejai, membuatkan segelintir peminat cuba membanding-bandingkan aktres itu dengan Fasha.

Malah sehingga hari ini, masih ada yang menyalahkan Fasha dalam isu penceraiannya dengan Jejai dulu.

Dikurniakan seorang cahaya mata hasil perkahwinan terdahulu (Putra Rayqal), Nora bagaimanapun bijak menangani apa saja isu yang datang, melibatkannya dengan Jejai, Fasha mahupun bekas keluarga mentuanya.

Memilih untuk 'berdiam' dan terus mengunci mulutnya, pelakon yang berusia 32 tahun ini amat jelas dengan pendiriannya yang tidak mahu memanjangkan lagi isu-isu tersebut bagi menjaga hati ramai pihak.

"Saya tidak mahu mengeluarkan sebarang komen sebab saya takut apa yang saya komen akan bercanggah dengan banyak perkara.

"Ia juga akan membuat benda menjadi lagi teruk, jadi lebih baik saya berdiam diri,” kata Nora yang ditemui pada majlis Pelancaran Nora Danish For Fashion Valet, di Kuala Lumpur, baru-baru ini.


Nora Danish letak syarat untuk berlakon dengan lelaki

Hubungan cintanya bersama Nedim Nazri, bukanlah satu rahsia lagi. Sementelah mereka dilihat begitu terbuka berkongsi gambar-gambar kemesraan di alam siber.

Malah, jejaka yang sedang bertakhta di hatinya itu, juga dilihat semakin terbuka menemani Nora di acara-acara hiburan yang melibatkannya.

Umum mengetahui mereka sememangnya menjalinkan hubungan serius dan Nora pernah membawa Nedim pulang ke kampungnya di Myanmar. Malah khabar angin mengenai berita perkahwinan mereka juga pernah menjadi bualan.

Masih menjadi tanda tanya sehingga kini, Nora bagaimanapun tidak pernah menolak untuk berkahwin lagi dan sedia menerima Nedim sebagai suami jika telah tertulis jodoh mereka.

Menyifatkan Nedim sebagai jejaka yang baik hati, matang dan sangat memahaminya, Nora meluahkan rasa kesal apabila gosip dan kontroversi melibatnya turut mengguris perasaan kekasihnya itu.

“Tidak dinafikan dia (Nedim) rasa terkejut dan terkilan dengan isu yang timbul, tetapi kami ambilnya secara positif dan anggap ia sebagai satu cabaran dan dugaan.

"Masa saya belum beritahu saya ada teman lelaki, orang akan kaitkan saya bercinta dengan pelakon itu dan pelakon ini. Tapi bila sudah beritahu pun, orang masih tetap mengaitkan saya,” katanya menjawab kepada kontroversi yang melanda dirinya.

Dalam pada itu, Nora berkata, selepas ini dia akan lebih berhati-hati ketika menjalani sesi fotografi dengan mana-mana pelakon lelaki yang telah berkahwin.

Katanya, kontroversi sebelum ini (muat naik gambar mesra bersama Farid Kamil) akan dijadikan pengajaran untuknya.

“Jika suami orang, saya akan pastikan MIG keluarkan borang yang mempunyai syarat atau apa-apa yang perlu ditandatangani supaya semuanya aman dan tiada masalah berlaku,” katanya yang turut menegaskan tidak mempunyai sebarang permusuhan dengan sesiapa termasuklah Fasha Sandha.


Tolak perkara negatif

Sering menerima kritikan dan gosip liar tentang dirinya, Nora kelihatan semakin matang berhadapan dengan realiti dunia selebriti.

Namun, seperti manusia biasa yang lain, bohonglah jika empunya diri tidak lari merasa terkilan terhadap tohmahan yang dilontarkan ke atasnya.

"Walaupun saya nampak kuat, tetapi saya mudah terguris dengan perkara negatif yang dilemparkan," kata pemegang watak Puteri ini.

Menurutnya, walaupun dia dikatakan begitu aktif dalam media sosial, dia tidak mengambil tahu tentang perkara-perkara negatif tentang dirinya.

Katanya, dia lebih banyak mengetahui hal-hal seperti itu menerusi kawan-kawan dan orang lain.

"Memang saya kerap muat turun gambar menerusi Instagram dan sambungkannya terus ke Facebook dan Twitter. Tetapi saya tidak baca dan ambil tahu benda-benda negatif tentang saya," katanya.

- Sinar Harian 

Penjawat awam terima RM500 sempena Aidilfitri

Najib Tun Razak - Foto Bernama


KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 sebagai persiapan Aidilfitri kepada penjawat awam bagi Gred 1 hingga Gred 54.

Perdana Menteri turut mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM250 kepada 684,000 pesara kerajaan bagi menghargai jasa, bakti dan perkhidmatan mereka. 

"Pembayaran bagi bantuan khas itu akan dibuat pada 15 Julai ini," katanya dalam kenyataan di sini.

Bayaran Bantuan Khas Kewangan kepada penjawat awam dan pesara kerajaan ini membabitkan peruntukan kewangan sebanyak RM890 juta, katanya.

Kerajaan berharap bantuan khas kewangan itu dapat meringankan beban kewangan penjawat awam dan pesara bagi persiapan menyambut hari lebaran pada hujung bulan ini, katanya. - Bernama

China larang berpuasa

Pihak berkuasa menyekat kebebasan bersuara penduduk Islam Uighur menyebabkan mereka mengadakan protes.
Pihak berkuasa menyekat kebebasan bersuara penduduk Islam Uighur menyebabkan mereka mengadakan protes.


BEIJING - CHINA. China melarang kakitangan awam, guru dan pelajar di wilayah Xinjiang berpuasa, menurut laman web kerajaan, semalam.

Beberapa jabatan kerajaan turut memuat naik notis terbabit sejak bermulanya Ramadan akhir minggu lalu.

Stesen radio Bozhou dan University TV menyatakan mereka akan menguatkuasakan larangan tersebut dalam kalangan anggota parti, guru dan golongan remaja di wilayah bergolak tersebut.

Dalam satu kenyataan, jurucakap Kongres Dunia Uighur, Dilxat Raxit menyelar tindakan itu sebagai menyekat kebebasan beragama.

"Larangan menyekat orang Islam melaksanakan Rukun Islam itu hanya akan mencetuskan lebih banyak konflik di Xinjiang.

"Kami menggesa kerajaan menghentikan penindasan seumpama ini terutamanya ketika Ramadan," tegasnya.

Memetik laporan AFP, sejak beberapa tahun lalu, kerajaan pimpinan Parti Komunis mengenakan larangan berpuasa di Xinjiang yang didiami etnik minoriti Uighur.

- Sinar Harian 

Thailand is first in Asia to introduce in-flight broadband

I'd love to have this onboard AirAsia's Airbus as I will be travelling frequently in the second half of this year. If correctly priced, in-flight broadband would be a hit among today's connected generation. 

I would be one of those passengers who'd subscribe to such services.

How it works. Image from Thaicom's service provider, row44.com


Another first for Thailand

Thailand's leading satellite operator, Thaicom has become the first in the Asia Pacific region to introduce commercial in-flight connectivity services using Ku-band to provide broadband on commercial flights beginning in August 2014.

The nation's premium low cost carrier Nok Air, which clocks about 48,000 flights per year will provide broadband Wi-Fi services on many of its aircraft starting in August - ranging from Internet access to other complimentary services in the future. 

The Thaicom In-Flight Connectivity (IFC) broadband service, with its partner Global Eagle Entertainment/Row44, will be implemented as a value added service for Nok Air passengers. The service is capable of delivering 3G-like speed for a superior in-flight broadband experience.

"Nok Air is adding in-flight Wi-Fi to our existing complimentary services to increase the appeal to passengers, particularly the new generation who insist on connectivity." - Patee Sarasin, Chief Executive Officer of Nok Airlines

The carrier has already offered free broadband connection at airport boarding gates and the introduction of in-flight Wi-Fi is consistent with the airline's drive to be innovative. Cool!


Source: The Green Mechanics

Malaysia hantar bekas pegawai dituduh lakukan serangan seksual balik ke NZ

Rizalman yang dituduh melakukan pecah rumah dan serangan seksual akan diiringi seorang pegawai kanan tentera Kementerian Pertahanan.

KUALA LUMPUR: Kerajan telah membuat keputusan untuk menghantar kembali rakyat Malaysia yang dituduh melakukan serangan seksual ke New Zealand untuk dibicarakan.

Pegawai Waren Kedua Muhammad Rizalman Ismail yang merupakan bekas Penolong Kakitangan Pertahanan di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington akan membantu siasatan dakwaan melakukan pecah rumah dan serangan seksual terhadap seorang wanita pada Mei lepas.

Wisma Putra dalam satu kenyataan hari ini, Rizalman akan diiringi seorang pegawai kanan tentera Kementerian Pertahanan.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman juga telah memaklumkan perkara tersebut kepada rakan sejawatannya di New Zealand, Murray McCully.

“Kerajaan Malaysia berpendapat bahawa keputusan ini akan memberi peluang kepada Muhammad Rizalman untuk bekerjasama dan membantu pihak berkuasa New Zealand dalam siasatan dan dakwaan yang dikenakan ke atasnya.

“Malaysia yakin dengan sistem perundangan New Zealand dan yakin bahawa Muhammad Rizalman akan diberi layanan yang adil dan bermaruah sebagaimana yang diperuntukkan di bawah undang-undang,” kata kenyataan tersebut.

Rizalman sebelum ini ditahan oleh polis New Zealand pada 9 Mei 2014 dan dibawa ke mahkamah pada 10 Mei atas tuduhan cubaan merompak serta gangguan seksual ke atas seorang wanita dengan niat merogol.

Beliau bagaimanapun diberi kebenaran oleh Wellington untuk kembali ke tanah air dengan keluarganya pada 22 Mei setelah memohon kekebalan diplomatik.

Anifah semalam menyatakan bahawa kes ini akan disiasat di Malaysia tetapi kerajaan sedia mengekstradisi suspek ke New Zealand jika perlu.

Wellington juga hari ini melahirkan rasa puas hati dengan komitmen yang ditunjukkan oleh kerajaan Malaysiaberhubung siasatan.

Sumber: Media Statement @Astro Awani | Kemas kini: Julai 02, 2014

Samsung brings in mobile printers for mobile Malaysian enterprise

Samsung has recently introduced the NFC-enabled colour laser printer and multi-function printers (MFP) Xpress C410W series, pioneering the mobile printing solution and NFC printer market in Malaysia.

[NFC: Near Field Communication; devices can only communicate if placed close together]


"Print directly from your smartphone" - Launching of the Xpress series printers.


With the innovation in Samsung's mobile printing solution, users are able to print high quality photos and documents from their smart devices (smartphones, tablets, etc) with ease.

The new printer Xpress C410W series consists of the C410W colour laser printer, the C460W colour laser MFPs with print, copy and scan functionality and the C460FW colour laser MFP with print, copy, scan and fax capabilities.

These three models are able to print up to 18 pages per minute (ppm) in black and white and four ppm in colour.

The Xpress C410W series printer is easy to set up with just three quick steps without the need for a USB connection between printer and computer.


The Xpress C410W series connects wirelessly with mobile devices via WiFi-Direct, allowing users to effortlessly and securely print pictures, documents, e-mails and web content by simply tapping their smart devices on the printer.

With Samsung Mobile Print app, users are able to print everything from PDF files to Microsoft Office documents such as Excel spreadsheets and PowerPoint presentations directly from their smart devices.


Who will use them

Samsung Malaysia Electronics said these printers are intended mainly for mobile enterprises, SMEs, and entrepreneurs.

"Our latest printing solutions are grounded in business owners' desire to print photos and documents directly from their smart devices. As enterprises rapidly expand their businesses, we want to empower them with innovative technology that helps them to evolve and grow their business with a competitive edge." - Samsung Malaysia Electronics president Lee Dong Yong.Printing from smartphones?

The Xpress C410W series connects wirelessly with mobile devices for fast, integrated and convenient printing on the go. Users can effortlessly and securely print pictures, documents, e-mails and web content by simply tapping their smart devices on the printer. Scanning and faxing documents is also made easy as users are able to sync the contacts on their smart devices with the printers.

With Samsung Mobile Print App users are now able to print everything from PDF files to Microsoft Office documents such as Excel spreadsheets and PowerPoint presentations directly from their smart devices.

Owners of Samsung's Galaxy smartphones and Galaxy Tab series will be able to print images from the gallery app, documents, email and web browser pages.


Price and availability

Available from June onwards, the recommended retail prices for these Xpress printers are:

C410W : RM665
C460W : RM1,095
C460FW : RM1,250