Tuesday, 4 November 2014

Berhenti sebar gambar pontianak

Makhluk kononnya pontianak dikatakan sedang berlegar-legar di pintu Mula tersebar di laman sosial. keluar hospital.
Makhluk kononnya pontianak dikatakan sedang berlegar-legar di pintu Mula tersebar di laman sosial. keluar hospital.

BANTING - Imej lembaga kononnya didakwa menyerupai pontianak di Hospital Banting yang dirakamkan oleh pihak tertentu kini mula tersebar di laman sosial Facebook (FB) sekali gus menimbulkan tanda tanya dalam kalangan masyarakat.

Meskipun ada pihak menganggap ia sebagai tahyul, namun tanggapan ramai dalam kalangan masyarakat yang mempercayai kewujudan makhluk halus juga tidak boleh diketepikan.

Bekas Pegawai Khas Menteri Besar, Datuk Abd Samad Maharudin berkata, beliau percaya keadaan itu wujud. Namun katanya, masyarakat dinasihatkan agar tidak mudah terpengaruh sehingga menakut-nakutkan pelanggan hospital.

Beliau yang pernah menjadi Pegawai Khas kepada bekas Menteri Besar, Datuk Harun Idris memaklumkan, pada asalnya tapak kawasan Hospital Banting dan Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat merupakan kawasan ladang getah dan kelapa sawit.

Justeru katanya, kewujudan makhluk halus di kawasan-kawasan berkenaan tidak dapat dinafikan. Bagaimanapun, beliau tetap menegaskan bahawa hal tersebut tidak wajar dijadikan isu utama kerana bimbang ia disalah tafsir, sedangkan yang Maha Berkuasa adalah ALLAH SWT.

Berhenti sebar gambar

“Masa tu, kawasan tersebut adalah milik sebuah syarikat swasta yang mengusahakan ladang getah dan kemudian di jadikan ladang kelapa sawit. Selepas pembinaan bangunan hospital dilakukan, tidak pula pernah dengar ada jelmaan makhluk halus. Cuma... jika betullah seperti yang kecoh sekarang ni, saya cuma anggap itu sebagai petunjuk dari ALLAH, untuk manusia beringat-ingat.

"Lagipun hospital... biasalah. Hospital kan tempat banyak berlaku insiden ngeri macam pesakit mati kemalangan, mati dibunuh, mati bunuh diri, atau pun mati sakit. Itu perkara biasa, tapi janganlah pula ia dijadikan satu kebimbangan yang tidak sepatutnya kepada masyarakat.

“Mengenai gambar-gambar (pontianak) tu, boleh jadi ia telah diedit. Bagi saya mudah saja, selagi ia tak kacau masyarakat biarkanlah. Tapi jika ada gangguan, pihak pengurusan hospital perlu ikhtiar melakukan sesuatu,” katanya yang mahukan masyarakat berhenti menyebarkan foto berkaitan makhluk halus berkenaan di laman sosial ataupun menerusi lain-lain medium.

Abd Samad berkata, beliau mahu masyarakat memanfaatkan kemudahan yang ada dengan baik dan tidak mencetuskan keadaan yang boleh mencetuskan kebimbangan dalam masyarakat.

"Saya yakin masyarakat boleh buat pertimbangan yang wajar akan situasi yang berlaku ini," katanya yang juga merupakan bekas Adun Morib sekitar tahun 1995.

Bukan rakaman CCTV hospital

Pengerusi Ahli Lembaga Pelawat Hospital Banting, Abdul Razak Khasbullah berkata, beliau belum pernah menerima aduan daripada pihak pengurusan hospital atau aduan awam mengenai sebaran gambar tersebut.

Bagaimanapun, beliau memaklumkan telah bertemu dengan pengarah hospital berhubung hal berkenaan dan merumuskan kejadian itu tidak pernah berlaku di dalam wad apatah lagi ia hanya sebuah rakaman melalui telefon bimbit dan bukannya melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) milik hospital.

“Bagi saya senang, dalam Islam kita tak boleh meragui kewujudan makhluk-makhluk berkenaan. Cuma, apa yang perlu diberi perhatian adalah pihak yang mengirimkan gambar-gambar berkenaan agar berhenti menyebarkannya jika hanya nak menakut-nakutkan orang ramai.

“Paling penting kejadian itu pun bukan boleh dilihat oleh semua orang... hanya insan-insan terpilih sahaja yang boleh nampak. Jadi tak perlulah nak sebarkan gambar-gambar seumpama itu. Ini penting bagi mengelakkan keraguan dan kebimbangan di kalangan masyarakat,” katanya yang turut memaklumkan hospital tersebut telah dibina sejak tahun 1974.

Simpan buat koleksi peribadi

Sementara itu, seorang orang awam, Adenan Yusop, 50, berkata, dia tidak pernah melihat atau terdengar khabar angin mengenai sebaran gambar menyerupai pontianak itu walaupun percaya kewujudan makhluk halus.

"Pihak yang dapat rakam gambar 'benda' tu tak payahlah nak sebar-sebarkannya... bagi takut orang ramai buat apa. Nanti orang yang sakit takut nak datang hospital, bukankah dah bagi masalah tu.

"Apa lebih elok, pihak tu simpan sendiri semua gambar pontianak tu jadi koleksi peribadi. Lagipun, kejadian makhluk halus ni tak boleh dibuat main-main... jika benarlah ada, hal ni perlu diambil serius... bukannya memutar belitkan maklumat,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Perkahwinan jutawan dengan bekas Miss Malaysia tidak boleh diselamatkan lagi

Kata Khoo, isterinya Pauline Chai (gambar) tidak bercakap benar tentang banyak perkara berkaitan perkahwinan mereka dan tindakan untuk bercerai bermula daripadanya. -Gambar fail

KUALA LUMPUR: "Perkahwinan ini tidak boleh diselamatkan lagi dan oleh itu tiada gunanya saya merujuk masalah rumah tangga kami kepada pihak pendamai sebelum memfailkan petisyen perceraian," kata suami bekas Miss
Malaysia Pauline Chai Siew Phin.

Jutawan Tan Sri Khoo Kay Peng, 74, berkata beliau telah banyak kali cuba untuk berbaik semula melalui kumpulan agama untuk menyelamatkan perkahwinannya, tetapi tidak berjaya.

"Walaupun saya tidak mahu ia berakhir, namun ia berakhir juga. Pada waktu malam, dia boleh ambil pisau dan tikam saya," katanya dalam pemeriksaan balas oleh peguam Edmund Bon, yang mewakili Chai, 68.

Bon bertanya kepada Khoo sama ada beliau ingin cuba menyelamatkan perkahwinan selama 43 tahun itu sekiranya mahkamah memerintahkan diadakan proses berdamai.

Dalam afidavit sokongan yang dikemukakan kepada mahkamah, Khoo menyatakan beliau berhasrat memohon mahkamah membubarkan perkahwinannya dengan Chai atas alasan keruntuhan rumah tangga mereka tidak boleh diselamatkan lagi.

"Bagaimanapun, saya dinasihati pegum saya dan amat meyakini bahawa mengikut Seksyen 106(1) Akta berkenaan, saya tidak boleh mengemukakan petisyen perceraian mengikut Seksyen 53 Akta itu, melainkan terlebih dahulu merujuk masalah rumah tangga yang dihadapi kepada pihak pendamai, kecuali terdapat keadaan yang mengecualikannya daripada berbuat demikian seperti yang terkandung dalam Seksyen 106 (1)," katanya.

Akta yang dimaksudkan Khoo itu ialah Akta Pembaharuan (Perkahwinan dan Perceraian) 1976.

Pada prosiding hari ini, Khoo berkata adalah tidak praktikal dan tidak mungkin bagi Chai untuk pulang ke Malaysia bagi menghadiri prosiding perdamaian kerana beliau telah tinggal di England sejak 2012.

Khoo memberi keterangan di hadapan hakim Yeoh Wee Siam berhubung permohonannya untuk mengetepikan keperluan menghadap badan pendamai untuk berbaik-baik semula sebelum bercerai.

Beliau memberitahu mahkamah bahawa pada 14 Feb tahun lepas, Chai memfailkan prosiding perceraian di Pejabat Ketua Pendaftar Bahagian Keluarga Mahkamah Tinggi Keadilan England dan Wales untuk membubarkan perkahwinan mereka.

Kata Khoo, isteri beliau tidak bercakap benar tentang banyak perkara berkaitan perkahwinan mereka dan tindakan untuk bercerai bermula daripadanya.

Beliau berkata England dan Wales tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar prosiding perceraian mereka dan hanya Mahkamah Tinggi Malaysia mempunyai kuasa untuk mendengar isu itu.

"Bagaimanapun, berikutan tindakan defendan (Chai) memfailkan permohonan untuk bercerai dan membuat permohonan sebelah pihak bagi mendapatkan relif injunktif sementara, saya ingin menyatakan dengan sejelas-jelasnya bahawa perkahwinan ini sudah tidak boleh diselamatkan lagi," kata Khoo, yang diwakili peguam Datuk Cyrus Das.

Pada Februari tahun lepas, Chai, Miss Malaysia/International 1969, memfailkan petisyen perceraian di sebuah mahkamah di London dan menuntut penyelesaian £500 juta (kira-kira RM2.75 bilion).

Khoo, pengerusi sebuah syarikat pemegang pelaburan antarabangsa, Malayan United Industries Bhd, yang kini menetap di Ampang, Kuala Lumpur, memfailkan petisyen perceraian itu di sebuah mahkamah Malaysia.

- Sumber: Bernama

Cancer sufferer ends her life on own chosen date

Brittany was surrounded by family Saturday when she took the medication. She was weeks shy of her 30th birthday. - AP Photo/Maynard Family/File

LOS ANGELES: A young American woman with terminal cancer has committed suicide, following promises to do so that had triggered shock and controversy over the right to die.

Brittany Maynard, a 29-year-old brain cancer sufferer, made headlines earlier this month when a video of her making her suicide threat went viral and was seen by millions of web users.

"Goodbye to all my dear friends and family that I love. Today is the day I have chosen to pass away with dignity in the face of my terminal illness, this terrible brain cancer that has taken so much from me... but would have taken so much more," she wrote in a message circulated widely on social media.

"The world is a beautiful place, travel has been my greatest teacher, my close friends and folks are the greatest givers. I even have a ring of support around my bed as I type... Goodbye world. Spread good energy. Pay it forward!"

Sean Crowley, spokesman for Compassion & Choices, an end-of-life activist group that supported Maynard, said she died peacefully in her home on November 1.

"Brittany has died, but her love of life and nature, her passion and spirit endure," the organization's president, Barbara Coombs Lee, added.

"In Brittany's memory, do what matters most. And tell those you love how much they matter to you. We will work to carry on her legacy of bringing end-of-life choice to all Americans."

In January, Maynard was given six months to live and told her death would be painful because of the aggressive nature of her cancer.

She had been trying for a first child with her husband Dan Diaz at the time, but gave up due to her disease.

Maynard and her husband, who had just married when she began having severe headaches, moved from their home in California to Oregon, one of a handful of US states with a "right-to-die" law.

A doctor could therefore prescribe her the medication she needs to end her own life, surrounded by her family in the bedroom she shares with her husband.

On Thursday, she had released a new video in which she said she might temporarily delay her appointment with a self-administered cocktail of potentially deadly drugs.

But the delay was a short one.

Her story has made headlines around the world, and she was featured on the cover of last week's People magazine in the United States.

Maynard has in recent weeks and months been working to tick off items on a "bucket list" of what she wants to do before she dies -- including traveling to the Grand Canyon last week. - AFP