Friday, 7 March 2014

Catuan air peringkat ketiga bermula Isnin ini

CYBERJAYA - Catuan bekalan air peringkat ketiga di Lembah Klang akan bermula Isnin ini sehingga 31 Mac melibatkan 577 kawasan di Gombak, Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor dan Hulu Selangor.

Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) Datuk Teo Yen Hua berkata catuan peringkat itu akan melibatkan tambahan 290,865 pintu rumah di kesemua kawasan itu.

"Pertambahan ini menjadikan jumlah keseluruhan 722,032 pintu rumah atau anggaran 3.6 juta penduduk," katanya dalam sidang media di pejabatnya di sini, hari ini.

Beliau berkata pelan itu juga menggantikan keseluruhan pelan catuan peringkat kedua yang dikeluarkan pada 28 Feb lepas.

"Namun, pelan catuan peringkat pertama yang melibatkan Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang ekoran penutupan Loji Rawatan Air (LRA) Cheras Batu 11 dan LRA Bukit Tampoi disebabkan pencemaran ammonia yang tinggi dalam Sungai Langat, akan diteruskan," katanya.

Teo berkata catuan peringkat ketiga itu berikutan tujuh empangan di Selangor yang terus menyusut iaitu Sungai Selangor, Sungai Tinggi, Sungai Semenyih, Sungai Langat, Klang Gates, Tasik Subang dan Sungai Batu.

"Paras empangan Sungai Selangor pada Jumaat lepas ialah 196.35m dan paras hari ini ialah 194.10m, yang menurun 2.25m dalam tempoh seminggu.

"Dari segi peratus simpanan aktif, peratus simpanan hari ini ialah 43.24 peratus berbanding 46.90 peratus minggu lepas yang menurun 3.66 peratus. Ini adalah pengurangan yang tinggi," katanya.

Beliau berkata Empangan Sungai Selangor dan Sungai Tinggi menyalurkan sumber air mentah kepada lima loji rawatan air yang membekalkan 61 peratus daripada keperluan di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Selaras dengan prosedur operasi standard (SOP) empangan itu, kerajaan negeri Selangor memutuskan pelepasan air daripada empangan dikurangkan 500 JLH (Juta Liter Sehari) dengan seberapa segera, katanya.

"Pengurangan ini akan menjejaskan pengeluaran LRA Sungai Selangor Fasa 1, LRA Sungai Selangor Fasa 2, LRA Sungai Selangor Fasa 3, LRA Rasa dan LRA Rantau Panjang," katanya.

Justeru itu, semua kawasan agihan yang menerima bekalan daripada kelima-lima loji itu akan turut mengalami pengurangan bekalan air.

"Penggunaan lori tangki juga akan diminimumkan kecuali benar-benar perlu untuk menghantar air ke kawasan yang masih tidak menerimanya dalam tempoh dua hari ataupun ke premis dan upacara kritikal seperti pusat dialysis, hospital, upacara kematian atau kenduri," katanya. - Bernama

HP launches an 8-inch Android tablet for $170

HP 8 tablet

Hewlett Packard is trying to pull off a flanking maneuver on the Android market, through low-profile launches of low-cost devices. We recently came across the company's VoiceTab phabletsduring a side-show at Mobile World Congress, and now we're looking at a more traditional 7.85-inch tablet called the HP 8. 

In return for $170, you'll get a plain-looking device that, aesthetically, has more in common with last year's Slate 7 than with the faux-metal VoiceTabs. 

However, since we're making comparisons, we should also point out that the HP 8 has a worse display than both the Slate 7 and Dell's rival Venue 8, with fewer pixels (1,024 x 768) spread out over a larger area. 

The software and internals seem functional enough, though: Android 4.2.2 running on a quad-core ARM chip made by the Chinese company Allwinner, with 1GB of RAM, 16GB of expandable storage, stereo speakers, and a just-about-okay 3,800mAh battery that promises up to seven hours of use.

Source: Engadget

Penduduk tak terlibat diminta guna 180 liter

ganguan air

KUALA LUMPUR - Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) menyarankan mereka yang tidak terlibat dalam kawasan catuan air supaya mengehadkan penggunaan air kepada 180 liter sehari seorang.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syabas Priscilla Alfred berkata ada penduduk yang tidak terlibat telah menggunakan air secara tidak berhemat dan membazir.

"Oleh itu saya ingin tekankan peranan individu itu sendiri seharusnya mempunyai kesedaran untuk menjimatkan penggunaan air," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Alfred mengulas rungutan penduduk yang terpaksa menghadapi situasi catuan bekalan air untuk dua hari diikuti catuan dua hari berikutnya, tetapi pada masa sama mereka yang tidak terjejas pula tidak berjimat menggunakan air.

Beliau berkata penjimatan air itu dapat membantu penduduk kawasan lain yang terjejas dan kerjasama semua pihak sangat penting kepada Syabas dalam usaha menghadapi krisis air di Selangor.

Orang ramai yang ingin mengetahui perkembangan terkini dan jadual catuan air, boleh melayari www.syabas.com.my atau laman Facebook dan Twitter Syabas. - Bernama

Hina polis: Keterangan Dr Afif diambil

Dr Afif
Dr Afif

GEORGETOWN - Polis telah mengambil keterangan daripada anggota exco kerajaan negeri Pulau Pinang Dr Afif Bahardin berhubung kenyataannya melalui akaun Twitter miliknya pada 4 Mac lepas yang didakwa menghina pasukan polis.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang Senior Asisten Komisioner Mazlan Kesah berkata pegawai penyiasat kes itu telah merakam keterangan Dr Afif di pejabatnya di Komtar kira-kira 10 pagi tadi.

"Selain merakamkan keterangan Dr Afif, polis turut mengambil telefon bimbit milik beliau yang dipercayai digunakan untuk memuat naik status berkenaan bagi menjalankan siasatan," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata setakat ini, pihaknya telah menerima tiga laporan polis dan turut merakam keterangan daripada tiga orang berhubung kenyataan Dr Afif menerusi Twitternya itu.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948, katanya.

Dr Afif yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan negeri dan anggota Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya dalam tweetnya menyatakan: "Penjenayah bunuh polis itu tidak menghairankan, tetapi bila polis yang sepatutnya menegakkan undang-undang membunuh tahanan, itu masalah." - Bernama

Penerima BR1M tak puas hati

Penerima BR1M tak puas hati
Antara pengadu berhubung BR1M yang tidak selaras.


SUNGAI PETANI - Beberapa penerima BR1M 3.0 berkumpul kerana tidak puas hati apabila bantuan yang diterima tidak sepertimana yang dijanjikan kerajaan.

Pengadu, Shaipul Bahri Mohamad Nor, 53, dari Padang Temusu mendakwa, dia bekerja sebagai pengawal keselamatan di Kepala Batas, berpendapatan RM550 sehingga RM750 bergantung kepada elaun bekerja yang tidak menentu.

Dakwanya, pada BR1M pertama dan kedua, bantuan yang diperoleh RM500, tetapi BR1M kali ketiga hanya RM450 sahaja.

“Saya hairan kerana isteri tidak bekerja, saya juga bekas anggota tentera tanpa berpencen dan hanya mengharapkan gaji bulanan semata-mata.

“Walaupun hanya mempunyai seorang anak yang masih dalam tanggungan berusia 14 tahun, saya hairan kerana rakan sekerja lain ada yang menerima RM650.

“Saya agak terkilan apabila menerima baucar RM450 tidak seperti kerajaan umumkan,” katanya.

Selain itu, Morad Harun, 56, dari Taman Teluk Baiduri mendakwa, dia hanya mendapat baucar RM300 untuk BR1M kali ini.

“Saya tidak pasti bagaimana pihak berkenaan membuat penelitian kerana pemberiannya tidak selaras,” katanya.

Morad mendakwa, dia kini menghidap sakit buah pinggang, darah tinggi, jantung dan kencing manis serta menetap di rumah salah seorang anaknya kerana sudah berpisah dengan bekas isteri.

Dakwanya, perbelanjaan terhadap rawatan selain kos ulang-alik ke pusat rawatan juga memerlukan perbelanjaan besar, kerana kini tidak mampu lagi bekerja untuk menyara diri sendiri.

Selain itu, Abd Rani Yahya, 51, dari Kampung Haji Kudong, Kota Kuala Muda mendakwa dia baru sahaja berhenti kerja di sebuah kilang pada Januari lalu.

“Kini, saya tidak lagi bekerja dan dua anak berusia 10 dan 16 masih bersekolah, tetapi hanya menerima RM450” katanya.

Dia mendakwa sudah bertanyakan kepada pihak berkenaan tentang perkara itu, tetapi dimaklumkan oleh kakitangan supaya menunggu sehingga tempoh rayuan dibuka.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Kebajikan Sosial Kuala Muda, Makbul Ilahi Hashim berkata, tindakan kerajaan memberi BR1M secara tidak selaras dibimbangkan akan menyebabkan berlakunya salah tafsiran oleh rakyat.

“Kita harap pihak pengurusan BR1M atau menteri kewangan dapat memberi penjelasan berhubung perkara ini.

“Kita juga bersedia mengumpul maklumat pengadu yang tidak berpuas hati agar maklumat jelas dapat diperoleh, di samping memohon pihak berkenaan turun padang dalam usaha memberi penjelasan” katanya.

Menurutnya, mana-mana pengadu yang turut berhadapan masalah sama, mereka boleh menghubunginya talian 012-4300627 untuk berbuat demikian.

Sinar Harian 

Ezad Exist turun Kajang malam ini

PENYANYI terkenal, Ezad Exist akan membuat persembahan pada pembukaan Karnival Rakyat Selangorku di Stadium Kajang, malam ini.

Pengarah Propaganda Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Edy Noor Reduan berkata, persembahan Ezad akan menjadi pembuka tirai karnival anjuran SAMM dengan kerjasama Pejabat Exco Pengguna dan Pelanconangan Selangor.

“Ia satu karnival istimewa yang mempamirkan kejayaan dan kemakmuran Selangor di bawah pentadbiran PR khususnya dari aspek kebajikan dan merakyatkan ekonomi Selangor.

“Karnival ini juga menyediakan ruang dan peluang buat semua agensi kerajaan negeri dan pelbagai NGO untuk mempamirkan pencapaian dan gerak kerja masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan.

Katanya lagi, karnival yang akan berlangsung selama 16 bermula hari ini hingga 22 Mac depan.

Simpang tiga jadi laluan maut

Simpang tiga jadi laluan maut
Keadaan simpang tiga Kayu Ara Pasong yang berbahaya memerlukan lampu isyarat.


PONTIAN - Simpang tiga Kayu Ara Pasong berhampiran Taman Desa Seri Ara menjadi zon berbahaya kerana kemalangan kerap berlaku di situ terutama pada waktu puncak di sebelah pagi dan petang.

Tinjauan Sinar Harian ke lokasi mendapati, kawasan tersebut tidak mempunyai lampu isyarat sehingga menyukarkan kenderaan bergerak ketika keluar masuk simpang terbabit.

Penduduk, Mohammad Salleh berkata, ketiadaan lampu isyarat membahayakan penduduk dan pengguna jalan raya.

Katanya, pihak berkuasa perlu memasang segera lampu isyarat bagi mengelakkan kemalangan.

“Penunggang motosikal sering kali terlibat dalam kemalangan di simpang tiga ini, sehingga ada yang membawa kematian.

“Sikap pemandu yang tidak berhati-hati di laluan keluar masuk simpang tiga ini menjadi faktor kemalangan sering berlaku ,”katanya.

Selain itu, keadaan jalan yang lurus menyebabkan pemandu sering memandu kenderaan dengan laju sehingga sukar melihat kenderaan lain yang keluar masuk simpang terbabit.

“Laluan simpang tiga ini yang terletak berhampiran dengan sebuah stesen minyak dan kilang akan bertukar menjadi sibuk pada sebelah petang dan pagi," katanya.

Sementara itu Pengerusi jawatankuasa penduduk, Lim Ah Heng berkata, masalah simpang tiga merbahaya tersebut sudah diajukan kepada pihak berkaitan untuk tindakan selanjutnya.

Katanya, langkah segera perlu diambil bagi mengelakkan kemalangan jalan raya terus berlaku.

“Pihak berkuasa juga perlu memperbanyakkan pemasangan papan tanda keselamatan jalan raya bagi mengelakkan pengguna keliru dan memudahkan mereka keluar masuk simpang terbabit.

“Sekiranya lampu isyarat tidak dapat dipasang, jawatankuasa penduduk mencadangkan agar hanya satu laluan sahaja dibuka dari arah Kayu Ara Pasong menghala ke laluan Benut.

“Pemandu boleh buat pusingan U di Pontian Besar yang lebih selamat dan tidak berisiko,” katanya.

Sinar Harian 

Catuan diteruskan hingga 31 Mac

Catuan diteruskan hingga 31 Mac
Pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dari Kem Semenyih turut beri bantuan semasa agihan bekalan air oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Syabas di Desa Petaling, semalam.


SHAH ALAM – Hujan di sebahagian kawasan di negeri ini beberapa hari lalu tidak membantu mengurangkan beban penduduk yang terjejas dan pelan catuan air melibatkan dua zon diteruskan hingga 31 Mac ini.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam, Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Priscilla Alfred berkata, keadaan masih sama dan Syabas akan terus berusaha memastikan bantuan bekalan sampai ke kawasan terlibat mengikut jadual yang ditetapkan.

“Catuan dengan kaedah dua hari berturut-turut dibuat untuk mengurangkan beban penduduk dan juga operasi pelaksanaan. Ini kerana air hanya dapat disalurkan secara berperingkat selepas pembukaan injap dan seperti yang dinyatakan dalam notis.

“Ada beberapa kawasan yang berada jauh dari sistem bekalan dan juga di kawasan tinggi akan mengambil masa lebih lama untuk dapat air berbanding kawasan yang dekat. Syabas membuat jangkaan bahawa kesemua kawasan yang terlibat akan mendapat air di sekitar jam 4 petang,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau menasihatkan pengguna mengurangkan penggunaan air sebanyak 15 peratus atau sekitar 30 hingga 35 liter seorang buat masa ini.

“Rekod menunjukkan bahawa penggunaan air sehari untuk seorang di Selangor adalah 214 liter. Jika dibandingkan dengan negara Singapura, penggunaan air di sana hanya 160 liter seorang sehari.

"Jadi kita minta kurangkan penggunaan dan utamakan perkara penting seperti memasak, minum, mandi dan kita percaya akan dapat tangani isu air dihadapi sekarang,” katanya.

Pelan catuan yang bermula sejak 2 Mac lalu melibatkan enam daerah iaitu Gombak, Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor dan Hulu Selangor.

Sebanyak 358,342 akaun atau 431,617 isi rumah iaitu melibatkan 2.2 juta rakyat terlibat catuan setiap dua hari berturut-turut sehingga 31 Mac ini.

Catuan selama dua hari berturut-turut itu terpaksa dilakukan berikutan kesukaran Syabas melaksanakannya jika tempoh sehari sahaja kerana penyaluran air melalui tangki utama memakan masa yang lama.

Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) sebelum ini mengeluarkan kenyataan, langkah catuan itu dilakukan berikutan penyusutan paras air di empangan Sungai Selangor dan Klang Gates dalam masa sama memutuskan untuk mengurangkan pelepasan air dari Empangan Klang Gates sebanyak 30 juta liter sehari.

Sinar Harian 

Puluhan ribu sokong Liyana Manan

Liyana Manan
Fan page Facebook, "Kami Sokong Liyana Manan"


PENDERITAAN NurLiyana Abd Manan atau dikenali sebagai Liyana dalam berdepan kontroversi membabitkan suaminya, Romie Razin Adilha dengan pelakon jelita, Hanez Suraya nampaknya tidak dilalui secara sendirian apabila puluhan ribu penyokongnya mula "berkumpul" di Facebook.

Atas dasar menunjukkan sokongan, sebuah fan page Facebook, "Kami Sokong Liyana Manan" telah diwujudkan oleh pengguna Facebook bagi mempertahankan tindakan Liyana dan menyelar perbuatan Hanez yang dianggap sebagai perampas.

Rata-rata pengguna Facebook yang menyatakan sokongan kepada Liyana memuatnaik kata-kata semangat kepadanya untuk berdepan dengan situasi tersebut.

Malah menurut mereka, rakyat Malaysia sentiasa bersama Liyana dan akan sentiasa menyokong beliau dalam menghadapi kontroversi tersebut.

Berdasarkan tinjauan, laman Facebook yang diwujudkan semalam itu telah mencecah 69, 046 like hingga jam 11.30 pagi ini.

Kontroversi mula tercetus selepas Hanez membuat pengakuan dia bakal berkahwin dengan seorang lelaki kononnya berstatus duda yang dikenali sebagai Mr.R sehingga menjadi punca keretakan rumah tangga pasangan berkenaan.

Situasi bertambah tegang apabila Liyana membuat kenyataan dalam rancangan Melodi dan sebuah akhbar pada Ahad lalu yang menuduh Hanez sebagai punca pergolakan rumah tangganya.

Bagaimanapun Hanez yang mengadakan sidang media menafikan sebagai punca keretakan rumah tangga pasangan berkenaan dan meminta agar Liyana memohon maaf setelah melemparkan fitnah ke atasnya.

Sinar Harian 

Hanez Suraya 'ditegur' Imam?

Hanez Suraya 'ditegur' Imam?

BAHARU sahaja menjengah bulan ketiga dalam tahun 2014, namun pelbagai kontroversi yang terpalit di kalangan selebriti tempatan.

Bukan sahaja kisah penceraian artis, malah mereka juga turut terlibat dalam beberapa kontroversi lain seperti saman-menyaman, pergaduhan sesama artis dan juga hubungan bersama suami orang.

Salah seorang daripada mereka adalah selebriti cantik, Hanez Suraya yang turut menjadi 'mangsa' dalam kemelut rumah tangga orang.

Walaupun baharu kelmarin, Hanez tampil mengadakan sidang media untuk membersihkan namanya dari tuduhan demi tuduhan yang dilemparkan, masih ramai yang tidak berpuas hati dengan tindakan selebriti itu.

Apatah lagi, gambar-gambar mesra ketika percutian pelakon ini bersama Mr R atau nama sebenarnya, Romie Razin Adilha, mula tersebar.

Seakan terpanggil untuk memberi teguran, Juara Imam Muda Musim Kedua, menerusi laman sosial, Facebook, miliknya tampil bersuara.

Walaupun tulisannya itu tidak 'bernama', namun ramai yang boleh mengagak ianya ditujukan kepada pelakon ini.

Meskipun tidak menyentuh mengenai masalah tiga penjuru yang dihadapi selebriti ini, namun Imam Muda Hassan, tetap mengingatkan bahawa percutian dengan bukan mahram tetap haram walaupun berteman.

"Bercuti dengan bukan Mahram tetapi ditemani oleh orang lain bukanlah satu alasan untuk menghalalkan apa yang haram. Matlamat tidak menghalalkan cara!

"Walaupun ditemani orang lain, tetapi adegan pegang tangan bersama tidak akan memungkinkan ia menjadi halal.

"Tak kisahlah kalau percutian anjuran syarikat sekalipun, jika batas-batas tidak dijaga di mana lelaki dan perempuan bebas bergaul tanpa batasan, ia tetap haram," katanya.

Tambah Hassan, perkara ini tidak perlu timbul kerana masing-masing pasti tahu batas-batas pergaulan antara bukan mahram.

"Dah tak tahan sangat, kahwin sahaja... Lepas itu nak bawa naik Gunung Everest sekalipun, tiada siapa yang halang.

"Jangan cuba menghalalkan yang haram!," tegasnya lagi.

Sinar Harian 

Samakan Ultraman dengan Allah punca tindakan KDN

Samakan Ultraman dengan Allah punca tindakan KDN

KUALA LUMPUR:  Terjemahan komik Ultraman The Ultra Power yang menyamakan watak adiwira itu dengan nama Allah dipercayai menjadi alasan tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengharamkan komik tersebut.


Sejak berita pengharaman itu disiarkan oleh Bernama pada petang Khamis, foto halaman komik berkenaan mula tersebar melalui beberapa blog dan di jaringan media sosial.

Terjemahan perkataan 'god' kepada "Allah" itu berbunyi: "Dalam 2009 filem Mega Monster Battle:. Ultra Galaxy Legend The Movie, dia dianggap sebagai, dan dihormati sebagai, "Allah" atau Elder semua wira Ultra."

Ayat berkenaan diterjemahkan daripada ayat asal yang berbunyi: "In the 2009 film Mega Monster Battle: Ultra Galaxy Legend The Movie, he is considered to be, and respected as, the "God" or Elder of all Ultra heroes."

Cubaan Astro AWANI menterjemahkan teks asal berkenaan dengan menggunakan sistem terjemahan dalam talian Google Translate juga mendapatkan hasil terjemahan yang sama seperti yang terkandung dalam foto halaman komik yang tersebar di blog dan media sosial itu.

Ultraman 1
Komik berkenaan diterbitkan oleh Resign Publications dan dicetak oleh  Network Printers.

Laporan Bernama pada Khamis menyebut KDN mewartakan Perintah Larangan Penerbitan terhadap buku 'Ultraman The Ultra Power', yang didapati mengandungi unsur-unsur mungkin memudaratkan ketenteraman awam.

Warta larangan itu berkuat kuasa pada 18 Februari lepas mengikut Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

"Adalah menjadi satu kesalahan mengikut subseksyen 2 Seksyen 8 Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 sekiranya mana-mana orang mencetak, mengimport, menghasilkan, menghasilkan semula, menerbit, menjual, mengeluar, mengeliling, menawarkan untuk menjual, mengedar atau ada dalam miliknya bagi apa-apa jua maksud seperti itu apa-apa hasil penerbitan larangan," menurut kenyataan itu.

Mereka yang disabitkan melakukan kesalahan itu boleh dikenakan penjara tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya.

Ultraman KDN


Laporan Bernama itu bagaimana pun tidak menyebut dengan terperinci alasan tindakan KDN. Laporan pengharaman yang tidak jelas itu kemudiannya cepat menjadi bahan jenaka di media sosial.Pensyarah kanan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr. Zaharuddin Abd Rahman dalam komentarnya di Facebook berkata, beliau bersetuju dengan pengharaman itu walaupun tindakan itu mungkin tidak popular dan dilucukan oleh orang ramai.

Ultraman 2

Beberapa komen lain di jaringan media sosial Twitter juga berkongsi pandangan yang sama yang bersetuju sekiranya pengharaman ini ada kaitan dengan tindakan menyamakan watak adiwira itu dengan Allah.Sumber: ASTRO Awani  

Residents advised to use not more than 170 litres dailyKUALA LUMPUR: Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) on Thursday, advised residents in Selangor currently affected by water rationing to use not more than 170 litres of water daily per individual.

A Syabas spokesman said the average daily water consumption per individual in Selangor at present was very high, exceeding 214 litres.

"In comparision, consumers in Singapore only use on average 160 litres per person daily and we hope people in Selangor can use water sparingly," he said when contacted by Bernama here Thursday.

Syabas also appealed to the people to be patient with the slow water supply, especially in areas that were far, hilly or high rise areas as the water flow might take a while to reach these locations due to the influence of gravity.

Commenting on the third phase of the water rationing, he said Syabas was still at the discussion stage of presenting the plan to the Water, Green Technology and Energy Minister and National Water Services Commission.

The second stage of water rationing implemented in Selangor due the the current dry spell involving 260 areas with 413,617 households entered its fifth day today since it started last Sunday.

Bernama

Mila Kunis to make an appearance on 'Two and a Half Men'

Mila Kunis will appear in an episode of "Two and a Half Men". --File Photo

The actress will pay a visit to her fiancé Ashton Kutcher in an episode slated to air this April, CBS has announced.

The two former "That 70s Show" stars will have their first on-screen reunion in over seven years.

While Mila Kunis and Ashton Kutcher have just announced their engagement in real life, the pair has not appeared in TV or film together since the end of the FOX comedy in 2006.

In an episode of "Two and a Half Men," Mila Kunis will play Vivian, a globe-trotting beauty who instantly captivates Walden, one of the series' protagonists, played by Ashton Kutcher.

Walden is convinced she is his soul mate, and her sudden arrival upsets his earlier plans of proposing to another woman.

Ashton Kutcher inherited one of the leading roles in "Two and a Half Men" in 2011 following the departure of Charlie Sheen, who had starred since 2003.

The voice of Meg on the animated comedy "Family Guy," Mila Kunis has also appeared regularly in film in recent years.

The actress will return to theaters this summer in "Jupiter Ascending," a science fiction thriller from the Wachowskis ("The Matrix").

AFP relaxnews 

Saman fitnah Nizar: TV3 pohon keputusan Mahkamah Rayuan disemak semula


PUTRAJAYA: Stesen Televisyen Malaysia Berhad (TV3) memfailkan permohonan agar Mahkamah Rayuan menyemak semula keputusannya yang mendapati stesen televisyen itu bertanggungjawab memfitnah bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin membabitkan tweet beliau berkaitan nombor pendaftaran kenderaan WWW1 yang berjaya dibida Sultan Johor.

Notis usul itu, yang disokong afidavit Pengarang Urusan Kumpulan Rangkaian TV Media Prima Berhad Datuk Mohd Ashraf Abdullah, difail di pejabat Pendaftar Mahkamah Rayuan di sini oleh Tetuan TH Liew & Partners.

Pada 25 Feb lepas, panel tiga hakim diketuai Datuk Mohamad Ariff Md Yusof membenarkan rayuan Mohammad Nizar dan memerintahkan kes itu dikembalikan ke Mahkamah Tinggi untuk taksiran ganti rugi selepas memutuskan TV3 bertanggungjawab memfitnah beliau.

Mahkamah Rayuan membuat keputusan itu selepas mengetepikan perintah Mahkamah Tinggi yang menolak saman fitnah RM50 juta Mohammad Nizar terhadap TV3 berhubung komen beliau berkaitan nombor pendaftaran yang berjaya dibida pada jumlah RM520,000 oleh Sultan Johor pada Mei 2012.

Dalam saman itu, Mohammad Nizar menamakan TV3 dan penerbit Buletin Utama Rohani Ngah sebagai defendan.

Notis usul TV3 itu memohon agar keputusan Mahkamah Rayuan pada 25 Feb lepas, yang memihak kepada Mohammad Nizar, diketepi atas alasan kegagalan kuorum kerana seorang daripada anggota panel yang bersidang sepatutnya menarik diri daripada mendengar kes berkenaan berikutan pembabitan serta hubungan beliau dengan parti PAS.

TV3 mendakwa kehadiran hakim berkenaan dalam panel itu menimbulkan kemungkinan terdapat bahaya berat sebelah.

Stesen televisyen berkenaan juga memohon agar rayuan itu didengar dan diputuskan semula oleh panel Mahkamah Rayuan lain.

Bernama 

Ulama Indonesia keluar fatwa haramkan perdagangan haiwan pupus


JAKARTA: Majlis Ulama Indonesia (MUI) mengeluarkan fatwa mengharamkan pemburuan dan perdagangan haiwan liar yang terancam pupus dengan menyifatkannya sebagai kegiatan yang "tidak beretika, tidak bermoral dan berdosa".

Setiausaha Jawatankuasa Fatwa MUI, Asrorun Ni'am Sholeh berkata umat Islam mempunyai "tanggung jawab moral keagamaan untuk memakmurkan bumi dan seisinya dengan aktiviti positif."

"Bahawa bumi dan seisinya yang diciptakan oleh Allah untuk dimanfaatkan semaksimum mungkin tidak hanya untuk kepentingan ekonomi tetapi juga kepentingan sosial dan kelestarian alam sekitar.

"Maka setiap umat Islam wajib menjaga keseimbangan ekosistem, salah satunya adalah dengan menjamin keberlangsungan hidup haiwan terutama yang dilindungi. Semua kegiatan perburuan yang mengakibatkan kepunahan haiwan liar tanpa dasar agama atau ketentuan undang-undang adalah haram," katanya seperti dipetik oleh BBC Indonesia pada Rabu.

Fatwa itu berkuatkuasa pada 22 Januari lalu dan diumumkan pada Selasa lepas. Ia dikeluarkan untuk melengkapi undang-undang yang sedia ada di republik itu.

Tabung Hidupan Liar (WWF) menyifatkan fatwa tersebut adalah yang pertama seumpamanya di dunia dan dukungan agama terhadap perlindungan hidupan liar merupakan satu perkembangan yang positif.

Asrorun Ni'am menjelaskan dalam perspektif Islam, dimensi kemanusiaan, alam sekitar dan sosial mempunyai hubungan ketuhanan, dan manusia tidak boleh merosak atau memusnahkannya tetapi wajib menjaganya daripada punah.

Indonesia berdepan ancaman kepupusan haiwan liar seperti harimau Sumatera, orang utan dan gajah Sumatera yang berpunca daripada pembalakan dan pemburuan secara haram.

Sementara itu laman web berita Kompas.com melaporkan MUI mengajak para ulama dan pendakwah di Indonesia untuk memberikan ceramah agama tentang alam sekitar agar masyarakat memahami pentingnya peranan mereka untuk menjaga ekosistem.

Menurut Asrorun Ni'am, ceramah agama seharusnya tidak cuma menyentuh soal ibadat sahaja tetapi juga terkait dengan masalah sosial.

Fatwa tentang perlindungan hidupan liar itu dikeluarkan setelah MUI membuat lawatan ke Taman Negara Tesso Nilo dan Suaka Margasatwa Rimbang Baling di Riau pada 30 Ogos dan 1 September tahun lalu. Ia dikeluarkan selepas majlis itu mengadakan dialog dengan kerajaan, aktivis alam sekitar dan beberapa pihak berkepentingan yang lain sejak selepas lawatan tersebut.

Sementara itu, jurucakap Kementerian Perhutanan Indonesia memberitahu agensi berita AFP pihak kementerian dan MUI akan mengeluarkan satu kenyataan berssama berhubung fatwa berkenaan pada 12 Mac ini.

Dalam pada itu, akhbar The Jakarta Globedalam lidah pengarangnya menyifatkan fatwa berkenaan menghantar mesej yang tegas kepada penceroboh hidupan liar supaya menghentikan kegiatan mereka.

Akhbar itu menyambut baik fatwa berkenaan namun berpendapat usaha membangkitkan kesedaran umum mengenai kepentingan melindungi haiwan yang terancam bukan sesuatu yang mudah.

Fatwa ini dikeluarkan ketika MUI berdepan krisis tarik tali dengan kerajaan berhubung isu pengeluaran sijil halal. Isu berkenaan timbul susulan laporan khas majalah Tempo baru-baru ini yang mendakwa ada salah guna kuasa di kalangan pegawai MUI yang meminta rasuah daripada syarikat-syarikat di Australia yang mahu mendapatkan sijil halal.

Astro Awani

Pertuduhan liwat: Anwar seharusnya didapati bersalah - Shafee


PUTRAJAYA (Bernama): Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu didapati bersalah atas pertuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, kerana bukti yang dikemukakan di mahkamah amat kukuh, Mahkamah Rayuan diberitahu Khamis.

Ketua pasukan pendakwaan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata oleh itu, mahkamah seharusnya membenarkan rayuan pihaknya berhubung pembebasan Anwar.

Beliau berkata ketika diperintah membela diri oleh Mahkamah Tinggi, Anwar memilih untuk memberi keterangan tidak bersumpah daripada kandang tertuduh, yang menyaksikan dia tidak boleh disoal balas.

Muhammad Shafee berkata Anwar tidak berani memberi keterangan dari kandang saksi sebaliknya memilih untuk 'bersembunyi' di dalam kandang tertuduh dan menyerang kerajaan, hakim serta timbalan pendakwa raya.

"Keterangan beliau dari kandang tertuduh hanya penafian semata-mata selepas memberi notis alibi," katanya sambil menambah hakim yang mendengar perbicaraan kes itu tidak mengambil kira keterangan Anwar dari kandang tertuduh.

Beliau berkata bagaimanapun, tiada secebispun pembelaan alibi dikemuka kepada mahkamah dan Anwar menggugurkan terus pembelaan itu ketika disoal berhubung klip video dari kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan kondominium terbabit.

Muhammad Shafee berkata rakaman CCTV itu menunjukkan ketibaan serta kepulangan Mohd Saiful dan Anwar.

Katanya, Anwar menafikan melakukan perbuatan itu namun tidak menafikan bahawa dia berada di tempat kejadian.

Muhammad Shafee berkata demikian ketika berhujah di depan Hakim Datuk Balia Yusof Wahi, Datuk Aziah Ali dan Datuk Mohd Zawawi Salleh yang mendengar rayuan pendakwaan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi pada 9 Jan 2012, yang melepas dan membebaskan Anwar daripada pertuduhan meliwat Mohd Saiful di Kondominium Desa Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Menyentuh isu lain, beliau berkata hakim mahkamah tinggi terkhilaf apabila memutuskan bahawa 11 item yang dibungkus berasingan dan mengandungi sampel DNA telah dicemari.

Muhammad Shafee juga berkata tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa sampel itu 'diusik' kerana bungkusan itu masih bertutup meskipun diletak dalam sampul oleh pegawai penyiasat kes berkenaan iaitu Jude Pereira.

Beliau berhujah kredibiliti pakar asing pembelaan boleh dipertikai kerana memberi keterangan berdasarkan buku teks serta manual sedangkan pakar tempatan menganalisis sampel DNA daripada Mohd Saiful.

Sementara itu, peguam Karpal Singh membantah hujah Muhammad Shafee berkaitan keputusan Anwar memberi keterangan dari kandang tertuduh.

"Ini merupakan hak substantif tertuduh, Anwar memilih untuk memberi keterangan dari kandang tertuduh dan pendakwaan tidak seharusnya dibenar membuat sebarang kenyataan berhubung perkara itu bagi meracuni pendapat mahkamah," katanya.

Beliau juga berkata mahkamah tidak sepatutnya mengganggu keputusan hakim perbicaraan berhubung keterangan pakar.

Peguam Ram Karpal Singh pula berhujah mahkamah harus menolak rayuan itu kerana pakar telahpun memberi keterangan bahawa sampel terbabit sudah tercemar.

Fenomena cuaca panas beri cabaran kepada enjin baharu F1


KUALA LUMPUR: Fenomena cuaca panas dan kering yang melanda negara ketika ini bakal menjadi cabaran kepada semua pasukan Formula Satu (F1) yang akan bersaing di Grand Prix F1 Malaysia pada 28 hingga 30 Mac ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Sepang International Circuit (SIC) Datuk Ahmad Razlan Ahmad Razali berkata untuk tahun ini beliau melihat persaingan akan bertambah sengit apabila semua pasukan menggunakan enjin terbaharu iaitu V6 turbo 1.6 liter yang agak sukar dalam cuaca panas.

"Keadaan cuaca di negara ini seperti hujan dan panas, biasanya memberi persaingan sengit. Sejak tahun pertama perlumbaan F1 diadakan di negara ini, perlumbaan di Litar Sepang sentiasa dilihat sebagai suatu litar yang teknikal di samping faktor cuaca yang ekstrem.

"Mungkin cuaca panas sekarang ini, pelumba-pelumba perlu mengelakkan diri daripada penyahhidratan. Mungkin akan berulang kembali insiden yang mana Mika Hakkinen hampir pengsan semasa majlis penyampaian hadiah kerana penyahhidratan akibat cuaca yang amat panas," katanya kepada Bernama.

Namun begitu, Ahmad Razlan berkata faktor cuaca yang panas sekarang ini tidak akan menjejaskan kehadiran penonton ke Litar Sepang.

Menurut laporan Jabatan Meteorologi semalam, fenomena cuaca kering dan panas terik yang melanda negara sejak Januari lepas mencapai kemuncak apabila merekodkan suhu tertinggi mencecah 38 darjah Celsius.

Keadaan cuaca panas dan kering yang bermula sejak Februari lepas dijangka berlarutan hingga bulan depan.

Mengenai penjualan tiket untuk Grand Prix F1 Malaysia, Ahmad Razlan berkata penjualan tiket setakat ini sudah hampir mencapai 50 peratus daripada sasaran iaitu 90,000.

"Kita (SIC) masih menyasarkan 90,000 tiket dan jumlah ini boleh dicapai. Trend pembelian tiket di saat-saat akhir akan melonjak penjualan seperti tahun-tahun sebelum ini. Senario seperti ini sudah biasa berlaku," katanya.

Sebagai persediaan akhir untuk menganjurkan perlumbaan Grand Prix F1 Malaysia, beliau berkata Litar Sepang akan ditutup minggu hadapan.

"Penutupan ini adalah bagi membolehkan kerja-kerja pembersihan trek dilakukan dan baik pulih apa yang perlu. Kerja-kerja memasang bumbung di bangunan di kawasan paddock juga sedang dalam peringkat terakhir.

"Seperti tahun-tahun sebelum ini, saya berharap segala perancangan atau persediaan berjalan lancar," kata Ahmad Razlan.

Pusingan pertama perlumbaan F1 akan membuka tirainya di Australia pada 16 Mac ini.

Bernama 


Malaysia hilang hak semak harga air selepas gagal berbuat demikian pada 1987


SINGAPURA: Menteri Luar Singapura K. Shanmugam berkata berdasarkan Perjanjian Air, selepas Malaysia memutuskan untuk tidak mengkaji semula harga air pada 1987, maka ia tidak lagi berhak untuk berbuat demikian selepas itu.

"Pendirian Singapura ialah Malaysia sudah kehilangan haknya untuk menyemak harga air. Perjanjian Air memperuntuk kajian semula selepas 25 tahun. Secara khusus, terdapat hak untuk melakukan semakan harga air bersama pada 1987.

"Bagaimanapun, Malaysia secara sedar memilih untuk tidak melakukan semakan semula harga air dan mempunyai alasan yang baik tidak berbuat demikian," katanya ketika menjawab satu soalan di Parlimen.

Ellen Lee dari Kawasan Perwakilan Berkumpulan (GRC) Sembawang menyoal menteri berkenaan sama ada Malaysia berhak mengkaji semula harga air mentah yang dijual kepada Singapura berdasarkan perjanjian air dua hala pada bila-bila masa sebelum tarikh luputnya pada 2061.

Shanmugam berkata Singapura sudah menyatakan pendiriannya berhubung isu ini dan juga memaklumkannya secara rasmi kepada kerajaan Malaysia beberapa kali.

Beliau berkata Menteri Luar Malaysia Datuk Seri Anifah Aman pada 17 Feb 2014 berkata: "Perjanjian adalah perjanjian dan kita akan menghormatinya.

"Jika ada keperluan untuk semakan, kami akan memaklumkannya dan jika maklum balas mereka adalah positif, kita akan memulakan rundingan."

Shanmugam berkata jika Malaysia menggunakan haknya untuk menyemak harga air pada 1987, Singapura mungkin akan membuat keputusan pelaburan yang berbeza bagi membangunkan Sungai Johor, contohnya projek Empangan Linggiu pada 1990.

Sebaliknya, beliau berkata Malaysia memilih untuk tidak menyemak harga air pada 1987, dan atas dasar itu, Singapura mengambil beberapa tindakan yang turut memanfaatkan Malaysia.

Ini termasuk pembinaan Empangan Linggiu pada kos lebih S$300 juta (RM750 juta), yang boleh mempertingkat kuantiti air di Sungai Johor membolehkan Johor dan Singapura mendapat bekalan air ketika musim kemarau.

Bernama

Edar dadah, lelaki warga Indonesia dihukum gantung sampai mati

GEORGE TOWN: Seorang lelaki warga Indonesia dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas didapati bersalah mengedar 1,875.7 gram methamphetamine, dua tahun lepas.

Hakim Datuk Zamani Abdul Rahim membuat keputusan itu selepas mendapati pembelaan Adhy Tedjajadi, 35, tidak boleh dipercayai dan tidak mempunyai asas yang kukuh.

"Pihak pembelaan juga gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah di akhir kes pembelaan. Justeru, tertuduh didapati bersalah dan dihukum gantung sampai mati," katanya.

Adhy yang berkemeja warna biru kelihatan tenang dan mengangguk tanda faham ketika hakim menjatuhkan hukuman terhadapnya.

Mengikut pertuduhan, Adhy yang bekerja sebagai pengaturcara komputer dan tinggal di Bandung, Indonesia didakwa melakukan kesalahan itu di ruang ketibaan antarabangsa Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang pada 5.40 petang, 15 Ogos 2012.

Dadah itu ditemui oleh polis di dalam sebuah beg selepas proses imbasan beg dijalankan di kaunter imigresen di lapangan terbang berkenaan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Fatimah Talib manakala Adhy diwakili peguam Azura Alias.

Bernama

Herman Tino tidak jadi bertanding DUN Kajang


KUALA LUMPUR: Penyanyi dangdut, Herman Tino yang sebelum ini menawarkan diri bertanding sebagai calon bebas dalam pilihan raya kecil DUN Kajang hari ini mengumumkan tidak akan mencalonkan dirinya pada penamaan calon Selasa ini.

Katanya, beliau tidak akan bertanding dalam pilihan raya kecil itu kerana tidak rela dituduh mahu mengacau undi atau telah dibayar oleh pihak tertentu.

"Saya tidak mahu gelaran pengacau undi, cari habuan, cari publisiti murah atau rasuah dari PRU13 – P95 Tg Karang dan PRK N25 Kajang," katanya dalam satu kenyataan media.

Herman Tino atau nama sebenarnya Masrun Tamsi sebelum ini bertanding sebagai calon bebas dalam pilihan raya umum ke-13 bagi kerusi Parlimen Tanjong Karang menentang calon Barisan Nasional, Datuk Seri Noh Omar dan calon PAS, Mohamad Rashdi Deraman.

Kerusi Parlimen Tanjong Karang itu dimenangi oleh Noh yang mendapat 20,548 undi mengalahkan calon PAS dengan majoriti 4.394 undi. Herman hanya meraih 340 undi dan hilang wang pertaruhan.

Herman mengaku beliau tidak ada jentera pilihan raya dan "jika bertanding pun cuma hanya ingin menyatakan protes dan mahu bersuara."

"Saya akan dituduh sebagai pengacau undi dan mengambil habuan untuk kepentingan diri walaupun saya tidak berbuat begitu apabila bertanding.

"Saya hanyalah seorang penyanyi yang hanya menerima duit dari hasil kerja dan karya saya sebagai penyanyi. Untuk itu, saya menghormati dua parti politik yang dominan untuk lebih layak bertanding," katanya.

Dalam pada itu, Herman turut menyeru bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim dan mana-mana bakal calon bebas yang lain untuk ikut sama tidak bertanding dalam pilihan raya kecil DUN Kajang.

"Kita hanyalah calon bebas dan peserta demokrasi, yang memahami dan pandai mengukur diri," kata Herman.

Pilihan raya kecil DUN Kajang yang ditetapkan pada 23 Mac ini setakat ini dijangka akan ditandingi oleh calon Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan calon BN, Datin Paduka Chew Mei Fun serta beberapa calon bebas termasuk Zaid.

Herman sebelum ini membuat pengumuman melalui Twitter menawarkan diri untuk jadi wakil rakyat DUN Kajang.

Astro Awani 

Pusat penternakan nyamuk terbesar di Kuala Lumpur?

KUALA LUMPUR: Tapak pembinaan yang terbengkalai dikhuatiri menjadi sarang pembiakan nyamuk Aedes dan sekiranya tidak ditangani dengan betul boleh memburukkan lagi usaha pihak berkuasa memerangi demam denggi yang semakin berleluasa sekarang.

Tinjauan Astro AWANI ke tapak pembinaan Plaza Rakyat yang terbengkalai sejak krisis ekonomi Asia pada 1997 mendapati air bertakung berbau busuk selain menjadi lokasi pembiakan nyamuk.

Tidak keterlaluan jika projek terbengkalai Plaza Rakyat boleh diumpamakan kolam takungan selain pembiakan nyamuk terbesar di ibu kota.

Apa yang merisaukan, nasib pengunjung Pusat Transformasi Bandar (UTC) dan Pudu Sentral yang bersebelahan dengan lokasi terbengkalai Plaza Rakyat.

Walau kawasan persekitaran tapak Plaza Rakyat dikepung dinding zink setinggi hampir 3 meter, itu bukan jaminan pengunjung terdedah dengan risiko digigit nyamuk Aedes sekali gus wabak denggi.

Beberapa pengawal keselamatan di Pudu Sentral yang ditemui mengakui `diserang' nyamuk terutama di pada waktu senja.

Bagaimanapun difahamkan, tiada kes denggi dilaporkan berlaku di antara pengawal keselamatan di situ.

Pada tahun lalu, Syarikat pembinaan, Ivory Properties Group Berhad dilaporkan akan membangunkan semula projek komersial yang terbengkalai itu dengan nilai kasar pembangunan berjumlah RM8 bilion.

Projek itu dilaporkan akan direkabentuk semula untuk menempatkan apartmen servis bagi ekspatriat serta rumah mampu milik bagi golongan muda yang akan diintegrasikan dengan hab pengangkutan dan bisnes.

Pembangunan semula projek itu dijangka memakan masa selama lapan tahun dan dijangka menjadi antara yang terbesar di pusat bandar Kuala Lumpur.

Projek itu asalnya dirancang untuk menempatkan 79 tingkat bangunan pejabat, 45 tingkat apartmen servis, hotel 21 tingkat dan tujuh tingkat pusat membeli belah.

Plaza Rakyat dirancang dibina pada awal 1990-an oleh Wembley Industries Holdings Bhd dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Ia dirancang hampir serentak dengan projek Suria KLCC yang menempatkan Menara Berkembar Petronas dengan kos pada masa itu dianggarkan bernilai RM1.4 bilion.

Sementara itu, dalam perkembangan berasingan, Ahmad Phesal menegaskan, pihaknya turut memantau lokasi pembiakan denggi terutama di kawasan pembinaan yang terbengkalai.

Bagaimanapun katanya, beberapa kekangan seperti tidak mendapat kerjasama pemaju persendirian disifatkan menyukarkan pihaknya untuk melakukan pemeriksaan denggi.

Ketika ditanya status pembangunan projek terbengkalai dengan risiko kejadian kes denggi di sana, Plaza Rakyat, ini katanya;

"Kita sentiasa memantau, jika perlu masuk untuk pemeriksaan, kita akan minta jabatan berkenaan untuk turun dan adakan operasi penguatkuasaan di sana. Ia bukan tertakluk kepada Plaza Rakyat sahaja namun pada semua projek terbengkalai di ibu kota."

Projek Plaza Rakyat yang mula dibina pada tahun 1992 ini terbengkalai pada 1997 selain banyak pemaju sudah bertukar tangan sehingga hari ini.

DBKL sebelum ini turut menafikan terlibat dengan pihak Ivory Properties bagi tujuan pembangunan semula projek Plaza Rakyat.

DBKL juga menegaskan tidak pernah wujud sebarang perjanjian antara pihaknya dengan pemaju berkenaan.

Astro Awani 

Warga Afrika ditemui mati dengan kesan tembakan di kepala


NILAI: Seorang penuntut kolej swasta warga Afrika di Mantin, Negeri Sembilan ditemui maut dipercayai terkena tembakan dalam satu kejadian di tempat letak kereta sebuah Pangsapuri pada Khamis.

Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Abdullah Roning memberitahu Bernama bahawa mayat ditemui di bawah pokok oleh orang ramai yang lalu lalang pada jam 5.30 petang.

Beliau berkata siasatan awal mendapati mangsa mengalami kecederaan akibat terkena tembakan di bahagian kepala. Polis turut menjumpai dompet dan telefon bimbit berhampiran mayat mangsa.

Mayat warga Afrika itu telah dihantar ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) untuk bedah siasat.

Sementara itu, The New Straits Times melaporkan bahawa mangsa dipercayai terlibat dalam pertengkaran dan dikatakan melarikan diri kira-kira 100 meter sebelum ditembak mati.

Kes disiasat di bawah seksyen 302 kanun keseksaan kerana membunuh.

Astro Awani 

Jual kad sim demi Shaqira

Jual kad sim demi Shaqira
Shaqira menerima ciuman daripada ibu dan bapanya pada sambutan ulang tahun kelahirannya.


BATANG KALI - Seorang bapa terpaksa menjual kad sim dan tambah nilai demi mendapatkan wang tambahan untuk menampung kos rawatan pembedahan mata anak tunggalnya di sebuah hospital di New Delhi, India.

Abdul Razak Abdul Rahim, 33, berkata, sejak Julai tahun lalu, dia bertungkus lumus mencari duit setelah anaknya, Shaqira Insyirah, 7, disahkan buta selepas melakukan satu pembedahan akibat ketumbuhan otak di sebuah hospital di Kuala Lumpur.

Menurutnya, anaknya mengalami kerosakan saraf optik sehingga menyebabkannya hilang daya penglihatan.

"Saya sanggup lakukan apa saja untuk dapatkan wang secukupnya bagi membolehkan mata anak saya segera dibedah," katanya.

Abdul Razak berkata, selain bekerja tetap di Genting Highland, dia juga membuat kerja sambilan dengan menjual kad sim dan kad tambah nilai.

"Saya juga perlu menjelaskan hutang kerana sepanjang Shaqira menjalani rawatan selepas pembedahan tahun lalu, saya terpaksa cuti tanpa gaji sehingga November untuk menjaganya.

"Walaupun jual kad sim dan tambah nilai untung tak banyak, tapi saya perlu bekerja keras demi membolehkan anak menjalani pembedahan kali kedua," katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Tamu Hill.

Katanya, dia juga berusaha membuat permohonan pinjaman lain termasuk pinjaman perumahan untuk digunakan menampung kos pembedahan anaknya.

Bagaimanapun katanya, pinjaman itu masih belum boleh dibuat kerana memerlukan penyata gaji sekurang-kurangnya untuk tempoh tiga bulan bekerja.

“Jadi kalau dapat buat pinjaman perumahan itu dapatlah menampung apa yang masih tak cukup,” katanya.

Abdul Razak berkata, sebelum ini Shaqira boleh melihat seperti kanak-kanak lain malah dia boleh menulis dan bertutur dalam bahasa Mandarin.

"Namun walaupun Shaqira sudah melakukan rawatan kemoterapi tapi ketumbuhan masih ada," katanya.

Setelah mengetahui risiko yang bakal dialami, dia dan isteri, Nurul Aishah Abdullah, 37, mengambil keputusan untuk membawa Shaqira menjalani pembedahan.

“Doktor beritahu Shaqira tidak akan mengalami kebutaan kekal jika melakukan pembedahan itu.

“Tapi kesan lain dialami seperti fizikalnya yang tidak mampu berdiri sendiri dan berjalan seperti dahulu,” katanya.

Abdul Razak juga bersyukur kerana banyak bantuan diterima dari seluruh negara selepas pelancaran tabung khas bagi mengumpul dana menampung kos pembedahan anaknya pada 28 Februari oleh Ahli Parlimen Hulu Selangor, P Kamalanathan.

"Bantuan diterima daripada pelbagai bangsa yang tidak dikenali termasuk panggilan telefon daripada individu dari Sarawak dan badan bukan kerajaan (NGO) dari Pulau Pinang.

“Sehingga pagi tadi (semalam), kutipan dana terkumpul sebanyak RM33,964. Kalau kutipan dah cukup saya akan menghubungi doktor untuk jalani pembedahan segera. Doktor kata kalau boleh jangan lewat sebelum saluran optik menjadi parut,” katanya.

Menurutnya, apabila mengetahui ada bantuan yang terkumpul, Shaqira kelihatan gembira dan lebih aktif.

"Saya harap Shaqira dapat melihat semula kerana tak sabar lihat gelagat dia yang gembar menulis, melukis dan membaca.

Dalam pada itu, Kamalanathan melahirkan simpati terhadap nasib Shaqira dan masalah yang dihadapi ibu bapanya.

Beliau berharap tabung khas yang dilancarkan dapat membantu keluarga tersebut mengumpulkan dana yang diperlukan.

“Saya lihat rakyat Malaysia mempunyai semangat keprihatinan yang tinggi kerana walaupun tidak kenal tapi apabila menyedari ada orang memerlukan kita sama-sama bantu,” katanya ketika melawat adik Shaqira dan meraikan ulang tahunnya yang ketujuh.

Beliau juga melihat keikhlasan dalam diri bapa kanak-kanak itu apabila mengatakan mahu menyumbangkan baki wang yang terkumpul kepada kanak-kanak lain yang memerlukan jika melebihi kos yang diperlukan untuk rawatan Shaqira Insyirah.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghulurkan sumbangan melalui akaun Maybank bapa Shaqira, Abdul Razak Abdul Rahim iaitu 106061555792 atau menghubungi talian 013-6927289.

Sinar Harian 

Saksi: Jeritan dari rumah Oscar Pistarius

PRETORIA - AFRIKA SELATAN. Peguam cuba membuktikan dan menentukan sama ada atlet paralimpik, Oscar Pistorius membunuh teman wanitanya, Reeva Steenkamp dengan sengaja atau tidak.

Saksi pertama, jiran Pistorius berkata dia mendengar jeritan daripada rumah itu sebelum kendengaran bunyi tembakan.

"Bunyi jeritan itu tak seperti orang bergaduh tapi lebih kepada orang panik dan cemas akibat diserang," kata Charl Johnson.

Isnin lalu, Pistorius mengaku tidak bersalah atas pertuduhan yang dibacakan dan menyebut kematian Steenkamp sebagai tragis kerana menyangka teman wanitanya itu pencuri.

Steenkamp, bekas model FHM ditembak di kepala dan lengan di rumah Pistarius di Silverwoods Country Estate, tahun lalu.

Beberapa media menyebut, Steenkamp cuba memberi kejutan kepada Pistarius sempena sambutan Hari Kekasih tetapi Pistarius menyangka kekasihnya itu pencuri.