Saturday, 30 August 2014

Kecewa dengan Di Maria

Ronaldo (kanan) kecewa dengan keputusan Di Maria meninggalkan Real Madrid
Ronaldo (kanan) kecewa dengan keputusan Di Maria meninggalkan Real Madrid

PEMAIN terbaik dunia, Cristiano Ronaldo ternyata kecewa dengan Angel Di Maria yang mengambil keputusan meninggalkan Real Madrid.

Katanya, sebelum ini dia mengharapkan pemain Argentina itu kekal lama di Santiago Bernabeu, sama seperti Xabi Alonso yang kini menyarung jersi Bayern Munich.

“Secara peribadi, saya kecewa dengan keputusan Di Maria kerana kami merupakan rakan baik.

“Dia merupakan pemain penting pasukan sama seperti Xabi tetapi situasi inilah yang perlu kami hadapi. Pemain akan datang dan pergi,” katanya.

Bagaimanapun, Ronaldo menjelaskan keputusan Di Maria menyertai Manchester United adalah tepat kerana The Red Devils merupakan salah satu kelab terbaik di dunia.

“Perpindahan ini bagus buat dirinya kerana United bukan calang-calang pasukan.

“Perpindahan itu juga akan memberikan kesan yang positif dalam karier bola sepaknya dan saya doakan dia agar sentiasa berjaya,” katanya.

Polis bantuan KLIA2 lepaskan penumpang bawa objek menyerupai bom

Kes itu kini disiasat di bawah Seksyen 36 (1) Akta Senjata Api 1960 - Gambar Fail

PUTRAJAYA: Seorang anggota polis bantuan di KLIA2 ditahan reman sehingga Selasa ini kerana disyaki melepaskan seorang penumpang yang membawa masuk objek menyerupai senjata api ke dalam pesawat.

Ketua Polis Daerah Sepang ACP Mohd Yusoff Awang berkata suspek yang berumur 29 tahun itu ditahan di KLIA2 pada 3.30 pagi tadi.

"Kita menyiasat kes ini di bawah Seksyen 36 (1) Akta Senjata Api 1960," katanya ketika dihubungi Bernama.

Mengulas lanjut, beliau berkata pada Rabu lepas kira-kira pukul 7.40 petang, suspek bersama-sama enam lagi anggota polis bantuan memeriksa bagasi seorang pelajar kolej swasta warga Rusia dan menemui replika berbentuk bom serta pemetik api menyerupai pistol dan pisau.

Pelajar itu mendakwa objek berkenaan dibeli di sebuah kedai di Sunway Pyramid sebagai cenderahati dari Malaysia dan suspek melepaskannya menaiki pesawat tanpa membuat laporan polis.

"Namun selepas tiga hari rakaman kamera litar tertutup (CCTV) berhubung insiden itu tersebar baru suspek membuat laporan polis," katanya.

Mohd Yusoff berkata polis turut berhubung dengan Interpol dari negara pelajar terbabit bagi mengesan identitinya. 

-- Sumber: Bernama


Perutusan Hari Kebangsaan yang ke-57 oleh Perdana Menteri


Teks ucapan perutusan Hari Kebangsaan yang ke-57 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak:

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia,

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Alhamdulillah, segala puji dan rasa syukur, dirafakkan ke hadrat Allah S.W.T., lantaran dengan kehendak dan keredhaan-Nya jua, kita sekali lagi, tidak kira di mana ceruk mahupun rantau tanahair bertuah ini, masih terpelihara dalam keadaan aman, untuk menyambut ulangtahun kemerdekaan.

Tidak seperti tahun-tahun yang sudah, di mana perutusan selalunya dibuat secara rakaman dan kemudian dipancar ke kaca-kaca televisyen,… malam ini,… saya memilih untuk berucap secara langsung kepada ratusan hadirin di ambang merdeka ini, sebagai menzahirkan semangat patriotik dan obor perjuangan negara bangsa, dari mata ke mata, hati ke hati, khususnya kepada saudara dan saudari sebagai sebahagian rakyat Malaysia yang berada di sini.

Hakikatnya, setiap kemerdekaan itu bermula dengan sebuah perjuangan murni dan pengorbanan yang tiada tandingnya, termasuklah daripada pihak Raja-Raja Melayu dan istana, para pemimpin politik dan rakyat keseluruhan.

Dalam hal ini, jika dihimbau sejarah silam negara, kita telah dijajah selama empat setengah kurun, bermula daripada kejatuhan Empayar Kesultanan Melayu Melaka di tangan Portugis pada tahun 1511 hingga kepada pentadbiran Inggeris. Semenjak itulah, penjajah datang silih berganti, mengaut hasil dan menindas masyarakat peribumi, sehingga menyinsingnya fajar kemerdekaan, pada 31 Ogos 1957.

Mengenang sejarah, setiap orang perlu beringat bahawa negara ini berasal sebagai Persekutuan Tanah Melayu. kemudiannya, bergabung dengan Sabah dan Sarawak.

Merujuk episod ini, kita mendengar desas-desus serta suara-suara tidak menyenangkan, yang mempersoal mengapakah tarikh pembentukan Malaysia tidak pula sama dengan tanggal kemerdekaan, kenapa 16 September, sedangkan Semenanjung 31 Ogos?

Dalam perkara ini, kita perlulah mengkaji apakah sebenarnya yang telah diusahakan oleh sebuah Suruhanraya khas yang bertanggungjawab untuk mengadakan pungutan suara terhadap penduduk di Sabah dan Sarawak dalam proses penubuhan Malaysia ketika itu.

Untuk pengetahuan ramai, kelewatan tarikh tersebut telah berlaku di atas sebab teknikal, kerana, pihak Suruhanjaya Cobbold perlu menunggu pengesahan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkaitan majoriti persetujuan melalui referendum sebelum memuktamadkan laporannya. Justeru, tarikh 16 September telah ditetapkan sebagai pembentukan hari Malaysia.

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Bertolak dari situ, tahun ini, kita meraikan sambutan kemerdekaan kali ke-57, sekaligus tahun ke-51 Sabah dan Sarawak bersama-sama kita sebagai sebuah Malaysia. Dirgahayu Malaysia, Dirgahayu Malaysia!

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Sememangnya lagi, kita bersyukur kerana kebersatuan bersejarah antara Semenanjung, Sabah dan Sarawak yang dipisahkan oleh Laut China Selatan itu, telah mengukir jutaan rahmat dan ingin ditegaskan cinta kasih serta tali persaudaraan seluruh rakyat Malaysia bertitik tolak dari Arau Perlis, membawa hingga ke Semporna Sabah dan ke penghujung Ulu Lachau Sarawak, tidak mungkin dapat dipisahkan, bahkan InsyaAllah, akan kekal utuh ibarat rambut bersimpul mati.

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Justeru, sebaik sahaja selesai dan rampungnya Pilihanraya Umum ke-13 tahun lalu, sebagai perlambangan atau simbolis mandat baharu yang Kerajaan terima, tanpa berlengah-lengah lagi saya melantik sejumlah besar Menteri dan Timbalan Menteri di kalangan pimpinan dari Sabah dan Sarawak sebagai satu penghormatan terhadap sokongan padu saudara dan saudari kita di sana terhadap Kerajaan Barisan Nasional.

Kini lebih setahun telah pun berlalu, keanggotaan para wakil rakyat Sabah dan Sarawak dalam Kerajaan menjadi perhitungan penting, dalam mengorak halatuju selanjutnya Malaysia yang tercinta.

Ini turut saya pertegaskan dalam ucapan-ucapan utama saya sepanjang setahun lebih yang lalu bahawa Kerajaan yang mentadbir pada hari ini mempunyai tanggungjawab cukup besar demi mendahulukan kepentingan rakyat terutamanya masyarakat Melayu dan Bumiputera, Islam mahupun bukan Islam yang mewakili lebih 70 peratus rakyat Malaysia menjelang tahun 2020.

Makanya, sekali apapun yang cuba digoyahkan oleh pihak pembangkang, seandai apapun yang mereka ingin mengadu-dombakan, tidak kira tohmahan apa yang dilemparkan, agenda memperkasakan pembelaan rakyat akan tatap dipertahankan.

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Menghimbau lipatan tawarikh pra-merdeka, ramai pihak merasa sangsi akan ehwal kemampuan kita dengan kepelbagaian yang begitu rencam untuk merdeka dan memilih jalan sendiri. Namun ternyata kemajmukan masyarakat ini telah kita jadikan sebagai aset meniti kemakmuran sehinggakan bukan sahaja setakat menerima dan saling wujud antara satu sama lain, hatta meraikannya ke peringkat tertinggi sebagai ramuan kejayaan.

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Kita mengatur sebanyak-banyak kepada Tuhan, negara ini telah berjaya berhadapan dengan seribu liku dan pancaroba yang penuh tantangan. Sepanjang tempoh itu, telah terpancar wajah kemerdekaan hakiki, yang jika dilihat dari segala sudut, merangkumi aspek merdeka hati, merdeka jiwa, merdeka semangat dan merdeka meraikan kemajmukan. Sehinggalah kita mampu meniti batas dan permatang kesejahteraan dengan jayanya menurut acuan sendiri. Tahniah Rakyat Malaysia! Tahniah Rakyat Malaysia!

Umpamanya, sewaktu negara mencapai kemerdekaan, kadar kemiskinan adalah pada tahap lebih 60 peratus. Kemudiannya, ia menyusut kepada 1.7 peratus pada tahun 2012, di mana kemiskinan tegar kini hampir disifarkan kesemuanya.

Pabila saya mengambil alih tampuk pemerintahan dan pentadbiran negara pada tahun 2009, diperkenalkan gagasan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan, berlandaskan pula Dasar Transformasi Nasional atau DTN. Kerangkanya merangkumkan keseluruhan agenda besar transformasi negara, yang dimulai dengan Program Transformasi Kerajaan atau GTP, Program Transformasi Ekonomi atau ETP, Program Transformasi Politik atau PTP, Program Transformasi Komuniti atau CTP, Program Transformasi Sosial atau STP dan Program Transformasi Fiskal atau FTP.

Hasilnya, dalam tempoh 5 tahun ini, kita telah meraih pelbagai kejayaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang mana saya telah digariskan dalam pelbagai ucapan dan laporan.

Mutakhir ini, ekonomi negara sekarang telah menunjukkan trend yang memberangsangkan dalam tempoh suku kedua 2014 dengan mencatat pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar atau KDNK sebanyak 6.4 peratus, berbanding 4.5 peratus bagi tempoh yang sama pada tahun 2013, iaitu rekod tertinggi yang pernah dicatatkan sejak suku keempat 2012. Ini menjadikan pencapaian kita sebagai yang paling tinggi di kalangan negara-negara ASEAN bagi separuh tahun pertama 2014.

Kesimpulannya, kita telah berjalan jauh dan didewasakan oleh waktu daripada sebuah negara pertanian, hanya sekitar 6 dekad yang lalu kepada sebuah negara membangun kini sedang mendepani kelok untuk mencapai taraf negara maju berpendapatan tinggi yang dijangka lebih awal dari waktunya.

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Apa yang mustahak, kita tidak boleh sesekali alpa, semua yang dikecapi pada hari ini tidak berlaku dengan semena-mena atau dengan sendirinya. Semuanya diperoleh berkat usaha para pemimpin lampau dan bapa-bapa pendahulu hinggalah ke era Kerajaan yang ada hari ini.

Sebenarnya, dalam ikhtiar kita menjadi bangsa mulia lagi berjaya, apa saja musibah dan gelora yang menduga, sewajarnya kita jadikan sebagai cabaran. Sebagaimana mafhum pengertian firman Allah SWT bahawa, Tuhan tidak memberi dugaan, kepada sesuatu pihak yang tidak tertanggung oleh mereka. Terbukti, Malaysia mampu menempuh dan mengatasinya dengan cara, pendekatan serta santun kita tersendiri.

Kita turut berupaya keluar daripada pelbagai kemelut dan menangani cabaran yang melanda dengan jaya antaranya, peristiwa darurat, menghapuskan serangan gerila Komunis Malaya, tragedi hitam 13 Mei 1969, penyusunan semula masyarakat dan ekonomi negara, sehingga dihormati sebagai negara Islam moden dan progresif lagi dicontohi oleh negara-negara lain di dunia.

Berkait itu juga, masihkah kita ingat peristiwa hitam pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah pada tahun lepas? Insiden yang telah mengorbankan nyawa para perajurit tanahair? Syukur kepada Allah, kesemua serangan itu berjaya dipatahkan oleh pasukan keselamatan kita di sana, yang sekarang ini di bawah penubuhan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah atau ESSCOM.

Sehubungan itu, kita berasa tidak senang dan hairan dengan sikap sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab dan menangguk di air keruh, mempertikaikan pula pengiktirafan Kerajaan kepada para perajurit dan anggota keselamatan.

Apa yang ingin pihak Kerajaan jelaskan, usahlah diperbanding-bandingkan, tentang penghormatan tertentu yang diberikan kepada mangsa tragedi MH17 bahawa kononnya kenapakah istiadat tertinggi sedemikian tidak diwajarkan juga kepada para perajurit dan anggota keselamatan dalam peristiwa Lahad Datu.

Tentunya hasutan tersebut adalah memesongkan dengan niat yang tidak baik. Jelasnya, sekali lagi saya menegaskan bahawa jasa para wira negara ini akan sentiasa disanjung tinggi dan mendapat tempat utama dalam kenangan bakti yang telah dicurahkan. 

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Sudah menjadi lumrah dan kelaziman manusia serta kejadian hidup, musim hujan kepanasan, musim panas kehujanan. Sekalipun tahun ini beberapa tragedi di luar jangkaan telah berlaku, merentap dan menyentap perasaan kita, namun, kita semua harus tabah serta cekal dalam menempuh perjalanan yang jauh lebih mencabar ini.

Makanya, kita perlu menghadapinya dengan tenang dan tabah serta berusaha sedaya mungkin bagi menguruskan krisis yang terjadi.

Bahawa 2014, tahun yang sangat menguji kita, apabila dikejutkan dengan tragedi tidak terduga, misteri kehilangan pesawat MH370 dan peristiwa tragik pesawat MH17 yang terhempas di kawasan Timur Ukraine. Kedua-dua pesawat itu, milik syarikat penerbangan negara atau MAS.

Masih segar dalam ingatan saya ketika itu, bagaimana kita berhadapan dengan waktu-waktu mencabar dan rumit tersebut. Sehinggalah saya berjaya berunding, mencapai tiga persetujuan dengan pihak pemisah, yang menguasai kawasan kejadian tersebut antaranya:

Pertama: Membawa keluar semua mayat mangsa MH17, dari kawasan nahas.

Kedua: Memperolehi dua kotak hitam yang hanya diserahkan kepada Kerajaan Malaysia.

Tambahan pula, ketika menghadapi saat-saat kritikal dan mencemaskan itu, semua perundingan telah dilakukan dengan berhati-hati, termasuklah seperti yang telah saya sebutkan dalam bahasa Inggerisnya bahawa, “sometimes we must work quietly in the service of a better outcome”... yakni, adakalanya kita mesti bekerja secara senyap dalam perkhidmatan demi mendapatkan keberhasilan yang lebih baik, terutama ketika berhubung dengan ketua kumpulan pemisah, bagi memastikan mangsa-mangsa dapat dibawa pulang serta diberi penghormatan untuk disemadikan dengan sempurna.

Sememangnya lagi, kita berasa lebih kuat dan utuh apabila segenap lapisan rakyat memberi sokongan sepenuhnya, juga kepercayaan yang tidak berbelah bahagi terhadap usaha-usaha Kerajaan dalam merungkaikan kejadian yang tidak diduga ini, dengan penuh tertib dan tersusun. Apa yang pasti, inilah semangat jitu, yang diusiakan oleh pengalaman dan waktu selama hampir enam dekad kita merdeka.

Zahirnya, segala apa yang berlaku ini memperlihatkan di satu sudut, kemampuan kita dalam mentadbir, memimpin dan menguruskan sesuatu cabaran besar. Manakala di satu sudut yang lain, penyatuan hati rakyat dan kekitaan yang kental sebagai bangsa Malaysia yang merdeka.

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Makanya, pada hemat saya, setiap ujian yang ditakdirkan menimpa kita sebagai sebuah negara bangsa, sebetulnya tidak lain dan tidak bukan, dalam titian masa, menjadi persediaan serta menguji ketahanan kita sebagai bekal pedoman menuju destinasi Malaysia yang maju hingga ke puncak jaya.

Ehwalnya, dua peristiwa tragik ini diharapkan akan berlaku perubahan penting dalam industri penerbangan dunia. Keadaan ini di luar kebiasaan dan jarang berlaku. Saya mengerti, ini adalah tahun sukar bagi syarikat penerbangan MAS.

Justeru, untuk terus beroperasi, kita tidak banyak pilihan, melainkan melakukan penstrukturan semula secara komprehensif terhadap MAS. Oleh itu, saya menyeru kepada semua rakyat Malaysia supaya dapat memberikan sokongan atas 12 Pelan Pemulihan MAS seperti yang telah diumumkan.

Jelasnya, semoga semua kenangan pahit dan manis yang kita lalui bersama sebagai sebuah negara bangsa, tersimpan kukuh dalam lipatan khutub khanah tanahair.

Hakikatnya kita memang perlukan kepada sebuah syarikat penerbangan negara yang ampuh, berdaya saing, dengan mengambil ketetapan-ketetapan komersial tanpa mengorbankan kebajikan warga kerja serta berdaya maju.

Moga-moga berkat sokongan semua pihak, dalam beberapa tahun ini, InsyaAllah kita mahu terus melihat Malaysia Airlines System terbang tinggi dan megah di angkasaraya. 

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Marilah kita selami dan tanamkan semangat patriotisme dengan mencintai tanahair. Sesungguhnya, lambaian kemerdekaan mengundang dan melukiskan pelbagai pemaknaan dan pengertian buat kita semua sebagai warga merdeka.

Marilah juga semarakkan kemerdekaan ini dengan mengibar dan menaikkan Jalur Gemilang di seluruh negara. Pastinya, kita semua sangat mengerti akan nilai dan betapa bangganya apabila melihat panji negara berkibar gemilang.

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Ya… memang benar… memang benar… ramai yang khabarkan kepada saya bahawa kita adalah negara kecil, namun berjiwa besar. Justeru, bagi merealisasikan impian itu, saya ingin utarakan 3 amanat penting merdeka, demi kesimbungan negara bangsa supaya terus gagah bersaing di persada antarabangsa iaitu:

Amanat Merdeka Pertama: Mengukuhkan solidariti rakyat Malaysia dalam menghadapi pahit getir cabaran, berdepan dengan dugaan, termasuk kebersatuan dalam kesedihan.

Sebagai contoh dalam istiadat penghormatan bagi 20 kumpulan pertama jenazah tragedi MH17, pada 22 Ogos minggu lepas dan diikuti oleh jenazah-jenazah mangsa yang lain secara berperingkat-peringkat, adalah Istiadat Penghormatan Tertinggi Negara yang tiada pernah diberi kepada orang awam.

Selain itu, kita dapat saksikan, begitu sugul rakyat Malaysia berkongsi duka nestapa. Kita bertafakur serentak selama satu minit di seluruh negara sebagai solidariti dan semangat kebersatuan demi membina satu Negara, 1Malaysia.

Pokoknya, saudara dan saudari, kita telah tunjukkan kebersatuan itu sewaktu Hari Berkabung di seluruh negara tempohari, dan kita akan teruskan semangat kebersamaan di kala senang mahupun tatkala dalam kesusahan, selamanya. 

Amanat Merdeka Kedua: Memupuk keyakinan bahawa kita mampu mencapai apa jua cita-cita sebagai sebuah negara bangsa jika wujudnya kebersatuan. Maksudnya, masa depan yang cerah akan menjadi milik semua, jika kita mempunyai ikhtiar-ikhtiar yang mantap dan hidup saling ganding-bergandingan, demi sebuah hasrat yang murni itu. 

Sememangnya, mentadbir sesebuah negara adalah satu urusan yang kompleks dan bukanlah seperti sebuah organisasi biasa. Sebagai pucuk pimpinan kepada Kerajaan yang mentadbir hari ini, saya dan sahabat-sahabat akan terus membuat keputusan demi keputusan yang terbaik untuk rakyat Malaysia berlandaskan keperluan, tuntutan dan kemampuan Kerajaan.

Amanat Merdeka Ketiga: Mewariskan sebuah Malaysia yang makmur lagi sejahtera. Maknanya, walau apa dugaan melanda, walau apa ujian melintang, kita akan terus mara dan melangkah ke depan, membina sebuah Malaysia yang permai bagi masa depan anak-anak cucu kita. Pucuk pangkalnya marilah sama-sama berusaha gigih menggapai kejayaan demi generasi dan keturunan hari muka untuk untuk tempoh 50 tahun atau lebih dari itu,…100 tahun akan datang.

Rakyat Malaysia Yang Dikasihi Sekalian,

Akhir kalam, saya mengajak saudara dan saudari khusunya yang hadir pada malam ini, berdirilah,…berdirilah,… dan bersama-sama saya, letakkan telapak tangan kanan di dada sebelah kiri, sebagai simbolis bertempatnya hati dan perasaan. Katakanlah,…Katakanlah,… bahawa,… di sinilah lahirnya sebuah cinta,… di sini tersemainya cita-cita yang luhur dan murni demi pertiwi,… dan di sinilah kita pastikan ia terus menguntum dan mengharum di sanubari satu semangat patriotik yang marak menyala dan menjulang tinggi…. Sesungguhnya jua kita semua adalah penyambung warisan…

Ayuhlah,…Ayuhlah,…Ayuhlah,…kita laungkan kata-kata keramat MERDEKA,… MERDEKA,… MERDEKA,…

Sekian, Wabillahi Taufiq Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Sudirman ikon perpaduan negara

Sudirman ikon perpaduan negara

Bagaikan lagu dan irama, nama Allahyarham Datuk Sudirman Haji Arshad ternyata tidak boleh dipisahkan apabila memperkatakan berkenaan lagu patriotik.

Malah, anak kelahiran Temerloh, Pahang itu juga muncul individu pertama 'mengabdikan' bendera Malaysia pada songkok dan pakaian ketika membuat persembahan.

Hakikatnya, bukan sekadar pakaian, malah jiwa patriotisme Allahyarham Sudirman begitu terserlah dan setiap kali menjelang hari kemerdekaan negara, lagu dendangan Allahyarham seperti 'Warisan' dan 'Tanggal 31 Ogos', tetap mekar di jiwa merdeka anak bangsa Malaysia.

Keikhlasan Allahyarham Sudirman dalam mendendangkan lagu itu terus mekar dan segar sekalipun tanpa sedar beliau telah 22 tahun bersemadi.

Bagi bekas pengurus beliau, Dani'el Dharanee Dharan Kannan, Allahyarham Sudirman yang lahir daripada Bintang RTM pada 1976 selayaknya juga dikenali sebagai 'Ikon Perpaduan Negara' dan 'Biduan Malaysia Sebenar'.

"Imej perpaduan lahir secara semula jadi dalam diri Sudirman. Konsert beliau tidak pernah gagal, sentiasa dipenuhi masyarakat berbeza-beza latar belakang, bukan sekadar kaum, malah perbezaan dari segi kelas ekonomi juga boleh berhimpun dalam konsert yang sama," katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu program 'Dalam Radar' terbitan Bernama Radio24 baru-baru ini.

Dani'el berkata perasaan cintakan negara dalam jiwa penyanyi, pelakon, kartunis dan peguam yang dilahirkan pada 25 Mei 1954 itu begitu mendalam, sehingga beliau sentiasa membawa 'Malaysia' ke mana sahaja beliau mengadakan persembahan.

"Beliau banyak mendapat undangan mengadakan persembahan di luar negara. Imej Malaysia tidak pernah lekang, malah beliau bangga memakai baju Melayu dan bersongkok di luar negara.

Selepas 22 tahun beliau meninggal dunia pada 22 Feb 1992, bait pertama lagunya berjudul Warisan, selain diangkat menjadi tema sambutan kemerdekaan, turut menjadi inspirasi kepada lagu tema kemerdekaan tahun ini "Malaysia...Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta' dendangan Bob Yusof.

"Tidak mungkin kita mendapat penggantinya. Ada yang bertanya mengapa tidak kita 'cipta' satu lagi Sudirman dan jawapan saya 'Only God can create him'," katanya yang menguruskan Sudirman selama lima tahun sejak 1987 hingga 1992.

Kata Dani'el, sifat patriotik Sudirman itu juga mendorong penyanyi berkenaan untuk mengeluarkan album patriotik bertajuk 'Abadi' pada tahun 1982.

Bagi komposer terkenal Fauzi Marzuki, Allahyarham Sudirman juga sangat berdisplin dan menjiwai apa jua gerak kerja dilakukan beliau dengan mengambil tahu setiap perincian dalam persembahan supaya tidak mengecewakan peminat.


"Sudirman adalah Sudirman, tidak mungkin kita boleh berjumpa seorang lagi penyanyi sepertinya," katanya.

Mayat dua beradik lemas ditemui selepas dua hari hilang di Sungai Perak

Kedua-dua mayat itu dihantar ke Hospital Sungai Siput untuk bedah siasat sebelum dituntut anggota keluarganya - Gambar Fail

SUNGAI PETANI: Mayat dua beradik yang hilang ketika mandi di Sungai Perak berhampiran Batu Musafat, Bekut di sini pada Khamis lepas, ditemui pagi tadi.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Siput Zul Azman Jamaluddin berkata mayat Meor Mohamad Izzat Meor Mazinun, 13, ditemui pada 8.58 pagi di Cegar Galah, kira-kira empat kilometer dari tempat kejadian.

Mayat adiknya Meor Mohammad Fahmi, 11, ditemui pada 9.25 pagi di Empangan Pasir, Karai kira-kira sembilan kilometer dari tempat mereka dipercayai lemas.

"Kedua-dua mayat ditemui oleh penduduk kampung ketika usaha mencari dijalankan," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Kedua-dua mayat itu dihantar ke Hospital Sungai Siput untuk bedah siasat sebelum dituntut anggota keluarganya.

Dalam kejadian itu, dua beradik itu dilaporkan memancing dan mandi di sungai berkenaan bersama-sama dua lagi rakan mereka sebelum disedari hilang pada 5 petang.

Kejadian dipercayai berlaku apabila Meor Mohammad Fahmi cuba menyelamatkan Meor Mohamad Izzat yang tergelincir sebelum kedua-duanya lemas.

Ibu mereka, Rossilawati Mohd Nordin, 37, ketika ditemui berkata beliau reda dan menerima dengan tenang pemergian kedua-dua anaknya.

"Anak-anak saya pergi dalam sekelip mata, ini semua ketentuan Allah. Saya sukar melupakan kejadian ini," katanya.

Beliau yang dimaklumkan kejadian itu oleh anak sulungnya berkata kedua beradik itu merupakan anak yang baik, manja serta rajin membantu kerja-kerja di rumah.

Mereka merupakan anak kedua dan ketiga daripada empat beradik selain kakak berusia 16 tahun dan adik perempuan berumur lima tahun.

Bapa mangsa masih terkejut dan bersedih dengan kejadian itu.

-- Sumber: Bernama

Somalia sentences journalist's killers to death

MOGADISHU: A military court in Somalia has sentenced two Islamist Shebab gunmen to death for killing a journalist, the information minister said Saturday.

"Both men freely confessed to the killings, therefore, after the due process of the law, the military court sentenced them to death," Minister of Information Mustafa Duhulow told reporters.

The extremists confessed to killing journalist Mohamed Mohamud Timacade, a reporter with London-based Somali-language Universal TV, in October 2013, the minister said, adding the sentence was handed out on Monday.

Timacade was shot several times in the neck, chest and shoulder when the attackers sprayed his car with bullets. The gunmen also killed a security guard.


Mohamed Mohamud Timacade Shot 6x 10/22, died 10/26/2013 Aged 26 Universal TV Mogadishu #Somalia#SomaliaJournalismhttp://t.co/Uli0GEgnKh— Somalia Body Count (@SomaliaBdyCount)October 28, 2013

Somalia is one of most dangerous countries for reporters.

It was not clear if the men had yet been executed by firing squad, but in Somalia, death sentences are often carried out shortly after they are issued.

Attacks on journalists are often blamed on Islamist Shebab fighters battling the internationally backed government, but some are also believed to be linked to a settling of scores within the multiple factions in power.

Journalists also face threats from the government itself.

Three senior Somali journalists from Radio Shabelle and its sister station Sky FM are currently awaiting trial for broadcasts allegedly inciting violence.

The men were arrested earlier this month after they were reportedly critical of a military operation to disarm a militia leader in the capital Mogadishu that escalated into heavy gun battles. - AFP 

Cara Delevingne returns as face of YSL Beauty for fall

After starring in the brand's Touche Éclat and Baby Doll Kiss and Blush campaigns, the British supermodel has returned to the spotlight to promote Yves Saint Laurent's latest makeup collection, titled Cuirs Fétiches.

This latest makeup line is inspired by leather in all its forms, from fetish wear to punk rock jackets.

"I wanted to explore the variations of leather in one single collection that would be perfect for Fall 2014," explains Lloyd Simmonds, creative director of makeup at YSL. And to embody the rebellious and sultry spirit of the collection, the brand enlisted the help of Cara Delevingne.


The centerpiece of the new line is the Collector Fétiche Couture Palette ($60), a leather-covered compact with five eyeshadows. There is a shimmery camel base color, a luminous gold for highlights and three darker shades: iridescent brown, matte black and deep green. Also for the eyes, the collection includes new shades of the Effet Faux Cils mascara ($30), including the darkest one yet in Rock Ultra Black. Eyeliners are also in the mix, with the Eyeliner Baby Doll ($34) in Vinyl Grey and Patina Blue.

For rebellious lips, YSL is offering its Rouge Pur Couture The Mats lipstick ($35) in new tones of pink (Rose Perfecto), nude (Nude Acoustic), fuchsia (Fuchsia Fétiche) and of course bright red (Red Rhythm). The latest shades of the brand's now famous Vernis à Lèvres Glossy Stain ($35) are nude (Beige Peau) and intense, leather-inspired brown (Brun Cuir), while the Gloss Volupté comes in shimmery garnet red (Cuir Grenat) and nude (Beige Nu).


In keeping with the theme of the season, the brand is also launching Laque Couture Les Grainés ($27), a nail polish that takes on a grained leather texture after drying. The new product comes in Bleu Galuchat, a metallic blue, or Taupe Grainé, a matte suede-like brown.

The YSL Cuirs Fétiches collection is available now at the brand's website and in a selection of stores.

-- AFP RELAXNEWS

Kedai terbakar, tak mampu ganti kasut pelanggan

Yit Cheong melihat kedai kasut miliknya musnah pagi semalam.
Yit Cheong melihat kedai kasut miliknya musnah pagi semalam.

MENTAKAB - Seorang warga emas meminta jasa baik pelanggan untuk bertimbang rasa kerana tidak mampu membayar ganti rugi 70 pasang kasut pelanggan yang hangus terbakar di kedainya dalam kebakaran di sini awal pagi semalam.

Tukang kasut tersebut, Choo Yit Cheong 76, yang hidup sebatang kara kerugian RM20,000 apabila kedai kasut miliknya di Jalan Tun Abdul Razak Off Jalan Abdul Kadir di sini hangus dalam kebakaran jam 12.10 pagi.

Menurutnya, dia mendapat tahu mengenai kejadian selepas diberitahu oleh rakan yang datang ke rumahnya di Taman Bukit Bendera pada jam 12.35 pagi.

“Saya bergegas ke tempat kejadian dan mendapati anggota bomba sedang memadamkan kebakaran.

“Terdapat kira-kira 60 hingga 70 pasang kasut pelanggan dan ada di antaranya kasut berjenama yang mencecah ratusan ringgit,” katanya.

Dia berharap pelanggan dapat bertimbang rasa dan memahami keadaannya memandangkan wangnya tidak mencukupi untuk membayar semula ganti rugi kepada mereka.

Ketua Balai Bomba Mentakab, Mohd Kamarudin Mohd Saufi berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 12.20 pagi dan sampai ke tempat kejadian pada jam 12.23 pagi.

“Kebakaran tidak merebak ke bangunan lain dan api berjaya dipadamkan pada jam 1.09 pagi melibatkan lima anggota pasukan bomba dan satu jentera.

“Hampir 80 peratus kedai sementara berstruktur kayu itu hangus dan operasi tamat pada jam 1.40 pagi serta tiada mangsa yang terlibat,” katanya semalam.

Kamarudin berkata, hasil siasatan pihak forensik bomba Temerloh menjumpai satu tong minyak di tepi dinding bahagian luar kedai.

“Pihak kami tidak dapat mengesahkan lagi tong itu mengandungi minyak hitam atau petrol kerana punca kes ini masih dalam siasatan,” katanya. - Sinar Harian

'Kehidupan peribadi, hak mutlak kami'

'Kehidupan peribadi, hak mutlak kami'

CERITA cinta antara penyanyi terkenal, Alyah dan komposer ternama, Datuk Ramli MS, bukanlah kisah baharu kerana sejak 2012, pasangan ini dilaporkan mempunyai hubungan istimewa.

Namun, pada pertengahan tahun lalu, timbul desas-desus mengatakan mereka berkahwin secara rahsia. Difahamkan, perkara ini didedahkan sendiri oleh rakan terdekat komposer berkenaan.

Ketika itu, Alyah atau nama sebenarnya, Noor Hasliah Abu Hassan, 33, baharu sahaja pulang dari mengerjakan umrah dan turut mengenakan imej Muslimah selepas itu.

Pun begitu, Ramli bermati-matian menafikan perkara ini sehingga menimbulkan ketegangan antara penyanyi terkenal, Alyah dan pengamal media.

Setelah sedaya upaya cuba menyembunyikan status mereka, akhirnya serbuan pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) di kediaman komposer ternama ini pada Rabu lalu, menamatkan teka-teki selama ini.

'Kehidupan peribadi, hak mutlak kami'

Serbuan Jais di kediaman Ramli yang terletak di Bandar Kinrara, itu sekali gus menamatkan spekulasi yang terus menjadi tanda tanya lebih setahun.

Jika diteliti desas-desus yang timbul sebelum ini, terselit kebenaran yang selama ini dinafikan.

Namun, berita perkahwinan itu membuatkan komposer ini 'mengamuk' dan menegaskan bahawa tiada sebarang majlis perkahwinan yang berlangsung antara mereka.

Menyelak kembali kenyataan Ramli, dia sekerasnya menyangkal spekulasi itu dan menganggap jodoh adalah ketentuan Tuhan.

"Ada sesiapa yang tahu bila tarikh kami bernikah? Jika benar sekalipun, mengapa perlu kami buat secara senyap-senyap dan sembunyikan dari keluarga masing-masing?

"Ingin saya tegaskan, kehidupan peribadi kami adalah hak mutlak kami. Saya kasihankan Alyah, dia ada ibu bapa dan saya tidak tahu apa agaknya jawapan beliau kepada mereka untuk menepis gosip ini,” kata pemilik nama Ramli Mohamed Salleh, sebelum ini.

Pun begitu, Alyah pernah mengeluarkan kenyataan untuk mendedahkan status hubungannya bersama Ramli selepas Aidilfitri.

"Saya tak pernah secara spesifik cakap akan umumkan semua ini selepas raya. Ia boleh jadi hujung tahun atau awal tahun.

"Orang meletakkan fokus pada saya sedangkan orang tak berani nak tanya pihak satu lagi. Nampak macam saya yang terhegeh-hegeh," jelas Alyah.

Jais terima aduan awam

Dalam pada itu, menerusi kenyataan media, Jais turut mengesahkan siasatan perkahwinan ke atas pasangan ini.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Ahmad Zaharin Mohd Saad, Bahagian Penguatkuasaan telah menjalankan siasatan ke kediaman komposer berkenaan di Puchong, berdasarkan aduan awam yang dibuat.

"Bahagian Penguatkuasaan Jais berjaya diyakinkan bahawa pernikahan Ramli dan pasangan telah dilakukan di Batam, Indonesia.

"Dokumen asal perkahwinan yang didakwa mereka akan diserahkan kepada Jais pada 2 September ini (Selasa), untuk penelitian, semakan dan siasatan lanjut dari sudut undang-undang dan hukum syarak, " katanya.

Difahamkan, ketika siasatan dijalankan, Alyah juga turut berada di kediaman berkenaan.

- Sumber: Sinar Harian 

Tipu suami untuk jumpa kekasih

Faizal (tiga, kanan) bersama anggotanya memeriksa wanita Indonesia di sebuah rumah di Apartment Nilai 3.
Faizal (tiga, kanan) bersama anggotanya memeriksa wanita Indonesia di sebuah rumah di Apartment Nilai 3.

NILAI - Seorang isteri empat anak sanggup meninggalkan suaminya di Filipina semata-mata kerana mahu bertemu kekasihnya, seorang warga Nigeria di Taman Desa Melati, dekat sini.

Malah, wanita warga Filipina berusia 36 tahun itu turut mengakui menjalinkan hubungan seks dengan lelaki yang baru dikenalinya beberapa bulan lalu menerusi laman sosial.

Bagaimanapun, tindakan wanita itu terbongkar apabila dia ditahan ketika sedang berasmara di dalam sebuah bilik rumah dua tingkat yang disewa kekasihnya bersama rakan-rakannya itu.

Menurut wanita yang dikenali sebagai Gende itu, dia tiba di negara ini pada 24 Ogos lalu setelah kos perjalanan termasuk tiket penerbangan ditaja kekasihnya yang merupakan seorang pelajar sebuah kolej swasta di Nilai.

“Saya kenal dia (kekasih) beberapa bulan lalu dan datang ke sini mahu bertemu dengannya. Saya menipu suami dengan memberitahu saya ke Malaysia mahu bertemu kawan.

“Kami sekadar bertemu untuk melepaskan rindu,” katanya selepas ditahan dalam satu operasi Jabatan Imigresen negeri di Taman Desa Melati, di sini, awal pagi semalam.

Serbuan kira-kira jam 3 pagi itu turut menemui bungkusan kondom yang telah dan belum digunakan termasuk minuman beralkohol di dalam bilik mereka.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Imigresen Negeri, Faizal Fazri Othman berkata, wanita itu ditahan kerana disyaki memiliki pas palsu.

“Kita juga menahan kekasihnya berusia 26 tahun dan dua rakan senegaranya kerana memiliki dadah jenis ganja.

“Semua mereka akan diserahkan kepada Balai Polis Nilai untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Menurutnya, operasi bermula kira-kira jam 12 tengah malam itu dilakukan di dua lokasi iaitu Taman Desa Melati dan Apartment Nilai 3 selepas menerima maklumat awam dan hasil risikan pihaknya.

“Pemeriksaan seramai 250 warga asing di flat terbabit membawa kepada penahanan 27 lelaki dan enam perempuan.

“Mereka semua terdiri daripada 10 lelaki Bangladesh, satu lelaki India, enam perempuan Indonesia , empat lelaki Pakistan, enam lelaki Sri Lanka, satu lelaki Myanmar dan lima lelaki Nepal,” katanya.

Faizal berkata, serbuan di Taman Desa Melati pula, pihaknya menahan tujuh warga asing termasuk pasangan kekasih itu dan seorang wanita warga tempatan.

“Salah seorang lelaki warga Nigeria mengalami luka di kepala dan muka selepas cuba melarikan diri dengan terjun dari rumah dua tingkat,” katanya.

Menurut Faizal, tangkapan seramai 41 orang itu akan disiasat mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tiada dokumen perjalanan sah, Seksyen 15 (1)(c) akta sama tinggal lebih masa, Seksyen 56 (1)(l) akta sama kerana memiliki pas palsu dan Seksyen 56(1)(d) akta sama kerana memberi perlindungan kepada warga asing.

Semua mereka dibawa ke Depoh Tahanan Imigresen Lenggeng di sini untuk tindakan selanjutnya.

- Sumber: Sinar Harian 

Pelajar tanggung aib hamil 7 bulan

KUALA TERENGGANU - Malang berganda! Seorang remaja berusia 15 tahun bukan sahaja terpaksa menanggung aib apabila disahkan mengandung tujuh bulan, malah lebih malang apabila mengetahui ‘ayah’ kepada anak di dalam kandungannya itu sudah meninggal dunia April lalu akibat kemalangan.

Remaja yang merupakan pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah di Besut itu disahkan mengandung selepas dihantar ibu bapanya untuk mendapatkan rawatan di klinik kesihatan berhampiran kediaman mereka, Selasa lalu, selepas mengadu sakit perut.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner Wan Abd Aziz Wan Hamzah berkata, sebelum itu, mangsa sudah mengetahui yang dirinya mengandung, namun mendiamkan diri kerana takut.

Menurutnya, mangsa mendakwa berkenalan dengan suspek melalui telefon sebelum membuat keputusan berani untuk bertemu di pantai Air Tawar.

“Mangsa mengakui melakukan hubungan seks dengan suspek pada pertemuan pertama iaitu awal tahun ini.

“Bagaimanapun, selepas mengetahui teman lelakinya itu meninggal dunia akibat kemalangan berhampiran Kampung Raja, Besut, April lalu, mangsa bertindak membeli alat ujian mengandung sebulan selepas itu iaitu Mei lalu,” katanya ketika ditemui di pejabatnya.

Wan Abd Aziz berkata, hasil ujian menunjukkan mangsa positif mengandung, namun bertindak mendiamkan diri kerana bimbang perkara itu diketahui keluarga.

Bagaimanapun katanya, pada pagi Selasa lalu, mangsa yang mengalami sakit perut telah dihantar ke klinik kesihatan oleh kedua orang tuanya sebelum dikejutkan dengan pengesahan doktor memaklumkan mangsa mengandung tujuh bulan.

“Sejurus menerima maklumat itu, pegawai kesihatan bertugas membuat laporan di Balai Polis Kampung Raja, Besut, kira-kira jam 2.30 petang.

“Kes kini disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol, namun kita akan membuat beberapa penilaian memandangkan suspek sudah meninggal dunia,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Dollah senarai 29 pemain untuk sesi latihan pusat kebangsaan

Dollah senarai 29 pemain untuk sesi latihan pusat kebangsaan

KUALA LUMPUR: Ketua jurulatih skuad Harimau Malaya, Dollah Salleh telah menyenaraikan 29 pemain bagi menjalani latihan pusat kebangsaan sebagai persediaan menghadapi tiga aksi persahabatan antarabangsa.

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dalam satu kenyataan memaklumkan bahawa pemain berkenaan perlu melaporkan diri kepada Dollah pada 4 Sept ini di Wisma FAM, Kelana Jaya untuk sesi latihan pusat berkenaan.

Skuad Harimau Malaya dijadualkan berdepan Indonesia pada 14 Sept ini, diikuti pertemuan menentang Kemboja, enam hari kemudian dan kedua-dua perlawanan akan diadakan di tempat lawan.

Mereka akan menamatkan aksi persahabatan antarabangsa menentang Jordan di Stadium Shah Alam pada 11 Okt ini.

Malaysia diaibkan dengan kekalahan 1-4 kepada Tajikistan pada aksi persahabatan di Stadium Central, Dushanbe, Tajikistan pada 8 Ogos lepas.

Tiga perlawanan persahabatan itu merupakan persediaan menghadapi Kejohanan Piala AFF Suzuki 2014 yang dijadualkan berlangsung di Singapura dan Vietnam dari 22 Nov hingga 20 Dis ini.

Malaysia berdepan laluan sukar pada kejohanan membabitkan negara rantau Asia Tenggara itu selepas diundi dalam Kumpulan B bersama juara bertahan Singapura dan juara tiga kali Thailand dan pemenang dari pusingan kelayakan.

Pusingan kelayakan Piala AFF Suzuki akan berlangsung di Laos dari 12 hingga 20 Okt ini membabitkan empat negara iaitu Myanmar, Brunei, Timor Leste dan Kemboja bagi merebut dua slot terakhir kejohanan.

Senarai 29 pelatih:
--------------------
Mohd Farizal Marlias, Mohd Bunyamin Umar, S. Kunalan, Mohamad Azmi Muslim (Selangor); Khairul Fahmi Che Mat, Mohd Badhri Mohd Radzi, Ahmad Fakri Saarani, Zairul Fitree Ishak (Kelantan); Mahali Jasuli, Mohd Asraruddin Putra Omar, Safiq Rahim.

Mohd Amri Yahyah, Norshahrul Idlan Talaha, Mohd Safee Mohd Sali (Johor Darul Takzim); Azizon Abdul Kadir, Mohamad Muslim Ahmad, Mohd Afif Amiruddin, Ahmed Ezrie Shafizie Sazali (PDRM).

Mohd Khairul Azhan Mohd Khalid, Mohd Razman Roslan, Mohd Hafiz Kamal, Azammuddin Mohd Akil, R. Gopinathan (Pahang); Abdul Manaf Mamat (Terengganu); Ronny Harun, S. Chanturu, Joseph Kalang Tie(Sarawak); Muhammad Shukor Adan, Indra Putra Mahyuddin (Felda United FC). -Bernama  

Pihak polis tiada maklumat mengenai 'jihad seks' wanita Malaysia di Syria

Pihak polis tidak ada sebarang maklumat berhubung aktiviti penawaran Jihad Al-Nikah atau jihad seksual oleh wanita Malaysia.

KUALA LUMPUR: Pihak polis tidak ada sebarang maklumat berhubung aktiviti penawaran Jihad Al-Nikah atau jihad seksual oleh wanita Malaysia yang dilaporkan menyertai pasukan kumpulan Negara Islam Iraq dan Syria (Isis).

Namun, Ketua Penolong Pengarah Cawangan Khas, Bahagian Petugas Khas (Operasi/Counter Terrorism) Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay mengesahkan bahawa memang terdapat wanita Malaysia di Syria.

“Wanita ini mengikut suami masing-masing yang terlibat di dalam aktiviti bersenjata.

“Tetapi kami tiada sebarang maklumat berhubung aktiviti Jihad Al-Nikah atau jihad seksual oleh mereka,” katanya kepada Astro AWANI.

Pada Rabu, The Malaysian Insider melaporkan bahawa pihak berkuasa mengesahkan tiga wanita Malaysia pergi ke Timur Tengah untuk menyertai pasukan Isis dan menawarkan jihad seksual.

“Wanita ini dipercayai menawarkan diri mereka untuk melakukan hubungan intim kepada pejuang Isis yang cuba memperkenalkan peraturan Islam di Timur Tengah.

“Konsep ini mungkin kelihatan kontroversi tetapi ia semakin berkembang apabila sesetengah wanita Islam di sini bersimpati dengan kepayahan Isis,” kata seorang pegawai risikan kepada The Malaysian Insider.

Pegawai itu berkata selain wanita Malaysia, wanita Islam lain juga terlibat di dalam aktivti itu.

Pada 20 Ogos, seorang rakyat Malaysia yang berjuang di Syria dilaporkan terkorban akibat dibedil oleh kereta kebal tentera Bashar al-Assad sementara dua lagi dikatakan cedera dalam kejadian terbaharu di wilayah Hama di negara itu.

Mangsa yang terbunuh dikenali sebagai Mat Soh atau nama panggilannya Abu Turab, manakala rakannya yang tercedera ialah Mohd Rafi Udin, 48, dan Zainuri Kamarudin, 47.

Berita kematian Mat Soh dinyatakan di dalam Facebook milik seorang individu dikenali sebagai Ustaz Lotfi dari Baling, Kedah yang turut berjuang di Syria bersama pasukan pemberontak di sana sejak awal tahun ini.

Ekoran itu, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, kementeriannya juga pada masa ini sedang mengenal pasti dakwaan tersebut dengan pihak-pihak berkuasa yang berkenaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, turut mengutuk keras tindakan militan negara Islam di Syria dan Iraq dan meluahkan rasa sedih dengan jenayah yang dilakukan atas nama Islam.

-- Sumber: Astro Awani

Mayat diseret lebih 300 meter

Kereta Perodua Myvi dinaiki mangsa dan keluarganya terbalik sebelum mangsa yang tercampak diseret sejauh lebih 300 meter oleh sebuah kenderaan lain.
Kereta Perodua Myvi dinaiki mangsa dan keluarganya terbalik sebelum mangsa yang tercampak diseret sejauh lebih 300 meter oleh sebuah kenderaan lain.

GUNUNG SEMANGGOL - Hasrat seorang bapa membawa keluarganya menghadiri raptai konvokesyen anaknya tidak kesampaian apabila dia maut selepas kereta Perodua Myvi dipandunya melanggar pembahagi jalan di Kilometer 192 Lebuhraya Utara Selatan arah utara, di sini kelmarin.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kerian, Deputi Superintendan Mohd Radzuan Bachik berkata, dalam kejadian jam 10.30 pagi itu, Omar Biden, 56, tercampak keluar dan diseret sejauh lebih 300 meter oleh sebuah kenderaan lain.

"Ketika kejadian, mangsa dan isterinya Julaiha Abdullah, 47, serta anak mereka dalam perjalanan dari Kamunting untuk menghadiri majlis raptai konvokesyen anaknya, Nur Ainaa Husna Omar, 21, di Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (Polimas) Kedah.

"Sebaik tiba di tempat kejadian, kenderaan dinaiki mereka hilang kawalan dan terlanggar pembahagi jalan lalu berpusing 360 darjah hingga menyebabkan mangsa tercampak keluar.

“Selepas mangsa tercampak, sebuah kereta Toyota Innova dari arah belakang dikatakan tak sempat mengelak dan mengheret mangsa sejauh lebih kurang 316 meter dari lokasi kejadian," katanya.

Beliau berkata, mangsa disahkan meninggal dunia di tempat kejadian, manakala anak dan isterinya cedera ringan.

Mohd Radzuan berkata, mayat mangsa dibawa ke Hospital Parit Buntar untuk bedah siasat.

Sementara itu, saksi kejadian berkata, hujan lebat ketika kejadian hingga dia terpaksa memperlahankan motosikal ditunggangnya.

“Dalam samar-samar, saya lihat ada sebuah kereta terbabas ke kiri jalan namun saya tidak berhentikan motosikal kerana sudah lewat.

"Namun setelah lebih 300 meter melepasi lokasi kejadian, saya nampak seorang pemandu sebuah kereta MPV berhenti dan lihat sesuatu di bawah keretanya.

“Saya segera perlahankan motosikal dan terkejut melihat satu jasad berada di bawah kereta itu dalam keadaan berlumuran darah,” katanya.

-- Sumber: Sinar Harian