Friday, 21 November 2014

Culik: Tiga lelaki dijatuhi hukuman gantung

MELAKA - Tiga lelaki, termasuk seorang warga Indonesia hari ini dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini setelah didapati bersalah menculik seorang wanita untuk mendapatkan wang tebusan pada Disember 2009.

Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil menjatuhkan hukuman itu terhadap peniaga Koh Chun Sen, 43, pekerja kilang Lee Hee Wee, 41, dan warga Indonesia Sahri, 29, setelah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Ketiga-tiga tertuduh didakwa menahan Goh Geok Hua, 34, dengan niat meminta wang tebusan RM300,000 daripada suami mangsa, Ng Guan Kiat, 34, di KS 1006, Jalan Kuala Damai 1, Taman Kuala Damai, Kuala Sungai Baru, Alor Gajah pada pukul 10 pagi, 24 Disember 2009.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 3 Akta Culik 1961 yang membawa hukuman mati mandatori atau penjara seumur hidup, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Norhasmiza Othman, manakala Koh diwakili peguam Yusof Rahmat, Lee diwakili peguam Hasshahari Johari Mawi dan Sahri diwakili peguam Mohan Singh. 

- Sumber: Bernama

Tiada lagi subsidi petrol RON95, mulai 1 Dis 2014

RON95

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, mengumumkan mulai 1 Disember, penetapan harga runcit RON95 dan diesel akan mengikut kaedah pengapungan terkawal.

Menterinya, Datuk Hasan Malek berkata, tiada lagi subsidi untuk RON95 dan diesel mulai 1 Disember kerana harga pasaran lebih rendah berbanding harga di pam minyak.

Untuk itu, Hasan berkata, penetapan terbaharu harga RON95 dan diesel pada 1 Disember akan bergantung pada harga pasaran minyak dunia sepanjang November.

Harga runcit petrol RON95 kini ialah RM2.30 seliter dan diesel RM2.20 seliter.

Hasan berkata, harga runcit produk petroleum di Malaysia ditentukan melalui kaedah Mekanisme Harga Automatik (APM) sejak 1983.

Melalui APM, kerajaan akan menetapkan harga runcit pada satu paras tertentu iaitu perubahan kos produk tidak akan mengubah harga runcit.

Beliau memberikan contoh harga purata RON95 yang direkodkan pada pasaran dunia dari 1 hingga 19 November 2014 ialah RM2.27 seliter, berbanding harga di pam RM2.30.

Hasan berkata, penetapan harga RON95 dan diesel pada 1 Dis nanti bergantung pada harga purata pasaran minyak dunia sepanjang November.

"Dalam hal ini kerajaan akan memantau harga pasaran pada 20 hingga 30 November dan jumlah sebenar akan menentukan purata harga runcit pada bulan Disember," katanya.

Hasan juga tidak menolak kemungkinan harga runcit RON95 pada Disember akan lebih rendah daripada harga semasa sekiranya harga pasaran minyak dunia terus menunjukkan trend penurunan.

"Jika trend ini berlarutan adalah dijangkakan harga runcit RON95 bagi bulan Disember akan dikurangkan sewajarnya berdasarkan formula APM," katanya. Kepada satu soalan, Hasan berkata penetapan harga runcit RON95 dan diesel melalui kaedah pengapungan terkawal akan dibuat secara bulanan.

Beliau berkata, kerajaan akan mengikuti perkembangan pasaran harga produk berasaskan kos setiap masa, harga pasaran dunia dan kadar pertukaran mata wang untuk menetapkan harga runcit petrol dan diesel.

"Kita akan pantau setiap hari harga di pasaran dunia tetapi kita ambil purata sebulan dan waktu itu kerajaan buat keputusan sama ada naik atau turun.

"Harga mungkin turun mungkin naik tetapi trend sejak bulan-bulan lepas stabil dan menurun," katanya.

Hasan berkata, kajian bagi pelaksanaan pengapungan terkawal harga petrol RON95 dan diesel itu telah dilakukan oleh kerajaan sebelum memutuskan pelaksanaannya.

"Langkah ini membuktikan hasrat kerajaan untuk memastikan rakyat menikmati manfaat sepenuhnya berikutan penurunan harga minyak mentah dunia," katanya.

Ditanya sama ada pelaksanaan kaedah pengapungan terkawal adalah muktamad, Hasan berkata kerajaan proaktif dan sensitif terhadap keadaan semasa berdasarkan harga pasaran dunia dan Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC).

"Pendekatan kita adalah untuk meletakkan rakyat didahulukan. Jadi apa juga yang kita boleh jimat adalah untuk kesejahteraan rakyat," katanya.

- Sumber: Bernama

Gempar pocong masuk kampung

Penduduk mendakwa kelibat pocong juga dilihat di lokasi ini. Gambar kecil: Papan tanda Sekolah Kebangsaan Balun Bidai.
Penduduk mendakwa kelibat pocong juga dilihat di lokasi ini. Gambar kecil: Papan tanda Sekolah Kebangsaan Balun Bidai.

KAMPUNG GAJAH - Penduduk gerun, takut dan bimbang keluar malam. Itu gambaran situasi semasa sebahagian besar penduduk Kampung Balun Bidai di sini, selepas digemparkan dengan kisah penemuan pocong sejak seminggu lalu.

Lebih menggemparkan, ada laporan memetik pengakuan penduduk yang mendakwa terserempak dengan lembaga tersebut menunjukkan muka, berlegar-legar malah bergolek-golek di hadapan mereka sekitar kawasan masjid di kampung itu.

Kawasan sekitar masjid baharu yang dalam proses pembinaan kini dianggap lokasi 'panas' dalam kampung, ramai yang mula resah untuk melalui kawasan tersebut lebih-lebih lagi di waktu malam, seboleh-bolehnya mahu dielak daripada melintas di kawasan jelmaan pocong itu.

Tabung masjid kena pecah

Namun, dalam pada penduduk resah dengan kisah pocong, wujud satu lagi situasi lain yang membimbangkan penduduk kampung. Dalam hangat-hangat penduduk bercerita mengenai penemuan hantu itu, berlaku satu kejadian tabung masjid kampung dipecah. 

Perkara itu didedahkan ketua kampung, Hamaidi Ismail yang bimbang kehangatan kisah pocong masuk kampung diambil kesempatan pihak lain untuk melakukan jenayah.

“Saya tidak menafikan kerana kita harus percaya makhluk ghaib memang wujud namun di dalam kes ini saya juga tidak mengiakan kerana saya sendiri tidak pernah mengalaminya.

“Daripada cerita penduduk juga mereka hanya mengatakan ternampak seperti kelibat bayang-bayang sahaja dan bukannya hantu yang bergolek-golek seperti yang didakwa,” katanya.

Katanya, dalam kehangatan orang ramai bercerita tentang penemuan hantu itu, berlaku satu kejadian yang tidak diingini iaitu tabung masjid telah dipecah.

“Inilah yang kita khuatir sebenarnya, takut pocong jadian sahaja untuk cuba menakutkan penduduk dan dalam masa yang sama turut melakukan kejadian jenayah.

“Kita tidak menyedari pihak yang tidak bertanggungjawab ini cuba mengambil kesempatan tetapi kita lebih suka untuk menyebarkan perkara yang tidak betul.

“Saya amat berharap perkara ini dapat dihentikan kerana banyak implikasi buruk yang berlaku. Saya juga telah membuat laporan polis berkenaan isu ini bagi meredakan keadaan,” katanya.

Katanya, sebagai langkah berjaga-jaga pihaknya tetap melakukan rondaan keselamatan di kawasan kampung.

“Kami juga akan mengadakan bacaan Yasin pada setiap minggu untuk mengembalikan keyakinan penduduk kampung.

“Sebenarnya isu ini tidaklah besar namun menjadi hangat disebabkan penyebaran melalui internet sehinggakan perkara yang tidak benar juga turut tersebar,” katanya.

Nampak bayang wanita


Penduduk Kampung Balun Bidai di sini nyata terkejut dengan berita penemuan hantu pocong sehingga menakutkan penduduk untuk keluar rumah pada waktu malam.

Seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Zara, 22, mendakwa, dia pernah terlihat bayang-bayang menyerupai wanita namun tidak dapat mengagak sama ada ia bayang manusia atau sebaliknya ketika berjaga sehingga jam 1 pagi menguruskan premis kafe sibernya.

“Pernah satu ketika saya terlihat kelibat bayang-bayang di sebalik pokok pisang yang menyerupai wanita namun saya sendiri tidak pasti sama ada ia makhluk halus atau bayang-bayang biasa sahaja.

“Keadaan pada waktu itu pula gelap dan pelbagai kemungkinan boleh ditafsirkan berkenaan bayang-bayang itu,” katanya.

Katanya, dia amat terkejut apabila penduduk kampung mula heboh memperkatakan penemuan pocong bermata merah sedang bergolek-golek dan melompat-lompat.

“Saya sendiri terkejut bagaimana cerita itu boleh timbul kerana saya tidak melihat keadaan seumpama itu dan hanya melihat bayang-bayang sahaja,” katanya.

Seorang lagi penduduk yang mahu dikenali sebagai Reen, 22, berkata, rumahnya paling hampir dengan kawasan yang dikatakan pocong ditemui.

“Kami sekeluarga tidak pernah terjumpa atau terlihat sebarang kelibat bayang-bayang atau sebagainya sepanjang tinggal di sini dan berulang-alik ke masjid.

“Ayah saya bilal di masjid ini dan setiap pagi akan keluar ke masjid untuk azan subuh tetapi tidak pula berjumpa dengan pocong.

“Begitu juga dengan abang saya yang kadang-kala balik pada jam satu atau dua pagi tidak pernah bertembung dengan sebarang kelibat yang mencurigakan,” katanya.

Katanya, dia sendiri mengetahui berkenaan cerita itu melalui lama sosial yang hangat memperkatakan mengenai isu itu.

“Saya merasakan ada pihak yang cuba membesarkan isu ini untuk menakutkan penduduk bagi tujuan-tujuan tertentu sedangkan ada penduduk kampung yang langsung tidak mengetahuinya,” katanya.

Jangan mudah percaya 

Umat Islam di negeri digesa menjauhi perbuatan menyebarkan maklumat palsu di laman sosial sehingga menimbulkan kegelisahan orang ramai.

Exco Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Nizar Zakaria berkata, masyarakat perlu memastikan sumber berita tersebut.

“Macam kes pocong di Kampung Balun Bidai, saya harap masyarakat tidak terlalu taksub kepada perkara itu agar tidak menjadi ‘kepercayaan’ pula.

“Jika dia nampak sekalipun, tidak perlu dia menceritakan kepada orang lain bagi tujuan menyampai. Perkara ini boleh menimbulkan ketakutan, pergaduhan dan lain-lain lagi,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Mohd Nizar menambah, masyarakat dinasihatkan tidak mudah terpengaruh atau bersemangat untuk berceritakan tentang kewujudan pocong sehingga menakut-nakutkan orang ramai.

“Adalah lebih baik ia diisi dengan pelbagai aktiviti ilmu seperti mengadakan bacaan Yasin atau solat hajat agar memohon kepada ALLAH SWT supaya dijauhkan daripada gangguan jin dan syaitan.

“Apabila kita dah dapat berita kita perlu pastikan daripada mana datangnya sumber berita tersebut sebelum terus menyebarkannya, jadi saya harap janganlah besar-besarkan lagi berita seperti ini,” katanya.


- Sumber: Sinar Harian

Mufti Perlis: Haram pakai lilitan di lengan baju

Datuk Dr Juanda Jaya
Datuk Dr Juanda Jaya

KANGAR - Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis meminta supaya anggota beruniform seperti polis dan ahli sukan beragama Islam tidak memakai lilitan hitam ataupun warna lain di lengan baju kerana perbuatan itu adalah haram.

Mufti Perlis Datuk Dr Juanda Jaya berkata, perbuatan berkenaan sering dilakukan ketika kematian sedangkan ia merupakan adat kebudayaan bagi orang kafir.

“Pihak kami telah menyemak perkara ini dan mendapati Majlis Fatwa Kebangsaan pada tahun 1987 telah membuat keputusan bahawa perbuatan itu haram, oleh itu Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis bersetuju sebulat suara menerima keputusan itu.

“Setiap bentuk pakaian bagi tujuan sosial atau sebagainya yang dipakai oleh orang Islam hendaklah tidak melibatkan unsur-unsur yang khusus dengan adat atau keagamaan bagi agama lain,” katanya merujuk kepada keputusan berkenaan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Seminar Pendidikan Fatwa Kesihatan Peringkat Negeri Perlis di sini, semalam.

Justeru beliau berharap pihak berkenaan dapat mengambil langkah drastik mengenai perkara ini apabila ia dilihat sering berlaku dalam kalangan anggota uniform dan ahli sukan semasa berkabung yang juga tidak disyariatkan agama Islam kecuali kepada ahli keluarga dan isteri dalam tempoh tertentu,

“Jadi kita tidak boleh mewarisi perbuatan penjajah sebelum ini sedangkan ia bertentangan dengan agama. 

"Ini berdasarkan hadis riwayat Bukhari, Kitab al_Jihad Secara Taklil (Daripada Ibn Umar katanya: Sabda Rasulullah SAW:

“Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia dari kalangan mereka.”),” jelas Dr Juanda.

Qasidah mohon bantuan Rasulullah syirik 

Jawatankuasa Fatwa Perlis turut melarang penduduk Islam di negeri ini, samada dalam bentuk qasidah, nasyid atau doa yang menyebut perkataan 'al-madad ya Rasulullah' yang membawa maksud 'mohon bantuan wahai Rasulullah' kerana ia adalah perbuatan syirik.

Dr Juanda berkata berdasarkan kajian penyelidik jabatan mufti berkenaan mendapati tidak ada ruang langsung untuk memahami ungkapan 'al madad ya Rasulullah' itu membawa kepada maksud lain kecuali meminta pertolongan daripada Nabi Muhammad.

Katanya ia adalah sejenis al- istighathah (doa) yang tidak dibenarkan dalam agama Islam.
Malah nas-nas dalam al-Quran dan hadis jelas melarang meminta tolong kepada orang yang mati termasuk Rasulullah yang telah wafat 1,400 tahun yang lalu.

“Untuk perkara ini jabatan mempunyai penjelasan dalam bentuk risalah hampir 50 muka surat.

"Antaranya menggariskan sebarang bentuk qasidah termasuk yang melaungkan ungkapan-ungkapan membawa syirik tidak boleh dilaksanakan di Perlis.

“Ini kerana kami mengesan ada pihak-pihak tertentu yang cuba membawa masuk qasidah dan doa sedemikian yang harus dielakkan,” katanya.

Dr Juanda juga meminta Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melakukan penyelidikan tentang ungkapan sedemikian di dalam qasidah agar umat Islam terutama orang awam tidak tertipu oleh ungkapan yang boleh menyebabkan mereka secara tidak sedar jatuh melakukan perbuatan syirik dalam doa.

Pihaknya telah lebih setahun membincangkan mengenai ungkapan yang banyak disebut dalam qasidah atau syair dan jelas ia tidak menunjukkan maksud lain selain meminta pertolongan Rasulullah.

Ketika ditanya mengenai majlis qasidah yang dibawa oleh golongan tertentu yang semakin mendapat perhatian ramai, Juanda berkata sekiranya dalam qasidah tersebut mempunyai ungkapan sedemikian ia tetap syirik.

“Kita bukan menghukum majlis seperti itu, saya sendiri tidak pernah berada dalam majlis qasidah berkenaan.

"Bagaimanapun, kita bimbang jika ia ada diselit dengan ungkapan tersebut secara tidak langsung akan membawa kepada unsur Syiah seperti meminta pertolongan kepada cucu Rasulullah Hasan, dan Husein serta anakanda baginda Fatimah,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

97 YEAR OLD WOMAN BLAMES RADIATION FOR LARGE CLITORIS


Okinawa | An elderly woman from the southern region of Japan claims that leaking radiation from Fukushima has had dramatic effects on her own body, increasing her clitoris six-fold.

Although the japanese government has promised to check into the situation, the news has created a shockwave of panic throughout local inhabitants of the region.

“The government is lying to us, despite the danger of the situation” admits a local resident who has asked to keep his anonymity, in fear of backlash from local authorities. “They have gagged the press, no one is allowed to say anything about the subject without repercussion” he admits worryingly.

“What man would want of such a woman?” she asks, visibly shaken.

Japan’s House of Representatives passed the controversial State Secrecy Protection Bill on November 26, 2013, which many suspect was passed to keep government control over leaking information about Fukushima. “It can’t be denied that the main purpose of the bill is to muzzle the press, shut up whistleblowers, and ensure that the nuclear disaster at Fukushima ceases to be an embarrassment before the 2020 Tokyo Olympics” explains japan-based investigative journalist Jake Adelstein.

Other local residents fear for their own health. “My daughter is 4 years old and I just don’t want this to happen to her” explains Hiromi Kamira, mother of two. “What man would want of such a woman?” she asks, visibly shaken.

“In Japanese culture it is normal for the man to have bigger genitalia then that of a woman. This is all very upsetting to the local population” admits cultural anthropologist Ken Hamoto of University of Hawaii. “If this phenomenon starts spreading throughout the region, this might have a dramatic impact on Japanese culture as a whole” he concludes.

- Source: worldnewsdailyreport.com