Tuesday, 20 August 2013

Salahguna media sosial boleh jejaskan bisnes online?
Pakar media sosial dan pemilik secreative.com.my , Syed Mohd Saiful Ikhwan berpendapat bahawa penggunaan media sosial yang tidak dikawal boleh menjejaskan bisnes online.

Menurutnya, semakin banyak media sosial digunakan, semakin banyak perkara perlu dijaga.

Ini kerana penyebaran atau faktor viral dalam media sosial sangat cepat dan boleh memberi efek kepada orang ramai.

“Jadi bila perkara tu tak dibendung, ia dimuatnaik di Youtube dan ia akan tersebar dengan cepat dan kemudiannya masuk ke Facebook pula.

“Jadi di Facebook, faktor komunikasi terjadi dengan lebih cepat..  kalau tak dibendung dari awal ia akan beri impak dari segi penjualan perniagaan tersebut,” katanya dalam satu temubual khas program Bisnes Alternatif.

Selian itu, Mohd Saiful juga menyarankan agar langkah berjaga-jaga perlu digalakkan oleh setiap syarikat dengan mewujudkan satu pengurus media sosial yang memantau aktiviti brand sentiviti mereka.

Untuk temubual penuh rancangan Bisnes Alternatif, ikuti Astro AWANI bersama wartawan Nurulhana Ismail yang membincangkan isu tersebut.

Urusan bawa pulang pelajar di Mesir bermula malam ini

Najib: Urusan bawa pulang pelajar di Mesir bermula malam ini

PUTRAJAYA:  Urusan membawa pulang kira-kira 3,300 pelajar Malaysia di Mesir akan bermula malam ini menggunakan pesawat komersil, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata urusan penempahan tiket akan dilakukan bermula malam ini dan penerbangan akan melalui Amman (Jordan) dan Istanbul (Turki) serta beberapa tempat lain.

"Saya sudah mendapat laporan daripada Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab yang sedang berada di Mesir bahawa keadaan di sana menjurus pada keadaan yang tidak menentu dan mungkin lebih buruk daripada keadaan pada masa ini.

"Oleh itu pasukan kita memberi pandangan dan nasihat supaya kita memulakan operasi untuk membawa balik pelajar kita yang ingin kembali secara sukarela dan saya telah bersetuju dengan pandangan itu," katanya kepada pemberita sebaik tiba di rumah terbuka Aidilfitri Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Dr Ali Hamsa di sini hari ini.

Najib berkata kerajaan tidak akan menggunakan pesawat tentera kerana pesawat Charlie misalnya akan membabitkan masalah logistik dan perbelanjaan lebih tinggi di samping memerlukan kebenaran khas daripada negara tertentu kerana ia perlu membuat dua atau tiga persinggahan.

Najib berkata keselamatan pelajar menjadi keutamaan kerajaan ketika ini dan urusan membawa mereka pulang tidak boleh dilengahkan kerana kemungkinan keadaan menjadi lebih serius, lebih genting dan mungkin lebih berbahaya.

Menjawab satu soalan, beliau berkata pada masa ini operasi membawa pulang rakyat Malaysia dari Mesir hanya membabitkan kalangan pelajar, manakala bagi yang lainnya seperti ahli perniagaan, mereka boleh menggunakan perbelanjaan sendiri untuk pulang.

Katanya para pelajar telah dimaklumkan mengenai usaha kerajaan untuk membawa mereka pulang, namun perincian mengenai tempoh masa untuk mengeluarkan mereka dari Mesir sedang diuruskan.

"...tertakluk kepada banyak mana penerbangan atau tempat di dalam penerbangan yang boleh diperoleh dalam masa sehari dua ini," kata Najib.

Katanya beliau juga sudah berbincang dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pendidikan mengenai kaedah peperiksaan yang perlu diduduki oleh para pelajar yang kembali ke tanah air.

Semasa dirujuk sekiranya kerajaan masih menjadikan Mesir sebagai destinasi melanjutkan pengajian tinggi pada masa akan datang, Najib berkata perkara itu sedang diberi perhatian.

"Universiti Al-Azhar contohnya adalah sebuah universiti terkemuka, tersohor dan namanya terbilang. Jadi kalau kita nak cari satu tempat mereka boleh teruskan pengajian mereka sebagai alternatif, kita kena kaji sama ada kita boleh bekerjasama dengan Universiti Al-Azhar atau alternatif yang lain.

"Tetapi dari segi pengajian Islam, nama universiti ini memang terkenal dan terbilang," katanya.

Merujuk kepada permintaan PAS supaya diadakan persidangan khas Parlimen bagi membincangkan krisis di Mesir, Najib berkata perkara itu tidak perlu kerana apa yang lebih penting ketika ini ialah urusan membawa pulang pelajar.


- BERNAMA 

Lelaki ditemui mati berhampiran Bukit Aman

Lelaki ditemui mati berhampiran Bukit Aman

KUALA LUMPUR:  Seorang lelaki Bangladesh ditemui mati berhampiran pintu masuk B, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini, dipercayai disamun sebelum dibunuh, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira 8.30 malam, Muzammel Hokque, 39, dipercayai disamun selepas selesai membeli barangan di sebuah pasar raya di ibu kota sebelum ditikam dengan objek tajam berdasarkan kesan kecederaan di bahagian kiri perut mangsa yang terburai.

"Siasatan awal polis mendapati mangsa disamun dan ditikam di tempat lain sebelum ditemui mati berhampiran pintu masuk Bukit Aman. Kami percaya selepas ditikam mangsa telah berjalan kira-kira 500 meter.

"Kami percaya mangsa disamun kerana polis tidak menemui wang mahupun telefon bimbit pada mayat mangsa," kata Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zainuddin Ahmad kepada Bernama di sini.

Beliau berkata polis kini menyiasat latar belakang mangsa termasuk tempat bekerja serta teman-teman mangsa bagi membantu siasatan.

Mayat lelaki itu dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat, katanya dan meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu supaya menghubungi balai polis berhampiran bagi membantu siasatan.


Sumber: BERNAMA 

Foto terbaru Putera George didedah kepada umum

Foto terbaru Putera George didedah kepada umum

KUALA LUMPUR:  Pewaris takhta Britain, Putera William dan isterinya, Catherine mendedahkan secara rasmi foto bayi lelaki mereka, George.

Foto tersebut telah dirakam oleh bapa Catherine, Michael Middleton pada awal bulan ini berlatarkan sebuah taman di rumah kepunyaan mereka di sebuah kawasan luar bandar di Bucklebury, barat London.

Dalam foto tersebut, George yang berselimut putih kelihatan sedang tidur dalam dakapan ibunya meskipun suasana terang di bawah terik mentari ketika itu. -- Astro Awani 

Gempa bumi lemah landa Kedah


Gempa bumi lemah landa Kedah

KUALA LUMPUR:  Gempa bumi lemah berukuran 3.8 pada skala Ricther melanda Kupang di Kedah pada 8.26 pagi ini, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia.

Gempa bumi itu berpusat di 11km selatan Baling dan gegaran kesan boleh dirasai di sekitarnya, menurut kenyataan jabatan itu di sini.


- BERNAMA 

Gajah di zoo di Melaka dipercayai didera

Gajah di zoo di Melaka dipercayai didera

KUALA LUMPUR:  Gajah-gajah yang disimpan di zoo A’Famosa Resort Melaka dipercayai telah didera dan dianiaya dan kejadian itu dipercayai telah dilakukan sejak beberapa tahun lalu.

Hasil tinjauan Astro AWANI ke lokasi tersebut mendapati gajah berkenaan dirantai kakinya dan ada di antaranya kelihatan kurus serta tidak sihat.

Tinjauan itu dibuat setelah mendapat maklumat daripada sebuah badan bukan kerajaan(NGO), Friends of the Orangutans (FOTO).

kurus

Tinjauan itu juga mendapati:

  • Ketika gajah-gajah tersebut tidak aktif, mereka diletakkan di sebuah lokasi tersembunyi yang seakan-akan merupai bangsal terbuka; 
  • Lokasi itu dilihat tidak diselenggarakan dengan baik;
  • Sisa-sisa buangan gajah tidak dicuci dengan sebaiknya.
  • Tiada makanan atau minuman yang kelihatan tersedia untuk diberikan kepada gajah tersebut.

Beberapa keping foto yang dirakam sejak 2011 menunjukkan kualiti keadaan tempat tinggal gajah-gajah itu tidak banyak berubah dari tahun ke tahun.

Imej-imej dari foto tersebut tersebut telah membawa kepada penyiasatan Astro AWANI dengan kerjasama NGO itu.

Hasil penyiasatan tersebut membawa kepada satu penemuan yang mengejutkan apabila seekor gajah dilihat telah dipukul berulang kali menggunakan satu objek panjang yang mempunyai cangkuk.


Pukulan, yang kedengaran begitu kuat itu, dilakukan oleh seorang lelaki yang dipercayai kakitangan A’Famosa. Kejadian ini dirakamkan oleh Astro AWANI selepas mendengar jeritan gajah berkenaan.

Pengarah FOTO Upreshpal Singh menyifatkan keadaan yang dialami oleh gajah-gajah itu sebagai "dahsyat" dan cara penjagaannya boleh dianggap sebagai satu “penderaan”.

Upreshpal, yang kerap menjalankan siasatan terhadap zoo yang lain, menambah: “Gajah-gajah ini memberi keuntungan kepada tempat ini, untuk persembahan dan sebagainya tetapi apabila tidak bekerja, mereka diletakkan di sini dan dirantai. Malah mereka dipukul dengan kejam dan ini tidak boleh diterima.”

Upreshpal mendesak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara(Perhilitan) menyiasat dan mengheret pihak berkenan ke mahkamah mengikut Seksyen 86 Akta Haiwan Liar 2010 atas kesalahan menganiayai haiwan.

rantai besi

Beliau juga menggesa supaya gajah-gajah itu dibebaskan daripada rantai dan diberikan makanan serta makanan yang mencukupi dan diletakkan dalam habitat yang lebih baik.

Dalam satu kenyataan, jurucakap A'Famosa, Robert Na menafikan semua tuduhan yang dilemparkan terhadap resort itu.

“(Kami) kesal bahawa tuduhan-tuduhan yang telah dibawa kepada perhatian anda adalah dengan nyata tidak betul dan mungkin telah dihantar oleh beberapa kumpulan yang ada kepentingan tertentu.”

“Saya ingin menjelaskan bahawa gajah berkenaan disimpan mengikut standard antarabangsa yang diterima. Pukulan gajah adalah dilarang sama sekali oleh pihak pengurusa,” kata Na.

Tambahnya lagi, pihak berkuasa kerap kali melawat untuk memastikan kesejahteraan haiwan di A’ Famosa.

Ketika dihubungi, Timbalan Ketua Pengarah Perhilitan Dr Zaaba Zainol Abidin berkata jabatan itu tidak menyedari apa yang berlaku tetapi sudah meminta satu siasatan dijalankan.

Berikutan itu, pengarah Perhilitan Melaka Mohammad Khairi Ahmad memberitahu Astro AWANI bahawa pihaknya telah melakukan satu tinjauan ke zoo itu dua minggu lalu dan mendapati bahawa tidak ada penganiayaan seperti yang didakwa.

“Syarat-syarat untuk menyimpan gajah semua diikuti, tempat (di mana mereka disimpan) bersih dan tidak melanggar akta kami," katanya.

Mohammad Khairi juga berkata, laporan audit sebelum itu iaitu pada bulan April juga menunjukkan bahawa amalan A'Famosa adalah memuaskan.


- Astro Awani

A man was found dead at Olivia Newton-John's house


A man was found dead at Olivia Newton-John's house
MIAMI:  A man was found shot dead Monday in the Florida home of actress and singer Olivia Newton-John, police said.

The actress and her husband, John Easterling, were not in the house when the incident happened, said police in Jupiter Inlet Colony, north of Palm Beach.

A local newspaper called the incident a suicide but police refused to confirm this.

The man was neither a resident nor a member of the family.

The nearly 7,500-square-foot house, located on 35 acres by the coast, was built in 1975 and was bought by the couple in 2009 for $4.1 million.

Newton-John is famous for her role as Sandy in the 1978 movie "Grease," based on the Broadway hit musical. She is also a four-time Grammy winner. -- AFP

Five gangsters dead in shootout with cops


Five gangsters dead in shootout with cops

GEORGE TOWN: Police today shot dead five criminals in a shootout at an apartment in Sungai Nibong during a raid at 4.30 am.

Penang Police chief Datuk Abdul Rahim Hanafi said the five -- J. Gobinath, 31, R. Ramesh, 27, A. Vinut, 23, M. Suresh, 25, M. Gobinath, 21 -- had committed armed crimes in the country.

He said police recovered three guns from them, namely a silver Norinco, a silver .38 revolver and a black Walther PPK.

All of them had last-known addresses in Penang, he added.

Abdul Rahim said that following a tip-off from the public and surveillance, a team of police officers and men from the Penang, Kedah and Bukit Aman CID went to a rented apartment in Century Bay, Sungai Nibong, at 4.30 am.

The police knocked on the door and identified themselves but there was no answer and police tore down the door and entered the apartment, he said.

Several people in the apartment started firing at the police and the police returned fire, he said.

Following the shootout, police checked the apartment and found five men dead in the three rooms.

Abdul Rahim said the police were still conducting an examination of the apartment. --BERNAMA 

Clean-up works begin after volcano eruption in Kagoshima


Clean-up works begin after volcano eruption in Kagoshima

TOKYO:  Clean-up workers Monday started removing a layer of grey ash that spread across a city in southern Japan after a volcano erupted at the weekend, spewing a plume 5,000 metres into the air.

Kagoshima city mobilised more than 60 street sweepers as well as water-spraying vehicles to remove ash that coated the streets, officials said.

The eruption of the 1,117-metre (3,665-foot) Mount Sakurajima overlooking the city happened on Sunday afternoon, spewing the highest ash plume from the volcano since an eruption in 2000.

Television footage showed the mushroom-shaped grey plume shooting upwards against the backdrop of a clear blue sky.

A large amount of volcanic ash fell in the northern and central parts of the city, causing a delay in train services and temporary poor visibility, forcing car drivers to use their headlights.

Residents turned to masks and umbrellas to protect themselves against the ash cloud, but there were no reports of injuries or damage, city officials said.

"The volcanic activity had been subdued by Monday morning," a local meteorological agency official said.

"There is no sign of large scale eruptions in the near future, but we have not yet lifted a two-kilometre (1.2-mile) no-go zone just in case."

The eruption also caused a small amount of lava to run down the side of the crater. - AFP

Firearms for sale on Facebook

Firearms for sale on Facebook

They are not only cheap but easily available: this is the picture portrayed on two Facebook accounts found to be selling firearms openly in Malaysia.

A check by Bernama found that a Facebook account claimed to offer a range of pistols, revolvers and assault rifles for between RM500 and RM15,000.

The list of weapons for sale on the account included AK-47 assault rifles, at RM12,000, Smith & Wesson pistols, at RM500, and revolvers with two boxes of ammunition, at RM15,000.

Another Facebook account declared that it could offer about 10 types of firearms, among them E&C M16A4, Tercel M1911 airsoft gun and S&T Mosin Nagant Gas Rifle (Real Wood) for between RM600 and RM1,250, resembling real weapons.

The Facebook account was opened in February and received '688 likes' and showed 141 browsers having an ongoing discussion on the weapons.

The account owner also boldly provided a mobile phone number and responded to Bernama's text message.

The discovery of these two Facebook accounts raises a host of questions about how easy it is to buy firearms through the Internet, especially in the present scenario of an increasing trend in fatal shootings reported lately.

Just in July there were two shootings. Teacher Mat Zaki Hashim, 35, was critically injured when he was shot in the neck on July 5 near Kampung Kubang Panjang, Pasir Mas, Kelantan.

Then, on July 28, Mywatch chairman R. Sri Sanjeevan was left fighting for his life after being shot by two gunmen on a motorbike in Taman Cempaka, Bahau, Negeri Sembilan, and a day later, AmBank founder Hussain Ahmad Najadi became the third victim when he was shot dead while coming out of a temple with his wife at Lorong Ceylon, near here.

Asked to comment on the Facebook accounts, Kuala Lumpur CID chief Datuk Ku Chin Wah said the police would not hesitate to investigate the matter thoroughly under Section 11 of the Firearms Act.

"Selling firearms without a licence is a serious offence," he told Bernama.

Meanwhile, Malaysian Crime Prevention Foundation vice-chairman Tan Sri Lee Lam Thye said the account holders appeared to be blatant and prepared to risk the law to sell firearms on the Internet.

"As a country with strict laws on the subject, the authorities should take stern action against such quarters so that it would deter other offenders," he said.


- BERNAMA 

Lima lelaki yang ditembak polis di Pulau Pinang terlibat dalam kes jenayah senjata api

Lima lelaki yang ditembak polis di Pulau Pinang terlibat dalam kes jenayah senjata api

GEORGE TOWN:  Polis mengesahkan lima lelaki yang mati dalam kejadian berbalas tembak dengan polis di Sungai Nibong di sini awal pagi tadi terbabit dalam beberapa jenayah senjata api.

Ketua Polis Negeri Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata mereka yang mati dikenali sebagai J.Gobinath, 31, R.Ramesh, 27, A.Vinut, 23, M.Suresh, 25, dan M.Gobinath, 21.

Polis juga menemui tiga pucuk pistol yang digunakan oleh penjenayah terbabit iaitu jenis Noricho berwarna perak, Revolver .38 berwarna perak dan Walther PPK berwarna hitam.

Kesemua mereka mempunyai alamat terakhir di negeri ini.

Beliau berkata para penjenayah terbabit dapat ditumpaskan hasil maklumat awam dan risikan apabila sepasukan pegawai dan anggota polis dari Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bahagian Siasatan Khas (D9) Pulau Pinang dengan bantuan JSJ D9 Ibu Pejabat Polis Bukit Aman serta D9 Kedah menyerbu sebuah apartmen sewaan di Century Bay di Sungai Nibong pada pukul 4.30 pagi.

Menceritakan detik serbuan itu, Abdul Rahim berkata pasukan polis telah mengetuk pintu sebuah unit di apartmen itu dan memperkenalkan diri, tetapi tidak mendapat sebarang jawapan dari penghuninya menyebabkan polis terpaksa memecah pintu sebelum memasuki unit berkenaan.

"Sejurus menyerbu masuk, penghuni di dalam rumah itu terus melepaskan tembakan bertalu-talu dan berlaku kejadian berbalas tembakan antara mereka dengan polis.

"Setelah selesai berbalas tembakan dan tiada lagi berlaku ancaman, polis membuat pemeriksaan di dalam apartmen tiga bilik itu dan menemui lima lelaki mati di dalam bilik-bilik berasingan," katanya.

Polis masih menjalankan pemeriksaan di dalam apartmen berkenaan.


- BERNAMA 

Dua tan durian segar dihantar ke Sydney

MASkargo: Dua tan durian segar dihantar ke Sydney

MASkargo hari ini menerbangkan dua tan durian dingin segar ke Sydney, Australia, bagi menembusi pasaran baharu dan pada masa yang sama mengenai pasti keberkesanan, kesegaran teknologi pembungkusan, termasuk penerimaan dan sambutan ramai.

Ketua Pegawai Penyelidik Kanan Mardi Latifah Mohd Noor berkata durian dingin segar (diproses secara minimum atau sedia dimakan) yang dibungkus khas menggunakan teknologi baharu itu akan dijual di empat pasar raya di Sydney.

Durian dingin segar ini berbeza daripada durian segar sejuk atau durian sejuk beku selain harganya juga lebih murah. Oleh itu, sebelum kami meneruskan eksport untuk peringkat seterusnya, kami perlu mengenal pasti kesegaran, rasa dan penerimaan di Sydney, katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata durian segar itu boleh bertahan selama tiga minggu dan rasanya sama seperti durian baharu.

Menurutnya pada masa ini Malaysia mengeksport durian sejuk ke Hong Kong dan dan durian sejuk beku ke China.
Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MASkargo Sdn Bhd Mohd Yunus Idris berkata durian dingin segar itu akan disimpan pada tahap suhu yang diperlukan bagi memastikan kesegarannya untuk pengguna.

"Perkhidmatan rangkaian sejuk MASkargo menjanjikan penghantaran sensitif suhu akan dipantau rapi bagi memastikan suhu optimum sepanjang perjalanan, daripada memunggah hingga penghantaran.

"Buah durian yang merupakan barangan mudah rosak, dikategorikan penghantaran sensitif suhu, sekali gus memerlukan pengendalian khusus dengan pemantauan rapi dan akan diangkut menggunakan kontena Envirotainer," katanya.

Beliau berkata mulai Januari hingga Jun, MASkargo juga mengendalikan kira-kira 23 tan Durian (durian segar sejuk dan durian sejuk beku) bagi menyokong industri pertanian tempatan selain menggerakkan jualan durian di peringkat antarabangsa.

Beliau berkata menerusi usaha sama itu, MASkargo akan menggunakan kontena  Envirotainer, ULD (unit peranti muatan) kargo udara yang disahkan yang boleh diangkut dalam kebanyakan jenis pesawat jarak jauh bagi memastikan kelancaran pengendaliannya.


- BERNAMA