Saturday, 21 November 2015

Sabah police warn social media users to stop spreading rumours about suicide bombers

JALALUDDIN: I urge the people not to be taken in by these rumours or aggravate the situation by spreading the matter on social media. - Filepic

KOTA KINABALU: Sabah police today warned social media users to stop spreading rumours about the presence of suicide bombers from the Abu Sayyaf terrorist group in Sabah, specifically in the city.

Sabah police commissioner Datuk Jalaluddin Abdul Rahman said police viewed the matter seriously and would not hesitate to take stern action against the rumour-mongers.

He also warned members of the force not to be parties to the rumour-mongering and that they too would not escape the law if caught.

"I urge the people not to be taken in by these rumours or aggravate the situation by spreading the matter on social media," he told reporters the Sabah police's Deepavali open house here today.

Earlier today, Kota Kinabalu police chief ACP M.Chandra in a statement had said that there was no truth to the rumours and that security and safety of the public was the police's top priority.

He said those who resorted to spreading such rumours would face the "full brunt of the law".

- Source: Bernama | ovember 21, 2015

Gadis ditemui mati di Cheras didera dalam tempoh lama

Siasatan awal mendapati mangsa kemudian pulang ke rumah lelaki itu pada Rabu lalu dalam keadaan cedera teruk.

KUALA LUMPUR: Hasil bedah siasat kes gadis yang ditemui mati di sebuah pangsapuri di Cheras Utama, Cheras petang semalam mendapati mangsa telah didera dalam tempoh yang lama.

Ketua Polis Daerah Cheras ACP Chong Kok Sin berkata terdapat banyak kesan bengkak teruk pada muka dan seluruh badan mangsa serta luka yang disyaki kesan seterika panas di kedua-dua betisnya.

"Sementara itu, bekas teman lelaki mangsa yang ditahan semalam akan direman selama tujuh hari bermula hari ini hingga 27 Nov bagi membantu siasatan.

"Hasil siasatan lanjut, polis mendapati bekas teman lelaki mangsa yang tidak mempunyai pekerjaan itu mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan kes dadah," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Polis menemui mayat gadis berusia 19 tahun itu kira-kira pukul 5.10 petang pada Jumaat setelah menerima maklumat.

Difahamkan, mangsa sebelum ini tinggal bersama bekas teman lelakinya di rumah berkenaan namun telah keluar dari rumah tersebut pada Oktober lepas kerana berlaku perselisihan faham.

Siasatan awal mendapati mangsa kemudian pulang ke rumah lelaki itu pada Rabu lalu dalam keadaan cedera teruk.

Lelaki berkenaan ingin membawa mangsa ke hospital, tetapi mangsa enggan dan menyatakan bahawa dia telah dikejar dan dipukul oleh teman lelakinya yang baharu.

Sehubungan itu, polis sedang memburu seorang lelaki dan wanita bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan. 

- Sumber: Bernama 

Tujuh maut helikopter terhempas dalam glasier New Zealand

Helikopter persiaran itu menjunam ke lohong di kawasan Fox Glacier pada Sabtu, yang merupakan satu tapak pelancongan popular di pantai barat South Island

WELLINGTON: Enam penumpang dan seorang juruterbang maut apabila helikopter yang mereka naiki terhempas ke dalam lohong glasier di New Zealand akibat cuaca pada Sabtu, lapor AFP.

Helikopter pesiaran itu menjunam ke kawasan Fox Glacier, yang merupakan tapak pelancongan popular di pantai barat South Island, dalam keadaan cuaca mendung dan hujan lebat.

Pasukan paramedik dan penyelamat kawasan tanah tinggi yang berada di lokasi kemalangan mengesahkan tiada yang selamat dalam tragedi berkenaan.

Menurut Pegawai Keselamatan yang terlibat, John Canning, usaha menyelamat akan hanya bermula dalam masa beberapa hari kerana cuaca yang tidak menentu.

Identiti mangsa termasuk juruterbang tidak akan diumumkan sehingga keluarga mereka dimaklumkan mengenai tragedi itu, bagaimanapun Canning mengesahkan juruterbang adalah seorang lelaki tempatan.

Lima tahun lalu, sembilan termasuk empat penerjun udara terbunuh apabila pesawat yang membawa mereka terhempas selepas berlepas dari lapangan terbang Fox Glacier.

Fox Glacier sepanjang 13 kilometer itu disenaraikan sebagai salah satu daripada glasier yang paling mudah diakses dan menarik beribu-ribu kedatangan pelancong setiap tahun. 

- Sumber: Agensi

Benarkah vape berkesan untuk berhenti merokok?


KUALA LUMPUR - Perbincangan mengenai e-rokok harus tertumpu kepada isu kesihatan dan bukan sebaliknya kepada kesejahteraan ekonomi para peniaga, kata Persatuan Perubatan Malaysia (MMA). 

Presiden MMA Dr Ashok Zachariah Philip berkata memandangkan banyak aktivis pro rokok elektronik mendakwa bahawa e-rokok adalah lebih berkesan daripada terapi konvensional untuk berhenti merokok, dakwaan itu memerlukan kajian lanjut, dalam bentuk kaji selidik secara rambang. 

"Jika benar bahawa e-rokok jauh lebih berkesan untuk berhenti merokok, maka ia boleh ditawarkan sebagai opsyen terapi di klinik berhenti merokok," katanya dalam satu kenyataan. 

Beliau berkata e-rokok mungkin tidak cukup lama berada di pasaran untuk sesiapa mendakwa bahawa ia selamat digunakan untuk jangka panjang kerana kerosakan jangka panjang pada organ berlaku dengan mengambil masa 15 atau 20 tahun. 

"Kewarasan akal dan sikap berhati-hati menyatakan bahawa menghidu bahan kimia aktif yang mudah meruap ke dalam pundi udara paru-paru lebih berkemungkinan menyebabkan kerosakan," katanya.

- Sumber: Bernama

'Saya tidak pernah berkenalan dengan Jacel Kiram'

Gambar Nurul Izzah bersama Jacel Kiram yang menjadi viral di laman sosial baru-baru ini.

SAYA sedia maklum kegusaran yang timbul akibat gambar saya bersama Jacel Kiram pada 9 November 2015.

Di sini saya ingin menegaskan bahawa saya tidak sekali-kali memanggil mesyuarat atau pertemuan dan tidak pernah berkenalan dengan Jacel Kiram.

Dia merupakan salah seorang daripada 15 tetamu yang dijemput penganjur program, iaitu Council on Philippine Affairs & The Asian Institute for Democracy, pejabat Datuk Bandar Manila dan pejabat Naib Presiden Filipina.

Semua yang hadir di program tersebut telah bergambar dengan saya sebagai tanda sokongan terhadap laporan Kumpulan Kerja Mengenai Penahanan Tanpa Bicara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (United Nation Working Group on Arbitrary Detention) yang menggesa agar Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan serta-merta.

Saya tahu dan faham ahli-ahli keluarga patriot dan perajurit yang terkorban akibat pencerobohan Lahad Datu dan rakyat Malaysia amnya cukup terasa dan marah akibat gambar saya dan Jacel Kiram, dan saya berasa amat kesal atas hakikat ini.

Simpati dan sokongan saya dari dulu hingga bila-bila adalah kepada para perajurit pahlawan negara yang terkorban serta komuniti-komuniti yang masih terkesan akibat konflik ini serta desakan puak pemisah.

Sebagai seorang Ahli Parlimen dan rakyat Malaysia yang setia kepada nusa dan bangsa, saya akan sentiasa mempertahan Sabah sebagai sebahagian daripada negara Malaysia yang tercinta.

Tidak ada apa-apa yang hendak saya sembunyikan, dan saya bersedia untuk memberi kerjasama dengan pihak berkuasa untuk menjelaskan lawatan saya yang dianjur Council on Philippine Affairs & The Asian Institute for Democracy, pejabat Datuk Bandar Manila dan pejabat Naib Presiden Filipina.

NURUL IZZAH ANWAR
Ahli Parlimen Lembah Pantai,
Naib Presiden PKR

----------------------------------------------------
- Sumber: Sinar Harian