Friday, 29 May 2015

Pengerusi bersama Public Bank, Thong, meninggal dunia

Lembaga Pengarah Kumpulan Public Bank mengiktiraf mendiang (gambar) sebagai yang paling baik dalam kalangan yang terbaik, - Gambar Fail

KUALA LUMPUR: Pengerusi Bersama Public Bank Bhd (PBB) Tan Sri Thong Yaw Hong, 85, meninggal dunia pada Khamis setelah sakit untuk beberapa ketika.

"Kami amat bersedih atas kehilangan ini," kata Pengerusi PBB Tan Sri Dr Teh Hong Piow, hari ini.

Lembaga Pengarah Kumpulan Public Bank mengiktiraf beliau sebagai yang paling baik dalam kalangan yang terbaik, dan sumbangan beliau yang tidak ternilai sepanjang 29 tahun bersama-sama Kumpulan Public Bank, katanya menerusi satu kenyataan.

"Tan Sri Datuk Seri Utama Thong Yaw Hong akan sentiasa diingati kerana reputasi beliau yang mengagumkan dalam perkhidmatan kerajaan dan dunia korporat. Kami akan merindui beliau," katanya.

Thong dilantik sebagai Pengerusi Public Bank pada 1986 dan bertukar jawatan sebagai pengerusi bersama pada 2002.

Beliau pernah berkhidmat sebagai pengerusi bersama dalam beberapa syarikat dalam Kumpulan Public Bank, termasuk Public Islamic Bank Berhad; Public Investment Bank Berhad; Public Mutual Berhad; Public Financial Holdings Ltd, Public Bank (HongKong) Ltd dan Cambodian Public Bank Plc.

Dalam sektor kerajaan, Thong terlibat dalam bidang perancangan pembangunan sosio ekonomi dan kewangan.

Beliau berkhidmat dengan Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri sejak 1957 dan menjadi Ketua Pengarahnya dari1971 hingga1978 dan berkhidmat sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan dari 1079 hingga beliau bersara pada1986. 

- Sumber: Bernama

PM jawab isu Rohingya


SHAH ALAM - Satu penyelesaian di peringkat Asean dan kerajaan Myanmar perlu diwujudkan untuk menyelesaikan isu pelarian Rohingya.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, negara-negara lain seperti negara ketiga juga perlu memainkan peranan untuk membantu membanteras permasalahan ini di samping menghulurkan bantuan-bantuan kemanusiaan.

“Kita harap juga badan-badan seperti OIC dan juga PBB memainkan peranan masing-masing supaya masalah kemanusiaan yang begini serius dapat kita atasi,” katanya menerusi entri terbaru di blognya NajibRazak.com.

Dalam pada itu, ujarnya Malaysia telah membuat sebaik mungkin dalam membantu pelarian Rohingya.

“Saya akui, setelah melihat keadaan pelarian Rohingya, lebih-lebih lagi kanak-kanak yang merana akibat kelaparan, kehausan dan keletihan, saya telah membuat keputusan mengarahkan operasi menyelamatkan mereka di perairan kita.

“Kita juga turut menerima pelarian kaum Rohingya. Akibat itu, Malaysia, Thailand dan Indonesia telah menerima kesan daripada tragedi kemanusiaan ini. 

"Demi kedaulatan negara, kita tidak boleh membenarkan orang luar masuk ke sempadan kita dengan begitu mudah,” katanya.

Baru-baru ini, kita telah dikejutkan oleh penemuan kubur-kubur besar di kem memperdagangkan manusia di sempadan Perlis-Thailand di mana amat jelas bahawa pelarian Rohingya ini telah didera dan dizalimi oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

- Sumber: Sinar Harian 

Thailand mulakan tindakan mahkamah dalam jenayah pemerdagangan manusia

Antara yang ditahan ialah bekas Ketua Lembaga Pentadbiran Wilayah Satun, Nai Pajuban Angchotipan atau Koh Tong, yang dikatakan sebagai ketua sindiket yang terbesar di Satun.

SONGKHLA: Seramai 48 orang tertuduh dalam jenayah pemerdagangan manusia di selatan Thailand mula dihadapkan ke mahkamah untuk tujuan pendakwaan pada Khamis.

Antara mereka ialah bekas Ketua Lembaga Pentadbiran Wilayah Satun, Nai Pajuban Angchotipan atau Koh Tong, yang dikatakan sebagai ketua sindiket yang terbesar di Satun.

Beliau menghadapi 12 tuduhan dan satu lagi tuduhan belum diumumkan kerana polis masih mengumpul bukti dan dokumen.

Timbalan Ketua Polis Bahagian ke-8, Mejar Jen Polis Pawin Ponsirint, sebagai Ketua Polis Siasatan Kes Pemerdagangan Manusia telah bermesyuarat bersama polis bahagian ke-9 di Pusat Operasi Polis Bahagian ke-9, daerah Hatyai, Songkhla sebelum memulakan pendakwaan.

Selepas selesai mesyuarat, pegawai polis dan pendakwa pergi ke Mahkamah Wilayah Natawi untuk membacakan tuduhan tambahan kepada 48 orang yang ditahan dalam penjara di Mahkamah Wilayah Natawi.

Tuduhan terbaru iaiah jenayah merentas sempadan kerana jenayah pemerdagangan manusia itu melibatkan pelbagai negara seperti Thailand, Myanmar dan Malaysia.

Tiga tuduhan awal yang dikenakan sebelum ini ialah pemerdagangan manusia, memberi bantuan kepada warga asing masuk ke Thailand secara haram dan menahan orang lain tanpa kebebasan dan untuk tujuan wang tebusan. 

- Sumber: Bernama 

Kanak-kanak ditembak ketika tunggang basikal

Sedutan rakaman rakaman kamera litar tertutup (CCTV) ketika kejadian.

MASSACHUSETTS - AMERIKA SYARIKAT. Seorang kanak-kanak terkena tembakan semasa menunggang basikalnya, Ahad lepas.

Menurut ABC News, pihak berkuasa Boston meminta orang ramai membantu mencari suspek yang melepaskan tembakan terhadap Devan Silva yang berusia tujuh tahun.

"Jika anda ada maklumat dan tidak memberikan kepada kami, anda melindungi suspek.

"Orang yang bertanggungjawab melepaskan tembakan tersebut perlu dihukum," kata Ketua Polis Boston, Williams Evans.

Dalam sebuah video yang dimuatnaik, Silva sedang melalui bahagian hadapan kedai memotong rambut apabila peluru mengenai punggungnya.

Satu lagi peluru menembusi cermin kedai dan hampir mengenai kepala seorang pelanggan.

Silva yang dirawat di Hospital Kanak-kanak Boston kini beransur sembuh.

Difahamkan, terdapat sekumpulan lelaki di hadapan kedai terbabit namun sasaran sebenar tembakan tersebut gagal dikenalpasti.

- Sumber: ABC News 

Tahanan kem transit kena rogol, pukul sampai mati

Nurul Amin Nobi Hussein, 25, (kanan) menceritakan detik-detik dia melarikan diri dari kem transit di Wang Kelian, Perlis ketika ditemui Bernama di Alor Setar hari ini. - Foto Bernama

ALOR SETAR - "Dalam fikiran saya hanya ada satu sahaja - mati. Saya hanya mahu mati kerana mati lebih senang daripada hidup," menurut seorang pendatang Rohingya yang berjaya melarikan diri dari kem transit di Wang Kelian.

Bercakap secara eksklusif kepada Bernama hari ini, Nurul Amin Nobi Hussein (lelaki), 25, berkata, sepanjang dua bulan penahanannya di kem transit di Wang Kelian itu, beliau hilang segala harapan untuk hidup dan hanya memikirkan tentang kematian.

"Sepanjang dua bulan di dalam kem transit itu tahun lepas, saya dikurung seperti kambing dan ayam dalam kandang dan setiap masa dikelilingi oleh kematian. Setiap hari lima hingga enam orang daripada kami menemui ajal sama ada disebabkan penyakit atau dipukul dan ditembak," katanya.

Menurutnya, pendatang Rohingya bersesak-sesak di dalam apa yang disifatkan sebagai 'reban' kecil yang menempatkan sehingga 200 hingga 300 orang, dengan lelaki dan wanita diasingkan reban mereka.

Antara lima hingga enam pengawal yang berbahasa Thailand, katanya, berkawal 24 jam sehari mengawasi kira-kira 1,500 tahanan dengan bersenjatakan batang kayu, pisau, pistol dan senapang. 

"Tahanan tidak dibenarkan bercakap. Sesiapa yang bercakap akan dipukul. Pengawal sering melaungkan "sleep, sleep, sleep," mengarahkan kami semua supaya tidur dan tidak bercakap antara satu sama lain," katanya.

Nurul Amin berkata, 'reban' itu dipagar oleh batang-batang kayu dan didirikan di atas tanah lembut dan apabila hujan ia akan menjadi lumpur, di mana tahanan hanya diberikan lampiran plastik untuk membolehkan mereka duduk.

“Tahanan akan berdiri dan duduk di dalam lumpur air sekiranya kem transit dilanda hujan lebat, menyebabkan ramai dalam kalangan tahanan dijangkiti penyakit sehingga membawa maut.

"Ramai dalam kalangan tahanan Rohingya mengalami bengkak kaki akibat terlalu lama duduk dalam lumpur, menyebabkan mereka tidak boleh bergerak dan makan, dan seterusnya menemui ajal," katanya yang berasal dari Maungdaw, Myanmar.

Nurul Amin berkata, mereka hanya diberikan sedikit makanan iaitu nasi berlaukkan ikan bilis dan ubi untuk menahan kelaparan, menyebabkan ramai juga dalam kalangan mereka yang mati akibat kelaparan.

Menyifatkan apa yang berlaku di kem transit itu sebagai 'neraka dunia', dia berkata, terlalu banyak peristiwa ngeri dan menyedihkan yang tidak dapat dilupakannya selagi beliau hidup.

Antara peristiwa yang tidak dapat dilupakannya adalah bagaimana pengawal-pengawal itu tanpa sebarang belas kasihan memukul sehingga mati kanak-kanak berusia 12 tahun hanya kerana keluarganya di Myanmar tidak mempunyai duit untuk membayar duit pembebasannya.

"Ada juga bayi yang baru berusia beberapa bulan mati kelaparan selepas ibunya yang sakit serta kelaparan gagal menghasilkan susu badan untuk anaknya.

Tidak lama selepas anaknya mati, wanita itu juga menemui ajal," katanya sedih. 

Selain itu, kata Nurul Amin, pengawal-pengawal terbabit turut merogol beberapa wanita itu.

"Kami boleh mendengar teriakan ketika wanita-wanita itu dirogol secara beramai-ramai oleh pengawal berkenaan. Apa yang lebih malang, ada antara wanita itu yang telah mengandung hasil perbuatan itu," katanya. 

Pengawal-pengawal tersebut disifatkannya lebih teruk daripada 'haiwan'. Dia mengambil keputusan nekad untuk melarikan diri kerana selepas dua bulan di kem transit itu merasakan kematian semakin menghampirinya disebabkan keadaan sekeliling serta tidak mempunyai sebarang duit untuk membayar sindiket.

Menurut Nurul Amin, anggota sindiket meminta bayaran daripadanya sebagai syarat untuk melepaskannya ke Malaysia dan jika gagal menjelaskannya, berdepan dengan penahanan lebih lama di kem transit itu dan akhirnya kematian.

"Saya tidak boleh membayar mereka kerana tiada lagi duit selepas menjual segala harta dan tanah untuk ke Malaysia. Mereka akan pukul saya sampai mati jika saya tidak membayar mereka," katanya.

Berdepan dengan kemungkinan ditahan lebih lama dan dipukul sehingga mati oleh anggota sindiket, beliau bersama-sama lima yang lain nekad melarikan diri pada jam 1 pagi selepas mendapati pengawal kem transit itu tertidur.

Beliau terpaksa merangkak ratusan meter dalam keadaan gelap-gelita, sebelum berlari ke dalam hutan, tanpa mengetahui arah tujuan. 

"Dalam apa juga keadaan sekalipun, jika saya gagal melarikan diri mereka (anggota sindiket) akan tembak mati saya atau jika terus tinggal dalam tahanan, saya akan dipukul hingga mati kerana tiada duit.

"Mati adalah lebih baik daripada hidup," kata Nurul Amin yang membayar RM6,500 untuk menaiki bot selama 22 hari dari Maungdaw ke sempadan Myanmar dan Thailand.

Setibanya di bandar sempadan itu, menurut Nurul Amin, pendatang Rohingya itu akan dibawa menaiki trak-trak pikap menuju ke selatan Thailand dalam perjalanan yang mengambil masa antara 10 hingga 11 jam. 

Sementara itu seorang lagi pendatang Rohingya, Mohamad Osman Nurul Amin, 22, pula menceritakan pengalamannya ditahan di sebuah lagi kem transit di kawasan hutan di Padang Besar, Thailand, tahun lepas.

"Ia adalah neraka. Setiap hari soal kematian sentiasa bermain dalam kepala saya. Pada ketika itu, kematian adalah jalan terbaik untuk menamatkan segala penderitaan," katanya.

Sama seperti Nurul Amin, beliau turut menjadi saksi pembunuhan dan kematian dalam kalangan tahanan Rohingya di tangan pengawal-pengawal kem yang kejam dengan memukul atau menembak mati menggunakan senjata api.

Bagaimanapun nasibnya lebih baik berbanding Nurul Amin kerana keluarganya berkemampuan untuk membayar sejumlah duit kepada sindiket yang bertindak membebaskannya selepas hanya sebulan ditahan di kem transit itu.

"Sehingga kini, saya masih tidak dapat menerima kenyataan bagaimana seorang manusia boleh berlaku begitu kejam kepada manusia yang lain," kata Mohamad Osman. 

- Sumber: Bernama