Saturday, 9 August 2014

Dirompak empat lelaki berparang, penyanyi Noryn Aziz trauma

Baru hari ini Noryn dapat berehat selepas dua hari tidak dapat melelapkan mata

KUALA LUMPUR: Penyanyi Noryn Aziz yang ketika ini sedang sarat mengandung mengakui yang dia masih dilanda trauma dengan kejadian rompakan membabitkan empat lelaki berparang pada Rabu malam lalu.

Kejadian berkenaan terjadi di hadapan kediamannya di Damansara Heights di Petaling Jaya, Selangor sekitar jam 9:30 malam.

Ketika dihubungi, Noryn berkata baru hari ini beliau dapat berehat selepas dua hari tidak dapat melelapkan mata kerana masih lagi ketakutan.

Noryn berkata dia amat bersyukur kerana insiden tidak menjejaskan kandungan yang sudah mencecah 38 minggu.

“Ketika insiden berlaku, saya dan rakan-rakan terpaksa berlari masuk ke rumah untuk menyelamatkan diri masing-masing.

Memang saya trauma apatah lagi memikirkan keadaan yang sangat bahaya itu berlaku ketika saya sedang sarat mengandung," kata Noryn yang dijangka melahirkan cahaya mata pertama hujung Ogos ini.

Sewaktu insiden, Noryn ada bersama-sama pelakon Siti Shahrizah atau Eja bersama anak kecilnya dan seorang bekas model Suhara dan bekas personaliti TV, Adriana yang juga bersama-sama anak kecilnya.

“Laporan polis sudah dibuat dan pengecaman pun telah dilakukan berpandukan kamera litar tertutup yang terpasang di rumah saya” kata Noryn.

“Saya buat majlis ‘pot luck’ untuk meraikan teman-teman rapat sebelum saya bersalin nanti. Ketika kejadian kawan-kawan sudah mahu berangkat pulang.

Sebaik saya masuk rumah, tiba-tiba dengar jeritan dan bila jenguk luar, beg tangan dan barang-barang kawan-kawan saya sudah dirampas. Memang panik dan huru-hara jadinya” tambah Noryn lagi.

Suami Noryn, Raja Datuk Kamarul Bahrin Shah terpakasa bergegas pulang dari Terengganu ketika mendapat tahu mengenai insiden yang menimpa isterinya itu.

Buat masa sekarang, kawalan keselamatan di sekitar rumah Noryn diperketat bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini seperti ini berlaku lagi.

Insiden itu telah mengakibatkan salah seorang pembantu rumah temannya cedera di bahagian kaki dan badan akibat dipukul salah seorang perompak berkenaan dengan alat tumpul.

Dalam pada itu, menurut portal murai.com.my, Eja yang terlibat mengakui turut mengalami kesukaran untuk tidur kerana masih trauma dengan kejadian samun atau rompakan yang berlaku.

Seperti Noryn, Eja memberitahu hampir dua hari dia tidak dapat melelapkan mata kerana kerana masih terbayangkan insiden tersebut.

“Alhamdullah, baru semalam saya dapat tidur dan merehatkan diri kerana terus-terang saya juga trauma dengan kejadian itu.

“Bayangkan, perompak itu telah menghalakan parang ke muka saya dan menjerit dan mengerahkan saya untuk memberikan beg tangan saya dan kawan-kawan yang lain” kata Eja kepada Murai.

Eja berkata dia tiada pilihan lain selain memberikan sahaja tas tangan di tangannya kepada salah seorang perompak berkenaan kerana memikirkan keselamatan anak dan rakan-rakannya yang lain.


Anak lelaki Eja, Nur Eshal yang berada bersamanya ketika rompakan turut mengalami demam panas gara-gara terlalu terkejut dengan insident itu. - Astro Awani

US teens prefer YouTube stars to Hollywood heartthrobs

Swedish video game commentator Felix Kjellberg, aka PewDiePie, is YouTube's biggest star in terms of subscribers. - AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN

The average American teen is more likely to swoon over Smosh or PewDiePie that Johnny Depp or Jennifer Lawrence.

In a survey of 1,500 13-to-18-year-olds commissioned by Variety, respondents were asked to rank 20 well-known personalities in terms of authenticity, approachability and influence.

The list of celebrities up for discussion was compiled by using the ‘Q' score (used by advertisers to measure something or someone's consumer appeal) to pick 10 TV, film or pop stars, while the YouTube contingent was selected based on the number of channel subscribers.

And the results show that despite having little or no mainstream exposure beyond the confines of the video-sharing platform, it is YouTube stars who make up the top five. In fact the late Paul Walker (in sixth place) is the highest ranked Hollywood star with an appeal score of 75 out of 100.

Top of the list is Smosh, the two-man comedy team (with a score of 93), followed by The Fine Brothers (92) and YouTube's biggest star in terms of subscribers, Swedish video gamer PewDiePie.

The top five is rounded out by British YouTuber KSI in fourth place with a score of 84 and US YouTube celebrity Ryan Higa, who scores 81.

The highest-ranking woman on the list is Oscar-winning actress Jennifer Lawrence, in seventh place with a score of 74. Katy Perry (70 points) is in ninth place and Betty White is in 12th place with a score of 66.

Interestingly, female TV and film stars did manage to outperfom their YouTube counterparts. The highest-ranked female YouTube star, Jenna Marbles, had to settle for 16th place behind Daniel Radcliffe and one ahead of fellow YouTuber Michelle Phan.

The list in full:
1 Smosh
2 The Fine Brothers
3 PewDiePie
4 KSI
5 Ryan Higa
6 Paul Walker
7 Jennifer Lawrence
8 Shane Dawson
9 Katy Perry
10 Steve Carell
11 Seth Rogen
12 Betty White
13 Vin Diesel
14 Johnny Depp
15 Daniel Radcliffe
16 Jenna Marbles
17 Michelle Phan
18 Ryan William Johnson
19 Bethany Mota
20 Leonardo DiCaprio

- AFP relaxnews 

Pengusaha dan pekerja pusat cuci kereta risau

Pusat mencuci kenderaan berlesen di Selangor diarahkan supaya beroperasi selama enam jam sehari, dari jam 12 tengah hari hingga enam petang sebagai langkah penjimatan air di Selangor - Foto Bernama

"Esok baru saya akan tahu sama ada saya akan kekal bekerja di sini atau diberhentikan kerja kerana arahan daripada kerajaan negeri akan merugikan majikan saya," itulah kata-kata seorang pekerja di sebuah pusat mencuci kenderaan.

L. Singamugam yang baru dua hari bekerja di pusat cuci kereta di sebuah stesen minyak di Jalan Templer, Petaling Jaya berkata majikannya mengambil keputusan mengurangkan pekerja ekoran arahan kerajaan negeri Selangor mengehadkan operasi pusat mencuci kereta di seluruh negeri.

Bekas pekerja ladang itu berkata menurut majikannya, kebanyakan pelanggan mereka datang mencuci kereta pada waktu rehat tengah hari dan selepas 5 petang.

"Dalam satu jam kita hanya boleh mencuci antara tiga hingga empat kereta sahaja. Kalau beroperasi sehingga pukul 6 petang sahaja, kita akan mengalami kerugian besar," katanya.

Khamis lepas, Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar Selangor mengeluarkan kenyataan mengarahkan pusat cuci kenderaan berlesen di Selangor hanya menjalankan operasi enam jam sehari bermula 12 tengah hari hingga 6 petang, berkuat kuasa serta merta manakala pihak berkuasa tempatan diarah menutup pusat cuci kenderaan tidak berlesen.

Menurut kenyataan itu, langkah itu untuk memastikan bekalan air mencukupi dan mampu bertahan sehingga fenomena El Nino berakhir.

Ini berikutan status semasa Empangan Sungai Selangor buat masa ini pada kadar 31.9 peratus iaitu paras kritikal manakala satu daripada sembilan kolam yang digunakan untuk mengepam air ke sungai juga kering.

Pemilik sebuah pusat cuci kenderaan di Seksyen 7, Shah Alam, Mohd Harris Fadzil Zakaria, 41, berkata pada dasarnya beliau bersetuju dengan langkah penjimatan air yang dilakukan kerajaan negeri tetapi kesal dengan keputusan membataskan waktu operasi.

"Kami berniaga secara sah dan berlesen, adalah tidak wajar dan tidak adil bagi kami jika waktu perniagaan dihadkan.

"Jika betul ingin laksanakan, hapuskan dulu car wash yang tidak ada lesen, saya ada lesen dan ikut segala undang-undang," katanya kepada Bernama.

Seorang pemilik sebuah pusat cuci kenderaan berdekatan Jalan Bahagia, Kelana Jaya yang ingin dikenali sebagai Lim juga tertekan dengan arahan itu.

"Masalah air ini merupakan isu yang lama, kenapa kerajaan (Selangor) masih tidak menyelesaikan isu ini? Kita buka kedai dari pukul 9 pagi hingga 6 petang sahaja.

"Saya akan mengalami kerugian sebanyak 50 peratus sekiranya keadaan ini berterusan...harap kerajaan (negeri Selangor) dapat pulihkan keadaan ini dengan secepat mungkin," kata wanita itu.

Sementara seorang lagi pengusaha di Jalan Universiti, Petaling Jaya berkata beliau akan tetap membuka pusat cuci keretanya sehingga 7 malam seperti biasa kerana kebanyakan pelanggan datang selepas waktu bekerja.

Seorang pelanggan, Mohd Fadzil Ismail, 45, yang bekerja sebagai guru berkata tindakan mengehadkan waktu operasi boleh merugikan perniagaan pengusaha pusat cuci kenderaan berlesen.

"Pada saya tindakan mengehadkan waktu operasi bukan penyelesaian yang terbaik. Bagaimana pula dengan yang membasuh kenderaan sendiri? Bukankah mereka juga menggunakan air yang banyak," katanya.

Dalam pada itu, Mohd Hafiz Zahari, 25, ketika ditemui bersetuju dengan arahan mengehadkan operasi pusat mencuci kenderaan berlesen dan penutupan operasi pusat mencuci kenderaan tidak berlesen.

Beliau yang bekerja sendiri berkata tindakan kerajaan negeri itu adalah antara langkah penjimatan air yang terbaik dalam usaha memastikan krisis bekalan air tidak berlaku.

Sementara itu, tinjauan juga dilakukan di beberapa pusat cuci kenderaan yang tidak berlesen, namun pemilik dan pengusahanya enggan mengulas tentang arahan berkenaan apabila ditanya oleh pemberita. - Bernama

Ketua Menteri P. Pinang teruskan saman terhadap Nasrudin

LIM: Nasrudin bukan sahaja tidak memohon maaf atas kenyataan tersebut tetapi membuat kenyataan berunsur fitnah.

GEORGE TOWN: Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng meneruskan tindakan undang-undang terhadap anggota Parlimen (MP) Temerloh Nasrudin Hassan kerana gagal memohon maaf berhubung kenyataannya yang didakwa berunsur fitnah.

Lim berkata notis tindakan dihantar semalam kepada anggota Jawatankuasa Kerja Pas Pusat itu berhubung kenyataannya di laman sosial bertajuk 'Apa beza Kidex dan Penang tunnel?", pada 6 Ogos lepas.

Beliau berkata Nasrudin bukan sahaja tidak memohon maaf atas kenyataan tersebut tetapi membuat kenyataan berunsur fitnah menyatakan projek terowong dasar laut dilakukan secara rundingan terus.

"Nasrudin tidak memohon maaf malah membuat kenyataan lain dan ia akan dirujuk kepada peguam saya. Notis yang dihantar semalam adalah berdasarkan kenyataan pertamanya," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Pada 6 Ogos lepas, Nasrudin mempersoal mengapa Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dikecam berhubung projek Lebuh Raya Kinrara-Damansara (Kidex), tetapi tindakan sama tidak ditujukan kepada Guan Eng dalam pembinaan terowong dasar laut yang didakwanya diberikan secara rundingan terus.

Menurutnya, projek terowong berjumlah RM4.63 bilion itu dibiayai sepenuhnya kerajaan DAP Pulau Pinang dan dianugerahkan kepada pemaju, Construction Zenith BUCG Sdn Bhd secara rundingan terus.

Sementara itu, exco Jawatankuasa Kerja Raya, Utiliti dan Pengangkutan, Lim Hock Seng menafikan dakwaan Nasrudin bahawa beliau membuat kenyataan pada 15 Mac tahun lepas bahawa projek itu dibuat secara rundingan terus.

"Ini adalah fitnah jahat oleh Nasrudin...saya sedia memberikan bukti dan keterangan di mahkamah bahawa projek itu dijalankan secara tender terbuka mengikut piawaian dan takrifan antarabangsa," katanya. -- Bernama

Ukraine dakwa pemisah tersalah tembak MH17, kerana sangka ia pesawat Aeroflot

Gambar fail pesawat Aeroflot milik syarikat penerbangan Rusia - EPA/SERGEI ILNITSKY

KUALA LUMPUR: Ukraine mendakwa kumpulan pemisah pro-Rusia telah menembak jatuh pesawat Penerbangan Malaysia, MH17 secara tidak sengaja selepas menyangka pesawat itu adalah milik syarikat penerbangan Rusia, Aeroflot. Ia didakwa dilakukan bagi menarik perhatian Rusia untuk turut sama terbabit menceroboh Ukraine.

Menurut laporan The Moscow Times, teori terbaru itu dinyatakan oleh Ketua Perkhidmatan Keselamatan Ukraine, Valentyn Nalyvaichenko yang berkata pada Khamis, anggota pemisah mensasarkan pesawat Aeroflot yang dalam perjalanan dari Moscow ke Larnaca, Cyprus dimana laluannya berhampiran dengan laluan pesawat malang MH17 itu.

Kumpulan pemisah telah “diarahkan” untuk meletakkan senjata peluru berpandu anti-pesawat Buk di sebuah perkampungan di Pervomaisk ke timur Ukraine, tetapi oleh kerana kumpulan itu terdiri rata-ratanya dari warga Rusia, mereka telah terkeliru dengan sebuah lagi perkampungan dengan nama yang sama dan terletak kira-kira 100 kilometer jaraknya antara satu sama lain, kata Nalyvaichenko dalam satu kenyataan yang dikeluarkan agensinya.

Kesilapan itu dianggap besar kerana menurut Nalyvaichenko: Pertama, ia telah membawa kumpulan pemisah terbabit di kedudukan laluan yang dilalui oleh MH17 dan bukannya laluan Aeroflot seperti yang dirancangkan. Kedua, ini juga bermakna peluru berpandu telah dilancarkan dari kawasan yang dikuasai oleh kumpulan pemisah dan bukannya di kawasan yang dikuasai oleh pihak tentera Ukraine, katanya.

“Dari lokasi asal yang disasarkan, pesawat Aeroflot sepatutnya ditembak jatuh di kawasan yang dikuasai pihak tentera Ukraine,” Nalyvaichenko dipetik berkata oleh agensi berita Ukraine, Liga Novosti.

“Serangan pengganas itu adalah satu perancangan untuk membolehkan satu tindakan agresif dimulakan (oleh Rusia) ekoran kehilangan banyak nyawa warganya yang tidak berdosa,” dia dipetik berkata.

Kenyataan agensi itu juga berkata hasil siasatannya menunjukkan pencerobohan Ukraine oleh Rusia akan bermula pada 18 Julai – sehari selepas pesawat itu ditembak jatuh – tetapi ekoran kesilapan itu, perancangan itu telah diubah.

Sementara itu dengan angkatan tentera Rusia dilaporkan mula berhimpun di sempadan, Ketua Setiausaha Pakatan Atlantik Utara, NATO, Anders Fogh Rasmussen memberi amaran kepada Moscow agar berundur atau berhadapan sekatan lebih ketat.

Laporan sebelum ini mengatakan lebih 20 ribu anggota tentera Rusia telah bersiap sedia di sempadan Ukraine dan bersedia menceroboh Ukraine dengan menggunakan alasan untuk memastikan keamanan di kawasan bergolak.

Penerbangan MH17, menggunakan pesawat Boeing 777-200ER, sebelum ini dipercayai ditembak jatuh oleh peluru berpandu permukaan ke udara ketika dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur pada Julai 17.

Pesawat dengan 298 penumpang dan anak kapal terhempas di wilayah Donetsk, bahagian timur Ukraine, sebuah wilayah yang dikawal oleh puak pemberontak pro-Rusia. - Agensi

Kerajaan sedia kaji kewajaran tutup Facebook - Ahmad Shabery

SHABERY: Penutupan Facebook adalah satu pendekatan radikal

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersedia mengkaji kewajaran menutup laman sosial Facebook ekoran pelbagai penyalahgunaan di laman itu, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata kementerian akan menjalankan kajian bagi mendapatkan maklum balas orang ramai berhubung perkara itu.

"Sekiranya orang ramai berpendapat Facebook harus ditutup, kita bersedia untuk melihat (perkara itu) tetapi ia satu pendekatan yang radikal", katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Wanita Umno Bahagian Cheras malam tadi.

Turut hadir Ketua Umno Cheras Datuk Seri Syed Ali Alhabshee dan Ketua Wanita Umno Cheras Datuk Hajah Zurainah Musa.

Namun, Ahmad Shabery yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno, berkata adalah mustahil untuk menutup laman sosial itu memandangkan jumlah akaun pengguna tempatan adalah 15 juta berbanding hanya 2,000 laporan penyalahgunaan yang diterima.

"Ramai orang berniaga guna Facebook, jalin hubungan kekeluargaan dan tak ada kena mengena dengan politik pun...aduan kita terima sekitar 2,000 sahaja. Apakah dengan 2,000 laporan itu kita nak tutup sepenuhnya, itu kita perlu tengok balik", katanya.

Mengulas mengenai tindakan individu yang menghina Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di laman Facebook, beliau berkata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) sedang bekerjasama dengan polis bagi menjejaki individu itu. - Bernama

Desktop-sized laser supercomputers could be coming by 2020Small, eco-friendly optical supercomputers may soon be crunching quadrillions of calculations per second (exaflops) if a company called Optalysys has its way. It claims to be months away from demonstrating a prototype optical computer that will run at 346 gigaflops to start with -- not as fast as the best supercomputers, but pretty good for a proof-of-concept. 

Here's how it works: low-intensity lasers are beamed through layers of liquid crystal grids, which change the light intensity based on user inputted data. The resulting interference patterns can be used to solve mathematical equations and perform other tasks. 

By splitting the beam through multiple grids, the system can compute in parallel much more efficiently than standard multi-processing supercomputers (as shown in the charming Heinz Wolff-hosted video below).

It also uses very low amounts of power, with exascale-level systems capable of running for mere thousands of dollars a year, compared to millions a year for the Tinanhe-2, the current supercomputer champ. After launching the prototype system, the company plans to build two products: a "big data" optical co-processor that can work with existing supercomputers, and a standalone optical solver supercomputer. 

It expects the latter to launch as a product in 2017 at 9 petflops, with up to 17.1 exaflops (17,100 petaflops) by 2020. By way of contrast, the Tianhe-2 does about 34 petaflops. It all sounds pretty pie-in-the-sky at this point, but we should have a better idea of the feasibility when the prototype arrives in January. - Engadget