Tuesday, 3 January 2017

Bila masa saya kahwin lagi? Itu gambar anak saya

Gambar Mohd Isa dengan seorang wanita yang menjadi viral di laman sosial yang mendakwa beliau mendirikan perkahwinan lagi.


SEREMBAN - Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad menafikan beliau mendirikan rumah tangga lagi dengan seorang wanita, baru-baru ini.

Gambar yang memaparkan Mohd Isa dengan seorang wanita itu menjadi viral di laman sosial dengan mendakwa beliau telah berkahwin lagi.

Mohd Isa berkata, wanita dalam gambar tersebut merupakan anaknya, Megawati dan gambar tersebut diambil ketika anak keduanya itu melangsungkan pertunangan, lapan tahun lalu.

“Saya ketawa bila melihat gambar ini, wanita itu anak saya dan gambar itu pun dah lama.

“Bila masa saya kahwin lagi. Nak dekat PRU ini macam-macam fitnah,” katanya kepada Sinar Harian, hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Jempol, berkata, gambar tersebut turut dijadikan bahan fitnah ketika bertanding Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang pada tahun 2009.

“Sekarang ini zaman fitnah, saya nak nasihatkan orang jangan percaya pun susah sebab sekarang banyak sangat fitnah,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian | 3 Januari 2017

Jamal tidak pernah terfikir cari populariti

Jamal Md Yunos

SHAH ALAM – Pengerusi Gabungan NGO Melayu, Datuk Seri Jamal Md Yunos menafikan beliau mengejar populariti, sebaliknya apa yang dilakukan selama ini adalah berdasarkan amanah yang dipertanggungjawabkan kepadanya oleh ahli Umno dan rakan NGO.

Menurutnya, beliau tidak kisah menjadi bahan kecaman netizen, malah kutukan netizen selama ini menjadi inspirasi buatnya untuk menjadi yang lebih baik.

“Bagi saya, mereka boleh katakan apa sahaja. Tapi tidak pernah dalam jiwa dan hati nurani saya untuk popularkan diri sendiri.

“Apa yang saya lakukan mungkin berbeza dengan rakan lain kerana saya fikir apa yang kita lakukan itu perlulah sampai sasarannya,” katanya kepada Sinar Online.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed yang mengharapkan Jamal untuk memberikan kerjasama kepada polis dalam menangani jenayah sekali gus tidak mengambil tindakan sendiri bagi meraih populariti dirinya.

Kelmarin, katanya lagi, tindakan pemilik Sekin Fishermen Village Hotel & Resort yang 'menyerbu' pusat judi haram, baru-baru ini, dibimbangi akan menjadi ikutan masyarakat sehingga boleh menimbulkan keadaan luar kawalan.

- Sumber: Sinar Harian | 3 Januari 2017

Sila tunjuk bukti tangan melecur

Mohd Irfan menunjukkan proses penyediaan biskut berasap.

ALOR SETAR - Seorang pemilik cafe yang tangan melecur menjadi tular di laman sosial berkaitan isu penjualan biskut berasap baru-baru ini tampil menjelaskan situasi sebenar isu berkenaan.

Pemilik Rabak Cafe, Afeyza Arshad, 33, berkata, biskut berasap yang diletakkan cecair nitrogen diluluskan oleh Kementerian Kzesihatan (KKM), malah penjualan biskut terbabit popular sejak setahun lalu di Kuala Lumpur dan belum terpalit dengan sebarang kontroversi.

“Terdapat suatu kenyataan yang mengatakan premis kami ditutup selama tiga hari berikutan takut didakwa berikutan penjualan biskut yang kononnya berbahaya itu.

“Rabak Cafe tidak pernah tutup kecuali hari Isnin iaitu hari cuti umum kami dan kami beroperasi mulai jam 5.30 petang sehingga 2 pagi,”katanya, kelmarin.

Afeyza berkata, beliau sangat marah dan terkilan apabila gambar premisnya tersebar luas di TV seolah-olah mereka melakukan kesalahan. Katanya, isu ini tercetus apabila terdapat seorang remaja lelaki yang membuat aduan kepada Persatuan Pengguna Kedah (Cake), yang mendakwa tangannya melecur selepas biskut diletakkan di atas tangannya.

“Saya ada berhubung dengan pihak Cake, namun identiti pengadu dirahsiakan.

“Saya menggesa pengadu berkenaan tampil bersemuka dengan saya bersama bukti-bukti kukuh untuk dijelaskan kepada media yang mengatakan kami terlibat dalam kes biskut berasap itu.

“Sebagai langkah berjaga-jaga saya juga telah membuat laporan polis berhubung isu ini kerana saya rasakan ini adalah fitnah,”katanya.

Sementara itu, pengusaha biskut berasap, Nurul Najiha Natasha Abdullah, 21, berkata, tidak timbul isu dia dan suami melarikan diri kerana takut dikenakan tindakan sejak isu itu ditularkan.

"Kami tidak beroperasi kerana berada di luar Kedah ketika isu ini diperkatakan,"katanya.

Menurutnya, KKM juga sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa penggunaan cecair nitrogen pada makanan tidak berbahaya dan mereka juga pada awal pembabitan dalam penjualan biskut terbabit telah mendapat garis panduan cara menggunakan cecair terbabit.

“Isu ini bukan sahaja menjejaskan perniagaan saya sahaja malah turut menjejaskan reputasi usahawan biskut berasap seluruh negara.

“Berkaitan aduan remaja lelaki berkenaan yang mendakwa tangannya melecur, saya mahukan bukti pengesahan dari mana-mana pegawai kesihatan yang mengatakan tangannya melecur akibat cecair nitrogen,”katanya.

Suaminya, Mohd Irfan Haziq Ismail,21, yang menunjukkan cara penghasilan biskut berkenaan berkata, cecair berkenaan bersifat sejuk, bukan panas seperti yang didakwa.

“Asap yang keluar dari biskut berkenaan hanya mampu bertahan sehingga lapan minit sahaja,”katanya, yang turut menuang cecair berkenaan atas tangannya sebagai bukti cecair berkenaan tidak melecurkan kulit.

- Sumber: S/Harian | 24 Disember 2016