Friday, 7 August 2015

Tengkorak kanak-kanak retak digigit anjing

Keadaan Kye selepas rawatan di Royal Manchester Children's Hospital.

ENGLAND - BRITAIN. Tengkorak seorang kanak-kanak berumur empat tahun retak selepas digigit anjing jenis American Bulldog, Isnin lepas.

Menurut laporan Mirror, Kye sedang bermain bersama kawannya di Wigan, Greater Manchester dalam kejadian jam 4 petang tersebut.

"Saya sedang menonton televisyen ketika kawan Kye masuk ke dalam rumah dan memberitahu Kye digigit anjing," kata ibunya, Katie Hayes.

Beliau kemudian bergegas mendapatkan Kye dan mendapati darah berada di merata-rata tempat.

"Kye beritahu saya bahawa dia tidak cedera, tapi saya tahu dia terkejut dan terdapat kesan koyak yang besar di kepalanya," jelasnya lagi.

Kye kemudian dihantar untuk rawatan dan pembedahan di Royal Manchester Children's Hospital.

Sepasang lelaki dan wanita berumur 45 tahun kemudian ditahan polis kerana disyaki membela anjing yang tidak dikawal.

"Kami ambil serius dengan isu sebegini dan kami akan buat penyiasatan penuh," kata Sarjan Pete Carletti dari balai polis Wigan.

- Sumber: Sinar Harian 

1MDB: Najib sudah jawab 48 kali

Najib Tun Razak

SEREMBAN - Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa), Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi kesal dengan sikap orang ramai yang masih menganggap, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak belum menjawab persoalan tentang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Perdana Menteri sudah 48 kali menjawab isu 1MDB tapi orang ramai masih mainkan isu ini.

“Tetapi isu dikaitkan dengan penyelewengan sudah tentu Perdana Menteri tidak boleh jawab dan menyerahkan kepada PAC dan pihak berkuasa untuk menyiasat,” katanya dalam sidang media selepas Majlis Jamuan Hari Raya bersama Jasa Negeri Sembilan di Dewan Kompleks Belia dan Sukan Paroi, di sini, semalam.

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Pengarah Jasa negeri, Mustafa Nagoor.

Menurutnya, Jasa akan mengedarkan buku bagi menjawab segala persoalan tentang 1MDB dalam masa terdekat.

“Sebelum ini, kita sudah edarkan buku 22 Jawapan Najib Razak pada Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Seremban yang diadakan baru-baru ini.

“Sekarang kita sudah kumpulkan soalan dibangkitkan Tun Mahathir, Sarawak Report dan isu yang dimaikan portal seperti Malaysian Insider dan Malaysia Kini.

“Kita sudah sediakan jawapan kepada soalan ini berdasarkan jawapan yang diberikan Perdana Menteri dan dari laman web 1MDB,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno berkata, buku tersebut sudah siap dan sudah diserahkan kepada Presiden 1MDB, Arul Kanda Kandasamy untuk tujuan kemas kini.

“Kita telah serahkan buku kepada Arul Kanda untuk kukuhkan jawapan sebelum mengedarkannya kepada orang ramai dalam masa seminggu lagi,” katanya. 

- Sumber: Sinar Harian 

Sukar cari lokasi sebenar walaupun serpihan sah sisa MH370 - Pakar Oseanografi

CHARITHA: Serpihan-serpihan kecil yang ditemui juga memberi isyarat bahawa ia telah dihanyutkan di suatu kawasan yang cukup luas. -Foto icopmas.pmo.ir

KUALA LUMPUR: Meskipun flaperon yang dijumpai di Pulau Reunion disahkan milik MH370 tetapi ia tidak banyak membantu siasatan untuk mencari jawapan lokasi sebenar pesawat malang itu berakhir.

Menurut Pakar Oseanografi Universiti Australia Barat Prof Charitha Pattiaratchi, serpihan kecil yang ditemui juga memberi isyarat bahawa ia telah dihanyutkan di suatu kawasan yang cukup luas dan ini menyukarkan pakar untuk mengenal pasti dengan tepat lokasi asal serpihan tersebut.

"Kita tidak dapat mengesan dengan tepat lokasi sebenar MH370 berakhir, sekiranya kita lakukan proses mengesan semula, ia akan merangkumi kawasan yang terlalu luas untuk mencari dari mana serpihan kecil yang ditemui itu telah dihanyutkan," kata Charitha dalam temu bual melalui Skype dalam program Agenda AWANI pada Khamis.

Flaperon itu merupakan satu-satunya serpihan yang disahkan daripada MH370 selepas lebih 16 bulan pesawat itu hilang dan tempoh masa yang sebegitu lama menyukarkan pengiraan tepat lokasi sebenar MH370 berakhir.

Selain itu, tiada siapa yang dapat mengesahkan berapa lama serpihan MH370 itu telah terdampar di dataran Pulau Reunion sebelum ia ditemui pekerja pembersihan pantai pada 29 Julai lalu.

Charitha berpendapat penting untuk mengetahui masa sebenar serpihan itu terdampar di Pulau Reunion kerana dari situ, saintis dapat memastikan kiraan tepat untuk mengesan dari mana serpihan itu dihanyutkan dengan mengambil kira faktor semasa serpihan itu ditemukan.

Beliau juga yakin semua penemuan di Pulau Reunion konsisten dengan kawasan pencarian MH370 selain meramalkan lebih banyak serpihan akan ditemui sekitar pulau itu hingga ke Madagascar dalam tempoh terdekat.

Beliau juga menambah berdasarkan simulasi komputer dan juga mengambil kira faktor semulajadi arus Lautan Hindi, serpihan pesawat MH370 boleh dihanyutkan ke Madagascar hingga ke selatan Australia.

Pada Khamis, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengesahkan serpihan yang ditemui di Pulau Reunion adalah sebahagian daripada MH370.

- Sumber: Astro Awani 

Najwa Mahiaddin lancar lagu simbolik untuk Malaysia

Lagu 'After The Rain' memberikan motivasi dan kekuatan kepada rakyat Malaysia dalam mengharungi pelbagai kesukaran dan cabaran. -Gambar Facebook Najwa Mahiaddin

PENYANYI R&B Najwa Mahiaddin melancarkan sebuah lagu yang penuh simbolik untuk Malaysia.

Bertajuk ‘After The Rain’, ia sedikit sebanyak memberikan motivasi dan kekuatan kepada rakyat Malaysia dalam mengharungi pelbagai kesukaran dan cabaran.

"Saya percaya muzik adalah penawar paling hebat. Semoga lagu ini memberi keselesaan dan kekuatan kepada kita semua dalam masa kesukaran,” tulis Najwa dalam akaun Facebooknya.

Turut disertakan adalah empat rangkap lagu berkenaan yang dinyanyikan dalam Bahasa Inggeris: “We may all fall down / But we all get up / Hold your head up Malaysia / After the rain comes the sun.”

Dalam tempoh empat jam selepas lagu itu dimuat naik, ia telah ditonton sebanyak 13,000 kali di Facebook dan angka itu terus meningkat naik.

Ia juga mendapat reaksi postitif daripada para peminatnya yang antara lain berkata pelancaran lagu ini tepat pada masanya.

“Saya lebih bangga untuk menjadi rakyat Malaysia selepas mendengar lagu ini,” tulis Rohaizi Abdul Hai.

Kata Shaiful Apeng, “Terima kasih kerana memberi ‘motivasi’ kepada saya untuk pulang ke Malaysia dengan keinginan untuk membantu negara menjadi lebih baik.”

Haniza A. Hamid turut tersentuh dengan lirik lagu berkenaan.

“Moga Malaysia dapat menjadi lebih kuat berbanding sebelum ini,” kongsi beliau.

Entrinya turut mendapat reaksi positif di Twitter:

Najwa turut mengucapkan terima kasih kepada peminatnya di Twitter, dan turut menggunakan hashtag #KeepYourHeadUpMalaysia:

- Sumber: Astro Awani 

Vaping 95 peratus 'lebih selamat' berbanding rokok - pakar

Kajian menunjukkan biarpun formaldehid turut dibebaskan menerusi e-rokok, kadarnya jauh lebih rendah berbanding rokok tembakau.

Persoalan adakah penggunaan rokok elektronik membahayakan kesihatan atau benar-benar dapat membantu mereka yang ingin meninggalkan rokok tembakau masih menjadi perdebatan para saintis dan pakar perubatan sedunia.

Namun beberapa kajian perubatan terbaharu mula menunjukkan kesan positif penggunaan rokok elektronik atau lebih dikenali sebagai 'vaping.'

Kajian dikendalikan pakar kardiologi Dr Konstantinos Farsalinos yang melihat dengan lebih dekat bagaimana alat gantian tembakau yang semakin popular itu digunakan dalam situasi sebenar.

Hasil kajian yang diterbitkan di dalam jurnal dalam talian pada Mei 2015 bertajuk "Addiction" mendapati e-rokok generasi ketiga (peranti dengan penggunaan kuasa bateri yang boleh dilaras) mampu menghasilkan formaldehid yang boleh menyebabkan kanser, namun ia hanya berlaku dalam keadaan "ekstrem".

Secara umumnya, kandungan cecair e-rokok terdiri daripada propilena glikol, gliserol, atau kedua-duanya, ditambah dengan nikotin dan bahan kimia perisa.

Formaldehid terbentuk hasil daripada tindak balas propilena glikol dan gliserol ketika pengewapan.

Kajian Farsalinos mendapati apabila peranti itu menggunakan kuasa terlalu tinggi, ia akan menghasilkan wap kering atau "dry puff."

"Namun wap kering itu akan menyebabkan rasa kurang menyenangkan dalam mulut perokok, sekali gus menyebabkan mereka enggan menghisap 'vape' dalam keadaan berkenaan," katanya.

Tambahnya, biarpun formaldehid turut dibebaskan menerusi e-rokok, kadarnya jauh lebih rendah berbanding rokok tembakau.

Pengarah Unit Kajian Kebergantungan Tembakau, Barts And The London School Of Medicine And Dentistry, Prof Peter Hajek yang menilai kajian Farsalinos mengesahkan vaping adalah 95 peratus lebih selamat daripada merokok.

"Vapers tidak terdedah kepada tahap formaldehid yang membahayakan. Berdasarkan bukti-bukti didedahkan, saya mendapati e-rokok sekurang-kurangnya 95% lebih selamat daripada merokok. Perokok perlu digalakkan untuk beralih kepada vaping," katanya.

Malah ada kalangan perokok yang mendakwa kesihatan mereka bertambah baik selepas beralih kepada alat itu.

Pakar Perunding Respiratori Institut Perubatan Respitori Prof Datuk Dr Abdul Razak Mutallif menjelaskan kandungan nikotin yang rendah dalam e-rokok mungkin menjadi penyebab mereka yang beralih daripada rokok tembakau mendapati selera mereka mungkin bertambah.

"Selalunya perokok amat kurus dan tidak mempunyai selera makan. Jadi apabila berhenti merokok, mereka akan mendapati selera mereka bertambah kerana kandungan nikotinnya telah berkurangan," katanya ketika ditemui Astro AWANI.

Dr Abdul Razak melihat perbezaan ketara antara rokok dan vape adalah kewujudan tar yang membahayakan kesihatan.

"Kalau rokok biasa (tembakau) ini ada dua kandungan penting iaitu nikotin dan tar. Sebenarnya yang bahaya itu adalah tar yang menyebabkan kanser paru-paru, kanser buah pinggang, sakit jantung dan sebagainya.

"Bagi nikotin, fungsinya hanya ada satu sahaja, untuk menyebabkan ketagihan. Jadi kalau berbanding rokok, e-rokok memang ada kebaikan kerana ia tidak mengandungi tar, hanya nikotin sahaja dan kandungan lain seperti formaldehid, glikol dan perisa," jelasnya.

Namun di sebalik trend yang kian meningkat, tegas beliau, kurang kawal selia terhadap vaping dibimbangi mengundang masalah lain.

"Kebanyakan orang yang beli e-rokok ini, kita tidak tahu apa kandungannya, siapa pembuatnya dan apa yang dimasukkan dalam kartrij berkenaan.

"Ada orang cakap boleh masuk syabu, ganja, dadah lain untuk bagi dia ketagih dan mungkin juga ada perisa-perisa yang berbahaya pada jangka masa panjang. Itu yang kami bimbang sekarang," kata Dr Abdul Razak.

Berdasarkan kaji selidik Factsasia.org, 83 peratus perokok di Malaysia menyifatkan e-rokok sebagai alternatif lebih baik berbanding rokok dan ingin melihat penggunaan produk itu dikawal selia selain mahu akses lebih meluas kepada produk berkenaan.

- Sumber: Sinar Harian 

IS militants selling girl slaves for RM650, says UN rep

BANGURA: The girls get peddled like barrels of petrol. One girl can be sold and bought by five or six different men. - AFP Photo/Samir Bol

Islamic State (IS) militants were reportedly issuing pamphlets which contain a full list of their prisoners for sale.

The pamphlet is also said to list specific prices for its captives who are usually sold as sex slaves. This was revealed by the United Nations (UN) special representative, Zainab Bangura, to Bloomberg.

According to Bangura, the pamphlets began to surface online in November 2014, but she managed to get a printed copy in Iraq last April.

"The girls get peddled like barrels of petrol. One girl can be sold and bought by five or six different men," Bangura was quoted in the Bloomberg report.

Children aged one to nine were frequently sold to IS fighters for about US$165 (RM650).

Based on the pamphlet, Bangura said prices will drop if the prisoner is older. Teenage girls can be sold at US$124 (RM485), while women aged 20 years and above are usually priced cheaper.

"They have a manual on how you treat these women. They have a bureau which organizes the sale of women," said Bangura, an activist from Sierra Leone.

Bangura said the leaders of the group would normally get the first pick before outsiders can bid for the remaining captives.

"Sometimes these fighters sell the girls back to their families for thousands of dollars of ransom," she added.

- Source: Astro Awani 

Masih ada Wawasan 2020 untuk Malaysia?

Tuan Ibrahim

SHAH ALAM - ‘Apa Khabar Malaysia? Masihkah ada Wawasan 2020?’. Demikian soalan yang dibangkitkan Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengenai kemelut yang melanda negara ini.

Menurutnya, siasatan terhadap skandal 1Malaysia Development Berhad semakin hilang momentum semenjak pengguguran bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Salah seorang ketua penyiasat Pasukan Petugas Khas iaitu bekas Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dipecat (ditamatkan perkhidmatan) bersama Muhyiddin. Laporan Ketua Audit Negara terhadap 1MDB kekal rahsia daripada pandangan awam, entah sampai bila.

“Jawatankuasa Kira-Kira Wang Malaysia (PAC) pula dilumpuhkan dan mesyuarat ditangguhkan. Siasatan terhadap bos-bos besar 1MDB tidak dapat dilakukan. Laporan berkala Pasukan Petugas Siasatan Khas tiba-tiba hilang daripada pandangan,” katanya dalam Facebooknya, hari ini.

Dalam status sama, beliau menyebut juga soal ‘gangguan’ terhadap pihak-pihak yang terbabit dalam penyiasatan termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Polis pula bergerak menahan para pegawai di Pejabat Peguam Negara, SPRM dan Bank Negara atas tuduhan kebocoran maklumat mengikut Seksyen 124B Kanun Keseksaan bagi kegiatan yang menjejaskan demokrasi berparlimen.

“Pesuruhjaya SPRM, juga salah seorang ketua penyiasat Pasukan Petugas Khas, tiba-tiba bercuti. SPRM kemudian membuat pengumuman RM2.6 bilion yang berada di akaun perdana menteri rupanya hasil derma. Mengapa ada orang sanggup derma RM2.6 bilion masih belum terjawab.

“Selepas itu, Pasukan Petugas Siasatan Khas pula dibubarkan. SPRM terpaksa buat solat hajat kerana mereka pula yang disoal siasat.

“Rakyat masih terkejut dengan kata-kata Pengarah Bahagian Operasi Khas SPRM, Datuk Bahri Mohamad Zin, ‘saya rasa pihak polis tak akan buat kerja gila begini kecuali ada pihak lain memaksa mereka melakukannya’,” katanya.

Beliau turut mendakwa di saat semuanya tidak menentu, hanya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang dapat meneruskan khidmatnya tanpa gangguan.

“Bank Negara pula bagai kehilangan suara. Tak pasti apa khabar Gabenornya, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz? Rakyat pula sudah tentu berduka kerana nilai harta mereka terus susut kerana ringgit mereka semakin kecil.

“Yang pasti, hanya khabar baik buat perdana menteri. Rasanya hanya beliau seorang yang dapat meneruskan kerjanya bagai tiada apa yang berlaku. WSJ (Wall Street Journal) masih tidak disaman. Apa khabar Malaysia? Masihkah ada Wawasan 2020?,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Manchester United make 'huge bid' for Harry Kane?

'United make huge bid for Kane' 

Harry Kane was not in the Spurs side for the club's friendly against AC Milan on Wednesday and The Express believe it is because Manchester United put in a "huge bid" for the striker. The game's commentators said that the bid was why he was out and other reporters also hinted at the same. 

The transfer drama could keep Kane out of Tottenham's opening match of the season on Saturday, conveniently against United.

Paper Round's view - 

Much of the speculation that United submitted a bid was because he didn't play in Spurs' friendly, but Kane played 90 minutes in a friendly on Tuesday and is expected to start on Saturday in the season opener. It's far more likely that Kane missed Wednesday's contest because he needed to rest ahead of the season. 

Even if he was going to United, it sure wouldn't happen before Saturday and Daniel Levy is excellent at holding a grudge so stirring up trouble with a bid before the two teams play would only hurt Man United's chances or signing him.

- Source: Eurosport