Friday, 25 October 2013

Bonus setengah bulan gaji atau minimum RM500

bajet 2014

KUALA LUMPUR - Kira-kira 1.4 juta penjawat awam akan menerima bonus setengah bulan gaji atau minimum RM500, demikian diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, bagi meringankan lagi beban golongan pesara, kerajaan juga akan memberi Bayaran Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM250.

"Bayaran bonus dan bantuan khas kewangan ini akan dibayar pada awal Januari 2014," katanya ketika membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat hari ini.

Pada Ogos lepas, sebagai persiapan Hari Raya, Bayaran Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 dan RM250, masing-masing telah dibayar kepada penjawat awam dan pesara.

Bayaran bantuan khas kepada penjawat awam itu adalah untuk Gred 1 hingga Gred 54.

Bagi menghargai sumbangan penjawat awam yang menjadi tulang belakang pembangunan negara, Najib berkata kerajaan juga bersetuju menambah baik sebanyak 81 skim perkhidmatan daripada pelbagai peringkat mulai November ini.

Perdana Menteri berkata, pada Julai lepas, kerajaan telah memberi tambahan satu kenaikan gaji tahunan (KGT) melibatkan peruntukan sebanyak RM1.6 bilion.

Di samping itu, katanya kerajaan juga telah memberi tambahan tiga KGT kepada gaji maksimum bagi semua kumpulan perkhidmatan dan telah memanfaatkan 182,434 penjawat awam yang berada pada paras gaji maksimum.

Sumber: BERNAMA

Q&A: Apakah itu GST?

Dalam ucapan Bajet 2014, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan kerajaan akan melaksanakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) bermula 1 April 2015.

Katanya, GST merupakan satu "sistem cukai yang adil dan menyeluruh yang akan memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia."

Jika anda masih tidak pasti apakah itu GST, Soal Jawab berikut mungkin boleh membantu:

Apakah pengumuman Kerajaan mengenai Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST)?
Kerajaan mencadangkan cukai jualan (5%) dan cukai perkhidmatan ( 10%) dimansuhkan. Kedua-dua cukai akan digantikan dengan GST.

Mengapa kerajaan melaksanakan GST?
Untuk memperbaiki sistem cukai sedia ada.

Kerajaan mengatakan bahawa cukai jualan dan cukai perkhidmatan sedia ada mempunyai kelemahan, seperti cukai dua kali ganda ke atas pengguna dan ketiadaan pelepasan cukai sepenuhnya ke atas barangan yang dieksport dan isu-isu harga pindahan.

Kelemahan-kelemahan ini menyebabkan kerugian kepada kedua-dua pihak pengguna dan kerajaan.

Apakah kadar GST?
Kadar GST dicadangkan ditetapkan pada 6%.

Bagaimana kadar ini berbanding dengan negara-negara lain?
Kerajaan berkata kadar ini adalah yang paling rendah di kalangan negara-negara ASEAN : 10% di Indonesia , Vietnam, Kemboja, Filipina , Laos dan 7% di Singapura dan Thailand.

Bilakah GST akan berkuatkuasa?
Mulai 1 April 2015.

Apa yang dikenakan GST ?
Sebagai cukai pengguna, GST akan dikenakan ke atas semua barangan dan perkhidmatan.

Adakah ini bermakna bahawa segala-galanya akan menjadi lebih mahal?
Tidak semestinya. Sesetengah barangan dan perkhidmatan dikecualikan cukai.

Dalam ucapan Najib, beliau mengatakan bahawa barangan makanan asas tidak dikenakan GST (beras, gula, garam, tepung, minyak masak, kacang dhal, rempas ratus, ikan masin, cencalok, buduk, belacan)

Selain itu, barang dan perkhidmatan yang dikecuali adalah:

 • Bekalan air paip dan 200 unit pertama elektrik sebulan bagi pengguna.
 • Perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan: pengeluaran pasport, perkhidmatan kesihatan, pembelajaran di sekolah.
 • Perkhidmatan pengangkutan: bas, keretapi, LRT, teksi, feri, bot, tol lebuh raya.
 • Jual beli dan sewa rumah kediaman
 • Perkhidmatan kewangan terpilih
Adakah kerajaan membantu rakyat menghadapi GST?
Ya. Kerajaan merancang untuk pelbagai bantuan dan sokongan dalam tempoh peralihan ini. Pertama, Kerajaan akan memberi bantuan tunai sekali RM300 kepada penerima BR1M.

Adakah kita masih perlu membayar cukai pendapatan kadar yang sama?
Kadar cukai pendapatan individu akan dikurangkan sebanyak 1-3 % untuk semua pembayar cukai.

Pembayar cukai yang lain akan menikmati penjimatan cukai dan struktur cukai pendapatan individu akan dikaji.

Pendapatan bercukai dinaikkan kepada melebihi RM400,000 dan kadar cukai maksimum 26% dikurangkan kepada 24%, 24.5% dan 25%

Bagaimana pula dengan perniagaan?

 • Kerajaan akan mengurangkan cukai pendapatan syarikat daripada 25% kepada 24% mulai tahun taksiran 2016
 • Cukai pendapatan syarikat kecil/sederhana turun daripada 20% kepada 19% mulai tahun taksiran 2016
 • Cukai pendapatan koperasi dikurangkan 1-2 mata peratus mulai tahun taksiran 2015
 • Potongan cukai bagi yuran kesetiausahaan dan pemfailan cukai mulai tahun taksiran 2015
 • Potongan cukai tambahan untuk kos beli peralatan dan perisian ICT bagi tahun taksiran 2014 dan 2015
 • Geran latihan GST RM100 juta
 • Bantuan RM150 juta untuk beli perisian perakaunan
Mengapa GST ini dilaksanakan sekarang dan bukan kemudian?
Kerajaan berpendapat bahawa kerana kadar inflasi 2% adalah rendah dan ia sememangnya masa terbaik untuk melaksanakan GST.

Berapa banyak negara lain yang telah melaksanakan GST?
Lebih daripada 160 buah negara sudah melaksanakan GST. Kerajaan berpendapat ini menunjukkan bahawa GST terbukti ialah" telus, berkesan dan sistem cukai yang adil"

Adakah harga barangan naik?
Dalam ucapan beliau, Najib berkata pengguna hanya perlu membayar satu kali cukai sahaja.

Beliau juga berkata perubahan harga barang atau perkhidmatan apabila GST dilaksanakan adalah amat minimum. Malahan, ada harga barangan yang akan menjadi lebih murah bergantung samada ianya adalah barangan asas atau tidak.

Najib juga telah memberi amaran kepada pihak yang akan mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barang dan perkhidmatan sewenang-wenangnya. Kerajaan juga berjanji untuk sentiasa memantau harga dan usaha penguatkuasaan akan dipertingkatkan.

Sumber: ASTRO Awani

Kes bunuh pegawai bank: 3 ditahan

Pekerja bank mati ditembak
Mayat mangsa yang ditembak dalam sebuah bank di USJ 2, semalam dihantar ke hospital untuk bedah siasat.


SHAH ALAM - Polis menahan dua lelaki dan seorang wanita, dipercayai isteri pengawal keselamatan yang merompak dan menembak mati pegawai Ambank Rabu lepas, dan menemui semula lebih 20,000 wang rompakan itu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata, wanita berusia dalam lingkungan 30-an itu dan lelaki berusia 20-an yang juga anggota keluarga suspek ditahan di sebuah rumah di Klang pada hari kejadian.

Beliau berkata, dua anggota keluarga suspek yang tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah itu juga bekerja sebagai pengawal keselamatan di syarikat keselamatan yang berlainan.

"Hasil tangkapan itu, polis menemui lebih RM20,000 dalam sebuah gudang perniagaan di Subang Jaya...wang itu disimpan oleh seorang daripada anggota keluarga suspek di tempat dia bekerja," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata, polis percaya pengawal keselamatan yang kini diburu itu masih berada di negara ini dan satu pasukan khas ditubuhkan bagi menyiasat kes itu.

Dalam kejadian 6.18 petang itu, Norazita Abu Talib, 37, maut ditembak oleh suspek ketika beliau membuka peti besi di dalam bilik kebal Ambank cawangan Subang Jaya, bersama-sama seorang lagi pegawai wanita.

Pengawal keselamatan yang mengunakan nama Ardi Hamza itu melarikan wang tunai berjumlah RM450,000.

Mohd Shukri berkata, siasatan awal mendapati suspek yang dikenali sebagai Ardi Hamza itu bukan rakyat Malaysia berasal dari Sabah tetapi rakyat negara jiran.

Suspek dan anggota keluarganya dipercayai telah menetap di Malaysia selama dua tahun, katanya.

Beliau berkata, polis juga akan menyiasat bagaimana suspek yang menggunakan kad pengenalan palsu boleh bekerja di sebuah syarikat keselamatan dan mendapat permit menggunakan senjata api.

"Polis sedang giat berusaha untuk menjejaki suspek yang dipercayai masih lagi berada di sini selain mendapatkan kerjasama daripada Interpol," katanya.

Sementara itu, Mohd Shukri mengingatkan orang ramai supaya tidak menyebarkan gambar mangsa kerana tindakan itu menyalahi Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia dan polis tidak teragak-agak mengambil tindakan tegas mengikut peruntukan undang-undang.

Sumber: BERNAMA

Isu air: Mahkamah rayuan batal saman 711 Pengguna di Selangor

mahkamah

PUTRAJAYA - Mahkamah Rayuan membatalkan saman 711 pengguna terhadap kerajaan negeri Selangor dan dua lagi berhubung isu air percuma.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Zaharah Ibrahim membuat keputusan itu selepas membenarkan rayuan kerajaan negeri Selangor, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) bagi membatalkan saman berkenaan.

Panel itu, yang turut dianggotai Datuk Anantham Kasinater dan Datuk Abang Iskandar Abang Hashim, bagaimanapun tidak membuat sebarang perintah berhubung kos.

Kerajaan negeri Selangor, Abdul Khalid dan Syabas mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 4 Februari lepas yang menolak permohonan mereka untuk membatalkan saman itu.

Responden merupakan penduduk Shah Alam yang memfailkan saman pada 11 September tahun lepas menuntut ganti rugi lebih RM400,000 selepas mendakwa tidak menerima subsidi air seperti yang dijanjikan kerajaan negeri Selangor.

Penyataan tuntutan mereka mendakwa semasa kempen pilihan raya umum 2008, kerajaan negeri Selangor berjanji pengguna domestik dengan kadar penggunaan 20 meter padu sebulan akan menikmati subsidi air iaitu percuma.

Berdasarkan manifesto itu, mereka mendakwa setiap pengguna domestik dengan Syabas adalah layak menerima subsidi bulanan sebanyak RM11.40 dan meskipun kerajaan negeri melaksanakan Skim Air Percuma pada 1 Jun 2008, mereka tidak menerimanya.

Mereka turut mendakwa Abdul Khalid kemudian menjelaskan bahawa pengguna dengan meter penggunaan air yang besar tidak layak menerima subsidi itu.

Selain ganti rugi, mereka menuntut perintah injunksi mandatori agar Syabas mengeluarkan bil air dengan rebat yang dijanjikan, faedah empat peratus setahun dan relif lain yang difikir wajar oleh mahkamah.

Responden diwakili peguam T.Geetha, kerajaan negeri Selangor dan Abdul Khalid oleh Edmund Bon manakala peguam Gopal Sreenevasan mewakili Syabas.

Sumber: BERNAMA

BR1M dinaikkan kepada RM650 dan diperluaskan

bajet 2014

KUALA LUMPUR - Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah akan dinaikkan daripada RM500 kepada RM650, manakala bagi individu bujang berumur 21 tahun dan ke atas yang berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan, nilai bantuan akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat hari ini, berkata sebagai tambahan, buat pertama kalinya BR1M 3.0 akan diperluaskan kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan antara RM3,000 hingga RM4,000 dengan nilai bantuan sebanyak RM450.

"Pemberian ini adalah berdasarkan kepada kenaikan kos sara hidup yang perlu ditanggung oleh golongan berpendapatan sederhana rendah," katanya.

Najib yang juga Menteri Kewangan mencadangkan caruman Insuran Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima BR1M sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.

"Pendek kata, secara keseluruhannya, penerima BR1M dari kalangan isi rumah berpendapatan bulanan tidak melebihi RM3,000 akan menikmati bantuan sebanyak RM700," katanya.

Najib berkata bagi isi rumah berpendapatan bulanan antara RM3,000 hingga RM4,000 yang menerima bantuan BR1M sebanyak RM450, juga akan menerima caruman i-BR1M bernilai RM50 yang menjadikan jumlah keseluruhan BR1M sebanyak RM500.

Bagi melaksanakan kesemua pakej BR1M 2014 ini, kerajaan akan memperuntuk sejumlah RM4.6 bilion yang dijangka dapat memanfaatkan sebanyak 7.9 juta penerima.

BR1M mula diperkenal pada 2012, yang memberi manfaat kepada golongan berpendapatan rendah, dengan memberi bantuan tunai sebanyak RM500 kepada ketua isi rumah berpendapatan RM3,000 dan ke bawah.

Pada tahun lepas, BRIM 2.0 diteruskan dan diperluaskan kepada individu bujang berumur 21 tahun dan ke atas yang berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan. Pemberian bantuan kepada individu bujang ini sebanyak RM250.

Sumber: BERNAMA

Ping Busuk website is currently down

Alamak!

Apa dah jadi? Dari pukul 2.45pm saya cuba ping masih tak dapat-dapat sampai sekarang. Nampaknya ada masalah teknikal di server ping-busuk yang menyebabkan masalah 'tidak boleh mengesan URL'  pengguna-pengguna berdaftar.


Ping-busuk
Tengok tu - Widget aktif: 0, Banner aktif: 0, Domain dibenarkan: 0


Harap pihak admin dapat memperbetulkan kerosakan yang menyebabkan masalah ini.

Selamat berhujung minggu!

Kalendar bogel Helen!Helen Flanagan tidak pernah malu untuk menayangkan susuk tubuhnya yang menggoda.

Jadi memang tidak menghairankanlah bekas teman wanita kepada pemain sayap West Brom, Scott Sinclair, ini membuat keputusan untuk berbogel secara menyeluruh bagi kalendar terbarunya pada 2014.

Model pakaian dalam wanita itu kelihatan memperagakan badannya yang ramping bak pinggang kerangga dengan mengenakan pakaian-pakaian menggiurkan dan ada masanya beraksi di depan kamera tanpa seurat benang untuk keluaran musim baru nanti!

Setelah membuat pengisytiharan kepada FHM yang mengatakan dia mempunyai buah dada terhebat di dunia buat masa ini, Helen dipercayai cuba membuktikan dakwaannya melalui kalendar seksi ini.

Helen, yang dicalonkan sebagai Wanita Paling Seksi di Britain oleh majalah FHM pada awal tahun ini, juga mungkin melakukan kemunculan sulungnya di Hollywood dalam masa terdekat selepas kelihatan membuat kunjungan ke beberapa agensi model dan lakonan di Los Angeles, menurut akhbar terbitan The Daily Mirror.

Helen Flanagan berjaya meraih tempat ketiga dalam undian tahunan FHM bagi kategori Wanita Paling Seksi di dunia

Sumber: MyLaunchpad

ATM atau The Red Warriors: Siapa ke final?KEJAGUHAN dua pasukan terbaik negara, Kelantan dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sekali lagi teruji pada pertemuan sengit separuh akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammad IV, malam ini.

Jika tahun lalu, kedua-dua pasukan berentap dalam pentas final, namun kali ini mereka bertembung lebih awal dan salah satu pasukan pasti akan tersingkir dari saingan merebut piala paling berprestij itu.

Kelantan atau lebih terkenal dengan gelaran The Red Warriors (TRW) kini mengatasi lawan dengan kelebihan satu gol setelah menewaskan The Gladiators 2-1 pada aksi separuh akhir pertama di Stadium Selayang, 18 Oktober lalu.

Kematangan, pengalaman dan kualiti jelas menjadi inti pati bagi kedua-dua pasukan untuk memburu salah satu slot ke perlawanan akhir Piala Malaysia edisi ke-87 ini. Namun, sejak lima tahun kebelakangan ini pentas perlawanan akhir sebenarnya lebih sinonim dengan Kelantan.

Soalnya, adakah Kelantan selaku juara bertahan berupaya mara ke pentas final buat kali keempat atau adakah ATM mampu mencipta kejutan di gelanggang keramat TRW untuk melangkah ke pentas akhir kempen Piala Malaysia musim ini?


ANALISA KEDUA-DUA PASUKAN

PENJAGA GOL

Hanya melepaskan 10 gol sehingga aksi separuh akhir pertama mencerminkan reputasi Khairul Fahmi Che Mat selaku penjaga gol nombor satu Kelantan pada ketika ini. Beliau tidak berdepan masalah untuk mengulangi persembahan terbaik kerana cukup bersemangat beraksi di hadapan penyokong sendiri.

Mohd Farizal Harun berdepan tekanan cukup hebat untuk menggagalkan percubaan berbahaya Kelantan pada perlawanan ini. Beliau sudah pasti mengharapkan keampuhan rakan di benteng pertahanan untuk menyekat asakan menggila pemain tuan rumah.


PERTAHANAN

Benteng pertahanan Kelantan dilihat cukup kebal berbanding ATM. Tonggak pertahanan import, Obinna Nwaneri kini berada di prestasi kemuncak sementara Azizi Matt Rose kian serasi bergandingan di posisi pertahanan tengah bersama pemain kelahiran Nigeria itu sejak kebelakangan ini.

Aksi mantap mereka turut dibantu Mohd Farisham Ismail yang beraksi cemerlang di posisi bek kanan sementara Zairul Fitree Ishak, meski pun prestasinya turun naik sebelum ini namun tetap mendapat kepercayaan daripada Bojan Hodak untuk memikul tugas selaku pertahanan kiri.

Sementara itu, pertahanan ATM dilihat cukup goyah ekoran kehilangan Amirizdwan Taj Tajudin akibat penggantungan perlawanan sementara Nor Fazly Alias pula terpaksa diketepikan setelah mengalami kecederaan.

Tugas berat menanti Irwan Fadzli Idrus dan Muhammad Shukor Adan yang terpaksa berdepan kemaraan Dickson Nwakaeme. Prestasi terbaik bek kanan, K Reuben Thayaparan memberi kelegaan kepada Satiananthan namun beliau mungkin terpaksa mengarahkan Mohd Affize Faisal Mamat untuk kembali beraksi di posisi bek kiri pada perlawanan ini.


TENGAH

Tidak ada keraguan mengenai enjin tengah Kelantan yang diterajui kemas oleh Mohd Shakir Shaari dan Zairo Anuar Zalani, pemain yang jarang diberi peluang namun sudah kembali membuktikan kemampuan sebenarnya dalam perlawanan lalu.

Malah penguasaan tengah Kelantan juga cukup mantap kerana ditunjangi dua pemain sayap, Mohd Norfarhan Muhammad dan Indra Putra Mahayuddin yang mampu bertindak sebagai penyerang sokongan dan menjaringkan gol dalam situasi terdesak.

Di kem ATM, kaptennya, Hairuddin Omar dilihat berdepan tugas berat untuk menyekat dominasi pemain tengah Kelantan meski pun dibantu awang import dari Argentina, Bruno Martelotto dan Mohd Affize Faisal Mamat.

Begitu pun, B Satiananthan pasti mengharapkan kepantasan larian pemain sayapnya, Christie Jayaseelan dan Mohd Fitri Omar yang mampu melakukan hantaran lintang berbahaya untuk memerangkap benteng pertahanan Kelantan.


SERANGAN

Dickson Nwakaeme membuktikan status beliau selaku penyerang import yang hebat kerana berupaya memporak-perandakan benteng pertahanan ATM pada perlawanan lalu. Memang cukup sukar bagi pemain lawan menyekat kemaraan pemain bertubuh sasa ini.

Malah, Nwakaeme mempunyai sokongan hebat daripada Kapten TRW, Mohd Badhri Radzi yang mempunyai tugas baru selaku penyerang kedua di belakang beliau menerusi hantaran dan lorongan berkualiti.

Sementara itu, penyerang prolifik ATM, Marlon Alex James, yang merupakan penjaring terbanyak Piala Malaysia dengan tujuh gol pastinya berdepan tugas sukar untuk merobek gawang Kelantan kerana akan dirantai secukupnya Obinna Nwaneri.

Namun ketajaman di depan pintu gol selain mempunyai kepakaran dalam situasi bola mati memberi amaran kepada benteng pertahanan dan penjaga gol Kelantan agar berwaspada dengan kelibat pemain berusia 37 tahun itu.

Sumber: Sinar Harian

Pasangan kekasih ditahan

Pasangan kekasih ditahan
Kok Liang menunjukkan dadah yang dirampas sambil diperhatikan Ketua Cawangan Narkotik IPD Hilir Perak, Deputi Superitendan Alex Cantra pada sidang akhbar di pejabatnya, semalam.


TELUK INTAN - Rancangan sepasang kekasih mahu berjoli wang hasil pengedaran dadah musnah apabila ditahan sepasukan polis atas kesalahan memiliki bahan terlarang, dekat Pekan Langkap, di sini, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang berkata, pasangan kekasih berusia 26 dan 27 tahun itu berasal dari Pulau Pinang ditahan sepasukan polis Cawangan Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Perak Tengah, kira-kira jam 2.45 petang kelmarin.

Menurutnya, pasukan diketuai Inspektor Mazlee Ramlee menahan kereta jenis Toyota Estima dipandu suspek lelaki yang berhenti di hadapan sebuah restoran makanan Cina di sini.

“Hasil pemeriksaan di dalam kereta suspek, polis menemui sebuah beg berwarna biru berisi dua peket plastik lut sinar mengandungi bahan disyaki dadah anggaran berat 755.67 gram yang dibungkus dengan helaian surat khabar.

“Polis turut menemui satu plastik mengandungi bahan dipercayai dadah dengan anggaran berat 65.24 gram dan jumlah dadah yang dirampas bernilai RM41,000,” katanya kepada media, di IPD Hilir Perak semalam.

Kok Liang berkata, hasil siasatan juga mendapati kedua-dua suspek melakukan aktiviti pengedaran di Pulau Pinang dan Langkap.

Jelasnya, suspek lelaki memiliki satu rekod lampau yang disiasat di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 manakala suspek wanita tiada sebarang rekod lampau.

“Hasil ujian saringan ke atas kedua-duanya menunjukkan mereka positif dadah Methapethamine dan kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya,” katanya.


Sumber: Sinar Harian

Kes rompak, bunuh di Ambank: Suspek larikan RM450,000

Kes Ambank: Suspek larikan RM450,000 - Polis

KUALA LUMPUR:  Pengawal keselamatan yang menembak mati pegawai wanita dalam kejadian rompakan di Ambank cawangan Subang Jaya Rabu lepas, melarikan wang tunai berjumlah RM450,000.

Timbalan Ketua Polis Daerah Subang Jaya Supt Tan Ah Chua berkata maklumat itu disalurkan oleh pihak bank kepada polis.

Mengenai identiti sebenar suspek yang menggunakan nama Ardi Hamza itu, beliau berkata perkara berkenaan masih dalam siasatan.

"Polis sedang menunggu pengesahan daripada Jabatan Pendaftaran Negara," katanya.

Dalam kejadian 6.18 petang itu, Norazita Abu Talib, 37, maut ditembak oleh suspek ketika beliau membuka peti besi di dalam bilik kebal bank berkenaan, bersama-sama seorang lagi pegawai wanita.

Mangsa yang sudah berkerja selama 16 tahun di bank itu meninggal dunia di tempat kejadian susulan kecederaan parah pada bahagian kepala akibat ditembak dengan 'pump gun' oleh suspek.

- ASTRO Awani 

Cara penyimpanan tak sempurna punca bakteria salmonella merebak

Cara penyimpanan tak sempurna
Dr Umai Kalsom (kanan) menerangkan mengenai kepentingan penyediaan makanan dengan sempurna yang boleh mengelakkan berlakunya keracunan makanan.


SUNGAI PETANI - "Kaedah penyimpanan ayam sejuk beku yang tidak sempurna menjadi punca bakteria salmonella merebak."

Jelas Pegawai Kesihatan Daerah Kuala Muda, Dr Umai Kalsom Hashim ketika diminta mengulas punca sebenar bakteria tersebut merebak sehingga meragut empat nyawa di Tanjung Dawai baru-baru ini.

Menurutnya, hasil siasatan dilakukan mendapati sebaik sahaja potongan ayam dari 80 ekor dicuci, ia disimpan dalam sebuah peti sejuk beku untuk kegunaan keesokan hari.

“Dimaklumkan, ketika petugas mahu menukar suhu kemungkinan ia tersilap apabila mendapati ayam tidak beku pada keesokannya.

“Disebabkan jumlah yang banyak, petugas mengambil keputusan untuk mengasingkan ayam yang masih elok sementara sebilangan kecil yang rosak dibuang,” katanya.

Umai Kalsom berkata, kapasiti peti sejuk beku juga harus diambil kira sama ada ia mampu menampung jumlah potongan ayam yang banyak dalam satu-satu masa.

Umai Kalsom bagaimanapun menasihati pengusaha atau pengendali makanan agar menitik beratkan aspek penyediaan makanan agar perkara sama boleh dielak.

Beliau turut meminta syarikat katering di daerah ini memberikan perhatian yang serius untuk menyediakan makanan agar memastikan kaedah pengendali makanan serta bahan mentah dalam keadaan sempurna.

“Ketika pemeriksaan, kita pernah temui ada sesetengah peti sejuk beku tidak berfungsi dengan baik, sesetengahnya tiada tempat simpan bahan mentah, cuma masukkan dalam bekas ais yang dicampur bahan mentah serta makanan sudah masak yang menyebabkan boleh berlaku pencemaran silang.

“Bahan mentah kena simpan di peti sejuk beku, fungsi dan kebersihannya perlu dijaga, jika tak berfungsi, tak cukup sejuk, suhu tak mencukupi, boleh menyebabkan pembiakan organisma,” katanya.

Beliau turut menasihati semua pengendali makanan untuk menghadiri kursus yang dikendalikan Sekolah Latihan Pengendali Makanan yang diiktiraf KKM di samping mengamalkan kaedah yang baik semasa mengendalikan makanan.


Artikel penuh boleh dibaca di sini.

Tesla hires former Segway, Apple hardware engineering lead to develop new carsSo what's next for Tesla?

Company founder and CEO Elon Musk has publicly stated his desire to make a more affordable EV plus cars that (mostly) drive themselves, and new hire Doug Field is in position to lead that charge.

Joining Tesla as the Vice President of Vehicle Programs, he will be "responsible for driving development of new vehicles." We'll have to wait and see what those new Teslas look like, but his resume immediately shows why Musk is interested in someone with his experience.

Field began his career as an engineer at Ford and later served as the CTO of Segway before moving over to Apple in 2008, where he's been the VP of Mac Hardware Engineering leading development on the Macbook Air, Macbook Pro and iMac.


Source: Engadget

Pelik - jumpa ikan bermulut buaya

Gempar jumpa ikan mulut buaya
Abdul Zabar menunjukkan ikan jenis Alligator Gar yang terperangkap di dalam bubunya.


GUNUNG SEMANGGOL - PERAK. Penduduk sekitar Bukit Merah di sini gempar dengan penemuan seekor ikan pelik bermulut buaya oleh seorang nelayan sungai setelah terperangkap di dalam bubu dawai miliknya.

Dalam kejadian jam 9.00 pagi di Batu 39, Jalan Keretapi Bukit Merah, nelayan itu, Abu Zabar Husin,75, berkata, dia terkejut dengan penemuan ikan itu kerana spesies ikan itu sangat pelik dan mengakui baru pertama kali melihatnya.

Menurutnya, malam sebelum kejadian berlaku, dia telah memasang bubu di sebuah parit berhampiran rumahnya dan pergi semua ke lokasi itu pada sebelah pagi untuk melihat hasil tangkapan ikan.

“Ketika hendak mengangkat bubu, saya melihat keadaannya bergoncang kuat seolah-olah telah menahan banyak ikan.

“Saya mula membayangkan hasil tangkapan lumayan, bagaimanapun saya terkejut mendapati seekor ikan bermulut buaya terperangkap di dalamnya,” katanya ketika ditemui media, semalam.

Abu Zabar berkata, bubu ikan yang ditangkapnya hampir terlepas dari dakapan setelah dia menyangka haiwan yang terperangkap di dalamnya adalah anak buaya.

“Bagaimanapun, ikan itu mati tidak lama selepas itu setelah keadaannya terlalu lemah.

“Berita penemuan ikan itu mula tersebar dalam kalangan penduduk kampung dan rumah saya seakan-akan pesta apabila dikunjungi orang ramai tidak henti-henti sehingga kini,” katanya.

Abu Zabar berkata, seorang pegawai dari Jabatan Perikanan yang mengunjungi rumahnya mengesahkan bahawa ikan yang ditemui adalah dari spesies ‘Alligator Gar’ iaitu spesies ikan dilindungi dan amat jarang ditemui di perairan Malaysia.

“Saya percaya ikan seberat hampir dua kilogram dan sepanjang hampir satu meter itu berkemungkinan sesat berikutan banjir yang berlaku di beberapa buah negeri,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Pendapatan Michael Jackson paling tinggi

 • Michael Jackson
 • Michael Jackson


LOS ANGELES - CALIFORNIA . Michael Jackson memperoleh AS$160 juta (RM505 juta) antara Jun tahun lalu hingga Jun 2013 sekali gus menjadikannya selebriti meninggal dunia meraih pendapatan paling tinggi.

Menurut senarai Forbes, Raja Rock Elvis Presley berada di tempat kedua dengan pendapatan AS$55 juta (RM174 juta), diikuti Charles Schulz di tempat ketiga dengan AS$37 juta (RM117 juta) dan Bob Marley di tempat keempat dengan pendapatan AS$18 juta (RM57 juta).

"Kebanyakan pendapatan Raja Pop itu diperoleh daripada pertunjukan muzik Cirque du Soleil dan penerbitan katalog lagu-lagu pop," menurut majalah itu, dipetik dari laporan dpa.Sumber

Warga emas maut ditolak keluar dari kereta

JOHOR BAHRU - Seorang warga emas maut selepas ditolak keluar dari kereta milik rakan wanitanya yang cuba dilarikan sekumpulan empat lelaki di Taman Desa Cemerlang, Ulu Tiram, di sini, semalam.

Rakan wanita mangsa yang enggan dikenali berkata, kejadian berlaku lebih kurang jam 12 tengah malam ketika dia bersama mangsa, Choo Tin Sin, 68, dalam perjalanan pulang selepas keluar makan bersama di Taman Gaya, dekat sini.

Menurutnya, kereta yang dipandu secara tiba-tiba dilanggar dari arah belakang oleh sebuah kereta yang dinaiki sekumpulan empat lelaki.

“Dalam keadaan terkejut, kami keluar untuk melihat apa yang terjadi, namun dua daripada empat lelaki itu terus masuk ke dalam kereta saya dan cuba melarikannya.

“Tin Sin sempat masuk ke dalam kereta namun tidak jauh selepas kereta dilarikan, saya lihat Tin Sin ditolak keluar dan terjatuh di atas jalan raya,” katanya.

Katanya, dia berlari mendapatkan Tin Sin dan mendapati mangsa cedera parah di kepala.

“Beberapa orang awam yang berada di stesen minyak berhampiran bergegas menghantar Tin Sin ke Hospital Sultan Ismail (HSI), namun dia disahkan meninggal dunia,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Mohd Roslan Zainuddin yang mengesahkan kejadian memberitahu pihaknya sedang memburu keempat-empat suspek.


Sinar Harian

Suami ugut gantung diri untuk tutup kesalahan?

 • Sahadan Jaafar
 • Timbalan Ketua Polis Muar, Superintendan Sahadan JaafarMUAR - Seorang pengawal keselamatan mengambil tindakan di luar kawalan apabila mengugut untuk menggantung diri pada bumbung rumah dalam kejadian di sini, kelmarin.

Lelaki berusia 59 tahun itu, bertindak sedemikian dipercayai kerana ingin menutup kesalahannya yang disyaki menjalinkan hubungan sulit bersama wanita lain.

Bagaimanapun, tindakan lelaki itu gagal apabila polis berjaya menyelamatkannya  selepas usaha memujuk oleh isterinya tidak membuahkan hasil.

Timbalan Ketua Polis Muar, Superintendan Sahadan Jaafar berkata, kejadian sekitar jam 2.15 petang itu disedari jiran pasangan berkenaan selepas mendengar suasana kecoh di rumah pasangan terbabit  berikutan perselisihan faham yang berlaku.

Menurutnya, jiran itu yang panik apabila mengetahui lelaki terbabit cuba untuk membunuh diri bertindak segera menghubungi pihak olis bagi mendapatkan bantuan.

“Ketika tiba di tempat kejadian, polis mendapati lelaki berkenaan sedang memanjat pintu besi rumah dengan tali nilon ada pada lehernya.

“Lelaki terbabit memanjat pintu berkenaan untuk mengikat tali di bumbung rumah dipercayai untuk menggantungkan dirinya,” katanya ketika mengesahkan kejadian, semalam.

Sahadan berkata, sebelum itu, lelaki itu terlebih dahulu bertindak mengurung isterinya yang berusia 48 tahun bersama salah seorang daripada empat anak mereka di dalam rumah ketika cuba untuk menghalang perbuatannya.

Jelasnya, lelaki tersebut enggan mendengar nasihat dan menerima pujukan polis, sebaliknya berterusan mengugut untuk membunuh diri sebelum bertindak terjun daripada bumbung rumah berkenaan.

“Kejadian cemas hampir 20 minit itu berakhir apabila polis sempat menyambut lelaki berkenaan yang terjun daripada bumbung rumah, dan mengalami sedikit pendarahan pada bahagian mulut,” katanya.

Sahadan berkata, lelaki tersebut ditahan untuk siasatan dan kes disiasat di bawah Seksyen 309 kanun keseksaan kerana cubaan membunuh diri yang boleh membawa hukuman penjara setahun atau denda atau kedua-duanya.


Sumber: Sinar Harian 

Najib ajak rakyat ikuti Bajet 2014 melalui Twitter

Malangnya saya tiada akaun Twitter. Takpa lah, tengok dalam TV dan online saja!

Bajet
Najib Tun Razak menunjukkan dokumen "Rahsia Besar" ketika meninjau operasi persiapan terakhir Belanjawan 2014 di Kementerian Kewangan di Putrajaya malam ini. - Foto Bernama


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengajak rakyat untuk sama-sama mengikuti pembentangan Belanjawan 2014 di Parlimen esok secara langsung menerusi laman twitter miliknya.

Najib berkata tweet secara langsung pembentangan bermula jam 4 petang itu boleh diikuti menerusi laman Twitter @NajibRazak.

"Kongsi berita ini dengan teman-teman dan keluarga anda, serta lawati laman FB (Facebook) ini untuk perkembangan terkini," kata Perdana Menteri melalui laman sosial Facebook dan Twitter beliau.

Najib yang juga Menteri Kewangan menarik perhatian bahawa belanjawan itu telah dirangka untuk memastikan ekonomi negara terus stabil dan kebajikan rakyat sentiasa terpelihara.

- Bernama

'Abang masih sayang saya?'

'Abang masih sayang saya?'
Jenazah dimasukkan ke dalam van Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia selepas bedah siasat di Jabatan Forensik Hospital Serdang, semalam.


SERDANG - Panggilan singkat Norazita yang beria-ia benar hendak tahu sejauh mana kasih suaminya, rupanya petanda ajal wanita itu hendak pergi buat selama-lamanya.

Suaminya, Irwan Kamarudin, 37, sama sekali tidak menyangka itulah panggilan terakhir dan paling singkat daripada isteri tersayang.

“Abang masih sayang saya?” Begitu pertanyaan Norazita dan berkali-kali dia mengulang soalan itu menerusi panggilan telefon kepada suaminya sekitar jam 5 petang, kira-kira sejam sebelum dia ditembak mati oleh perompak.

"Kemudian saya jawab, 'abang sayang awak seperti kita mula berkahwin dulu. Tidak pernah berubah kasih sayang abang pada awak," ucap Irwan dalam nada suara menahan sebak.

Dalam kejadian sekitar 6.20 petang kelmarin, isterinya, Norazita Abu Talib, 37, mati tragis ditembak perompak dalam kejadian rompakan di bank tempatnya bekerja.

"Tetapi saya tidak boleh bercakap lama dengan isteri saya, kerana waktu itu saya sedang bekerja," luah Irwan yang bekerja sebagai pemandu peribadi di sebuah syarikat di Bukit Jelutong.

Sambungnya, sekitar 6.20 petang, dia beberapa kali menghubungi Norazita  untuk bertanya sama ada isterinya itu sudah pulang ke rumah ataupun belum tetapi panggilan  tidak berjawab namun pada ketika itu dia tidak mengesyaki sebarang perkara buruk sehinggalah seorang pengurus bank menjawab panggilan itu dan memintanya segera datang ke bank tersebut.

"Saya tanya dia apa yang berlaku tapi dia tidak jawab soalan saya, cuma suruh saya datang ke sana. Beberapa minit kemudian, seorang kawan beritahu saya yang dia mendengar ada rompakan di bank isteri saya bekerja, menerusi laman sosial Facebook.

"Ya ALLAH, ketika itulah hati saya mula terdetik memikirkan sesuatu dan menjadi tidak tenteram," katanya.

Sehinggalah pada waktu dia sampai, dia begitu terkejut setelah melihat ramai polis di tempat kejadian dan polis tidak membenarkannya masuk ke dalam bank itu.

Jantungnya berdebar dan katanya, dia bertanyakan keadaan isterinya tetapi polis mengatakan isterinya berada dalam keadaan baik.

“Pada awalnya, seorang anggota polis memberitahu, isteri saya baik saja, tetapi kira-kira 9 malam, salah seorang anggota polis beritahu  yang isteri saya sudah tiada lagi (mati ditembak).

"Pada saat mendengar berita itu, hati saya bagaikan hancur. Sedih dan pilu berpadu," luah Irwan dan ini bermakna panggilan singkat sejam sebelum kejadian itulah kali terakhir dia mendengar suara Norazita.

Irwan  benar-benar tidak menyangka  nasib malang menimpa Norazita sedemikian rupa kerana isterinya itu tidak menunjukkan sebarang perubahan tingkah laku sebelum ajal, dan kesedihan apalagi yang boleh diceritakan saat mendengar khabar, isterinya telah mati ditembak.

Menceritakan kisah isterinya itu, Irwan berkata, Norazita memang seorang yang agak pendiam, namun sangat baik hati dengan orang lain dan tidak menyangka Norazita terkorban secara kejam di tangan perompak.

Menurutnya, dia sudah 13 tahun mendirikan rumah tangga bersama arwah dan dikurniakan dua cahaya mata bernama Nurnisa Nabilah, 12, dan Muhd Hazimy, 8.

“Arwah akan dikebumikan di kampung halamannya di Kampung Air Itam Labu, Kampar pada hari ini (semalam),” katanya di Jabatan Forensik, Hospital Serdang, semalam.
Sementara itu, berkongsi sedih dengan ayahnya, anak sulung arwah, Nurnisa Nabilah berkata dia telah kehilangan ibu yang selama ini menjadi tempat bermanja.

“Walaupun ibu seorang yang garang, tapi dia sangat sayangkan saya dan Hazimy.

"Sekarang mak dah tak ada,” kata kanak-kanak itu dalam nada sayu.

Dalam kejadian kelmarin, Norazita yang bekerja sebagai pegawai bank di Ambank USJ, ditembak mati oleh perompak yang juga pengawal keselamatan di bank yang sama.

Seisi rakyat Malaysia turut  merasai kekejaman  yang berlaku terhadap wanita itu apabila perompak berkenaan tergamak menembaknya tanpa sebab sedangkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan Norazita langsung tidak melawan.

Lebih mengerikan kerana insiden tembak itu dimuat naik menerusi laman sosial Facebook  yang memaparkan Norazita ditembak pada muka hingga menyebabkan separuh dan otaknya hancur.

Dalam pada itu, perompak kejam tersebut berjaya lari dengan membawa wang rompakan itu dan kini polis sedang memburu pembunuh Norazita. Al Fatihah

Sumber: Sinar Harian

Padah rodok kepala ibu dengan besi tajam

Padah rodok kepala ibu
Tertuduh masih sempat tersenyum dan kelihatan bersahaja selepas hukuman diputuskan, semalam.


KOTA BHARU - Perbuatan kejam seorang tauke kedai tayar merodok kepala ibunya dengan besi tajam terbalas apabila Mahkamah Majistret di sini, semalam, menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun terhadapnya.

Hukuman diputuskan Majistret, Nik Habri Muhamad terhadap Tan Choon Siang, 40, dari Kampung Wakaf Che Yeh, di sini.

Dalam kejadian di Taman Pendek, Jalan Salor di sini, pada jam 2.30 pagi, 17 September lalu, ibu Choon Siang, Leng Si Eng, 80, didatangi tertuduh yang meminta wang.

Keadaan bertukar tegang selepas pengadu tidak dapat penuhi permintaan anaknya itu, lalu  dipukul dengan batang buluh bermata besi tajam.

Akibatnya, mangsa cedera di kepala sebelum dikejarkan ke hospital dan menerima tiga jahitan.

Terdahulu, sebelum hukuman diputuskan, Choon Siang mengaku mabuk ketika itu dan memohon hukuman terhadapnya diringankan kerana telah insaf.

Namun, Nik Habri menjelaskan kepada tertuduh, kesalahannya berbeza dengan kes lain berikutan mangsa adalah ibu kandungnya sendiri.

“Memukul orang awam dan ibu sendiri adalah kesalahan yang berbeza. Kamu perlu faham hukuman saya mesti lebih berat,” katanya.

Nik Habri kemudian mengarahkan tertuduh menjalani hukuman penjara berkuat kuasa daripada tarikh dia ditahan, sehari selepas kejadian.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Nurliyana Md Zukri mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

Sebelum ini, Choon Siang mengaku bertindak sedemikian kerana mentaati perintah Tuhan apabila memenuhi permintaan ibunya supaya dipukul.


Sumber

Suspek warga Afrika cedera ditembak

PETALING JAYA - Seorang lelaki warga Afika cedera ditembak ketika bergelut dengan anggota polis yang cuba menahannya di sebuah rumah pangsa di Desa Mentari awal hari ini.

Seorang lagi rakannya berumur 20an yang memiliki sepucuk pistol melarikan diri dalam kejadian 12.45 tengah malam itu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Superintendan Arjunaidi Mohamed berkata suspek yang cedera pada bahu kanan itu dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya.

Beliau berkata suspek yang ditahan itu tidak memiliki dokumen pengenalan diri dan polis percaya kedua-duanya terbabit dalam kegiatan pengedaran dadah di sekitar kawasan itu.

Sebelum itu, semasa meronda di sekitar kawasan itu, anggota polis terbabit bersama rakannya dari balai Sungai Way terlihat seorang lelaki warga tempatan sedang khayal menghisap dadah jenis syabu dan hasil soal siasat, lelaki itu memaklumkan dia mendapat bekalan dadah dari lelaki warga Afrika yang tinggal tidak jauh dari situ.

Mereka menemui dua lelaki Afrika terbabit di tingkat empat rumah pangsa itu dan semasa hendak menangkap mereka berlaku pergelutan dan secara tiba-tiba seorang daripada lelaki itu mengeluarkan pistol.

Arjunaidi berkata demi mempertahankan diri, seorang daripada anggota polis itu melepaskan satu das tembakan yang terkena pada bahu kanan seorang daripada lelaki Afrika terbabit.

Dalam perkembangan berasingan, Arjunaidi berkata, bedah siasat yang dijalankan ke atas remaja perempuan yang mayatnya ditemui di dalam sebuah beg di Jalan Kebun Nenas, Klang, Selasa lepas, menunjukkan kematiannya disebabkan kecederaan di kepala dan tiada bukti remaja itu dirogol.

"Kita juga telah menemui bukti iaitu telefon bimbit mangsa di rumah suspek di Taman Cempaka, di sini," katanya sambil menambah polis percaya motif kejadian adalah rasa tidak puas hati lelaki terbabit.


- BERNAMA

Samsung extends warranties of failing Galaxy devices after Chinese TV report

Samsung extends warranties of failing Galaxy devices after Chinese TV

Chinese state media is becoming quite the consumer advocate. Earlier this week, a bit on national TV berated Samsung over certain Galaxy S III and Note II handsets afflicted with the "sudden death" bug, as it has been called.

While a firmware fixpromised to cure some devices, the root cause appeared to be due to a dodgy flash memory module, leaving some models without hope of a true elixir. In response to the public scolding, Samsung has issued a statement thanking the broadcaster for its report, also noting that its repair and refund policies are in full compliance with Chinese laws.

The company offers anyone that's paid for a repair while under warranty to hit them up for a refund, and has now extended the warranty of any potentially affected device made before November 30th 2012 for an extra 12 months.

Earlier this year, Apple ended up massaging its warranty practices after the People's Daily proposed local coveragewasn't as robust as elsewhere. While Samsung was under scrutiny this time, it's clear both companies are keen on managing public perception. After all, attractive hardware ain't the only thing that'll make you successful in the world's biggest smartphone market.


Source: Engadget

'Media sosial bukan untuk hiburan semata-mata'

'Media sosial bukan untuk hiburan semata-mata'

Penggunaan media sosial untuk menyebarkan hal remeh dan hiburan semata-mata perlu diubah kepada tujuan yang lebih produktif, saran Ketua Pengarang Kumpulan Berita Publishing Sdn Bhd Datuk A. Kadir Jasin.

A. Kadir yang juga bekas Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama), berkata antara pendekatan yang boleh diambil ialah memperkaya dunia ilmu dan penyelidikan supaya Malaysia boleh menjadi pengeluar kepada bahan-bahan media baharu dan Internet.

"Penerimaan media baharu yang berasaskan Internet sudah tidak boleh dipertikaikan lagi. Malah dalam beberapa hal sudah mengatasi media tradisional.

"Cuma saya rasa kita perlu fahami adakah kita menggunakan media baharu untuk tujuan yang produktif atau sekadar hiburan," katanya kepada pemberita di luar forum Trend Media Massa di Negara-negara Membangun di sini hari Khamis.

Forum anjuran Kementerian Komunikasi dan Multimedia dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) dan Suruhanjaya Kebangsaan Unesco Malaysia itu dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha 1 Kementerian Komunikasi dan Multimedia Datuk Dr Rothiah Omar.

A. Kadir berkata Malaysia boleh mencontohi negara-negara maju yang lebih mengutamakan penyelidikan pembinaan program dan penggunaan Internet secara produktif untuk menjana pertumbuhan ekonomi.

Sehubungan itu beliau yang juga anggota panel forum, berkata sudah tiba masanya kajian terperinci dibuat untuk melihat kedudukan Malaysia dalam pengunaan media baharu dan Internet supaya penambahbaikan boleh dilaksana.

Sementara itu Pengurus Besar Bernama Datuk Yong Soo Heong berkata penggunaan media sosial kini diterima semua lapisan masyarakat kerana teknologi baharu berkenaan membolehkan rakyat mendapat akses kepada pelbagai perkara.

"Tetapi dalam media sosial mungkin ramai orang ingat tiada batasan. Jadi apa-apa pun mereka akan hantar dan kongsi. Jadi inilah beza peranan media sosial dan arus perdana.

"Kita perlu ingat seperti dinasihatkan SKMM, bahawa undang-undang untuk 'online' dan 'offline' itu sama. Kita perlu menghormati undang-undang dalam negara dalam apapun yang ingin dikongsikan," katanya yang juga moderator dalam forum itu.

Yong berkata trend berkongsi maklumat atau gambar yang 'tidak manis' atau mengerikan menerusi media sosial juga perlu dikawal kerana perbuatan itu membawa pelbagai kesan buruk.

"Dalam keghairahan untuk menyebarkan (gambar) kerana kita ada di tempat itu dan hendak dapatkan nama, kejayaan itu tidak manis kerana kita telah menggunakan kepahitan atau kesedihan sesuatu perkara untuk mendapat nama dalam  arena media sosial," katanya.

Sementara itu, Rothiah dalam ucapannya berkata kementerian berkenaan terbuka menyokong perkembangan trend media di negara ini terutama berhubung peranan media sosial dalam berkongsi berita serta maklumat.

Katanya kementerian juga bersedia untuk bekerjasama rapat dengan media ke arah transformasi dalam penyebaran komunikasi dan maklumat demi kebaikan rakyat dan pertumbuhan negara.

"Di Malaysia kita ada  17.5 juta pengguna Internet, 11 juta pemilik akaun Facebook, dua bilion SMS setahun dan angka ini terus bertumbuh setiap hari bagi memenuhi permintaan orang ramai," katanya.

- BERNAMA

Suami minta henti sebar gambar kematian Norazita

tembak pegawai Ambank
Suami mangsa, Irwan Kamarudin mententeramkan anak bongsunya, Muhd Hazimy ketika menunggu mayat isterinya dibedah siasat. - Foto Sinar Harian oleh NUR FARHANA ABDUL MANAN


KUALA LUMPUR - Suami kepada pegawai Ambank, Norazita Abu Talib, yang ditembak mati dalam kes rompak dan bunuh semalam, meminta semua pihak memadam dan menghentikan sebaran gambar dan video kematian isterinya demi menghormati sensitiviti keluarga.

Irwan Kamarudin, 37, berkata penyebaran gambar itu akan lebih menyedihkan keluarga kerana gambar itu memperlihatkan keadaan tidak elok mangsa.

"Saya harap semua dapat memadamkan gambar dan video insiden kematian isteri saya," katanya ketika dihubungi Bernama di sini selepas pengebumian isterinya di kampung halaman Allahyarham di Kampung Air Hitam Labu, Kampar, Perak.

Norazita, 37, ditembak di muka oleh seorang pengawal keselamatan bank itu sendiri selepas Norazita membuka pintu bilik kebal bank itu di Jalan USJ Central 2, Subang Jaya, semalam.

Susulan kejadian, gambar dan rakaman video selama 32 saat tentang kejadian itu tersebar dalam laman Facebook hari ini.

Pagi ini, Irwan bersama dua anaknya, Nurnisa Nabilah, 12, Muhd Hazimy, 8, serta saudara maranya hadir di Bilik Mayat Hospital Serdang untuk pengecaman mayat isterinya.

Suasana pilu menyelubungi bilik mayat itu dengan Irwan cuba ditenangkan anggota keluarganya sambil menangis setelah beliau membuat pengecaman jenazah isterinya.

Malah mereka menunggu sehingga 2 petang sehingga laporan bedah siasat selesai dijalankan dan menuntut jenazah untuk dikebumikan.

Nurnisa Nabilah berkata, kebiasaannya ibunya akan menghantar dia dan adiknya ke sekolah namun semalam, disebabkan kesibukan kerja, ayahnya terpaksa menghantar mereka ke Sekolah Kebangsaan Subang Bestari, Subang, di sini.

"Dalam 7.30 malam saya terima panggilan dari mak saudara cakap mama dah tiada," katanya.

Sementara itu, pengurus bank berkenaan Lyonel Tan berkata kejadian ini pertama kali berlaku di bank berkenaan.

"Arwah merupakan seorang pekerja yang rajin dan bertanggungjawab dalam melaksanakan urusan penting seperti khidmat pelanggan," katanya.

Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim turut menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga Norazita.

"Bagi pihak Kumpulan AmBank, kami ingin merakamkan ucapan takziah, doa dan ingatan kali buat keluarga Allahyarham di saat yang begitu sukar ini," katanya menerusi satu kenyataan.

Kumpulan AmBank bekerjasama rapat dengan polis dalam siasatan kejadian itu dan menyalurkan segala bantuan yang diperlukan kepada anggota keluarga Allahyarham.

Di KAMPAR, jenazah Norazita selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Ayer Hitam Labu di sini pada pukul 7.30 malam ini.

Jenazah dibawa pulang ke rumah keluarganya kira-kira pukul 6.55 petang dari Hospital Serdang, Selangor sebelum dikebumikan bagi memberi peluang anggota keluarga, rakan-rakan dan penduduk kampung menziarahi jenazah.

Bapa Allahyarham, Abu Talib Mohd Isa, 75, yang ditemui di rumahnya berkata beliau dan keluarga reda dengan pemergian anak keduanya itu.

"Kali terakhir kami jumpanya pada hari raya korban lepas. Dia juga sempat jumpa adik beradik dan saudara mara," katanya yang mempunyai lima anak.

Ditanya mengenai dua anak Norazita, Abu Talib berkata isterinya Norsham Abdul Kader, 63, akan berada di rumah anaknya di Kuala Lumpur untuk menjaga cucu mereka sehingga hujung tahun ini.

Mengenai tindakan yang akan diambil berhubung pembunuhan anaknya itu, Abu Talib menyerahkan kepada polis untuk menyiasat.

"Kita sepatutnya mempunyai sifat seperti manusia lah. Kalau nak rompak, rompak jer lah duit. Tapi jangan lah sampai membunuh," katanya.

- BERNAMA

Kia and Hyundai could offer Android-based in-car systems in all vehicles next yearWhile Tesla is still in the early stages of considering an Android emulator, Korea's ETNews reports that Hyundai andKia are already bringing the platform (or, at least, a derivative of it) to all their cars by 2014.

Kia's Android-based in-car AVN system, UVO 2.0, comes with an app store of its own and connects to iOS and Android smartphones for multimedia. We took the navigation software for a spin as early as 2012, but it didn't debut until Kia started selling the 2014 Sorento earlier this year.

After months of keeping a low profile, UVO 2.0 will begin its time in the spotlight on the new Kia Soul and Hyundai Genesis slated to come out in late 2013.

Source: Engadget