Monday, 29 July 2013

Jewels worth 40 million euros stolen in Cannes

Jewels worth 40 million euros stolen in Cannes

NICE:  An armed man stole jewels with an estimated value of 40 million euros ($53 million) in a brazen heist in broad daylight at a diamond exhibition in the French Riviera resort of Cannes Sunday, investigators said.

The hold-up, at the Carlton Hotel on the promenade in Cannes, famous for its annual film festival, would be the second largest ever in France if the value of the jewels is confirmed.

Authorities said the robbery took place around 12:00pm local time (1000 GMT) and targeted an exhibition entitled "Extraordinary Diamonds" by the Leviev jewellery house.

A lone gunman managed to evade security and escape with a briefcase containing the jewels, according to the initial findings of the investigation.

Police detectives from the nearby city of Nice were at the hotel and traffic had been stopped near the scene of the heist.

The management at the Carlton Hotel declined to comment when contacted by AFP, saying they had "instructions not to say anything."

The Carlton was the location for Alfred Hitchcock's 1955 Oscar-winning thriller "To Catch A Thief", starring Cary Grant and Grace Kelly.

The diamond heist was one of the largest in recent years in France.

In the country's biggest ever robbery, which took place in 2008, three men stole almost every piece on display at a jewellery exhibition in Paris with an estimated value of 85 million euros.

Cannes has fallen prey to thieves several times recently, notably during this year's film festival, which attracts a glittering array of celebrities from the movie world.

In a pre-dawn heist at a hotel during the festival in May, thieves stole jewellery worth $1.4 million due to be loaned to movie stars.

That robbery took place in the hotel room of an American employee of Swiss jeweller Chopard while she was out for the evening, police said.

In a scene straight from a Hollywood film, a strongbox containing jewels was ripped out of the wardrobe and carried off, they said.

In a second theft during the festival, robbers made off with a diamond necklace with an estimated value of $1.9 million.

At least two apartments rented by film executives were also burgled during the 2013 festival, with thieves taking cash, jewellery and other personal items.

And in 2012, thieves made off with four watches worth 400,000 euros belonging to football stars Souleymane Diawara and Mamadou Niang, who were in Cannes for the festival.

The world's biggest diamond theft occurred in February 2003 in the northern Belgian city of Antwerp, when robbers got away with jewels worth an estimated 100 million euros.
--AFP

Inspektor yang diburu polis serah diri


Inspektor yang diburu polis serah diri

KUALA LUMPUR:  Inspektor S.Hare Krishnan yang selama ini dicari oleh pihak polis untuk membantu siasatan kes kematian dalam tahanan N.Dhamendran telah menyerahkan diri di Bukit Aman pada jam 10 pagi tadi.

Polis DiRaja Malaysia (PDRM) mengesahkan perkara ini melalui akaun rasmi Twitternya.

Hare Krishnan yang bertugas di Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur dilaporkan tidak hadir bertugas tanpa kebenaran sejak 15 Jun lepas, iaitu selepas kes kematian Dhamendran disiasat.

Sebelum ini, Polis Kuala Lumpur cuba mengesan Hare Krishnan bagi membantu siasatan kes kematian  Dhamendran pada 21 Mei lepas.

Hare Krishnan merupakan pegawai polis yang masih bebas selepas tiga lagi pegawai polis yang terlibat dalam kes itu didakwa di Mahkamah Majistret, bulan lepas.

- Astro Awani 

Cara baru mengemis?


KUALA LUMPUR:  Setiap kali tiba musim perayaan khususnya Hari Raya Aidilfitri kebanjiran pengemis semakin menjadi-jadi.

Pelbagai pendekatan digunakan bagi meraih simpati dan pendapatan

Namun apakah definisi sebenar pengemis ? Adakah mereka yang duduk di kaki lima sambil menjual tisu juga tergolong sebagai pengemis ?   

Sumber: Astro Awani 

Rafizi dedah butir pertemuan dengan Sanjeevan


Rafizi dedah butir pertemuan dengan Sanjeevan
KUALA LUMPUR:  Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli mendedahkan pertemuannya dengan Pengerusi MyWatch, R. Sri Sanjeevan pada Jumaat lalu mengenai senarai kesalahan berkaitan dadah yang mahu didedahkan.

Menerusi akaun Twitter @RafiziRamli sebentar tadi, ahli parlimen itu menjelaskan yang beliau akan meneliti senarai tersebut dalam sedikit masa lagi.

Terkejut dengan kejadian tembakan yang melibatkan Sanjeevan, Rafizi berkata Sanjeevan berada di landasan yang betul dan maklumat yang dimilikinya adalah sahih.Pengerusi badan bukan kerajaan (NGO) MyWatch, R Sri Sanjeevanditembak lewat petang semalam oleh dua lelaki yang tidak dikenali di Bahau, Negeri Sembilan.

Dia kini berada di Hospital Besar Tuanku Jaafar Seremban dan berada dalam keadaan stabil.

--Astro Awani 

Wain berperisa durian


Wain berperisa durian?

SINGAPURA:  Akibat baunya yang sangat kuat, ianya diharamkan di dalam bas dan kereta api di Singapura tetapi sekarang durian dijadikan wain.

Ini merupakan satu pencapaian yang hebat oleh pasukan penyelidik dari National University of Singapore yang berharap untuk mengkomersialkan arak durian mereka dan melihat produk di rak kedai.

Dikenali sebagai "Raja Buah" dan buah yang paling busuk di dunia, durian adalah merupakan buah yang  samada dibenci atau digemari orang ramai.

Hos rancangan terkenal Anthony Bourdain adalah peminat  buah durian untuk tekstur lembut dan berkrimnya tetapi dia juga akur dengan kelemahannya.

"Rasa yang hanya boleh digambarkan sebagai ... tidak dapat dijelaskan, sesuatu yang anda akan sama ada suka atau benci .... nafas anda akan berbau seolah-olah anda akan mencium nenek mati anda."

Adah  juga pelbagai chef dan penulis yang menggambarkannya sebagai serupa dengan makan kastard dalam di kawasan pembetung, turpentin dan bawang dihias dengan sarung kaki gym, dan bawang busuk.

Tetapi jika berjaya, pelajar doktor falsafah di Singapura ini akan dapat membotolkannya sebagai wain.

Selepas menguji kaedah penapaian berbeza, keputusan akhir adalah wain sebanyak 6 peratus alkohol yang tidak mempunyai bau pedas buah ini.

Pasukan yang sama juga menghasilkan wain yang diperbuat daripada betik sebagai satu cara untuk mengurangkan pembaziran, memandangkan buah-buahan yang sangat mudah terdedah kepada kerosakan disebabkan oleh kemerosotan pesat lepas tuai, haba yang tinggi dan kelembapan.

Selepas lima tahun penyelidikan, ahli-ahli sains telah datang dengan beberapa jenis wain betik  merangkumi 2 hingga 5 peratus alkohol dengan ciri-ciri dan profil aroma yang berbeza.

Baru-baru ini, McDonald’s di Singapura juga mengeluarkan McFlurry berperisa durian semasa musim durian.

- AFP Relaxnews